Rejstřík BL
ARCHIV ►

Britský katolický biskup v ohnisku sexuálního skandálu

Vážně poškodil pověst katolické církve podle mnohých pozorovatelů případ skotského biskupa katolické církve Rodericka Wrighta (56), který tento týden zmizel, když vyšlo najevo, že se sblížil s jednačtyřicetiletou Kathleen McPheeovou, rozvedenou matkou tří dětí. Skandál ještě prohloubilo, když se ve čtvrtek přihlásila rozhlasové a televizní společnosti BBC jiná žena, osmačtyřicetiletá Joanna Whibleyová, která uvedla, že biskup Wright s ní má patnáctiletého syna Kevina, kterého utajuje.

Nejvyšší hodnostáři katolické církve ve Velké Británii se snažili reagovat na případ pokud možno s porozuměním, jejich trpělivost však byla vyčerpána, když se v sobotu ukázalo, že biskup Wright uzavřel finanční dohodu s bulvárním listem News of the World, jemuž v nedělním vydání "odhalil všechno?. Reportéři deníku News of the World totiž našli skrývajícího se biskupa v domě Kathleen McPheeové, daleko od Skotska, v horském letovisku Kendal v kraji Lake District v severozápadní Anglii.

V "celosvětově exkluzívním? materiálu, otištěném v deníku News of the World v neděli, konstatuje biskup Wright, že se zamýšlí s Kathleen McPheenovou oženit, že však s ní prý dosud neměl sexuální styk.

Kardinál Thomas Winning, hlava katolické církve ve Skotsku, označil rozhodnutí biskupa Wrighta svěřit se s podrobnostmi aféry listu News of the World za "politováníhodné?. Keith O?Brien, arcibiskup pro města St Andrews a Edinburgh, uvedl, že se biskup Wright měl spojit s nejvyššími hodnostáři katolické církve, nikoliv s tiskem. "Peníze nemohou odstranit škodu, kterou biskup Wright napáchal, kromě toho se mi zdá nepřijatelné, že by měl Roderick dostat od novin velkou finanční částku,? konstatoval arcibiskup. Farníci v severním Skotsku byli mírně šokováni, když se dozvěděli, že jejich bývalý biskup má dostat od listu News of the World za svůj příběh 300 000 liber (12 miliónů korun).

Biskup Wright vyjadřuje v listě News of the World politování nad tím, co udělal, a nad bolestí, kterou způsobil svému patnáctiletému synu, mimo jiné i tím, že ho celý život na veřejnosti zapíral. Patnáctiletý Kevin konstatoval v sobotu večer v televizi, že prý peníze, které má dostat jeho otec, právoplatně náleží jemu.

Wright přiznal, že se do Kathleen McPheeové zamiloval. Jejich vztah se prohluboval, když bojovala s rakovinou děložního krčku a biskup Wright jí přitom poskytoval duchovní útěchu.

Navzdory množství kritiků, kteří ve skandálu biskupa Wrighta vidí velký problém pro katolickou církev a její "neudržitelný? požadavek kněžského celibátu (přičemž ovšem celibát znamená, že se kněží nesmějí ženit, nic nepraví o jejich případných sexuálních stycích se ženami) napsal v sobotu deník Independent na obranu katolické církve toto: "Katolictví se neoctlo v ?krizi? v důsledku tohoto smutného případu. Jistě, podobný skandál způsobil v roce 1992 bývalý irský biskup Eamonn Casey, který 17 let kradl diecézní peníze na podporu svého nemanželského dítěte. Avšak církev má 3292 biskupů, kteří nepodlehli erotickému pokušení. Za 2000 let své existence přežila katolická církev mnoho sexuálních skandálů. Někteří papeži měli ve Vatikánu milenky. Jiní jmenovali své homosexuální milence do funkcí kardinálů. Přesto však církev přežila jako neobyčejně silná instituce. Musíme rozlišovat mezi jednotlivcem a církví. Přetvářka a lži jediného biskupa neznamenají, že se přetvařuje celá katolická církev.?