úterý 11. listopadu

O B S A H

Rasismus:

  • Konformismus: pondělní pražská protirasistická demonstrace, vyvolaná zavražděním súdánského studenta Husajna, byla netolerantní! (Petr Očko)
  • Protinázor proti Petru Očkovi z pondělní demonstrace: Jak jsem ji viděl já (Tomáš Pecina, převzato z Fóra Neviditelného Psa)
  • Co je rasismus? Andrew Stroehlein porovnává dopisy čtenářů se slovníkovou definicí rasismu
  • Píše člen hnutí skinheads: rasista nejsem! (V.D.)
  • Klaus a hodnoty etiky a tolerance - jsou předpokladem i ekonomického úspěchu (Jan Vincent) Česká republika viděna ze zahraničí:
  • Nebezpečné tóny v Praze (Sueddeutsche Zeitung) Svět:
  • Zničí Saddám Husajn svět biologickými zbraněmi vyrobenými prostřednictvím genetického inženýrství? Václav Klaus v USA:
  • Oznámení o premiérově páteční přednášce v Los Angeles. ALE je to jen pro ZVANÉ a vybrané hosty
  • Český konzulát v Los Angeles by ke Klausově návštěvě mohl říct: MY JSME KOLEM TOHO NEDĚLALI MOC PROPAGACE, ABY TU NEBYLO NARVÁNO (Jiřina Fuchsová) Čechoameričané a dvojí občanství:
  • Problémem se zabývalo několik sdělovacích prostředků. Viz zde český překlad článku z Central Europe Online. Ale chceme seriózní kritiku této otázky!
  • Czech-American Dual Citizenship Issue Heats Up - anglický originál výše uvedeného článku

    Kompletní Britské Listy


    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Upozornění: k předchozím číslům BL se dostanete, když kliknete v záhlaví na ikonu Archív. Celé dnešní vydání BL se vám natáhne, když kliknete na poslední řádce Obsahu (zde napravo) na Kompletní Britské listy

    Adresa Britských listů je zde.

    (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University)


    Konformismus: pondělní pražská protirasistická demonstrace, vyvolaná zavražděním súdánského studenta Husajna, byla NETOLERANTNÍ!

    Petr Očko

    Dobry den,

    nemuzu se nepripojit k debate o Romech a rasismu, ktera probiha v Britskych listech - v sobotu v noci zabili u nas na Jarove na kolejich jednoho Sudance. Vicemene jenom proto, ze byl Sudanec.

    Naprosto nechapu fanaticke zaniceni 18leteho skinheada (a jeho doprovodu), ktery pronasledoval ty dva kluky az na koleje a v tak rusnem miste, bez ohledu na cokoli (a asi uz vubec ne na to, ze to byl taky clovek), jej zabil. Vzdyt jsme prece vsichni lidi?!

    Pro mne je to nepochopitelny paranoicky fanatismus - aby se ale jeste nakonec z toho skina nestal mucednik, ktery se obetoval, aby ukazal cizincum jejich misto mezi nami normalnimi lidmi (Cechy).

    Hodne lidi zde je opravdu prekvapive pokryteckych - uz jsem od mnoha lidi (inteligentnich) slysel, ze oni urcite nejsou rasisti, to vubec ne. Ovsem co s temi cigany? No at si jdou - my je tady nechceme, kdyz se neprizpusobi... Pokud pripadne nereknou neco horsiho. Ale to prece rikaji "jen tak" - jenom mezi nami, vsak prece vsichni vime, co jsou zac. To "se" prece vseobecne vi. Jenom navenek "je treba" rikat trochu neco jineho.

    Celych 8 let po skonceni rezimu nedobrovolneho-konformismu tady porad konformismus neuveritelne buji. Za chvilku ovsem "bude treba" pro zmenu odsuzovat rasismus a netoleranci, aby byl clovek "spravnym clenem spolecnosti".

    Myslim, ze dobre to ukazala uz demonstrace proti rasismu a nasili, ktera se konala v pondeli pred VSE na Zizkove jako reakce na zabiti toho kluka ze Sudanu (akce vznikla skoro spontanne s velkou podporou skoly a uradu Prahy 3, coz opravdu velmi ocenuji).

    Prisli tam a vystoupili i Milos Zeman a Josef Lux - bohuzel je privital piskot, z velke casti právě ze strany, v duchu liberalnich ideji vzdelavanych studentu VSE.

    Prijde mi hodne smutne, ze na demonstraci proti NETOLERANCI je nedokazali nekteri, jinak liberalne demokratickymi myslenkami vyznacujici se, lide tolerovat - ani v teto chvili.

    Tezko rici s jakymi umysly tam tihle politikove prisli, ale je prece je treba brat je TAKE v prvni rade jako LIDI a az pak jako politiky, levicaky, konzervativce nebo treba cernochy.

    Prislo mi to hodne divne - asi tak jako by dneska "byla na poradu" tolerance vuci lidem jine pleti, coz ovsem neznamenalo, ze by mel byt tolerovan jiny (v tu chvili tam urcite mensinovy) politicky nazor.

    Nechapu, ze jestli slo vsem lidem na demonstraci hlavne o toho africkeho kluka, jako o cloveka, ze je zajimala i politicka orientace vystupujicich autorit.

    Slo prece o to, jak se zachovali a co rekli - jaci byli jako lide?

    Na druhe strane to vetsinu lidi opravdu osobne vzalo velmi hodne, takova spontannost, ktera se po te fanaticke vrazde objevila, ma myslim nadeji neco zmenit - aby se to neopakovalo, Hassanovi to uz nepomuze.

    Nevim jestli tomu vyrazne pomohla media, nebo je tenhle pripad necim zvlastni, ale u predchozich rasistickych nasilnosti se takova spontanni nalada nikdy nezvedla.

    Doufejme, ze se nenechame ukonejsit po dlouhe dobe zase objevenym pocitem vzajemnosti proti necemu a zacneme menit pristup - konstruktivnim smerem. Me osobne to vzalo opravdu hodne.

    Musel jsem tohle napsat.

    Petr Očko


    Protinázor k Petru Očkovi: převzato z Fóra Neviditelného psa:

    Několik postřehů z demonstrace, jak jsem ji viděl já:

    Tomáš Pecina

    Většina mladých účastníků dokázala odlišit, kdo z řečníků je pouhý frazér (Lux, Vladimír Zeman, odborář Štěch) a kdo je schopen promluvit věcně a zároveň s noblesou (především Žantovský). Přestože byl Miloš Zeman přivítán pískotem, jeho prohlášení, že jako předseda poslanecké sněmovny iniciuje legislativní kroky proti extrémismu, bylo kvitováno s uspokojením. Neffova kritika (v dnešním vydání Neviditelného psa) se zakládá na naprostém nepochopení toho, co Zeman řekl.

    Projevy českých politiků byly žalostné. Organizátoři zcela selhali, když pustili k mikrofonu celkem dvacet řečníků, vesměs žvanilů nejtěžšího kalibru (z vládní plejády nevystoupil, zřejmě u vědomí vlastních rétorických schopností, pouze Pavel Bratinka). Kromě Michaela Žantovského a Tomáše Halíka (jenž ovšem jinak vyprodukoval neartikulovanou myšlenkovou kaši zpestřenou jedním nepochopeným biblickým citátem), nikdo nespojil rasismus se stavem české společnosti. Vesměs se řečníci zaměřili na kritiku hnutí skinheads nebo na nepřímé obviňování republikánů.

    Nedozvěděl jsem se ani to, že rasismus a xenofobie je celospolečenský problém, ani že jeho řešení bude dlouhodobé, a proto je potřeba začít s prací co nejdřív (jako v tom příběhu o francouzském maršálu Lyauteyovi a jeho zahradníku, který citoval JFK).

    Celkový umělecký dojem: 1 1/2 of 5.


    Co je rasismus?

    Andrew Stroehlein

    Po několika týdnech debaty o rasismu v České republice jsem velmi překvapen, že mnoho lidí prostě odmítá jako absurdní myšlenku, že je v ČR rasismus. Je jasné, že málokdo chápe, co vlastně výraz "rasismus" znamená.

    Podle Slovníku spisovného jazyka českého je rasismus "pseudovědecká teorie, podle které jsou rasově biologické rozdíly příčinou přirozené nerovnosti lidí". A dává dva příklady: "diskriminace černochů založená na rasismu" a "rasismus hlásaný nacisty".

    I když jsem tu citoval slovník z komunistické éry, podle anglického slovníku Concise Oxford Dictionary of English je definice zde v Británii v podstatě stejná: "teorie, že lidské schopnosti, atd., jsou určovány rasou".

    Mějme tyto definice na paměti, když hodnotíme některé nedávné komentáře. Na Fóru Britských listů a v e-mailech od čtenářů BL v  minulých dnech se vyskytoval, mimo jiné, i tento názor:

    "Téměř nikdo by tu Romy nepronásledoval, kdyby se chovali podle řádných norem a dodržovali zákony."

    Z tohoto výroku je zjevné, že je jeho autor přesvědčen, že Romové jako celek nedodržují určité normy. Vyplývá z toho, že je to důsledkem jejich rasy - jejich etnického zázemí. Chovají se špatně, protože jsou to Romové. To je rasistický výrok.

    Zde je citát od jiného čtenáře, s dosti dobře vyvinutým smyslem pro rasový pořádek na světě:

    "Romové přišli nejspíš z Indie, kde byli součástí kasty živořící na okraji společnosti - ponižované, nesvéprávné a opovrhované. Aby tomu unikli, tak kočovali, ale nikdy nikde neasimilovali. Na rozdíl od Židů nedokázali využívat ani pozitivní rysy společnosti - přístup ke vzdělání, budování ekonomické nezávislosti, kumulováním majetku získávat i podíl na moci, apod."

    Z toho tedy vyplývá, že osobní rysy jsou "určeny rasově". Romové kradou. Židi jsou bohatí. Američané jsou prostoduší. Lidé nejsou posuzování podle toho, čeho oni sami individuálně dosáhli, ale podle toho, k jakému etniku a k jaké rase příslušejí. To je rasistická argumentace.

    Přestože se tyto názory vyskytují v Britských listech a kolem Britských listů často, neříkám, že všichni čtenáři nebo všichni Češi jsou rasisté (to samo o sobě by bylo rasistické). Konstatuji, že tyto názory jsou rasistické,. protože jsou rasistické podle výše uvedených definicí. Podle takových výroků se vyplývají lidské vlastnosti z rasy, a proto jsou takové výroky rasistické.

    Někteří mohou namítnout, že takové výroky jsou neškodným pozorováním života různých sociálních skupin. Bohužel však taková "pozorování" často vedou k takovýmto názorům:

    "Takže buď uznáme, že můžeme zabíjet živočichy, kteří jsou nám škodliví, nebo uznáme, že je zabíjet nemůžeme, a nakonec nás nějakým způsobem poškodí (nechci říkat pozabíjejí, ale v přeneseném významu to lze říci i takhle) oni. A to platí jak pro vlky, tak pro potkany nebo třeba pro komáry tak i pro cikány. Děsím se chvíle, až tu bude více cikánů než bílých - oni pak takovými humanisty, na jaké si hraje teď bílá společnost, nebudou."

    Nejenom jsou pro tohoto čtenáře charakteristické osobní rysy lidí určovány rasou, ale společenské problémy jsou samy o sobě rasové: jde o boj mezi bělochy a Romy. Řešení těchto problémů je také jedině rasové: soutěžíme li "my" v rasovém boji s "nimi", "my" máme plné právo považovat je za méně než lidské bytosti.

    Jste prosím, vy čtenáři, trochu seznámeni se středoevropskou historií? Nezní vám tento druh argumentace trochu povědomě?

    Otázkou je: jak široce rozšířený je v ČR pocit, že "lidské vlastnosti jsou určovány rasou"? Obávám se, že takový přístup je dosti častý. Je to znepokojující.

    Na podporu tohoto tvrzení chci citovat výzkum Blaženy Gračové z univerzity v Ostravě. Gračová požádala své vlastní spolužáky na univerzitě, aby seřadili vyjmenované národy podle vlastních sympatií. 94 procent dotazovaných studentů rádo splnilo tento úkol. Jen tři procenta studentů odmítlo a prohlásilo, že nemohou mít kolektivní pocity vůči celkovým národům, ale jen vůči jednotlivým lidem. To, že drtivá většina studentů byla ochotna posuzovat celé národy a přisuzovat jim různé charakteristiky, je znepokojující rys. Vyplývá z toho, že mnoho lidí v ČR je skutečně přesvědčeno, že "lidské vlastnosti jsou určovány rasově".

    Jen pro srovnání - i když se to nezdá být nutně zajímavé - když byla studentům v jiných zemích položena tato otázka, méně studentů bylo ochotno na ni odpovědět. V Polsku to bylo 84 procent studentů, v Rakousku 35 procent studentů a v Německu jen 13 procent studentů.

    87 procent Němců prohlédlo celý trik a odmítlo na otázku v průzkumu mínění odpovídat, se zdůvodněním, že nepohlížejí na svět nacionalisticky a rasisticky.

    Viz deník Právo z 15. února 1997, který cituje studii, otištěnou v měsíčníku Most.

    Samozřejmě, lidé vyjadřují svůj rasismus nejrůznějšími způsoby, někteří důrazněji než jiní, ale zdá se, že je přesvědčení o tom, že rasa určuje lidské vlastnosti, v česky mluvícím světě velmi silné. To je ale rasismus a v České republice tento rasismus žije.

    Andrew Stroehlein

    Londýn 9. listopadu 1997


    Píše člen hnutí skinheads: Rasista nejsem!

    Pane Čulíku, dnes, 10. listopadu, jsem se poprvé dostal na vaši web-stránku. Vzhledem k tomu, že jsem už šest let aktivní v hnutí skinheads, ale také díky událostem tohoto víkendu, pročítal jsem si převážně články o rasismu a rasove diskriminaci u nás a ve světě.

    Vy a Váš kolega Stroehlein (doufám, že jsem to napsal správně) máte pravdu. Kolektivní vina je nepřípustná. Každý zločin se musí posuzovat individuálně, bez ohledu na příslušnost k rase, národu či etniku.

    Ale jak má mít člověk v tomto státě důvěru k justičním orgánům? Jejich neschopnost dobrat se spravedlivých rozhodnutí je až zarážející.

    Chcete příklad? Tady je. Pred nekolika lety, tuším že to bylo v roce 1994 (datum si bohužel už přesně nepamatuji), byla v Uherském Brodě v podvečerních hodinach surově zmlácena baseballovými holemi skupinka čtyř nefašistickych skinheads dvanácti místními neonacisty, když byla předtím bez varování vystříkána slzným plynem.

    O brutalitě útoku vypovídá i to, že o hlavu jednoho mého kamaráda byly přeraženy tři doma soustružené hole. Výsledkem útoku byly tři těžké otřesy mozku, jedno naražené rameno a nejaké drobnosti jako krvácení do očního bulbu atp. Neonacisté si ještě dovolili nad zmlácenými kamarády hajlovat a křičet Sieg Heil, i když se na ně dívali lidé.

    Samozřejmě, že to skončilo u soudu, ale jaké bylo překvapení všech, když soud vynesl rozsudek:jeden neonacista dostal neco kolem tří let, a to jen díky tomu, že měl na krku ještě napadení veřejného činitele, jinak soud v dobré vůli rozdal dvě nebo tři podmínky a nic víc. NIC VÍC!!!! Za tři těžká ublížení na zdraví!!!!

    Na to můžete namítat, že to bylo, že se naše justice zlepšila... Ani ne před rokem potkali mi dva kamarádi skupinku šesti neonacistů, z nichž někteří byli ještě v podmínce. Těchle šest "árijců" napadlo moje kamarády na veřejném místě, přesně řečeno v plné kulečníkové herně a skončilo to nožem v břiše jednoho mého kamaráda. Soud sice ještě neproběhl, ale vypadá to zase na velký úspěch naší justice, už jen proto, že matka "majitele nože" je dobrá přítelkyně paní soudkyně.

    A podobných "úspěšných" akcí neonacistů je na našem okrese víc. Každý o nich ví, ale nikdo s tím nic nedělá. Potom mi řekněte, jak má mít normální člověk důvěru v naši justici? (O prvním případě byl natočen dokonce pořad v televizi.)

    Jedním z bodů, který se mi na vaší site nelíbí, je fakt, že se opíráte o tvrzeni H.O.S.T. Tahle rádoby organizace, na kterou je současné době několik žalob za pomluvu, je jen (když to napíšu na plná ústa) tlupou ochlastů a feťáků, kteří propíjejí dotace a snaží se vyždímat co nejvíc peněz.

    Ohledně bližších informací o tomto hnutí, doporučoval bych kontakt na MAMEDIICH na ID Hulk, Skaos, popripade se poptat na auditoriich ANARCHY, SKINHEADS, HARDCORE... , nebo PUNK.

    Na závěr svého dopisu bych Vám chtěl říci, že i přes svou šestiletou příslušnost k hnutí skinheads jsem nikdy nenapadl člověka jiné barvy pleti, ani jsem nikdy neuznával ideály Nacionálního Socialismu.

    Byl bych rád, kdyby se člověk mohl v masmediích dočíst, poslechnout si, nebo uvidět nejakou PRAVDIVOU reportáž o nefašistických a nerasistických skinheads. Zatim u nás takovéhle reportáže, až na občasné výjimky J.X.Doležala v REFLEXU, postrádám.

    V.D.

    (Pisatelova adresa je známa.)

    Klaus a hodnoty etiky a tolerance - jsou předpokladem i ekonomického úspěchu

    Jan Vincent

    Toto je clanek z deniku SLOVO (10.11.97), ktery popisuje reakci premiera Klause na utok skinheadu a vrazdu sudanskeho studenta Klausovy alma mater, kde je dnes i profesorem, tedy VSE Praha.

    "Brutalni cin odsoudil premier Klaus i ministryne Parkanova

    Premier Vaclav Klaus vcera v reakci na sobotni vrazdu prohlasil, ze  pozada noveho ministra vnitra Jindricha Vodicku a vsechny odpovedne cinitele, aby pritvrdili pri postihovani rasove motivovanych trestnych cinu. "Jsem absolutne sokovan, absolutne ohromen a desim se skinheadskeho hnuti," uvedl Klaus pred svym odletem do Spojenych statu. Brutalni cin odsoudila i ministryne spravedlnosti Vlasta Parkanova. "Doporucim prislusnemu statnimu zastupitelstvi, aby pachateli navrhl nejprisnejsi mozny trest," prohlasila.

    Aniz by bylo jakkoliv vhodne vyuzivat teto tragedie, ktera se bude take hrat na ruznych rovinach, clovek si nemuze neodpustit povzdechnuti nad jednou vyznamnou skutecnosti a charakteristikou vyvoje po roce 1989: neochota a spise jeste vice, hlavne se strany pana ministra financi a ministerskeho predsedy Vaclava Klause, venovat jakoukoliv vyznamejsi pozornost a vahu alespon nekterym radam, obavam, doporucenim, zadostem o napravu, ktere za ta leta hlavne smerem k nemu dolehaly. Doma i ze zahranici.

    K tragediim, k indiviadualnim i ke skupinovym projevum nasili dochazi v kazde zemi a bylo by posetile vinit nejvyssi cinitele te ktere zeme treba z masakru v McDonads v Kalifornii ci z vrazdy na koleji VSE v  Praze. Nicmene zapadni predstavitele jsou v myslich verejnosti zapsani jako rozhodni odpurci rasismu a aktivni bojovnici proti rasismu a jeho pododrudam. S velkym zarmutkem je treba rici, ze pan ministersky predseda takto zapsan u domaci a zahranicni verejnosti neni a ze si tuto podstatnou cast vykonu dane funkce asi nikdy plne neuvedomoval.

    Poslanim ministerskeho predsedy demokraticke zeme neni ani tak prerikavani makroekonomickych poucek, ale je to hlavne mobilizace spolecnosti, budovani konsensu, inspirace k respektovani zakona, hodnot, a ano i propagace moralky.

    Osm let po predani moci v CR dostudovaly jiz dve generace vysokoskolaku i stredoskolaku a formule ekonomie zna jiz kdekdo. Pritom i vysledky, kterymi se muze stavajici vlada pysnit se v  oblasti makroekonomiky a zivotni urovne obyvatelstva prave hledat nedaji. Mensi duraz a realistictejsi predpovedi v otazce zivotni urovne a vyse spotreby a jasny, trvaly, viditelny, a uprimny duraz na roli zakona, spravedlnost, toleranci, atp. by narodu, veci demokracie a  nakonec i skutecneho blahobytu pomohly lepe.

    Podpora demokratickych instituci by byla vetsi nez jak ji, jako hrozive nizkou ve VSECH pripadech i v pripade jejich volenych zastupcu, shledalo prave ukoncene zasedani vykonne rady ODS.

    Pan premier, pote, co se zbavil, i podle svych vlastnich slov, uhlavniho oponenta v ODS, ztezi zmeni styl a priority sve prace. Od zapadnich politiku, hlavne v anglosaske oblasti, ktere chvalyhodne uznaval a snad i napodoboval, se ale nenaucil stylu a prioritam. Reagan, Thatcherova, Major, ale i Blair a Clinton neoslnuji makroekonomickymi pouckami a nezlehcuji otazky zakona, moralky, hodnot, budovani konsensu a dobre vule, duveryhodnosti k institucim a k systemu samotnemu. V tom je totiz teziste prace takovychto cinitelu.

    Je velice smutne, ze image ceskeho premiera, je vsecho jine, od "architekta" ekonomicke reformy, zastance volneho trhu, odpurce regulace, az po tenisoveho a sportovniho fanouska a politicky nebojacneho cloveka. Rozhodne ale nema - vinou nikoho jineho nez Vaclava Klause sameho - image zastance prava, lidskych prav, tolerance, odpurce rasismu. Tento nedostatek image a vykonu teto casti vysoke statni funkce stale chybi a je ho skutecne potreba pro zdravy zivot lidi a cele demokraticke spolecnosti.

    Doufejme jen, ze pri prave zapocate dalsi navsteve USA bude cas si povsimnout i teto kriticky dulezite problematiky a zpusobu, jak se k  ni stavi nejen predni politici zapadni demokracie ale i jine slozky verejneho a soukromeho sektoru. Osud demokracie a prekvapive i  prosperita zeme zalezi i na techto "neekonomickych" aspektech.

    Jan Vincent


    Nebezpečné tóny v Praze

    Sueddeutsche Zeitung, 10. listopadu 1997

    Masové demonstrace, jako ta, která se konala o víkendu na Staroměstském náměstí v Praze, mají svou zvláštní váhu: není v tradici české společnosti vyjadřovat jednoznačná mínění a vycházet proto také na ulici. Protest na hlavním pražském náměstí proti vládě a proti jejím sociálním krutostem byl největším projevem veřejného mínění od sametové revoluce od roku 1989, a to znamená něco významného. To, že přitom se také vzdaly odbory své dosud více než kultivované zdrženlivosti a nyní konkrétně požadují odchod Klausovy vlády, vypovídá ještě víc.

    Příliš rádi věřili všichni v čarovnou moc jediné, české zvláštní cesty, v jejímž rámci je možný bezbolestný přechod od příkazní ekonomiky k tržnímu hospodářství. Nyní se ale náhle zvyšuje i v ČR nezaměstnanost (zejména v těžkém průmyslu a v uhelných dolech a v ocelárnách), široce se rozkládá systém sociálního zabezpečení a zdravotnictví upadá celoplošně do bankrotu. Lidé se rozčilují a zuří, že vládnoucí koalice, která se už měsíce peče ve vlastní šťávě trvalé krize, vyvíjí daleko větší množství energie na vnitřní proces rozpadu než na řešení zuřící společensko ekonomické krize. Nebezpečné tóny sílí, a to nejen proti vládě, ale i proti novému demokratickému systému.

    Bylo na tom něco strašidelného, když v tomto okamžiku jmenoval prezident Václav Havel, těžce dýchající a zjevně nemocný, tři nové ministry. Jako by nějak na silného muže na Pražském hradě už také nebylo pravé spolehnutí, které platilo dosud jako energická záruka poctivých poměrů.

    Zničí Saddám Husajn svět biologickými zbraněmi vyrobenými prostřednictvím genetického inženýrství?

    Tuto otázku si položil komentátor v americkém listě New York Times.

    V ohnisku konfliktu mezi Irákem a OSN je otázka biologických zbraní, vyráběných prostředictvím genetického inženýrství, to, čemu někteří odborníci říkají "černá biologie".

    V současnosti se stalo genetické inženýrství normální součástí procesu rozvoje biologických zbraní. Dnes je zcela běžné, že se přesunují geny z jednoho organismu do druhého, a tato technika má zjevnou vojenskou hodnotu.

    V současnosti se už v Americe učí středoškolští studenti biologie, jak včleňovat do bakterií geny, aby byly odolné vůči antibiotikům.

    Pokud to umějí studenti ve škole, svět by měl předpokládat, že iráčtí vojenští biologové jsou schopni to činit s anthraxem a s jinými smrtelnými biologickými zbraněmi lépe a efektivněji.

    Richard Butler, šéf inspekční komise OSN pro irácké zbraně konstatoval, že Irák má aktivní program vývoje biologických zbraní. Ale jaké konkrétně vyvíjí Irák viry? Čeho je schopen Irák se svými biologickými zbraněmi dokázat?

    Odpovědi, založené na zprávách od členů inspekčních skupiny OSN, vysokých vládních činitelů a vědců, stejně jako na fotografiích a dokumentech OSN, jsou znepokojující.

    Odborníci jsou přesvědčeni, že vznikl mezinárodní černý trh takzvaných "vysoce žádoucích virů" - a že Irák, stejně jako jiné země, si zakoupil vojensky vyvinuté viry od ruských vědců, kteří je ukradli z ruského programu vývoje biologických zbraní.

    Není vyloučeno, že Irák vlastní geneticky vyrobené druhy anthraxu a moru, které jsou odolné proti antibiotikům, stejně jako botulinum toxin a možná také virus Ebola, který se dá usušit zmrazením a pak rozptylovat do vzduchu.

    Američtí vojenští inspektoři v týmech OSN používají k zjišťování iráckých biologických zbraní jednoduchého nástroje - bavlněný tampón. Sbírají tampóny špínu z rohů místností, vzorky tekutin, které kapou z bioreaktorů, ze země, ze špinavých zkumavek. Z takovýchto vzorků dokáží dnes stroje identifikovat molekulární otisky prstů biologické zbraně.

    Tím, že Saddám Husajn požaduje, aby v inspekčních týmech OSN nebyli žádní Američani, si jak se zdá kupuje čas. Zařízení na výrobu biologických zbraní je přenosné a je ho možno rychle přesunovat z místa na místo na korbě náklaďáku.

    Rozvoj biologických zbraní v Iráku je potenciální hrozbou celému světu. Je to nebezpečné i pro obyvatele Iráku samotné, neboť není vyloučeno, že dojde k nehodě A Irák zdaleka není jedinou zemí, která vyrábí biologické zbraně. Americká vláda odhaduje, že přibližně 16 zemí světa má nyní program vývoje biologických zbraní. Podezřívají se Čína, Rusko, Sýrie, Írán, Libyje a Israel.

    A co kdyby bylo biologické zbraně užito při teroristickém útoku? Žádná vláda není na takovou eventualitu řádně připravena. Jak by mohla být? Nikdo neví, co by způsobil útok biologickou zbraní na nějaké město. Možná, že by to byla zpomalená hrůza, s počty mrtvých rostoucími každým dnem.

    Pracovníci špionážních agentur se zejména obávají viru neštovic, který se nyní podle nich prodává na mezinárodním trhu. Většina lidí nemá proti neštovicím žádnou odolnost, i když byli očkováni, neboť očkovací látka je efektivní jen asi 10 -20 let. Neštovice jsou ve vzduchu fantasticky nakažlivé. Jediný nemocný, který má neštovice, nakazí lehce 20 dalších lidí jen kašláním.

    Vzhledem k tomu, že přirozená verze neštovic byla zlikvidována, globální zásoby očkovacích látek proti neštovicím skoro vůbec neexistují. Proti neštovicím, vyrobeným genetickým inženýrstvím, možná není vůbec žádná očkovací látka.

    Jak by se dokázala vláda postižené země vyrovnat s biologickým teroristickým útokem? Vláda by musela rychle vyslat do postižené oblasti velká množství léků, které by možná byly neúčinné, pokud by byla biologická zbraň vyrobena prostřednictvím genetického inženýrství. Bylo by zapotřebí rychlé vědecké analýzy, o jakou zbraň jde a kdo jí použil.

    Světové společenství by mělo vyvíjet prostřednictví OSN nátlak na Irák, aby přestal vyvíjet biologické zbraně, neboť je to hrozbou pro lidi všude na světě. Proti biologickým zbraním by měli vystoupit i vědci, kteří je dosud ignorovali.

    Zároveň by měly být zveřejněny informace o tom, které země mají program výroby biologických zbraní. Tyto zbraně jsou reálné a svět se s nimi bude muset vyrovnat.


    Oznámení: návštěva Václava Klause v USA

    JEN PRO ZVANÉ

    A public address

    "CHALLENGE OF MARKET ECONOMICS: THE CZECH RESPONSE"

    given by

    His Excellency Vaclav Klaus

    The Prime Minister of the Czech Republic

    with an introduction given by

    Ivan Berend

    Friday, November 14, 1997 2 p.m.

    The Anderson School at UCLA Korn Convocation Hall

    Acceptances only (310) 206-0660

    Space is limited


    Kouzelné odpovědi

    Jiřina Fuchsová

    Jsou na svete veci mezi nebem a zemi, ktere mne nikdy neprestanou udivovat! Napriklad jedna moje pritelkyne ma ten dar, ze pri zazvoneni telefonu OKAMZITE vi, kdo vola!!!!!

    Zazila jsem to na vlastni oci, telefon u nich zazvoni, ona to vezme, a hned: Ahoj, Pepo! nebo Nazdar, Ruzo!.. Kdyz se to slo uz asi popate, zeptala jsem se, jak to dela...

    Nevim, pravila, JA TO NEVIM VZDYCKY!!, ale vetsinou JO!

    No, a mate to! No a neco velice podobneho se mi prihodilo prave ted. Ctu si tady NEVIDITELNYHO PSA na pondeli, jak tam Aston popisuje ten svuj zbytecnej vejlet do Hradce Kralovy... A jak mu tam dali, kdyz se divil kdeze jsou ti pozvani, KOUZELNOU ODPOVED: "MY JSME KOLEM TOHO NEDELALI MOC PROPAGACE, ABY TU NEBYLO NARVANO!" To je vono!, rekla jsem si, podrzujic dosud v zive pameti nekolik vejsplechtu znamych Cechu v Los Angeles, s nimiz jsem prave byla na telefonu!

    Volajici ceske hlasy mi totiz hned za tepla, zatimco se do Ameriky a do Los Angeles riti premier Klaus, sdelily dve zajimave veci: a sice:

    1/ ze Vaclav Klaus bude mit prednasku na Anderson School of Business, departmentu to mé Almy Mater, University of California at Los Angeles.

    Nebylo by na tom nic divneho, kdyby zrovinka vcera mi jasny hlasek z ceskeho konzulatu rozpacite nesdelil, po dlouhem a laskavem paceni z me strany, nasledujici:

    Pan Klaus bude mit jednani v RAND Institutu v Santa Monice. Bude mit prednasku; po nalehani KDEZE??? mi bylo receno, ze tedy jako a tak na UCLA.

    Na otazku v KOLIK HODIN, pry ASI! ve dve. Na otazku ve kterem auditoriu.... mi byla dana odpoved: "TO MY NEVIME!"

    Vecer pry bude vecere pod zastitou World Affairs Council; naposled jsme si tam vyslechli, cele dva tisice pritomnych, Madeleine Albrightovou.

    S odpovedmi rodneho konzulatu jsem nebyla tak docela spokojena, lec nemam duvodu nekomu neverit, kdyz rika, ze NEVI.....

    Ponekud s prekvapenim jsem tedy dnes zirala na svoji E-Mail, kde bylo UCLA Andersonovou skolou byznysu sdeleno, ze prednaska Vaclava Klause bude, mezi jinymi, sponsorovana i CESKYM KONZULATEM V LOS ANGELES.........

    Do mirneho soku jsem upadla, kdyz mi prvni cesky telefonat oznamil podrobnosti a sdelil, ze POZVANKU NA VACLAVA KLAUSE obdrzel MINULY TYDEN.....

    Do bledemodreho, zelenave-cerneho voskliveho soku jsem upadla, kdyz v nasledujicim telefonate jsem slysela peprne ceske nadavani z ust nekoho, koho na CESKY KONZULAT, ktery sice ceske akce SPONSORUJE, prolustrovanym spoluCechum v LA pozvanky POSILA, ale pri prime otazce KDY a KDE se ceska akce odehrava, NIC N E V I ---- zase nepozvali....

    Uklidnila jsem ho, ze mne nepozvali (zatim, treba mam pozvanku jeste v poste!???!) taky.

    Cili: v Los Angeles se ledacos ceskeho i deje, ovsem dozvedi se to, dle buhvijakeho vyberoveho klice, vcas a presne, jen nekteri...

    Vzhledem k nam ostatnim, prevazne BEZ CESKEHO OBCANSTVI, konzulatek nic NEVI, a kdyz uz, tak jen neco malo....

    Presne jako v te KOUZELNE ODPOVEDI, co dostal Aston v Hradci: "MY JSME KOLEM TOHO NEDELALI MOC PROPAGACE, aby tu nebylo N A R V A N O !"

    Nas konzulat, zrejme, proti nam vsem Cechum bez ceskeho obcanstvi, vubec nic nema.... On jen nechce, kulisek jeden vykutalenej, aby na tech salonfahig setkanickach

    NEBYLO NARVANO.............!

    Takze nevim, podari-li se mi pana Vaclava Klause vubec zahlednout.

    Podari-li se, podam reportaz...

    Jeden muj znamy, ne Cech, American, nedavno rekl, ze "YOU CZECHS, YOU KNOW, WHAT IS GOING ON IN PRAGUE IS MUCH BETTER! THAN ANY ""S O A P O P E R A!"" (Vy Češi, víte, to, co se odehrává v Praze, to je daleko lepší než všechny lidové televizní seriály)

    Nekecam, tak se vyjadril... A bylo mi nanic z toho, ze ma, bohuzel a k smutku nas vsech tady a mnohych doma, prevelikymu, uplnou pravdu...Je to clovek, ktery miluje moji zemi, ac cizinec... I jemu je to lito...

    Zatim, my Cesi tady, v Hollywoodu, skutecne posledni dobou mame svuj napinavy vlastni cesko-americky serial... Staci sledovat pocinani naseho zastupitelskeho uradu,a jeden z prekvapeni, nekdy prijemnych, jindy ledovych jako horsky vodopad, vubec nevyjde... Takze:

    STAY TUNED, zůstaňte u počítačů...

    Napada mne ale jedna vec: vzhledem k tomu, ze NATO bude jako stycny personal mezi Cechy a Bruselem brzy potrebovat lidi, kterym zatajovani veci nejen profesnich, ale i tech ZCELA VEREJNYCH! a nekdy i  uplne PITOMYCH!!!! (protoze jsou VEREJNE k MANI VSUDE JINDE!!!!!) nedela potize, melo by se, az zacnou rekrutovat, obratit na cesky konzulat v Los Angeles.

    Schopnych jedincu je tam sdostatek........

    Mily Astone, ktery jdes dnes nekam s Grusou a dalsimi demonstrovat proti DISKRIMINACI KOHOKOLI!!! KDEKOLI!!! a JAKKOLI....

    Prosimte, bud tak hodnej, a DEMONSTRUJ TAM I ZA NAS!!! Pro nas, tady v  Americe, a zvlaste pak z LA, je to na tak kratky aviso do nasi spolecne Maticky Prahy trochu z ruky...

    Zdravi Te, sestersky a vas vsechny, co demonstrujete

    Tvoje verna ctenarka Jirinka

    "ceska cizinka"

    Fuchsova


    Otázka dvojího občanství pro Čechoameričany se pomalu začíná prosazovat do sdělovacích prostředků. Svědčí o tom tyto linky:

    http://www.praguepost.cz/opin1105d.html

    http://www.rferl.org/nca/news/1997/11/N.RU.971104152925.html

    Jiřina Fuchsová píše: "4. listopadu 1997 byl zázračnej den".

    Poslouchal jsem před několika dny v britském rozhlase v ranním živém publicistickém pořadu Today rozhovor s čelným konzervativním euroskeptikem Johnem Redwoodem, který vysvětloval, proč existují v poražené britské Konzervativní straně stále tak obrovské rozpory v otázce evropské integrace.

    Do studia telefonovali posluchači. Zaujala mě na jejich opakovaných protestech jedna věc.

    Vyčítali Johnu Redwoodovi, že je tolik posedlá britská Konzervativní strana svými vnitřními problémy, že nefunguje jako účinná opozice. Poškozuje to britskou demokracii.

    Jedna posluchačka řekla: "Jsem přesvědčená socialistka a Konzervativní strana je pro mě nyní hlubokým zklamáním. Očekávala jsem, že budou konzervativci tvrdě v parlamentě labouristické vládě oponovat, a budou novým ministrům pořádně šlapat na paty. Nic takového se neděje. Vůbec nevíme, co vláda dělá. Opozice naprosto neplní svou funkci."

    Takových nespokojených hlasů bylo víc.

    Proč to říkám?

    Je zjevné, že nejefektivněji se osvětlí každá otázka, vystaví-li se ze všech stran co nejrozsáhlejší kritice a opozici.

    Proto bych rád, kdyby se přihlásili autoři s přesvědčivými argumenty, PROČ by neměli Čechoameričané získat dvojí občanství a právo na restituce. Abychom tady pořád neprezentovali jediný názor.

    Václav Žák upozorňuje, že český parlament po roce 1989 schválil restituce proto, že chtěl revidovat nespravedlivé rozsudky z padesátých let. Ty obsahovaly konfiskace majetku a nebylo je možno napravit bez restitucí.

    Naproti tomu parlament nerozšířil restituce do zahraničí, protože se obával, že by většina zahraničních vlastníků svůj český majetek sama nespravovala a chtěla by spíše kompenzace. To by těžce zatížilo už tak chatrnou českou ekonomiku a k rozvoji hospodářství by to neprospělo. JČ

    Otázka dvojího česko-amerického občanství začíná být žhavá

    Deirdre Brennan

    http://www.centraleurope.com/ceo/special/czam.html, Nov 07,97

    Od pádu komunismu v roce 1989 usiluje Česká republika velmi intenzívně, aby se dostala do čela západoevropské integrace. Většinou získává tato země vysoké hodnocení za to, jak se jí daří přecházet k tržnímu hospodářství a jak zavádí demokracii. Důkazem toho je, že ČR byla nedávno pozvána k zahájení jednání o členství ve vojenské alianci NATO i v Evropské unii.

    Avšak, jako bývalá země sovetského bloku sice došla ČR při realizaci základních lidských práv pro své občany dost daleko, zůstává však z minulosti celá řada složitých otázek, které musejí být stále ještě řešeny.

    Jednou z těchto otázek je problém, že česká vláda upírá tisícům Čechoameričanů české občanství. Na rozdíl od Čechů, kteří uprchli před nacismem či komunismem a kteří žijí žijí v Jihoafrické republice, v Kanadě, v Austrálii a v jiných zemích, Čechoameričané jsou jedinou skupinou bývalých českých občanů, jimž je upírán návrat jejich občanství.

    Otázku dvojího občanství vytáhla zpod koberce tento týden strana KDU - ČSL, která oznámila, že podporuje zavedení zákona o dvojím občanství.

    Podle předsedy KDU - ČSL Miloslava Výborného by měl nový zákon dovolit desetitisícům Čechů, žijících v zahraničí, aby se účastnili voleb v ČR a aby žádali o majetkovou restituci.

    To, že KDU - ČSL nyní oznámila svou podporu pro zákon o dvojím občanství, znamená, že mnozí lidé o tom slyšeli poprvé v životě. Mnoho Čechoameričanů se však tímto problémem zabývají už léta.

    Jiřina Fuchsová, dobrovolná koordinátorka pro Mezinárodní asociaci Čechů za dvojí občanství, restituce a hlasovací právo, která působí v Los Angeles, lobuje energicky za to, aby bylo uděleno české občanství 30 000 Čechoameričanům, kteří nyní žijí ve Spojených státech.

    Fuchsová vysvětluje, že podle článku v nyní už zrušené naturalizační smlouvě z roku 1928, uzavřené mezi USA a Československem, všichni Češi, kteří uprchli z vlasti, před nacistickou perzekucí nebo před komunistickým útlakem, a stali se po 7. květnu 1957 naturalizovanými americkými občany, přišli automaticky o česk(oslovensk)é občanství.

    Fuchsová, která začala po pádu komunismu v roce 1989 zjišťovat, jak by mohla znovu nabýt svého českého občanství, se původně domnívala, že překážka je na americké, nikoliv na české straně.

    Avšak po četných dotazech u americké vlády zjistila Fuchsová určité překvapující skutečnosti. Podle dopisu, který obdržela na jaře 1994 z úřadu amerického viceprezidenta, problém "pochází od české, nikoliv od americké vlády". Dopis dále konstatuje, že americká vláda "zkoumá nejlepší a nejefektivnější způsob, jak zrušit naturalizační dohodu z roku 1928".

    Letos v srpnu ztratila smlouva svou účinnost podle klauzule, která určuje, že smlouva bude zrušena do jednoho roku, pokud ji jedna strana vypoví. Spojené státy ji vypověděly v září 1996. Avšak, Fuchsová okamžitě pokazuje na to, že smlouva není rektroaktivní a tak je pro Čechy, žijící v exilu, v podstatě "bezcenná".

    Fuchsová není jedinou osobou, která poukazuje na to, že je s českými Američany v otázce dvojího občanství zacházeno nespravedlivě. Podle Helsinské komise, mezinárodní organizace na ochranu lidských práv, je skutečnost, že mnoho Čechoameričanů nesmí mít české občanství, v přímém rozporu s mezinárodní konvencí OSN o občanských a politických lidských právech.

    Protesty ohledně NATO

    Zatímco se Česká republika, s podporou některých klíčových amerických senátorů, snaží získat podporu pro své včlenění do NATO, Mezinárodní asociace Čechů pro dvojí občanství využívá této příležitosti, aby se zviditelnila.

    V nedávném dopise americkým senátorům, americkému prezidentu Billu Clintonovi a českému prezidentu Václavu Havlovi upozorňuje Fuchsová na tři záležitosti, o nichž požaduje, aby byly uskutečněny, než bude americký Senát ratifikovat členství ČR v NATO:

  • navrácení českého občanství
  • právo na majetkovou restituci pro lidi bez ohledu na občanství
  • právo pro všechny české občany účastnit se voleb, i když jsou v zahraničí.

    I když Fuchsová podporuje žádost ČR o vstup do NATO, chtěla by, aby byla ČR do NATO přijata až budou realizovány požadavky Asociace Čechů.

    My Čechoameričané, zbaveni v rodné zemi svých lidských práv, všichni podporujeme vstup ČR do NATO," praví se v jejím dopise. Avšak dopis pokračuje, že členové Asociace Čechů "plně očekávají, že americký Senát nezaručí České republice vstup do NATO, dokud česká vláda nesplní všechny požadavky Asociace, týkající se dvojího občanství, hlasování a práva na majetkové restituce.

    Příští týden cestuje český premiér Václav Klaus do Washingtonu, s cíle podpořit žádost ČR o vstup do NATO. Prohlášení z Klausovy kanceláře konstatuje, že "hlavním cílem návštěvy je povrdit, že je ČR spolehlivá středoevropská země, která je plně připravena přijmout své povinnosti, spojené s členstvím v Severoatlantické alianci."

    I když je nejasné, jestli se bude Klaus zabývat otázkou dvojího občanství pro bývalé občany své země, jedna věc je jistá: tisíce Čechoameričanů bude sledovat velmi bedlivě, jestli je jejich milovaná rodná zem konečně přivítá domů.

    Další podrobnosti viz: http://www.columbia.edu/~js322/czech.html


    Central Europe Online http://www.centraleurope.com/ceo/special/czam.html

    November 7, 1997

    Czech-American Dual Citizenship Issue Heats Up

    by Deirdre Brennan

    Since the fall of communism in 1989 the Czech Republic has been working hard to emerge as a leader in Western European integration. For the most part, the country has received high marks for its movement towards a market economy and its implementation of democracy. This is attested to by its recent invitations to begin negotiating membership in both the NATO military alliance and the European Union.

    However, as far as the former Soviet-bloc country has come in implementing basic human rights for its citizens, it still has many tangled issues from its past to sort out.

    One of these issues is the Czech government's denial of citizenship for thousands of Czech-Americans. Unlike Czechs living in South Africa, Canada, Australia and other countries, who fled from either the Nazi or communist regimes, Czech-Americans are the only group of former Czech nationals being denied the return of their citizenship.

    The dual citizenship issue was dragged out from under the rug this week by the Christian Democratic Union - Czech People's Party (KDU-CSL), which announced it is backing the introduction of a  dual-citizenship law.

    According to KDU-CSL head Miloslav Vyborny, the new law would allow for tens of thousands of Czechs living abroad to take part in elections as well as apply for property restitution.

    Although the announcement of the party's support for a dual citizenship bill is the first some people have ever heard of the issue, many Czech-Americans have been tackling it for years.

    Jirina Fuchs, volunteer coordinator for the Los Angeles based International Association of Czechs For Dual Citizenship, Restitutions and Voting Rights (IAC), has been lobbying hard to obtain Czech citizenship for the 30,000 Czech-Americans now living in the United States.

    She explains that according to a now defunct article in the 1928 Treaty of Naturalization between the United States and Czechoslovakia, all Czechs who fled their homeland, either to escape Nazi persecution or communist oppression, and became naturalized U.S. citizens after May 7, 1957, automatically lost their Czech citizenship.

    Fuchs, who began investigating how to reclaim her Czech citizenship after the fall of communism in 1989, initially thought that the obstacle lay with the U.S. side, not the Czechs.

    However, after numerous inquiries to the U.S. government, Fuchs found out some startling news. According to a letter she received from the U.S. Office of the Vice President in the spring of 1994, the problem "stems from the Czech, not the U.S. government$B!D(B" The letter goes on to say that the U.S. government is "exploring the best and most efficient way to initiate termination of the (1928) treaty."

    This past August the treaty became ineffective in-line with a clause stating that it could be terminated one-year from either party's notice, which the U.S. government gave in September of 1996. However, Fuchs is quick to point out that the treaty is not retroactive and therefore is basically "useless" for exiled Czechs.

    Fuchs is not the only one crying foul in the dual-citizenship issue. According to international human rights watchdog the Helsinki Commission, the fact that many Czech-Americans are denied Czech citizenship is in direct conflict with the United Nations International Agreement on Civic and Political Human Rights.

    Protesting NATO

    While the Czech Republic, with the support of some key U.S. Senators, clambers to gain support for the country's admission to NATO, the IAC is using the occasion to make itself heard.

    In a recent letter to U.S. Senators, U.S. President Bill Clinton and Czech President Vaclav Havel, Fuchs calls attention to three things she would like to see before the U.S. Senate votes to ratify the Czech Republic's NATO membership: the return of Czech citizenship; the right to property restitution for people regardless of their citizenship; and the right for all Czech citizens to take part in elections, even when abroad.

    Although she does support the Czech Republic's bid to join NATO, she would like to see its admission postponed until the IAC's demands are met.

    "We, the Czech-Americans deprived of all our human rights in our native Czech Republic, all support the Czech entry into NATO," reads the letter. But it goes on to say that that members of the IAC "fully expect (the U.S. Senate) not to guarantee Czech entry into NATO until the Czech government" meets all its demands for dual citizenship, voting and property restitution rights.

    Next week Czech Prime Minister Vaclav Klaus travels to Washington to boost Prague's bid for NATO membership. A statement from Klaus' office says " the main aim of the visit is to confirm the position of the Czech Republic as a dependable Central European country which is prepared to fully undertake its responsibilities connected with membership in the North Atlantic alliance."

    Although it is unclear whether or not Klaus will address the issue of dual citizenship for his former countrymen, one thing is certain, thousands of Czech-Americans will be watching closely to see if their beloved native land will finally welcome them home.

    For more details, see: http://www.columbia.edu/~js322/czech.html


  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|