úterý 16. února

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv z ČR Odkazy:
  • Přehled nejzajímavějších článků z poslední doby Sdělovací prostředky:
  • Pět let Novy: Je V. Železný lumpen-intelektuál? (Ondřej Čapek) Veřejné debaty:
  • Čs. intelektuálové: Diskuse v Luhačovicích mimo mísu (Kazi Šťastná) Věda:
  • Británie: obava z geneticky modifikovaných potravin Vědecký výzkum ve střední Evropě:
  • "Vlezdoprdelismus" vědeckého světa? Češi v Americe a dvojí občanství:
  • Jak jsem se snažila jednat s činiteli vlády v Praze (Jiřina Fuchsová)
  • Dopis Helsinskému výboru amerického senátu (Jiřina Fuchsová)
  • Evě Gratzingerové: Jawohl, meine Frau! (Petr Jánský) Reakce:
  • Pan Jírovec objevil Ameriku! (Vlastimil Obereigner)
  • Životní úroveň v Praze a na venkově? (Petr Čanda)

    Kompletní Britské Listy


    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britske listy over the past year or so. (Selected Britske listy articles in English now appear in the new electronic pages of the journal "The New Presence"). - Zde je měsíčník Nová přítomnost.
  • Tady je minulé vydání Britských listů.
  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.
  • Adresa Britských listů je zde. Pouze když nefunguje, pište na tuto alternativní adresu.
  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).
  • Užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku jsou zde.

    Co je nového v České republice

  • Severočeské sdružení organizací Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu požádalo v otevřeném dopise vládu, aby se začala zabývat kritickou situací v okresech Most a Chomutov, které dlouhodobě zaznamenávají nejvyšší nezaměstnanost v České republice. V lednu dosáhla míra nezaměstnanosti na Mostecku 16,5 procenta a na Chomutovsku 15,7 procenta.

  • Přísnější podmínky pro zaměstnávání cizinců v ČR připravuje ministerstvo průmyslu a obchodu chystanou novelou živnostenského zákona. Živnostenský list by tak měl být vázán na dlouhodobý pobyt s doložkou "za účelem podnikání".

  • Trpělivost, vyrovnanost a vytrvalost jsou vlastnosti, které mohou spolu s úsilím o rekvalifikaci či zlepšení jazykových znalostí napomoci nezaměstnaným ve snaze získat novou práci. Naopak alkohol a drogy jsou pro lidi bez práce mimořádně nebezpečné, a proto je lepší se jich vyvarovat. Deprese, stavy úzkosti a smutku se dají mírnit pohybovou aktivitou, procházkami, relaxací nebo psychoterapií. Takovéto rady nezaměstnaným zveřejnil v únorovém tiskovém servisu odbor prevence kriminality ministerstva vnitra.

  • Mluvčí Bezpečnostní informační služby Jan Šubert požaduje, aby bylo zahájeno vyšetřování, existuje-li podle vicepremiéra Pavla Rychetského podezření, že BIS nepracuje pro vládu a "je v podstatě zprivatizovaná". Rychetský v nedělní televizní debatě řekl, že je BIS potřeba zrušit nebo hluboce reorganizovat. "Pokud bychom se chovali jako soukromá firma a přijímali pokyny od někoho jiného, neslýchaným, nehorázným způsobem bychom porušovali zákon," řekl Šubert.

  • Někteří činitelé ČSSD odmítají "forenzní audit" hospodaření své strany, prý v souvislosti s loňskou předvolební šestimiliónovou půjčkou. Audit by mohla požadovat Hospodářská rada ČSSD, pokud ji nepřesvědčí vysvětlení místopředsedy strany Iva Svobody o okolnostech půjčky nebo pokud bude mít o loňském hospodaření pochybnosti. Utajovaný věřitel sociální demokracii poskytl před loňskými volbami do Poslanecké sněmovny tři milióny v hotovosti a další tři milióny formou šeku krytého akciovou společností Tax & Investment Advisors.

  • Mečiarova tajná "Slovenská informační služba" se údajně snažila "podvratnými akcemi" ztížit vstup ČR, Polska a Maďarska do NATO. Konstatuje to tajná zpráva, kterou vypracoval nový šéf Vladimír Mitra. Prý SIS podporovala skandály kolem české BIS a podněcovala či organizovala útoky rasistů proti Romům. - Takže Češi vlastně za nic nemohli, hurá.

  • Lidé v ČR přestávají přispívat na humanitární účely. Úspěšní podnikatelé dávají raději peníze na soutěže královen krásy. Výrazný pokles zájmu o pomoc jiným v nouzi zaznamenávají oblastní spolky Českého červeného kříže. Občané, zatíženi starostmi se zvyšujícími se životními náklady, na  soucit s jinými prý rychle zapomínají. Málokdo loni přispěl pomocí pro oběti povodní na Rychnovsku a na sbírku, vyhlášenou na pomoc zemětřesením postižené Kolumbii, nereagoval prý podle Českého červeného kříže v Karlových Varech "vůbec nikdo".

  • Patnáct lidí bylo včera ráno zraněno při srážce autobusu hromadné dopravy s osobním vlakem nedaleko železniční stanice ve Frýdku-Místku. "Řidič autobusu pravděpodobně nerespektoval na přejezdu světelné značení, které údajně v tu dobu fungovalo.

  • Ministr kultury Pavel Dostál vůbec nepřípustně neovlivňuje sdělovací prostředky? Na setkání českých a slovenských intelektuálů v Luhačovicích o minulém víkendu, píše v dnešních BL Kazi Šťastná, bylo slyšet Pavla Dostála u oběda, jak konstatuje, že poté, co viděl sestřihanou verzi rozhovoru, který poskytl televizi, zavolal řediteli České televize, co to má znamenat, že byla odvysílána tak nepříznivá verze rozhovoru, a co že s tím ředitel ČT bude dělat... Viz Obsah tohoto čísla.

  • Nezájem v ČR o problém geneticky modifikovaných potravin? Je zajímavé, že britská diskuse o potenciálním nebezpečí geneticky modifikovaných potravin, která se ovšem přímo týká i ČR, čtenáře BL přiliš nezaujala. Proč to je, že v Británii je to už mnoho dní zpráva s palcovými titulky, a čtenáři v ČR si článek většinou neotevřou? Protože si myslí, že se jich to netýká, že do ČR se žádné geneticky modifikované potraviny nedovážejí? Anebo se domnívají, že se s tím stejně nedá nic dělat, že na něco umřít musíme? Rádi zveřejníme vysvětlení od čtenářů.

    Jedna čtenářka k tomu napsala: Pokud se vyspely svet odvrati od geneticky modifikovanych potravin, bude to asi znamenat jedinou vec - vyvezou je k nam. (Jako se nyni deje treba s cigaretami.)

    Nemyslim, ze vsechny geneticky modifikovane potraviny budou pro vsechny lidi skodlive, ale ze pro urcite lidi predstavuji potencialni nebezpeci (minimalne alergii). A je sproste, ze si lide nemohou vybrat, zda je chteji jist anebo ne. Co by to mohlo udelat s ekosystemy, radeji ani nepremyslim.

    Nedovedu odhadnout, jakym mechanismem poskozoval lektin v uvadenych experimentech krysy. Lektiny jsou latky, ktere stimuluji rust bilych krvinek - mozna tam doslo k nejake aberantni hyperstimulaci, ale to je jen spekulace.

  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz/prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • V minulych dnech vyslo TRETI cislo casopisu Tramvaj Načerno.

    Výběr textů z posledních dní:


    Pokračování seznamu nejzajímavějších článků z poslední doby umisťuji zvlášť jako samostatný text, viz OBSAH dnešního čísla. (Toto pokračování se NENATÁHNE jako součástí Kompletních Britských listů, musíte si na ně v Obsahu samostatně kliknout.) Všechny články předchozích vydání od začátku Britských listů v červenci 1996 jsou k dispozici v archívu BL.

    Pět let Novy: je Vladimír Železný lumpenintelektuál?

    Ondřej Čapek

    Úvodem

    K napsání tohoto článku mě vyprovokovalo několik okolností: velice tvrdá propaganda filmu Polda III, nejnovějšího díla režiséra Soukupa, sledování pořadu Volejte řediteli a pořadu sestaveného ze zbytků silvestrovské galašou. Způsob sebeprezentace TV NOVA se mi totiž zdá být zločinem proti české společnosti. Působení této televize bych přirovnal k rakovinnému nádoru, který rozkládá společnost a metastazuje mimo jakoukoliv kontrolu.

    Nova jako tržní subjekt

    Úhelným kamenem, od kterého Nova odvíjí legitimizaci (oprávněnost) svého chování, je předpoklad o její nezávislosti, která pramení z toho faktu, že je soukromou televizí s právem se chovat svobodně - tedy dle svých cílů. Tento předpoklad však pramení z povrchně chápaného liberalismu.

    Především je nutno uvést implicitní předpoklady, které způsobují, že nezávislost je vůbec možná a tržní chování vede ke společenskému dobru (ve smyslu Smithovy neviditelné ruky).

    Tyto předpoklady jsou shrnuty v ekonomické teorii v modelu dokonalé konkurence. Předpoklady dokonale konkurenčního prostředí jsou: existence velkého počtu kupujících a prodávajících, výrobek (poskytovaný služba) je homogenní (stejný), na trh je volný vstup a výstup, spotřebitelé i výrobci mají dokonalé informace o trhu a firmy usilují o maximalizaci zisku, spotřebitelé užitku.

    Je jasné, že málokdy jsou tyto předpoklady splněny zcela. Pokud se situace blíží ideálu, jedná se o monopolistickou konkurenci, naopak v případě nesplnění těchto požadavků se jedná o monopol (v případě jediné firmy na trhu) nebo oligopol (to když na trhu působí malý počet firem).

    Podstatné je, že tato situace je chápána jako tržní selhání a nelze hovořit o efektivním systému. V tomto případě je povinnost státu chování dané firmy regulovat.

    Monopol samozřejmě nikdy není absolutní, ale existuje v rámci určitého tržního segmentu. Spíše než o monopolu by se dalo hovořit o míře monopolizace určitého odvětví. Zde existuje potíž s tím, že definice odvětví nemusí odpovídat realitě.

    "Militantní liberalismus" může namítnout, že existence odvětví je pouhým přeludem: Telecom nemá monopol, neboť lidé mohou používat poštu.

    Nova podniká na oligopolním trhu. Situace je o to vážnější, že oligopol je zajištěn právními omezením - počet celoplošných signálů je dán mezinárodními dohodami. Na trh televizního vysílání tedy není možnost volného vstupu.

    Pokud jsou "kupujícími" jsou zadavatelé reklamy, existují pouhé dvě firmy (Nova a Prima), které mohou nabídnout prostor pro reklamu uvnitř filmů.

    Velikost reklamního prostoru na ČT je navíc stanovena administrativně. Komerční projekt Planeta Nova lze v určitých ohledech považovat za monopol.

    Nezávislost Novy - propagandistický mýtus

    Z uvedeného ovšem plyne, že nezávislost Novy je pouhým propagandistickým mýtem. Chování firmy v podmínkách oligopolu je určováno i chováním konkurentů. Jedním z možných popisů je tzv. teorie her.

    "Hráči" nejsou pouze naše čtyři televize, hráčem je i politická elita. Politikové za nedostatečné veřejné kontroly "nakupují" u Novy popularitu za postupné odbourávání administrativních omezení a (pevně tomu věřím) i za kontrolu nad radou pro televizní vysílání (rozumějte: za omezení vlivu nepohodlných tajtrdlíků jako je pan Štěpánek) a v konečném efektu i nad příjmy ČT.

    Tento obchod je oboustranně výhodný a jeho výsledkem je nedostatek nových myšlenek a pozvolná degenerace reálné demokracie. Nova nemusí vysílat dle svého původního projektu a mocenská elita se nemusí obávat ztráty popularity.

    Čistě hypoteticky lze Nově pohrozit odejmutím licence, pokud se nebude chovat určitým způsobem. Toto však není nutné, Nova ví co si může dovolit a partneři se nějak dohodnou - proč například Václav Klaus nežaloval Novu o 100 miliónů? Je žalovatelné se domnívat, že mu to bylo splaceno mediální podporou?

    Jedním z důsledků je dle mého názoru i absence reálné vnitrostranické opozice. Nova není totiž hlídacím psem politických špiček, je jejich mediálním sponzorem v tažení proti jakékoliv opozici, ať vnitrostranické (nemůžeme "sejmout" předsedu, neboť je populární) nebo proti opozici v regionech (a toto je dle mého soudu skutečná podstata "pragocentrismu").

    Vítejte v normalizaci!

    Nova a divák

    Dalším mýtem je tvrzení, že Nova pouze plní přání diváků. Znamená to, že v podtextu každého záběru na zkrvavený vrak automobilu, každého napřaženého mikrofonu před plačící čerstvou vdovu, nebo jiné lidsky odpudivé věci, zní (snad) Čechovovo: Nezlob se na zrcadlo, když máš křivou hubu.

    Tento přístup je mylný hned z několika důvodů. První z nich je mylný předpoklad, že se dá objektivní metodou zjistit, co si divák skutečně přeje. Existuje samozřejmě možnost marketinkových výzkumů a možná, že nějaké Nova provádí.

    Potíž je v tom, že firma existující v tržním prostředí si nemůže dovolit spolehnout se pouze na tyto výzkumy. Chce-li přežít, součástí tržní strategie musí být nějaká vize, tedy snaha inovovat. Nabídnout něco, co tu ještě nebylo.

    Nikdo nemohl do prvního uvedení hodinek SWATCH tušit, že lidé si budou kupovat hodinky jako módní zboží. V teorii marketingu existuje sice jakási hypotéza o podstatě zboží, která říká, že člověk má určité objektivní potřeby: nasycení, bezpečí atd. Nelze však dopředu určit (dokud se to nevyzkouší) v jaké formě má být tato potřeba uspokojena.

    Nelze tedy tvrdit, že lidé budou preferovat majora Meisnera před Markétou Lazarovou. K "ideálnímu" výrobku vede cesta pouze přes konkurenční prostředí, které v případě oligopolu chybí.

    Dalším "malým špinavým tajemstvím TV Nova" je opomenutí se přiznat k takzvané segmentaci trhu, díky níž si firma může svobodně zvolit svého zákazníka.

    Vypadá to, že jsme jeden ze čtyř celostátních signálů prodali firmě, která se soustředila na "spodní segment trhu" - jinak řečeno na hlupáky.

    Tím se však dostalo vysílání Tv Nova mimo jakoukoliv kontrolu.

    (Tady by bylo asi nutno říci, že na tomto přístupu není nic špatného, děje - li se v tržním konkurenčním prostředí. Předpokládám, že divák si v USA může svobodně zvolit mezi sledováním různě kvalitních programů. Jedním z výsledků je i vznik řady kvalitních komerčních programů, jako jsou Simpsonovi apod. Viz dále.)

    Nova a umění

    Často slyšíme námitku, že tržní ekonomika nepřeje umění. Jako důkaz slouží právě Nova. Budu se snažit teď obhájit tezi, že umění vzniká právě díky svobodě, která se jeví jakožto konkurence - bez konkurence není svobody.

    Teprve díky konkurenci vznikají důvody pro inovace, pro vytváření nových věcí. A naopak: firma jistá si svým dominantním postavením se brání novým věcem (Internet byl ignorován nejen Telecomem, ale i Microsoftem právě díky jejich monopolní síle).

    Bylo napsána řada knih zkoumajících vztah mezi uměním a konzumní kulturou. Představme si umělecké dílo, které je běžnému divákovi v podstatě nesrozumitelné jako určitý prototyp zatím neprodejného výrobku.

    Pro velké výrobce kultury je výhodné sledovat a podporovat umělecké počiny. Je přirozené, že soukromé firmy vyrábějící konzumní muziku budou podporovat nové progresivní kapely, aby udržely náskok.

    Za každým komerčně úspěšným filmem nebo knihou lze vystopovat určitý archetyp v podobě uměleckého díla: Frankenstein od Mary Shelley je uměleckým dílem, seriál Xena "je vyroben" na základě antické mytologie a takto by se dalo pokračovat.

    Abychom byli poctiví k "pouhé" komerční zábavě je třeba dodat, že umělecký počin může být inspirován i pokleslými žánry, příkladem budiž Goethův Faust, Váchalův Krvavý román nebo Twin Peaks od Davida Lynche.

    Přístup Novy k umění je důsledkem absence dostatečně silné konkurence.

    Nova produkuje škvár, neboť si je jistá, že chce - li být umělec úspěšný, stejně nakonec k ní přileze (viz kapela Pražský výběr, nebo Jiří Suchý).

    Je tak odstartována sestupná spirála co se týče úrovně komerčních pořadů. Nejsem si jist, zda - li existuje nějaká laťka pod kterou již nelze klesnou. A až bude Merunka hlasitě pouštět větry a Jurinová se tomu bude hlasitě smát bude pozdě.

    Nova a její ředitel

    Důkazem, že se Nova nepohybuje v tržním prostředí je tókšou "Volejte řediteli". Neexistuje žádná jiná soukromá firma, která by si dovolila dlouhodobě pomlouvat svoji konkurenci (o něco podobného se pokusil snad pouze Čedok).

    Podobně jako Pepsi Cola ve svých reklamách neukazuje lahve Coca-Coly s utopenými myšmi, i Železný by si měl odpustit jakoukoliv zmínku nejen o ČT, ale zejména o svém konkurentovi TV Prima. Zdá se, že v osobě pana Železného byla počata nová forma lůzy - kromě tradičního lumpenproletariátu, novodobé lumpenburžoazie dovolte, abych vás seznámil i s lumpen-intelektuálem.

    Proč jsem zvolil právě tento termín? Považuji totiž pana Železného za velice inteligentního člověka, který svůj dar zneužil podobně jako lumpenproletariát svoji sílu a lumpenburžoazie své peníze.

    Pro nevzdělaného diváka (pro kterého je Nova určena především) působí dle mého soudu pořad jako objektivní diskuse ředitele s diváky. Ve skutečnosti však Ředitel nad svými nováky panuje tou největší mocí, kterou mu může postmoderní doba nabídnout - je diskutujícím a zároveň tím, kdo určuje pravidla diskuse.

    Dovolte mi malou odbočku: Důležitým rysem postmoderní doby (což teď nemyslím nějak hanlivě) je poměrně radikální odmítnutí absolutna, absolutních hodnot.

    Na piedestal byla místo absolutní ideje dosazena tolerance. Imperativ doby zní: Buď tolerantní. Připusť, že každý má svou pravdu.

    Potíž je v tom, že nejsme schopni stanovit kritérium pravdivosti - nelze se odvolat na Bibli, na ideu Pokroku nebo Rozumu, která by transcendentně ukotvovala ideu Pravdy.

    Analogie ze sportu: na otázku Mohu hrát rukou? nemůžeme odpovědět Ano či Ne, pokud nevíme, co se hraje.

    Pravda existuje pouze uvnitř určitého souboru pravidel. Tento soubor je často nazýván diskurzem. Ten kdo určuje diskurs (Hrajeme fotbal, nebo: Hrajeme ragby) určuje i pravdivost odpovědi.

    Pořad "Volejte řediteli" je právě příkladem této manipulace. Protože Železný určuje pravidla výběru otázek, délku odpovědí atd., má vždy pravdu. Co na tom že používá orwellovský pajazyk (spojení typu "automobilové industrie" nebo "scanování" konkurenčních programů) a jeho tvrzení jsou poměrně snadno vyvratitelná (viz výše).

    V tomto diskursu argumenty tohoto typu nejsou důležité - neplatí podobně, jako neplatí ve fotbale gól rukou. Podstata lumpen-intelektuálství spočívá právě v tom, že se obrací ke svým novákům jako prorok, kterému je třeba věřit:

    Jsem nejlepší ředitel nejlepší televize. Rozuměj tomu podobně jako: Není boha kromě Alláha a Mohamed je jeho prorok.

    Byl jsem na besedě s panem ředitelem, která se konala na FFUK. Nejen, že si Železný ani zde neodpustil svá pavědecké tvrzení například o fraktátové struktuře televizního zpravodajství (fraktáty byla svého času módní matematická teorie).

    Byl osloven divákem z publika, který chtěl blíže vysvětlit některá tvrzení. Více méně z toho vyplynulo, že Železný tak trochu podcenil inteligenci publika a implicitně se přiznal k manipulaci s divákem (chybný výkon, jak by řekl Sigmund Freud).

    Železný na místo toho, aby vysvětlil divákovo špatné pochopení jeho slov, či aby to vzal jako výzvu pro svou obhajobu, jednoduše se na dané téma odmítl bavit.

    Je otázkou, do jaké míry Železný věří tomu, co říká. Je ještě natolik normální, aby si své "půlhodince nenávisti" odfrkl a relaxoval četbou kvalitní literatury a dobré hudby?

    Nebo tomu co říká opravdu věří? Já si myslím, že to první - pan ředitel není hloupý, je jen tak trochu nemorální. V každém případě existuje jen jediná další figurka z televizní obrazovky, která tak splynula s prodávaným výrobkem: Je jí králíček Azurit.

    Nova a její lidé

    V rámci oslav 5. výročí vzniku Novy byl vylepen billboard, na kterém je Železný "s lidmi z Novy" zobrazen s přihlouplým úsměvem, jak řídí autíčko na horské dráze. Plakát je opatřen textem Jedete v tom s námi. Zdá se mi, že se jedná o vyhrožování: jedu v něčem co řídí člověk kterého jsem nevolil.

    Je vůbec nějaká šance, jak se z nováckých kleští dostat? Z dlouhodobého hlediska samozřejmě dojde k rozšíření internetové sítě, ke zjednodušení či nové konstrukci PC a zejména k prudkému růstu průchodnosti sítě a lidé budou místo monopolizované televize používat Internet u kterého je stále velká šance, že zůstane pluralitní.

    Určitou šancí by snad bylo i postupné znechucení schopných lidí, kteří jednoduše odmítnout se podílet na tvorbě této pakultury. V jedné kabelové televizi se pro mizerně sestříhanou sekvenci upoutávku na film (promo) vžilo označení blbý jak z Novy.

    Je opravdu smutné se dočíst v rozhovoru s Ivanem Rosserem, šéfredaktorem redakce zábavy:

    Kdy jste ve své práci pocítil největší zadostiučinění? Této otázce moc nerozumím, nemám důvod mít pocity tohoto druhu. (...) Nejsem smutný a pobaví mě úplně všechno. Jsem prostý, primitivní, nenáročný divák.

    Pozor! Toto není krédo řidiče hovnocucu. Takto se hodnotí vzdělaný člověk, návštěvník klubových kin, který snad i čte a chodí na koncerty (jak vyplývá ze zbytku rozhovoru). Na Nově zřejmě zavedli firemní pokřik: Dělám pro debily!

    Jsem debil! Jsem na to hrdý! Co vzkázat takto uvažujícím "kreativním" kulturním pracovníkům? Snad jen pozdrav, kterým se zdravil se svým publikem Frank Zappa: Je mi vás líto, prasata.

    Závěrem

    V listopadu 89 mi bylo patnáct let. Myslím si, že bychom už konečně mohli přestat dělit čas na před listopadem a po listopadu. Navrhuji jiné dělení: před a po televizi Nova. Nechci tvrdit, že za vše může pan Azurit-Železný, beru ho jen jako předěl, jako znak doby. Jen pro srovnání, před érou A-Ž nebylo možné...

  • aby byl na vysokoškolském majáles byl vypnut proud skupině uprostřed hry.

  • aby ministr vypadal jako Bašta či Špidla, nebo.... (můžete doplnit svého favorita)

  • aby byl přijat tak hloupý protidrogový zákon.

  • aby policajti vymlátili klub Propast.

  • aby v televizi zpíval Michal David, Lunetic, či "karaoke king" Hůlka.

  • aby se debaty změnily v (lidsky) odpudivá freak-show typu Peříčka, či Kotle.

    Pořadí je náhodné a neúplné.

    Ondřej Čapek

    Poznámka JČ: K této analýze Ondřeje Čapka bych dodal jen malou drobnost: situace by se dala změnit, kdyby se lidé zvedli a bombardovali bez ustání své poslance a vládní představitele, aby zavedli inteligentní regulaci televize Nova a aby zajistili, aby na Nově vysílal zpravodajské a publicistické pořady jiný, seriózní broadcaster, třeba tisková agentura Reuters.

    Soubor předpisů, jimiž se řídí vysílání britské komerční televize (okruh je silně pluralistický, na jeho pořadech se podílí šestnáct regionálních stanic a žádný jeden ředitel nemá vrch) je zde.

    Britské listy se televizí Nova zabývaly velmi podrobně začátkem roku 1997. (v době, kdy ještě byly přílohou Neviditelného psa). Najdete to v  tomto archívu, zde jen několik odkazů:


    Slovenskočechy:

    Uspávací lázeňská sebeoslava

    Kazi Šťastná

    An English version of this article is available here in the current issue of the Electronic New Presence Magazine

    O minulém víkendu se sešlo asi 50 českých a slovenských univerzitních pracovníků, politiků, umělců, aktivistů a novinářů v moravském lázeňském městě Luhačovice na pátém výročním Setkání Vlado Čecha. Akci sponsoroval česko-slovenský týdeník Mosty.

    Byl to víkend snobského, československého oslavování, a plebejci byli drženi přísně na druhé straně obranného příkopu. Opět jednou se sešly české a slovenské intelektuální elity a debatovaly o aktuálních otázkách - a téměř ničemu nerozuměly. Ale možná, že pochodeň dynamických společenských změn přešla od Čechů, kteří jak se zdá, teď příliš nevědí, co dál, ke Slovákům, jejichž společnost se rozvíjí.

    Akci vytvořila v únoru 1995 nynější šéfredaktorka Mostů Soňa Čechová, rok poté, co její čtyřiačtyřicetiletý syn Vlado zahynul za dosud nejasných okolností při automobilové nehodě. Avšak tato třídenní konference má být něčím víc než jen památníkem pro Vlada. Má kráčet v šlépějích tohoto bývalého slovenského disidenta a signatáře Charty 77 a podporovat jeho myšlenky, které prosazoval, dokud byl naživu, prostřednictvím své činnosti jako zakladatel Mostů a Hnutie československého porozumenia. I když se přesný seznam hostů každý rok trochu mění, všichni účastníci jsou sjednoceni sentimentální nostalgií a úsilím udržovat oheň v krbu bývalé federální republiky a všeobecných česko-slovenských vztahů.

    Pro pozorovatele, jako jsem byla já, byl tón celého setkání určen už u stanice metra I.P: Pavlova, kde jsem se setkala s ostatními cestujícími, kteří jeli do Luhačovic mikrobusem. Jeden z nich mě přivítal výrokem: "No, uvidíte, že to bude intelektuálská akce, až všichni přijdou včas." A tak tomu také bylo.

    Ti nekulturní plebejci

    Nad celým víkendem jako mokrá deka viselo téměř hmotné a velmi konkrétní elitářství. Pod touto dekou usilovala skupina českých a slovenských intelektuálů ze všech sil zachránit některé zastaralé představy o vysokých ideálech, etických normách a rafinovaném vkusu. Během tří dnů debat, jejichž cílem bylo zkoumat nynější stav sdělovacích prostředků, politiky, kultury, ekonomiky, životního prostředí a lidských práv v obou republikách, převažující konsensus mezi přítomnými, jimž bylo většinou nad padesát let, byl, že ve všech těchto oblastech jsou vyšší ideály a standardy ohroženy. Útočí na ně primitivní plebs, masy, jimiž lze jen pohrdat, lid.

    Navzdory tomu, že se v poslední době tolik hovoří v českých a slovenských intelektuálních kruzích o "občanské společnosti" i navzdory tomu, že v únoru byla zahájena v ČR kampaň "30 dnů pro veřejný sektor", většina přítomných v Luhačovicích vyjadřovala silné a trpké pohrdání občanem, totiž průměrným voličem. Určitá míra arogantní "protiplebejské" rétoriky byla součástí oficiálních projevů i debaty, která se pak konala v přednáškové síni i u večeře.

    Jeden autor přednášky, český historik Jan Rychlík, samolibě prohlásil, že nesdílí přesvědčení, že hlas lidu je totéž jako hlas Boží. Rychlík odmítl naivní představu, že prostý občan rozumí všemu. Ve skutečnosti, konstatoval Rychlík, je tomu přesně obráceně: prostý občan nerozumí ničemu.

    Obdobně, v kulturní části konference vyjádřil český ministr kultury Pavel Dostál blahosklonný názor, že lidé možná vědí, jak rozlišit shnilou mrkev od mrkve kvalitní, ale s literaturou je to trochu složitější. Proto, argumentoval Dostál, je nutno v této oblasti lidem trochu pomoci. Je třeba určit standardy a předpisy a regulovat to, co se bude tisknout.

    Politická část jednání měla také své perly arogance, jako byl například vládní poradce Albert Černý, který zdůraznil, že jestliže se prostý občan nenaučí základy politiky, nebude schopen rozlišit, co je pro něho dobré a co jen vypadá dobře na papíře, a proto nebude schopen hlasovat "správně".

    Avšak k nejemocionálnějším útokům na obyčejného občana došlo v té části konference, která byla věnována sdělovacím prostředkům. Dostálova a Černého teorie "zmateného zákazníka" se do této části konference hodila velmi dobře, protože účastníci diskuse za předsednickým stolem konstatovali, že v současnosti dochází k "banalizaci" sdělovacích prostředků a vzhledem k tomu, že průměrný občan je víceméně negramotný, co se sdělovacích prostředků týče, není chudák schopen rozlišit mezi bulvárním a seriózním tiskem. Pronášela se apokalyptická tvrzení, například teolog a bývalý disident Jan Šimsa řekl o rozhlasovém vysílání, že soudě podle toho, kam všechno směřuje, sdělovací prostředky budou brzo pro průměrného diváka a posluchače. Ta hrůza! Ve stejném duchu vyjádřil náměstek předsedy českého Senátu Petr Pithart znepokojení nad reformami, které v současnosti probíhají v regionálním rozhlasovém vysílání, a když mu bylo oponováno, že změny jsou nutné, protože, konec konců, ve všech krajích nelze vysílat jen pro čtyři procenta obyvatelstva, odpověděl slovy: "Ano, ale není důležitější, kdo jsou tato čtyři procenta?"

    Prázdné moralizování, nic praktického

    Takové výroky byly pro konferenci příznačné. Na mnoha úrovních zůstala konference zcela odříznuta od skutečnosti. Debata o etice sdělovacích prostředků, která se konala první večer, například prokázala, že přítomní základním způsobem nechápou skutečné problémy sdělovacích prostředků. Namísto toho, aby se debata konkrétně zaměřila na věcnou kritiku nynějších českých a slovenských elektronických médií a tisku, většina diskuse se točila kolem mlhavých výkřiků proti snižování úrovně a hrubému zavádění tržních principů do sdělovacích prostředků. Jak je zvykem pro mnoho intelektuálů a novinářů v obou zemích, mnoho z nichž bylo vytlačeno snižováním stavů a kosmetickými úpravami nových, většinou zahraničních majitelů z významnějších deníků do okrajových periodik, televize Nova byla opět prohlášena za symbol všeho zla v dnešních sdělovacích prostředcích, zaměřených na spotřebitele. Ředitel Vladimír Železný byl démonizován a vysmíván jako člověk, který sám vede slepý a poslušný plebs cestou k jedinému velkému, banálnímu, senzacechtivému "varietnímu show sdělovacích prostředků".

    Jen několik hlasů se pokusilo zaměřit diskusi ke konkrétnějšímu zkoumání existujících problémů a hrubých nedostatků sdělovacích prostředků. Když jeden moravský účastník poukázal na to, že zprávy ze zahraničí (včetně Slovenska) nyní v podstatě zmizely z Událostí České televize, a když se něco přece jen ze zahraničí v televizním zpravodajství objeví, je to až za několika irelevantními a amatérsky prezentovanými místními "zprávami", jeho slova zmizela v černé díře a rozhovor se vrátil k něčemu relevantnějšímu, jako jsou nejnovější útoky televize Nova na prezidenta Havla.

    Mluví, ale neslyší

    Je ironické, že právě v samotných projevech a příspěvcích účastníků se bolestně projevovaly některé skutečné, akutní problémy dnešních českých a slovenských sdělovacích prostředků. Když promluvila moderátorka debaty, věnované etice sdělovacích prostředků, a zároveň šéfredaktorka politického týdeníku, o tom, že je "hostem" na prezidentově tiskové konferenci a vidí svou roli v tom, že musí přijít slušně oblečená a chovat se zdvořile, "jak vás to naučila maminka", a neptat se na nic příliš zvídavě, vypovídá to více o stavu sdělovacích prostředků a o mediální etice ve střední Evropě než dlouhé řeči o morálním kódu a etických standardech.

    Obdobně, když si český ministr kultury stěžuje, že Česká (veřejnoprávní) televize je ovládána politicky, a odmítá nynější Radu České televize jako čistě politický, zkorumpovaný orgán, a pak je ho slyšet u oběda, jak konstatuje, že poté, co viděl sestřihanou verzi rozhovoru, který poskytl televizi, zavolal řediteli České televize, co to má znamenat, že byla odvysílána tak nepříznivá verze rozhovoru, a co s tím ředitel ČT bude dělat, velmi brzo dobře pochopíme, jak to chodí v České republice ohledně vlivu politiků na sdělovací prostředky.

    Stejně výmluvná byla debata většiny účastníků, jejichž projevy byly plné zastaralé terminologie a pojmů. Kromě známých oblíbených rčení jako "naši Romové" a banálních, sexistických pokusů o trapné vtipy ("je to jako s mladou holkou - Slovensko se bude taky těžko zbavovat své špatné pověsti") přítomní se přidržovali i otřepaných pojmů kultury a národa.

    V poslední den konference, Pithart, v závěrečném projevu, a Dostál, v kontextu svého projevu o kultuře v tržní ekonomice, požadovali více "sebereflexe". (Je to jediná věc, které víc tato konkrétní konference českých a slovenských intelektuálů skutečně NEPOTŘEBOVALA.) Kromě toho, že ve svém projevu, obsahujícím spoustu sebepochvalné rétoriky o tom, jak nalezneme místo v kulturní mozaice Evropské unie, Dostál také trval na definici kultury prostřednictvím národní totožnosti a prostřednictvím otázky, která je v popředí myslí československých intelektuálů od dnů první republiky, totiž Peroutkovo únavné: "Jací jsme?"Už to, že Dostál a jeho spoluřečník, bývalý slovenský ministr kultury Ladislav Snopko, pociťovali potřebu vůbec definovat umění a kulturu a pokoušeli se použit jakési zastaralé, elitářské měřitko (Snopek zdůrazňoval, že "stát musí podporovat elitní umění") prokázalo, že zdaleka nemají tušení o dnešním pojmu kultury, v němž nehrají žádnou roli pojmy jako "národ" ani "vysoké umění". I zde, stejně jako v oblasti sdělovacích prostředků, účastníci setkání prokázali, že jsou na míle vzdáleni od skutečnosti, ať už šlo o základní pojmy nebo o samotný jazyk, jímž hovořili o tématech jako je kultura a národní totožnost.

    Slovenské myšlení bylo dynamičtější

    Vzhledem k tomu, že bylo úmyslem této konference překonat izolaci mezi Čechy a Slováky, během těchto tří dnů se ukázalo velmi jasně, že obě země stojí na úplně jiných místech. Jak konstatoval slovenský politolog Miroslav Kusý, Slovensko je nyní v "mezičase", v přechodném období inventury a čištění - vlastního domova i své špatné pověsti v zahraničí. Podle slov Petra Pitharta stojí Slovensko na prahu něčeho nového, má novou šanci, zatímco Česká republika, podle jeho názoru, nevyužila svých šancí ve volbách v červnu 1998, které nevedly ke skutečné výměně stráží. Možná právě proto je v současnosti Slovensko úspěšnější při aktivním řešení některých otázek, které Česká republika dále zametá pod koberec, jako jsou například otázky menšin a vstup do Evropské unie.

    Je pozoruhodné, že ve špinavých teoretických vodách konference právě slovenští účastníci opakovaně přinášeli do diskuse konkrétní příklady. Připomněli svým českým kolegům prosté skutečnosti, jako je například nedostatek učebních pomůcek ve slovenštině ve slovenských základních školách. Slovenští učitelé stále ještě vyučují dějepis podle českých učebnic, které si často kupují sami a tráví většinu času tím, že studentům během hodiny diktují. Nebo Slováci připomněli Čechům existující nesrovnalosti v česko-slovenských vztazích, jako byla například iniciativa o zrušení školného mezi českými a slovenskými univerzitami, kterou vypracoval bývalý ministr školství Jan Sokol na loňské konferenci v Luhačovicích a která byla o rok zdržena pro slovenské studenty, protože české univerzity odmítly pro Slováky prodloužit termíny, přestože slovenské univerzity je pro Čechy prodloužily.

    Kromě takovýchto několika konkrétních příkladů se však hovořilo jen o velmi málo akutních problémech a z třídenních diskusí nevzešly žádné nové myšlenky či iniciativy. Převažující nálada na konferenci byla nálada stagnace. Navzdory zdravému, čistému vzduchu starobylých lázní, zůstalo přibližně padesát účastníků konference v pasti pod onou mokrou dekou zastaralého elitářského teoretizování.

    Kazi Šťastná


    Britská vláda pod tlakem strachu z geneticky modifikovaných potravin

    Hlavním tématem dne britského tisku byla v pondělí stále ještě debata o možném nebezpečí geneticky modifikovaných potravin. Toto téma se vyskytlo v pondělí na titulních stranách většiny britských deníků. Kontroverze vznikla, když minulý týden podpořilo dvacet vysoce renomovaných vědců z  různých zemí světa znepokojivá zjištění odborníka z jednoho státem financovaného institutu v Aberdeenu, podle něhož geneticky modifikované brambory poškodily zdraví krys. Podrobnosti jsou v BL zde.

    Deník Guardian informoval o tom, že britská vláda čelí tlaku od vlastních ministrů, kteří požadují, aby byla založena komise, která by zkoumala experimenty v této věci a "podpořila klesající důvěru, že vláda naslouchá v této kontroverzní záležitosti všem argumentům".

    Daily Telegraph v pondělí napsal, že se mediální propagandisté britské vlády bezúspěšně snažili do novin prosadit článek, od údajně nezávislého "odborníka" dr. Jonathana Jonese, který argumentuje pro geneticky modifikované potraviny. Daily Telegraph dodává, že prý podporu pro vědce z Aberdeenu, dr. Arpada Pusztaie, zorganizovala organizace Přátele Země.

    Deník Daily Mail konstatoval, že britští vládní inspektoři kvality potravin objevili "problémy s alespoň 70 britskými laboratořemi, kde se provádějí testy geneticky modifikovaných plodin." Polobulvární noviny dodávají: "Vládnou obavy, že by to mohlo vést k vzniku nezničitelného superplevele, který by uškrtil venkov a zlikvidoval faunu a fćóru."

    Znepokojující je zpráva v deníku The Express, založená na analýze ekologické organizace Greenpeace. Noviny konstatují: "Vědci se snaží vytvořit doslova potravu pro Frankensteina - plodiny a zvířata s lidskými geny. Kritikové poukazují na to, že by nás to proměnilo v kanibaly."

    Podle deníku The Express zažádaly biotechnologické podniky o patenty na procedury, v jejichž rámci se mají přesunovat lidské geny do brambor, do rajčat a do tabáku, aby tyto plodiny lépe vydržely znečištění životního prostředí.


    Prečo články o vede v Britských listoch vychádzajú nepodpísané? alebo "Kto má nárok povedať: Král je nahý?"

    (Jméno a adresa autora jsou známy. Omlouváme se za počeštění některých slovenských hlásek, český konverzní program si s nimi neví rady. JČ)

    Kde ide o peniaze, pravda prestáva existovať. Existuje už len stret záujmov. Záujmov svetovej firmy disponujúcej miliardovým kapitálom investovaným do vývoja produktu, ktorého úlohou je zaplatiť investície + zisk a hlasu jednotlivca, ktorý sa dá umlčať. Umlčať jednoducho tým, že odborníkmi vyrobenými za peniaze tejto firmy sa vyhlási za nedostatočne kvalifikovaného a hlásajúceho bludy, i keby bol skutočný odborník a mal objektívne pravdu.

    Že v oblasti špičkových technológií ide o skutočne velké investície, ktoré si väčšina malých firiem jednoducho nemože dovoliť, o tom nemusím dúfam dlho presviedčať.

    Problém hájenia pravdy je zásadný. Výskum musí niekto financovať. A nejde o malé peniaze. Výchova odborníka trvá minimálne 10 -15 rokov za predpokladu, že sa stretnú osobnostné vlastnosti a peniaze. Ak sa stretnú len peniaze s vadami charakteru, proces možno zásadne urýchliť po formálnej stránke. A ludí možno korumpovať. Vedci sú úzko špecializovaní. Nezískanie grantu sa rovná rekvalifikácii na projekt a pod vedením odborníka, ktorý peniaze získal. Tituly a publikačný list slúžia ako argument pre získanie ďalších peňazí pre prežitie. V podmienkach bývalej ČSFR sa neúspech u grantovej komisie rovná úplnej rekvalifikácii, napr. na obchodníka, či podnikatela, kde sa ešte uplatní aspoň časť vzdelania a inteligencie.

    Alebo to znamená sa pokoriť, rekvalifikovať sa len mierne a klesnúť zo samostatného bádatela na vysokokvalifikovaného laboranta. Takže máme vedcov, ktorí sa pokorili i viackrát. Čím častejšie, tým sú spravidla úspešnejší; aspoň formálne. Máme samozrejme aj výnimky. Tieto ašpirujú na normálne pracovné podmienky a vstupujú do medzinárodnej konkurencie. A neradi sa vracajú na pracovisko odkiaž vyšli, ak sa im podarilo v medzinárodnej konkurencii uspieť. Lenže aj tam platia univerzálne vedecké pravidlá. Aspoň platia. Častokrát mne samému ide zle zo "vlezdoprdelizmu" vedeckého sveta.

    Našťastie máme aj vysoké školy. Sposob financovania je nedostatočný, takže umožňuje si zachovať, aspoň pre niektorých, relatívne čistý štít. Ak sú skutočnými odborníkmi, vedia, čo im do odbornej úrovne kolegov chýba.

    Chýbajú najmä peniaze, a tak vedia o relatívnosti svojej kvalifikácie. A vedia aj, aké je nebezpečné hlásať nepríjemnú pravdu. Preto zväčša mlčia. Tvária sa ako keby sa ich to nedotýkalo, a pritom sa zariadia po svojom. Chudobní a poctiví snívajú svoj velký sen ako urobia objav.

    Investujú nadpriemerné nasadenie a to nielen časové, aby prišli k niečomu, kde sa im úsilie vráti. Frekvencia skutočných objavov nie je vysoká.

    Nečudujú sa, že sa im to ešte nepodarilo. Lenže majú rodiny a žijú vo svete, ktorý si zvykol úspech merať peniazmi. Mladí a talentovaní prejdú postupne z bádatelského výskumu na sledovatelský až imitačný. A presadia sa.

    "Už aj my sme schopní ..." A preto, že to tvrdí viacero kolektívov, pribúdajú citácie, a v konečnom dosledku aj vytúžený úspech meraný finančne. Nakoniec tvrdia len skutočnosti, ktoré sú zaplatené.

    Kto teda može tvrdiť, že král je nahý? Len ten, kto málo riskuje. Teda odborník v inej oblasti. Nie náhodou najviac nových poznatkov vzniká interdisciplinárnych oblastiach, teda v tých, kde nikto nie je úplne doma.

    Frekvencia omylov je velká a zo skúmania omylov sa častokrát zrodí pravda.

    Technologický pokrok sa može nazvať aj elimináciou omylov na rozdiel vedy, kde ide o generovanie nových poznatkov. Lenže v mase zaniknú tie podstatné, takže u skutočných objavov práve čas ukáže na ich doležitosť. To trvá roky, dokonca desaťročia. Normálne 15 - 20 rokov.

    Velké firmy žijú z nápadov malých. Ešte pred tým, než sa rozbehne investičná mašinéria, svoje postavenie si poistia patentovo i publikačne a sponzorujú len prospešné stanoviská. Nezávislý výskum sponzorovaný nie je, a tak od určitej úrovne ani neexistuje. Mechanizmus ochrany investícií neumožní, aby existoval. A ak sa aj uskutoční, je spochybnený váhou najväčších autorít.

    Takých, ktorí si nechajú najviac zaplatiť, takých, o ktorých nikto nemože tvrdiť, že nie sú kvalifikovaní. Pritom sú:

    a) kvalifikovaní na niečo iné a v danej problematike ich kvalifikácia nie je mimoriadna,

    b) sú kvalifikovaní v danej oblasti za peniaze hodnotenej firmy, teda spolupracovali na riešení ich problémov, alebo dokonca sú na úsu projektu finančne angažovaní.

    c) sú závislí od finančných zdrojov. Ak je sponzorský úplatok dostatočný, pravda prestáva existovať.

    d) nezávislí odborníci. Sú, lenže peniaze nedostanú. Mohli by sa totiž správať nezávisle.

    Kto málo riskuje? - publicista. Ten len preberie názory odborníkov, častokrát len jediného, prípadne sa sám seba pasuje na odborníka v danej oblasti.

    Publicista chce senzáciu, i keby mal názory odborníkov "upraviť". Nezávislý publicista je len o niečo menej zriedkavý ako nezávislý vedec. Takže stanoviská, dotýkajúce sa skutočných problémov a odborne fundované vychádzajú zriedka v masovokomunikačných médiách.

    Až sa odborníci na to nemožu pozerať a napíšu článok. Lenže nepodpíšu ho, prípadne podpíšu niekoho druhého, napríklad publicistu. A ak zatnú do živého, signálom ich výrečnosti je spravidla alergická reakcia dotknutých komerčných záujmov, častokrát manifestovaná pomocou spriaznených autorít. (Autority sú predsa platené práve na to.)

    Odborník riskuje celú kariéru, publicista honorár za článok. Ak publicista bude tvrdiť bludy, ale zdvihne to náklad, je pochválený. Ak pravdivý článok ohrozí príjmy z reklamy, je nežiadúci.

    Autocenzúra smerom k zadávatelom reklamy je u časopisov mimoriadna. Veď častokrát nie je možná dlhodobá existencia časopisu (novín), ak príjem z inzercie je menší než polovica celkových nákladov.

    Inými slovami, noviny a časopisy závisia viac od reklamných agentúr a sponzoringu, ako od platiacich čitatežov. Malou výnimkou sú len internetové e-ziny. Obávam sa, že len dočasne, kým nastúpi plná komercia aj sem.

    Nebudú mať šancu. Profesionalizované médiá - zo zinov napr. brnenské Živě (velmi dobré), vytlačia média typu Britských listov na čítanie pre intelektuálne minority. A že autocenzúra existuje aj v BL svedčia nepodpísané články o vede v BL.

    Najprv článok o vesmíre, potom o geneticky modifikovaných potravinách. Volajú sa vedecké, aby boli reakcie upravujúce tvrdenia článku do štádia normálu - provokácia napísaným - zodpovedný Čulík. Problém je v tom, že ten druhý je ovela lepší a závažnejší.

    Väčšina geneticky modifikovaných potravín nie je o nič horšia, než ich prírodní konkurenti. To samozrejme platí iba obecne. Nebezpečná na nich nie je genetická modifikácia, ale absencia dlhodobého a nezávislého testovania ich konzumácie.

    Na rozdiel od farmaceutických preparátov, kde ide o užívanie presne indikované v kombinácii s pomerne náročnou legislatívou určujúcou podmienky uvádzania do obehu včítanie testovania zdravotnej nezávadnosti a klinickej účinnosti, u potravinových aditív je možné temer všetko.

    Dokonca úplne všetko: stačí si prečítať, pravda ak máte dostatok času, napr. nasledujúce články:

  • Ide o odborné texty, dosť dlhé, ale skutočne zaujímavé, a na rozdiel od ostatných príspevkov v tomto časopise, aj pravdivé, pravda, ak ako odborník v danej oblasti, dokážem ich argumentáciu objektívne posúdiť. Stoja za zamyslenie, akým mechanizmom je upravená legislatíva schvalovania látok na nekontrolovatelnú administráciu nových látok do potravín pre populáciu. Nie liečiv, ale potravín!

    Ak by si niekto myslel, že sa ho to netýka, tak len jeden argument: geneticky manipulované polnohospodárske plodiny sú o 15 i viac percent lacnejšie ako nemanipulované. Náš trh je cenovo extrémne citlivý. Prakticky všetka sója sa k nám dováža. Čo myslíte, ktorá?

    Principiálne sú neškodné. Bežnými testami (krmne testy potkanov, ťažké kovy, prípadne aj aflatoxíny a mikrobiológia) nemajú dovod byť eliminované. Prakticky nebolo preukázané ich dlhodobé používanie na dostatočne velkých vzorkách ludí. Postačuje to?

    Testovanie sa koná práve teraz, práve na nás, práve v rozvojových krajinách. V krajinách Európskej únie je voči nim pomerne silná averzia. A ani nie pre ich zdravotné riziká, ale preto, že presúvajú peniaze od daňami subvencovaných domácich polnohospodárov za hranice.

    Spotrebitelia v Británii si možu dovoliť nedoveryhodné potraviny nekúpiť, i keby boli najlacnejšie. A svetové potravinárske koncerny s výnimkou tých s centrálami mimo Európy, si nedovolia riskovať svoje meno v súvislosti s fámami o ich škodlivosti. Že nejde len o fámy a aké má následky pravda na jej hlásatela, svedčí spomenutý článok.

    Čo je na geneticky manipulovaných potravinách závadné? Rýchlosť a nekompromisnosť, s akou sú uvádzané na trh. Od výskumu po masovú aplikáciu len cca tri roky, na rozdiel od klasického šlachtenia, kde celý cyklus trval niekožkokrát dlhšie, kde sa uskutočňovali štátne odrodové skúšky a zmeny v genofonde boli podstatne menšie. Podozrivé je najmä násilné umlčiavanie pochybovačov. A ak majú aj argumenty, je to nebezpečné nielen pre ich kariéru.

    Autor si neželá byť menovaný.

    Chce zostať odborníkom.

    Poznámka JČ: Vysvětlení, proč některé články v Britských listech jsou nepodepsané, je zcela banální. Jde o neoriginální kompilaci z několika mezinárodních tiskových nebo agenturních zdrojů. Připravuje je Jan Čulík. Nedomnívá se, že by bylo férové označovat tyto texty, které nicméně mají v českém prostředí významnou informační hodnotu, svým jménem jako původní články. Nic jiného za tím není.


    Jak jsem se snažila jednat s činiteli vlády v Praze

    Jiřina Fuchsová

    Mili pratele,

    1) v prubehu mych jednani na Uradu vlady ve dnech me hladovky 29.-30. prosince 1998 s pany E. Lanskym a reditelem civilne spravniho useku Min. vnitra V. Henychem, jakoz telefonicky s min. V. Grulichem, jsem vznesla a objasnila nase ustredni pozadavky na novy zakon o ceskem statnim obcanstvi: a) ceske obcanstvi dosavadnim obetem teto diskriminace musi byt VRACENO (tedy ne ZNOVUNABYVANO)

    b) aby byla dosavadni diskriminace NEKTERYCH vuci ostatnim nyni i v BUDOUCNU eliminovana, ceske obcanstvi musi byt vraceno OKAMZITE, CELOPLOSNE a RETROAKTIVNE. Pan Henych slibil, ze nase pozadavky min. Grulichovi prednese. Byla jsem ujistena, ze navrh zakona bude PREDLOZEN VLADE 6. ledna 1999, a ze kopie navrhu bude ihned odeslana na moji plzenskou adresu.

    2) Vzhledem k tomu, ze navrh zakona do Plzne do 18. ledna 1999 NEDOSEL, dostavila jsem se opet pred Urad vlady CR v utery, 19. ledna 1999. Predtim jsem jmenem vsech Cechu protipravne bez obcanstvi ceskeho polozila nas ctyri roky stary navrh noveho, pozadavkum EU odpovidajiciho Zakona o ceskem obcanstvi na schody pomniku sv. Vaclava mezi kyticky a vence tam polozene k ucteni 3o. vyroci sebeobeti Jana Palacha Vaclavem Havlem, panem Zemanem, etc. ... 3) V levem kridle Uradu vlady CR mi kyzeny navrh zakona o ceskem statnim obcanstvi odmitli vydat a posilali mne tramvaji na ministertvo vnitra. Vzhledem k tomu, ze jsem prave nemela v kapse ani osm /ci dvanact? korun ceskych na tramvaj, poslal jsem uredniky leveho kridla UV kamsi a odesla nazpet pred Urad vlady CR, na mraz.

    V prubehu teto nasledne demonstrace (od 14.00 hod. do 17:45 hod.) vysli z Uradu vlady: pan Basta, ktery po mem osloveni rychle uprchl a odjel autem pryc. Po nem nasledoval pan Lansky, dtto. Dale prijel pred Urad vlady CR pan Mertlik. Ten prede mnou uteci nemohl, nebot mel koleno v sadre a pohyboval se o berlich a pomalu. Pozadala jsem i jeho o vytisk navrhu jiz deset let prisne tajeneho noveho zakona o ceskem statnim obcanstvi... Pan Mertlik spechal na schuzi s odborari na UV, ale slibil, ze nekam zavola...

    Od dvou hodin odpoledne jsem ja i moji pratele pred UV postavajici znacne promrzli... Kolem pul seste vysel z UV CR pan Rychetsky. Na muj dotaz uvedl, ze navrh zakona byl "vcera rozeslan na asi sto adres", a nabidl, ze poskytnu-li adresu, rad jej zasle i mne.

    Vyslovila jsem prani, ze bych si rada navrh odvezla, kdyz uz v te Praze, ve veci sveho obcanstvi ceskeho, asi po padesate! v prubehu minulych DEVITI let! jsem... Bylo mi vyhoveno. JUDr. Rychetsky laskave zavolal mobilem svoji sekretarku,omluvil se pro casove zaneprazdneni, a rychle odjel. Slecna sekretarka potom z utrobUV CR skutecne prinesla onu "spatnou novely mizerneho zakona", ktera, predlozena Martinem Palousem ve Washingtonu, D.C. zastupcum americke vlady a senatu, ma 12. brezna dotahnout CR do NATO...

    4) Panove Grulich, Henych etc jsou obeznameni s nasim Planem B. (Fond budoucnosti, Database osob-non-grata, Zaloba k Federalnimu soudu USA.) Ceka nas dalsi prace a vydaje. IAC i ACCGA timto dekuje vam vsem za podporu dosavadni. Ocenime, poslete-li budto First Class znamky v jakemkoli mnozstvi, nebo financni prispevek na kancelarske vydaje, sekem na me jmeno, v levem dolnim rohu poznamka: IAC. Diky! Pokud vam vase svedomi dovoli, vyplnte a odeslete prilozeny formular svemu mistnimu senatorovi a kongresmanovi. Kopii pak Helsinskemu vyboru, pokud mozno doporucene.

    5) Dalsi kapitola naseho snazeni pozvednout nasi rodnou zemi alespon na uroven jejich sousedu (Polska, Madarska, temer Slovenske republiky) v oblasti mezinarodne uznavanych a ceskou ustavou jakoz i dalsimi mezinarodnimi smlouvami a dohodami zarucenych zakladnich lidskych a obcanskych prav a svobod, bude i s dokumentaci zpracovana ve druhem dile meho, pro basnika ponekud netradicniho, dila "NEJASNA ZPRAVA O STAVU REPUBLIKY."

    Bude stat, stejne jako prvni dil, $25.00, neb ekvivalent v EURO ci jine mene. Druhy dil zatim neni pripraven k distribuci, pokud si chcete objednat dil prvni, obdrzite tento okamzite, jakmile dostanu Vasi objednavku. Svymi objednavkami podporite nelehky, a financne vycerpavajici, zapas za stejna prava pro vsechny Cechy, bez rozdilu. Diky za veskerou dosavadni a moralni podporu. "LET OUR PEOPLE COME HOME!"

    Vas vsech, vespolek i jednotlive, uprimne a  vdecne Vase

    Jiřina Fuchsová


    Dopis Helsinskému výboru amerického senátu

    29. ledna 1999

    To: HELSINKI COMMITTEE of the United States Congress Washington, D.C., c/o Hon. Rep. Christopher Smith

    U.S. Department of State, Washington, D.C.

    Hon. Representatives, Senators, Ministers and Gvnt. Reps. of USA and the Czech Republic.

    Vazene damy a panove,

    vzhledem k tomu, ze se prave chystate vydat dalsi vyrocni zpravu o stavu lidskych prav ve svete, radi bychom vas upozornili na nasledujici:

    1) Pripravovany "Navrh zakona o statnim obcanstvi nekterych byvalych statnich obcanu", jak jiz samotny nazev naznacuje,se opet bude nespravedlive tykat pouze "NEKTERYCH" a ne VSECH doposud nespravedlive diskriminovanych ceskych obcanu. Toto neni novy Zakon o ceskem statnim obcanstvi, ktery by vyresil dosavadni diskriminace a zabranil podobnym, otresnym znasilnovanim prirozenych obcanskych LIDSKYCH PRAV v budoucnu. "Navrh" opakovane hovori o "ZNOVUNABYVANI" ceskeho obcanstvi, zatimco cesti obcane Spojenych statu, jiz deset let, opakovane zadaji o to, aby jim JEJICH ceske obcanstvi, se kterym se NARODILI, bylo okamzite, bezpodminecne a retroaktivne, "vraceno."

    2) V "Zaverech z jednani", datovanych 11. listopadu 1998, Bod 1. zni: "Pravni uprava statniho obcanstvi Ceske republiky i nadale vychazi z principu jednoho statniho obcanstvi s tim, ze ve vyjimecnych pripadech s cilem zabranit tvrdosti zakona bude v zakonem predvidanych pripadech tolerovat dvoji statni obcanstvi.

    Dnes ministri ceske vlady, namestek ministra obrany CR, prezidentsti poradci, hokejiste, fotbaliste, umelci, vedci i radovi cesti obcane jak doma tak v zahranici, JSOU drziteli a PLNE vyuzivaji svych DVOJI (trojich, prip. i ctverych!) STATNICH! obcanstvi. Stejnym pravum se tesi Cesi v Kanade, Australii, Jizni Africe, Svycarsku, Svedsku, Chorvatsku, atd., dale Cesi, kteri byli naturalizovani v USA pred 7. kvetnem 1957, a mnoho dalsich v USA, kteri, aby se mohli tesit i ceskemu obcanstvi soucasne se svym americkym, byli nuceni lhat o svem obcanstvi americkem, jen proto, aby se mohli vratit zpet domu.

    Dvoji obcanstvi je dnas faktem. Chce-li dnes Ceska republika, ktera stoji na prahu NATO a uchazi se o clenstvi v EU, presentovat dnes svetu vysezminenou "novelu zakona", ktera je v podstate jak logickym, tak pravnim nesmyslem, dopousti se CR dalsiho zlocinu v oblasti rovnych lidskych prav a dalsi tezke urazky vsech ceskych obeti nelidske a krute obcanske diskriminace probihajici jiz bezmala deset let.

    3) Bylo nam receno mistopredsedou ceske vlady panem Egonem Lanskym, stejne jako reditelem civilne-spravniho useku ministerstva vnitra panem Vaclavem Henychem, ze navrhovana novela "Navrhu zakona o statnim obcanstvi nekterych byvalych statnich obcanu" bude "diskutovana" a zarazena do "agendy" ruznych parlamentnich, senatnich, vladnich atd. vyboru v prubehu pristich "sesti mesicu", a potom, "mozna", muze byt i prijata jako dalsi verze - dle naseho nahledu - dnes preziteho, spatneho a neudrzitelneho "Zakona o ceskem statnim obcanstvi."

    My, obcanske, duchovni, politicke a ekonomicke obeti jak fasismu tak komunizmu na pude dnesni Ceske republiky, jsme byli krmeni prisliby a sliby a mnoha a mnoha prazdnymi sliby v techto vecech od Listopadu 1989.....

    Mnoha z nas bylo z techto duvodu zpusobeno nejen dusevni utrpeni, ale i nevycislitelne materialni skody.

    Dnes potrebujeme, damy a panove, vasi pomoc, a potrebujeme ji ihned.

    4) My, dnesni OBCANE Spojenych statu americkych, timto zadame o nasledujici:

      a) Zadame timto, aby vlada USA odlozila vstup Ceske vlady do NATO do te doby, nez novy, spravedlivy a moderni zakon o ceskem statnim obcanstvi bude v CR uveden do praxe.

      (Navrhovana novela pouze otevira dalsi dvere k arbitrarnimu pravnimu uplatnovani a dalsi nespravedlive diskriminaci nevinnych obcanu.)

      b) Zadame timto Department of State o okamzite prijeti procedury, ktera prohlasi ty obcany CR, obcany nasi vlasti, kteri se v letech 1993 - 1999 aktivne dopousteli nasili v oblasti lidskych a obcanskych prav na nevinnych obcanech Spojenych statu americkych,

      nasili vyustujiciho v nelidske utrpeni a materialni ztraty obeti,

      za personae-non-gratae, kdykoli se tito lide z jakychkoli duvodu, ocitnou na uzemi neb teritoriu USA. Lide, kteri beze studu po cela leta poslapavaji zakladni lidska prava druhych by nemeli mit moznost vyuzivat vyhod plynoucich z prace, navstevo- vani, cestovani, studia neb obchodovani v zemi, jejizto obcany po leta denne a bezduvodne pronasleduji.

      5) Ocekavame, ze jak Helsinsky vybor americkeho senatu, tak americky Department of State, tak i velitelsky sbor NATO bude s nami spolupracovat v tomto vycerpavajicim, dlouho-trvajicim, ale spravedlivem usili o  s v o b o d u. O jedinou, Bohem danou, nedelitelnou, pro vsecny rovnou, SVOBODU. Dekujeme vam.

    Vase, jmenem vsech doposud diskriminovanych clenu IAC a ACCGA

    Jirina Fuchsova

    neplacena, dobrovolna koordinatorka

    IAC/ACCGA

    ceska basnirka, v lednu 1999 dosud, protipravne bez svych prirozenych, zakladnich obcanskych a lidskych prav na pude sve vlasti

    obcanka USA


    Evě Gratzingerové: Jawohl, meine Frau!

    Petr Jánský

    O nesnášenlivosti emigrantských a krajanských sdružení jsem cosi slyšel (z vyprávění Jaroslava Hutky) a cosi četl (na foru BL). Přesto mě výkřik Jawohl, mein Fuhrer zaskočil. Paní Gratzingerová použila na polistopadovou situaci v ČR němčinu a argumentaci válečných zločinců souzených v Norimberském procesu. Dále nekomentuji.

    Zajímavější je příspěvek paní Fuchsové. Nalila čistého vína. Nejedná se o "naše lidi" (jak jsem se mylně domníval), nejedná se o Čechoameričany (jak se mylně domnívají pánové Mařík, Bufka a Chroust), jedná se o Američany. Přesněji o požadavky občanů USA vůči České republice.

    Ano, to je stav de jure, city nechme stranou. Na řešení mezinárodních sporů je běžný postup přes standartní instituce. U soudu patrně Američané zvítězí. Nezvítězí však u české veřejnosti. Kytky na jejich louce v cizí zemi jim nebudou vonět.

    Petr Jánský


    Pan Jírovec objevil Ameriku!

    Vlastimil Obereigner

    Ale nejen to, přilil olejíčka do ohýnku stereotypů, jednímž je, že by nebylo Čecha, aby nenašel něco, do čeho by nešlo "rejpnout".

    Prostě pan Jírovec ...nemohl odolat... a napsal co napsal. A teď já, otec Dáši Obereigner(ové), se musím kajícně přiznat, že jsem to byl opravdu já, který souhlasil, dávno, před třiceti léty s tím, aby polovina mé rodiny, která až do té chvíle používala koncovky ..ová, na radu úředníka Social Security, vypustila tuto českou specialitu a začala používat jméno Obereigner, jako to dělá dalších 250 milionů obyvatel USA. Já jsem dokonce souhlasil s používáním jména, pro Američany známého, Larry, abych se vyhnul trapným scénám a pitvoření mého křestního jména, jako "flastymil" a pod. Já nevím, jak pan Jírovec, ale já, když jsem přivedl rodinu do exilu, měl jsem za to, že se domů nikdy nevrátíme. Vím, že nás takových bylo mnoho. Dělalo mi dobře, když jsem využil všech možností odporu proti režimu, který jsme opustili, ale lhal bych, kdybych tvrdil, že jsem viděl někde na horizontu nějaký "listopadový převrat". Ale když k němu došlo, byl jsem šťasten a hrdý na to, že moje dcera našla uplatnění svých odborných schopností v Presidentské kanceláři a odvedla tam za ty dva roky hezký kus práce. To, samozřejmě pan Jírovec nemůže vědět, ale tím spíš je pro mně nepochopitelné, s jakou drzostí pan Jírovec napadl mou dceru a její práci pro vlast (ať to zní jakkoli banálně), kterou dělala s láskou a plnou zodpovědností.

    Ale ještě k tomu -ová. Myslím, že je důležité podotknout, že článek byl napsán a uveřejněn v Prague Post. Dále, že každému je jasné, jak k tomu problému došlo a pan Jírovec se nemusel obtěžovat s vysvětlováním. Ale pozorný a hlavně nezaujatý čtenář jistě pochopil, co náturám typu Jírovec asi ušlo, to překvapení a zklamání v tom zatraceném okamžiku, kdy si té nesrovnalosti pozorná úřednice všimla. Pan Jírovec, samozřejmě, tvrdí, že dcera oklamala úřady, když "nepravdivě vyplňovala formuláře"... Jak arogantní člověk může být, něco takového prohlásit! Když jsme se poprvé vrátili domů, s úplnou samozřejmostí jsme začli používat svá jména. Moje žena i dcera byly zase Obereignerové. Jak jinak??? Samozřejmě, že legálně má pan Jírovec pravdu, ale je snad někdo mezi čtenáři Britských Listů, kdo to nevěděl? Ale pan Jírovec si musel rejpnout. Chtěl snad někomu dokázat své pravé češství?

    Vlastimil Obereigner


    Životní úroveň v Praze a na venkově?

    Petr Čanda

    Dobrý den

    Reaguji na článek pana Pavla Hradila Životní úroveň v Praze a na venkově, který vyšel v Britských listech v pondělí 15.2. 1999.

    Také jsem četl článek v MF Dnes (středa, 10. února 1999, Republika si polepšila a pomalu dohání Unii). Jestli si dobře pamatuji, této problematice se redaktoři MFD věnovali v krátké době už podruhé, starší článek jsem ale už bohužel nenašel.

    V tomto druhém článku byla zveřejněna pouze čísla a ne metodika, jak se k nim došlo.

    (Cituji z MFD 10.2.1999) České regiony NUTS-2 ve srovnání s průměrem:

    Česká republika celkem 66,6 %

    Praha 123,7 %

    Střední Čechy 50,5 %

    Jihozápad 63,5 %

    Severozápad 61,4 %

    Severovýchod 56,9 %

    Jihovýchod 59,6 %

    Střední Morava 56,2 %

    Ostravsko 64,8 %

    V prvním článku (který jsem bohužel už doma nenašel) byla popsaná i metodika měření. Jestli si dobře pamatuji, je toto procento podíl HDP, který je vytvářen v daném regionu k počtu lidí, kteří v tomto regionu mají trvalé bydliště. Podle mého názoru je právě v tom systematická chyba. Tato metoda totiž nezohledňuje obrovské množství lidí, které do Prahy jezdí každý den za prací. (HDP vytváří v Praze ale trvalé bydliště mají na území Středních Čech). Nemám bohužel přesná čísla, mám jenom své vlastní pozorování počtu lidí v autobusech z Kladna (západ), ve vlacích od Benešova (jich), od Nymburka(východ) a od Kralup (sever). Z článku pana Pavla Hradila:

    "Zivotni uroven politiku, novinaru, ale myslim temer cele stredni tridy v Praze a u nas je nesrovnatelna."

    K tomu se nedokážu vyjádřit, protože žiji v Čechách (dokonce v těch statisticky nejchudších, ve středních, kousek od Prahy). Z rozhovorů se spolužáky z míst vzdálených od Prahy ale dost často slyším, věty ve smyslu: Vám Pražákům je hej, u nás není práce. Slyším to ale od lidí od všech hranic, nejenom z východní části republiky.

    "Povazuji za zavazne, ze tato zprava prosla medii i polit. garn. bez sebemensiho pozastaveni, alespon ja jsem si ho nevsiml." Podle mě je republika rozdělená záměrně tímto způsobem, protože pokud by byla Praha ve stejném celku se středočechy, celý tento celek by se "vytáhl" nad rozhodný průměr Evropské unie (75%) a neměl by šanci na finance z fondů EU.

    přeji krásný den

    Petr Čanda


  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|