Rejstřík BL
ARCHIV ►

26.5.1997

Chcete-li se podívat na předchozí vydání Britských listů, klikněte na ikonu Britských listů zde napravo, dostanete se do archívu.

Přehled dnešního vydání:

  • Užitečné linky:
    • FT o ČR
    • BBC: Počítače nekoušou
    • české filmy v Americe
  • Rusko:
    • Jelena Bonnerová: "situace je horší než za Brežněva"
  • Češi v Americe, Helsinská komise a české úřady:
    • Vyjádření českého ministerstva vnitra
    • příspěvky Josefa Schrabala a Jiřiny Fuchsové

    Užitečné linky

    Financial Times otiskl v sobotu článek o tom, jak se obyčejní čeští občané taky svým způsobem vrhli na spekulaci s českou korunou. Další články z přílohy FT ze středy 14. května, která možná k útoku na korunu přispěla, přinesou BL zítra.

    Rozhlasová a televizní společnost BBC věnuje nyní velké množství času ve vysílaní popularizaci užívání počítačů pro obyčejné lidi, nepočítačové odborníky, a to pod heslem COMPUTERS DON'T BITE - Počítače nekoušou. Pravidelně vysílá mj. pořad Tales from the Net - Příběhy z Internetu. Další podrobnosti na této stránce. Mohla by něco podobného dělat i Česká televize?

    Dina Iordanová vyučuje na univerzitě v Texasu středo a východoevropským mediálním studiím. Tady je například seznam českých filmů. které tam mají k dispozici.


    Jelena Bonnerová: V Rusku se porušují lidská práva víc než za Brežněva

    Jelena Bonnerová, vdova po ruském disidentovi Andreji Sacharovovi, jedna z vedoucích představitelů demokratického hnutí, které vyneslo k moci Borise Jelcina, konstatovala v Moskvě, že je v Rusku dnes situace v oblasti lidských práv horší než za Brežněva.

    "Mučení vězňů, dlouhé věznění osob ve vazbě, pronásledování uprchlíků, kteří se uchýlili do Moskvy z nejrůznějších konfliktů na mnoha místech bývalého Sovětského svazu a politický útlak ekologických aktivistů, to všechno je důsledkem právního vakua," konstatovala Bonnerová.

    O nynější ruské vládě řekla: "Noví politikové nevytvářejí liberální hodnoty. Dnes žijeme ve stejné lži, možná ještě ve větší lži, než za Brežněva."

    Ústava z roku 1993 je "nádherný dokument", který se plně staví za dodržování lidských práv, ale neexistují žádná ustanovení, jak skutečně dosáhnout toho, aby byly tyto normy dodržovány, řekla Bonnerová.

    Jelena Bonnerová bývala členkou komise pro otázky lidských práv prezidenta Jelcina a silně Jelcinovu vládu podporovala. Ostře ho začala kritizovat, když se v prosinci 1994 Jelcin rozhodl vyslat ruská vojska do Čečenska.

    Bývalí sovětší disidenti jako Jelena Bonnerová podporovali Jelcinův tábor, protože hlásal antikomunismus. Nyní popřela Bonnerová v muzeu, věnovaném památce Andreje Sacharova a obětem Gulagu, systému sovětských pracovních táborů, že by kdy zastávala "protisovětské" stanovisko:

    "Nikdy jsem nebojovala proti režimu. Vždycky jsem se snažila o konkrétní věci, jako je posílání balíků s potravinami do táborů. Nikdy jsem nebyla protisovětská. Tento image je vymyšlený. A dnes taky. Naprosto nehodlám bojovat proti dnešnímu režimu. Jen mu říkám: respektujte ústavu, respektuje své vlastní zákony."

    Podle ruských aktivistů za lidská práva jsou dnes často osoby ve vazbě v Rusku bity a mučeny, aby vězeňským dozorcům odevzdaly svůj majetek a své automobily.

    "Domnívali jsme se, že totalitní režim nemůže existovat v rámci svobody projevu, ale mýlili jsme se," pokračovala Bonnerová. "Totalitarismus byl decentralizován. Unikl a rozptýlil se po celé zemi. Situace ve věznicích je strašná. Lidé jsou tam mučeni. Nyní radíme osobám, kterým se snažíme pomoci, aby policii nikdy nesdělovali, kolik vydělávají anebo jaký mají majetek."


    Spor Čechů žijících v zahraničí, kteří nemohou získat české občanství, s českou vládou

    Jak známo, Češi žijící v zahraničí (týká se to hlavně určitých Čechů žijících ve Spojených státech, několika desítek tisíc lidí) nemají právo získat zpětně české občanství, protože podle českých zákonů by se museli nejprve vzdát občanství amerického. Na tento problém opakovaně poukazuje Helsinská komise, jejímž úkolem je monitorovat pokrok v oblasti lidských práv a demokratizace v regionu Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. V úterý 13. května byl před komisi ve Washingtonu povolán český velvyslanec Alexander Vondra a předseda Helsinské komise, kongresman D'Amato mu vyčítal, že česká vláda "diskriminuje americké občany českého původu". Podrobněji jsme o tom referovali zde.

    Komise pro bezpečnost a spolupráci v Evropě také vyčítá české vládě, že český zákon o občanství v některých aspektech porušuje mezinárodní dohody. Komise poukazuje na to, že se Česká republika explicitně a dobrovolně zavázala k zákazu ex post facto zvyšování trestů za trestné činy. Komise konstatuje, že tím, že ČR odmítá poskytnout Romům žijícím v ČR české občanství, jestliže měli v předchozích pěti letech záznam v trestním rejstříku, je toto odmítnutí občanství právě ex post facto zvýšením trestu za spáchaný a už potrestaný trestný čin.

    K otázce odpírání dvojího občanství pro Čechoameričany jsme zveřejnili na konci BL z 15.5. tento materál. Situace nabývá na určité zajímavosti vzhledem k tomu, že ústavní soud v ČR rozhodl ve prospěch Petra Uhla, který má nyní právo mít české i slovenské občanství. Že by toto rozhodnutí nebylo precedentem pro desetitisíce Čechoameričanů, jak se zdá vyplývá z velmi nepřátelsky laděné reakce českého ministerstva vnitra, zveřejněné níže? Ten titulek "Emigranti si nevynutí jednání o dvojím občanství" s prominutím připomíná titulky z Rudého práva před rokem 1989. Proč ta xenofobie?

    Už jsem psal o pochybnostech, zda byly restituce skutečně rozumné, a zmínil jsem se o tom, že v mezinárodním právu hraje zřejmě určitou roli promlčovací princip. Pokud ale bylo k restitucím jednou v ČR přikročeno, princip, že na ně má právo jen určitá skupina původních majitelů a jiná nikoliv, se zdá skutečně diskriminující. Jestliže v následující zprávě konstatuje pan Kříž, že "nakonec se jedná vždy o majetky", neměla by tato otázka právě být řešena spravedlivě? Mají-li právo na restituce původní majitelé, kteří žijí v ČR, ale nikoliv ti, kteří žijí jinde, nejde snad trochu o něco jako rasismus? A proč vládnou obavy z návratu původního majetku českých exulantům, ale výprodej či rozdávání českého majetku ať v ČR či do zahraničí (levné předání automobilky Škoda Volkswagenu budiž příkladem) nevadí? Je to proto, že se snad lidé v ČR Čechů žijících v zahraničí nějak obávají? A proč mají Poláci a Maďaři velmi vstřícné a pozitivní vztahy s Poláky a Maďary, žijícími v zahraničí, a proč nic takového většinou neexistuje mezi Čechy? Neměli bychom se pokoušet o odstranění této přehrady?

    Příklad: Už jsem jednou psal o tom, že Jiří Pelikán byl jedenáct let poslancem Evropského parlamentu. Kolik osobních styků v této organizaci měl a jak intenzívně mohl svou zkušeností z tohoto tělesa pomoci po roce 1989 začínajícím českým politikům, bez ohledu na to, že jeho politické přesvědčení je jiné než postoje vládní koalice. Nikdo se na něho nikdo neobrátil, čeští diplomaté si museli všechno vyzkoušet sami, od samého začátku.

    Zveřejňuji k výše zmíněné tematice materiál od Josefa Schrabala a básnířky Jiřiny Fuchsové z Los Angeles, která neúnavně léta bojuje za právo Čechů v Americe být českými občany. Přečtěte si také tento její energický a emocionální text.


    Slovo 24. května 1997:

    Emigranti si nevynutí jednání o dvojím občanství

    PRAHA - Pokus českých emigrantů v USA vynutit si urychlené vyřešení možnosti dvojího občanství hrozbou nemůže podle ministerstva vnitra v žádném případě celou záležitost urychlit. Včera to řekl Milan Kříž z tiskového odboru MV. Čtyři krajanské organizace v USA se 14. května obrátily přímo na ministra Jana Rumla s dopisem, ve kterém píší, že pokud se MV nepodaří celou záležitost s dvojím občanstvím v brzké době vyřešit, "budou i nadále informovat úřady Spojených států o své diskriminaci úřady ČR".

    Kříž ve včerejší reakci odmítl nařčení z diskriminačního postupu vůči emigrantům. Podle něj může v současné době každý občan USA získat občanství ČR standardním způsobem podle zákona o státním občanství. Čtyři organizace poúnorových emigrantů už Rumlovi napsaly několik dopisů. Ministerstvo na ně až dosud odpovídalo, ve smyslu, že neexistují důvody pro zavedení nějakého speciálního režimu pro bývalé občany ČSR ve Spojených státech. "Nakonec jde vždy o majetky," podotkl Kříž.


    From: "Josef Schrabal" schrabal@columbia.edu

    Chtel bych ctenarum Britskych listu dat dodatek k patecnimu vyberu z Newyorskych listu , ktery prisel po jejich kvetnove uzaverce.

    Dodatek k clanku o navsteve prezidenta Havla v New Yorku a v OSN

    Ucastnil jsem se seminare usporadaneho v Media Study Center v New Yorku na tema "United Nations and the Media". V prestavce jsem pak hovoril s jednim panelistou, Mauricem Strongem z OSN, kteremu jsem se zminil, ze pred tydnem navstivil OSN Vaclav Havel, jestli o tom neco vi.

    Strongovi se usmevem rozsvitil oblicej a s jakousi ulevou prozradil, ze sam s Havlem o rekonstrukci OSN mluvil. (Strong je podsekretar a predseda vyboru pro reformu OSN.) Pak jsem pokracoval otazkou, zda Havel prispel necim podstatnym. Strong na to, ze poznamky Havla byly velice postatne a konstruktivni a maji veliky vliv na rezoluci o rekonstrukci OSN, ktera bude zverejnena 16. cervence. Dale jsem se ho ptal, zda ma nejake podrobnosti nebo tiskovou zpravu presne o tech bodech, co Havel predlozil a ktere byly prijaty Strongovou komisi. Strong odpovedel, ze nema, ale ze Havel mel po schuzce s nim tiskovku na ktere mel vse vysvetlit a zverejnit.

    Ja na to, ze na tiskovce (14. kvetna) jsem byl a ze tam nebyla o reforme OSN ani zminka a taktez, kdyz potom Havel navstivil redakci NY Times, se mluvilo pouze o rozsireni NATO a ne o rekonstrukci OSN.

    Strong pak poznamenal, ze my tady usilujeme o reformu a zachranu OSN a o vztazich teto organizace ke sdelovacim prostredkum, ale kdyz prezident CR predlozi vyboru OSN podstatne a prijatelne navrhy, tak se o tom sam ani jeho doprovazejici druzina tisku, kterou sebou privezl, ani nezmini.

    Dvoji obcanstvi

    Predmetem zajmu krajanu po delsi dobu je, a i Helsinska komise pro lidska prava se tim zabyva: dvoji obcanstvi
    Pred nekolika dny jsem byl na banketu madarskeho konzulatu v New York City. Uvodem konzul uvedl, ze "nas (Madaru) je asi 16 milionu z nichz vice nez 10 milionu zije v Madarsku, ostani jsou v zahranici, hlavne v US - my totiz vitame ty vsechny nase puvodem Madary, co si chteji, navic k US obcanstvi, zachovat take madarske obcanstvi, rekl madarsky konzul.
    Mluvil jsem pak o tom s madarskym pravnikem pro OSN a on konstatoval, ze se Madarsku tato politika velice vyplatila. Madarsko totiz ma ve Spojenych statech mezi obcany madarskeho puvodu pouze pozitivni lobby, ktera Madarsku velice prospiva.

    Cecho-Americanane a styky s CR

    V mem clanku o navsteve prezidenta Havla v New Yorku jsem se zminil o tom, ze k "oficialnimu" setkani Havla s "krajany", odpoledne 15. kvetna, bylo pozvano asi 40 zvlaste vybranych lidi, sestavajici prevazne ze zamestnancu ceskeho zastupitelstva. Ale predni a vyznacni Cecho-Americane, co utekli pred nacistickou a komunistickou tyranii do USA, pozvani nebyli a schuzky se neucastnili. Proto se tato schuzka nemuze predkladat verejnosti (a Helsinske komisi pro lidska prava) jako pratelsky styk prezidenta Havla s Cecho-Americany, uprchliky pred komunismem.

    K tomuto protestu se nyni pridruzuje i Vladimir Slavik, jmenem Americkeho Sokola, Jan Renner za katolicke organizace, predsednictvo Bohemian Hall a rada protestu diskriminace uprchliku pred komunismem roste rychle. Jestlize novy velvyslanec Vondra v US prohlasil, ze chce budovat mosty s krajany, zastupitelstvo Ceske republiky dokazuje, ze mosty, vybudovane predchudci, ve skutecnosti boura.

    Josef Schrabal, New York


    From: jfuchs@sprynet.com

    MEZINARODNI ASOCIACE CECHU PRO DVOJI OBCANSTVI, RESTITUCE A VOLEBNI PRAVO

    P.O.BOX 66453, LOS ANGELES, CA 9OO66 FAX 31O 397-8199

    21. kvetna 1997

    Drazi pratele,

    1/ Diky za veskerou Vasi podporu ve vsech ohledech. Rozesilam nasledujici:

    a/kopii dopisu Helsinske komisi;

    b/ PODNET sepsany pro Jana Rumla;

    c/ clanek Jana Culika ze SLOVA;

    d/ clanek SENATNI KOMISE NEVZNIKLA... z TELEGRAFU. Jeste jednou diky za podporu!

    2/ 14. dubna jsem naFAXovala dopis a asi 3O dokumentu pani ministryni spravedlnosti Parkanove. Zatim neprisla zadna odpoved...

    3/ Podarilo se mi stravit nejaky cas v parlamentu. Zanechala jsem tam svazek dokumentu v klubu KDU-CSL /ti jedini mne vpustili dovnitr!/, sve navstivenky jsem nechala poslancum Bastovi, Grossovi, Tollnerovi, Gruzovi, V. Prochazkovi a dalsim.

    4/ V ramci PLZENSKYCH ROZHOVORU jsem na nas problem upozornila pracovniky Ministerstva zahranici a obrany tam pritomne.

    5/ Svazky dokumentu jsem zanechala ke zpracovani v redakci ZEMSKYCH NOVIN (mimo jine tam uraduje i opravdovy, zivy pan FERDINAND PEROUTKA!), a rediteli SVOBODNE EVROPY Pavlu Pechackovi.

    Upozornila jsem vsechny kontaktovane, ze bez dvoutretinove podpory americkych senatoru se CR do NATO bude tezko prodirat... Poslanci se mne ptali, jestli je chci vydirat, odpovedela jsem, ze po tom, co jsme na ruzne instance odeslali za ctyri roky zhruba CTYRI A PUL TISICE!!! proseb, ponizenych petici, zadosti atd atd atd, nemam na vydirani jednak energii, jednak ani chut, ze pouze UVADIM JAK SE VECI MAJI... Aby, kdyby za rok a pul museli nekde vysvetlovat, proc neni CR treba v NATO, se nemuseli vymlouvat, ze o POZADAVCICH ZAHRANICNICH CECHU N E V E D E L I ... dokud byl jeste cas... May the Force be with you, wherever you are! Vas vsech, uprimne

    Jirina Fuchsova

    Senator Alfonse D'Amato, predseda

    Kongresman Christopher H. Smith, mistopredseda

    COMMISSION ON SECURITY AND COOPERATION IN EUROPE

    234 Ford House Office Building

    WASHINGTON, DC 2O515

    Vazeny Helsinsky vybore,

    prave jsem se vratila z Ceske republiky. Mela jsem prilezitost setkat se osobne s panem ministrem vnitra, Janem Rumlem, a zanechala jsem PODNET v jeho plzenske pracovne / v priloze/. Velmi kratce jsem se setkala s jeji Excelenci Jenonne Walkerovou i s drivejsim velvyslancem Ceske republiky do Spojenych statu Michaelem Zantovskym. Oba, v ramci PLZENSKYCH SLAVNOSTI OSVOBOZENI AMERICKOU ARMADOU 5. az 8. kvetna 1997 pronesli vynikajici projevy.

    Mam oboji, spatne, ale i dobre zpravy. Zacnu s temi nepeknymi: v priloze naleznete prislusnou dokumentaci ilustrujici byrokratickou zabednenost ceskych uredniku.

    1/ Dopis jiste slecne, ktera v dobe, kdy se jeji rodice stali naturalizovanymi americkymi obcany, byla NEZLETILYM DITETEM a ktera zada o osveceni o svem ceskem obcanstvi. V dopise datovanem 15. kvetna 1997 je ji sdelovano,ze "NA ZAKLADE UMLUVY z ROKU 1928 A U T O M A T I C K Y ZTRATILA SVE CESKE OBCANSTVI.." etc. etc. Kopie prilozena.

    2/ Dopis adresovany mne z Ministerstva financi, datovany 3. dubna 1997.

    V nem se pravi, ze nyni "POUZE PODMINKA CESKEHO OBCANSTVI ZUSTAVA" mezi zakonnou restituci mne a moji rodine. /Kopie prilozena./

    3/ Konecne prikladam posledni (v poradi tusim jiz ctvrty) nalez USTAVNIHO SOUDU V BRNE. Nase ASOCIACE jiz TRI ROKY opetovne zada Ustavni soud v BRNE o uvedeni ceskeho zakona o dvojim obcanstvi DO SOULADU SE STANDARTNIMI POZADAVKY uvedenymi v Listine zakladnich lidskych prav a svobod. I tentokrat Ustavni soud nasi zadost ZAMITA a proti rozhodnuti, sdeluje se, NENI ODVOLANI PRIPUSTNE. Prenechavam toto Vasemu vyboru k dalsimu projednani a dekuji vam vsem za vase heroicke usili.

    4/ Posledni nedobra zprava.

    Presto, ze jsem byla nepozvana a vlastne vse bylo udelano pro to, abych se PLZENSKYCH ROZHOVORU zucastnit nemohla (konkretne se o toto snazil Dr. Jiri Sedivy z prazske pobocky EAST/WEST INSTITUTE), s castecnou laskavou podporou jeji Excelence Madame Ambassador Jenonne Walkerove, plnou podporou vsech clenu ASOCIACE, tech z Los Angeles, Arizony, Washingtonu D.C., Seattlu, atd atd., s plnou podporou Magistratu meho rodneho mesta Plzne a ruznych plzenskych kulturnich a obcanskych instituci a sdruzeni se mi podarilo PLZENSKYCH ROZHOVORU se zucastnit, byt pouze s zurnalistickym poverenim.

    Moznost zucastnit se seminare mi tedy dana byla. Uroven ucastniku, prubeh i zive diskuse byly skvele, informativni a prinosne pro vsechny zucastnene. Dodnes ale zasnu nad tim, co se stalo v prubehu posledni, verejne casti seminare 7. kvetna 1997 odpoledne. Kdyz v prubehu otevrene diskuse predsedajici Dr. Otto Pick CTYRIKRAT odmitl udelit mi slovo, pokusila jsem se precist tiskovou zpravu shrnujici doposud vsemi opomijene pozadavky zahranicnich Cechu tykajici se dvojiho obcanstvi, restituci a volebniho prava pro vsechny.

    Pan predseda naridil pritomne hostesce, aby mi vzala mikrofon. Kdyz hosteska neudelala zadane, vstal pan predseda ze sveho predsednickeho mista, obehl nekolik zidli kolem ucastnickeho stolu, fyzicky nalehl na moji malickost a mikrofon mi z me leve ruky sebral! Toto se stalo pred zasnoucimi zraky pritomnych akademiku z Ameriky i z jinych zemi, s panem primatorem mesta Plzne, biskupem plzenskym, cleny zastupitelstva, novinari a ostatnimi navstevniky sedicimi v hledisti...

    Nez zaverecnou sekci seminare Dr. Pick uzavrel, uvedl, ze "Mrs. Fuchsova does have a valid point(!!!!), but that in ACADEMIC DISCUSSION reading of Press Releases IS NOT ALLOWED, (prestoze jsem se nabidla, ze zadost zahranicnich Cechu tedy uvedu VLASTNIMI SLOVY), and that he invites Mrs Fuchsova " aby predala prislusne materialy tiskovemu stredisku o patro nize. Coz pani Fuchsova udelala...

    Cela afera by mozna nebyla byvala tak trapna, kdyby snad pouhych deset minut pred touto scenou Dr. Pick nebyl pronesl skvelou rec o vyhodach DEMOKRACIE, DEMOKRATICKEHO PRISTUPU K PROBLEMUM... O tom, jak nevetrane a nediskutovane problemy zahrnovane pod koberec mohou prezentovat problemy mezi vladami jednotlivych zemi, mezi vladami a obyvatelstvem, na kterem, jak vime, podpora NATA, EU atd atd. jaksi nemalo zavisi..

    Ale prejdeme k tem zpravam dobrym:

    Dobre zpravy

    1/ Den pred tim, nez jsem odletela z Prahy, nasla jsem v ceskem deniku SLOVO skvostny clanek o slyseni Vasi komise ve Washingtonu, kteremu byl pritomen cesky velvyslanec Alexandr Vondra. Blahopreji Vasi komisi, vsem pracovnikum, kteri slyseni pripravovali a zucastnili se jeho prubehu. Prubeh slyseni mi vratil alespon cast nadeje pro budoucnost, nadeje, ze prijde den, kdy se lide budou divit, budou-li mluvit o tomto dlouhem, namahavem zapase o lidska prava, PROC, VLASTNE, SE CELA TATO TAHANICE MUSELA ODEHRAVAT, PROC TOTO NEMOHLA CESKA VLADA VYRESIT JEDINYM SKRTEM PERA JIZ DAVNO, DAVNO...

    2/ Tehoz dne, 15. kvetna 1997, temer vsechny ceske deniky oznamily, ze Petr Uhl, ktery ziskal slovenske obcanstvi na protest proti rozdeleni CESKOSLOVENSKA v roce 1993, rozhodnutim USTAVNIHO SOUDU V BRNE muze nyni mit sve ceske obcanstvi, prava majetkova a pravo volebni zpet. Doufam, ze toto bude PRECEDENT pro ostatni Cechy na Slovensku, kterym, stejne jako nam, Cechum v Americe a jinym Cechum zijicim v zahranici, bylo dosud jejich ceske obcanstvi ceskymi urady protipravne a doskriminacne upirano.

    3/ Dodatek: plzenske zneni PODNETU pro pana ministra Rumla:

    "Pani Fuchsova, zastupce ctyr organizaci reprezentujici Cechu v zahranici (Alliance of Czechoslovak Exiles in Chicago, Czech Society for the Preservation of Human Rights, International Association of Czechs for Dual Citizenship, Restitutions and Voting Rights, The Free Czechoslovakia Fund) zada jmenem techto organizaci pana ministra o iniciativu smerujici ke zmene legislativy, ktera se tyka moznosti navraceni ceskeho obcanstvi pro osoby, ktere ziskaly statni obcanstvi jine zeme v obdobi totality. Navraceni statniho obcanstvi uzce souvisi s moznostmi restituci i volebnim pravem pro tyto osoby. Pani Fuchsova tedy prosi pana ministra Rumla, aby udelal vse, co je v jeho silach, aby tento dlouhotrvajici problem, ktery komplikuje mezinarodni vztahy, byl vyresen.

    V pripade, ze se nepodari tuto kauzu v brzke dobe vyresit, budou vyse uvedene organizace i nadale informovat urady Spojenych statu o sve diskriminaci ze strany uradu Ceske republiky. V pripade pozitivniho prubehu cele kauzy budou tyto organizace maximalni merou podporovat vstup Ceske republiky do zapadnich struktur.

    Dekuji.

    Ing. Pavel Duchek Jirina Fuchsova

    Podpis Podpis

    Prilohy: 16 listu

    Vazene damy a panove Helsinskeho vyboru, prijmete moje DIKY, i diky vsech tech americkych obcanu, ktere mam velkou cest zastupovat v teto kauze, DIKY za vsechnu vasi praci, a dale prani vseho uspechu ve vsech vasich lidskych a spravedlnost podporujicich snahach.

    Vase, uprimne Jirina Fuchsova

    Dobrovolna koordinatorka MEZINARODNI ASOCIACE CECHU PRO DVOJI OBCANSTVI, RESTITUCE A VOLEBNI PRAVO.

    Anglicke preklady dokumentu nasleduji.

    Na vedomi: Prezident Bill Clinton, Prezident Vaclav Havel, predseda Senatu CR

    Petr Pithart, H.E. Madeleine Albright, H.E. Jenonne Walker, Institute for East/West Studies, sdelovaci prostredky, organizace Lidskych prav, Magistrat mesta Plzne, pan Jacques Santer, pan Van den Broek, pan C.H. Kruger, JUDr. Miloslav Vyborny, Ministr obrany CR, hlavni veleni paktu NATO, cesky vyslanec ke Spojenym narodum JUDr. Vladimir Galuska, cesky velvyslanec v USA, H.E. Alexandr Vondra.

    Katolicky tydenik 11.5.97:

    MILAN UHDE JE PRO RESTITUCE

    "S nazorem, ze nejjednodussi a nejprirozenejsi zpusob privatizace jsou restituce, souhlasil 14. dubna pri besede s obcany Zdaru nad Sazavou predseda poslaneckeho klubu ODS Milan Uhde.

    Velmi chladne stanovisko Obcanskeho fora a nasledne ODS k restitucim byla podle nej chyba. ""Melo se restituovat vse, co restituovat slo. Kdybych tehdy vedel, co vim dnes, byl bych pro restituce jeste MNOHEM VIC. Stat je TIM NEJHORSIM MOZNYM VLASTNIKEM,"" rekl Uhde Katolickemu tydeniku."

    Hezkej pocas v Glasgove preje unavena stara Liskova, Fin.

    http://www.arts.gla.ac.uk/Slavonic/staff/JanCulikHome.html