Britské listy


úterý 31. července

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Rasistická selekce cestujících do Británie:
  • Pouze pro bílé (Raekha Prasad, The Guardian)
  • Imigrační kontroly jsou nezákonné (souhrn textů z minulého týdne)
  • Českým Romům je upíráno právo cestovat do Británie (Amnesty International)
  • Máme žádat o zavedení víz? (Ondřej Hausenblas) Ohlédnutí za Janovem:
  • Pomyslel jsem si: Panebože, to je konec, oni mě zabijí!
  • Pravicoví násilníci v italské policii dostali volnou ruku
  • Italská strategie vyvolávání napětí
  • Janovské protesty jsou nepřijatelné Reakce:
  • V Chebu se prodávají cédéčka propagující fašismus (Petr Jánský)
  • Rákoska: šetřit jí či nešetřit? (Jan Hurych)
  • Chorvati nadržují Němcům (Antonín Marek)

    Kompletní Britské Listy


    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Britské listy oslovují ty, kteří v České republice rozhodují. Britské listy talks to decision makers in the Czech Republic.

  • Britské listy vycházejí v Praze, v České republice. Vydává je stejnojmenné občanské sdružení se sídlem Slezská 56, 120 00 Praha 2 (IČO: 26519887). Britské listy is published in Prague, the Czech Republic, by the Britské Listy Association. ISSN 1213-1792.

  • Stanovy občanského sdružení jsou zde.

  • Šéfredaktorem je Jan Čulík (325 Kilmarnock Road, Glasgow G43 2DS, U.K.), značka JČ, stálý pražský redakční tým tvoří Tomáš Pecina (TP) a Štěpán Kotrba (koš, šok, ŠK). E-mailová adresa redakce je zde.

  • Britské listy vycházejí na serveru Internet Servisu.

  • Tady je minulé vydání Britských listů.

  • Use it or lose it. Chcete-li si deník udržet, inzerujte na  jeho stránkách. Zde je náš ceník i další informace.

    Co je nového v České republice

  • Jan Čulík je do 5. srpna mimo internet, BL rediguje Tomáš Pecina, příspěvky posílejte na  adresu redakce.

  • Jako první text dnešního vydání přinášíme překlad článku, který o "Ruzyněgate" otiskl pondělní Guardian. Povšimněme si, jak sžíravě kriticky se autorka staví ke své vládě: na rozdíl od Pavla Boudy ví, že jejím úkolem je činnost vlády hodnotit a kontrolovat, nikoli interpretovat, obhajovat a propagovat. (TP)

  • Jako druhý článek zveřejňujeme souhrn materiálů, které Britské listy věnovaly právním aspektům protiromských kontrol na Ruzyni. Publikované dokumenty ukazují, že dohoda o umístění imigračních úředníků odporuje zákonu, je protiústavní a co je na celé věci nejtragičtější, Kavanovo ministerstvo si bylo od počátku vědomo, že postupuje v rozporu s mezinárodními úmluvami o lidských právech. Přesto vláda s Brity tajně jednala a vyslovila souhlas s uspořádáním, které je pro Českou republiku potupné a její obyvatele rozlišuje (diskriminuje) na základě etnické příslušnosti. (TP)

  • Třetím článkem tohoto vydání je nečekaně ostré stanovisko britské pobočky Amnesty International k selekci Romů na letišti v Praze. (TP)

  • Příjemně překvapil Václav Klaus, který na rozdíl od "hardliners" své strany Macka a Zahradila zaujal k diskriminaci Romů na letišti velmi korektní stanovisko a kritizoval jak zásah do státní suverenity České republiky, tak diskriminační princip výběru přípustných cestujících. (TP)

  • Fiasko. Víc štěstí než rozumu měli reportéři České televize Richard Samko a Nora Nováková, když v minulém týdnu Davida Brouchera a Jana Kavana "nachytali na švestkách". Jak vyplynulo z pořadu Fakta, srovnávací experiment připravili značně nekorektním, ba amatérským způsobem: zatímco N. Nováková mluvila s imigračními úředníky anglicky a vystupovala jako sekratářka firmy zabývající se zahraničním obchodem, R. Samko "hrál" číšníka a příležitostného překladatele a nebyl schopen reagovat pohotově ani na otázky kladené českou tlumočnicí. Rozdíl v sociálním postavení obou žadatelů byl evidentní a nebýt těžko pochopitelného tvrzení pracovníků ambasády, že Samko lhal a že udal neexistující londýnskou adresu, byla by reportáž naprosto neprůkazná.

    Správně sestavený experiment by musel buď prezentovat oba žadatele jako zcela ekvivalentní, nebo by Rom musel mít pro cestu lepší kvalifikaci než bílý Čech. Takto se prokázalo nejvýš to, že Britové brání v cestě do země osobám, které vykazují známky nižšího sociálního statusu. (TP)

  • K tomu napsal Petr Souček:

    Tak jsem právě shlédnul "Fakta" o nevpuštění p. Samka do UK, a musím říct, že jsem byl poněkud v Jiříkově vidění - to že měl být onen důkaz, že oba reportéři říkali totéž?

    Nora Nováková - zaměstnaná u mezinárodní firmy, odpovídá zcela suverénně,

    Richard Samko - na volné noze, neumí anglicky a ani vyplnit dotazník, na otázku, na jak dlouho do Británie jede odpoví "Na týden, DVA, no letenku mám na týden", rychle si nebyl schopen vzpomenout na jméno přítele (z hospody), kterého má navštívit, atd.

    (Tak mě napadlo - jak se v té hospodě mohli skamarádit, když zjevně neměli společnou řeč?) Po opětovném shlédnutí celého rozhovoru by se podobných nesrovnalostí dalo najít mnohem víc, a na to jsou právě imigrační úředníci cvičeni.

    A navrch podivné nesmyslné komentáře Fedora Gála o tom, že když je člověk černý, tak se do Británie nedostane.

    Myslím, že reportéři při přípravě reportáže zkazili, co mohli. Nápad to byl dobrý, ale realizace nestále za nic.

    Pokud totiž chtěli reportéři prokázat (byť v jednotlivém případě) rasismus, tedy že se úředníci rozhodují skutečně pouze na základě barvy pleti, tak měli o cestu do Británie požádat dva zhruba stejně staří muži s velmi podobným zaměstnáním i zázemím a stejně (ne)jistým vystupováním, a aby byl případný rasismus alespoň trochu průkazný, tak ten "bílý" by na tom měl být hůř - třeba měl být více nejistý, mít horší zaměstnání atd.

    Je tedy asi zřejmé, že tato reportáž neobjasnila nic ohledně rasismu.

    Možná ale těm přemýšlivějším divákům došlo, že podobným otázkám, i  ponižujícím, stejně jako Richard Samko, je vystaveno mnoho cestujících do Velké Británie i do USA, bez ohledu na stát původu, národnost nebo barvu pleti. Imigrační úředník může skutečně na  základě velmi krátkého pohovoru odepřít vstup do země, a nemusí nikomu nic vysvětlovat a dokazovat. A je určitě lepší se vrátit z  Ruzyně než z Heathrow nebo Doveru. A osobně bych přivítal i to, aby podobnou předsunutou kontrolu měly i Spojené státy, i tady je lepší se vracet z Ruzyně než z New Yorku.

    Jiná věc ovšem je to, jak moc správným opatřením vůbec takovéto kontroly jsou, bez ohledu na jejich umístění. To je ale věc každé země, jaké zavede procedury pro povolení vstupu do země.

    Postranní efekt reportáže byl v tom, že se opět neukázal v nejlepším světle ministr Kavan - u něho to ale není nic nového a objevného.

    Takže celkové vyznění celé reporáže - nafouknutá bublina o rasismu na  základě společenské objednávky. Naprostá neprofesionalita.

    Poznámka TP: Buďme spravedliví - reportáž obvinění z rasismu nepotvrdila, ale ani nevyvrátila. Pro to, že Romové jsou na letišti skutečně diskriminováni, svědčí bez ohledu na fiasko srovnávacího experimentu čísla o počtu odmítnutých Romů v porovnání s počtem odmítnutých Neromů.

  • Velmi závažný text poslal Martin Šorm:

    Pane Pecina - věřím, že sledujete zprávy.

    Zdá se, že Britové se snaží zachránit si pověst tím, že náhodně vylosují z bílých pár lidí, aby mohli ukázat že neodmítají pouze Romy. Je to vaše vina - to vy a vám podobní, kteří rozpoutali tuto pseudohumanistickou hysterii, jste tomu na vině - protože skutečný problém je jedině v tom, že Británie nemá jasný a transparentní seznam parametrů, jehož splnění by jakéhokoliv žadatele bez ohledu na barvu pleti kvalifikovalo ke vstupu do země. Jestli Romy vyselektují pomocí víz nebo HMIS (mimochodem - držitel víza prochází stejnou immigrační kontrolou, a úředník mu opět může odpřít vstup i bez udání důvodu), jestli v Praze nebo v Heathrow - to je uplně fuk. Ale že je moc immigračního úředníka bezbřehá (na bílé i barevné) a nepodléhá žádné demokratické kontrole, naopak on má explicitní právo nepovolit vstup i bez udání důvodu. (viz moje dva komentáře na BListech).

    Tak se ptám: není toho pseudohumanistického pokrytectví už dost? Co takhle uspořádat nějakou demonstraci? Transparenty, novináři, apel na politiky....... Půjdete do toho? Ty dvě studentky jsou nevinné oběti britského rasismu. Zastanete se jich stejně intenzívně?

    Soudím, že je velmi dobře, když Britové - zjevně pouze pro vylepšení statistiky - odmítli vpustit do UK dvě Češky (a naopak v pátek jednu Romku propustili). Bílá většina si snad konečně uvědomí, co to znamená, že svoboda je nedělitelná. Mohu-li parafrázovat: "Když nepustili do letadla Roma, mlčel jsem, protože nejsem Rom..."

    Samozřejmě mi velmi vadí, jestliže se do letadla nedostala dívka, která chtěla jet na jazykový kurs, a to jen z toho důvodu, aby britské úřady narušily nepříznivé statistiky: je to stejně nespravedlivé jako odmítání Romů jen na základě jejich etnické příslušnosti; ani národnost si nikdo nevybírá - chcete-li, i oni si kdysi vytáhli "bílou kuličku", když se narodili jako příslušníci nerovnoprávné národnostní menšiny.

    Osobně se velmi divím Romům, že si takové zacházení dají líbit a už dávno nezorganizovali před Černínským palácem demonstraci, požadující demisi Kavana, který nestvůrný plán schválil, a Palouše, který ho jménem ministerstva s použitím nelidských rasistických argumentů hájí v médiích.

    Pokud jde o možnost odvolání, M. Šorm se mýlí: opravný prostředek proti zamítnutí azylu uplatnit lze a nejméně ve dvou případech hlavních žadatelů romského původu byl úspěšný - podmínkou ovšem je, aby úředníci žadateli vůbec dovolili o azyl požádat - v tom je právě trik předsunutých kontrol na letišti. Pro doplnění je třeba říci, že řada dalších Romů zůstala ve Velké Británii na základě povolení jiného pobytového režimu a ti nejsou do statistiky azylantů zahrnuti. (TP)

  • Policejní brutalita v Janově. Postupně vyšlo najevo, že se italská policie chovala nesmírně brutálně a násilně vůči pokojným demonstrantům na nedávném summitu G8 v Janově - zejména kontroverzní byl její brutální noční útok na jednu školu, v níž spali organizátoři demonstrací. V dnešních BL k tomuto tématu přinášíme několik textů - paralela s policejní brutalitou v ČR loni v září je docela zjevná. Zajímavé také je, že ač nikdo nemůže tvrdit, že by v Itálii existovala dokonalá demokracie, informace o policejní brutalitě vycházejí okamžitě najevo a politikové i právníci v Itálii proti protizákonnému chování policie okamžitě protestují. V Itálii se nepodařilo celou záležitost zamést pod koberec a na jejím zametení po dobu půl roku se nepodílely, tak jako v ČR, sdělovací prostředky. Stále ještě vzpomínám na to, jak se prezident Václav Havel od dopisů demonstrantů, postižených policejní brutalitou, distancoval, a jak například Ondřej Neff napsal, že tím, že Občanské právní hlídky sestavením nesmírně profesionálním dokumentu o policejní brutalitě vůči demonstrantům, který pochválily mezinárodní lidskoprávní organizace včetně OSN, "napomáhaly krýt následky hromadně a organizovaně páchané trestné činnosti při zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze" (Neviditelný pes, 19. 4. 2001). Občanské právní hlídky by za to měly Neffa žalovat. (JČ)

  • "Zvířátka" už i v Právu. Obdiv - nikoli nezištný - redaktorky Práva Jany Perglerové k TV Nova i k jejímu generálnímu řediteli je věcí všeobecně známou. Přesto však Perglerová dokáže překvapit, jako se stalo včera v článku, zařazeném jakýmsi nedopatřením do rubriky domácího zpravodajství:

    Železnému pogratuloval k vyhrané sázce čuník

    Sedmitýdenní selátko jménem Babe vážící přes osm kilo přišlo před víkendem pogratulovat řediteli televize Nova Vladimíru Železnému k vyhrané sázce. Šéf Novy se totiž vsadil o láhev dobrého šampaňského s ředitelkou programové skladby televize Jaroslavou Vokurkovou, že australská komedie Babe - galantní prasátko je megafilmem a bude mít vysokou sledovanost v hlavním večerním čase. Sledovanost si pojistil speciálně vyrobenými upoutávkami lákajícími diváky, kdy jen to šlo. "Vím, že to není tak docela fér, ale já jsem tady šéf," řekl před týdnem Železný ve Volejte řediteli. Stalo se, po čem toužil: 47 procent diváků z těch, kteří měli ve středu 25. července večer zapnutý televizor, se dívalo na roztomilé kousky malého čuníka. A protože pracovníci Novy ctili sázku, dostal Železný kromě šampáňa do ruky i postroje se selátkem. To poznalo, co to je mít se jako prase v žitě. Celý den bylo totiž hlazeno, obdivováno a hýčkáno pamlsky od zaměstnanců Novy. Za to jim málem zrylo trávník před budovou televize na Barrandově. Dnes už je Babe z výletu do Novy spořádaně zpět mezi selátčími sourozenci na soukromé farmě Kohout a synové poblíž Mělníka. (jp)

    Na takový článek jistě padly nejméně tři celostránkové inzeráty... (TP)

  • Zveřejnili jsme tři dosud nepřístupné dokumenty týkající se prodeje IPB: smlouvu o prodeji, státní zárukudohodu o kompenzaci záruky. (TP)

  • Pouhé dva týdny po Britských listech se rozhodla zveřejnit dokumenty o prodeji IPB i česká vláda. Věc ale nabírá zpoždění, prý na ministerstvu financí... (TP)

    Galerie Britských listů

  • Do fotogalerií jsme doplnili mnoho nových fotografií, mj. snímky, které Štěpán Kotrba pořídil ve spolupráci s Českým rozhlasem a které dokumentují jeho akci Africká odysea, narozeniny nosorožce v králodvorské ZOO, letecké záběry z východních Čech a nejnověji fotografie parních lokomotiv, které nasnímal Tomáš Pecina v Lužné u Rakovníka. (TP)


    Hlavně nenápadně!

  • Zpřístupnili jsme galerii portrétů 42 "podivných postav", které za poslední rok doprovázejí různé pražské demonstrace.

  • Již několik týdnů je v provozu nové diskusní fórum BL. To je k dispozici zatím pouze pro prohlížeč Internet Explorer a pro Mozillu, na netscapové verzi se intenzivně pracuje. (TP)

  • Pořádkovou pokutu 10 000 korun uložila policie reportérovi BL Tomáši Pecinovi za to, že neusposlechl výzvy a nedostavil se na policii, aby vysvětlil své kritické články v Britských listech. Publikovali jsme působivý dokument, jímž to policie zdůvodňuje. (TP) - V reakci na tento dokument poslal Tomáš Pecina policii tuto Stížnost, v níž mimo jiné praví: (JČ)

    Je neslučitelné s ústavním pořádkem zaručenou svobodou projevu, aby Policie ČR poža­­dovala od novinářů vysvětlení jejich článků. Ústavní princip svobody projevu je intrin­sicky nadřazen dílčím ustanovením zákona o Policii ČR (č. 283/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů) i trest­ního řádu a policejní orgány si nikdy nesmějí počínat tak, aby tím omezovaly individuální ústavně zaručené svobody občanů. Nejsem ocho­ten poskytnout poli­cii k textu svých článků v případu Ladronka žádné vysvětlení a to, že jsem se nedo­sta­vil na výzvu, je pouze procesním vyjádřením mé vůle využít základních občan­ských práv, nikoli delikt­ním jednáním, jež by opravňovalo policejní orgán k uložení pořád­kové pokuty.

    Shrnutí případu pro časopis Central Europe Review a pro mezinárodní organizace zabývající se obranou lidských práv, je zde, v angličtině zde.

  • Konto, kam je možné posílat příspěvky na investigativní práci Britských listů, je toto:

    Účet č. 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s.
    Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1 (na Ovocném trhu je oficiální sídlo banky, ale není tam klientské centrum.)

    Variabilní symbol pro příspěvky 2001 (ti, po nichž chce banka konstatní symbol, mohou použít 0558).

    Příspěvek lze složit (bez poplatku) na kterémkoli klientském centru banky:
       Brno, Jánská 1/3
       České Budějovice, Kanovnická 18 (podle věrohodných zpráv neexistuje)
       Hradec Hrálové, Rašínova tř. 1669
       Olomouc, K. Světlé 2
       Ostrava, Dlouhá 3
       Pardubice, 17. listopadu 238 (dtto)
       Plzeň, Šafaříkovy sady 5
       Praha, Václavské nám. 43
       Praha - Zlatý Anděl, Nádražní 23

    (Prosíme čtenáře, kteří přispěli nebo přispějí tímto způsobem v hotovosti, aby nás informovali e-mailem, kde a kdy částku zaplatili - připravujeme pro všechny sponzory malý, ale exkluzivní dárek a nechceme, aby o něj anonymní sponzoři přišli.)

  • TEMATICKÝ ARCHÍV BRITSKÝCH LISTŮ je na adrese http://www.britskelisty.cz/xz/.

  • Přehled anglicky napsaných článků od Jana Čulíka a  Andrewa Stroehleina o aktuálním vývoji v České republice najdete zdezde.

  • Hudba a zvuk - Každé úterý: Týdenní přílohu věnovanou vážné hudbě (archív textů i zvukových ukázek) píše a rediguje v Neviditelném psu Lubomír Fendrych na adrese http://pes.eunet.cz/hudba/hudba.htm.

  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz /prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britské listy.

  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a  hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).

  • Zde jsou užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku.

  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.


    Výběr textů z posledních dní:

    The Guardian: Pouze pro bílé

    O rasovém výběru, který uplatňují britští úředníci v Praze

    Raekha Prasad

    Boj Velké Británie s "falešnými" žadateli o azyl doslova a do písmene překročil hranice. Předsunuté hlídky britských imigračních úřadů se od 18. července z příletových hal britských letišt přesunuly na pražské ruzyňské letiště. Úředníci mají zabránit lidem, kteří se neoprávněně ucházejí o azyl, nastoupit do letadel směřujících do Británie, avšak existují přesvědčivé důkazy, že kritéria, podle nichž je vybírají, souvisejí víc s barvou pleti cestujícího než s hodnocením toho, jaké perzekuci mohl být vystaven.

    Pravidelnou diskriminaci uplatňovanou britskými úředníky v Praze odhalili minulý týden maskovaní reportéři České televize. Richardu Samkovi, novináři romského - nebo, jak mnozí stále říkají, cikánského - původu, byl zamítnut vstup do Velké Británie, zatímco Nora Nováková, jeho bílá kolegyně, směla cestovat bez potíží. Oba poskytli imigračním úředníkům stejné informace: že s sebou mají 200 dolarů, že cestují jako turisté a měsíčně vydělávají stejné množství peněz.

    Zatímco paní Nováková prošlo britskou kontrolou bez problémů, pan Samko byl vystaven ponižujícímu pětadvacetiminutovému výslechu v oddělené místnosti a pak mu řekli, že neposkytl dost důkazů, že chce Británii pouze navštívit. Celou nepříjemnou proceduru se podařilo zachytit skrytou kamerou a odvysílat na celostátní České televizi, takže mnoho lidí dospělo k závěru, že Británie rozhoduje o tom, zda český občan smí Spojené království navštívit, především na základě jeho rasy.

    Během prvních 10 dnů, kdy byli britští úředníci na letišti, zakázali vstup do Velké Británie 90 lidem - převážně Romům. Skoro přesně na den 50 let poté, co Británie podepsala jako jeden ze zakládajících signatářů Úmluvu OSN o uprchlících, vědomě porušuje svůj vlastní závazek poskytovat azyl pronásledovaným a ty, kteří by nejvíc přicházeli v úvahu, filtruje na základě etnického původu.

    K opatření nedošlo bez výstrahy. Sémě takových flagrantně rasistických metod bylo zaseto v květnu, když tehdejší náměstkyně ministra vnitra Barbara Roche oznámila, že imigrační úředníci jsou oprávněni diskriminovat výčtem uvedený seznam etnických skupin. Ministerstvo vnitra se tehdy snažilo uhladit velmi špatný dojem z nové politiky a tvrdilo, že opatření se netýká rasy, nýbrž "národnosti a etnického původu".

    To, co se děje v Praze, ukazuje jasně, jaký záměr stál za tímto oznámením a jak neudržitelný je způsob, jímž se vláda hájí. Důvody této diskriminace budou jasnější ve světle toho, že ministerstvo vnitra odmítlo téměř všechny žádosti o azyl, které podali Romové. Britská vláda se domnívá, že český stát chrání své romské občany dostatečně. Organizace spojených národů s tím nesouhlasí. Zpráva Výboru OSN pro lidská práva z minulého týdne uvádí, že "existují důvody k vážnému znepokojení ohledně diskriminace Romů... a neustálých obvinění z policejní perzekuce". Zpráva rovněž napadá českou vládu za apartheid ve vzdělávání romských dětí a vyzývá, aby "byla odstraněna segregace a bylo zaručeno, že děti budou umísťovány do škol bez ohledu na svou etnickou příslušnost."

    Po Sametové revoluci v roce 1989 se Romové v České republice a na Slovensku stali terčem neochabující vlny rasového násilí. Tyto útoky, při nichž bylo zavražděno asi 20 Romů, probíhaly v prostředí s tradicí několika století perzekuce, jež trvá od doby, kdy Romové přišli v 11. století z Indie do Evropy - a která vyvrcholila genocidou romské populace při holocaustu. Tři dny poté, co byly zahájeny prověrky na letišti, čtyři skinheadi ve východních Čechách rasisticky uráželi a poté ubodali k smrti třicetiletého Roma.

    Hromadící se důkazy způsobují, že britské soudy přístup ministerstva vnitra k Romům odmítají. Těsně předtím, než se imigrační úředníci vydali na ruzyňské letiště, odvolací soud poskytl českému Romovi politický azyl a zrušil předchozí zamítavé rozhodnutí. Soudci uznali, že tento Rom a jeho rodina byli řadu let vystaveni rasistickým útokům skinheadů a diskriminaci. Organizace specializované na azylové zákony odhadují, že ve 20 % případů, kdy je českým Romům odmítnuta žádost o azyl, nyní odvolací soudy verdikt zruší.

    Přes odhalení České televize trvá britský velvyslanec v Praze David Broucher na tom, že nové kontroly nesměřují proti menšinám. Avšak oficiální linie dostala trhlinu, když jeden z mluvčích ambasády potvrdil, že jsou skutečně zaměřeny na Romy. Český ministr kultury Pavel Dostál řekl BBC World Service, že je přesvědčen, že "barva kůže má značný význam. Je to signál, že imigrační úředníci nejednají způsobem, jak nám slibovali."

    O tom, co kdo sliboval, se vedou spory. Ministerstvo vnitra říká, že úředníci nemají právo zabránit nikomu nastoupit do letadla, ale mohou upozornit cestující a leteckou společnost, že jim bude zamítnut při příletu vstup do země. Za těchto okolností dopravci cestující pochopitelně odmítnou. Interní dokumenty, které získal pražský investigativní internetový deník www.britskelisty.cz, dokazují, že české minsterstvo zahraničí vedlo tajné rozhovory s britskou vládou, jak zabránit Romům v cestě do Velké Británi, protože Romové prý narušují jinak vynikající česko-britské vztahy.

    Když se ukázalo, že by bylo protizákonné bránit českým občanům - kteří k cestě do Británie nepotřebují vízum - koupit si letenku a nastoupit do letadla, státní úředníci lehce pozměnili mezivládní dohodu tak, aby vyhověla potřebám moderního světa. Vrátili se ke konzulární úmluvě z roku 1975, podepsané v době studené války, podle níž smějí pracovníci britského velvyslanectví českým občanům vydávat, obnovovat a rušit víza.

    Tyto subtilní dohody nyní možná vezmou za své, neboť romské organizace se chystají podat žalobu na českou vládu, protože ta smí bránit občanům v cestování do zahraničí pouze v mimořádných případech. Avšak přes potenciální ohrožení pověsti České republiky a Spojeného království jsou obě vlády rozhodnuty setrvat v tvrdém kursu. Česká republika, přibližující se vstupu do Evropské unie, se zoufale snaží uchovat si dobré vztahy s Británií, která zahrozila, že Čechům zavede víza, pokud odtamtud bude přicházet stále tolik žadatelů o politický azyl.

    Důvod tohoto odpudivého protiimigračního plánu je zřejmý i z britské strany. Romové byli od roku 1997, kdy počet žádostí o politický azyl z České republiky a ze Slovenska vrcholil, na očích médií - a poskytli labouristické vládě v pravý čas obětního beránka, na němž bylo možno ukázat, jak umíme zatočit s falešnými žadateli o azyl. Démonizační kampaň dosáhla vrcholu v nyní nechvalně proslulém úvodníku v Doverském Expressu, který o Romech hovořil jako o "lidských odpadcích".

    Tyto nálady našly ochranu v britských zákonech. Novela Zákona o vztazích mezi rasami (Race Relations Act) z roku 2000, která zakázala rasovou diskriminaci ze strany veřejných orgánů, z ustanovení vyňala imigrační službu a umožnila těm, kdo rozhodují o udělení politického azylu, legální diskriminaci podle barvy kůže.

    Opět se součástí našeho imigračního systému stává rasismus - imigrační úředníci mají právo podrobit určité národnosti "za stejných okolností přísnějšímu zkoumání než jiné osoby." Není náhoda, že Romové patří mezi etnické skupiny, které ministerstvo takto vybralo, stejně jako Kurdy, Albánce, Tamily, pontské Řeky, Somálce a Afghánce. A zatímco New Labour ustpuje v otázce diskriminačního systému azylových kupónů, v zahraničí utahuje šrouby.

    (Z angličtiny přeložil TP)


    Imigrační kontroly na ruzyňském letišti jsou nezákonné

    Souhrn aktuálních materiálů z minulého týdne

  • Poznamenává Luděk Staněk:

    Mimochodem, jeste jeden postreh - Je komicke videt, ze v soucasne krizi kolem letistnich kontrol a rasismu obecne neni videt nikoho ze zapalenych bojovniku intelektualne-kulturni fronty, jinak ochotnych podporovat cokoli, co ma v nazvu slovo "obcansky" (at uz jsou to Sveraci a Dejdari na jedne strane nebo Vaculikove a Justi na strane druhe). Ono to asi s tim zapalem pro obcanske sebeuvedomeni nebude tak horke, pokud se to primo netyka neceho "duleziteho", ze?
  • Jak ministr Kavan lhal, jak když tiskne, a jak naprosto selhal "damage control" plán britské ambasády, se můžete dočíst v přepisu tiskové konference Ministerstva zahraničních věcí zde. Jan Kavan mj. řekl. "...adresa, kterou [Richard Samko] poskytl, tak taková adresa neexistuje a ani existovat nemůže a nemá cenu si to ani v Anglii kontrolovat, neboť je napsaná způsobem zcela evidentním." --- Vzkaz administrativě MZV: latinsky se nepíše bona fidae, nýbrž bona fide, jelikož jde o ablativ substantiva páté deklinace fides, fidei, f. - je to vlastně zkrácený tvar ex bona fide. (TP)

  • Václav Pinkava upozorňuje na věštecký článek Bouncing the Czechs (lehce otřepaná slovní hříčka odmítnuté šeky/odmítnutí Češi), který vyšel před dvěma lety v Guardianu. Píše se tam:
    ...Británie chce, aby česká vláda nějak zastavila proud [žadatelů o azyl], a vyhrožuje zavedením vízového režimu, pokud se situace nezlepší. Česká vláda se úzkostlivě snaží vyjít vstříc, ale, jak upozorňuje Jan Kavan, Česká republika je zemí demokratickou a její občané mají právo cestovat.

    "Nepodceňuji závažnost tohoto problému, " řekl, "ale nevidím, co víc bychom mohli udělat, vyjma vybírat všechny s tmavou pletí už na letišti a bránit jim vstoupit na let do Londýna. Všichni britští představitelé, se kterými jednáme, souhlasí, že děláme maximum možného v souladu s demokracií a respektováním lidských práv."

    Inu, tehdy byl Jan Kavan ještě demokratem... (TP)

  • Václav Pinkava k tomu poznamenává:

    Richard Samko lhal, protože Romové přece vždycky lžou, copak to není všem jasné? Proč tedy nelhala jeho kolegyně reportérka, když uváděla stejné údaje?

    Jak se říká anglicky, "a wholly untenable position" - neudržitelné stanovisko. Ale nesmí se dopustit zdání, že pozice by byly vyklizeny pod nátlakem, to ne!

  • Ministerstvo zahraničních věcí zveřejnilo "technickou přílohu" konzulární úmluvy:

    Technická příloha o postupu při provádění kontrol

    1. Konzulární úředníci vykonávající funkce imigračního úředníka (dále "konzulární úředníci") jsou na základě porozumění mezi příslušnými orgány České republiky a Spojeného království podle článku 36 Konzulární úmluvy oprávněni vydávat a razítkovat letištní průvodky Spojeného království.

    2. Konzulární úředníci mohou na letišti Praha-Ruzyně provádět předběžnou vstupní kontrolu. Mohou klást otázky, požadovat předložení pasů, vstupních, výstupních a průjezdních víz a jiných obdobných dokladů a vydávat a razítkovat letištní průvodky Spojeného království se záznamem o udělení či odepření povolení ke vstupu do Spojeného království.

    3. Předběžná vstupní kontrola bude organizována tak, aby konzulární úředníci mohli provést uvedenou předběžnou vstupní kontrolu dříve, než cestující zamýšlející cestovat do Spojeného království z letiště Praha-Ruzyně dokončí obvyklý proces odbavení u letecké společnosti.

    4. Žádným z těchto opatření není dotčena svoboda všech cestujících nastoupit cestu do Spojeného království, s výhradou práva civilních přepravců odmítnout přepravu cestujících, za jejichž návrat by nesli odpovědnost podle práva Spojeného království.

    5. Cestující, kteří projdou předběžnou kontrolou na letišti Praha-Ruzyně s pozitivním výsledkem, mohou využít urychleného odbavení po příletu do Spojeného království.

    6. Opatření uvedená v této příloze budou využívána pouze, bude-li to provozně nutné. Konzulární úředníci budou úzce spolupracovat s příslušnými českými orgány ve věci provozních požadavků, o nichž budou příslušné orgány vyrozuměny v dostatečném předstihu.

    7. Vláda Spojeného království oznámí příslušným českým orgánům jména a osobní údaje konzulárních úředníků, kteří budou po dobu pobytu v České republice členy administrativního a technického personálu britského velvyslanectví v Praze.

    8. Vláda Spojeného království ponese náklady vzniklé v souvislosti s konzulárními úředníky v době jejich působení na letišti Praha-Ruzyně.

    9. Ministerstvo vnitra Spojeného království bude sledovat uplatňování těchto opatření s cílem co nejvíce omezit obtíže vznikající cestujícím a v plné spolupráci s orgány letiště Praha-Ruzyně.

    10. Vláda Spojeného království uznává, že na základě Konzulární úmluvy může vláda České republiky vyjádřit obdobné přání z provozních důvodů přidělit české úředníky na letiště ve Spojeném království. V případě vzniku takové situace je vláda Spojeného království připravena jednat o příslušných opatřeních s ohledem na případné provozní potřeby stanovené vládou České republiky.

    11. Vláda Spojeného království ukončí tuto činnost buď jednostranně nebo, na žádost příslušných orgánů České republiky, písemným oznámením zaslaným diplomatickou cestou tři měsíce předem.

    Je to šokující dokument: ačkoli působení úředníků cizího státu na území České republiky může povolit pouze mezinárodní úmluva (která podléhá schválení Parlamentem a podepisuje ji prezident), ministerstvo zahraničí se na tom mírnix-týrnix domluví s britskou stranou a vydává to za "technickou přílohu" konzulární úmluvy! Nedivme se, až náš příště, třeba někde na silnici u Rokycan, zastaví německý policista - to jen ministerstvo dopravy - podle identické logiky - uzavřelo technickou dohodu se spolkovým ministerstvem vnitra!

    Média by v tomto případě neměla polevit v tlaku a měla by nekompromisně trvat na zrušení protiprávních kontrol na letišti, na výměně velvyslance Brouchera a na okamžité demisi Jana Kavana a Martina Palouše, kteří jsou za to, že demokratická Česká republika připustila, aby na jejím území prováděli představitelé cizího státu rasovou selekci, plně odpovědní. (TP)

  • A přece se netočí! Ministr zahraničí Jan Kavan se v pátek ráno sešel s britským velvyslancem Davidem Broucherem a utvrdil se tak v přesvědčení, že protiromské kontroly na letišti nejsou diskriminační. Romský reportér ČT byl prý odmítnut, protože, jak vysvětlil chronicky pravdomluvný ministr Kavan, imigračním úředníkům lhal - anebo to byli konzulární? Budu muset zavolat na zamini, abych zjistil, která verze platí... (TP)

  • Václav Pinkava objevil v elektronické knihovně Poslanecké sněmovny následující rozkošný citát:

    "Konzulárny dohovor medzi ČSSR a Veľkou Britániou patrí k najvýznamnejším zmluvným inštrumentom, ktoré boli dohodnuté v posledných rokoch medzi oboma štátmi. Tento dohovor nesporne zohrá vo vzájomných vzťahoch pozitívnu úlohu a môžeme ho hodnotiť ako významný príspevok k zlepšeniu týchto vzťahov. Pre Československo jeho význam spočíva predovšetkým v tom, že poskytne lepšie podmienky pre ochranu československých záujmov i záujmov československých organizácií a občanov vo Veľkej Británii."

    --- Ministr zahraničních věcí ČSSR ing. B. Chňoupek, 27. dubna 1976

  • Zveřejňujeme dokument, jímž české ministerstvo zahraničních věcí zdůvodňuje přítomnost britských imigračních úředníků na Ruzyni (upozorňujeme, že to rozhodně není četba pro slabší povahy).

    Existenci dokumentu (o jehož autenticitě nemáme důvod pochybovat) je třeba označit za hanebné a bezprecedentní porušení zásad demokratické politiky a za institucionalizaci principu rasové diskriminace na vládní úrovni.

    1. Ministerstvo obviňuje Romy, že narušují jinak bezvadné česko-britské vztahy, a připouští, že proto tajně jednalo s britskou vládou, jak jim v této diverzi zabránit. Zpráva implicitně uznává, že přítomnost britských imigračních úředníků na letišti by byla porušením jak českých, tak mezinárodních právních norem upravujících oblast lidských práv, a že řešení, na němž ministerstvo se s britskou stranou dohodlo, zákon obchází.

    2. Dále je ze zprávy patrné, že podle interpretačních nót smějí selekci vykonávat pouze konzulární, nikoli imigrační úředníci - v odbavovacím prostoru na letišti jsou ovšem jasně viditelné emblémy H.M.I.S. - Her Majesty's Immigration Service (Přistěhovalecká služba Jejího Veličenstva) a jde tedy o akt, který samo české ministerstvo zahraničí prohlašuje za porušení zákona.

    3. Za nejskandálnější pokládám poslední odstavec dokumentu, z něhož vyplývá, že česká vláda se tajně spojila s vládou cizí země, aby zabránila svým občanům žádat v této zemi o politický azyl, čímž jim upírá jedno z nejdůležitějších občanských práv zaručených Listinou základních práv a svobod (představme si, jaký mezinárodní skandál by vyvolalo, kdyby spolu takovou dohodu v 80. letech uzavřelo komunistické Československo a např. Rakousko!).

    Tento malér nevyžehlí ani cukrkandlové úsměvy Pavla Rychetského (který prý o žádné rasové diskriminaci nic neví!) - žaloba na českou vládu podaná na základě tohoto dokumentu má poměrně vysoké šance na úspěch. Romové nemají žádnou vlastní vládu - jejich ministerstvo zahraničních věcí sídlí v Černínském paláci a z dokumentu vyplývá, že toto ministerstvo konspiruje s cizí vládou proti vlastním občanům! (TP)

    Svou odzbrojující naivností ve smyslu "bylo by to protizákonné, tak to ošolícháme jinak a vyhneme se kontrole parlamentu" je dokument ministerstva zahraničních věcí skutečně šokující. Citujeme: (JČ)

    Britská strana se (...) v březnu 2000 obrátila na Ministerstvo vnitra ČR s návrhem na uzavření Dohody o porozumění mezi vládami Velké Británie a České republiky o spolupráci na dočasném zavedení britské imigrační kontroly na letišti Praha-Ruzyně. Původně mělo být podstatou připravované dohody umístění britských imigračních úředníků na letišti Praha-Ruzyně. Úředníci měli působit v odbavovací hale a na základě pohovoru s cestujícími měli na letištní průvodku "landing card" udělovat razítko "Vstup povolen" či "Vstup zamítnut". Rozodnutí přepravit pasažéra se zamítavým razítkem mělo být ponecháno na přepravní společnosti.

    S ohledem na závazky obsažené v návrhu takové dohody by se však muselo jednat o mezinárodní smlouvu, a to navíc o smlouvu prezidentskou, která by minimálně na české straně podléhala souhlasu Parlamentu. Závazky obsažené v takové smlouvě by navíc mohly být v rozporu s vnitrostátními právními předpisy České republiky a rovněž se závazky vyplývajícími z jiných dvoustranných a mnohostranných mezinárodních smluv v oblasti lidských práv, kterými je Česká republika vázána.

    Na základě dvou kol expertních jednání v březnu a v květnu 2000 mezi zástupci britského MZV, MV a imigračního úřadu a českými představiteli MZV, MV a Cizinecké policie došlo s ohledem na výše uvedený fakt ke změně původní představy. Současné navrhované řešení dané problematiky vychází z extenzivního výkladu článku 36 Konzulární úmluvy mezi Československou socialistickou republikou a Spojeným královstvím Velké Británie a Severního Irska (Praha 3.4.1975), který bude potvrzen vzájemnou výměnou diplomatických nót.

  • Extenzivní výklad? Článek 36 příslušné konzulární úmluvy (č. 135/1976 Sb.) zní takto:

    Konzulární úředník je oprávněn vydávat, rušit, obnovovat, upravovat a prodlužovat platnost pasů, vstupních, výstupních a tranzitních víz a dalších podobných dokumentů.
    O tom, že by měl konzulární úředník právo vyslýchat osoby nastupující na území přijímajícího státu do letadla nebo vydávat leteckým společnostem doporučení, koho mají vyloučit z přepravy, není v úmluvě ani zmínky. V dohodě o bezvízovém styku (sdělení FMZV č. 521/1990 Sb.) jasně stojí, že pravomoc imigračních úřadů odmítnout osobě vstup na území druhého státu se vykonává na hraničním přechodu, což je v případě letecké dopravy cílové letiště. (TP)

  • Jsou to konzulární úředníci anebo imigrační úředníci? Jak uvádí výše zveřejněný dokument českého ministerstva zahraničních věcí, kontroly smějí provádět jen britští konzulární, nikoliv imigrační úředníci. Kavan se snaží tvrdit, že jde prý o úředníky konzulární, viz dnešní zpráva ČTK:

    Názory na to, zda Čechy na ruzyňském letišti kontrolují britští konzulární, či imigrační úředníci, o nichž česko-britská dohoda nemluví, nejsou jednotné. Dostál dnes hovořil o úřednících imigračních. "Jsme ujišťováni britskou stranou, že skutečně jde o konzulární úředníky," řekl však již dříve ministr zahraničí Kavan.

    List Guardian se však dotazoval ve čtvrtek odpoledne v Londýně na ministerstvu vnitra, zda jde na pražském letišti o konzulární či o imigrační úředníky, a tiskový mluvčí britského ministerstva vnitra mu sdělil, že jde o imigrační úředníky.

  • Hezký příspěvek tzv. demokratických států k padesátému výročí Ženevské konvence... Poznamenává Jiří Kopal:

    Treti odstavec letistni analyzy v BL na uvodni strane neni uplne presny, nebot Listina zarucuje v cl. 43 pravo azylu pro cizi statni prislusniky, nehovori se v ni (jako formalne demokraticky koncipovane pravni norme) samozrejme o tom, ze cesky obcan ma pravo na azyl v jine zemi, tim bychom dopredu absurdne v Listine zakladnich prav a svobod rikali, ze tu hrozi nebezpeci persekuce z duvodu prislusnosti k urcite skupine. Nicmene samozrejme, ze jde, jak pise pan Pinkava, o neumozneni vykonani prava zazadat o azyl, tedy vlastne o velmi rafinovane obchazeni Zenevske konvence o uprchlicich a tedy i mezinarodniho prava. Tato umluva zavazuje pristoupivsi staty (mezi nimi i CR a UK) a byla publikovana pod 208/1993 Sb. u nas. Cela zalezitost muze byt ovsem velmi slozitym interpretacnim problemem i pro profesory mezinarodniho prava verejneho. Podle meho pravniho nazoru oba smluvni staty porusuji

    Čl. 3

    Zákaz diskriminace

    Smluvní státy se zavazují dodržovat ustanovení této úmluvy vůči uprchlíkům bez rozlišování rasy, náboženství nebo zemi původu.
    Zenevske konvence. Tim, ze uz v zemi puvodu probiha nadstandartni a nestandartni kontrola, dochazi k diskriminaci podle zeme puvodu a dale samozrejme k diskriminaci na zaklade rasy. Tedy hned dvou ze tri taxativnich duvodu uvedenych v clanku 3 in fine.

    Bohuzel moznost jedince dovolat se poruseni teto umluvy neexistuje. Umluva zavazuje toliko staty jako subjekty mezinarodniho prava a jedinci jsou pouze destinatari vyhod z teto umluvy.

    Inu hezky prispevek tzv. demokratickych statu k padesatiletemu vyroci teto vyznamne mezinarodni smlouvy, ktere se slavi 28. cervence tedy v sobotu...

    Poznámka TP: Neměl jsem na mysli článek 43, ale článek 14, odst. 2, Listiny: Každý, kdo se oprávněně zdržuje na  území České [a Slovenské Federativní] Republiky, má právo svobodně je opustit. Z toho dovozuji, že Listina zaručuje rovněž právo požádat o politický azyl, neboť to lze podle mezinárodního práva učinit už na hraničním přechodu.

  • Skandál kolem imigračních kontrol v Ruzyni je ojedinělý v tom, že - možná také vlivem toho, že okurková sezóna je v plném proudu - média neustávají v tlaku na řešení problému, a tak i Jan Kavan, politik, který má ze všech členů vlády nejtlustší "hroší kůži" a veřejné mínění obyčejně zcela ignoruje, musí jednat na základě toho, co píší noviny a vysílá televize. "Ruzyněgate" je výjimečný i v tom, že média, jindy infantilní, vytvářející virtuální realitu a zaměřující se na účelové diskreditační nebo adorační kampaně, jednají dospěleji a rozumněji než členové vlády, kteří se ztrapňují jedním skandálním výrokem za druhým. (TP)


    Stanovisko Amnesty International k ruzyňským kontrolám

    Českým Romům je upíráno právo cestovat do Británie

    Britská pobočka Amnesty International dnes vyjádřila hluboké znepokojení nad tím, že vláda se pokouší bránit českým Romům v přístupu k žádosti o politický azyl zavedením evidentně rasově diskriminačních kontrol před nastoupením do letadla.

    Několik nezávislých zpráv, které Amnesty International obdržela, uvádí, že britští imigrační úředníci působící na pražském letišti se zaměřují na cestující pocházející z romské ("cikánské") menšiny, protože mají obavy, aby po příletu do Velké Británie nepožádali o politický azyl.

    Čeští občané romského původu jsou údajně častěji bráni do vedlejší místnosti k podrobnému výslechu a častěji je jim zakázáno nastoupit do letadla. Odletové kontroly jsou prováděny i přesto, že čeští občané nepotřebují k cestě do Velké Británie vízum.

    Ředitel britské pobočky Amnesty International pro komunikaci Richard Bunting řekl:

    "Je ostudné, že britská vláda se pokouší zabránit požádat o politický azyl českým Romům, kteří mohli být obětí rasového násilí a nezájmu státních orgánů. Velká Británie znevažuje duch Úmluvy o běžencích z roku 1951, podle níž mají všichni žadatelé o politický azyl právo na spravedlivé posouzení své žádosti."

    Když Výbor pro lidská práva OSN posuzoval minulý týden situaci v České republice, vyjádřil znepokojení nad "násilím a šikanou ze strany určitých skupin vůči romské menšině, a nad tím, že policie a soudní orgány tyto zločiny (tzv. hate crimes) nevyšetřují, nestíhají a netrestají."

    Česká repulika se připravuje ke vstupu do Evropské unie, avšak ani zahraniční politice britských diplomatů, ani bruselským úředníkům se nepodařilo přesvědčit české státní orgány, aby skoncovaly s diskriminačními praktikami vůči Romům.

    Na hrozbu rasistického násilí vůči českým Romům ze strany pravicových skupin a na nečinnost úřadů reagovalo britské ministerstvo vnitra zamítáním těchto žádostí o politický azyl. Avšak v květnu britský odvolací soud rozhodl, že český Rom a jeho rodina byla vystavena rasistickým útokům skinheadů a zrušila rozhodnutí ministerstva vnitra o neudělení azylu.

    Dne 20. července byl při zjevně rasově motivovaném útoku ubodán v České republice třicetiletý Rom Ota Absolon. Muž obviněný z vraždy byl již dříve odsouzen za jiný násilný trestný čin. Rozhodnutí soudu umožnit mu čekat na rozhodnutí odvolacího soudu na svobodě bylo překvapivé, uvážíme-li, že v roce 1997 byl odsouzen za to, že bodl jiného Roma do břicha. Tehdy dostal pouze podmínečný trest.

    (Z angličtiny přeložil TP)


    Czech Roma denied entry to the UK

    Amnesty International UK has today expressed deep concern about Government moves to block asylum claims by Czech Roma through apparently racially discriminatory embarkation checks.

    Several independent reports received by Amnesty International suggest that UK immigration officials based at Prague airport are singling out travellers from the country's Roma ('Gypsy') minority because of concerns that they may claim political asylum when they reach the UK.

    Czech citizens of Roma origin are reportedly more frequently taken aside for detailed questioning and more often refused permission to board their flights. The embarkation checks are being conducted despite the fact that Czech citizens do not need a visa to travel to the UK.

    Amnesty International UK Communications Director Richard Bunting said:

    "It is a disgrace that the UK government is seeking to prevent asylum claims by Czech Roma who may have suffered racist violence and state indifference. The UK is dishonouring the spirit of the 1951 Refugee Convention which should ensure all asylum seekers a fair hearing of their claims."

    In considering the record of the Czech Republic last week the UN Human Rights Committee expressed concern at the "violence and harassment by some groups with respect to the Roma minority, and the failure on the part of the police and judicial authorities to investigate, prosecute and punish hate crimes".

    As the Czech Republic prepares for accession to the EU, there has been a failure of foreign policy by UK diplomats and Brussels officials who have not persuaded the Czech authorities to end discriminatory practices against Roma.

    The threat of racist violence against Czech Roma by right-wing groups and inaction by the authorities has been met with rejection of such asylum claims by the UK Home Office. But in May the UK court of appeal accepted that a Czech Roma and his family had been subjected to racist attacks by skinheads and overturned the Home Office's refusal of asylum.

    On Friday 20 July Ota Absolon, a 30-year-old Roma man, was stabbed to death in an apparently racially motivated attack in the Czech Republic. The man charged with the killing had earlier been convicted for another violent crime. The court's decision to allow him to appeal at liberty was surprising given his conviction in 1997 for stabbing a Roma man in the stomach. On that occasion he received only a suspended sentence.


    Máme žádat o zavedení víz?

    Ondřej Hausenblas

    Myslím, že krize kolem rasistické kontroly na ruzyňském letišti dobře ukazuje, že

    a) ani poměrně demokratická Británie není bezpečná proti svým vlastním byrokratům (to, že úředníci, zejména nižší, dovedou být imperiálně zpupní vůči nám barbarům z Východu, asi zažil leckdo, ale však my to cizincům u nás zase pěkně oplácíme...);

    b) je pro nás asi hodně těžké si přiznat, jak moc je Česko zralé na vízovou povinnost. Ta je sice hodně nepříjemná a pro cestovatele obvykle drahá (a to nemluvím o tom, že nás některé země - taky z Dominia - umějí diskriminovat i dobou, po kterou se musí čekat: v květnu jsem zjistil, že do Austrálie bych vízum jako muž do 50 let dostal hned, kdežto žena do 40 let čeká 3 týdny - na copak asi?). Jenže pro sporné situace, pro čisté řešení pochybností o tom, koho si do vlasti pustit a koho ne, jsou asi víza lepší než dohoda splácaná za zády zákona několika byrokraty. A taky odvolání proti neudělení víza je nadějnější, když jde pravidelnými kanály, než když vám má uletět letadlo při "bezvízovém diskriminačním styku";

    c) jaké klapky na očích má většina diskutérů kolem této kauzy: Není náhodou to hlavní, co je třeba chránit, SVOBODA? Rasová diskriminace je porušením hlavně svobody, nejen zákona a nejen mravnosti! Je porušením svobody být sám sebou. Ale porušením svobody na úrovni mezinárodní je to, že si mocnáři upekli dohodu, podle které už nikdo, kdo by u nás byl v ohrožení, nebude moci uniknout pronásledovatelům, uprchnout na cizí území. A to jen kvůli tomu, že ho nějací zpupní ouřadové shledají z nějakých svých idiotských důvodů nežádoucím a zabrzdí jeho útěk ještě v Ruzyni. Už chybí jen to, aby nějaký vylízaný skin si na svou oběť počkal na stanovišti ruzyňských autobusů, žejo, když nedokážeme vidět, jak těžko se musí žít mezi ne-skinskými, ale stejně rasistickými Čechy. Možná, že kauza jen ukáže Romům, že země, v níž chtěli hledat lepší podmínky, je stejně rasisitcká jako ta zdejší.

    Chápu, že je pro Brity drahé uschovávat na svém území uprchlíky po dobu, než se prokáže, že to uprchlíci buď nejsou, anebo než se dokáže, že jsou.

    Ale taková zahraniční úschovna je pro ohroženého člověka důležitá: vzpomeňte na případy, kdy lidé ve světě žili roky na cizích vyslanectvích, aby nepadli do rukou fašistických nebo komunistických úřadů. Když se úschovny zlikvidují na území cílového státu, budou se uprchlíci muset ukrývat na svrchovaných zahradách vyslanectví. Odtud bude těžké potom, až se prokáže, že je mateřský stát nebo národ skutečně ohrožuje, je pašovat na svobodu, ne?

    Té možnosti, aby uprchlík mohl dorazit na cizí území, a tam čekat, bychom neměli obětovávat žádné své bezvízové pohodlíčko. Jsem pro víza. Škoda, že zrovna do té Británie neletím - namazal bych si aspoň pusu trochu krémem a ty byrokraty v Ruzyni bych šel taky nachytat (až na tu barvu pleti jsem myslím zralý na odmítnutí vstupu...). Neradím bojkotovat návštěvy jako J. Šiklová, ale spíš dělat dusno, skandály, aby to už dál nešlo.

    Právě slyším v rádiu, že se V. Klaus vyjádřil, že by dal přednost zavedení víz. Jestli to má promyšlené (posledních pár let mluví, jako když myslí pokaždé na něco jiného...), mohl by pro to snad něco učinit, když je v Parlamentu velkým pánem, myslím, a ne jen "se vyjadřovat"... Ale jak ho tak od začátku sleduju, tuším, že se mu to jen nějak hodí do politického krámu.

    Asi bude ještě dest patnáct let trvat to, že si domácí rozhodovači (politici) budou dětinsky představovat, že takové civilizační maléry, jako je soužití kultur a národů, se řeší zákonem, smlouvami a úředníky za přepážkami. Jediné, co fungovat může, je podle mého soudu obecné šíření vzdělávání - bude trvat dvě generace, nebude nic řešit, ale může v populaci rozšířit takové způsoby myšlení a chování, které budou výskyt rasismu, hlupáctví a zpupnosti omezovat zevnitř - člověk myslivý si nedopřeje sladké nevědomosti a štastného primitivismu blba domácího.

    Domnívám se, že je velmi správné, aby za netolerantní hlupáky v národě trpěli nevinní chytří, a to proto, že se zapomněli starat o to, aby hlupáctví nekvetlo. Jen mně mrzí, že musíme trpět taky my, co vynakládáme hodně úsilí na to, aby děti měly šanci neupadat do stereotypů, které jim předvádějí rodiče a starší sourozenci doma, v médiích i v parlamentech a vládách.


    Brutální zásahy italské policie

    "Pomyslel jsem si, Panebože, to je konec, oni mě zabijí."

    Britští demonstranti z Janova tvrdí, že se jim policie brutálně pomstila

    Zmlácení, plní modřin a rozhněvaní na nejvyšší míru přicestovali minulý čtvrtek zpět do Británie čtyři britští antikapitalističtí demonstranti a tvrdili, že je italská policie zmlátila a mučila, napsal v pátek 27. 7. deník Guardian.

    Britští demonstranti tvrdí, že byli vězněni v holých betonových celách, nedostali buď vůbec najíst, anebo jen velmi málo a bylo jim nařízeno aby stáli s roztaženýma nohama a rukama po dobu delší než dvě hodiny. Po celou dobu zadržování jim byl odepřen styk s právníkem a s pracovníky konzulátu.

    Pátý antikapitalistický demonstrant, který je stále ještě příliš silně zraněn na to, aby mohl cestovat zpět do Británie, popsal v živoucích podrobnostech strašlivý výprask, jakého se mu dostalo, když se pokusil utéci před policií.

    Britská vláda požádala britského velvyslance v Itálii, aby obvinění z brutality italské policie vyšetřil, ale dosud italskou policii k hněvu demonstrantů a aktivistů za lidská práva neodsoudila.

    V Janově roste znepokojení ohledně zásahu policie proti demonstrantů poté, co jeden policista sdělil tisku, že policie zaútočila na mírumilovné demonstranty odvetou za předchozí násilí, zpívala fašistické písně a vyhrožovala ženám, že je znásilní.

    Čtyři zatčení britští aktivisté, kteří se vrátili, Daniel McQuillan, 35, Jonathan Blair, 38, Richard Moth, 32, and Nicola Doherty, 27, patřili k 93 osobám, zatčeným v sobotu večer, kdy policie pronikla do školy, kterou využívala organizace Janovské sociální fórum, která koordinovala protesty proti summitu G8.

    Prokurátoři tvrdili, že prý byly v budově nalezeny Molotovovy koktajly a hrozili, že zatčení budou obžalováni z celé řady trestných činů, od organizování spiknutí až po vlastnictví výbušnin. Ale kdž byl zatčení předvedeni ve středu před magistrátního soudce, byli vyslechnuti jen krátce a propuštěni.

    Čtyři britští aktivisté vypadali unavení, bledí, a byli rozhněvaní, když se setkali po příletu na londýnském letišti Heathrow se svými rodinami.

    Vydali prohlášení, v němž přirovnali místnost, kde byli nejprve zadržováni, k "polní nemocnici v krymské válce". V prohlášení se praví: "Většina přítomných potřebovala nemocniční pomoc. Několik lidí bylo přineseno na nosítkách. Lidi měli zlomeniny kostí a zranění hlavy a mnoho z nich bylo silně zakrvácených."

    McQuillan, který pracuje jako počítačový odborník pro jednu charitativní organizaci a je to syn bývalého čestného lékaře britské královny ukázal svou zakrvácenou košili a konstatoval, že ji musel mít na sobě po celé čtyři dny.

    Hovořil o policejní razii na zmíněnou školu, k níž došlo, když aktivisté spali. Uvedl: "Bylo to strašlivé, slyšeli jsme řev a bití demonstrantů." Řekl, že ho jeden policista udeřil obuškem do hlavy. "Převalil jsem se na zemi na levý bok a policisté nás dál mlátili."

    Utrpěl zranění paže, nohy a hlavy. Když byl v nemocnici přikurtován na nemocniční lůžko, byly mu odebrány peníze a pas. Pak byl převezen do sběrné cely. "Byli jsme ve velké místnosti v těch šatech, v jakých jsme tam přišli, nic jiného jsme na sobě neměli, neměli jsme spacáky, nedostali jsme 36 hodin potravu. Bylo to jako vězení v Chile."

    Pátý Brit je stále ještě v Janově v nemocnici. Mark Covell, designer internetových stránek pro server IndyMedia janovských demonstrantů svědčil o tom, jak on a kamarád slyšeli, jak policie proniká do budovy a pokusili se odtamtud utéci. Spíše cítil než viděl přibližně 300 příslušníků pořádkové policie, jak se na něho řítí z druhého konce ulice.

    "Jeden policista mě silně udeřil do krku a svým štítem mě přimáčkl ke zdi," řekl."Upadl jsem na zem a čtyři nebo pět policistů do mě začalo opravdu zuřivě kopat, do prsou, do nohou, do zad. Měl jsem ruce vzhůru a říkal jsem, Nebijte mě, nekladu při zatýkání žádný odpor. Uměl jsem to jenom anglicky, takže tomu asi nerozuměli."

    Pak ho zmlátili podruhé: "Slyšel jsem, jak mi praskají žebra, jako když praskají zápalky. To jsem byl ještě při vědomí. Než mě kopli, vždycky se rozběhli, jako při fotbale." Někdo ho za krk přitáhl před školu a tam ho zmlátili znova. "To bylo daleko nejhorší. Myslel jsem si, Panebože, to je konec, já tady zemřu."

    Snažil se nehybně ležet na pravém boku. Řekl: "Věděl jsem, že jestliže se otočím, zemřu. A myslel jsem, že jestliže dokážu udržet alespoň jedno oko otevřené, zůstanu naživu."

    Ztratil vědomí a probudil se v nemocnici San Marino. Měl pět zlomených žeber, některá z nich mu probodala plíce a asi i natrženou sliznici. Nedokáže se postavit a vyrazili mu deset zubů.

    Policie chtěla, aby byl přeložen do vojenské části nemocnice, ale lékaři ji přesvědčili o opaku. Covell konstatoval: "Přeji si, aby byli policisté obžalováni z pokusu o vraždu. Nemám nic proti tomu, když mě zmlátili poprvé,ale ten druhý a třetí pokus, to se mě snažili zabít."

    Někteří aktivisté kritizovali britskou vládu, že nezajistila bezpečnost demonstrantů v Itálii a že neodsoudila italské úřady.

    Ministr zahraničních věcí Jack Straw uvedl, že ho prý italská vláda ujistila, že obvinění z policejní brutality budou řádně vyšetřena.

    "Jednali jsme s italskou vládou na nejvyšší úrovni a ta souhlasila, že budou tato obvinění plně vyšetřována v rámci širšího vyšetřování zneužívání policejní moci. Vyšetřován bude provádět janovský veřejný prokurátor," konstatoval Straw.

    "Sdělili jsme zástupcům těch, kdo vznesli tato obvinění, že obdržíme-li od nich podrobnosti, zajistíme, aby je dostala italská vláda a aby je řádné vyšetřila. Italové opakovaně prokázali, že v jejich zemi vládne zákonnost. Přislíbili věc řádně vyšetřit a očekáváme, že příslib splní."

    Britské ministerstvo zahraničních věcí požádalo britského velvyslance v Itálii Sira Johna Shepherda, aby se bezodkladně setkal s italským ministrem zahraničních věcí, Renatem Ruggierem, a požádal ho, aby obvinění byla řádně vyšetřena.

    Stephen Jakobi, z organizace Fair Trials Abroad (Spravedlivé procesy v zahraničí) uvedl, že nemožnost kontaktu s konzulátem je "barbarská" a požadoval, aby Evropská unie zjistila, zda italské úřady neporušily Vídeňskou konvenci.

    Amnesty International sleduje, co budou dělat italské úřady, a bude požadovat vytvoření nezávislé vyšetřovací komise, jestliže dospěje k závěru, že je vyšetřování nedostatečné.

    V Itálii sílí konsternace nad tím, jakým způsobem bylo s Brity zacházeno, zejména poté, co se jeden nejmenovaný policista "přiznal" v deníku La Repubblica.

    Uvedl: "Policisté jim přikázali, aby se postavili ke zdi. Pak se na jednu osobu vymočili. Mlátili zadržené, pokud odmítli zpívat fašistickou píseň Facaetta Nera. Jedna dívka zvracela krev, ale šéf policejní jednotky se na to jen nečinně díval. Hrozili, že znásilní dívky svými obušky.

    Plný text prohlášení britských demonstrantů je v angličtině zde.


    Pravicoví násilníci v italské policii dostali volnou ruku

    Pravicovým násilníkům, kteří působí jako policisté v italské policii, sdělili nadřízení, že mohou proti antiglobalizačním demonstrantům vystupovat jakkoliv brutálně, napsal v pátek deník Guardian.

    Policisté využili příležitosti a zbili, a ponížili desítky lidí poté, co byli předtím ujištěni, že je vedení policie "podrží", konstatoval římský deník La Repubblica.

    Nejmenovaný policejní důstojník potvrdil svědectví zmlácených a otřesených demonstrantů, kteří byli nyní propuštěni: "Bohužel je to všechno pravda."

    Policista tvrdil, že jak se o předminulém víkendu zintenzivňovalo policejní násilí a oběti ztrácely vědomí, žádal své policejní kolegy, aby přestali. Tvrdí, že mu řekli: "Nemusíme se obávat, protože nás vedení podrží."

    Přiznal, že se policie chovala s neuvěřitelnou brutalitou při razii v ústředí demonstrantů, ale tvrdil, že údajné mučení ve vazebním středicku v Bolzanetu prováděly trestní policejní jednotky GOM. Uvedl, že členové GOM měli černé rukavice a chlubili se, že dali anarchistům lekci.

    Tři samostatná vyšetřování budou zjišťovat, kdo vydal takovéto rozkazy, ale není pochyb o tom, že desítky policistů je splnily nadšeně.

    Otázka, jak mohly policie a polovojenské jednotky carabinierů jednat tak krvežíznivě, vyvolala v italském parlamentu skutečnou vřavu. Vznikl nátlak, aby byla utvořena vyšetřovací komise, který by mohla požadovat odstoupení ministrů.

    Franisco Martone, senátor za stranu Zelených, sdělil BBC, že do policie pronikli fašisté. Propuštění italští, němečtí a španělští demonstranti hovořili o tom, že jim policie otloukala hlavy o zdi, vyhrožovala jim, že je znásilní pendreky, že lidé zvraceli krev, někteří se podělali hrůzou a na jiné policie močila.

    Fotbaloví fanoušci si už dlouho stěžují na brutalitu italské policie, ale průzkumy veřejného mínění ukazují, že veřejnost podporuje "robustní zásahy" proti fotbalovému násilí.

    Zelená seshora stačila na to, aby se policie začala chovat skutečně divošsky. Italská policie je tradičně pravicová a má tradici potlačování levicových protestů. Populární píseň italské policie zní: "Raz, dva, ři, viva Pinochet, /čtyři, pět, šest, smrt židům".

    Vládnoucí koalice Silvia Berlusconiho zahrnuje i postfašistickou Nacionální alianci. Někteří komentátoři argumentují, že právě proto se policejní velitelé chovali radikálně.

    Ukázalo se, bylo vážnou chybou použít proti demonstrantům špatně vycvičené vojáky základní služby.Vyšlo najevo, že se demonstrantů lehce polekají a že jsou lehce vyprovokováni a po dvou dnech vyhýbání se kamení chtěli tito vojáci pomstu. Mnoho vojáků základní služby je z italského jihu, kde chudoba, nedostatek vzdělání a konzervatismus vyvolávají podezření vůči antiglobalizačnímu hnutí.

    Italská špionáž je ještě více znervóznila: varovala vojáky základní služby, že možná dojde k teroristickým útokům a že na ně např. anarchisté budou házet pytlíky s krví, infikovanou HIV. Vojáci základní služby se báli střetnutí s anarchisty už dlouho před summitem. Enrico Sciaccaluga, 19, student z Janova, uvedl, že někteří byli tak posedlí strachem, že vypadali, že jsou na drogách.

    Jiným vysvětlením je, že šéf policie, Gianni De Gennaro, sice umí bojovat proti mafii, ale nezná nic o tom, jak zvládat demonstrace.


    Italská strategie vyvolávání napětí

    "Oné noci, osvětlené světlomety vrtulníků, před hradbou speciální policejních jednotek, uprostřed křiku mladých mužů a žen jsme nebyli v Janově ani v Itálii, ale na jiném místě a v jiné době - vypadalo to jako pokus nahradit nynější režim policejním státem."

    Těmito slovy reagovala skupina trestních a civilních právníků z Milána, kteří byli svědky událostí z minulého týdne v Ženevě, na činnost úřadů. Obvinila je, že italské úřady protizákonně suspendovaly základní lidská práva těch demonstrantů, na něž policie zaútočila či které zatkla během antiglobalizačních protestů proti summitu skupiny G 8.

    Docházelo k bití demonstrantů hlava nehlava, stovkám demonstrantů bylo odepřeno právo spojit se s právníkem a s příbuznými. Minulý čtvrtek bylo stále ještě zadržováno 220 osob, včetně 28 cizinců. 90 osob bylo propuštěno, bez vysvětlení a bez omluvy, proč byli zadrženi. Opozice vyvolala v parlamentě bouři. Požadovala vyšetření rozsáhlé policejní brutality, k níž došlo v Ženevě, napsal v pátek v deníku Guardian Vittorio Longhi.

    Není pochyb o tom, že italská vláda porušila základní zákony trestního práva. To, k čemu došlo v Janově během summitu G8, nemá v Itálii precedens od levicových pouličních konfrontací a terorismu sedmdesátých let. Ale policie si měla být vědoma, že je rozdíl mezi stovkami pokojných demonstrantů a novinářů, které policie zmlátila předminulou sobotu v noci v oné škole, a duchy Rudých brigád či fašistických teroristických gangů ze sedmdesátých let.

    Italská vláda má ideologii, která nedovoluje legitimní pokojné protesty a v Itálii existuje kultura represe opozičních názorů. Premiér Berlusconi i jeho postfašistický náměstek Gianfranco Fini oba navštívili Janov před vrcholnou schůzkou G8 a Fini se vychloubal, že sám finalizoval bezpečnostní plány.

    Není jasné, zda by byla situace jiná, kdyby v Itálii stále ještě vládla vláda levého středu. Magistrátní soudci by bývali měli větší vliv než nyní a mohli řádně vyšetřit, k čemu došlo. Avšak Berlusconiho silná podpora pro policii i jeho averze vůči magistrátním soudcům jsou známé. Nikdo z Berlusconiho strany Forza Italia se dosud nevyjádřil k policejní brutalitě, k níž došlo v Janově.

    Poslanci levého středu podali v parlamentě návrh, aby byla ministru vnitra Claudio Scajolovi vyjádřena nedůvěra. Budou přehlasováni. Ale Scaloja se namísto toho obává, že by mohlo dojít k veřejnému vyšetřování policejní brutality a také spiknutí policie s násilnými demonstranty. Není dosud jasné, jak je možné, že násilní demonstranti mohli ve městě operovat bez problémů, když policie už věděla, kdo to je. "Násilní demonstranti byli nástrojem policie, byla to jasná strategie," konstatovala Luca Casarini, šéfka aktivistické skupiny Tute Bianche. "Neříkám, že všechno bylo zorganizováno předem. Ale využili a napomáhali chuligánství, aby ospravedlnili svou brutalitu.Teď má vláda pocit, že na nás může volně útočit."

    Lidé nechtějí hovořit o nové "strategii napětí" - to je jméno, které označuje spiknutí mezi částmi italského státu, fašistickými teroristy a provokatéry, které existovalo v sedmdesátých letech, ale právníci janovského sociálního fóra tvrdí, že mají absolutní a nezvratitelné důkazy, že mezi chuligány a policií existuje spojení.

    Události v Janově vedly alespoň k tomu, že se italská levice pokusila znovu lépe zorganizovat. Šéfové hlavní strany levého středu Levicových demokratů se sice neúčastnili pokojných protestů 200 000 lidí, ale odmítli Berlusconiho pokus ospravedlnit policejní násilí, které vyvrcholilo zabitím 23 letého mladíka. Nyní se italská levice musí vyrovnat se skutečností, že se politika vrátila na italské ulice a všichni tito lidé potřebují být politicky zastoupeni.


    Janovské protesty jsou nepřijatelné

    Tak argumentoval v deníku Guardian ve středu Philip Wilan. Shrnujeme.

    Sledoval jsem pouliční násilí v Janově z bezpečné vzdálenosti v Římě a jsem překvapeen, jak ostré pocity znechucení, hněvu a boojechtivosti ty násilné obrazy vyvolávají.

    A znechucení a hněv není namířen proti policii, bez ohledu na množství důkazů, že se policie chovala nesmírně brutálně. Je pozoruhodné, jak vedoucí představitelé Janovského sociálního fóra, kteří organizovali demonstrace proti summitu skupiny G8 a vyvolali situaci, které vedla k devastaci města, nepociťují vůbec žádnou vinu.

    Všichni věděli, že v Janově dojde k násilí a prohlášení Sociálního fóra, že "pokojným způsobem" provede invazi do zakázané, rudé zóny města, zaručilo, že k násilí skutečně dojde.

    Není pochyb o tom, že drtivá většina statisíců demonstrantů, kteří se shromáždili v Janově, chtěla pokojně vyjádřit svůj požadavek spravedlivější globální ekonomiky. Ale mezi cca 700 organizacemi, zastoupenými pod deštníkem Sociálního fóra, byla celá řada těch, kteří pociťovali daleko větší sympatie vůči anarchistům Černého bloku než vůči uniformovaným zástupcům toho, co považují za "nepřátelský stát".

    Za těchto okolností by bývalo moudřejší, kdyby protestující demonstranti ignorovali summit a neútočili na policejní kordony. Namísto toho zorganizovali konfrontaci, která pravděpodobně překonala jejich nejhorší obavy.

    Důsledky nutně ovlivní antiglobalizační hnutí, které stejně vzniklo z násilných pouličních demonstrací a zjevně ohrozí budoucnost mírových veřejných protestů na celou generaci.

    Posloucháte-li organizátory demonstrací, podle nich byly všechny chyby na druhé straně. Mluvčí "bílých montérek" Luca Casarini napsal otevřený dopis občanům Janova, který vyšel v pondělí v deníku La Repubblica. "Milí občané Janova, omlouvám se. Ale měla by se vám omluvit policie a carabinieri, protože ti páchali to skutečné násilí proti městu," napsal.

    Majitelé obchodů a automobilů, jejichž vlastnictví vypálili členové Černého bloku, asi shledají tuto omluvu poněkud nedostatečnou. Politikové i policisté ovšem udělaly podstatné chyby. Celkem lze uzavřít, že Janov by ve skutečnosti obrovskou politickou pastí pro antiglobalizační hnutí.


    V Chebu se prodávají cédéčka propagující fašismus

    Petr Jánský

    Redaktoři pořadu Fakta se vypravili na Svatý Kříž (obec 4 km J od Chebu), kde v Asia marketu nakoupili 3 CD s písněmi propagující Třetí říši. Od vietnamských trhovců se dověděli, že CD jdou dobře na odbyt, kupují je hlavně mladí Němci.

    Redaktoři donesli nákup na chebskou radnici (pod kterou Sv. Kříž spadá) a zeptali se pana starosty Ing. Jakla (dříve KSČ, dnes ODS), co tomu říká. Prý tržnice kontroluje obchodní inspekce za přítomnosti pracovnice živnostenského úřadu. Ta však není proškolená a nepozná závadný obsah. Možná by bylo dobře podat trestní oznámení.

    Škoda, že redaktoři nešli za okresním státním zástupcem. Ten by je informoval, že Vietnamci všechny soudy vyhráli, protože neumějí ani česky, ani německy a tudíž nevědí, co prodávají, natož aby jim někdo prokázal zlý úmysl propagovat fašismus. Pan ministr spravedlnosti Bureš se podivil, jak je možné, že prodejce neví, co prodává? Pane ministře, jsme v České republice, tady je možné všechno. I kdyby Vietnamci věděli, co prodávají, nikdo by s tím nic neudělal, jako neudělal s knihkupci, kteří prodávali kultovní Hitlerův Mein Kampf. Žijeme totiž v zemi právního marasmu, kde jakés-takés zákony máme, ale nikdo nevyžaduje jejich dodržování.

    Nedávno byl v ČT pořad o tom, jak OSA vybírá z každého televizoru v restauraci, z každého rádia na hotelovém pokoji, z každé koledy zpívané koledníky přede dveřmi domu. O tom, že Vietnamci prodávají nelegální cédéčka, OSA dobře ví, ale nic s tím nedělá. Její výběrčí navštěvují provozovny drobných živnostníků, inkasují málem i kamarády táborových ohňů, ale tržnicím se obloukem vyhýbají. Tak se Vietnamcům podařilo po textilním a obuvnickém průmyslu zlikvidovat i trh se zvukovými nosiči.

    Cheb se díky Faktům dostal opět na první stránky. Po prostitutkách a tržnicích vedeme i v prodeji nelegálních CD. Z nich se zvlášť dobře prodávají ta fašistická. Podle politologa Zbořila by v Německu Vietnamci s takovým svinstvem nepřežili den. U nás jsou hájeni a plni očekávání šťastných zítřků.


    Rákoska: šetřit jí či nešetřit?

    Jan Hurych

    Pravdu má pan Pecina, když se v poznámce k mému článku "Proti týrání: plakáty versus vyhlášky" ptá: [Ale co "Spare the rod and spoil the child"?-pozn. TP]. Ano, najdete to v bibli, ve starém zákoně : "Old Testament Proverbs 13-24 - He that spareth his rod hateth his son." - Ten kdo šetří rákosku, kazí své dítě (překlad j.h.). V jiné verzi zase: "The one holding back his rod is hating his son, but the one loving him is he that does look for him with discipline." - Ten, kdo nepoužívá rákosku, nenávidí svého syna, ale ten který jej miluje, na něm vyžaduje disciplinu (překlad j.h.). Jak je vidět, tady už se jedná jen o syny, dívkám se asi odpouští :-) a  jistě by se našlo mnoho různých verzí v dalších verzích Bible, i takových které by ještě víc uvedly v pochybnost doslovné chápání výše uvedeného rčení, například to, že Bible uznává jen tělesný trest.

    Ano, napsal jem "rčení", protože i název "Proverbs", česky "Přísloví", naznačuje, o jaký druh konstatování jde. Rčení, které se dostala do Bible spíše jako rady, co a jak dělat, a která teď jistí bigoti považují za zákon.

    Přísloví také, jak známo, používají analogie, symbolizmy a  podobně. Například hned další pod výše uvedeným říká: "The righteous is eating to the satisfaction of his soul, but the belly of the wicked ones will be empty. " - Spravedlivý (člověk) jí, aby nasytil duši, ale žaludky (doslova břicha!) zlých lidí (či hříšníků), budou prázdné (překlad j.h.). Myslím, že nemusíme pitvat žaludky hříšníků ani duše spravedlivých, abych porozuměli, že se jedná o pouhý obraz a že ten, kdo by to bral doslova, by se jen zesměšnil. Asi tak, jako když se milostné Šalamounovy písně považují za oslavu církve (jak si pak vysvětlit verš "tvá ňadra, dvé mláďátek srních"?) .

    Osobně si myslím, že si to vše bigoti spletli s příslovím "Kdo chce psa bít, hůl si najde" nebo možná i upraveným "Kdo chce psa bít, psa si najde", ale jistě se nemusíme bát, že náboženští fanatici budou chodit po ulici a bít psy hlava nehlava. U dětí si asi myslí, že se to může :-). Ale vraťme se k tomu, co jsem v článku tvrdil: "Osobně to považuji za hloupou výmluvu: náboženství může trestání povolovat, ale neznám náboženství, které by přímo nařizovalo rodičům provádět tělesné tresty [Ale co "Spare the rod and spoil the child"?-pozn. TP]. Netrestat děti tělesně tedy není hřích :-), zvláště když existují tresty jiné."

    Nenašel jsem nikde, že by se jednalo o víc, než o přísloví - tak např. v Desateru o tom nic není, tam je jen "Cti otce svého a  matku svou" ale ne už "bij své děti". A pokud vím, byl to právě Kristus, který řekl "Nechte maličkých přijíti ke mně" a tím myslím celý ten problém uvedl na správnou míru.

    K tělesnému trestu: ještě dlouho se o tom asi bude diskutovat, než rodiče poznají, že existují daleko lepší a  účinnější tresty a že nestačí jen trestat, ale je třeba i  odměňovat. A dáváte-li dětem něco, ať už dar či trest, musí vědět, že to není váš rozmar, ale že se samy o to zasloužily.

    Koneckonců vím sám, že jsme se jako kluci, když jsme dostali ve škole rákoskou - ano, ještě v roce 1947!) - jenom otřepali a brzo na to zapomněli, asi jako když dostanete pokutu za  rychlou jízdu :-). Na téže obecné škole (ještě než zrušili hodiny náboženství) nám náš farář dával za  odměnu žvejkačky a když jsme neuměli, tak zase pohlavek. Sám jsem jeden dostal, když jsem neznal, kdy je den nanebevstoupení Páně. Dnes si ale hlavně pamatuju ty žvejkačky, tedy ty odměny, a to, že ten pan farář ve válce trpěl v koncentráku - byl pro nás tehdy něco jako hrdina. Navíc nás naučil, že v životě má každý náš čin buď dobré či špatné následky a  že nejsou jen tresty, ale i odměny. A že musíme sami poznat, kdy si co zasloužíme. A i když mi i to náboženství z hlavy časem nějak vyprchalo, tenhle poznatek mi zůstal.


    Osobní zkušenost

    Chorvati nadržují Němcům

    Antonín Marek

    Vazeny pane Golgo

    Domnivam se, ze se ve svem clanku dopoustite neumerne velke globalni kritiky na adresu Cechu a podobne tak i Chorvatu.

    Jezdim se svou rodinnou do Chorvatska kazde prazdniny na ctrnact dni s cilem poznat lidi, prirodu more, kulturu, pamatky a vse co je na Chorvatsku krasne. Svou dovolenou travime v kempech vicemene nahodne vybranych. Letos jsme byli v kempu Turist ve Vrsaru. Nikde jsem se doposud nesetkal s postojem Chorvatu vuci nejake narodnosti tak, jak o ni pisete. Snad az na nejake nejapne narazky na Bulhary.

    Pokladam za nebezpecne delat si usudek na zaklade rozhovoru s nekolika nahodne vybranymi jedinci. Lide povrchne posuzuji ciziho cloveka podle mnozstvi penez, ktere utraci. A to predevsim lide z oblasti turistickych sluzeb na pobrezi Chorvatska. Z tohoto uhlu pohledu by pak mohli byt mnozi rusti turiste, takzvani "novi Rusove", nejlepsimi lidmi - hosty.

    Sam se ucim zakladni chorvatska slova, abych se mohl bavit s Chorvaty jejich jazykem, ktery je velmi blizky cestine. A vetsina Cechu teto jazykove blizkosti take vyuziva.

    Duvody narodnich "nerovnosti" pocitovane v Chorvatsku jsou podle meho nazoru jine, nez popisujete.

    Mam takovou zkusenost, ze Chorvate strani spise Nemcum a jaksi je nadrazuji nad ostatni narody. Jsou velmi nacionalne vyhraneni. Neni divu, valku ukoncili pomerne nedavno. To, ze to chapu neznamena, ze bych tento rys schvaloval - ani v nejmensim. Jen si ho uvedomuju. To, ze nekteri Chorvate nekdy fandi Nemcum, je pochopitelne z drivejsi i z minulosti nedavne.

    Bezny "pobrezni" Chorvat poklada Nemce za sveho blizkeho (rovneho) take proto, ze Nemci kupuji nesmyslne predrazene sluzby a zbozi. I kdyz to neplati o vsech Nemcich. Tak jako Cesi se v Chorvatsku (v kempu) chovali Holandane, Rakusane, Italove a dalsi.

    To, na co bych ale chtel upozornit, je prave ono nadrazovani nemecke narodnosti nad ostatni. Muze se to nekdy velmi neprijemne projevit, tak jako letos v nasem pripade.

    Pri nasem pobytu v kempu srazila nemecka obcanka jedouci na kole v prostoru kempu nasi setiletou dceru. Doslo k lehkemu zraneni, dcera byla cela od krve, takze jsme privolali zachranou sluzbu. Ta zjistila, ze ma jen roztrzeny ret. Vedouci kempu se mne ptal, zda chci privolat policii. Rekl jsem mu, ze se musim nejprve postarat o zranenou dceru (zachranka zraneni povazovala za drobne, ktere neosetruje) a podle zavaznosti zranenni se rozhodnu. Jeli jsme do nemocnice v Poreci, tam lekarka nasi dceru prohledla a sepsala zakladni zpravu.

    Poslala nas do nemocnice v Pule, na specielni ORL oddeleni, aby ret dceri sesili. Sama nemela prostredky (umrtvovaci inekci), aby zakrok mohla provest. Jeli jsme tedy do nemocnice v Pule, kde nasi dceri byl ret zasit velmi peclive.

    Doktorka dopurucila vysetreni policii. Tu jsem tedy privolali. Mezi tim co jsem byli v Pule, policie nehodu vysetrovala. Jakmile jsme se vratili z Puly , policista se mnou kratce pohovoril. Z jeho pristupu bylo patrno, ze velmi strani nemecke cyklistce. Odmitl se mnou sepsat protokol a odmitl take jit se mnou na misto nehody, abych mohl situaci popsat. V nasem rozhovoru jsme se tedy nepohodli.

    Policista posleze navrhl projednat vse u soudu v Poreci. Pristi den tedy byl soud v Poreci. Pritomni byli i tlumocnici do jazyka nemeckeho a ceskeho.

    Az u soudu jsem mel moznost podrobne se k situaci vyjadrit. V prubehu soudniho projednavani doslo k precteni policejni zpravy. Me obavy se potvrdily. Policista popisoval situaci vyrazne ve prospech Nemky. Diky soudu jsem mohl situaci popsat a predlozit situacni nakres. To co jsem videl v policejni zprave bylo nepresne do te miry, ze nesouhlasily ani strany (prava, leva), misto stretu atd.

    U soudu jsem dosahl prijeti me varianty. Tento popis situace potvrdila posleze i Nemka. Byl privolan policista - ten trval na svem. Posleze chybu uznal. Zajimave bylo chovani chorvatskeho svedka nehody. Byl to mlady Chorvat, se kterym jsem hovoril po nehode. Byl na miste nehody po srazce. K soudu jsem ho nebral. Po nasem rozhovoru se mne zeptal na mou narodnost (bavili jsem se anglicky) a na narodnost cyklistky. Kdyz jsem mu rekl, ze to byla pravdepodobne Nemka - viditelne znejistel a uz se mnou nechtel vice hovorit.

    Rano kdyz jsem za nim prisel, abych si poznacil jeho jmeno pro pripad dalsiho projednavani, rekl mi, ze on se mnou nemluvil, ze to byl jeho bratr - dvojce. Nebyla to pravda. Zadneho bratra nemel natoz dvojce - nekolikrat jsem se o tom pak sel presvedcit.

    Pozadal jsem ho tedy o jmeno jeho bratra . Nadiktoval mi zjevne nesmyslne jmeno a opustil kemp. Domnivam se, ze kdyby slo o cyklistku treba Madarku, nechoval by se tak.

    Tahle zkusenost mne stala 300 kun poplatku za soud a tlumocnika. Soudkyne i tlumocnici byli velmi korektni. Stejne jako zdravotnicky personal v nemocnicich.

    Necitil jsem zadnou znamku rasismu, nebo averze vuci Cechum. Jedinou spatnou zkusenosti bylo, ze Nemci jsou v Chorvatsku brani jako neco vice nez ostatni narody.

    Duvody teto chorvatske naklonosti k Nemcum jsou ovsem na samostatne tema, do ktereho bych se nerad poustel.

  • Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|