pátek 30. dubna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Přehled událostí Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby Válka o Kosovo:
  • Jugoslávii je nutno obsadit a zdemokratizovat, jako po válce Německo a Japonsko (Daniel Goldhagen) Sdělovací prostředky:
  • Ukřivděný Vladimír Železný, který chtěl pro ČR jen dobro (Jan Čulík) Česká politika:
  • Na radnici v Kašpárkově Lhotě (Václav Žák) Jaderné elektrárny:
  • Euronews - nedostatek profesionality? (Vladimír Durec) Krize v Jugoslávii:
  • Carl Gustav Jung a ničivé vlastnosti člověka Ekologie v ČR:
  • Mezinárodní seminář o rozvoji území, postihovaném povodněmi (Nadace Partnerství)
  • Český kras - krajina na odpis? (Děti Země, Olomouc)
  • Dvanáct kandidátů na Ropáka vybráno - dnes v pátek finále (Děti Země)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britske listy over the past year or so. (Selected Britske listy articles in English now appear in the new electronic pages of the journal "The New Presence"). - Zde je měsíčník Nová přítomnost.
  • Tady je minulé vydání Britských listů.
  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.
  • Adresa Britských listů je zde. Pouze když nefunguje, pište na tuto alternativní adresu.
  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).
  • Užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku jsou zde.

    Co je nového v České republice

  • Premiéři České republiky a Slovenska Miloš Zeman a Mikuláš Dzurinda se shodují, jak řešit kosovskou krizi. Český premiér navrhuje odzbrojit Kosovskou osvobozeneckou armádu, zahájit akce NATO vedením Rady bezpečnosti OSN a využít Rusko. (Jaksi shodou okolností je to úplně stejné řešení, jaké navrhuje německý ministr zahraničí Joschka Fischer.) Zeman dodal, že "jeho pojetí " je doplněním pěti požadavků NATO, které musí jugoslávský prezident Slobodan Miloševič splnit. - V dnešním čísle BL upozorňujeme na zásadní článek harvardského historika Daniela Goldhagena, který argumentuje, že nebude-li nucenou správou zdemokratizováno Srbsko, tak jako bylo zdemokratizováno po roce 1945 Německo a Japonsko, stabilizace Balkánu nebude dosaženo. Země, které páchají masové vraždění či chápou sebeurčení jako genocidu jiných národů, ztrácejí podle Goldhagena právo na suverenitu, neboť toto sekundární právo je podřízeno právu nebýt vražděn.

  • Bývalý ministr financí Ivan Kočárník vypovídal dvě hodiny před sněmovní vyšetřovací komisí, která vyšetřuje údajnou korupci při privatizaci českého Telekomu, avšak nic si nepamatuje.

  • Předsedkyně představenstva a.s.Skloexport Regina Rázlová, byla propuštěna z vazby. Bude nadále stíhána na svobodě.

  • Zpráva, která se zatím do českých sdělovacích prostředků nedostala? Ve čtvrtek napsal Britským listům Michal Pravenec: Zde je titulek okopirovany ze zprav CNN, z 28.4. o hlasovani v americke snemovne: House withholds support for NATO airstrikes, restricts use of ground troops (Americká sněmovna odepřela podporu pro letecké údery NATO, omezila užití pozemních vojsk.) Je priznacne, ze se tato zprava po nekolika hodinach neobjevila ve zpravach ceskych medii. Nevi si s tim totiz rady. Je to legracni vzhledem k absurdnim debatam, jestli nekdo jednoznacne podporuje bombardovani nebo ne a jestli nase devotnost je dostacujici...

  • Ztrácejí nyní Britské listy názorovou pluralitu? Napsal Patrick Janicaidis:

    Vazeny pane Culiku,

    Celkem pozorne a pravidelne ctu vase BL, protoze se obvykle s vetsinou (nebo alespon nekterymi) nazoru zde prezentovanych shoduji.

    Ale v soucasne dobe jsem v BL narazil na zajimavy problem. Na BL jsem ocenoval vzdy schopnost relativniho pohledu na vetsinu problemu (krome kritiky ceskych sdelovacich prostredku:). Proto by me zajimal, duvod vasi tvrde kritiky "moralniho relativismu" v clancich Belohradskeho a Kellera (o valce v Kosovu).

    Aniz bych vas chtel osocit, zda se mi, ze misty sklouzavate az k  neffovskemu zjednodusovani (kdo to nechape stejne jako my, je ...).

    Muzete mi sice namitnout, z v "humanitarni katastrofe" techto rozmeru (Kosovo) je jenom jedna pravda a moralka, ale to se mi nezda jako pripadny argument.

    Mimochodem, abych take doplnil informace o valce v Kosovu (jako tady dela skoro kazdy:)

    Podle zpravodajstvi recke televize (ted nevim jestli zaujate nebo nezaujate a proti komu vlastne) se z Recka zacinaji ztracet Albanci (kteri tam doposud utikaji z ekonomickych duvodu). Obzvlaste tezce to nesou recti zemedelci, protoze znacny pocet Albancu v Recku pracuje na polich. V rozhovoru pro reckou televizi objasnil jeden Albanec duvody masivniho exodu svych spoluobcanu nasledovne. Chodi pry verbiri a nabizeji Albancum za boj v UCK castky kolem 5-8 tisic DEM/mesicne, coz je na jejich pomery velice lakave.

    Pokud by to byla pravda, kdo jim ty penize muze platit?

    Je zajimave, ze televizni zpravodajstvi recke televize vyvraci vetsinu medialne sirenych (dle jejich nazoru) pomluv namirenych proti Srbum. A dela to celkem logicky a verohodne.

    Stejne jako napr nase ceske zpravodajstvi (popr. CNN) stejne verohodne a logicky Srby pomlouva.

    Odpověď Jana Čulíka: Žádné postranní důvody nemám. V Británii někteří kritizují letecké údery na srbskou televizi, mnozí kritizují i to, co považují za nedomyšlenost vojenských akcí NATO, ale hodně lidí (asi 60 procent národa) se shoduje v tom, že masové vyvražďování a vyhánění obyvatelstva ze země není přijatelné. To je zásadní morální věc, kterou neomluví ani největší případná zvěrstva skupinek UCL. Tento názor zastávám, možná příliš silně ovlivněn názory některých britských novinářů, jejichž úsudku a profesionality si vážím a kteří prokázali v minulosti velmi velkou nezávislost. Britské listy přirozeně zveřejňují i v této věci názory všechny. Na českých postojích mě fascinuje jejich "morální rozkolísanost". Nechci nikomu žádný názor vnucovat, ale zajímá mě, čím to je, že to, co ve většině západoevropských zemí vyvolalo velké morální rozhořčení (masové vyvražďování lidí) v ČR (či v Řecku?) takové rozhořčení zřejmě nevyvolává. Tak co se mělo proti tomuto zabíjení dělat? Složit nečinně ruce do klína, jak to Západ ostudně dělal na Balkáně deset let?

    Na Bělohradském mi vadí jeho černobílé škatulkování na pravici a levici - i když je pravda, že ve většině západoevropských zemí vládnou sociální demokrati, už jsem psal, že je velká otázka, není-li Tony Blair vlastně konzervativec - v nynější krizi se mimochodem pravidelně radí s Margaret Thatcherovou a je jí ovlivňován. Situace je prostě složitější. Mám pocit, že ideologické přesvědčení politiků v této krizi nehraje tak silnou roli, jak se to snaží navozovat pan Bělohradský (i když Jaroslav Teplý z Holandska upozorňuje, že podobný názor přinesly i některé západní noviny. BL přetiskly názor šéfredaktora "levicového" britského časopisu Living Marxism, který kritizuje Blaira za přílišný morální, až náboženský zápal, křižáckou výpravu do světa.)

    Nikomu žádné názory nepředpisuju, natož abych si myslel, že Češi musejí podporovat politiku NATO v této věci, aby se někomu zavděčili. Ale fascinuje mě ten nezájem o statisíce zničených lidských osudů. Co je důvodem české váhavosti v této věci? Nevadí lidem, že jsou masakrováni a z domovů vyháněni taky lidi, jsou to "jen" jacísi Albánci, co je nám po nich? Nebo se o jednotlivých osudech uprchlíků nepíše v českém tisku tak podrobně jako v tisku britském? (který mimochodem velmi drasticky popisuje i utrpení srbských civilistů, zasažených střelami NATO.) Bojí se Češi přílišné blízkosti války? Vadí nedůvěra k novinářům, to že nejsou v ČR věrohodné novinářské osobnosti, jimž by se v krizi dalo důvěřovat? Nedůvěra k jakékoliv armádě a k jakémukoliv vojenskému řešení? Obava, že by někdo mohl poukázat na to, že i bývalé Československo krutě vyhnalo jednu třímiliónovou menšinu ze svého území? Podezíravost vůči jakémukoliv pevně zastávanému morálnímu postoji, který se jeví ideologický? Zajímalo by mě to, jsem zvědav na vaše vysvětlení.

    Řecké sdělovací prostředky byly častěji citovány jako rozšiřovatel srbské propagandy - například tisknou řecké noviny zprávy, že bylo sestřeleno množství letadel NATO... Zpravodajství CNN jsem sledoval ve Slovinsku, nic jiného tam nebylo, a neučinilo na mě velký dojem, je povrchní a opatrné. (Posmívají se mu i jiní, např. v britském tisku Robert Fisk z Independentu.) JČ


  • Zajímavý odkaz. Mam jeden zajimavy odkaz http://kosovainfo.com/english/politics/990305-peace.htm .- dokument predlozeny Srbum v Rambouillet. Zvlaste bod cislo 8 velice pobouril mnoho lidi u nas. Zajimave je tez vyjadreni A. Solzenicyna, ktery rozhodne nepatri k neeticky jednajicim lidem. I.H.

  • Link na srbskou televizi na internetu. Druhe bombardovani objektu Srbske TV jiste vyvola dalsi diskusi. Protoze jen malo lidi muze vysilani Srbske TV videt, dovoluji si nabidnout k uverejneni v BL link na Real video jejich zpravodajskych relaci: V diskusi by meli byt slyset i ti o nez jde, tedy Srbska TV. Zde je link na Real Video/Audio jejich zpravodajskych relaci tlumocenych do anglictiny: http://www.c-span.org/guide/international/kosovoserbiatv.asp. Marek Sojka.

    Přehled článků o krizi v Kosovu, zveřejněných v BL v minulých dnech:

    Další články k tematice nynější války v Evropě o Kosovo najdete v přehledu nejdůležitějších textů z posledních dní, viz Obsah zde napravo.


  • To nejlepší z "českého" internetu. Jako příloha českého vydání časopisu PC World z března 1999 a  také časopisu Profit se distribuuje právě vydaný CD ROM "To nejlepší z českého internetu". Jako jeden z mála skutečných českých internetových časopisů jsou na CD ROMU zdá se mi velmi dobře prezentovány cca 5 megabyty nejzajímavějších článků přibližně za poslední rok také Britské listy. Seznamte prostřednictvím tohoto CD ROMU s Britskými listy vaše přátele.

  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz/prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

    Výběr textů z posledních dní:


    Pokračování seznamu nejzajímavějších článků z poslední doby umisťuji zvlášť jako samostatný text, viz OBSAH dnešního čísla. (Toto pokračování se NENATÁHNE jako součástí Kompletních Britských listů, musíte si na ně v Obsahu samostatně kliknout.) Všechny články předchozích vydání od začátku Britských listů v červenci 1996 jsou k dispozici v archívu BL.


  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|