úterý 30. září

O B S A H

České zdravotnictví:

  • Situace se zhoršuje (Jindřich Ginter)
  • Máte-li chřipku, nechoďte k doktorovi! (Andrew Stroehlein) Internet:
  • Sex, soukromí, umění, a zoufalé hledání autentičnosti (Tomáš Pecina, JČ) Počítače:
  • Problém roku 2000 se řeší "maskováním" Soudnictví nejen v Británii:
  • Saúdská Arábie, dvě britské zdravotní sestry a trest smrti (JČ) Britská politika:
  • Peter "Richelieu" Mandelson, pravá ruka Tony Blaira, nebyl v pondělí na výročním labouristickém sjezdu zvolen do vedení strany

    Kompletní Britské Listy


    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Upozornění: k předchozím číslům BL se dostanete, když kliknete v záhlaví na ikonu Archív. Celé BL se vám natáhnou, když kliknete na poslední řádce Obsahu (zde napravo) na Kompletní Britské listy

    Dopis od Jindřicha Gintera:

    Situace v českém zdravotnictví

    Opakuje se kolotoč ze třetího čtvrtletí, kdy se doktoři dostali do křížku s VZP a je do toho vážně vtahován pacient. Když se to uklidnilo, vzal jsem si dovolenou, a teď už to zase začalo znovu.

    Narážíme prostě na to, že objem peněz nestačí, aby se všechno zaplatilo, včetně důsledků politické netečnosti této pravicové vlády k tomu, jak se kradlo ve velkém v nemocnicích a v pojišťovnách, jak se pojištění drancovalo, tím, že se nevytvářela síť zdravotnických zařízení, atd. A teď to má doplatit pacient anebo se smířit s tím, že nebude ošetřen při kardiošoku (tedy infarktu), jak vyhrožuje prezident lékařů Svoboda, protože nebudou peníze.

    Je jasné, že se s tím musí něco dělat. Vláda je však neupřímná, když tvrdí, že chce lidi motivovat, aby neplýtvali, a nehodlá z nich vytáhnout peníze navíc.

    Chce zavést komerční připojištění, ale základní pojištění nesníží. Zvýší se spoluúčast pacientů z deseti na patnáct procent, což dělá zhruba navíc sedm miliard korun ročně. Přitom v důsledku klesajících mezd se odvede do systému pojištění právě o pět až sedm miliard korun méně. Přitom deficit zdravotnictví přesahuje deset miliard korun a stále stoupá. Za rok 1996 vykázala Všeobecná zdravotní pojišťovna ztrátu ve výši 3,4 miliardy korun. Počet poskytovatelů napojených na veřejné pojištění neklesá, naopak ještě stoupá, hodnota bodu se zvýšila, i když ne na korunu, a tak nás finance tlačí ke zdi.

    Jindřich Ginter

    29.9.1997

    (Jindřich Ginter je reportér deníku Slovo, specializující se na zdravotnictví.)


    Máte-li chřipku, nechoďte k doktorovi

    Andrew Stroehlein

    Minulý týden vydala v Británii organizace Doctor - Patient Partnership (Partnerství mezi lékaři a pacienty) před nadcházejícím chřipkovým obdobím prohlášení, určené veřejnosti. Tato organizace, kterou společně vytvořily British Medical Association (Asociace britských lékařů) a Patients' Association (Asociace pacientů) dostala od britské vlády tři milióny liber na to, aby rozšířila ve veřejnosti tuto lékařskou informaci: Nechoďte k lékaři, máte-li chřipku. Lékaři v České republice by měli říkata veřejnosti totéž.

    Co to má znamenat? Že nemáme chodit k doktorovi, máme-li chřipku? Cožpak ti Britové zešíleli? Ne, je to logické. Víte, moderní lékařství je vůči chřipce bezmocné. Neexistuje proti ní žádný lék. Chřipku působí viry, a antibiotika proti virům nic nezmohou. Jediné, co vám doktor může doporučit, je, abyste si vzali pár prášku proti bolesti a léky na uvolnění dýchacích cest a zůstali v posteli, dokud se neuzdravíte. Bohužel se nic jiného nedá dělat.

    Jdete-li s chřipkou k lékaři, jednoduše je to plýtváním lékařova i pacientova času. Lékař má důležitější věci na práci, než aby se zabýval chřipkou. Pro pacienta by bylo daleko rozumnější, kdyby zůstal v posteli, než aby se vydával zimními ulicemi na cestu k doktorovi. Takže radí britské Partnerství mezi lékaři a pacienty, abyste zůstali doma, máte-li chřipku. Toto řešení šetří čas, peníze i energii všem zúčastněným i  státnímu zdravotnictví.

    Samozřejmě, okamžitě jsem si vzpomněl na léta strávená v České republice. Známe všichni velmi dobře, co se děje v ČR, když dostanete chřipku: jdete k lékaři, čekáte tam hodinu nebo déle v čekárně s dalšími pacienty, kteří mají chřipku,, lékař vás vyšetří, zjistí, že máte chřipku (to je ale překvapení), orazítkuje pro vás různé papíry a vy jdete domů a padnete do postele a probudíte se až odpoledne. Za pár dní musíte jít k lékaři znovu, aby vám mohl sdělit něco jiného, co už stejně víte - že už vás chřipka přešla. Tyto hodiny času jsou vynaloženy zbytečně - jejich účelem jsou jen dvě věci.

    Zaprvé, dostanete předpis na různé léky. Ty léky, které zmírňují příznaky chřipky, (kapky proti kašli, acylpyrin, atd.) byste si však mohli koupit v lékárně i bez předpisu. Často ale lékař předepíše antibiotika a pacient je poslušně začne užívat. To nemá naprosto žádný smysl, protože antibiotika nemají žádný vliv na viry, které způsobují chřipku. Přitom opakované předepisování antibiotik je hrozbou zdraví veřejnosti, protože pod neustálým selektivním tlakem od antibiotik si jsou bakterie (nikoliv viry) schopny časem vyvinout proti antibiotikům odolnost.

    Je to šokující. Vím o stovkách dětí, kterým jsou pravidelně předepisována antibiotika jednou nebo dvakrát do roka. Jejich rodiče, kteří lékařům věří, poslušně plní tento zbytečný a vlastně škodlivý úkol. Vyrostl jsem ve Spojených státech a jako dítě mi lékaři nikdy ani jednou nepředepsali antibiotika, i když jsem přirozeně jako každý měl jednou až dvakrát do roka chřipku.

    Proč tedy předepisují čeští lékaři pacientům proti chřipce antibiotika? Ptal jsem se na to několika českých lékařů. Přiznali, že samozřejmě vědí velmi dobře, že antibiotika proti virům nic nezmohou. Konec konců mají vynikající vědecké vzdělání a znají vědecká fakta. Bohužel to není otázkou vědy, ale otázkou kultury.

    Kdyby lékař pacientovi odmítl předepsat antibiotika proti chřipce, svěřili se mi tito lékaři, pacient by si pravděpodobně šel pro léky, které od doktora očekává, jinam. Rozšířily by se informace, že lékař X dává míň léků a jeho pověst by utrpěla a přišel by o další pacienty. Český postoj vůči medicíně je ten, že člověk má jít k doktorovi, dostat od něho léky a vyléčit se. Každý lékař, který by pacientovi poradil něco jiného, by byl podezřelý.

    Druhý papír, s nímž opouští pacient ordinaci, je samozřejmě neschopenka, která pacienta uvolňuje na několik dní z práce. Neschopenka je zjevně důležitější než antibiotika. Je jasné, že kdyby se měl v ČR změnit systém zacházení s chřipkou, musely by se změnit i tyto byrokratické procedury. Rád bych doporučil systém, který funguje v Americe relativně dobře. Každý zaměstnanec má tam kromě dovolené právo na určitý pevný počet nemocnských dnů. Když jsem například pracoval v americké státní službě, bylo to pět nemocenských dnů ročně.

    Funguje to takto: když onemocním, zatelefonuju šéfovi a řeknu mu, že jsem nemocen a nepřijdu do práce. Dostanu za ten den plat, ale mohu to udělat jen po pět dní v roce. Mám-li chřipku, vyberu si tři nebo čtyři tyto placené nemocenské dny. Dostanu-li ji znovu, využiji zbylých nemocenských dnů a k tomu si vezmu jeden nebo dva dny neplacené dovolené. Na druhé straně, pokud už ten rok chřipku podruhé nedostanu, nevyužité nemocenské dny se promění ve finanční prémii. Každý nemocenský den má hodnotu dodatečného platu za jeden den. Takže existuje finanční pobídka, aby člověk nepředstíral, že je nemocný.

    Samozřejmě, lidi se probudí někdy ráno s kocovinou a telefonují do práce, že jsou nemocni, ale takové osoby se vlastně jen připravují o svůj plat, protože prémie na konci roku bude nižší a nebudou mít nemocenské dny tehdy, kdy je budou potřebovat. Také je důležité si uvědomit, že s dlouhodobým onemocněním se zachází úplně jinak a nevyužívají se pro ně nemocenské dny. Systém amerického zdravotnictví (nebo spíše jeho neexistence) nelze s dobrým svědomím doporučovat, ale ustanovení nemocenských dnů, které používají mnohé americké podniky, funguje dost dobře.

    V žádném případě nejsou nutně všechna západoevropská či americká řešení vhodná pro Českou republiku. V případě léčení chřipky bychom se však měli zamyslet nad doporučením britského Partnerství mezi lékaři a pacienty, protože je rozumné. Česká vláda a pojišťovny by měly vytvořit jednodušší systém, jak si poradit s tímto prostým problémem. Ušetřilo by to lékařům čas, pacientům energii, a všem lidem peníze a papírování.

    Máte-li chřipku, měli byste zůstat doma, pít hodně tekutin a brát léky, které zmírňují její příznaky a které dostanete volně ke koupi v lékárně. Ať dělá váš lékař důležitější a užitečnější věci. Doufám, že se brzo uzdravíte.

    Andrew Stroehlein

    (Andrew Stroehlein je americký postgraduální student, nyní na univerzitě v Londýně. V ČR strávil čtyři roky. )

    Sex, soukromí, umění, a zoufalé hledání autentičnosti

    Tomáš Pecina

    Možná si na ten francouzský film vzpomínáte: převzala ho ještě v totalitě Československá televize, a vysílala ho, tuším, pod názvem Smrt v přímém přenosu. Je to futuristický příběh o ženě, která trpí nevyléčitelnou nemocí a jejíž poslední dny -- bez jejího vědomí -- přenáší televize skrytou kamerou. Film, i když v něm hrají Romy Schneiderová a Harvey Keitel, nepatří k nejlepším dílům toho období a asi bych na něj zapomněl docela, kdyby mi ho před čtyřmi lety nepřipomněla jedna z propagačních akcí pražského Radia Kiss: novomanželé tehdy museli strávit dva týdny v prostoru výkladní skříně obchodního domu Kotva. Jako odměnu si vysloužili nábytek pro zařízení svého bytu. Vzpomínám si, že mi nápad tehdy připadal nesmírně morbidní a i když bydlím blízko, nešel jsem se na "caged people" ani jednou podívat.

    Podobného druhu jsou "živé" kamery na Internetu (článek v BL). Co nutilo ty stamiliony diváků vracet se znovu a znovu na stránku krásné Jennifer (článek v Independentu je bohužel neaktuální, JenniCAM je dnes komerční stránkou s předplatným 15 USD/rok)? Proč vlastně se před výkladem Kotvy stále tísnil dav lidí? Odpověď může znít naší pyšné civilizaci poněkud příkře: lidé touží být svědkem cizích emocí, nekašírovaných a tak autentických, jak je jen možné, a přitom zůstat vně sledovaného dění. Z téhož důvodu se v antickém Římě pořádaly gladiátorské zápasy a ve středověku byly populární veřejné popravy: divák měl víceméně zaručeno, že odsouzenec na smrt se do svých pocitů nebude stylizovat.

    Moderní massmédia autentičnost jako rušivý prvek bez milosti vymýtila. Skutečnými zákazníky -- platícími klienty -- televizních a rozhlasových stanic jsou obchodní společnosti zadávající reklamu; diváci a posluchači jsou pouhým výrobním prostředkem. Tito klienti vyžadují sterilní, dokonale neutrální prostředí. Televize si zkrátka nemůže dovolit, aby reklamní spot propagující prášek na praní zastínil neplánovaný, autentický zážitek z předchozího pořadu.

    Obliba kamer namířených do "akvárií s lidmi" (snad bychom jim mohli říkat hominária) může souviset s další funkcí elektronických médií. Technický vývoj ve většině oborů není zdaleka tak překotný, aby bylo možné přicházet každý rok s novinkou. Proto se buď inovace dávkuje postupně (typické třeba v automobilovém průmyslu), nebo si výrobce přednosti nového výrobku prostě vymyslí (prací prášek "s dvojitou silou enzymů"). Hlavní je, aby se v adresátu reklamy podařilo vzbudit pocit vlastní společenské méněcennosti. Co na tom, že deset let stará fordka mi pořád slouží dobře; "pánovi z reklamy" se mohu podobat jen v novém autě. V reklamě nevystupují oškliví lidé -- ošklivý herec může obsadit nejvýš roli člověka, který si koupil konkureční produkt (typicky šedou krabici s "běžným" pracím prostředkem) a teď sledujeme, jaké s ním má potíže.

    Internetová hominária tento stereotyp rozbíjejí. "Moderní" člověk (uvozovky používám zcela záměrně, abych naznačil sarkasmus; sám díkybohu "moderní" nejsem) je znejistěn ve svém pohledu na svět. Nedokáže už rozlišit, co je zvláštní a co typické, zda svět vnímá chybně on nebo ho zkresleně prezentují média. Hominárium, jakkoli zvrácená nám zpočátku připadá myšlenka prodat vlastní soukromí, dává idiotovi -- chci říct modernímu člověku -- na tyto otázky autoritativní (=mediální) odpověď a vrací věcem perspektivu. Pro někoho jsou živé kamery kvintesencí kultu trapnosti; já v nich ale zároveň vítám potřebný civilizační lék.

    Tomáš Pecina
    Praha, 29.9.1997


    (Poznámka: dosud se běžně uznávalo, že pocit autentičnosti vyvolává u člověka umělecké dílo. Umělecké dílo je složitá struktura, vlastně model života, vytvořený prostřednictvím podvědomí a talentu jedince, a to tak pozoruhodným způsobem, že dílo objevuje o lidské existenci na tomto světě něco nového a zmocňuje se jí tak, že je umělecké dílo něčím víc než pouhým součtem částí, z nichž se skládá - umělecké dílo má v sobě něco magického, proto jeho přitažlivost, proto ona intenzívní autentičnost. (Vezměte si třeba Mozartovy koncerty, nebo Bachovy Matoušovy pašije.)

    JENŽE: Aby byl schopen člověk něco takového vnímat, musí mít určitou zkušenost, určité vzdělání, určitou civilizační úroveň. Tu asi většina lidí nemá (nikdy ji neměla, umění bylo vždycky doménou pár vyvolenců, kteří se dívali spatra na ostatní. Drtivá většina populace na světě neměla veřejně uplatnitelný hlas).

    Pro mnoho lidí je tedy autentické umění asi nedosažitelné, a tak jeho autentičnost možná suplují prajednoduché "soukromé" stránky na internetu, jako je výše zmíněná jennyCAM. Nebo ne? Mimochodem, myslím, že není pravda, že článek z Independentu je zastaralý. Z článku v  Independentu není jasné, zda uživatelé, kteří se dívají Jenny do ložnice, jí za tuto výsadu vždycky platili 15 dolarů ročně. Jenny je sice nyní na dovolené v Evropě, ale vzorky fotografií z její ložnice jsou i na stránce pro hosty - která je zadarmo. Mimochodem, pokud této mladé Američance lidi skutečně platí oněch 15 dolarů ročně (stránka je velmi profesionálně zorganizována) , myslím, že Jenny z toho má docela slušný příjem. Docela se mi líbí, že místo patnácti dolarů můžete Jenny poslat pivo, ale dobré, nikoliv americké. JČ)


    Počítače a rok 2000: Problém se řeší maskováním

    Financial Times 24. 9. 2997

    (O problému roku 2000 a o počítačích jsme psali v Britských listech mnohokrát. Odkazuji jen na informativní recenzi Jaromíra Vicariho v  tomto čísle BL z 9.6.1997 a nejnověji na článek z Independentu v Britských listech z 23. září 1997. JČ)

    Ukazuje se, že mnoho firem už do roku 2000 nestačí zvládnout celý problém dvojčíselného udávání roku - jde o velmi pracné nahrazování celých sekvencí ve starém programování. Proto vznikla myšlenka takzvaného "maskování".

    Namísto toho, aby technici pracně přepisovali aplikace prostřednictvím technik, rozšiřujících datum z dvojciferného na čtyřciferný rok, užívá se softwaru, který je schopen přesvědčit aplikaci, že datum nepřekročilo rok 2000.

    "Je příliš pozdě na to, abychom stačili předělat ve starém softwaru všechna data z dvojciferných na čtyřciferná. Poslední možné datum, odkdy by to firmy do roku 2000 stihly, aniž by se tomu museli věnovat všichni jejich zaměstnanci, je říjen 1997," konstatuje Capers Jones, šéf americké softwarové poradenské firmy Software Productivity Research.

    Právě Jones vymyslel termín "maskování", který používá pro několik technik. Využívá se speciálního softwaru, který blokuje data, přicházející do aplikace a odcházející z ní, aby nedocházelo po roce 2000 k zadření počítačů.

    Maskování je nezvyklým řešením, ale pro mnoho firem je to už jediná možnost. Je to také levnější a rychlejší než expanze dat.

    Americká firma Montgomery Insurance například tvrdí, že ušetřila více než tři milióny dolarů tím, že používá techniky jménem "encapsulation". Je to maskovací technika, která si půjčuje internetové technologie k tomu, že přesune datum nazpět o 28 let. Například rok 2000 se stane rokem 1972, ale dny kalendáře se nemění.

    Firma Montgomery původně odhadovala, že ji bude stát řešení problému roku 2000 asi 4 milióny dolarů. Odhadovali, že tyto peníze bude zapotřebí vydat na adaptaci jediné aplikace, mainframového systému užívaného k ukládání pojistek a práci s nimi, aby byla schopna pracovat s daty po roce 2000.

    Namísto toho se firma Montgomery rozhodla začít užívat webových prohlížečů jako rozhraní na přístup k svým mainframovým datům. Využívá už existujícího jazyka HTML. Veškerá data, která pošle uživatel do mainframu, jsou okamžitě zachycena softwarem HTML, a dojde k automatickému snížení data o 28 let. Když mainframe vysílá data ven, HTML zase přičítá 28 let. Adaptace systému trvala jen pět měsíců a stála jen půl miliónu dolarů.

    Firma Montgomery má nyní 28 let na to, aby se rozhodla, zda svůj nynější systém nahradit systémem novým, anebo ho adaptovat tak, aby byl schopen pracovat s daty po roce 2000.

    Existuje i celá řada jiných maskovacích technik. "Pro aplikace, o nichž víte, že je tak do pěti let stejně nahradíte, je to asi nejlevnější strategie," zdůrazňuje Jones.

    Maskování ale většinu aplikací zpomaluje. Často také vznikají problémy, když se maskování zavede příliš rychle a v novém systému jsou chyby. Také vznikají problémy s interně generovanými daty uvnitř aplikace, které neprocházejí vnějším maskovacím systémem.

    Nicméně se maskování rychle stává nejčastěji užívanou technikou, jak se vyhnout problému roku 2000. Zřejmě nejlevnější je právě "encapsulation", protože lze provést prostřednictvím softwaru běžně dosažitelného. Pro některé jiné maskovací techniky je nedostatek softwarových nástrojů.

    Potíž ovšem je, že maskování problém dlouhodobě neřeší a někdy v roce 2000 se budou firmy touto otázkou muset vážně zabývat znovu.


    Saúdská Arábie, dvě britské zdravotní sestry a trest smrti

    Jan Čulík

    Britské zdravotní sestry jezdí často za prací do zahraničí. Jsou tam většinou daleko lépe placeny než v samotné Británii. Velkým lákadlem je Saúdská Arábie, kde vydělávají daleko větší peníze než v rodné zemi. Kromě toho, všechny takové příjmy jsou nezdaněny.

    Potíž však je, že je Saúdská Arábie krutá, tajnůstkářská, autoritativní, středověká země. Přitom je zejména pro Británii velmi důležitá, neboť Británie dosti závisí na rozsáhlé obchodní výměně s touto muslimskou zemí, zejména v oblasti vývozu zbraní, i když nová britská labouristická vláda tento vývoz z etických důvodů nyní omezuje.

    Oficiální britské styky se Saúdskou Arábií byly vždycky poněkud neklidné. V posledních dnech se situace ještě zhoršila. Jde o případ dvou britských zdravotních sester jménem Deborah K. Parry a Lucille McLaughlan, které byly v Saúdské Arábii obviněny z vraždy své australské kolegyně Yvonne Gilfordové.

    Saúdským vyšetřovatelům tohoto zločinu se nepodařilo najít u obviněných zdravotních sester pro vraždu motiv. Mezinárodní organizace na obranu lidských práv, jako je Amnesty International, poukazují na to, že ze západního hlediska nebyly prý obviněné ženy z vraždy řádně usvědčeny.

    Přesto však jim hrozí v Saúdské Arábii trest smrti. V minulých dnech byla jedna z obviněných zdravotních sester už odsouzena, a to k osmi letům vězení a k pěti stům ranám bičem. V Británii to vyvolává obavy, že tento trest znamená, že Deborah Parry byla shledána vinnou z vraždy, a vražda se automaticky v Saúdské Arábii trestá i smrtí. Přesně se nedá v tajnůstkářské Saúdské Arábii zjistit skoro nic. Britský ministr zahraničních věcí Robin Cook se vyjádřil, že trest pěti set ran bičem je "nepřijatelný". Vykonává se na pokračování. Čeká se, až se trestaný uzdraví z předchozího bití, a pak se v bičování pokračuje.

    V britském, zejména bulvárním tisku, vyvolalo odsouzení Deborah Parry obrovské rozhořčení. Mnoho stránek bylo věnováno tomuto "brutálnímu" a "barbarskému" trestu. Někteří pozorovatelé ironicky konstatovali, že se britský tisk daleko více zajímá o osud dvou britských zdravotních sester, než například o rozsáhlý masakr, k němuž došlo v těchto dnech v Alžírsku.

    Posléze se záležitost s britskými zdravotními sestrami, jimž hrozí v Saúdské Arábii trest smrti, dramaticky zauzlila.

    Podle saúdsko-arabského zákona mají nárok rozhodnout příbuzní zavražděné osoby, jestli má či nemá být nad odsouzenými vykonán trest smrti. Jediný příbuzný zavražděné, schopný racionálního rozhodování je padesátidevítiletý Australan Frank Gilford, který donedávna odmítal vyslovit se proti trestu smrti pro obě britské zdravotní sestry. (Matka zavražděné Yvonne Gilfordové je velmi stará a není při smyslech.)

    V minulých dnech vyšlo najevo, že je Frank Gilford nakonec ochoten zachránit životy obou obviněných britských zdravotních sester, ale pouze potud, pokud se zaváží, že mu vyplatí 1,2 miliónu dolarů "výkupného". Půl miliónu dolarů z této částky má být vyplaceno jedné dětské nemocnici a zbylých 700 000 dolarů Giffordovi samotnému.

    Obě zdravotní sestry vyjádřily nejvyšší míru pohrdání nad tímto vydíráním, přiznaly však, že nemají jinou možnost, než vydírání přijmout a skutečně v minulých dnech podepsaly závazek, že tyto peníze Giffordovi seženou - i když přirozeně nevědí jak.

    V sobotu přinesl britský deník Times rozhovor s dr. Ghasim al-Gosaibim, saúdským velvyslancem ve Velké Británii. Tentopozápadněný muslimský intelektuál ostře kritizoval postoje britského tisku vůči případu obviněných britských zdravotních sester. Je zajímavé si povšimnout jeho argumentace, neboť ilustruje, jak se muslimské země dívají na Západ. Saúdský velvyslanec uvedl, že označují-li britské listy saúdskou společnost jako "primitivní" a "barbarskou", je to hluboce urážlivé. Na světě žije asi jedna miliarda muslimů. Ne všichni berou každé slovo Koránu úplně vážně, ale většina muslimů to skutečně činí. Korán se vyjádřuje k nutnosti potrestat hřích a k nutnosti užívat trestu smrti zcela jasně.

    Saudský velvyslanec protestoval proti britským útokům na údajný saúdský muslimský "fundamentalismus". Citoval celou řadu případů západního pokrytectví a selhání. Pak dodal: "Někteří muslimové mohou namítnout: "Proč zničil Bůh Sodomu a Gomorrhu a nikoliv Paříž či Londýn? Jestliže zahájíme takovýto útočný dialog, vznikne skutečně velmi vážná situace."

    Na kritiku, že soudní proces s dvěma britskými zdravotními sestrami nebyl otevřený, poznamenal saúdský velvyslanec, že v saúdském pouštním království se nic nedělá otevřeně. Lidé nemluví veřejně o svých manželkách, ani o svých nemocech. "Je to tajnůstkářská společnost." To však podle saúdského velvyslance neznamená, že saúdští soudci nezkoumali nezávisle, podrobně a odpovědně veškerý předložený důkazový materiál.



    Výroční konference Labouristické strany:

    Blairův "kardinál Richelieu", Peter Mandelson, hlavní modernizační guru a manipulátor sdělovacích prostředků nebyl zvolen do výkonného výboru strany

    V jihoanglickém letovisku Brightonu se tento týden koná pravidelná výroční konference nyní vládnoucí Labouristické strany. V pondělí prosadilo vedení labouristů novou strukturu stranických konferencí. Rozhodlo, že stranickou politiku bude nyní tvořit vedení strany, nikoliv výroční sjezd. V minulosti, v hlubokých sedmdesátých letech, kdy naposledy byli labouristé v Británii u moci, se totiž výroční konference strany stávaly rituálním bojištěm, kde levicové křídlo strany útočilo na umírněné členy vlády a obviňovalo je ze zrady dělnické třídy.

    Labouristická strana je nyní centristická a zreformovaná, a tak toto nebezpečí dnes už víceméně nehrozí, i když nicméně má Blairova vláda velké potíže prosadit na konferenci svůj návrh, aby od příštího roku přispívali britští univerzitní studenti (pokud nebudou vyloženě chudí) na své studium částkou 1000 liber (55 000 Kč) ročně.

    Po radikální, v pondělí v Brightonu na konferenci schválené centralizační reformě budoucích konferencí (kterou Blairovi pomohli prosadit svým kontrroverzním "blokovým" (hromadným) hlasováním, jménem miliónů svých členů odborové organizace za určité ústupky od vlády) už tedy k rozbrojům na labouristických stranických sjezdech docházet nebude - diskuse, jak poukázala v televizi jedna postarší delegátka, byla z konference vyloučena.

    Levicové křídlo Labouristické strany se nicméně na konferenci Blairovi a jeho vládě pomstilo tím, že do výkonného výboru strany nezvolilo Petera Mandelsona, ministra bez portfeje, blízkého Blairova spolupracovníka a známého velkého zákulisního manipulátora sdělovacích prostředků, který má velké zásluhy na modernizaci strany. (Někteří labourističtí aktivisté mu ale přezdívají "Adolf Mandelson".)

    Naproti tomu byl do labouristického výkonného výboru zvolen miláček labouristické levice Ken Livingston, podle jeho slov proto, že prý tradičním labouristickým aktivistům jdou už "ti mladíci s těmi mobilními telefony v dnešním labouristickém ústředí pěkně na nervy".

    Ministr Peter Mandelson sám se k svému nezvolení do vedení strany se v pondělí večer v britské televizi vyjádřil takto: "Myslím, že lidé řeknou o Peteru Mandelsonovi: mám ho rád, jde mi na nervy, udělal pro stranu mnoho cenného, asi pro ni udělá ještě mnohé v budoucnosti, teď dostal trošku ránu, vůbec mu to neuškodí, protože to způsobí, že bude trochu pokornější, a to to bude velmi zdravé."



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|