pátek 17. října

O B S A H

Analyzujeme český tisk:

  • MFD zase skórovala (Andrew Stroehlein) Budoucnost Václava Klause:
  • Plné znění článku z Economistu o tom, že Klaus má prý politicky na kahánku (Tomáš Pecina) Češi v ČR a v zahraničí:
  • Výzva Čechoameričanů Václavu Havlovi
  • Tomáš Pecina kritizuje kongresovou akci Josefa Schrabala proti vstupu ČR do NATO, poznámka JČ Počítače:
  • Obrovský zájem v Británii o počítačové odborníky - mohou si sami určit plat Pokrok vědy:
  • Krok k porozumění Alzheimerově chorobě Václav Klaus a věda:
  • Trochu zpět ke kořenům polemiky (JČ)

    Kompletní Britské Listy


    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Upozornění: k předchozím číslům BL se dostanete, když kliknete v záhlaví na ikonu Archív. Celé dnešní vydání BL se vám natáhne, když kliknete na poslední řádce Obsahu (zde napravo) na Kompletní Britské listy


    Analyzujeme český tisk: MFD zase skórovala!

    Andrew Stroehlein

    Mladá fronta dnes oznámila 14. října 1997 v titulku:

    Napadat Romy kvůli pleti je rasismus.

    Pozoruhodné. Že by to lidi předtím nevěděli?

    Je obtížné si představit hloupější titulek. Čteme-li dál, dovídáme se, že Nejvyšší soud v ČR dospěl k významnému rozhodnutí.

    Brno - Vyhrožovat Romům násilím jen proto, že jsou Romové, je podle Nejvyššího soudu rasismus.

    Bylo třeba číst článek dál, pokud mělo být možné zjistit, jestli se pošetile chová MFD anebo český soud.

    Český Nejvyšší soud učinil racionální rozhodnutí a anuloval verdikt nižšího soudu, podle něhož prý byl násilný útok nerasistický, protože Češi a Romové patří k téže indoevropské rase. Je ke cti českého Nejvyššího soudu, že odmítl tento nesmysl, který vyšel od nižšího soudu v Hradci Králové.

    Je podivné, že musí právní systém definovat rasismus, vzhledem k tomu, že by si člověk mohl myslet, že tyhle věci jsou samozřejmé. Ale právní řeč je povinna definovat záležitosti přesně. To je podstatou práva.

    Zároveň, samozřejmě, český právní systém potvrdil všeobecně rozšířené pojmy rasy a etnické příslušnosti, které jsou součástí hluboké podstaty českého přístupu ke skutečnosti. Ale to už trochu vstupujeme na půdu hlubokomyslných filozofických úvah. Jsem přesvědčen, že když už přijímáme existenci různých "ras" jako fakt, tak by se lidé alespoň neměli kvůli odlišné "rase" prát anebo se navzájem vyhazovat z vlaku.

    Rasistické útoky škodí společnosti jako celku, protože v jejich důsledku vzniká napětí mezi různými skupinami ve společnosti. To pak vede k dalším útokům. (Viz třeba napětí mezi protestanty a katolíky v Severním Irsku, nekonečná spirála násilí, na jejímž začátku byla nespravedlnost.) Tak je logické trestat rasistické útoky přísněji než "normální" útoky. Český Nejvyšší soud zamezil pokusům vyhnout se tomuto vznešenému principu.

    Vinu za idiotský titulek jasně nese Mladá fronta Dnes. Titulek článku měl znít: "Nejvyšší soud zrušil verdikt ohledně rasistického útoku" anebo "Rasismus byl jasněji definován významným soudním případem". Jenže to není styl Mladé fronty dnes. Styl MFD je založen na absurdních titulcích.

    Pro Mladou frontu Dnes je typické, že se její titulky snaží být provokativní a míří na nejnižšího společného jmenovatele v české společnosti. Každý racionální člověk, který přijímá pojem rasy, přece zároveň uznává, že útočit na někoho kvůli barvě kůže je rasistické.

    Titulek v článku v Mladé frontě dnes nesděluje nic nového. Jeho účelem je vyvolávat vášně. Obsahuje emocionálně zatížená slova "napadat" a "Romy", aby vyvolal pozornost (dokonce by se snad dalo i říct, že vlastně trochu navozuje, co by se mělo dělat). Když se seriózněji nad tím titulkem zamyslíme, vidíme, že neříká nic o hlavních informacích, které jsou obsaženy v článku, jenž uvádí. Titulek je naprostý nesmysl. Je to další příklad bulvárních taktik Mladé fronty Dnes.

    Není možné si představit, že by takový titulek byl otištěn v seriózních novinách na Západě. Mladá fronta Dnes ovšem nejsou seriózní noviny. Škoda, že jsou jako takové přijímány. Škoda, že je jako takové mnoho lidí čte.

    Andrew Stroehlein

    (Andrew Stroehlein je americký postgraduální student na londýnské univerzitě. V ČR žil v devadesátých letech čtyři roky na malém městě.)


    Oznámení:

    Český překlad i anglický originál článku z britského hospodářského týdeníku Economist "Czech Republic? Oh dear." (Česká republika? Jo, to je špatné.), o němž se zmiňoval v pondělí v Britských listech ve svém sloupku Ivan Kytka, umístil Tomáš Pecina na Fórum Britských listů (klikněte na  název Fóra zde napravo nahoře pod hlavičkou BL).


    Výzva 97 k dvacátému výročí Charty 77

    Prezidentu VACLAVU HAVLOVI

    Vazeny pane prezidente,

    s radosti jsme si pred lety precetli Vase "PROHLASENI KE KRAJANUM", ve kterem jste rekl: "Pomahali jste a zustali verni Ceskoslovensku a Ceske republice... Byli jste representanty svobody, po ktere jsme doma touzili a s vasi pomoci ji dosahli... Udelam vsechno, co je v mych silach, aby vas prinos k nasi nove nabyte svobode zustal ve vecnych vzpominkach naseho naroda..."

    Ano, byla to povzbuzujici slova od vehlasneho spisovatele, byvaleho disidenta, nyni prezidenta.

    Pane prezidente, k 20. vyroci CHARTY 77, my, kdo pochazime ze stejne krve, stale cekame na splneni Vaseho prislibu. V dopise Helsinskeho vyboru predsedovi vlady CR, Vaclavu Klausovi, datovanem 21. srpna 1997, je psano:

    "Z novych statu, ktere vznikly po rozdeleni Ceskoslovenska, Sovetskeho svazu a Jugoslavie, Ceska republika prijala nejvice diskriminujici zakon o obcanstvi, zakon, ktery je porusovanim mezinarodnich zakonu o lidskych pravech.

    V dobe, kdy se Ceska republika uchazi o prijeti do NATO a EU, jenom stezi dokazeme vysvetlit americkemu kongresu, rade demokratickych statu a mezinarodnim organizacim, proc maji mezi sebe prijmout clena, ktery se stava pomalu slavnejsi ne pro Sametovou revoluci, ale pro nedodrzovani mezinarodnich zakonu, umluv a dohod. Vysledkem je ekonomicky upadek, kdy se z milacka zahranicnich investoru stala zeme na cerne listine, kdy za chyby rychlokvasenych domacich samozvanych odborniku musi platit nasi spoluobcane.

    Jsme touto skutecnosti znepokojeni! Navic jsme znepokojeni, ze se v Ceske republice zacinaji lide opet rozdelovat na "ONI a MY", stejne jako v roce 1975, v roce, kdy jste byl autorem podobne burcujici vyzvy urcene Vasemu predchudci, Gustavu Husakovi.

    Hodnoty a principy, ktere kdysi komunismus nedopraval svym obcanum, jsou v nasi vlasti i nadale poslapavany a porusovany. Ceske autority zamerne prekrucuji "automaticke" zbaveni obcanstvi podle Dohody z roku 1928 mezi USA a CSR, aniz by priznaly, ze razitka na oficialnich formularich byla predevsim platna jak v nacistickem, tak v komunistickem rezimu. Navic tyto zakony opet neplati pro vybrane a vyvolene nektere, kteri dvoji obcanstvi, naroky na majetkove restituce i pravo volit neztratili...

    V cervenci 1995 Vybor pro lidska prava Spojenych narodu v Zeneve prohlasil, ze jednani ceskych predstavitelu je diskriminujici vuci spoluobcanum! Vami schvalena vlada na tento nalez odpovedela husakovskym: "Nemame pravni povinnost na tento nalez odpovidat."!

    Takovy je soucasny pristup k mezinarodnim dohodam a zavazkum v CR.Kde je proklamovana lidskost, humanita, etika, kde je mezilidske, mezinarodni a globalni porozumeni? Laxni, prezirave a velkopanske chovani skupiny ceskych politiku nenapravitelne poskozuje viru v pravou demokracii respektujici dustojnost vsech lidi bez rozdilu, poskozuje dobre jmeno a pracovni moralku obcanu, snizuje uctu k nasi republice v zahranici, a ohrozuje jeji mezinarodni postaveni.

    Presto neprestavame verit v uspesnou a svetlou budoucnost nasi rodne zeme.

    Proto ji budeme i nadale pomahat moralne, ekonomicky i zkusenostmi, stejne jako vzdy v minulosti, behem okupace, za totalitniho rezimu, behem dni sametoveho probuzeni, i zcela nedavno, v obdobi prirodni katastrofy, letosnich tragickych zaplav.

    Vyzyvame Vas, pane prezidente, abyste udelal vsechno, co je ve Vasich silach a ve Vasi pravomoci! Preklente otresny rozdil, ktery preziva mezi slovy a denni praxi v dnesni Ceske republice! Odstrante veskerou diskriminaci dnes a denne uplatnovanou proti nekompromisnim spoluobcanum.

    Navratte veskera lidska a ustavni prava i vsem dobrym ceskym rodakum, kteri v zahranici stali po Vasem boku v boji proti lhostejnosti a bezpravi. Ve jmenu nepotlacitelnych lidskych prav na celem svete, ve jmenu svobody svedomi i cinu, za kterou Jan Palach a mnozi jako on polozili sve zivoty...

    V Los Angeles, Chicagu, New Yorku a Washingtonu, D.C.

    15. rijna 1997

    Aja Bufka, Jirina Fuchsova, Olga Jonasova, Dr. Jaroslav Marik, Frantisek Schultz


    Ještě jednou ke "Kongresové akci"
    Odpověď Tomáše Peciny Daliboru Štysovi

    Vážený pane Štysi,

    nemyslím, že děláte dobře, když se ve své odpovědi panu Schrabalovi dovoláváte ohledů na bezpečnost a prosperitu České republiky. Jediné, co u pana Schrabala funguje, je Ubi bene, ibi patria: Copak jste ještě nepochopil, že pokud mu stará "vlast" nedá, co po ní pan Schrabal žádá, žádná vlast to pro něho není? Nemůžete čekat, že rozhodnutí pana Schrabala uškodit zájmům České republiky, jakkoli směšným a neúčinným způsobem se to chystá činit, dokážete ovlivnit racionální argumentací.

    Již několikrát jsem prohlásil, že podporuji větší část z cílů, o které tato část české emigrace usiluje, použitý způsob "boje" se mi však bytostně příčí. Naším štěstím budiž, že Tibi seris, tibi metis.

    S úctou,
    Váš

    Tomáš Pecina
    Praha, 16.10.1997


    Poznámka Jana Čulíka:

    Myslím, že je neférové říci, že pro pana Schrabala platí jen "ubi bene, ibi patria" - jinými slovy, že se v Americe na ČR vykašlal a přijal ji za vlast, protože se mu tam daří lépe.

    Podstatou demokracie je, že se nemají cítit ukřivděni žádní příslušníci daného společenství. Anebo se s nimi o problémech, které pociťují alespoň veřejně diskutuje. Problém Čechoameričanů (dobře, je jich jen asi 30 000, a jak mi řekli někteří v Praze, lidi v ČR tento problém absolutně nezajímá) se zametá pod koberec. Nepíší o něm žádné nebo skoro žádné sdělovací prostředky.

    Je to součástí potíží s definováním české národní totožnosti. Skutečně si definujeme český národ teritoriálně, že ti, kdo nepodléhají českým úřadům, do národa nepatří? Není to trochu pozůstatek komunistického přístupu ke skutečnosti, kdy komunistický režim taky považoval Čechy v zahraničí za odrodilce, protože nad nimi neměl moc?

    Neměli bychom se otevřeně zamyslet nad tím, co vlastně české společenství znamená, proč jsme sdruženi v jednom národě, za jakým cílem a co máme společného, kam jdeme a o co usilujeme? Bez takového vážného zamyšlení nad vlastní totožností nebude mít ČR nikdy ani pořádnou armádu, ani pořádnou obrannou politiku, NATO neNATO.

    Možná, že je problém občanství Čechů, žijících v Americe, skutečně neřešitelný, nebo jen těžko řešitelný. Proč se o tom ale v ČR otevřeně nemluví?

    A dále, a to je myslím podstatou věci. Zastáváme skutečně heslo "right or wrong, my country?" - "Ať moje vlast dělá, co dělá, je to moje vlast, a já se musím podrobit a plnit svou vlasteneckou povinnost." Nemá člověk právo, cítí-li se ukřivděn, a ve svých snahách dosící nápravy ve věci této křivdy, nevyslyšen, použít jako páky prostředků, které má náhodou k dispozici? Proč je to z Prahy považováno za zavrženíhodné, zatímco ignorování tohoto problému mnozí za zavrženíhodné nepovažují?

    Mám snad v Britských listech této otázce nevěnovat pozornost? Ať už je můj názor na otázku restitucí a kompenzací za znárodněný majetek či na otázku jeho návratu jakýkoliv, není myslím sporu, že tato otázka je newsworthy, je to problém, hodný toho, aby se jím zabývaly sdělovací prostředky až do jeho vyřešení. Obviňování z neloajálnosti vůči českému národu myslím není na místě. Co tedy mají ti Češi v Americe dělat?(JČ)


    Obrovský zájem o počítačové odborníky. Mohou si určit sami, jaký chtějí plat

    Znovu se objevují zprávy v britském tisku o velkém zájmu o počítačové odborníky. V centru Londýna, nedaleko křižovatky Oxford Circus, otevřela britská počítačová firma Logica svou první náborovou kancelář. Inzeráty, které umístila v londýnském metru, zve zájemce, aby kancelář navštívili a domluvili si pohovor pro přijetí do podniku. Za prvních pět dní, co kancelář funguje, ji navštívilo 100 zájemců a šedesát z nich bylo pozváno na formální pohovor.

    "Celá náborová kampaň je velmi úspěšná. Podařilo se nám získat vynikajícího počítačového odborníka z Blízkého východu, který si náhodou všiml našeho inzerátu, když jel metrem z letiště v Heathrow do centra Londýna."

    Podnik Logica konstatuje, že inzeráty jsou zaměřeny nejen na osoby s univerzitním počítačovým vzděláním, ale i na lidi ochotné získat kvalifikaci v oboru informační technologie. Firma Logica také poskytla svým už existujícím zaměstnancům prémie, aby přilákala nové zaměstnance.

    Hlavní překážkou bouřlivého rozvoje počítačové technologie ve Velké Británii je nedostatek kvalifikovaných počítačových odborníků. Prudce stoupají platy počítačových odborníků, zejména v důsledku rostoucí poptávky po osobách, které by byly schopny včas podnikům vyřešit krizi týkající se roku 2000 a skutečnosti, že některé starší počítače si nebudou s příchodem nového tisíciletí schopny poradit.

    V počítačovém průmyslu v Británii vzrostly za poslední rok platy o 20 procent (roční inflace byla přitom méně než 3 procenta.)

    Šéf oddělení informační technologie u velké firmy nyní vydělává 150 000 liber ročně. Před rokem to bylo 125 000 liber ročně. Šéf systémového rozvoje IT u velké firmy dnes vydělává 80 000 liber ročně, ředitelé programů 80 000 liber ročně, vedoucí projektů 65 000 liber ročně a nižší administrátor databází může v současnosti získat počáteční plat ve výši 30 000 liber ročně.


    Krok k porozumění Alzheimerově chorobě

    Každá patnáctá osoba má v těle kombinaci dvou genů, které způsobují třicetinásobný vzrůst rizika, že osoba onemocní Alzheimerovou chorobou.

    Alzheimerova choroba je dnes v Evropě a v severní Americe jednou z nejobávanějších nemocí. Není proti ní žádný lék. Člověk, který ve stáří onemocní Alzheimerovou chorobou postupně podléhá demenci, ztrácí vědomí a schopnost řeči - navrací se do věku nemluvněte. Podle některých vědců podporuje vznik Alzheimerovy choroby požívání hliníku anebo užívání hliníkových příborů a hrnců při vaření především kyselých jídel.

    Vědci z Oxfordské univerzity nyní objevili gen, který v součinnosti už s jiným, známým genem, způsobuje velký vzrůst rizika vzniku Alzheimerovy choroby.

    V Británii trpí Alzheimerovou chorobou přibližně 600 000 starých lidí, v ČR by to mělo podle počtu obyvatelstva být přibližně 100 000 starých lidí. Objev nových genů však vyvolává etické otázky, zda je správné tyto geny u pacientů hledat, když není znám pro tuto nemoc žádný lék.

    Objev oxfordských vědců je pokračováním práce amerických vědců z roku 1993. Tehdy Američané identifikovali variantu genu Apo E na chromozomu 19. Lidé, v jejichž těle se nachází varianta E4 - asi čtvrtina obyvatelstva - trpí čtyřnásobně zvýšeným rizikem, že dostanou Alzheimerovu chorobu.

    Nyní profesor David Smith a další oxfordští vědci, kteří zkoumají otázku paměti a stárnutí, objevili variantu genu pro butrylcholinesterasu, bílkovinu na chromozomu 3, která v součinnosti s ApoE4 vede k třicetinásobnému zvýšení rizika. Když je v pacientově těle tento gen přítomen sám, zvyšuje riziko sedm a půlkrát. Má to vliv jen na pacienty starší 65 let.

    Alzheimerova choroba u mladších pacientů má jiné příčiny. Výsledky výzkumu vyšly v časopise Human Molecular Genetics. Pokud budou výsledky potvrzeny (zatím jsou založeny na studii 282 pacientů starších 65 let a žijících nedaleko Oxfordu) "znamená to, že několik miliónů starých lidí, kteří mají v těle oba tyto geny, jsou vystaveny vysokému riziku této choroby, zejména pokud je jim více než 75 let. Schopnost identifikovat takové občany má podstatné etické a sociální důsledky," konstatují autoři výzkumu.


    Ještě jednou k polemice o roli vědy v ČR a o roli Václava Klause

    Napsala mi jedna čtenářka:

    Vazeny pane Culiku,

    Ad Internet: Ponekud zjednodusene lze napsat, ze  Klaus tvrdi - nepotrebujeme ani vedu (licence se daji koupit), ani Internet, ani podporu domaciho podnikani - vsechno vyresi trh. Vy s nim polemizujete pouze ve dvou poslednich bodech. Domnivam se, ze potrebujeme i tu domaci vedu, vse se koupit neda, nektere informace se ani na Internet nedostanou.

    Durazne jste neřekl, ze vedu potrebujeme. Ostatne to ani neni Vase povinnost, meli bychom se vice branit alespon my, kteri pocitujeme lasku Prof. Klause, DrSc. k vede na vlastni kuzi. Vsem ostatnim je to jedno, obcas si jeste nejaky novinar prisadi, ze ta zdejsi veda stejne za nic nestoji. (Naposledy Petr Holub, Respekt 29.9.-5.10.)

    Článek Václava Klause v Lidových novinách z 31. května 1997, který jsem citoval v nedávných Britských listech, byl však reakcí na tento můj článek otištěný v kratší verzi v deníku Slovo z 2.5.1997:

    Václav Klaus a česká věda

    Český premiér reagoval na petici "Výzva na podporu vědy", kterou zveřejnila skupina českých vědců poprvé 25. března 1997 v elektronickém deníku Neviditelný pes, článkem v deníku Slovo z 23. dubna "Pan Křen a česká věda" značně hněvivě, a to tak, že to vyvolalo konsternaci v českých vědeckých kruzích.

    Je podivné, že si český premiér zřejmě neuvědomuje, že klíčem k budoucímu hospodářskému přežití České republiky v nynějším bouřlivě se technologicky rozvíjejícím světě je právě schopnost českých vědců vynalézat nové technologie a efektivně a rychle je realizovat v českém průmyslu. Vědci, kteří pracují na západních univerzitách, varují, že prý v tomto smyslu České republice vlak už ujel. Je to pravda? Jak to, že se premiér nesoustřeďuje na vypracování takové strategie, která by vedla k efektivnímu financování vědy a k co nejefektivnějšímu propojení vědeckého výzkumu s průmyslovými podniky?

    Jinou velmi vážnou otázkou je rychlý rozvoj Internetu. V jeho důsledku vzniká v ČR nová společenská nerovnost: třída informovaných lidí s přístupem k Internetu a třída nevědomých, jimž je odepřen přístup k Internetu, jehož význam je ve světě srovnáván s významem vynálezu knihtisku.Nemá-li v ČR vzniknout informačně nerovná společnost, což by ochromilo ekonomický rozvoj, měla by se česká vláda soustředit na zavádění Internetu do škol a veřejných knihoven, tak jako to dělá dnes většina zemí světa, mimo jiné i například země jako Indie.

    Biochemik dr. Jan Konvalinka, z Ústavu organické chemie a biochemie ČAV, jeden z autorů petice "Výzva na podporu vědy", mi poskytl interview, v němž uvádí na pravou míru některé výroky premiéra Klause, uvedené v článku v deníku Slovo.

    Není pravda, konstatuje dr. Konvalinka, že "Výzva na podporu vědy", jak uvedl Václav Klaus, byla záměrně publikována v předvečer sněmu Akademie. Autoři petice o konání Akademického sněmu vůbec nevěděli. Jejich úzkostlivou snahou bylo, aby výzva nebyla považována za věc Akademie, ale celé vědy. K výzvě se připojují pracovníci dalších vědeckých institucí zcela spontánně, my nic neorganizujeme, zdůraznil dr. Konvalinka.

    Dr. Konvalinka dále vyjádřil překvapení nad obviněním od Václava Klause, že je prý petice vědců konfrontační. "Dovede si někdo představit text vstřícnější, umírněnější a konstuktivnější? Jakou vstřícnější cestu má občan demokratického státu zvolit než sepsání supliky vedoucím představitelům státu?

    Václav Klaus prosbu českých vědců o odpovídající finanční podporu české vědě ve svém článku důrazně odmítl. Dr. Konvalinka připomíná, že závazek srovnat podporu vědy v ČR s průměrem zemí Evropské unie přijala česká vláda ve svých Zásadách vedení politiky z roku 1994. Vědci ve své petici vládě pouze tento oficiální závazek připomněli. Jakou lepší strategii pro dostižení ekonomického rozvoje úrovně zemí EU navrhuje premiér Klaus pro českou republiku, než podporu vědy výzkumu a vzdělání?

    Jen pro připomenutí kvantitativních relací: celý rozpočet Akademie věd činí něco přes dvě miliardy korun, to je přibližně cena jediné stihačky F 16, o jejichž potřebnosti pro Českou republiku se příliš nediskutuje.

    Jan Čulík


    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|