Britské listy


čtvrtek 3. května

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Česká literatura - Jáchym Topol v Glasgowě:
  • "Vypisuju se z něčeho východoevropskýho" Právní stát a tlak na politiky:
  • O Gröbovce je asi už rozhodnuto: dostanou ji za symbolický nájem Američané (Tomáš Pecina, Štěpán Kotrba) Hnutí za přímou demokracii:
  • Nová, Lobkowiczova a Švejnarova politická strana - lék na neduhy demokracie v ČR? (Milan Valach) Občanská výzva od držitele azylu:
  • Kam kráčíš, Česká republiko, má vlasti milovaná, kolébko má a hrobe můj (Eduard Valášek) Česká politika:
  • Vláda hází Čechy přes palubu (Petr Jánský) Česká televize:
  • Vyšetřovatel přehrál rozsouzení krize v ČT na prozatímního ředitele (Čestmír Jagoš) Zahraničí:
  • Předběhne Vietnam Čínu? (Jan Kovařík) Polemika:Smrt v bratislavském autobuse - Případ Mária Banga:
  • Uveřejňováním odpadu znehodnocují BL i kvalitnější příspěvky (Ivan Bartoň)
  • Rovnost před zákonem platí i pro Mária Bangu (Roderick Plevka) Polemika:
  • Je Knapovský již ozbrojen? (Tomáš Bure) Televize Nova:
  • Úřednice přišla o místo kvůli Železného právníkům (CME)
  • Ve složce ČNTS prokazatelně existují nesrovnalosti (CET 21)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Kam kráčíš, Česká republiko, má vlasti milovaná, kolébko má a hrobe můj

    Eduard Valášek

    Eduard Valášek pracoval od roku 1991 jako výkonný tajemník Ligy za lidská práva v Praze a od roku 1995 v Krnově. Tam usiloval o dobré vztahy mezi Romy a ostatními obyvateli Krnova. Ač bílý Čech, nebo snad právě proto, se stal se terčem násilí skinheadů, musel z České republiky utéci a v Kanadě dostal v důsledku svého pronásledování v ČR politický azyl. Podrobněji o svém osudu píše pod touto výzvou.

    Jiz jsou to skoro 4 roky, kdy jsem byl nucen opustit svoji rodnou zemi, a emigrovat do Kanady. 25.zari 1997 , v 7.32 rano, jsem naposled stal na uzemi CR. Prave proto ,ze mi zalezelo na Ceske republice, na zemi bez nenavisti a korupce, jsem byl nucen emigrovat...Ac nejsem Rom...

    Tak se nam jevi Ceska republika v tuto chvili, tu hypnotickou chvili vice nez 10 let po sametove revoluci. Ziji v Kanade jako disident, s politickym azylem z roku 1999 a s uzkosti v srdci sleduji vyvoj v Ceske republice.

    Co se to vlastne s nami deje, kam nas vlecou politici a bez tvare jesitny prezident. Politikove delaji politiku pro penize, ne pro prospech veci verejnych a obcanskou spolecnost, zejmena ne pro obcana.

    Moralka, zodpovednost, radost, zakon. Co se to s nami vlastne stalo. Na vsechno mame omluvu, vymluvu, a obranu, ze  za komunismu bylo hure a ze vsude ve svete jsou problemy. Stale se ohlizime kolem sebe a nekoukame pred sebe. Nebezpeci pro nas je v nas samych, ne jinde ve svete.

    Nemame jine starosti nez stale mluvit o tom, kdo byl komunista a kdo estebak, a stejne nic nezmenime. V hospudkach pri pivu nadavat na rezim obdobne jako za komunismu. A mlcet... Bat se o praci a o prijem...

    Pokud politici budou mit nadprumerny plat a vetsi financni vyhody nez meli mnozi komunisticti prominenti, nikdy nepociti skutecne potreby obycejnych obcanu a nebudou schopni hajit jejich zajmy. Poslanci a senatori vcetne hlavy statu by meli byt finacne hodnoceni podle skutecne dobre odvedene prace. Pokud obycejny pracujicici vyrabi zmetky, automaticky prijde o praci. Pokud politici produkuji zmetky a nedokonale zakony, delaji zmetky z nas obcanu. A jejich pozice a pracovni zarazeni je neotresitelne po celou dobu jejich pusobeni.

    A tezko lze potom ocekavat od obcanu respektovani moralky, kdyz samotni zakonodarci jsou amoralni individua.

    Ani pan Klaus, Zeman, Gross, Havel a zejmena pan Kavan, a dalsi individua nam nemaji pravo kazat o moralce a rozhodovat o nasich osudech. Vesmes vsichni jsou dobre placeni, a pritom svymi aktivitami produkuji zmetky a delaji zmetky z nas vsech. A de facto za nase penize. Pokud se obcane chovaji amoralne, nelze se ani divit. Pokud se politici chovaji amoralne, nezbyva nam nic jineho nez se smirit s tim a brat to jako nezbytnou zbytecnost. Vzdyt je demokracie a o vsem se muzeme docist v novinach.

    Pevne vsak verim, ze mezi nami je dostatek slusnych lidi, kteri by za polovicni platy a vyhody, i zadarmo, udelali daleko vice pro obcany a nezneuzivali sveho postaveni lehce vydelavat penize a mit pristup k dobre placenym informacim, a pri tom se tvarit jako spasitele Ceske republiky a nekdy i celeho sveta vcetne Kuby. Vzdyt neni nic jednodussiho starat se o cizi, nez si zamest pred vlastnim prahem. Pokud by dnesni politicke elite skutecne zalezelo na Ceske republice, bylo by mene problemu. Kam kracis Ceska republiko, ma vlasti milovana, kolebko ma a hrobe muj, z ceho si muzes vzit priklad. A z ceho muzes dusevne zit...

    Stacilo by tak malo, sdruzit par stovek obcanu, a prosazovat skutecne zajmy obcanu, zalozit novou politickou stranu Ligu pro lidska, obcanska prava. Nechtit vladnout a ovladat, ale slouzit zajmum obcanum. A striktne respektovat lidska prava a moralku. A mit plat jako obycejny clovek. Vzdyt poslanec i prezident je stejny lidsky tvor jako my, chodi na toaletu a dycha stejny vzduch, a na co proboha potrebuje tolik penez.

    Existuji predpoklady ziskat financni podporu z Kanady a USA pro vznik noveho politickeho uskupeni.

    Vzdy je sance zacit znova, od podlahy, na zelene louce. Ja nejsem jediny, kdo ma uprimny zajem podilet se na vzniku neceho noveho, nezkorumpovaneho. Kdo mate zajem,napiste nam. Je nejvyssi cas.

    Mame osud ve svych rukou a navic zodpovednost za sebe a  sve blizni....A jak napsal sveho casu Jan Kolar: "Kdo do pout jima otroky, sam je otrok". Nebudme otroci soucasnych politiku bez charakteru a zodpovednosti. Dokazme sami sobe jaci vlastne jsme.

    S uctou a laskou

    Eduard Valasek

    Calgary, Alberta

    T2R 0A3

    Canada

    Osud Eduarda Valáška

    Od roku 1991 jsem pracoval jako vykonny tajemnik Ligy za lidska prava, prava deti a mladeze se sidlem v Praze a od roku 1995 se sidlem v Krnove, okres Bruntal. V Krnove jsem usiloval o lepsi vztahy mezi Romy a ostatnimi obyvateli Krnova, kde je pocetna organizovana skupina skinu, ktera se casto dostavala do konfliktu s Romy. Behem sveho pusobeni jsem ziskal bezmeznou duveru vetsiny Romu, kteri mne zvolili mluvcim Obcanske iniciativy za mir a lidska prava Romu, ac nejsem Rom, cimz jsem si vyslouzil prezdivku a oznaceni "bily cikan" a nekolikanasobne fyzicke utoky clenu hnuti skinheads.

    Prestoze nejsem Rom, kanadske urady uznaly, ze mi v Ceske republice hrozilo nebezpeci, protoze jsem se verejne zastaval Romu. Ziskat azyl nebylo jednoduche. Musel jsem pred nezavislym soudem prokazat, ze jsem byl doma opravdu perzekuovan,ze ceske zakony a atmosfera v zemi mi neumoznovaly, abych se mohl ochrane lidskych prav a hlavne pravum Romum venovat. Musel jsem predlozit dukladnou evidenci, jakym zpusobem jsem byl perzekvovan, a ze stat dostatecne nezasahl a nepostaral se o ucinnou ochranu, a sve duvody prokazat a obhajit ve vycerpavajicim sedmihodinovem immigracnim slyseni.


    Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|