pondělí 4. května

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled aktuálních zpráv z ČR Obraz všedního dne v Čechách:
  • Cenzura v českém parlamentu? (Martin Vadas)
  • Kompletní scénář satirické televizní scénky pro pořad Dvaadvacítka, která se nesměla v parlamentě natáčet (Jan Kraus)
  • Nebezpečí znesvěcení posvátné Poslanecké sněmovny? (Marie Lipoldová)
  • Demokracie v ČR nemůže být ohrožena, protože žádná tu není a ČT, stejně jako ostatní televize v ČR, i nadále informují o politice stereotypně jen o tom, co už je stejně známo (Jiří Novák) Česká televize:
  • Bubílková a Šimek v televizi záměrně lžou pro politické účely, anebo jsou jen špatně informováni? (Petr Jánský) Václav Havel za Pražského jara 1968:
  • Neplánovaná zastávka na cestě k revoluci (Financial Times) Evropská unie se rozhodla přijmout jednotnou měnu:
  • Velká hazardní hra: Evropa se postavila z politických důvodů proti zákonům ekonomiky (The Times) Evropské dějiny a současnost:
  • Památník bitvy národů u Lipska (Aleš Zeman) Oznámení:
  • Pražský pochod 8.5. k výročí vítězství nad fašismem (Iniciativa proti rasismu)
  • Sedmé číslo časopisu Hurontaria na síti

    Kompletní Britské Listy


    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Adresa Britských listů je zde.
  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).
  • Časopis Neviditelný pes, který vydává Ondřej Neff, je na adrese http://pes.eunet.cz.
  • archívu Britských listů jsou nyní k dispozici tematicky uspořádané články, zveřejněné v BL v letech 1996 - 1997.
  • Měsíčník Nová přítomnost je nyní k dispozici na síti.
  • Stránky české skupiny Amnesty International najdete na adrese http://www.amnesty.cz.

    Co je nového v České republice

  • Správa českého parlamentu cenzuruje natáčení pořadů České televize. Dnešní Britské listy informují podrobněji o tom, že se správa Poslanecké sněmovny rozhodla zakázat natáčení satirické scénky pro pořad ČT ve svých prostorách, protože by prý scénka parlament zesměšnila. Viz otevřený dopis Martina Vadase, kompletní text podvratné scénky a reakce. - Co k tomu dodat. Správa českého parlamentu mohla projevit inteligenci a velkomyslnost, kdyby se nepokusila scénář České televize cenzurovat. Škoda že si zmíněný Ing. Petr Kynštetr, CSc., vedoucí Kanceláře Parlamentu ČR, neuvědomil, že odvysílání takovéto scénky je nápomocné demokracii a práci Poslanecké sněmovny, do níž pan inženýr střeží vstup. - Na záležitost je ale možno hledět i trochu jinak. Myslím, že v tomto případě nebyl plně uplatněn princip samostatnosti a nezávislosti kritického pořadu České televize. Jde, zdá se mi - jak už to v českých poměrech občas bývá - o polovičaté řešení, o typicky domácí pokus zařídit věci tak, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. O co mi jde? - Jistě, Petr Kynštetr prokázal malost a úzkoprsost, když natáčení inkriminované scénky zakázal. Na případu ale vadí to, že ČT na jedné straně parlament kritizuje, na druhé straně se však u kritizované instituce uchází o speciální úsluhy, totiž o vpuštění natáčecího týmu na půdu parlamentu. V britské televizi se ostře kritické scénky tohoto druhu, vysmívající se poslancům a politikům, vysílají dosti často. Nefilmují se ovšem přímo v londýnské Dolní sněmovně. Nejde přece o reportáže z jednání parlamentu. Britské televizní stanice mají dost peněz na to, aby si prostor parlamentu pro natáčení satirických pořadů vybudovaly ve vlastních ateliérech. Kdesi v Manchesteru prý dokonce existuje pro televizní účely vybudovaná celá přesná kopie Dolní sněmovny a televizní společnosti si ji právě pro natáčení takovýchto satirických scének pronajímají. Dvěma pánům nelze sloužit. Kritizuji-li někoho, není eticky čisté se u něho dožadovat blahovůle. Kritizovaná osoba či instituce by jistě měla být dostatečně otevřené mysli na to, aby kritiku povolila, to je pravda. Jde ale o integritu kritika, která je myslím narušena, uchází-li se u kritizovaného zároveň o pomoc. - Jiří Ornest k tomu v pondělí ráno napsal:

      Vážený pane Čulíku,

      díky za laskavé zveřejnění inkriminovaného textu, ale mám pocit, že se mýlíte v věci přístupu médií do poslanecké sněmovny. Z Vaší argumentace by totiž vyplývalo, že košer je natáčet přímo v parlamentu pouze nekritické, neřku-li pochvalné pořady. Navíc mám dojem, že nájemné této instituce a platy jejích zaměstnaců jdou z našich kapes. Nejedná se o žádnou soukromou hospodu, jejíž pingly se chystáme společensky znemožnit. Pokud jste měl na mysli úsloví o provaze v domě oběšencově, obávám se, že v této budově visíme my všichni.

      Srdečně zdraví

      Jiří Ornest

    Znovu zdůrazňuji: nejde o to, zda má smět televize v parlamentě o parlamentě natáčet pochvalné nebo naopak kritické scénky. Jde o to, že vyjadřuje-li o parlamentě (či o jakékoliv jiné instituci) nějaká nezávislá instituce nějaký názor, měla by být skutečně nezávislá a neměla by pro vyjádření svého názoru vyžadovat od předmětu své kritiky či pochvaly jakékoliv úsluhy. JČ

  • Lidovci v sobotu v Jihlavě schválili volební program. KDU-ČSL chce snížit přímé daně a zvýšit daně nepřímé (to je hrubá hospodářská negramotnost, neboť tím neúměrně daněmi zatíží chudší obyvatelstvo a budou tím nepřímo podporovat výrobu jednoduchých a levných výrobků na úkor složitých, moderních a drahých), podporovat příliv zahraničního kapitálu, prodloužit základní dovolenou na čtyři týdny (z čeho se to bude platit?), přídavky na dítě chtějí vyplácet v jednotné výši 25 procent životního minima pro všechny rodiny, jejichž příjem nepřesahuje 2,5násobek životního minima rodiny. Průměrný důchod by podle nich měl dosáhnout 50 procent průměrné hrubé mzdy. Zdá se to být finančně líbivá politika a bylo by záhodno vidět propočty, jak toho bude možno v nynější hospodářské situaci dosáhnout.

  • Ve vesnici Zadní Chodov na Tachovsku zabila májka čtrnáctiletého chlapce. Podle policie se májka při stavění vysmekla z otvoru v zemi, do něhož měla být zasazena. Při pádu zasáhla chlapce do hlavy a způsobila mu smrtelné zranění, kterému na místě podlehl.

  • České dráhy nemají základní přehled o železničních nehodách. V pořadu ČT V pravé poledne řekl generální ředitel ČD Vladimír Sosna že počet mimořádných událostí na dráze byl vloni a letos stejný a nezvyšuje se, člen správní rady ČD, poslanec Miroslav Kapoun (ČSSD) konstatoval opak. Počet nehod podle Sosny vzrostl v letech 1993-1996, pak se prý růst počtu nehod zastavil. Podle údajů generální inspekce, které zveřejnil Kapoun, došlo v  roce 1996 došlo k 36 nehodám kategorie A, v roce 1997 ke 44 nehodám kategorie A. V kategorii B se nehodovost v roce 1997 téměř zdvojnásobila. Sosna označil nehody z minulého měsíce za selhání konkrétních zaměstnanců na dráze. Podle Kapouna, který je poslancem parlamentu a také členem vedení Odborového sdružení železničářů, je důvodem nehod rostoucí napětí mezi železničáři a managementem. V posledních deseti letech se na drahách neustále prováděla nějaká pochybná restrukturalizace a vznikly prý systémové chyby.

  • Karel Kuehnl kritizoval v Sedmičce TV Nova sociální demokracii, že prý její návrh novely lustračního zákona "může zkomplikovat vyrovnání se zločiny komunismu". Podle novely by se na člověka, jehož soud očistil od nařčení ze spolupráce s komunistickou StB, mělo pohlížet jako na osobu, která nebyla v materiálech StB vůbec evidována. (To je podivné, že?) - Kritici této novely varují, že by tím došlo k pozměnění nebo zrušení některých svazků a "pravým motivem" novely je prý prospěch sociálnědemokratického senátora Jana Kavana, který čelí podezření ze spolupráce s StB. Předseda ústavně-právního výboru Senátu Pavel Rychetský (ČSSD) řekl, že novela má zajistit výkon soudního rozhodnutí a chce dát lidem, u nichž soud konstatoval, že byli do svazků StB zaneseni neoprávněně, možnost dostat negativní lustrační osvědčení.

  • Po téměř třech týdnech od operace se poprvé prezident Václav Havel dnes objeví na veřejnosti. V budově innsbrucké chirurgické kliniky podepíše před fotografy a televizními kamerami rozkazy o povýšení sedmi českých generálů.

  • Americký senát schválil přičlenění středoevropských zemí k NATO. Je asi dobře, že dochází k přičlenění středoevropských zemí k této západní vojenské organizaci, i když stále není jasné, co to bude pro středoevropské země znamenat, kolik to bude stát, jaký k NATO zaujme postoj Rusko, a splní-li západní státy skutečně své závazky vůči střední Evropě. Nicméně, je to krok, jímž ČR do určité míry postoupila směrem k Západu, krok je to ovšem dosti malý. Středoevropané přičlenění svých zemí do NATO - snad oprávněně - považují za psychologické pohlazení od Západu, k němuž po půl století nesměli patřit. Doufejme, že to bude i něčím víc. Podstatně důležitější než vstup do NATO, který může destabilizovat rozpočty středoevropských zemí, by ovšem byl vstup ČR, Polska a Maďarska do Evropské unie. - Nekritické jásání nad vstupem do NATO, jakému například propadá Ondřej Neff v Neviditelném psu, není na místě a je důkazem parochialismu. Českou republiku nepromění ve zralou demokracii členství v mezinárodní vojenské organizaci. Pohlédněme na Turecko: je také členem NATO a dosti podstatně se v této zemi porušují lidská práva. Doufejme, že NATO bude mít na ČR blahodárnější vliv než na Turecko.

    Výběr textů z posledních dní:

  • V Británii byla vyrobena vakcína proti zubnímu kazu
  • Ekonomický vývoj ve světě: Budoucnost zaměstnanosti - nebude žádná?
  • Rakovině způsobované kouřením dokáže prý zabránit jediný gen
  • Vysoký činitel ČT byl po volbách v roce 1996 nucen chodit na výslechy na policii - je nezávislost veřejnoprávní ČT skutečně zajištěna? (Jan Čulík)
  • Nacházející volby v ČR: Nerozhodní voliči jsou nadějí české politické scény (Andrew Stroehlein)
  • Zneužívání antibiotik hrozí vyústit v epidemie nevyléčitelných chorob
  • Předvolební blues v ČR (Andrew Stroehlein)
  • Británie: Znovu se hovoří o třetí cestě - je ČR na takovou debatu připravena? (Andrew Stroehlein)
  • Konečně rozumný přístup: EU odmítla sudetoněmecké radikály (Andrew Stroehlein)
  • Čeští poslanci: nechodíte-li do práce, očekávejte, že zaměstnání přijdete (Andrew Stroehlein)
  • 23. dubna, světový den knihy: Počítače nikdy nezvítězí nad knihami, jejichž popularita je věčná! (The Times)
  • Miroslav Holub v Glasgow a Pražské jaro (Jan Čulík)
  • Klaus o Mlynářovi (Andrew Stroehlein)
  • VÝZVA: sbírka peněz na pomník českým pilotům, padlým za druhé světové války
  • Ještě jednou Tunisko - je ho možno hodnotit podle měřítek evropských zemí (reakce Jana Čulíka na článek Vojtěcha Kmenta)
  • Trest smrti: je nemorální a zbytečný (Andrew Stroehlein)
  • České privatizační fondy budou donuceny k odprodávání akcií (Financial Times)
  • Jak se vyrovnat s totalitní minulostí (Jiří Jírovec)
  • Ještě jednou Boeing a Aero (Ondřej Zvěřina)
  • Rozhovor s Ivanem Kytkou, šéfem zpravodajství ČT: Je zpravodajství ČT nyní ještě horší než dřív?
  • Tunisko: život v socialismu? (Jan Čulík)
  • Tunisští "Všichni dobří rodáci" - stalinistické praktiky. Úryvek z románu Mustafy Tliliho "Lví hora"
  • Co by měl český prezident učinit po volbách (Andrew Stroehlein)
  • Jak se psalo na jaře roku 1968: Obrodný proces v Semilech (Ludvík Vaculík, Literární listy 27. června 1968)
  • Kanadská mlékárna, občanská společnost a Aero Vodochody (Jiří Jírovec)
  • Manifest, který způsobil sovětskou invazi v roce 1968: DVA TISÍCE SLOV (Ludvík Vaculík, Literární listy 27. června 1968)
  • Lži, zatracené lži a statistiky (Andrew Stroehlein)
  • Pozapomenutá kultura: česká literatura v exilu za komunistické éry (Jan Čulík)
  • Koupíte si v dražbě auto za 100 000 Kč, zaplatíte plnou cenu, ale auto nedostanete a za tři roky nevysoudíte nic. Otřesné poměry v českém podnikatelství a soudnictví. KTERÉ NOVINY BUDOU USILOVAT O NÁPRAVU?
  • Den, kdy zemřel Kristus. K velikonočnímu zamyšlení
  • Angličtina světově vítězí jako lingua franca - učme se rychle anglicky! (FT)
  • Český stát na prahu třetího milénia (Michal Janata, časopis Prostor)
  • Ještě Boeing a Aero Vodochody: nezodpovězené otázky: Kdo se bude smát celou cestu do banky? (Jiří Jírovec)
  • Jak bojovat proti nacionalistickým mýtům? (Jan Čulík)
  • Paul Johnson: Co způsobuje, že jsou národy ekonomicky úspěšné
  • O české zaprdlosti (Jan Lipšanský)
  • Deset let vězení za jedinou noc, strávenou v pražském hotelu (Observer)
  • Čína, lidská práva, ČR a světové ekonomické summity: PŘEHLÍDKA TYRANŮ (Observer)
  • Promarněná příležitost pro snášenlivost: ČR odmítla zákon o homosexuálním partnerství (Andrew Stroehlein)
  • Udělá Boeing s firmou Aero Vodochody totéž, co učinil s podnikem de Havilland? (Jan Čulík)
  • Povědomí o demokracii: Pohraniční stařenka (Jiří Jírovec)
  • Andrew Stroehlein zase znovu - o mně (Jiří Pehe)
  • Reakce na poznámky Jiřího Peheho (Andrew Stroehlein)
  • PROJEKT REFORMY ZPRAVODAJSTVÍ ČT IVANA KYTKY: Zpravodajství ČT - poslání pro příští tisíciletí a principy k jeho naplnění (Ivan Kytka, nový šéf zpravodajství ČT)
  • PROJEKT REFORMY ZPRAVODAJSTVÍ ČT IVANA KYTKY: Plán naléhavých operačních, taktických a strategických změn ve zpravodajském týmu (Ivan Kytka)
  • Změna volebního systému v ČR problémy neodstraní (Andrew Stroehlein)
  • POZOR: PRECEDENS: Boeing a Aero Vodochody: Boeing už jednou převzal jednu menší (kanadskou) leteckou firmu a za pár let ji vládě zase za drahé peníze vrátil (Jiří Jírovec)
  • Proč někteří vzdělanci vypadají jako idioti? (Jiří Jírovec)
  • Finanční dary pro politické strany? Není problém, pokud víme přesně, kdo to platí (The Guardian)
  • K petici biologů na záchranu české vědy: Vědecký omyl (Jiří Jírovec)
  • Media in the Czech Republic: the current state of affairs (Jan Čulík)
  • Referendum se smí konat v Londýně, nikoliv v Praze
  • Dvojí občanství: Jsou dva pasy lepší než jeden? (Wall Street Journal 25.3.1998)
  • Role vzdělanců v chaosu české společnosti (přednáška Jana Čulíka)
  • Ostře odmítavá i souhlasná diskuse k výše uvedené přednášce Jana Čulíka (Vladimír Mlynář, Milan Uhde, Jiří Vančura, Zdeněk Pinc, Sylvie Richterová, Eduard Goldstuecker, Milan Horáček, Milan Hauner a další)
  • Naléhavá výzva vědcům: je třeba vytvořit silnou lobby pro vědu (ČEŠTÍ BIOLOGOVÉ)
  • Kosovo: Poznámky z jednoho londýnského semináře o tom, co skutečně rozděluje Evropu
  • České školství je na tom ještě hůř, než píší Britské listy! (Rudolf Joska)
  • Zdravotnictví: ODS se točí na obrtlíku (Jindřich Ginter)
  • Krásné sny. Kolaborace už není v ČR jediným způsobem, jak udělat kariéru, je to však způsob nejvýnosnější. (Sunday Times, 22.3. 1998)
  • České sdělovací prostředky publikují jen názory, které jsou v linii (Emanuel Mandler, vyšlo v MFD)
  • České školství je finančně v krizi (Jindřich Ginter)
  • 28 procent lidí si myslí, že to za komunismu bylo lepší: Tento frustrující průzkum veřejného mínění: Je to za dlouhou dobu nejlepší zpráva! (Andrew Stroehlein)
  • Češi v Americe a Češi doma: "Kdo nechtěl odejít, nemusel? Otevřený dopis do Čech (Michal Málek)
  • Prostituce: Praha, středoevropský Bangkok (Andrew Stroehlein)
  • Václav Havel a "kmenový stát" (Andrew Stroehlein)
  • Vývoz zbraní z ČR: Praha, Alžír, Brusel (Andrew Stroehlein)
  • Ukradená Fronta, ukradené Právo (Jiří Vančura, Listy č. 1/1998)
  • Britská vláda usiluje o stimulování vzdělávací revoluce, aby země ekonomicky přežila. Co vláda česká? (Jan Čulík)
  • Prestiž BBC pramení z neposkvrněné historie a jasné vize (Ivan Kytka
  • Nový ředitel České televize Jakub Puchalský je z BBC - co je to za instituci?(Jan Čulík)
  • Čtyřicet let pozadu? "Naši" Romové a "naši" Němci (Andrew Stroehlein)
  • Děláme něco proti krizi české identity v dnešním světě? (Ivan Kytka, Česká televize)
  • SEBEVĚDOMÍ JE ZÁKLAD SVOBODY. Významná diskuse o roli sdělovacích prostředků a školství při pěstování kritického myšlení, vysílaná Svobodnou Evropou. Ivan Kytka, Ondřej Hausenblas, Jan Čulík


    Obraz všedního dne v Čechách:

    Martin Vadas

    Parlament České republiky

    Poslanecká sněmovna 118 26 Praha 1 - Malá Strana - Sněmovní 4

    Tel.:02/5717 1111 Fax:02/551276

    Vážený pan Ing. Zeman Miloš, předseda PS PČR

    Místopředsedové: Ledvinka Karel, PhDr. Vlach Jiří, Ing. Kasal Jan, JUDr. Buzková Petra, Doc.MUDr. Zvěřina Jaroslav, CSc.

    Na vědomí:

    Mgr. Jakub Puchalský, generální ředitel České televize

    PhDr. Jan Jirák, předseda Rady České televize

    Praha, 30. dubna 1998

    Věc: Cenzura v Parlamentu ČR

    Vážený pane předsedo,

    vážená paní poslankyně, vážení páni poslanci,

    dnes jsem byl informován paní Mgr. Ilonou Jiráskovou, vedoucí výroby České televize, že Vám odpovědný úředník Ing. Petr Kynštetr, CSc., vedoucí Kanceláře Parlamentu ČR, odmítl umožnit natáčení několika scének programu alternativní zábavy České televize "Dvaadvacítka" autorů Jana Krause a Jiřího Ornesta v prostoru budovy Poslanecké sněmovny PČR s poukazem na údajně "nevhodný obsah scénáře" a "nebezpečí znesvěcení posvátné Poslanecké sněmovny" !

    Státní úředník povolaný ke správě budovy a hladkého chodu administrativy jednal nikoliv z provozních důvodů, kterým bychom se snažili přizpůsobit, abychom nenarušili zákonodárný proces sněmovny, ale z důvodů "nevhodného obsahu scénáře"! Mgr. Jirásková mě informovala, že tento a další úředníci sněmovny s ní dokonce smlouvali o obsahu scénáře - "jestliže přepracujete scénář, mohli bychom natáčet..."!

    Dovoluji si Vás, zákonodárce, upozornit na bezprecedentní jednání kanceláře, jejíž úředník během svého letitého působení v úřadu zřejmě nezaznamenal přijetí Listiny základních práv a svobod, která je (doufám že dosud) součástí našeho ústavního pořádku.

    Dovoluji si připomenout: "Federální shromáždění na základě návrhů České národní rady a Slovenské národní rady... ...pamětlivo trpkých zkušeností z dob, kdy lidská práva a základní svobody byly v naší vlasti potlačovány... usneslo se na této Listině základních práv a svobod: ...

    Článek 15

    (1) Svoboda myšlení, svědomí a náboženského vyznání je zaručena. Každý má právo změnit své náboženství nebo víru anebo být bez náboženského vyznání.

    (2) Svoboda vědeckého bádání a umělecké tvorby je zaručena...

    Nikdy bych se neodvažoval Vás ani Vašeho úředníka obtěžovat naším scénářem. Nelze kohokoliv nutit, aby se mu nějaký scénář líbil (zejména nemá-li ani kvalifikaci k posuzování takových specifických lidských výtvorů). Přesto, když Vaše kancelář projevila zájem o naši práci, produkce jí ochotně scénář zapůjčila.

    Doufám, že nedopustíte, aby scénář krátké hrané scénky zaměstnával Vaši mysl naplněnou úsilím o zdárné zakončení časově omezeného poslaneckého mandátu a poučíte Vašeho úředníka, že jeho pracovní náplní není (alespoň doufám) "cenzura" cizích scénářů, ale pokorné zajišťování legislativního procesu. Prosím, abyste se přičinili o to, aby Váš úředník respektoval tento výše citovaný první zákon České republiky a umožnil realizaci našeho scénáře stejně svobodomyslně, jako již dříve umožnil dlouhodobé hanobení fasády Parlamentu hadříky extremistů, nebo např. natáčení videoklipu kolegy M.Ebena aj.

    Děkuji Vám za pochopení a jsem s pozdravem

    Martin Vadas, režisér a pedagog Filmové a televizní fakulty AMU v Praze

    Věc bohužel spěchá: Zákaz Ing. Kynštetr vydal 30.04.1998 v 15 hod.,

    natáčet bychom měli 4. května 1998.


    Podvratný materiál, který by prý znectil pověst českého parlamentu

    Vážený pane Čulíku,

    zasílám kompletní text scénky, která vyvolala pohoršení pana Kynštetra. Napsal ji Honza Kraus, což uvádím pro pořádek. Odpovědnosti se s chutí nezříkám.

    Jiří Ornest

    Obraz 19.

    POSLANCI KDH PŘED BUDOVOU PARLAMENTU - exteriér - den

    Redaktorka:

    Na dnešní program schůze sněmovny se zeptáme zástupců KDH...

    Před budovou parlamentu zastavuje dlouhý bílý bourák. Vystupují tři poslanci KDH.

    Redaktorka:

    Jaké je dnešní program schůze sněmovny?

    Poslanci odpovídají ve chvatu.

    Jan:

    To nevim...

    Redaktorka:

    a co bude vaším politickém zájmem...?

    Jiří:

    Teď se deme najíst...

    Redaktorka:

    a potom...?

    Josef:

    Potom se půjdeme napít...

    Vstupují do budovy parlamentu.

    Obraz 20.

    POSLANCI KDH V PARLAMENTNÍM FOYER - interiér - den

    Poslanci sedí u stolku a jedí. Spíš debužírují.

    Redaktorka:

    Proč jste se nezúčastnili jednání sněmovny?

    Jan:

    Už jsme vám řekli jednou, že se musíme nejdřív najíst...

    Josef:

    .. a napít...

    Jiří intenzívně jí a s pusou plnou majonézy odpoví striktně.

    Jiří:

    Já vaši hloupou otázku vůbec nebudu komentovat.

    Redaktorka:

    Hodně se v parlamentních kuloárech hovoří o tom, že jste jako poslanci nejpasívnější ze všech....

    Josef tahá vzhůru z talíře větší kus lososa.

    Josef:

    No a co... statistické průzkumy potvrzujou, jak jsou lidi na parlament alergický... my na tom teda máme minimální podíl...

    Jiří je dotčen.

    Jiří:

    A co bysme jako měli dělat, podle vás?

    Redaktorka:

    No máte podle odhadu v současné době asi jen 5 procent voličů...

    Jan gestikuluje chřestem, než si ho narve do úst.

    Jan:

    To je ideální..To je náš politickej program. Pět procent potřebujeme, abysme tu byli, ale naše zodpovědnost vůči tý hrstce je minimální...

    Jiří:

    Heleďte slečno, já makal dost dlouho... a do politiky jsem rozhodně nešel, abych dřel dál... ať dělaj jiný..

    A opět se ponoří do jídla.

    Josef si nalévá z láhve whisky do velké sklenice a pohoršuje se.

    Josef:

    Snad byste nechtěla, aby makali ty, co vyhráli ve volbách... Všude na světě musej makaj ti, co prohráli...

    Jan sJiřím jsou naopak čím dál pobavenější, pusy plné jídla, intenzívně zapíjejí.

    Jan:

    Sláva vítězům, čest poraženým...haha!

    Janovi malinko zaskočí.

    Jiří:

    Se ctí nejdál dojdeš.. hahaha.. ale prošoupeš si podrážky... hahaha. Jéžiš, co já se nadřel..

    A napíchne s vervou artyčok na vidličku, který si zvýšky spouští do úst.

    Redaktorka:

    Jak se postaví vaše strana k nově navrhovaným zákonům, které mají přijít na jednání sněmovny?...

    Jan odpoví s chutí:

    Jan:

    zády... slečno... zády..

    Jiří ukazuje nešťastně udělané hlasovací zařízení.

    Při vysvětlování matlá po lavici rukou, ve které má obložené rajče...

    Jiří:

    Zásadně nehlasujeme... se podívejte... jak je tady blbě to hlasovací zařízení udělané... to kdybych chtěl hlasovat.. tak ho sprasim tím rajčetem...

    Josef vervně souhlasí a otvírá si pivo ránou o parlamentní lavici.

    Josef:

    Dyť je to k ničemu... každou chvíli je to rozbité... tam stačí, aby nateklo trochu piva a už to blbne...

    Redaktorka:

    A co myslíte, že říkají vaši voliči práci vaší strany...

    Jiří má tváře tak plné, že je téměř knepoznání.

    Jiří:

    Které proboha?

    Josef právě vytahuje velkou uzenou rybu, kterou na mastném papíře porcuje přímo na lavici.

    Josef:

    My známe většinu našich voličů osobně..

    Jan rychle porcuje cibuli na malé proužky přímo na lavici, přitom mu zpusy také cosi čouhá.

    Jan:

    Co by řikali? Hele, každej volič v podstatě tajně spekuluje na to, že by mohl bejt jednou taky zvolenej... no a až bude, tak ať se nažere..

    Josef ukazuje pohyb pilky se zavináčem v ruce:

    Josef:

    Jo...každej chvilku tahá pilku...

    Redaktorka:

    A odpovězte mi tedy aspoň na základní politickou otázku. Jaké má vaše strana názor na vstup ČR do NATO?

    Jan:

    Kam?

    Redaktorka:

    Do NATO.

    Jiří vytírá talíř od jídla a na redaktorku se ani nedívá:

    Jiří:

    Co je tam?

    Josef:

    Jó, rozhodně jsme pro vstup do NATO, ale nejdřiv si zajdeme ještě do jídelny...

    Jiří:

    Jo, ale to až potom, co nafasujeme benzín.

    Redaktorka:

    Promiňte pánové, ale před volbama jste slibovali úplně něco jiného.

    Jan:

    Vypadni couro.

    Čtyři roky teď na tebe nikdo nebude zvědavej !

    Kamera objevuje všechny tři, jak odcházejí parlamentním prostorem s velkémi kanystry v rukou.

    KONEC


    Nebezpečí znesvěcení posvátné Poslanecké sněmovny?

    Marie Lipoldová

    Vazeny pane Culiku,

    "nebezpeci znesveceni posvatne Poslanecke snemovny" nemuze byt autenticky citat. To by snad nikdo soudny nemohl myslet vazne (a ja uz asi ztracim smysl pro humor). Snemovna je prece mnohem vice "znesvecena" cinnosti samotnych poslancu. (Novely novel zakonu, neschopnost zabranit rozkradani majetku, vymyslene tituly, opili poslanci za volantem, chraneni poslaneckou imunitou; vlastne cely nas zivot verejny je vysledkem jejich kvalitni prace pro spolecnost.)

    S pozdravem,

    M.L.


    Demokracie v ČR nemůže být ohrožena

    Jiří Novák

    Důvod je jednoduchý. Žádná demokracie tady není. Svědčí o tom i zveřejněná stížnost v BL. Proto se připojuji k požadavku Martina Vadase na přehodnocení stanoviska k možnosti natáčení v areálu Parlamentu ČR. Stejně jako budu hájit právo odpovědného úředníka Parlamentu na rozhodnutí, zda je nebo není možné natáčet a jaké technické a časové požadavky musí být dodrženy, musím hájit i právo na svobodný názor a jeho šíření. Proto jsem se rozhodl protestovat proti odmítnutí souhlasu pro nevhodný scénář. Cenzuru scénáře a požadavky na úpravy považuji za zcela nepřípustné. Tento protest zveřejníme i na pondělní tiskové besedě. Lituji pouze toho, že ČT ho nebude vysílat, protože naše akce programově ignoruje.

    V té souvislosti mě mrzí, jak se každý dovolává zákonů jenom tenkrát, když se mu to momentálně hodí. Příkladem jsou i oslavy 1. máje. Živnostenská strana a Nezávislí pořádali veselici na Staroměstském náměstí. Přijelo několik autobusů z celé republiky a kapely z Moravy a z východních Čech. Proběhlo společné Karlovarsko - Mutěnické vystoupení a pochopitelně zazněly i proslovy představitelů Nezávislých a Živnostenské strany. Dovedu si představit, jaké starosti jsme tím způsobili štábům našich televizí včetně ČT, když se při přebíhání z Kaprovy ulice na demonstraci ČSSD museli Staroměstskému náměstí úzkostlivě vyhýbat. Možná, že by bylo vhodné, podívat se nejen na článek 15 Listiny základních práv a svobod, ale také na článek 17, stejně jako na článek 5 samotné Ústavy ČR a na zákon o rozhlasovém a televizním vysílání a zákon o České televizi. Morálním právem každého by mělo být, že se bude dovolávat zákonů jenom tenkrát, když sám zákony dodržuje.

    Zmiňuji se o tom proto, že všechny televizní společnosti uvedly zcela stejné informace včetně výňatků z projevů soudruhů Grebeníčka a Štěpána. Je to jednoznačný doklad o mafiánském propojení a trvajícím stranickém řízení sdělovacích prostředků, o které ještě demokracie ani nezavadila. Možná, že by opravdu televizi prospělo veřejné fórum, na kterém by bylo nutno zdůvodnit, proč některé informace chyběly, jak navrhuje v BL Jan Lipšanský. Dokonce by to mohlo vytvořit základ pravidelného pořadu “Co televize tají"

    Ing. Jiří N o v á k

    místopředseda NEZ


    Lež na obrazovce II

    Petr Jánský

    Pan Klaus před lety prohlásil, že neumí rozeznat čisté a špinavé peníze. Výrok měl neblahé důsledky pro společnost, prakticky umožnil beztrestné praní špinavých peněz a nepostižitelnost tunelářů a daňových podvodníků. Oprávněně se proto stal terčem kritiky občanů i politických stran.

    Neuvěřitelný obrat nastal v dubnové Aréně, kdy pan Klaus v živém vysílání na otázku moderátora prohlásil, že takový výrok nikdy neřekl (dokonce požadoval, aby se mu moderátor díval do očí). Reagoval jsem článkem Lež na obrazovce (BL 24.4.).

    Den na to (25.4.), v pořadu S politiky netančím byl hostem večera právě pan Klaus. Když přišla řeč na sporný výrok, pan Šimek prohlásil: "Vy jste to skutečně neřek vo těch špinavej penězích. Jak to bylo paní Bubílková?" "Zajímavé, já jsem hledala až do roku 1991, ano, a našla jsem, že to řekl pan Zieleniec."

    To byla silná káva. Diváci, kteří netrpí ztrátou paměti, se museli štípnout do tváře, aby se ujistili, zda sní či bdí. Tak on nelže jen politik na televizní obrazovce, ve veřejnoprávní televizi je dokonce vysílán pořad, který ho má lží očistit. Ano, v této podivné konstrukci byla použita hned dvě nepravdivá tvrzení:

    1. Šimek: "Vy jste to neřek."

    2. Bubílková: "Řekl to pan Zieleniec."

    Paní Bubílková nepodložila své tvrzení zopakováním výroku pana Zieleniece, pan Kytka si nedal práci a nezopakoval nám výrok pana Klause. Dal jsem si tedy práci sám. Hledal jsem 3 dny a našel. Pokud paní Bubílková nemazala, měl by být výrok v archivu ČTV. Pan Klaus ho řekl 27.září 1991, v médiích publikováno 28. září 1991.

    Petr Jánský


    Neplánovaná zastávka na cestě k revoluci

    Britské deníky a týdeníky se v těchto dnech podrobněji zabývají třicátým výročím roku 1968 - většinou však nikoliv československým Pražským jarem, ale francouzskou studentskou revoltou z května 1968. Zítra přineseme k této věci shrnutí snad nejzajímavějšího komentáře od Neala Aschersona, který v neděli vyšel v týdeníku Observer.

    Výjimkou byl deník Financial Times, který v sobotu otiskl dlouhý článek o Václavu Havlovi v roce 1968, od britského politologa Johna Keana, který se zabývá českou politickou situací už dlouhá léta. V současnosti píše životopis Václava Havla, který vyjde začátkem roku 1999 v nakladatelství Bloomsbury.

    Zde je překlad Keanova článku z Financial Times z 2.-3. května 1998.

    Neplánovaná zastávka na cestě k revoluci

    Květen 1968 začal pro Václava Havla příjemným překvapením. Letěl poprvé z Prahy do New Yorku na premiéru jedné své hry a na letišti Charlese de Gaulla v Paříži měl dvě hodiny čekat. Neměl francouzské vízum a neměl v úmyslu opustit letištní terminál. Náhle se objevil u pultu společnosti Air France nápis "Zavřeno" a začala zhasínat světla. Zmizeli i imigrační úředníci. Bariéra mezi východní a západní Evropou zmizela a Havel vyšel z letiště.

    Během následujícího týdne, jako host Pavla Tigrida, šéfredaktora nejvýznamějšího českého exilového časopisu, vdechoval Havel jarní atmosféru české kultury v exilu a Paříže ve stavu předrevolučních bouří. Dvě třetiny lycejí stávkovaly a Ecole Nationale des Beaux Arts a Conservatoire Nationale de Musique byly okupovány.

    Pařížské povstání proti nepopulární vládě poskytlo Havlovi první zkušenost ze Západu v radikální demokratické náladě: šířilo se podezření, že vláda nezastupuje občany, nálada porušovala sexuální tabu, byla politicky rebelantská. Havel pochopil do určité míry dlouhodobý význam francouzských "květnových událostí", les événements de Mai: šlo o útok na bezduchou byrokracii zesměšňováním předpisů a omezení.

    Koncem června se Havel vrátil do Prahy. Jeho první cesta na Západ ho nadchla, ale i vyčerpala. Chtěl strávit zbytek léta na venkově, se svou novomanželkou Olgou. Předchozího roku zakoupili dům a pozemek na Hrádečku, nedaleko polských hranic.

    Havel charakterizoval (možná i proto, aby zbytečně nevyvolával pozornost úřadů) svůj nový nemovitý majetek skromně jako "chatu". Bylo to ale daleko větší. "Chata" stála uprostřed kopců a součástí pozemku byl sad a velký les stoletých buků. Vedle hlavního domu na pozemku stála i stodola a rozsáhlé chlévy.

    Z Prahy začalo příjíždět množství hostů a přátel. Všechny přivítala tehdy proslulá populární píseň skupiny Bee Gees Massachusetts. Možná protože se v té písní hovořilo sentimentálně o lásce, o stopování do San Franciska a o návratu domů, se Havel rozhodl učinit tuto píseň hymnou svého letního sídla.

    Ale od oficiální politiky a literárního politikaření se mu nedostalo oddechu. Havel sdílel všeobecnou naději, že ukáže Komunistická strana Československa pod vedením Alexandra Dubčeka lidskou tvář. Bylo pro něho nemožné, aby nebyl dojat politickými bouřemi, které se staly dramatickými událostmi ve sdělovacích prostředcích.

    Zpoza československých hranic to také hřímalo. Večerní vysílání Svobodné Evropy a BBC informovalo o krvavých bojích ve Vietnamu, o zavraždění Martina Luthera Kinga, o dohře francouzského května a o situaci v Londýně, který působil jako erotické, exotické hřiště, kde vznikaly umělecky extrémní experimenty v nepokojné alianci hippies, umělců, studentů, rockových hudebníků a politických aktivistů.

    Přicházely zprávy o tom, že John Lennon žije v Indii, učí se tam umění trascendentální meditace a skládá píseň Revoluce. O Bobu Dylanovi. O tom, že papež veřejně odmítl učinit ústupky liberálnímu veřejnému mínění o antikoncepci. O zavraždění senátora Roberta Kennedyho.

    Bujné Pražské jaro a rané léto roku 1968 se, jak se zdálo, se rozvíjeno přirozeným způsobem. Říkalo se tomu socialismus s lidskou tváří, zejména toho termínu používal Alexander Dubček a noví komunisté, kteří se dostali do vedení strany a neměli ruce potřísněné krví. Havel byl nadšen tím, co se jim podařilo. Prvomájový průvod v Praze 1. května 1968 byl nekonečným proudem lidí, praporů a nadšených ovací. "Poprvé z vlastní vůle," byl nápis na jednom transparentu.

    "Lidé házeli na tribunu karafiátu, růže, tulipány, voníci snítky šeříku a konvalinek," napsalo druhý den Rudé právo. "Je to jaro naší nové existence."

    Havel zastával obdobný názor. "Je si pomyslete," řekl později. "Najednou bylo možno volně dýchat, lidé se mohli svobodně sdružovat, zmizela veškerá tabu, mohlo se otevřeně hovořit o společenských konfliktech a bylo možno ty konflikty otevřeně charakterizovat a analyzovat, šlo veřejně vyjadřovat nejrůznější zájmy, hromadné sdělovací prostředky znovu začaly řádně fungovat, rostlo občanské sebevědomí."

    Avšak Havel nebyl jednoduchým způsobem Dubčekovým stoupencem. Od doby, kdy byl Dubček jmenován prvním tajemníkem strany, si Havel uvědomoval rozpory jeho reforem a trpěl "znepokojujícími pochybnostmi a  váháním" ohledně práv nekomunistické většiny obyvatelstva. Princip politického pluralismu "prostě nebylo vedení vůbec schopno pochopit" a většina dubčekových stoupenců se neodvážila vypořádat se se stalinisty v bezpečnostních jednotkách, ani s možností vojenské intervence, kterou by nařídil Kreml.

    Havla zejména znepokojovaly schizoidní reakce stranického vedení. Náhle se těšilli "mužové ledna" spontánní podpoře veřejnosti a sympatiím občanů. Dosud to nikdy v životě nezažili. Ale popularita plodila strach, a vedení strany také začínalo být ohrožováno rostoucí vlnou očekávání veřejnosti.

    Havel se snažil Dubčekovi během své jediné schůzky s ním radit. Začátkem června byl pozván do Hrzánského paláce na setkání s politiky a mladými umělci. Renesanční krása paláce byla naplněna přátelským duchem raného léta. Teklo víno i tvrdý alkohol a vzhledem k tomu, že politikové i spisovatelé byli zvyklí dlouho ponocovat, večírek skončil až těsně před úsvitem.

    Večírku se účastnili Josef Škvorecký, Pavel Kohout i Ludvík Vaculík, stejně jako první tajemník Dubček.

    Poté, co se Havel posilnil koňakem - konec konců se setkával s představiteli strany a vlády poprvé - přiblížil se k Dubčekovi. Na terase, osvětlené měsícem raného léta a světlomety iluminovanou vlajkou blízkého amerického velvyslanectví hovořili oba muži beze spěchu o budoucnosti socialismu.

    Havel předstíral, že je stoupencem vládnoucí politické doktríny, která protiřečila většině jeho politických názorů. Dubček seděl na zídce, obklopen hloučkem obdivovatelů, a většinou je poslouchal.

    "Ujišťuji vás, pane tajemníku," ujistil ho dlouhovlasatý dramatik, oblečený v džínsách, "prakticky všichni, kdo žijí v této zemi, podporují socialismus."

    "Myslíte?" odpověděl drobný Dubček. Nezvyklé oslovení "pane tajemníku" ho trochu vyvedlo z míry, stejně jako mu trochu vadil jeho nový, elegantní stříbrný oblek, který mu vybrali poradci.

    "Zcela jistě," pokračoval Havel. "Podívejte se třeba na mě. Můj otec byl milionář, a mnozí by tedy mohli říci, že by mnoho získal z obnovení kapitalismu. Ale věřte mi, pane tajemníku, mě nikdy v životě nic takového nenapadlo. Nezajímá mě hromadění majetku. Jsem člověk od divadla - a divadlu, alespoň potenciálně, se daří lépe za socialismu."

    První tajemník to poslouchal se svraštěným čelem a jeho pozornost, jak se zdálo, se soutředila na suvenýr, který visel Havlovi na krku: symbol míru z bronzu, na koženém řetězu, který si Havel koupil v Americe před dvěma měsíci. "Jste si skutečně jist, že má socialismus takovou podporu?" zeptal se znovu a dodal: "Možná že vám to tak připadá, protože jste talentovaný. Nacházíte ve své práci plné uspokojení. Totéž platí i o mně. Ale ne všichni mají uspokojení ze své práce. Vy a já věříte v socialismus. Zásadní otázkou ale je, zda v socialismus věří i ostatní, třeba i ti, kdo nemají umělecký talent."

    Havel začal mluvit ještě důrazněji: "Absolutní většina věří!" řekl. "Socialismus je epiteton constans moderního světa."

    Číšnice v minisukni, která by se hodila i do londýnské Carnaby Street, přinesla na tácu nápoje a občerstvení a rozhovor přerušila. Ale ještě o mnoho let později vzpomínal Havel, že na něho udělalo dojem, jak silně byl Dubček schopen poslouchat a ptát se.

    Na Moskvu to ovšem udělalo menší dojem. Stranický šéf Leonid Brežněv a další si povšimli, že "nová verze socialismu" a Dubčekova vize otevřenějšího zřízení jsou nakonec nemožné, aniž by byly revidovány vztahy Československa vůči Sovětskému svazu.

    Objevovaly se jasné znaky veřejné opozice vůči "vedoucí úloze" strany - což byl žargon pro absolutní moc. Československý tisk, rozhlas a televize šířily informace, které byly "nesprávné a byly mimo stranickou kontrolu". Tajně probíhala čistka bezpečnostního aparátu a sovětské vojenské velení se obávalo, že dojde k podobným reformám i v československé armádě.

    Červencové manévry Varšavské smlouvy na československé půdě poskytly Moskvě příležitost. Účelem vojenského cvičení bylo vyvolat nátlak na Dubčeka, vlastně i přimět československé obyvatelstvo, aby si zvyklo na cizí okupaci. Oběť byla zatažena do pasti během rozhovorů v železničářském klubu v pohraniční slovenské vesnici, kam přijela 29: července sovětská delegace obrněným vlakem.

    Brežněv schůzku zahájil čtyřhodinovým monologem, plným urážek, který obsahoval tvrdá odsouzení různých "kontrarevolucionářů". Alexej Kosygin, sovětský premiér, který se předtím vyjádřil, že "kdybychom chtěli, můžeme celou vaši zemi okupovat za čtyřiadvacet hodin", se opakovaně a neústupně dotazoval jednoho československého delegáta na jeho židovský původ.

    Rusové mohli zatknout Dubčeka a jeho tým kdykoliv, ale dávali si na čas, pečlivě připravovali podrobnosti a hodnotili rizika intervence. Jen několik hodin poté, co československé vedení zveřejnilo předpisy, které zaručovaly takové principy jako je oddělení státní a stranické moci, ochranu menšinových zájmů a dočasnost zastávání státních funkcí, bylo učiněno rozhodnutí provést invazi do Československa.

    Havel byl tou dobou na návštěvě u přátel v severočeském městě Liberci. Během noci z 20. srpna ho budil dlouho trvající hluk nízko letících letadel. Ve městě se rozsvítila světla a začaly zvonit telefony.

    Havel se dověděl, že přes hranici z Německa přejelo množství neoznačených nákladních automobilů, naložených vojáky, tanky a obrněnými transportéry. Jedna osoba informovala telefonem o tom, jak navigovalo osobní auto sovětského velvyslanectví kolonu tanků ulicemi Prahy. Jiný telefonát informoval o okupaci pražského letiště, kde přistávala dopravní letadla značky Antonov v šedesátivteřinových intervalech.

    Ve 4.30 ráno 21. srpna slyšel Havel, že Radio Praha potvrdilo, že došlo k invazi, a apelovalo na české občany, aby nevyvíjeli žádný odpor. Jak říkají Češi, pravda zvítězila, ale tentokrát nejkrutějším způsobem. Pět komunistických zemí využilo 29 divizí, 7500 tanků a 1000 letadel k invazi do šesté komunistické země, provedené jménem "mezinárodní proletářské solidarity".

    Avšak historie obrátila list. Sovětské impérium se nemohlo vyhnout nezadržitelnému úpadku a slovo socialismus bylo nakonec zdiskreditováno. Havlova kariéra jako světoznámého dramatika se rozložila, avšak umožnilo mu to, aby vstoupil do politického života s novou vizí místa Evropy ve světě a svého vlastního místa v ní.


    Evropská unie se rozhodla přijmout jednotnou měnu

    Velká hazardní hra: Evropa se postavila z politických důvodů proti zákonům ekonomiky

    Redakční komentář britského deníku Times v sobotu 2. května mimo jiné argumentoval:

    "2. května 1998, v atmosféře euforie v Bruselu oznámily oficiálně vlády Evropské unie, že bude v lednu následujícího roku v 11 členských zemích EU zavedeno užívání měny euro."

    Jednotná měna je především politickou hazardní hrou, jejímž účelem je způsobit nezvratnou politickou integraci Evropské unie. Právě proto byly hospodářské branky, postavené v Maastrichtu, posunuty na jiné místo, když to vypadalo, že se stanou překážkami. To je argument, který využil německý establishment v úsilí přesvědčit nepřesvědčené Němce, aby se vzdali své milované marky. Proto je hluboce zavádějící, když britští politikové tvrdí, že rozhodnutí britské vlády "v zásadě" euro také přijmout není nic jiného, než pouhá příjemná kalkulace, zda to rozhodnutí bude či nebude pro Británii ekonomicky výhodné. Zavedení eura totiž radikálně změní evropskou politiku do takové míry, která bude mít daleko rozsáhlejší než pouze ekonomický dopad.

    Pokud bude euro úspěšné - nechme zatím stranou, jak tuto úspěšnost vlastně definovat - bude to historicky rozhodujícím krokem pryč od národních vlád států, užívajících euro. Tyto vlády už nebudou mít právo rozhodovat o věcech, které rozsáhlým způsobem ovlivňují život jejich občanů a jejich vyhlídky na možnost získání zaměstnání. Ovlivní to hluboce fungování společnosti.

    Na té nejzákladnější úrovni nebudou moci ministerstva financí a ústřední národní banky měnit úrokové míry či valutové kursy, ve snaze zmírnit nárazy ekonomického cyklu. Úrokové míry bude určovat Evropská ústřední banka, která bude mít podle zákona povinnost ignorovat nátlak jednotlivých států, užívajících euro. Vzhledem k přijatému "paktu o stabilitě a růstu", na jehož přijetí úspěšně trvalo Německo, nebudou státy smět vytvářet rozpočtové deficity, ve snaze vyhnout se hospodářskému útlumu. Znamená to tedy, že břemeno zmírňování nárazů ekonomického vývoje padne tedy na daňový systém. I tato možnost ale bude asi velmi silně omezena: už nyní vznikl politický tlak, aby byla "nespravedlivá" konkurence v oblasti daní postavena mimo zákon. Hans Tietmeyer z německé Bundesbanky má asi pravdu, když říká, že vlády nebudou moci očekávat, že by si mohly ve fiskálních záležitostech uchovat nezávislost.

    Znamená to, že euro vytvoří politické napětí, a to i za předpokladu, že hospodářství jeho členských států budou k sobě dlouhodobě konvergovat. Pokud ale nebudou, a to se zdá velmi pravděpodobné, úrokové míry, které určí Evropská centrální banka, budou vyhovovat některým zemím a jiným ne. Z toho vzniknou trpké antipatie. Země, které upadnou do hospodářské stagnace, budou mít jen dvě cesty úniku. Lidé nebudou mít právo hlasovat pro jinou hospodářskou politiku, mohli by se však teoreticky přestěhovat ve snaze najít zaměstnání do jiných částí Evropské unie. V praxi však bude tato možnost otevřena jen kvalifikovaným pracovním silám anebo lidem, ochotným přijmout manuální zaměstnání, jaká se poskytují přistěhovalcům. Vlády by také mohly žádat Brusel o ekonomické dotace, jenže aby to fungovalo, EU by musela přerozdělovat daleko větší podíl státních příjmů než dosud. Dolar funguje v kontextu federální vlády: jen federální vláda může být nejlepší zárukou úspěšné jednotné evropské měny.

    K zavádění eura dochází v době, kdy se většina zemí EU hospodářsky znovu zdárně rozvíjí. Nemá to však skoro žádný dopad na nezaměstnanost, která je v Itálii, ve Francii a v Německu rekordně nejvyšší za poslední generaci. Lidé už nechtějí přinášet oběti pro nějakou jednotnou měnu: jestliže jim zavedení eura nepřinese úlevu, mohla by následovat strašlivá záporná reakce.

    Má-li být euro úspěšné, musí být stabilní, silné a musí ho podporovat větší konsensus, než jaký nyní existuje, což bylo dokumentování nejnovější francouzsko-německou hádkou o tom, kdo má být šéfem Evropské ústřední banky. Trapné je, že Francie a Německo chtějí od jednotné měny naprosto odlišné věci. Jestliže evropská měna selže, den 2. května 1998 by se mohl stát památným mezníkem jako onen den, kdy politikové učinili fatální krok,který přesvědčil Italy, Francouze a Němce, aby se postavili "proti Evropě", poskytl xenofobům prostor a zlikvidoval strategii pro odstranění propasti mezi východem a západem Evropy, jejímž účelem je přijmou středo a východoevropské země do EU. Odpověď na tyto otázky bude známa až v roce 2002, kdy vejdou bankovky a mince eura v normální užívání, i když úvěrovými kartami se bude moci eurem platit od 1. ledna 1999.


    Evropské dějiny a současnost

    Památník bitvy národů u Lipska

    Aleš Zeman

    Pamatnik teto slavne a krvave rezby se opet pripomenul letosnimi prvomajovymi vytrznostmi pravicovych radikalu strany "Nemeckych nacionalnich demokratu" (NPD), ke kterym se sjelo do Lipska z celeho Nemecka asi 5000 (pocitalo se s dvakrat vetsi ucasti) privrzencu teto krajne pravicove strany zalozene v  roce 1964 v Hannoveru. Tuto stranu je nutno odlisit od "Nemecke lidove unie" (DVU), o ktere jsem prelozil pro BL nedavno (28. dubna) clanek v  souvislosti se sokujicim uspechem v zemskych volbach (12,9 %) v  Sasku-Anhaltsku.

    Obe nemecke extremne pravicove strany maji podobnou ideologii a obe pritahuji zejmena mladez. Tak dle deniku "Die Welt" 60 % saskych privrzencu NPD jsou lide, kterym je mene nez 30 let. Na rozdil od DVU, kterou financuje temer vylucne mnichovsky miliardar Gerhad Frey a v Sasku-Anhaltsku uspela poprve, NDP ma rozvetvenou reprezentaci ve vsech castech Saska jiz od r. 1990 a svoji centralu prave v Lipsku.

    Je jistou ironii, ze demonstrace NPD, ktere se i v nemeckem tisku rika strana neonacisticka, se konala prave u Pamatniku bitvy narodu (Voelkerschlachtdenkmal), ktery byl postaven jako symbol miru. Nutno vsak dodat, ze pamatnik byl jiz drive zneuzivan jak nacistickou, tak i pozdeji komunistickou propagandou, vetsinou v podobe vojenskych pruvodu a  prehlidek. V poslednich letech komunistickeho rezimu NDR byl pamatnik jen turistickou atrakci, kterou navstevovalo asi 300 000 turistu rocne. Duvod, proc na pamatnik hned tak nezapomenu, je uveden na konci meho clanku.

    Bitva narodu u Lipska se se odehrala od 16. do 19. rijna r. 1813 a byla to rozhodujici bitva tzv. "osvobozeneckych valek", kdy na jedne strane stala vojska Napoleona posilena oddily Rynskeho spolku (190 000 muzu) a na druhe strane vojska 6. protinapoleonske koalice armad Ruska, Pruska, Rakouska a  Svedska (205 000 muzu). Odhaduje se, ze v bitve, kterou Napoleon prohral, zahynulo pres 100 000 vojaku, mezi nimi 22 000 Rusu, 16 000 Prusu, 12 000 Rakusanu (pochopitelne vcetne nerakouskych narodu monarchie) a 300 Svedu. Definitivne byl Napoleon porazen v bitve u belgickeho Waterloo 18. cervna 1815.

    Pomnik byl postaven z podnetu veteranu bitvy a dalsich vyznacnych osobnosti a organizaci bismarkovskeho a vilemovskeho Nemecka 19. stoleti, mezi kterymi je uvaden zejmena "Nemecky spolek patriotu" (Deutsche Patriotenbund) zalozeny architektem Clemensem Thiemem (1864-1945). Architektonicky navrh pochazi od Bruno Schmitze (1858-1916). Pomnik byl slavnostne odhalen za ucasti cisare Vilema a saskeho krale Friedricha Augusta ke stemu vyroci bitvy (a v "predvecer" 1. svetove valky) dne18. rijna 1913.

    Monumentalni stavba, postavena z mistni zuly, zuloveho profyru a  lisovaneho betonu ma ponurou ruzovocernou barvu a jeho celkova vaha se odhaduje na 300 000 tun. Zahranicni turiste povazuji stavbu za "prilis nemeckou", mystickou a tezkopadnou. Piedestal pomniku ma tvar nizke pyramidy a pomnik sam je masivni duta vez se symbolickou kryptou. Vez je 91 metru vysoka zakoncena kupoli. Z vrcholu pamatniku je zajimavy pohled na  tehdejsi bitevni pole a pri dobre viditelnosti i dobry vyhled do sirsiho okoli.

    Zvnejsku je pomnik vyzdoben alegorickymi sochami: archandelem Michaelem v  brneni a s plamennym mecem stojicim uprostred bitevni vravy jako symbol vzpoury narodu proti Napoleonovi, furiemi s pochodnemi valky a dvema ohromnymi orly jako symboly znovunabyte svobody Evropy. Uvnitr kolem symbolicke krypty jsou sochy 16 valecniku se sklonenymi hlavami, kteri tak vzdavaji poctu padlym kamaradum. V tzv. sale slavy jsou ctyri kolosalni alegoricke sochy statecnosti, sily lidu, obetovani a  pevnosti viry. Kazdy z techto neprilis umelecky zdarilych kolosu je 9,5 metru vysoky a vazi asi 400 tun. V pamatniku je jeste mnoho dalsich mensich soch.

    Doporucuji pri navsteve Lipska tuto zajimavou pamatku nevynechat. Jen preji, aby se navsteva pamatniku povedla lepe nezli mne. Pamatnikem me provazel sympaticky, dejin bitvy narodu znaly kolega z Ustavu pro zivotni prostredi v Lipsku. Pote co jsme si asi za 45 minut pamatnik prohledli, dosli jsme k jeho autu, zaparkovanemu na nehlidanem rozlehlem parkovisti pred pamatnikem, a z auta byly ukradeny jak jeho, tak i moje aktovka.

    Nemecky kolega zareagoval na neprijemnou udalost jadrnym zvolanim: "Scheisse!" V jeho aktovce pry nic prilis cenneho a duleziteho nebylo. To ja jsem dopadl hure. Krome nahraditelnych cestovnich seku, pisemnosti a  diapozitivu z meho pred nekolika hodinami predneseneho seminare, jsem mel v  aktovce tez kanadsky a cesky pas. Musel jsem kvuli dvema nahradnim pasum cestovat do Berlina a tam vyjednavat s dvema konzulaty (jedna z "vyhod" dvojiho obcanstvi!). Jsem vdecen lipskym kolegum, kteri mi byli v teto svizelne situaci skutecne plne napomocni.

    Ukradene pasy, aktovku a vse ostatni jsem dodnes (udalo se v rijnu r. 1995) zpet neobdrzel, i kdyz o kradezi byl sepsan nemecky dukladny policejni protokol. Tak si obcas predstavuji, ze po zemekouli cestuji dve podezrela a  nebezpecna individua se jmenem a ostatnimi osobnimi udaji jako ja.

    Vy ale necháváte po zkušenostech života v Kanadě cenné věci v automobilu na sedadle, kde je téměř stoprocentní pravděpodobnost, že je někdo ukradne? Nebo se zloděj vloupal do kufru auta, kde ty věci nebyly na první pohled vidět?


    Pochod k vyroci vitezstvi nad fasismem

    8. kveten je mezinarodním dnem osvobozeni od fasismu a nacismu. Dnes se opet tyto zvracene ideologie probouzeji - narusta cinnost stoupencu ideologie, ktera uz jednou po milionech vrazdila v plynovych komorach. Pohrobci nekdejsich nacistu se dnes otevrene vysmivaji lidske svobode, obvinuji mensiny ze vseho spatneho, popiraji hruzy holocaustu a nenavidi kvuli barve pleti.

    Naciste ve 30. letech tohoto stoleti tezili z nerozhodnosti a neschopnosti demokratických sil sjednotit se a postavit se proti nim. Neudelejme stejnou chybu! Nemlcme!
    JIZ NIKDY FASISMUS!

    Dne 8. kvetna 1998
    Stanice metra B - Krizikova od 16.00



    Porada obcanske sdruzeni Iniciativa proti rasismu (IPRA) za podpory techto organizaci:

    United, Cesky svaz bojovniku za svobodu, IQ Roma servis, Nadace mezilidske tolerance, Budoucnost, Nadace tolerance a Action Courage/SOS Rassismus (Nemecko)

    KONTAKT (dotazy a blizsi informace:
    E-MAIL
    ipra@post.cz


    VICE INFORMACI:
    Iniciativa Proti RAsismu
    oficialni page Iniciativy proti rasismu

    Proti nacisticka liga
    stranka Anti Nazi League - clanky, informace, propagace, akce

    UNITED for Intercultural Action
    oficialni srtraka United

    HURONTARIA BULLET-in No. 7.


    Vážení přátelé,

    právě vyšlo SEDMÉ číslo internetového časopisu HURONTARIA , naleznete jej na:

    http://www.hurontel.on.ca/~hurychj (Canada)
    nebo na: http://members.tripod.com/~Hurontaria/ (Worldwide)
    nebo na: http://netnow.micron.net/~michal/Hurontaria.htm (USA)
    nebo na: http://rhea.tci.uni-hannover.de/hurontaria (Evropa)


    Novinka: Posíláte rádi digitální pohlednice? Nyní je to možné jednu takovou poslat i z Hurontarie na  http://www.hurontel.on.ca/~hurychj/dopis.htm nebo z Titulní Stránky. Přečtěte si o tom v Komentáři v čísle 7.

    Z nových linků na Hurontarii uvádíme:
    Czechs Abroad
    Czech Republic, Bohemia, and Moravia Genealogy Research
    Seznam: Zpravodajství Casopisy Elektronické - Ziny

    Máme také link v Kanadských listech (Mr. M.Kalab, Ottawa, viz link na Titulní stránce, já tam také polopravidelně přispívám - jbh) and Zajimavosti z Kanady (Mr. M. Kolar, Manitoba, viz link na Titulní stránce).
    A v nepooslední řadě také Publishers Writers' Block Pod Publishers Můžete-li nás propagovat ještě jinde, budeme vám vděčni.

    Vítáme mezi naše čtenáře paní Dittu Starr z Miesteru (viz linky na Titulní stránce), Johna Peisara, Davida a Hanu Oldmanovy, P.Lichtenberga, paní E. Novotnou z U.S.A., M. Stavenika from Portlandu. Také Jonathana (steigmaj), Lubose Motla (nyní v U.S.A.), paní Karlu Kuldovou z Paříže, pana Bendla z Port Elginu a pana Bujase ze Scarborough a také "Lonely Hearts", které mi pořád posílají nabídky, ač vědí, že jsem šťastně ženat. Naše "starší" čtenáře, které jsme tu dosud nejmenovali, uvedeme v příštích Bulletinech.

    V dnešním čísle doporučujeme v české části Subliminalní Sugesci a České limeriky a také SAYONARA pokračuje, tentokrát o Japoncích dříve a nyní. Z anglické části pak Interview s doktorem Blairem o managementu a The Honest Ads - či jak by měly vlastně vypadat.


    A - ENGLISH PART

    Other Dimensions: Interview with Dr. Blair
    Life : Memories . . .
    Short Story:The Night Train
    Inclinations: The Honest Ads

    B - ČESKÁ ČÁST

    Úvaha: Sublimální sugesce
    Reportáž: Sayonara IV
    Povídka: Johnny Angel
    Poezie: České limeriky

    Hezké čtení Vám přeje

    Webmaster Honza / Jan
    hurychj@hurontel.on.ca





  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|