středa 10. února

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv z ČR Odkazy:
  • Přehled nejzajímavějších článků z poslední doby Češi v zahraničí:
  • Bude Libuše Benešová prohlášena v USA nežádoucí osobou?
  • Americké ministerstvo zahraničí podporuje restituce pro Čechoameričany Prozrazení britských agentů v Praze:
  • Dokument: čím se řídí britská média při ochraně státního tajemství Česká regionální politika:
  • Nedělejte rozbroje mezi Prahou a venkovem (Jiří Jírovec)
  • Stroehleinova vize decentralizované demokracie je velmi přínosná (František Nosterský) Velká Británie:
  • Zemřela spisovatelka Iris Murdochová Věda a filozofie:
  • Vesmír ako nadmnožina Bohov (Dušan Slugeň) Oznámení:
  • Petice za tolerantní společnost Děti Země:
  • Koalice za přírodní park Košíře - Motol Plzeňská ekologická nadace:
  • Vezmeme život do svých rukou?

    Kompletní Britské Listy


    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britske listy over the past year or so. (Selected Britske listy articles in English now appear in the new electronic pages of the journal "The New Presence"). - Zde je měsíčník Nová přítomnost.
  • Tady je minulé vydání Britských listů.
  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.
  • Adresa Britských listů je zde. Pouze když nefunguje, pište na tuto alternativní adresu.
  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).
  • Užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku jsou zde.
  • Časopis Neviditelný pes, který vydává Ondřej Neff, je na adrese http://pes.eunet.cz.

    Co je nového v České republice

    Zneužití slov

    K prvnímu článku dnešních Britských listů má Josef Schrabal tuto připomínku:

  • Rychetský versus Clarke: Zneužití slov. Tiskové prohlášení amerického ministerstva zahraničí, tak, jak je uveřejněno bez komentáře v dnešních BL, ztrácí svůj význam.

    Význam je v tom, že Rychetský, místopředseda vlády, se podle zprávy v deníku Slovo vyjádřil ve sněmovně tak, že prý americký velvyslanec Clarke "porozuměl" jeho důvodům pro zamítnutí Karasovy a Tollnerovy novely zákona o občanství. Vyznělo to, jako by americký velvyslanec Clarke souhlasil se zamítnutím novely a podporoval ho. Hříčkou kolem pravdivých slov zneužil Rychetský skutečného smyslu.

    Opak je pravda. PROTO vydalo americké ministerstvo své prohlášení, že tomu tak není a že Spojené státy trvají na navrácení ukradeného majetku bez jakékoliv diskriminace. Josef Schrabal.

  • Dnes by v případném referendu o vstupu do NATO, které politikové v ČR občanům zakázali v obavě, že by hlasovali možná "špatně", bylo pro vstup ČR do NATO jen 46 procent občanů. Vstup ČR do Evropské unie by podpořilo 56,9 procenta dotázaných. Zjistila to v lednu agentura Sofres-Factum. Podpora vstupu do NATO poklesla od února 1998 z tehdejšího maxima 55,3 občanů na nynějších 46 procent. - Je to asi hlavně proto, že se o vstupu do NATO v ČR řádně nedebatovalo: nikdo nevysvětlil klady a zápory.

  • Občané ČR považují ministra spravedlnosti Otakara Motejla za nejlepšího politika ze všech členů vlády i jejich oponentů z řad ODS. Většinu členů vlády ČSSD a tzv.stínové vlády ODS vnímá veřejnost jako málo výrazné nebo málo známé osobnosti. Spíše pozitivně hodnoceni přitom byli ministr kultury Pavel Dostál a místopředseda vlády Pavel Rychetský. Spíše negativněji v rámci neutrálního pásma se umístili místopředseda vlády Egon Lánský, ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr, ministr bez portfeje Jaroslav Bašta, stínový premiér Václav Klaus, ministr vnitra Václav Grulich a stínový ministr dopravy Martin Říman. Za "spíše škodící" jsou považováni ministr zahraničí Jan Kavan a nově též s hodnotou minus 0,69 ministr zdravotnictví Ivan David. (Kavan stále sklízí kampaň sdělovacích prostředků proti sobě.) Nejkritičtěji byl stejně jako dříve hodnocen stínový ministr zdravotnictví Miroslav Macek, který dosáhl průměru minus 1,17.

  • Voličská podpora ODS a ČSSD, je v podstatě vyrovnána. Pro vládu ČSSD uprostřed funkčního období je to úspěch. Podle lednového průzkumu agentury Sofres-Factum dosáhla ČSSD 24,7 procenta a ODS 23,7 procenta. Agentura zveřejnila i volební prognózu, podle které by opoziční ODS mohla se 30,3 procenta hlasů nad ČSSD s 27,7 procenta hlasů těsně zvítězit.

  • Zeman se vymlouvá na Evropskou unii, že musí, prostě musí zvyšovat daně. S typickým postojem, s hlavou skloněnou asi v 15 procentním úhlu vlevo, vysvětlovat včera premiér Zeman české veřejnosti, že je prostě NUTNO zvyšovat v ČR spotřební daně, protože to prý vyžaduje Evropská unie. Nikdo mu neodporoval. Mluví pan premiér, tedy odporovati se nepřísluší. Mimochodem, Česká republika má DPH ve výši 22 procent, druhé pásmo je ve výši 5 procent. Je to jedno z nejvyšších zatížení DPH v  Evropě. Pro srovnání: V Británii je standartní výše DPH 17, 5 procenta. Touto daní však nejsou zatíženy potravinářské výrobky, knihy, časopisy, dětské oblečení, finanční služby aní výdaje na veřejnou dopravu. Donedávna byla od DPH osvobozena i domácí spotřeba energie, před několika lety se DPH pokusili na domácí spotřebu energie zavést konzervativci, došlo k obrovským celostátním protestům zejména penzistů, konzervativci se neodvážili zavést vyšší DPH na domácí spotřebu energie než 8 procent. Po vítězství labouristů prohlásili činitelé nové labouristické vlády, že se jim jistě podaří snížit toto zatížení na pět procent. - Tak jak to tedy ve skutečnosti je se Zemanovými argumenty? Zeman se rychle učí být "západním" politikem. I západní politikové se často vymlouvají na Brusel, když chtějí zavést nepopulární, ale pro sebe výhodná opatření.

  • Televize Nova pronásleduje Havla - ale v určitém ohledu právem? V ČR se právě rozvádí nevlastní dcera Václava Havla Nina Veškrnová. Pro televizi Nova to včera bylo hlavní zprávou dne, první zprávou Televizních novin. Jistě, TV Nova - jak už to bývá jejím zvykem - pronásleduje Havla, protože má vlastní agendu. Jenže zveřejnila věc, která není bezvýznamná: Ninu Veškrnovou odvezlo hradní, oficiální Volvo do města. Proč? Smíme se na to zeptat? Hradní mluvčí Špaček uvedl na tiskové konferenci: "Tisková konference je pro politické otázky, není určena k dotazům tohoto druhu." Milý pane Špačku, tisková konference je určena právě k dotazům tohoto druhu." Jak k tomu mají přijít daňoví poplatníci, když mají financovat projížďky oficiálními auty jakýchsi příbuzných Václava Havla? V Americe měl Al Gore průšvih, když zatelefonoval v průběhu předvolební kampaně své strany za soukromým účelem ze státního telefonu.

  • Byrokratický tlak na veřejných úřadech. V bankách a na poštách se v ČR stojí často půlhodinové fronty. Aby se čekajícím zabránilo v efektivním využívání času, objevily se nyní v českých bankách i na poštách nápisy, zakazující čekajícím občanům užívat během čekání mobilních telefonů. Prý z bezpečnostních důvodů.

  • Manželka Seana Hanleyho terčem útoků. Přemýšlivý a rozumný článek Seana Hanleyho o tom, zda je KSČM démonickým zosobněním zla, přeložený do češtiny z časopisu Electronic New Presence vyvolal vlnu e-mailů od bigotních antikomunistů. Nic zlého netušící Sean Hanley připojil k textu článku e-mail své ženy do zaměstnání, a ta byla právě touto vlnou zloby poněkud zavalena, což Hanleyho trochu konsternovalo. (E-mailovou adresu jsme už změnili.) V zájmu dobrého jména České republiky by se mohli ti čtenáři, kteří mají stále intenzívní potřebu nadávat - ještě deset let po pádu komunismu - na komunisty (jímž přirozeně Sean Hanley není), pokusit o poněkud racionálnější argumentaci. - Ale nakonec, nedá se asi nic dělat - nechť se Česká republika projevuje, jaká je - kladně i záporně.

    Dvě poznámky čtenáře Ferdinanda:

  • Libuši Benešové (ODS) hrozí v USA status nežádoucí osoby. K Jirine Fuchsove a pozadavku dvojiho obcanstvi: Libusi Benesove hrozi v USA status nezadouci osoby. Spiskaly ji to emigrantske spolky a  hlavne ta Jirina Fuchsova, co bojuje za pravo emigrantu na restituce a dvoji obcanstvi. Toto je velmi zkraceny obsah clanku z CELNEHO MISTA TITULNI STRANKY patecnich Zemskych Novin. Ferdinand preje Jirine Fuchsove v jejim usili mnoho uspechu a Zemskym Novinam jeste mnoho takovych ZPRAV JAKO HROM (v porcelanu). Viz první článek dnešního vydání Britských listů.

  • K irackemu konzulovi, britskemu agentovi a Svobodne Evrope: pokud si spojim dosazitelna fakta, vychazi mi, ze

    1) vysilani Svobodne Evropy mohlo byt do Prahy umisteno zamerne

    2) o sveho agenta c. 1. (irackeho konzula v CR) neprisla MI6 v dusledku Bastovy (snad Kavanovy? JČ) upovidanosti, ale protoze nemohl do nekonecna odkladat provedeni atentatu na Svobodnou Evropu.

    3) ministr Basta vlastne spojencum a NATO poslouzil, protoze jinak by se o Saddamovych planech verejnost nedozvedela.

    4) nic bych za to nedal, ze i ten druhy agent byl jen takovy experiment, do jake miry je vlada CR schopna udrzet jazyk za zuby a duverne informace pod poklickou, ale to je jen muj dohad

    5) Pokud by snad nekdo usiloval o vyrazeni CR ze (zapado)evropskych struktur, nemohl by si zvolit lepsi prostredek.

    K tomu poznámka Jana Čulíka: Nezdá se mi, že by šlo o záměrnou provokaci MI6 v ČR, na to britská rozvědka příliš zuří. Projevilo se to skutečným množstvím článků v britském a americkém tisku, k tomu by nedošlo, kdyby britští rozvědčíci nezačali žhavit své novinářské kontakty. Celkem vyšlo o této aféře v seriózních novinách v minulých dnech čtrnáct článků (bulvární noviny nepočítám). Nic novějšího, než o čem jsme psali v BL, už v nich není, i když na rozdíl od Mladé fronty Dnes většinou nenadávají Kavanovi (kritika Jana Kavana se vyskytla asi ve dvou ze čtrnácti článků, a zdá se pocházet z Prahy) ale ostře kritizují BIS. Titulky zněly, např: (titulek přes celou stranu novin): "Prague Spy Scandal Raises Concerns Over Czech Entry Into NATO - Pražský špionážní skandál vyvolává znepokojení ohledně vstupu Čechů do NATO", International Herald Tribune, 5. února 1999; "Šéf stanice MI6 odhalen Čechy" (Guardian, 3. února; list cituje Kavana, který prý byl "šokován, že k tomuto došlo zrovna, když ČR byla formálně pozvána do NATO. Kontroverze, pokračuje Guardian, bude mít dopad na žádost ČR o vstup do NATO, protože vzájemná důvěra mezi rozvědkami se považuje za důležitou.) "Šéf MI6 prozrazen v pražské špionážní kontroverzi," napsal 3.2. Daily Telegraph a v dlouhém článku mj. citoval jednoho diplomata: "V Praze se dostává na veřejnost všechno, od podrobností milostného života Václava Havla až po cenu nového záchodu ministerského předsedy. Je to velký problém." - (Pomíjím jinou publicitu ČR, jako například článek v týdeníku Economist z 6. - 12. února 1999, s titulkem, Češi nepracují.) K článku bývalého sovětského špióna Olega Gordievského v Sunday Telegraphu se ještě vrátím. - V dnešním čísle BL upozorňuji na překlad dobrovolných předpisů britské vlády a sdělovacích prostředků, které by zabránily prozrazení obou špiónů, k němuž došlo v České republice.

  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz/prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • Preji Vam krasny den (noc), rad bych Vas informoval, ze prave vyjela z vozovny druha letosni linka nasi Tramvaje, píše Zdeněk Fekar, šéfredaktor literárního časopisu Tramvaj Načerno.

    Výběr textů z posledních dní:


    Pokračování seznamu nejzajímavějších článků z poslední doby umisťuji zvlášť jako samostatný text, viz OBSAH dnešního čísla. (Toto pokračování se NENATÁHNE jako součástí Kompletních Britských listů, musíte si na ně v Obsahu samostatně kliknout.) Všechny články předchozích vydání od začátku Britských listů v červenci 1996 jsou k dispozici v archívu BL.

    Bude Libuše Benešová (ODS) prohlášena v USA nežádoucí osobou?

    Zaslal Aja Bufka

    Tiskové prohlášení k diskriminaci Čechoameričanů v České republice

    Nedávné prohlášení Helsinského výboru amerického Kongresu k této problematice najdete na tomto místě.

    NEWS RELEASE
    American Society for the Preservation of Human Rights,
    (287 N. Layton Dr., Los Angeles, CA 90049)
    Czech Human Rights Monitoring Society Australia
    IMFC, Chicago
    FCF, Washington D.C.
    ACCGA, Los Angeles

    Rozhodnuti komunistickych poslancu, socialnich demokratu a 25 clenu ODS ze dne 4. unora 1999, o pokracujici diskriminaci Cechoamericanu v Ceske republice, je nejenom prejimanim stalinskych pristupu vylucovani urcitych pokrokovych skupin obcanu ze spolecnosti, ale predevsim vysmechem Helsinskym dohodam a lidskym pravum, ke kterym se politicti predstavitele Ceska republiky hrde hlasi.

    Spolu s okamzitou reakci a prohlasenim Helsinskeho vyboru americkeho senatu ze 4. unora 1999, vyjadrili v sobotu 6. unora 1999 vlastni rozcarovani nad koncem "Sametu", jednotlivci i clenove nejruznejsich spolku a organizaci.

    Vzhledem k devitilete diskriminaci Cechomaricanu v jejich vlasti bylo rozhodnuto pristoupit k nasledujicim opatrenim:

    1) Pozadat Spojene narody o pokarani CR pro nedodrzovani clenskych pravidel (ignorovani 90 denni lhuty k opdpovedi na nalez Human Rights Committee z 19.cervence 1995) a pro neustale pokracovani v diskriminacni praxi.

    2) Predlozit k Federalnimu soudu Spojenych statu nalez na vykonavatele diskriminacnich opatreni vuci obcanum USA, jehoz soucasti je vypracovat seznam osob, kteri podle Helms-Burtonova zakona patri do teto kategorie.

    3) Podporit stiznost organizaci IAC a ACCGA na pani Libusi Benesovou, ktera v byvale funkci podepisovala obetem nacismu a komunismu narozenym v Ceskoslovensku usneseni, ze rozhodnuti minulych rezimu stale plati. Podle platnych mezinarodnich zakonu by mela byt Benesova prohlasena persona-non-grata nejenom v USA.

    V dnesni dobe svetove globalizace a univerzalnich lidskych prav a svobod, predstavitele CR setrvavaji v zahranicni politice komunistickych praktik a nelojalnosti k republice, ktera nadale vzdaluje jeji obcany od zadouciho stupne pokroku ve kterem ji dnes predbehly ostatni zeme byvaleho "vychodniho bloku".

    V Los Angeles 8.unora 1999,

    dr. Jaroslav Marik, Aja Bufka, Tomas Chroust


    Ministerstvo zahraničních věcí USA: Jsme proti omezování restitucí na základě občanství nebo pobytu

    Tiskové prohlášení, 4. února 1999

    Velvyslanec Henry Clarke, poradce ministerstva zahranicnich veci Spojenych Statu pro restituce majetku, navstivil Prahu ve dnech 3. a 4. unora, aby jednal o restituci majetku. Velvyslanec Clarke se setkal s namestkem premiera Rychetskym, s prvnim namestkem ministra zahranici Pickem a s reprezentanty Ministerstva kultury Ceske republiky, s Konferenci ceskych biskupu a s Federaci zidovskych spolecnosti.

    Behem techto rozhovoru se velvyslanec Clarke informoval o zalezitostech tykajicich se Smisene komise pro otazky obeti holocaustu a take Vladni komise pro vztah mezi cirkvi a statem.

    Velvyslanec Clarke znovu zduraznil prani Spojenych statu,aby se dospelo k spravnemu a spravedlivemu reseni vsech pripadu, kdy opravneni vlastnici byli nepravem zbaveni svych majetku.

    Take zduraznil vyznam, ktery Spojene staty prikladaji tomu, aby se umoznil volny a neomezeny pristup k archivnim zaznamum k tomu potrebnym.

    Behem debaty v parlamentu dne 3. unora, o navrhu zmeny zakona z roku 1991 o mimosoudnich rehabilitacich (ktera by byla odstranila pozadavek obcanstvi pro restituce), namestek premiera Rychetsky vylozil, proc se vlada Ceske republiky stavi proti tomuto navrhu, a zminil se, ze tuto zalezitost projednal s velvyslancem Clarkem.

    Chceme zamezit jakemukoliv nedorozumeni, pokud jde o to, co k tomu rekl velvyslanec Clarke.

    Velvyslanec Clarke rekl, ze i kdyz rozumi, ze namestek premiera podpori stanovisko vlady k tomuto navrhu, ze prece Spojene staty veri, ze se najde cesta jak vratit majetky jejich opravnenym vlastnikum.

    Pozice Spojenych statu zustava nezmenena: Jsme proti omezovani restituci na zaklade obcanstvi nebo pobytu.


    Dokument: čím se řídí britské sdělovací prostředky při ochraně státního tajemství

    Ve většině případů spoléhají na dobrovolný systém tzv. DA-Notices (Defence Advisory Notices), v jehož rámci informují tři bezpečnostní britské státní organizace britské sdělovací prostředky, zveřejňování jakých informací se mají vyhnout. Systém nemá žádné sankce.

    Kromě něho však existuje v Británii ještě tzv. Official Secrets Act, zákon o utajování oficiálních důvěrných skutečností, v jehož rámci může vydat soud příkaz, aby sdělovací prostředky určité informace nezveřejňovaly. Tak například nesmějí britské sdělovací prostředky v současnosti zveřejňovat skutečnosti, které odhalil o struktuře britské rozvědky její bývalý agent David Shayler, který žije ve Francii a o jehož vydání k soudnímu stíhání nedávno britská vláda neúspěšně požádala. (Viz tento článek v Britských listech.)

    Pokud by takový soudní příklad nějaké britské médium porušilo, vystavilo by se soudnímu stíhání.

    Zde je kompletní překlad dokumentu britského ministerstva obrany, pojednávajícího o systému DA Notices. Upozorňuju zejména na šestou DA Notice, která se přímo týká nynějšího česko-britsko-iráckého skandálu.

    The Defence Advisory Notices

    A Review of the D-Notice System

    Ministry of Defence

    Open Government Document No. 93/06

    Poradní směrnice pro obranu

    Přehled systému tzv. Obranných směrnic

    Ministerstvo obrany

    Dokument otevřené vlády č. 93/06

    Aktualizováno nejnovějšími úpravami z července 1996

    Výbor pro obranu, tisk a sdělovací prostředky schválil celou řadu významných změn v systému tzv. Obranných směrnic v důsledku revize, kterou oznámil v říjnu 1992 náměstek ministerstva obrany pro armádu a které do praxe uvádí tento výbor.

    Cílem revize bylo systém zprůhlednit a zaktualizovat ve světle mezinárodních změn a zvýšeného důrazu vlády na otevřenost.

    Revize rozhodla, aby byly dosavadní obranné směrnice (D Notices) aktualizovány a aby byl snížen jejich počet. Budou se také od nynějška jmenovat poradní obranné směrnice, aby to lépe odráželo dobrovolnost a konzultativnost systému.

    Obranné směrnice (DA Notices) vydává přejmenovaný Poradní výbor pro obranu, tisk a sdělovací prostředky a nahrazuje obranné směrnice (D Notices), které byly naposledy vydány šéfredaktorům, produkčním, vydavatelům a oficiálním činitelům v listopadu 1989. Přicházejí v platnost 1. srpna. Účelem jejich zveřejnění je podpořit lepší porozumění systému a přispět k větší otevřenosti.

    Další výtisky těchto směrnic lze obdržet od tajemníka Poradního výboru pro obranu, tisk a sdělovací prostředky (The Secretary, DFPBAC, Room 2235, Ministry of Defence, Main Building, Whitehall, London SW1A 2HB).

    Všeobecný úvod k poradním obranným směrnicím (DA Notices)

    1. Veřejná debata o obranné a protiteroristické politice a všeobecné strategii Velké Británie není hrozbou národní bezpečnosti a vláda takovou debatu vítá. Je však důležité, aby se v  takové debatě nezveřejňovaly podrobnosti, které by mohly poškodit národní bezpečnost. Systém poradních obranných směrnic je prostředek, jak poskytnout poučení a vedení sdělovacím prostředkům o takových obranných a protiteroristických informacích, jejichž zveřejnění by poškodilo národní bezpečnost. Systém je dobrovolný, nemá žádné právní pravomoce a konečná odpovědnost při rozhodování, zda tyto informace zveřejnit či nezveřejnit spočívá plně na příslušném šéfredaktoru či vydavateli.

    2. Poradní obranné směrnice vydává Poradní výbor pro obranu, tisk a sdělovací prostředky. To je poradní těleso, které se skládá z vysokých státních úředníků a s šéfredaktorů celostátních i regionálních novin, časopisů, tiskových kanceláří, televize a rozhlasu. Výbor působí na základě sdíleného přesvědčení, že existuje trvalá potřeba poradního systému, jako je systém poradních obranných směrnic a že takové směrnice nejlépe fungují na dobrovolném konzultativním základě.

    3. Tato verze poradních obranných směrnic z roku 1993 si uvědomuje, že po rozkladu Sovětského svazu a Varšavské smlouvy došlo ke změněným okolnostem, že se nyní Velká Británie podílí na menších konfliktech, avšak že trvá hrozba teroristických útoků, je v současnosti vysoká a existuje také riziko šíření zbraní hromadného ničení. Tyto poradní směrnice si jsou také vědomy, že se na Velkou Británii i nadále zaměřují zahraniční zpravodajské služby.

    4. Dodržování poradních obranných směrnic nezprošťuje šéfredaktory od odpovědnosti, kterou definují zákony o utajovaných skutečnostech (Official Secrets Acts).

    5. Tajemník Poradního výboru pro obranu, tisk a sdělovací prostředky je podřízeným vlády a členů výboru ze sdělovacích prostředků. Trvale je k dispozici ministerstvům i sdělovacím prostředkům a poskytuje informace o systému. Po příslušných konzultacích s jednotlivými ministerstvy pomáhá interpretovat relevanci jednotlivých poradních obranných směrnic v jednotlivých konkrétních případech. V rámci tohoto systému se veškerá jednání s šéfredaktory, vydavateli a tvůrci pořadů konají neveřejně.

    Poradní obranná směrnice č. 1

    Operace, plány a schopnosti

    1. Je požadováno, aby nebyly bez předchozích konzultací zveřejňovány informace toho druhu, jaké jsou uvedeny níže:

      a. Podrobnosti nynějších či budoucích operací, metod, taktiky a záložního či nouzového plánování, reagující na konkrétní nepřátelské situace a na hrozbu teroristických útoků;

      b. podrobnosti o stavu připravenosti a operační schopnosti jednotlivých jednotek či formací, které jsou v akci nebo k jejichž akci má co nejdříve dojít;

      c. informace o operačním pohybu takových jednotlivých jednotek či formací (na rozdíl od běžného pohybu jednotek, který nemá nic společného s konkrétními zásahy);

      d. podrobnosti o nynější či připravované taktice, zkouškách, technikách či cvičeních (včetně cvičení ve výslechových metodách a v operačních technikách a v taktice zaměřené proti terorismu);

      e. podrobnosti o obranných nebo protiteroristických akcích, které podniky jednotlivá vojenská zařízení, jednotky či formace.

    2. Zdůvodnění. Je důležité nezveřejňovat informace, které by mohly poškodit národní bezpečnost tím, že by poskytly potenciálnímu nepříteli důležité strategické nebo operační výhody; kterých by mohli využít teroristé k přípravě protiopatření s tím následkem, že útoky, jimž mohlo být jinak zabráněno, by byly úspěšné; nebo které by mohly prozradit protiteroristické operace, ohrozit životy a zdroje.

    Poradní obranná směrnice č. 2

    Nejaderné zbraně a operační zařízení

    1. Požaduje se, aby nebyly bez předchozí porady zveřejňovány přísně tajné informace o obranném zařízení nebo o zařízení, jehož se užívá proti hrozbě teroristických útoků a jehož seznam je uveden níže:

      a. krycí jména a krycí čísla;

      b. podrobnosti konstrukce, technické údaje, materiál a výrobní metody;

      c. zkoušky a nové provozy pro provádění zkoušek, technické zařízení pro zkoušky, data a výsledky;

      d. údaje o výkonnosti a o operačních schopnostech;

      e. oblasti zranitelnosti vůči protiopatřením;

      f. celkové počty, objednávky, míra výroby, zásoby a předpokládané datum uvedení do běžného provozu;

      g. podrobný fotografický a jiný obrazový či názorný materiál, zveřejňující přísně tajné budovy.

      Výše uvedené kategorie také mohou platit pro zrušené projekty, pokud by zveřejnění těchto informací ohrozilo jiné projekty, které pokračují.

    2. Zdůvodnění. Zveřejnění přísně tajných informací o zařízení, používaném pro obranné a protiteroristické účely by mohlo umožnit potenciálním nepřátelům nebo teroristům, aby si vypracovali rychleji efektivní protiopatření, mohlo by to urychlit vývoj jejich vlastních zbraní a zařízení a umožnilo by jim to pozměnit jejich operační metody, takže útoky, jimž by jinak bylo zabráněno, by byly úspěšné.

    Poradní obranná směrnice č. 3

    Jaderné zbraně a zařízení

    1. Je požadováno. aby nebyly bez předchozích konzultací zveřejňovány vysoce utajované informace, včetně fotografického a jiného obrazového či názorného materiálu v těchto kategoriích:

      a. konstrukce konkrétních jaderných zbraní, jejich charakteristické rysy a systémy, jejichž účelem je posílit jejich pronikání obrannými systémy;

      b. technologie na výrobu jaderných zbraní a zvláštního jaderného materiálu, užívaného v nich;

      c. množství zásob, způsob uskladnění a plány pro použití jaderných zbraní a materiálu v nich použitého, zejména plutonia, uranu a tritia.

      d. podrobné informace o dopravě a pohybu jaderných zbraní, součástek a štěpného materiálu.

    2. Zdůvodnění. Informace o schopnostech a užití jaderných zbraní a jejich odpalovacích systémů, včetně opatření pro neutralizaci obranných systémů, využívaných k detekci, rozlišování či reakci, by mohly mít hodnotu pro nepřítele při přípravbě jeho obranných plánů a protiopatření. Zároveź by informace o konstrukci jaderných zbraní a technologii jejich výroby mohly pomoci státům s jadernými zbraněmi zdokonalit své jaderné schopnosti; nejaderné státy by mohly získat jaderné zbraně; subnárodní skupiny by mohly získat schopnost vyrábět výbušná jaderná zařízení.

    Poradní obranná směrnice č. 4

    Šifry a utajované komunikace

    1. Je požadováno, aby bez předchozích konzultací nebyly zveřejňovány žádné podrobnosti o přísně tajných vládních kódech a šifrách, o příbuzných opatřeních na ochranu dat a komunikačního zařízení. To se také týká NATO a ostatních spojenců.

    2. Je také požadováno, aby nebyly bez předchozích konzultací zveřejňovány informace, vydané doma či v zahraničí, o oficiálních britských šifrách a kódech a o jejich potenciálná zranitelnosti.

    3. Zdůvodnění. Zveřejňování informací, které by mohly ochromit kódy a šifry ohrožuje utajované informace, které tyto kódy a šifry chrání. Zveřejňování podrobností o přidružených opatřeních a komunikačním zařízení, ať už byly získány z dokumentů nebo od počítačových hackerů, by mohlo pomoci potenciálním nepřátelům proniknout do těchto složek národní bezpečnosti.

    Poradní obranná směrnice č. 5

    Identifikace konkrétních budov a zařízení

    1: Je požadováno, aby nebyly bez předchozích konzultací zveřejňovány informace o podrobnostech, ilustrace či fotografie níže uvedených budov a zařízení:

      a. vojenský prostor a přidružné prostory, spojené s programem jaderných zbraní;

      b. podzemní zařízení pro ukládání a převoz nouzových rezerv ropy a objem nekomerčních skladišť ropy a ropovodů;

      c. ústředí velení a komunikací, užívaná vládou či NATO v době krize.

    2. Zdůvodnění. Informace o klíčovém zařízení a o klíčových instalacích by mohla mít hodnotu pro osoby a vlády, jejichž zájmy by mohly škodit zájmům Velké Británie a NATO.

    Poradní obranná směrnice č. 6

    Bezpečnost Velké Británie a zpravodajské služby

    1. Informace v níže uvedených kategoriích se normálně považují za přísně tajné. Je požadováno, aby tyto informace, pokud nebyly zveřejněny v oficiálním prohlášení anebo pokud se o nich široce nedebatuje, nebyly publikovány bez předchozích konzultací.

      a. konkrétní operace, zdroje a metody rozvědky (Security Service, SIS a monitorovacího střediska rozhlasu a televize GCHQ) a osoby, podílejících se na nich, uplatnění těchto metod, včetně odposlouchávání komunikací a jejich cílů; totéž se týká osob, podílejících se na citlivých protiteroristických operacích;

      b. totožnost, pobyt a úkoly zaměstnanců těchto služeb nebo osob, podílejících se na takovéto práci, včetně podrobností o jejich rodině a o jejich domácí adrese a veškeré ostatní informace, včetně fotografií, které by mohly být využity teroristickými či jinými nepřátelskými organizacemi k identifikaci cílů (s výjimkou podrobností, které byly oficiálně zveřejněny);

      c. Adresy a telefonní čísla, jichž využívají tyto služby (s výjimkou těch, které byly oficiálně zveřejněny).

      2. Je také požadováno, aby v těch situacích, kdy jsou jiné osoby pravděpodobným cílem útoků teroristů, nebyly bez předchozích informací zveřejňovány podrobnosti o jejich domácí adrese.

    3. Zdůvodnění. Jsou-li veřejně identifikováni zaměstnanci rozvědky a jiných bezpečnostních služeb, případně další pracovníci, zabývající se citlivými protiteroristickými operacemi, či osoby, ohrožené možnými útoky, octnou se ve velkém nebezpečí od teroristů. Operace rozvědky a bezpečnostních služeb a  jejich kontakty a techniku lze lehce ochromit, a proto musejí být prováděny v tajnosti. Je-li zveřejněna operace, která právě probíhá, znamená to její likvidaci. Je-li zveřejněna operace, která byla ukončena, ať už úspěšně či nikoliv, pravděpodobně ohrozí možnost dalšího využívání určitých možností, které mohou mít jedinečný význam v boji proti nepřátelským a nezákonným činnostem. Zveřejnění totožností osob pracujících pro rozvědku a bezpečnostní složky může ohrozit minulé, současné i budoucí operace. Dokonce i nepřesné spekulace o zdrojích informací v dané otázce mohou ohrozit zpravodajské operace (a v nejhorším případě i životy). Může to také vést ke ztrátě informací, které jsou důležité v zájmu národní bezpečnosti.

    Jak tento systém funguje

    Účel

    1. Poradní výbor pro obranu, tisk a sdělovací prostředky dohlíží na dobrovolné směrnice, které jsou v provozu mezi temi ministerstvy, které odpovídají za národní bezpečnost, a mezi sdělovacími prostředky. Tyto směrnice využívají nástroje systému DA Notices.

    Složení

    2. Výboru předsedá stálý náměstek ministra obrany.

    3. Členství výboru se může podle dohody čas od času měnit. V současnosti jsou členy výboru tři osoby, zastupující ministerstva, jedna z ministerstva vnitra, jedna z ministerstva obrany a jedna z ministerstva zahraničních věcí.

    4. V současnosti je členy výboru také třináct osob, nominovaných sdělovacími prostředky; tři jsou z Newspaper Publishers Association, dva z Newspaper Society, dva z  Periodical Publishers Association, a dále jedna osoba z každé z těchto dalších organizací: Scottish Daily Newspaper Society, Press Association, BBC, ITN, ITV a Sky TV. Publishers Association byla vyzvána v roce 1993, aby nominovala svého zástupce, ale odmítla to učinit.

    5. Členové tisku a sdělovacích prostředků volí ze svých řad předsedu a místopředsedu výboru. Ten za ně vede na schůzích výboru jejich stranu a jen každodenním styčným bodem pro ně a pro tajemníka výboru.

    6. Výboru slouží na plný úvazek tajemník a na část úvazku zástupce tajemníka, který tajemníka nahrazuje např. v době jeho dovolených.

    Odpovědnost členů

    7. Členové výboru za sdělovací prostředky a za tisk reagují na návrhy z příslušných ministerstev a informují výbor o těch oblastech, v nichž se dá očekávat poučení ve smyslu národní bezpečnosti. Oficiální instrukce nesmějí být vydány formou DA Notices bez souhlasu členů výboru za sdělovací prostředky.

    Schůze

    8. Výbor má normálně každoročně jedno jarní a jedno podzimní zasedání. Zhodnotí tajemníkovu zprávu o případech z předchozího půl roku, v nichž požadovaly sdělovací prostředky poučení a kdy jim bylo poskytnuto. Reviduje také obsah DA Notices a případně je pozměňuje tak, aby to odpovídalo měnícím se zájmům národní bezpečnosti.


    Nedělejte rozbroje mezi Prahou a venkovem!

    K článku Andrewa Stroehleina "Kdo politicky první využije nespokojenost venkova?"

    Jiří Jírovec

    V titulku zmíněná analýza české politické scény z pera Andrewa Stroehleina daleko víc připomíná rozcvičku pro funkci politického analytika, který je ochoten prodávat svoje moudro stranám a politikům v momentální tísni, než práci novináře, který žije v centru politického dění - v proklínané Praze - má přístup k mnoha zajímavým informacím a navíc jistě ví mnohé o tom, jak to chodí jinde (neb jest světoběžníkem).

    Po pravdě řečeno, jeho analýza by nestála za rozbor, kdyby z ní nevyplývalo, že česká politika může využít rozpory ve vztazích mezi "centrem" a "venkovem" k tomu, aby se obrodila. Domnívám se, že postavit různé skupiny proti sobě je to poslední co teď česká společnost potřebuje.

    Netvrdím, že Stroehleinův článek obsahuje nepravdivé postřehy - jeho slabina je v tom, že před takovým vývojem nevaruje.

    Andrew Stroehlein v úvodu svého článku píše: "Naprostá antipatie společnosti vůči všem státním institucím dosáhla v této chvíli tak vysoké míry, že ji lze označit za všeobecnou nespokojenost s celostátním administrativním ústředím". A vysvětluje o kousek dále, že 88% lidí, kteří nežijí v Praze, má "stále víc a doslova plné zuby českého hlavního města".

    Pokud taková antipatie vskutku existuje (bohužel jsem se již delší čas nedostal do českých hostinců, abych takovou informaci dostal z první ruky), pak je, myslím, spojena se ztrátou iluse o možnostech systému, který lidé v roce 89 vítali po českých náměstích.

    Jde o vystřízlivění z kolosální mystifikace, kterou všichni ti "naši" Vaškové spolu se sdělovacími prostředky na národ upletli. Je to zklamání z toho, že společnost je zase rozdělena na "my" a "oni".

    Kdyby Andrew Stroehlein hrál se svými čtenáři čistou hru, musel by napsat, že antipatie k politikům a pocit, že občan s daným politickým systémem dohromady nic nesvede, jsou ve světě běžným jevem. Musel by připustit, že základním hnacím motivem politiků je získat moc a pak ji udržet a že ochota udělat něco pro společnost (je-li snad nějaký nápad a zbývají síly) je vzdáleně na třetím místě.

    Pokud jde o voličovu beznaděj, mohu posloužit příkladem z volebního obvodu v němž vyplňuji čas od času volební lístky za účelem podílení se na věcech veřejných. Mým poslancem je liberál Cluthier. Dostal se na kandidátku s požehnáním vůdce liberálů Chretiena, který usoudil, že tento člověk je v našem obvodu, který tradičně hlasuje pro liberály, přes všechno volitelný. Pro místní vkus je Progresivní konservativní strana moc vpravo, Reformní strana ještě víc a Nová demokratická strana zase vlevo. No a tak nás v parlamentu zastupuje člověk dosazený partajním aparátem na základě kalkulace, že jen naprosto nečekané rozdání karet by mohlo vést k jeho nezvolení. Je to nýmand, který poslušně hlasuje tak, jak to po něm strana a vláda požaduje.

    Samozřejmě, že i čeští politikové budou oslovovat venkov (jak to dělá Orban v Maďarsku) nebo kohokoli jim stratégové doporučí. Bude-li se jim to zdát užitečné, budou "vyvolávat nálady", které třeba i přemění v hnutí, které je udrží u moci. Proč ne. I to se děje jinde ve světě.

    Zdůrazňuji ještě jednou, že svobodný, necenzurovaný novinář Stroehlein měl před tímto nebezpečím varovat. Jeho konstatování, že: "Kritikové tvrdí, že Orban rozeštvává Maďarsko tím, že vytváří kontrast mezi hlavním městem a venkovem, ale jeho strategie byla dosud značně úspěšná. Mnoho Maďarů žijících mimo Budapešť je přesvědčeno, že dostává hlavní město už dlouho příliš mnoho výhod a příliš velký podíl vybíraných peněz. Orban používá rétoriky, která chce tuto situaci napravit, a to velmi intensivně promlouvá k mnoha občanům." vypadá v kontextu jeho článku skoro jako pochvala, jaký je ten Orban vlastně pašák.

    Stroehlein píše, že by třeba mohlo vzniknout hnutí "národní obnova od základů směrem výše". Nic nového pod sluncem. Podobné heslo má ve svém repertoáru třeba kanadská Reformní strana, která momentálně tvoří opozici ve federálním parlamentu. Populistické heslo, ale nic víc.

    Je velmi snadné s takovým heslem jezdit po venkově a je velmi snadné přidat k němu pár dalších, která mohou znít dobře danému publiku, ale ve skutečnosti jsou zaměřena na  rozeštvání lidí. Někdy mohou za všechno Židi, jindy emigranti, pragocentrismus, když jde o mimopražské, a třeba královští Hradečáci, když jde o Pardubice.

    Stroehlein dává stav české společnosti do souvislosti s počínáním politických stran - teď se jejich dřívější vize tak nějak přežily a je třeba najít něco nového. Domnívám se, že to je zavádějící, protože taková interpretace zastírá skutečnost, že v české společnosti chybějí kontrolní mechanismys, které by zhůvěřilost politiků držely v určitých mezích. Chybějí nezávislé sdělovací prostředky, které by politikům určovaly agendu. Chybějí zákony, které by zamezovaly zneužití moci, chybějí fungující nadstranické kontrolní orgány. Důkazem neexistence těchto, pro společnost sebezáchovných funkcí jsou postavy obou dříve zmíněných Václavů. Kdyby kontrolní mechanismy ve společnosti fungovaly, tak by jeden z nich možná nakonec opustil svoji pozici v úctě, že se dal příklad ohledně činů následujících po slovech. A druhý by už dávno v politice nebyl, protože chaos, které jeho pětileté úřadování v čele vlády přineslo (a kdo jiný má přímou zodpovědnost za vládu než její předseda) by byl kdekoli jinde dostatečným důkazem, že se do politiky dostal omylem. Spekulace o tom, že se může "uklidit" na hrad jen potvrzuje, jak málo se v tomto směru v ČR změnilo. Ke Stroehleinovu vysvětlení, jak se to má s vizemi a ideologií poznamenávám pouze to, že Klausova vize (z roku 1991) ohledně uspořádání české ekonomiky nebyla založena na ničem jiném (kromě pár stránek vytržených z učebnic ekonomie) než právě na tvrdé ideologii. Nikoli otevřená mysl a zkoumání, co česká společnost potřebuje a jaký model by jí nejvíce vyhovoval, aby se pohnula kupředu.

    Stroehlein tvrdí, že "vize je výrazem naděje, že se dá situace zlepšit, pokud budou realizovány určité praktické kroky. Praktické kroky jsou postupné a racionální, nejsou to nezvratitelné obří projekty". Bylo by jistě zajímavé vědět, jaké postupné a hlavně racionální kroky podle něj Klaus udělal.

    To, že lidé Klause v roce 1992 podpořili, neznamená nic jiného, než že uspěl v předvolební kampani s heslem, že jeho strana vyvede stát z komunistické minulosti ke světlým zítřkům. Kdo by si dovolil takovou věc kritizovat (jak víme pořád platí "kdo nejde s námi, jde proti nám" i když někdy v poněkud zmodernizované podobě - viz "s Klausem nebo doleva"). Kolik bylo ekonomů, jako František Nepil, kteří si troufli hodit hrách na zeď presidentské kanceláře a sdělovacích prostředků? Kolik právníků se veřejně ptalo po zákonech, které mohly zamezit pozdějšímu tunelování. (Mimochodem president Havel prodal svůj díl paláce Lucerna nyní krachujícímu Chemapolu - pokud se ukáže, že byl Chemapol vytunelován povede jeden z tunýlků k samotnému presidentovi).

    Národní obnovu nelze začít tím, že politické strany, které stát do této situace přivedly, dostanou volnou ruku k dalším politickým neřestem. Jinými slovy, že se z kozla stane zahradník.

    Chtěl bych na tomto místě zdůraznit, že demokracie se často mění v předstírání, že volič svojí inteligencí a informovaností rozhoduje - a pak dostává, co vlastně chtěl. Dal straně mandát a může si dát do dalších voleb pohov. Jenže volby jsou sice nutnou, ale nikoli postačující podmínkou pro fungování demokracie. Tam kde chybí kontrola moci (byť nakrásně zvolené), přístup k informacím a nezávislé sdělovací prostředky, tam se nějaká náprava dá jen těžko očekávat. Bez nich volič brzo zjistí, že neovlivňuje vůbec nic.

    Zmínil jsem se o tom, že je velmi snadné lidi rozeštvat. Už jen proto, že existuje lidská závist, která způsobuje, že sousedovy hrušky jsou chutnější a jeho trávník zelenější. Je možné, že lidé tvrdí, že mají Prahy plné zuby, ale kolik z nich ví, jak celý systém vlastně funguje a co si stát může dovolit. Domnívám se, že Stroehlein jen nedostatečně naznačil, že znechucení Prahou (rozumněj establishmentem) není nutně omezené na mimopražské obyvatelstvo.

    Nechci se na tomto místě pouštět příliš daleko po tenkém ledu definice, která ospravedlňuje existence (českého) státu. Už jen proto, že existuje mnoho lidí, kteří by to uměli tisíckrát líp. Nicméně si troufám říct, že mezi prvky, které taková definice obsahuje, bude vnitřní jednota zájmů, vnější nezávislost a z obého vyplývající pocit hrdosti z příslušnosti k danému státu.

    Pokud jde o společné zájmy, je ve hře daleko víc než žabomyší válka mezi sousedními vesnicemi, jejichž starostové se tahají o to, kdo by měl dostat víc z okresní pokladny (kdyby nebyla prázdná). Lidi samozřejmě potřebují vizi - tedy, jak Stroehlein praví, - naději.

    Tato vize je v podstatě universální - že nebude válka, že bude práce, přístup k přiměřené zdravotní péči, přístup ke vzdělání a sociálnímu zabezpečení ve stáří.

    Na příkladu Kanady lze ukázat, jak ohromný sjednocovací účinek uskutečňování této vize (byť jakkoli nedokonalé) má a jak zoufale se federální vláda snaží nerozmělnit příslušné programy pod tlakem zájmů provinčních politiků.

    Převedeno do českých poměrů, budoucnost je nikoli v partajnickém zneužívání (pravděpodobně často umělých) konfliktů "regiony - hlavní město", ale v analýze současného systému a z ní vyplývajících řešení. Andrew Stroehlein bohužel neuvádí žádný konkrétní příklad toho, jak centrum "okrajuje" některý z regiónů a jak by se tato situace dala řešit.

    Aniž bych chtěl regionální problémy jakkoli bagatelizovat mám pocit, že jsou jen okrajové. Jinak řečeno, daleko větším problémem než "jak prostředky rozdělovat" se zdá být "kde na rozdělování vůbec vzít".

    Ladislav Nedbal v Britských listech napsal (k jinému tématu): "Musíme hledat nové zdroje prosperity, protože privatizační rozdávání dříve vytvořených hodnot skončilo." A pokračuje, že ne rozdíl od Israele, jehož první president, Weizmann prosazoval, aby na prvním místě bylo v obnoveném státu vzdělání a pak teprve peníze, vize českých politiků roku 1989 byla právě opačná: "Zvolili jsme si představitele, kteří nabízeli zdánlivě rychlou cestu k vysokým platům, luxusním autům a dovoleným na Malorce. Naše vize se teď díky Bohu a neúprosným společenským zákonům hroutí, protože byla od počátku hloupá a falešná."

    Chce se k tomu dodat, že nepochybně budeme hledat i státní suverenitu a znovuvytvážet pocit hrdosti na němž existence státu, jak se domnívám, dosti podstatně spočívá. Ladislav Nedbal píše o Weizmannovi a mě napadá Otto Wichterle. A s ním naděje, že nemohl zůstat bez následovníků. Je třeba hledat a nebát se (srovnat jejich rozhled a životní zkušenosti s "naivní logikou bankovních úředníků", abych parafrázoval Ladislava Nedbala). Domnívám se, že je nutné změnit názor na nenahraditelnost politiků. Onu svatozář si politikové ostatně vytvářejí sami. Česká politika bez Havla nebo Klause? A proč proboha ne? Zůstanu ještě u pocitu národní hrdosti. Nejsem zrovna typ, který potřebuje mít neustále při sobě vlajčičku, aby mohl máváním projevovat vlastenectví, když se někdo dívá. Nicméně se mnou mlátila hanba o zem, když mi v roce 1993 v cestovní kanceláři řekli - jo a to auto, co si půjčujete v Holandsku nesmí překročit české hranice. Víte, povídají, ono se tam moc krade. To bylo přibližně v době, kdy tehdejšímu ministru vnitra Rumlovi ukradli na ulici Audi zapůjčené k testování (jaký to krásný eufemismus pro korupci). Pokud nedokáže ministr vnitra zajistit deset nebo kolik hraničních přechodů z ČR (auto se dá těžko přenést na zádech přes Krkonoše) je naprosto neschopný a nemá v takové funkci co pohledávat. Jenže těmto pánům byla taková věc šumafuk.

    Stroehleinovo tvrzení, že dosavadní čelní politikové mohou novou vizi učinit přesvědčivou, když otevřeně řeknou, že jejich bývalí političtí poradci je zavedli do slepé uličky, pár jich propustí a pak se vydají do venkovských měst poslouchat co tam lidé chtějí je z mého hlediska blábol. V běžném politickém životě se sice poradci přijímají a propouštějí, ale soudný politik se na jejich špatnou radu nikdy nevymlouvá, protože by vypadal jako hlupák - podle úsloví jaký pán, takový krám. Něco jiného je udržet se nad vodou stáním na hlavách jiných politiků. Je ovšem možné, že české politická scéna dává politikům vskutku neomezené možnosti, což Andrew Stroehlein (na rozdíl od mě) pochopil a ve svém článku rozpracovává.

    Jindřich Pařík nedávno vyjádřil svým typickým způsobem názor jak přistupovat ke komunistům (Forum BL, příspěvek 04932). Dovolím si z něj použít druhou část, protože ta má, jak se mi zdá, obecnou platnost, týkající se přístupu k politikům bez rozdílu třídních původů a nutnosti kontroly nad nimi:

    "Zlobí mě, když někdo prohlásí, že ta doba, kdy to šlo udělat, je pryč, teď je tu máme a tak holt se s nima musíme smířit. Je jich prej velká síla a tak nám nic jiného nezbývá. Odmítaní neřádu ovšem není úkol jak řepná kampaň na pár tejdnů, eliminovat šmejda je úkol celoživotní a nekonečný. Vzdáme-li to šmejd plevelnej přebují a zasviní všechno kolem - jukni na záhumenek. Takže nikoliv frustrace ale nikdy nekončící boj s hlupáctvím, vyžírkovstvím ne-li zlocinem. Ve stověžate leži sníh, mírně mrzne a je jasno."

    Jiří Jírovec

    PS Pro pořádek uvádím první polovinu páně Pařikova příspěvku:

    "Ale kdepak frustrace, Milane, jen obyčejné lidské nasrání. Nejseš tak hloupej aby sis myslel, že já jsem tak hloupej že si myslim, že když dám komínovi po papule, něco se tím vyřeší. Důležité je si ale uvědomit, co je to za lidi, co je motivací jejich jednání a podle toho k nim přistupovat. Tedy třeba volit/nevolit (a to i na úrovni místniho Sokola) popř. zaměstnat či nezaměstnat, přátelit se nebo dávat najevo pohrdání a to vše úměrně postavení v zločinném aparátu a v závislosti na míře jejich pokání.


    Stroehleinova vize decentralizované demokracie je velmi přínosná

    František Nosterský

    Vážený pane Čulíku,

    četl jsem nedávno velmi zajímavý článek pana Andrewa Strohleina o zatím žádnou stranou neuchopené politické vizi decentralizované demokracie v ČR. Přiznám, že mne p. Strohlein často udivuje velmi přesnou a dobře definovanou znalostí zdejších poměrů, ač je Američan a žil tu krátce.

    Anebo je to tím?

    Myslím, že skutečná decentralizace (přenesení významných výkonných a legislativních pravomocí na nižší celky) značně pomůže vzniku občanské společnosti.

    Protože žiju u Břeclavi, srovnávám naši situaci s Rakouskem. Zdá se mi, že nám jsou tito sousedé mentálně blízcí, konečně, žili jsme v jednom státě velmi dlouho. (Tak dlouho, že jen blázen to mohl chtít rozbít a rozbil.)

    A zde mám jisté pochybnosti.

    Aby to fungovalo, měli by se lidé se svým krajem jaksi identifikovat.

    Zdá se mi ale, že je k tomu potřebná historie.

    Vemte si naše sousedy, Dolní Rakousko. Zjistíte:

    Znak země: Objevuje se od r. 1355 jako znak Babenbergského knížete Leopolda III., později kanonizovaného.

    Patron: Svatý Leopold (ten kanonizovaný)

    Hymna: "O Heimat, dich zu lieben" na melodii L. van Beethovena

    Historie: Nebudu vypisovat, začíná v r. 976.

    Oni skutečně projevují značný patriotismus a snaží se spravovat si své věci sami.

    Já když si ale představím "Jihomoravský kraj" či jak se to má jmenovat, jsem přinejmenším v rozpacích.

    Dále:

    Legislativní moc země náleží Zemskému sněmu, který volí Zemskou vládu (výkonný orgán), jejíž členové nesmí být členy Sněmu.

    O schválených zemských zákonech je federální kancléř UVĚDOMĚN před jejich zveřejněním.

    Pouze pokud je k výkonu zemských zákonů potřeba spolupráce federálních orgánů, musí požádat guvernér o souhlas Federální vládu.

    A mohl bych pokračovat nudně dál... Já se důvodně obávám, že to, co tady budeme (možná) mít bude málo podobné tomuto sousednímu systému.

    Ten jsem si za příklad vybral prostě proto, že do Vídně to mám 80 km a do Prahy 300 km.

    A tak myslím, že i zde je prostor pro chytrou politickou sílu.

    Jakmile lidé problém uzavřou konstatováním, že regionální orgány jsou pouze prodlouženou rukou centra, bude volební účast do nich 30% (jako Senát) a správa věcí veřejných se konat nebude. Respektive bude v duchu tzv. demokratického centralismu, jak nebožtík soudruh Husák říkával.

    S upřímným pozdravem

    Váš pravidelný čtenář

    František Nosterský

    Poznámka JČ: Velká Morava má neméně slavnou historii jako Dolní Rakousko. Sahá ještě o 143 let dál než "počátek rakouské historie" :

    833 - 836: Mojmír I., první z historie známý moravský panovník.

    846 -870: na Moravě vládne Mojmírův synovec Rastislav

    R. 861 žádá Rastislav o vyslání učitelů křesťanství papeže Mikuláše v Římě.

    R. 863: žádají vyslanci Moravanů o věrozvěsty byzantského císaře Michala.

    863 - 866: působení křesťanské misie Konstantina a Metoděje na Moravě.

    Atd.


    Británie: Zemřela spisovatelka Iris Murdochová

    V pondělí zemřela ve věku 79 let známá anglická spisovatelka Iris Murdochová. Několik posledních let trpěla Alzheimerovou chorobou, při níž člověk postupně ztrácí schopnost řeči i jednání, propadá demenci a postupně se vrací do stavu nemluvněte. Velmi pečlivě se o Iris Murdochovou staral v této době její manžel John Bayley, který se s ní oženil před 43 léty. Loni vydal o svém soužití s Iris Murdochovou, nenávratně propadající Alzheimerově chorobě, dojemnou knihu, s titulem Iris: A Memoir (Iris: Paměti). V knize se pozoruhodným a novým způsobem snoubí živě a něžné vzpomínky na první setkání obou budoucích manželů, na období jejich první lásky a  na 43 roky společného života, jejichž součástí je i velmi otevřené líčení, jak se chovala Iris Murdochová, když už byla v posledních letech života postižena Alzheimerovou chorobou.

    Bayley napsal: "Nemocní Alzheimerovou chorobou nejsou vždycky jemní, to já vím. Ale Iris zůstala v mnoha ohledech sama sebou. Přišla o schopnost soustředit se, přišla o schopnost utvářet souvislé věty a pamatovat si, kde je, nebo kde byla.

    Iris neví, že napsala 27 pozoruhodných románů a filozofická díla, že obdržela čestné doktoráty z významných univerzit a že dostala čestné svyznamenání "Dáma britského impéria".

    Když ji obdivovatel nebo přítel požádá, aby mu podepsala výtisk jednoho z jejích románů, dívá se na něj s potěšením a s překvapením a pak se do knihy pracně podepíše, a když se jí to podaří, napíše i jméno žadatele. "

    Iris Murdochová patří mezi nejvýznačnější spisovatele dvacátého století. Její poslední kniha, studie náboženství a filozofie, Existencialisté a mystikové, vyšla až v roce 1997.

    Když začaly v padesátých letech vycházet její první romány Under the Net, Flight from The Enchanter a the Sandcastle, vytvořené v jejím netypickém prostředí vysokoškolské učitelky filozofie na Oxfordské univerzitě, vznikla naděje, že se Murdochová stane moderním klasikem.

    Spisovatel A.N. Wilson, který o Murdochové píše knihu, konstatoval: "Její romány byly úspěšné, protože promlouvaly ke generaci lidí, kteří se snažili znovu objevit morální smysl své existence po válce, a byli generací, které se chtěla vyrovnat s morálkou moderní doby. Romány Murdochové jsou o lidech, kteří se snaží definovat svůj život jaksi za pochodu - a zjišťují, že to nefunguje, život se jim rozkládá v emocionální i intelektuální chaos. Murdochová napsala nejméně šest velmi dobrých románů, které se budou číst ještě za padesát let. Pozoruhodné bylo, že ve velmi neplodném období pro britskou filozofii se rozhodla vrátit se k Platónovi. V knihách Murdochové jsou velmi pozoruhodné výroky o podstatě dobra, které se odrážely do jejího vlastního života. Byla to neobyčejně vyrovnaná a velkomyslná osoba, která byla laskavá a hodná doslova na stovky lidí - emocionálně i finančně. Neměla skoro žádné peníze, protože je všechny rozdala.

    Literární kritik a univerzitní učitel John Casey k tomu dodal: "Murdochová byla anglickou obdobou Jean Paul Sartra. Je velmi nezvyklé, aby filozofové působící v analytické tradici vyjadřovali svou filozofii literaturou. Murdochová byla stoprocentním filozofem. Bylo na ní pozoruhodné, že byla schopna vnést metafyzično do běžného života. Měla schopnost dítěte soustředit se na cokoliv s pozoruhodnou intenzitou."


    Vesmír ako nadmnožina Bohov

    (Pracovná verzia muzikoterapie)

    Dušan Slugeň

    Alternatívny pohlad na stokrát rozbité zrkadlo

    (Omlouváme se za odstranění některých slovenských písmen, konvertovací systém je nezvládne. JČ)

    Jedinou charakteristickou vlastnosťou vesmíru je, že naše poznanie o ňom sa stále rozrastá. Z principiálnych dovodov nikdy nebude mocť byť úplné - sme totiž jeho súčasťou. Je otvorenou nadmnožinou nielen nášho bytia, ale aj možností.

    Diskusie o povahe vesmíru sú síce potrebné - potrebujeme predstavy o svete, ktorý nás obklopuje, aby sme nezostali uzavretí v obrazoch charakteristických pre zmapované územia. Lenže, vesmír nie je zmapovaný, a to ani len v našom najbližšom okolí. S výnimkou Mesiaca a čiastočne aj Marsu nemáme materiálny kontakt s hmotnými telesami, ich povrchom štruktúrou ...

    Kontakt, ktorý s mrazivými dialkami máme, je vyžiarené (v prípade menších objektov slnečnej sústavy aj odrazené) svetlo. Fotóny sú jedinou správou o vesmíre, ktorý si chceme prisvojiť aspoň v myšlienkových konštrukciách. Celá rozšírená fyzika stojí a padá na vlastnostiach svetla. A o vlastnostiach svetla toho vieme podivuhodne málo. Nemyslím tým matematické teórie, ale praktické chápanie vlnových vlastností bežného života. Lom svetla na dúhe si predstaviť vieme. Ide o interakcie nehmotných častíc s hmotou, ktorá len marginálne ovplyvní hmotu, ale o to viac s krásnym efektom správanie svetla v hmotnom prostredí. Polarizované svetlo - smerovo orientované nás obklopuje vo výrobkoch, ale 9 z desiatich stredoškolsky vzdelaných ludí nevie uviesť jeho jediný príklad z prírody. Ospravedlňujem sa za číslo, ktorého hodnota je len reklamne potrebná. V chápaní teórie relativity sú značné medzery i u vysokoškolákov, pričom pochopenie niečoho iného ako matematického aparátu (ludskej axiomatickej reduktívnej konštrukcie) možno považovať za výnimku. Na jednoduchú otázku : "čo sa stane s dvoma lúčmi na seba kolmými?", nedajú identickú praktickú odpoveď ani odborníci.

    Náš svet je kalibrovaný v lepšom prípade elektrónom ako najmenšou použitelnou materiálnou časticou alebo vlnovými vlastnosťami svetla - interakcia fotónov s hmotou. Ako chemik mám svoje skúsenosti s inštrumentálnymi metódami poznania. V ideálnom prípade prístroje len pomáhajú našim zmyslom - napr. mikroskop, v tom horšom bez počítačového spracovania (programu nazerania) nedostaneme použitelnú informáciu. Takže analýzy správania sa látok sú determinované subjektívne pozorovatelom, prístrojmi, a aj axiómami zachytenými v postupe spracovania informácie. Problém rozlíšenia informácie a šumu stúpa s klesajúcou koncentráciou. Informácia prístrojov obsahuje nielen šum merania ale aj šum spracovania, dokonca občas aj a šum klimatických vplyvov. Antropocentrický šum nazerania si málokto uvedomuje.

    V chémii možnosti sledovania látky "vädnú" v koncentráciách rádovo 10-12 až 10-13, v špeciálnych prípadoch pri koncentráciách okolo 10-16. Zvýšenie citlivosti metódy je pre vzorku deštruktívne - je jedno či ide o elektrónový mikroskop, alebo postupy izolácie a koncentrácie. V momente analýzy už povodná vzorka spravidla bola natolko pozmenená, že prakticky existuje inak ako východisková realita. To čo analýzou získame je virtuálna realita, redukovaná len na maticu analyzovaných parametrov.

    S časovým oneskorením sa dozvedáme o niektorých vlastnostiach hmoty. Aj čas je len vlastnosťou hmoty. Kto tomu neverí, nech si prezrie definície času v sústave SI. Posledné vyjadrujú čas cez kvantované správanie sa elektrónov v definovanom prípade. To je cena relativity v praxi. Relativita poznania dovedená do dosledkov hovorí, že nemožno spoznať veci menšie než vlastnosti kalibračnej častice (=častice použitej na meranie). Tou je spravidla elektrón, v lepšom prípade fotón. Fyzika vysokých energií alebo astrofyzika vysokých vzdialeností je len extrapoláciou stále jemnejších zmien v správaní sa kalibračných častíc. Obe spolu úzko súvisia. Obe pracujú v oblasti velmi vysokých energií. Obe sú antrolopogickou extrapoláciou reality. Cenou velmi vysokých energií je čoraz väčší odklon od reálneho sveta a čoraz viac axiomaticky podmienený výsledok merania.

    Vedci sa snažia posúvať hranice neznámeho čoraz ďalej po kvarky a galaxie vzdialené miliardy svetelných rokov. A čo tam nájdu? - len to, s čím tam prišli - potvrdenie svojich hypotéz. Zhodou okolností prežívajú hypotézy experimentálne nevyvrátitelné. Ďalšie vlastnosti existujúce len za určitých podmienok a odsúvajúce bohov, čoraz ďalej.

    Existuje nekonečne vela bohov. Vo fyzikálnom svete, vo svete so zákonmi popísatelnými matematicky, nie je miesto pre Boha. Boh je až za hranicou poznávatelného. Disponuje s nástrojmi, ktorými v našom svete sposobuje najmä chaos. Voláme to božia vola. "Božské zákony" teda zákony postihnutelné naším poznaním včítanie viery, nie sú pravdepodobne nič viac len špeciálnou vlastnosťou sebeuvedomenia si hmoty. Chaos je jedinou vlastnosťou hmoty, voči ktorému každá náuka musí rezignovať. Stačí ísť dostatočne ďaleko, alebo hlboko a dostaneme sa na hranice kauzality a deterministického prístupu. Tu veda končí a nastáva priestor pre metafyziku. Jednou z metanáuk (racionálne nevyvrátitelných, ale ani nepotvrditelných náuk) je aj hypotéza Boha/-ov. Silou vedy je len posúvať hranice poznávatelného, nie bojovať s nepotvrditelnými hypotézami.

    Pointou tohoto zamyslenia je postulát velkého tresku ako antropocentrickej projekcie Boha. Velký tresk je pracovná hypotéza fyziky v oblasti, kde fyzika sa už nemá o čo oprieť v pokuse vysvetliť kauzalitu distribúcie vlastností hmoty. Prístup k vševysvetlujúcej hypotéze velkého tresku je teistický. Velký tresk je prvotná singularita. Je nepoznatelný práve kvoli relativite. Je však aj neprípustnou extrapoláciou. Ak hmota aj čas sú navzájom relativisticky spojené, časovopriesorová singularita je vyvrátená práve svojou výnimkou, ktorou je náš reálny svet.

    Skúsme si predstaviť vratkosť tejto hypotézy. Od prvej verzie teórie relativity ubehlo niečo cez osemdesiat rokov. Len pomerne nedávno sa podarilo experimentálne potvrdiť celú sadu kvarkov. Dnešná fyzika operuje stovkami elementárnych častíc, zlomkov, na ktorú sa za určitých podmienok dokáže stabilizovať hmota. Vo vesmírnom meradle urazili naše výtvory ešte len niekolko svetelných minút. Závery robíme na základe vćn, ktoré putovali miliardy rokov. Z finálnej podoby svetelnej rieky v delte robíme závery ako vyzerajú brehy pri prameni.

    Vezmime si paralelu. Od objavu genetického kódovania znakov ubehlo viac než dvojnásobok času. Dodnes nepoznáme ani len svoj vlastný kód, hoci už máme zopár desiatok mikroorganizmov, pre ktoré bol aspoň zaznamenaný. Zaznamenaný neznamená porozumený. Porozumený neznamená pochopený a pochopený neznamená ovládnutý. U genetického materiálu je cesta späť možná tisíce, možno i desaťtisíce rokov. Evolúcia má tradíciu aspoň jednej miliardy rokov. Kto sa odváži predpovedať ako bude človek vyzerať o sto rokov? A bude ešte vobec? Malovanie obrazu ludskej kultúry o niekolko storočí bude asi rovnako verné ako dnešné obrazy mimozemšťanov.

    Kolko sekúnd späť v analýze fyzikálnych procesov možeme ísť? Kde sa v nás berie istota, že vieme vysvetliť čo i len správanie sa našej galaxie? Je vo vnútri čierna diera pohlcujúca či vyžarujúca energiu? Sú zákony platné pre formu vysokých energií v podmienkach len niekolkých laboratórií naozaj také univerzálne a presné, aby bola možná extrapolácia tak ďaleko? Moja odpoveď je jednoznačné nie. Svedčí o tom značná neistota pri určovaní kosmologických konštánt. Pre ne je sporná už i prvá platná číslica. V normálnom živote voláme takéto "konštanty" bulharskými.

    Ak niekto vie zmerať veličinu s presnosťou na šesť platných číslic, vie že s každou ďalšou sa problémy merania zväčšujú exponenciálne. Zvojnásobnie počtu platných číslic znamená hranicu i pre najlepších. Kto z nás si pamätá pí na 12 miest? Pí možno rátať donekonečna. Pí je matematická konštrukcia. Nakolko desatinných miest by sme pí dokázali zmerať? Meranie dćžky je vlastne meraním času. S akou presnosťou sme v relativistickom svete schopní merať čas. A vo fyzike vysokých energií meriame čas alebo dráhu produktov deštruktívneho sledovania častíc? Odpoveď je relativistická. Všetko so všetkým súvisí, len velký tresk súvisí s matematikou viac, než s fyzikou. Je extrapoláciou ďaleko za hranice presnosti. Je extrapoláciou do sféry, ktorá je vyhradená len ideám bez možnosti verifikácie. Je Bohom. Jedným z mnohých bohov. Jednou z hypotéz, ktorú nemožno ani vyvrátiť ani potvrdiť. Z vnútra systému nie, pretože je ultimatívnou hranicou.

    Preto je aj odpoveď na otázku "kedy zmiznú hviezdy" velmi jednoduchá. Človek sa zjavil pomerne nedávno, a hviezdy tu budú, aj keď človek už nebude existovať.

    K slubovanej muzikoterapii

    Predstavme si nasledujúce vysvetlenie mýtu stvorenia:

    Na počiatku bola hmota. Živá, lebo bola v ustavičnej obmene a súčasne neživá, lebo si nič neuvedomovala. Mala svoju cyklickú štruktúru, prejavujúcu sa modulárnom princípe. Z presne definovaných podmienok teploty a prísunu energie zaujímala stabilné a stále rastúce organizujúce sa štruktúry. Jej usporiadanosť rástla. Na počiatku stvorenia bol tón. Bol to zvuk ktorý pretrhol nebytie. Už nebol tichý rast. Začala interakcia. Zvukov pribúdalo a zvuky narušovali nečinnosť. Zvuky priniesli víry a ich zápas. Z roznych vírov prevážili niektoré, a to len tie, ktoré boli v súlade s povodným tónom a zákonitosťami materiálneho sveta.

    Ale nebolo ešte bytie. Bytie sa muselo kultivovať, aby dosiahlo kritickú mieru. Bytie sa zrodilo až po hudbe: Postupnosť tónov sa usporiadavala do cyklov. Lebo hmota bola na cykly zvyknutá aj keď ich nevnímala. Cykly priniesli rytmus, rytmus priniesol čas - čas kalibrovaný cyklami. A tóny boli neladné i harmonizujúce. Harmonizujúce tóny v čase cyklu vytvorili melódiu. Melódia sa zosilňovala harmóniou tónov v identickom čase. Cyklus sa mnohokrát opakoval, kým dosiahol súlad so zákonmi fyzikálneho bytia. Rekurentným cyklom sa nastavili hodiny i zákony materiálneho sveta. Do cyklov, teraz už vedomých, sa zapojil celý systém látkovej premeny. Nepotreboval na to fyziku vysokých energií. Stačila mu premena energií na úrovni slabých interakcií chemických väzieb. Cykly prichádzali z okolitého prostredia. Prinášali trvalé ladenie podla zásad panujúcich v okolí.

    A prišlo svetlo. Svetlo ako nová skúsenosť zaplavilo nebytie. Stála tu nová výzva, nové podnety. Bolo treba rekalibrovať skúsenosť. So svetlom prišiel vzduch a možnosti vydávať vlastné zvuky - vyjadriť emócie - komunikačnú odpoveď na podnety. A svetlo bolo rovnako vlnové ako tón. Lenže svetlo nepotrebovalo pre tóny hmotu, ktorú bolo možné rozochvieť. Svetlo bolo chvením abstrahovaným. Bolo vlastnosťou smerovo orientovanou. Na rozdiel od zvuku, ktorý všetko zahrňoval. Svetlo bolo úzko smerové. Umožnilo interakciu odrazu. Pracoval s ovela vyššou frekvenciou. A bolo ho treba opäť naladiť.

    Svetlo zabralo komunikačný kanál zvukov, nie celý, len bránilo jeho rozširovaniu doterajšou rýchlosťou zaberajúc čoraz viac kapacity. Až kapacita spracovania odrazov a harmónií dosiahla kritickú hodnotu, hmota bola pripravená na prielom kvalitatívny. Od pasívnej reakcie, cez aktívne vnímanie, abstrakciu redukciou až po abstrakciu modelovú. Na základe skúseností sa formovali alternatívne vnemy. Vnemy reálne neexistujúce, vnemy ako permutácia zaznamenaných dráh cyklov. Schopnosť odrážať fyzikálnu realitu sa zdokonalovala ako rozvíjajúca sa melódia. Neskor ako orchester jednotlivých zmyslov, aby vytvorili obraz reálneho sveta. Jeho existencia bola zrejmá, ale miera predikcie malá. Zložitosťou harmonizovania rástla. Nevedomo si k nej pomáhala opakovaním. Neskor tvorbou alternatív, neustálym skúšaním a narúšaním harmónie. Zrodili sa harmónie virtuálne, existujúce iba v predstavách. Harmónie súdov a úsudkov až po logické konštrukcie. Nakoniec sa zrodilo bytie. Bytie sa zrodilo schopnosťou klamať.

    Nie náhodou vám predchádzajúce riadky čosi pripomínajú. Touto cestou sme prešli všetci. Prvý zvuk sa ako vnem objaví vo veku 26- 28 týždňov vývoja plodu. V tom momente je ale plod pripravený cyklami kolísajúceho príjmu látok, dennými a poveternostnými i motorickými cyklami prijať formu fyzikálneho obrazu sveta ako harmónie. A túžby po harmóniii, celistvosti obrazu sveta sa nezbavíme do konca života. Boli sme na to pripravovaní ešte v lone matky. Zvuk, jeho vnem, nám umožňuje vnímať svet aj keď spíme. Sluch je zmysel pracujúci v absencii iných podnetov. Sluch je všesmerový, vidiaci za roh. Je to predovšetkým systémom výstražným, ale aj systémom primárnej komunikácie. Fyzikálny obraz sveta je v dospelosti predovšetkým racionálnym zhrnutím skúseností. Vlastných i prebratých výchovou. Úloha vzdelania a výchovy pre rozvoj intelektu je nezastupitelná. Eliminácia ludskej spoločnosti a výchovy je redukciou bytia na svet inteligentnej opice. Stratený čas vo výchove sa už nevráti. Harmónie v mozgu sa nevytvoria, neurónové dráhy dostanú spontánnejší a jednoduchší tvar. Zvýši sa síce rýchlosť rozhodovania, možno i sila svalov ako dosledok tvrdšieho motorického tréningu, ale mozog bude rozumieť inej hudbe. Vzdelanie je racionálnou deformáciou primárnej hudby zmyslov umožňujúcou spoluprácu. Reč aj iné symbolické prostriedky odovzdávania informácií sa rozvíjajú pomerne skoro a sú sformované v prvých rokoch života. Vtedy sa fixuje i kooperatívnosť správania. Akonáhle subjekt pochopí existenciu svojho ega - ja chcem - ego sa stane dominantným v jeho uvažovaní. Až interakcia s výchovou pomože zmeniť svet ako obraz zápasu ega so skutočnosťou do poznania skutočnosti ako sústavy modelov umožňujúcich vyššie uspokojovanie rozvíjaných potrieb poznávania. Výchova hypertrofuje potrebu poznávania. Je to činnosť všemožne stimulovaná. Cesta od mama k vysokoškolskému profesorovi je dlhá a väčšina na jej koniec nikdy nedojde. Pre nich sú tu jednoduchšie modely. Miesto fyzikálneho obrazu sveta viera vo všemohúcnosť rodičov, prírodných síl, bohov. Pre nesformované ego je rodič bohom, kým nespozná hranice jeho možností. Boh je napokon projekciou ega vo všemohúcno, vševediacu harmóniu prestupujúcu celé bytie. Obsah bohov je individuálny a má tendenciu byť zjednodušený do boha jediného.

    Problémom poznávania je, kde stanovíme hranice. Ak hranice nestanovíme, poznávanie stále pokračuje, je potrebné neustále modifikovať hypotézy, narážame na diskrepanciu s vlastnosťami reálneho sveta. Je to neukončený proces a ako taký nemá pevne sformulované zásady, lebo sa k realite súčasne približuje - rozširovaním poznania, a aj vzďaluje s rastúcou kompresiou vedomostí aby zodpovedali fyzikálnym možnostiam spracovatelskej kapacity jednotlivca. Tá tiež priebežne mení a maximum dosahuje niekedy medzi tridsiatym a 50-tym rokom života. Prirodzeným dosledkom je potreba neustáleho prehodnocovania poznania, jeho rekalibrácia s prihliadnutím na ideové názory okolia. Čím vyššie sa človek v horách dostane, tým menej ludí stretne až sa dostane do situácie, keď je so svojimi úvahami sám. Sám može byť i v doline - v depresii. Okolitých ludí jeho problémy buď nezaujímajú, alebo ich majú vysvetlené vierou, ktorú on pokladá za prekonanú a krok späť. Zároveň je s nimi v kompetícii o zdroje tvorené prácou. Ak jeho prácu nikto nepotrebuje a tým ani neocení, klesá jeho hodnota na úroveň práce, ktorú niektorí potrebujú a aj zaplatia. Nakoniec spustí z ideálu poznávania a prisposobí sa spoločnosti na jemu vlastnej úrovni zabezpečujúcej jeho poznaniu rozšírenú reprodukciu i za cenu stacionárneho cyklu. Cenou je zastavenie vlastného poznania bezbolestný sledovaním seriálov v televízii. Poznanie bolí. Stagnácia je bezbolestná. Takže stanovenie hraníc poznatelnosti je potrebné pre oddych od bolestného procesu poznávania. Hraníc, za ktorými je bezpečne všetko podla jeho predstáv ako výrazu najvyššej vole nejakého ega, s ktorým sa stotožní.

    Velký tresk je hranicou poznania, za ktorú principiálne nemožno preniknúť. Je hranicou, v blízkosti ktorej majú rovnakú pravdivosť všetky hypotézy. Je hranicou bezpečne vzdialenou, aby bolo nemožné sa k nej doterajšími metódami danými vlnovými vlastnosťami hmoty priblížiť. Je dostatočne vzdialená pre existenciu Boha. Boha ako zmyslu ako jediného východiska, ako nadmnožiny vesmíru.

    Existencia tejto hranice umožňuje subjektom unaveným neustálym prehodnocovaním poznania tvrdiť, že za ňou je všetko podla ich predstáv, a súčasný svet je len priemetom vyššej reality do nášho obmedzeného sveta. Umožňuje harmonizovať na základe viery.

    Fyzika má svoju harmóniu, zvlášť fyzika častíc a vysokých energií. Pojmy ako šarm, spin, farby, podivnosť sú prírodovednému poznaniu zrejmé, naopak konštanty vždy znejú vežmi podozrivo bez doplňujúcich a ohraničujúcich predpokladov, obzvlášť ak má ísť o univerzálne konštanty. Falošnosť "bulharských konštánt", na ktorých stojí existencia vesmíru sa prejavuje aj vo vzájomnej previazanosti a neistou kvantifikáciou, potrebou neviditežnej hmoty, nenulovou hmotnosťou neutrín ....

    Reálny svet má svoju harmóniu, na základe ktorej možno formulovať fyzikálne zákony. Tie potrebujeme my - ludia. Odrážajú piesne, ktorým už rozumieme. Samozrejme, že sú dosial harmónie a melódie, ktorým nerozumieme. Napríklad reliktné žiarenie. Existuje a narúša teórie, rovnako úspešne odoláva svojmu vysvetleniu, resp. existuje viacero riešení, ale ani jedno nespćňajúce podmienky extrapolácie do harmonického obrazu sveta. Lenže bezrozporný obraz bude až vtedy ak sa zastaví - rozplynie v nekonečne či singularite. Dovtedy nás čaká modifikácia a a neustále prehodnocovanie piesne prírody, lebo pieseň je to čo vnímame už pred narodením a sprevádza nás celý život.

    Ak ludia spievajú piesne tých druhých, aspoň emocionálne sa s nimi stotožnia a pochopia sa navzájom aj bez toho aby porozumeli slovám. A to je hodné viac, než bezrozporná teória.

    Dušan Slugeň

    Z komentáre Petra Vareky:

    Světlo je vidět jen díky prachu; to však neznamená, že prach je světlem.

    Podívej se na tvář malého dítěte; jeho úsměv je odrazem záře obrazu (světa), které vidí jen ono. Dítě se směje, mává ručkama a jde k obrazu, který ho fascinuje, blíž. Napřed leze po čtyřech, pak se batolí a o něco později už jde. A obraz se mění, je stále mohutnější a složitější a vede k procitnutí přemýšlení. Posléze se ztratí kdesi v ohromném a "nepochopitelném" obrazu. Úsměv zmizí a místo něj nastoupí únava. Chůze se promění ve šouravý krok a cíl se změní v mihotající chladný svit hvězd.

    Jen v mysli zůstanou tmavé kontury prvotního obrazu, který kdysi zasáhnul naše dětské duše a ze kterého je nyní jen zčernalé okno k věcnému dni.

    Poslední autoritou jsme my sami, i když se často pokoušíme skrývat za někoho jiného. Tvůj příspěvek proto bez váhání zašli do BL; jsem pevně přesvědčen o tom, že vesmír by neměl být nazírán jen z "mineralogického" hlediska.

    Petr Vareka

    Petice za tolerantni společnost

    Markéta Kaštánková

    V souvislosti s potrebou reagovat na vzrustajici obavy prislusniku mensin a cizincu na rostouci nasili vznikla z iniciativy jedincu pracujicich ve statni sprave a v nevladnich organizacich petice Za tolerantni spolecnost.

    Signatari petice Za tolerantni spolecnost vyzyvaji Poslaneckou snemovnu Parlamentu Ceske republiky, aby prijala takova legislativni opatreni, ktera napomohou ke spravedlivemu potrestani rasove motivovanych cinu.

    Signatari, mezi kterymi jsou politolog Fedor Gal, sociolozka Jirina Siklova, vladni zmocnenec pro lidska prava Petr Uhl, Jana Chalupova z Kancelare Prezidenta Ceske republiky, rabin Karol Sidon ci romsky aktivista Ivan Vesely, upozornuji, ze rasove motivovane ciny zustavaji casto nepojmenovany a nejsou jako rasove motivovane ani setreny ani potrestany, o cemz svedci rozhodnuti soudu v pripade smrti prislusniku romske mensiny Heleny Bihariove, Tibora Daniela ci Milana Lacka.

    Text petice, ktery mohou zajemci svymi podpisy podporit do 31. brezna 1999, predaji autori peticnimu vyboru Poslanecke snemovny Parlamentu Ceske republiky.

    Uplne zneni petice lze ziskat na adrese obecne prospesne spolecnosti Vudud, Zitna 26, 120 00, Praha 2 nebo na Internetu na adrese http://www.radio.cz/romove/

    Plné znění petice za tolerantní společnost

    My, níze podepsaní, vyjadrujeme touto peticí obavu z rustu rasove motivované trestné cinnosti v Ceské republice. Rasove motivované ciny casto zustávají nepojmenovány a jako takové nejsou setreny ani trestány, pachatelé nejsou postizeni odpovídajícím zpusobem. Príklady soudních rozhodnutí v Písku, Karviné, Trutnove, ale i v rade dalsích míst, kdy pachatelé vyvázli s neprimerene nízkými tresty, nás poburují, nebot jsme presvedceni, ze trestná cinnost tohoto charakteru je spolecensky mimorádne nebezpecná.

    Laxní prístup státních orgánu nás vede k tomu, abychom Poslaneckou snemovnu Parlamentu ČR vyzvali k legislativním úpravám, jez zamezí porusování práv príslusníku národnostních mensin a cizincu. Zádáme o legislativní zmeny a predevsím efektivní aplikaci takových opatrení, která napomohou spravedlivému potrestání viníku. Zádáme, aby byla prijata legislativní opatrení, která zamezí sírení a vydávání rasistických, xenofobních a antisemitských tiskovin a textu. Tyto pozadavky stvrzujeme svým podpisem.


    Koalice za přírodní park Košíře - Motol

    Děti Země

    Na uzemi prirodniho parku Kosire-Motol v Praze 5 nebo v jeho bezprostredni blizkosti je planovana vystavba nekolika obytnych souboru. Pokud by byly vsechny tyto stavby realizovany, zpusobilo by to faktickou likvidaci "zelenych plic" Prahy 5.

    Proti rozsahlym stavebnim souborum, zejmena proti tem, ktere zasahuji primo do uzemi prirodniho parku Kosire - Motol nebo do jeho ochrannych pasem protestuje rada obcanskych sdruzeni i dotcenych vlastniku nemovitosti. Obcanska sdruzeni branici prirodni park zalozila 6. unora 1999 "Koalici za prirodni park Kosire-Motol". Ta zatim sdruzuje Obcanske sdruzeni Cibulka, Obcnaske sdruzeni Jinonice - Vidoule, 01/30. ZO CSOP Troja a Deti Zeme.

    "Koalice za prirodni park Kosire-Motol" se snazi minimalizovat negativni dopady bytove vystavby na zivotni prostredi Prahy 5. Jeji jednotlivi clenove jsou prihlaseni jako ucastnici vsech probihajicich spravnich rizeni, ktera se tykaji zastavby, a to jak na ruznych odborech Magistratu hl. m. Prahy, tak u Obvodniho uradu pro Prahu 5. Koalice ma ve svem usili take podporu obcanu, coz dokazuji stovky podpisu pod ruznymi peticemi, ktere nesouhlasi s masivni vystavbou nerespektujici prirodni prostredi Prahy 5.

    Hlavni duvody nesouhlasu s rozsahlou zastavbou, ktere nove vznikla koalice uvadi, jsou:

  • naruseni ekologicke stability prirodniho parku Kosire-Motol a  fakticka likvidace zeleneho pasu tahnouciho se napric casti Prahy - ubytek ploch pro kratkodobou rekreaci

  • vystavba nerespektuje pozadavky zakona c. 114/92 Sb. o ochrane prirody a krajiny

  • nektere soubory jsou v rozporu s platnym uzemnim planem (napr. zasahuji do pohledoveho horizontu, nerespektuji uzemi vyclenena pro zastavbu ani podminky zastavby urcene UR MHMP, nerespektuji prirodni ani kulturni pamatky, jejich ochranna pasma apod.)

  •  rada souboru znacne dopravne zatizi soucasne obytne vilove ctvrti a  zhorsi tak zivotni prostredi stavajicich obyvatel v okoli

  •  dojde k likvidaci zelene (stromu i keru) - budou zlikvidovany vyznamne, casto jiz dnes ohrozene a zakonem chranene rostliny i  zivocichove, ktere se na uzemi parku nachazeji.

    Kontakty na jednotlive cleny "Koalice za prirodni park Kosire-Motol":

    Obcanske sdruzeni Cibulka (ing. Lenka Matouskova, tel. 5721 2259)

    Obcanske sdruzeni Jinonice-Vidoule (Ing. Jiraskova, tel. 527 648, 0603- 2323 75)

    ZO CSOP "Troja" (Zuzana Slegrova, tel. 523 9921)

    Deti Zeme (RNDr. Jindrich Petrlik, Martin Skalsky, tel. 2278 1471)


    Vezmeme život do svých rukou ?

    Plzeňská ekologická nadace

    Vernisáží v mázhausu plzeňské radnice (nám. Republiky 1) byla v pondělí 8. února v 17 hodin zahájena výstava "Vezměme život do svých rukou". Výstavu pořádají v rámci akce "30 dnů pro neziskový sektor" Plzeňská ekologická nadace a Centrum neziskových organizací Plzeň. Výstava potrvá do 19. února zahrnuje představení 10 ekologických neziskových organizací a soubor barevných fotografií "ALPTRAUM AUTO" (Auto - noční můra) zapůjčenou německým Goethe Institutem.

    Ekologické iniciativy se představují

    Díky politickým změnám odstartovaným v listopadu 1989 se u nás začala obnovovat činnost mnoha kulturních, vzdělávacích či charitativních sdružení, spolků a nadací. Vznikla také řada nových organizací, které reagují na nové společenské problémy, jakým je například ničení životního prostředí. Ekologické iniciativy u nás vinou represí komunistického režimu nemají dlouhou tradici. Není proto divu, že nemalá část veřejnosti stále není informována o cílech a práci různých ekologických organizací.

    Proto se Plzeňská ekologická nadace (PEN) a Centrum neziskových organizací Plzeň (CNOP) a rozhodly umožnit těmto organizacím představit sebe, své cíle a aktivity plzeňské veřejnosti. Této šance se chopilo 10 organizací. V mázhausu plzeňské radnice se Vám tedy představí: 1. základní organizace Českého svazu ochránců přírody (ZO ČSOP) Plzeň, Děti Země - Plzeň, Energetická sekce, Plzeň - město pro lidi, Plzeňská ekologická nadace, Sdružení pro ochranu vrchu Val, Sněm dětí ČR pro životní prostředí, Spolek přátel místních drah, Spolek pro ochranu zvířat v Plzni a ZO ČSOP Spálené Poříčí.

    Auto - noční můra ?

    U příležitosti 100. výročí vynálezu automobilu sestavil mnichovský Institut für Ökologie zajímavou fotografickou expozici "ALPTRAUM AUTO" (Auto - noční můra), která se setkala v Německu se značným ohlasem. Díky laskavosti pražské kanceláře Goethe Institutu měla možnost shlédnout tuto výstavu také Praha, Brno, České Budějovice a nyní Plzeň.

    Jelikož se automobilismus stává hlavním zdrojem znečištění ovzduší a nejvýznamnějším ekologických problémem českým měst, může být pro nás pohled zpoza německé hranice zajímavý. I Plzeň stále více tíží negativní důsledky automobilismu, o čemž svědčí tisíce lidí vystavených nadlimitním koncentracím škodlivin v ovzduší a vysokým hladinám hluku_. Rostoucí automobilizace přináší i v Plzni první významné konflikty. Příkladem může být např. mnohaletý boj o trasu dálničního obchvatu nebo bouřlivá diskuse o plánu na vybudování tzv. severo-jižního průtahu. Záleží na nás, zda začneme hledat efektivní řešení této nepříznivé situace. Nebo bude situace vyhrocena budováním dalších kapacitních silnic a parkovišť natolik, že se automobil stane "noční můrou" Plzně a dalších českých měst ?

    P.S. Plzeňská ekologická nadace připravila spolu s Českým a Slovenským dopravním klubem publikaci "Účinky výfukových plynů z automobilů na lidské zdraví", kterou je možné si objednat na adrese: Plzeňská ekologická nadace, Úslavská 29, 301 44 Plzeň, tel./fax: 019/74 55 905, e-mail: pen@iol.cz

    "Předpoklad zdravotních rizik z hlukové zátěže a imisní zátěže NO2 a benzenem z provozu dálnice D5 v úseku mezi Ejpovicemi a Sulkovem trasy SUK2 a variant stavby SU, SUK1, KU, KOU a nulové v roce 2020", Krajská hygienická stanice Plzeň, březen 1998


  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|