pátek 16. ledna

O B S A H

Velká Británie v úvaze z českého pohledu:

  • Jsou lidé v Británii poctiví? Byli by v podobné situaci poctiví i Češi? Kanada z českého pohledu:
  • O zaopatřování státem (Jiří Jírovec) Češi v Americe bez českého občanství:
  • EXKLUZÍVNÍ INFORMACE: "České ministerstvo zahraničních věcí si je vědomo problému Čechů bez občanství v USA," konstatuje POPRVÉ Ivana Hlavsová, konzulka ČR v Los Angeles
  • Odpověď a námitky Jiřiny Fuchsové
  • DŮLEŽITÉ: Češi v Americe zdaleka nevyčerpali prostředky právní obrany ve své věci (Tomáš Pecina, z Fóra Britských listů)
  • Pohled na novou českou vládu z druhého břehu oceánu (Josef Schrabal) Šance pro malé a střední podnikatele v ČR:
  • Mezinárodní vídeňský kongres, mezinárodní organizace EU pro pomoc menším podnikatelům. NA ŽÁDOST ČTENÁŘŮ UVÁDÍME KONTAKTY. Čtenářská reakce k zrušení tematických upoutávek BL na Neviditelném psu a k obsahu BL:
  • Pane Čulíku, se svým rozhořčením nemáte pravdu (Jan Halva)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Pane Čulíku, nejste se svým rozhořčením v právu

    ing. Jan Halva

    Vážený pane Čulíku,

    nejsem si jist, zda jste se svým rozhořčením zcela v právu. Zatímco v NP byl odkaz na BL, ve vašem periodiku zpětný odkaz chyběl. Už to o něčem svědčí. A co se týče aktuálních tématických odkazů? U Vás jsem viděl jen dva články, z nichž byl jeden polokritický a druhý spíš nactiutrhačný.

    Britské listy čtu asi půl roku téměř denně. Většinou od A do Z. Mám takový pocit, že zatímco NP se lepší (méně bulváru, víc komentářů sdělitelnou formou), BL jdou opačným směrem.


    S chutí jsem si přečetl článek pana Stroehleina. Jako vždy souhlasím tak s 10%, asi 10% je neutrálních a se zbytkem nesouhlasím. To je pro mne u článků v BL typické. Ale musím Vás pochválit. Ten vtípek o Formanově genialitě je skvělý. Máte naprostou pravdu. Jen si nejsem jist, zda tento příměr pochopili správně i vaši studenti. Zatím mám pocit, že Vaše líčení stavu české společnosti připomíná nejvíc americký akční film. Zkuste najít ve videopůjčovně film Peklo v řetězech. Obsazení: Brigitte Nielsen, Marek Vašut, Jana Švandová. Vaše líčení společnosti je velmi podobné americkému. Vybíráte extrémy a často je uvádíte jako standard.

    Uvědomte si, prosím, že např. občané ČR jsou sice v globálu trochu rasisté, ale rasistický extremismus u nás není větší než jinde. Před asi dvěma měsíci jsem četl článek (nevím jestli u vás nebo v NP) o tom, že v USA je pro získání místa nejlepší být tělesně postiženou lesbickou hispánkou (černoškou, asiatkou) nemluvící anglicky.

    Tento článek poukazoval i na jiné extrémy. Tomu říkám rasismus naruby. Nevím, proč mám dávat přednost někomu, kdo umí méně než já. Na druhou stranu souhlasím, že všichni musíme mít stejnou možnost vypracovat se na nejvyšší možnou úroveň.

    Dobrým příkladem je Ostrava, kde po povodni bylo několik rómských rodin sestěhováno do nouzových buněk, v nichž s nimi bydlí indický učitel, který učí Rómy i Čechy v okolí žít pohromadě. Je to rasistický přístup? Do jisté míry ano. Ale v dobré víře a s dobrými výsledky. Což je důležitější.

    Obdobný náhled mám i na rady politické. Nevím, jak dlouho zde nežijete. Neznáte však již mentalitu místních lidí. Tato společnost je teprve na počátku svobody, teprve si ji začíná uvědomovat.

    Je do jisté míry jako dítě, které poznává okolní svět, spoustu neznámých nebo poloznámých věcí. Některé nechápe, proti některým se bouří. Nemůže proto přijmout sebelepší radu, která odporuje jeho dosavadním zkušenostem.

    Souhlasím, že velká část zákonů je špatná. Ostatní se obcházejí nebo jsou využívány pouze účelově. Se schválením mlčící většiny obyvatel. Ale..

    To je důvodem politické situace v tomto státě. Lidé prostě naletěli. Nezáleží na vzdělání a věku. Ale už se začínáme učit.

    Slepenec nové vlády není bez mandátu, jak tvrdí pan Stroehlein, ale má podporu asi kolem 50%. (Velmi hrubý odhad.) Jde o důsledek částečného prohlédnutí. Veřejnost (alespoň ta nelhostejná část) je pro nové volby. Ústavní cestou.

    Jeden politik zklamal, musí nastoupit jiný. Zklame-li, jeho konec bude stejný. Dokud nenajdeme toho, kdo bude vyhovovat. Tak jako kdekoli jinde v demokracii. Ten kdo něco slíbí, musí to splnit a postupovat zákonnou cestou. Především on sám.

    zákonnost i od jiných. Jde o dvoustranný proces. Na jedné straně musí být vůle zákony dodržovat a na druhé je tvořit tak, aby je nebylo možno obcházet (nenechávat v nich zadní dvířka pro ty, kdo mi za to něco slíbí nebo dají). Doufám, že po volbách to bude pokračovat.

    S pozdravem

    ing. Jan Halva


    Pan Halva má pravdu, že dosud nebyl na Britských listech odkaz na Neviditelného psa. Je to skutečně neférové, na mou obranu snad jen to, že zatímco Neviditelného psa včetně stavu jeho ikon či grafických upoutávek vytváří Ondřej Neff manuálně doma sám, Britské listy jsou zautomatizovány a jejich redaktor nemůže z Glasgowa nijak měnit jejich grafickou podobu, to dělá Internet Servis. Umísťuji však na BL ode dneška manuální odkaz na Neviditelného psa, do doby, než Internet Servis do BL včlení křížové odkazy na periodika na jeho serverech formou ikon.

    Na xenofobní téma "Vy tady nežijete, české realitě nerozumíte, protože je zcela jedinečná, zvláštní a specifická" už napsalo mnoho lidí v Britských listech také mnoho komentářů. Odpovědí je: "take it or leave it" - můžete skutečnosti, na které upozorňují Britské listy, brát v potaz, anebo nemusíte - jste svobodní lidé. Argumentuji, že ve světě probíhá určitý diskurs na určitá témata, která se Britské listy snaží zprostředkovat. Bylo by dobré, kdyby lidé používali BL jen jako katalyzátor, upozorňující na tyto myšlenky, a dál už si je vyhledávali na mezinárodní scéně a hodnotili sami pro sebe. Jsem přesvědčen, že uzavíráním očí před těmito skutečnostmi škodí lidé v ČR jedině sobě.

    Mnohokrát jsem psal - a  nebyl jsem sám - o funkci novinářů v demokracii, kteří mají fungovat jako poplašné znamení tam, kde něco nefunguje. Nemají ovšem povrchními a bulvárními informacemi destabilizovat politickou kulturu, ale měli by svou funkci strážného psa demokracie dělat odpovědně, a tedy pořádně. (Tím například, že zpravodajství Událostí České televize bude i nadále napodobovat Novu ve vysílání co největšího množství co nejkratších a nejpovrchnějších zpráv, se porozumění české skutečnosti příliš nenapomůže.)

    Prozatímní česká vláda nemá mandát, jak píše Andrew Stroehlein, protože nevzešla ze všeobecných voleb. Dnešní situace je zcela jiná než v červnu 1996: Podle britské zkušenosti by vyjádřením nedůvěry vládě pozbyl parlament svého mandátu a musely by se konat nové volby. Nedovedu si představit, že by mohla vláda pořád (i v ČR) padat a tentýž, starý parlament by schvaloval nové a nové vlády.

    Průzkumy veřejného mínění k potvrzení mandátu vlády nestačí. JČ.


    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|