úterý 22. srpna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z  poslední doby Británie a ČR:
  • Jak dosáhnout hospodářské prosperity (Guardian) Vážné pochybnosti britských anesteziologů:
  • Odebírají se tělesné orgány "mrtvým" pacientům skutečně bezbolestně? Kursk:
  • Všichni členové posádky jsou mrtví - ruské námořnictvo nemá potápěče Češství:
  • Název Česka a česká národní totožnost (Vít Novotný) Mediální diskurs:
  • Anatomie (ubíjející) repliky (Miloš Štěpánek) Západ neměl podporovat "primitivní" kulturu:
  • O Kosovu v srpnu 2000 (Jaroslav Teplý) Češi v zahraničí:
  • Echoes and Reflections from the Millennium SVU World Congress (Míla Rechcígl) Televize Nova:
  • ČR hraje fair play - Lauder nečestně a nesportovně (Václav Špaňhel) Štětina Revisited:
  • Další dopis od Jaromíra Štětiny



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Štětina Revisited:

    Další dopis od Jaromíra Štětiny

    Dobry den pane Čulíku,

    dne 22.června 00 jste v rozhlasovém vysíláni Radiožurnálu veřejně pomluvil českou agenturu Epicentrum absurdním tvrzením, že není nezávislá, ale je "součástí impéria Berezovského". Den nato, 23.června jste toto tvrzení zopakoval veřejně v Britských listech, jen s tím rozdílem, že tentokrát je podle vás agentura Epicentrum závislá a je součástí "impéria Javlinského". Od té doby jste se za tato nepravdivá tvrzení neomluvil, ani je nikterak nedoložil, přestože jste na to měl zhruba dva měsíce času.

    Namísto toho ve své argumentaci používáte stále nových a nových lží a hrubého manipulování s fakty, abyste z této pro vás trapné situace vykličkoval. Viz například vaše tvrzení v dnešních BL (21.srpna), kde píšete:

    Od samého počátku kritizuji novinářský aktivismus a "angažované psaní" Jaromíra Štětiny, k němuž se pan Štětina vášnivě hlásí. Opakuji, že totožnost jmen obou Epicenter je záležitost relativně podružná, i když zajímavá, a otázka, proč se obě centra jmenují stejně, je legitimní. Zdůrazňováním tohoto jednoho, podružného aspektu problému a odmítáním odpovědět na všechny vznesené otázky, se pan Štětina snaží zamlžit jádro problému.

    Hned první věta vašeho tvrzení je nepravdivá. Ani ve vašem prohlášení z 22.června, ani ve vašem prohlášení z 23.června není, ani zmínka o nějakém novinářském aktivismu či "angažovaném psaní". Jsou to přímá, nepravdivá a hrubá obvinění ze  spolupráce s politickými silami Ruska.

    Další část vašeho dnešního (21.srpna) tvrzení je hrubou manipulací s fakty.

    Vyzval jsem vás ve svém dopise, který jste dnes uveřejnil, abyste doložil svá nepravdivá tvrzení, že existují jakási personální spojení mezi ruským politikem Javlinským a agenturou Epicentrum. Tato vaše tvrzení jsem citoval a  uvádím je zde znovu, neb jsou velmi podstatná pro důkaz neserióznosti vaší novinářské práce (znovu cituji z  BL z 27.června):

    Kdopak mluví pravdu, Jan Čulík anebo Jaromír Štětina z agentury Epicentrum? Předsedou organizace Epicentrum je ruský politik Grigorij Javlinskij. (Omylem jsem v rozhovoru v Radiožurnálu řekl Berezovskij, avšak v Britských listech jsem to posléze opravil na Javlinského.) V Radiožurnálu konstatoval včera Jaromír Štětina, že jeho agentura Epicentrum je nezávislá a pokud Jan Čulík řekl, že je závislá na ruských politických skupinách, buď lže nebo má nesprávné informace. - Potíž je, že na  ruských internetových stránkách je výslovně uvedeno, že Grigorij Javlinskij, šéf ruského politického seskupení "Jabloko" je předsedou Epicentra. Viz například tato internetová adresa http://www.nns.ru/tsentr/epits2.html. . (E-mail Epicentra je na  těchto stránkách uvedený jako YABLOKO@ipsun.RAS.RU. V  seznamu publikací Epicentra je uvedeno větší množství tiskovin od Grigorije Javlinského.)

    Místo toho, abyste doložil, že je předsedou organizace Epicentrum ruský politik Grigorij Javlinskij (jak zcela explicitně mnohokrát za sebou uveřejňujete v BL) zaslal jste mi internetové odkazy na  ruskou organizaci podobného, leč zcela jiného jména: Centr dlja ekonomičesko-političeskich issledovanij (zkratka EPIcentr) . Prostě jste opět nedoložil své nepravdivé tvrzení, že organizace Epicentrum je personálně spjata s Grigorijem Javlinským.

    Jestliže mluvíte o " totožnosti jmen obou Epicenter" dostáváte se do role žáčka, kterému paní učitelka diktuje známý češtinářský chyták: "Kos seděl na bidle. Měl tam dobré bydlo. Obě b?dla se mu líbila." Právě tak jako nelze napsat společný plurál od slov bidlo a bydlo, nelze vytvářet společný plurál od rozdílných názvů Epicentrum a EPIcentr. Otázka rozdílu mezi názvy není "záležitost relativně podružná", používáte-li manipulaci s názvy v případě tak vážném, jako je útok na čest řady českých novinářů. Moje otázka tedy zůstává otevřená: jak dokážete, že " předsedou organizace Epicentrum je ruský politik " Grigorij Javlinskij"? Jestliže to nedokážete, myslím, že byste se měl za své tvrzení omluvit. Vaše manipulace s fakty zpochybňuje i vaše tvrzení, která předkládáte ve vašem dopise Komisi pro etiku Syndikátu novinářů (BL ze 28.července):

    Uvedl jsem, že tzv. agentura Epicentrum, v níž působí Jaromír Štětina a Petra Procházková, má vazby na ruského politika Grigorije Javlinského, resp. že je součástí jeho mediálního impéria, a jejím prostřednictvím se tak v  České republice uplatňuje Javlinského vliv.

    Svá tvrzení opírám o  hrubě neobjektivní, jednostranné, propagandisticky laděné a nekriticky obdivné zpravodajství, které o G. Javlinském a  jeho hnutí Jabloko přinášeli J. Štětina a P. Procházková.

    Pane Čulíku, i kdybychom psali o  Grigoriji Javlinském "hrubě neobjektivní, jednostranné, propagandisticky laděné a nekriticky obdivné články", což nečiníme, i kdybychom psali na Grigorije Javlinskeho oslavné ódy, nedává vám to právo říci o nás, že jsme součástí jeho mediálního impéria, či že se v Čechách našim prostřednictvím uplatňuje jeho vliv, což opakovaně tvrdíte. Ale pomiňme pro tentokrát tento fakt. Mnohem důležitější je, že vysvětlení, které předkládáte Komisi pro etiku je opět nepravdivé: svá tvrzení o tom, že česká agentura Epicentrum je součástí jakéhosi mediálního či politického impéria cizího státu jste začal opírat a stále jej opakovaně opíráte o  falešné a lživé, vámi nedokázané tvrzení, že naším předsedou je Grigorij Javlinskij. Znovu, již poněkolikáté vás vyzývám, abyste toto tvrzení dokázal. A doporučuji vám, abyste si poslechl nahrávku Vašeho unáhleného a nepravdivého tvrzení v Radiožurnálu o našich "vazbách" na Berezovského (připouštím, že jste si spletl Berezovského s Javlinským , i to je jen projev zmíněné povrchnosti vaší novinářské práce): o nějakých článcích tam není ani zmínka. Těch jste se začal chytat teprve tehdy, když začaly být vaše pomluvy neudržitelné.

    Považujete, pane Čulíku, tento můj dopis za otevřený. Je součástí mého vyjádření k stížnosti na vás pana Jana Urbana k Komisi pro etiku Syndikátu novinářů.

    S pozdravem

    Jaromír Štětina, Praha, 21.srpna 00


    Další dopisy Jaromíra Štětiny na toto téma, zveřejněné v  Britských listech, jsou
    zde, zde, zdezde.


    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|