Britské listy


středa 5. září

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Americký protiraketový systém:
  • New Scientist: Američany odražené jaderné střely asi zasáhnou Evropu Konflikt Izrael-Palestina:
  • Jak dosáhnout míru na Blízkém Východě - palestinský názor Analýza z VŠE:
  • Vztah ekonomiky a politiky - krach socialismu? (Stanislav Heczko) Polemika:
  • Názorová pluralita aneb kde jsou meze kritiky šéfredaktora (Štěpán Kotrba)
  • Ještě jednou kauza "Sametová kocovina": Vážený pane Buchare! (Martin Škapík)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Britské listy oslovují ty, kteří v České republice rozhodují. Britské listy talks to decision makers in the Czech Republic.

  • Britské listy vycházejí v Praze, v České republice. Vydává je stejnojmenné občanské sdružení se sídlem Slezská 56, 120 00 Praha 2 (IČO: 26519887). Britské listy is published in Prague, the Czech Republic, by the Britské Listy Association. ISSN 1213-1792.

  • Stanovy občanského sdružení jsou zde.

  • Šéfredaktorem je Jan Čulík (325 Kilmarnock Road, Glasgow G43 2DS, U.K.), značka JČ, stálý pražský redakční tým tvoří Tomáš Pecina (TP) a Štěpán Kotrba (koš, šok, ŠK). E-mailová adresa redakce je zde.

  • Britské listy vycházejí na serveru Internet Servisu.

  • Tady je minulé vydání Britských listů.

  • Use it or lose it. Chcete-li si deník udržet, inzerujte na  jeho stránkách. Zde je náš ceník i další informace.

    Co je nového v České republice

  • Jan Čulík je do pátku 7. 9. mimo internet, BL rediguje Tomáš Pecina, příspěvky prosíme posílejte na adresu redakce.

  • Ronald Lauder neuspěl s žalobou na Českou republikou. Pokud jsou přesné informace, které poskytlo ČTK ministerstvo financí, rozhodčí tribunál zamítl v celém rozsahu žalobu, jíž se americký investor domáhal náhrady škody ve výši cca. 18 miliard korun za to, že český stát neochránil jeho investici do TV Nova. Druhá strana dosud výrok neobdržela, takže s komentáři, co toto rozhodnutí přesně obsahuje a co znamená, zatím počkáme. (TP)

  • Jak to vidí CIA.Událostech zazněla tato čtená zpráva:
    Americká společnost Freedom House, která 60 let hodnotí stav společnosti a dodržování lidských práv ve světě, ve své výroční zprávě uvádí, že demokracie v České republice se zjevně obrátila k horšímu a že členství v NATO a úsilí o vstup do Evropské unie jsou jedinou silou, která Českou republiku tlačí k demokratickým normám. Vazbu ODS a sociální demokracie výroční zpráva Freedom House označuje za vládnoucí koalici, která se opakovaně pokusila omezit pravomoci prezidenta a národní banky. Zpráva upozorňuje na problémy s vymahatelností práva, hospodářskou kriminalitu a organizovaný zločin. Freedom House v České republice zaznamenala vládní tendence zasahovat do svobody slova a upozorňuje na napjatou situaci v České televizi a časté personální změny v ní. Výroční zpráva americké organizace uvádí, že Rada pro rozhlasové a televizní vysílání je v rukou ODS a sociální demokracie a snaží se Českou televizi řídit.
    Zpráva je k dispozici zde a jak se dalo očekávat, přesnost interpretace fakt pokulhává. Není řeč o Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, nýbrž o sněmovní mediální komisi, není tam ani slovo o "napjaté situaci", nýbrž o tom, že "v České televizi došlo v roce 1999 (sic!) k několika vážným otřesům", a nemluví se o častých personálních změnách, ale o tom, že - údajně v onom roce 1999 - byl vyměněn ředitel a většina vyššího managementu (most other senior managers).

    Zpráva obsahuje i další "špeky", např. tvrzení, že Radio Svobodná Evropa si udrželo nejvyšší kvalitu (highest standards) i po oddělení od amerického rozpočtu. Kdopak ji asi diktoval Freedom House do pera? Jako hlavní autor je uveden Petr Vančura, významný to úd Občanského institutu (Jaromír Žegklitz, Roman Joch, Pavel Bratinka, Tomáš Ježek, Jiří Skalický). Ach tak... (TP)

  • Vlasta Leporská upřesňuje, že páteční schůzka s Janem Čulíkem je otevřena všem zájemcům, nevyžaduje se formální oblečení a počet účastníků není omezen. Přesné místo a čas konání (cca. 20.00) oznámíme v pátečním vydání BL. Zájemci by se měli předběžně registrovat této adrese, aby V. Leporská věděla, zda má pro sraz rezervovat vinný sklípek nebo Výstaviště. Štěpán Kotrba se schůzky zúčastní, Tomáš Pecina nikoli. (TP)

  • Naprosto šokující byla odpověď Eduarda Zemana v online rozhovoru Britských listů na otázku týkající se loňské Klekánice o Sazce. Podle ministra, který se projevil jako loajální podřízený Aleše Hušáka, se prý jedná o "štvavou kampaň" a na základě zjištění reportérů by pan ministr na ministerstvu "nevyměnil ani kliku u dveří". (TP)

  • Online rozhovor s kandidátem na generálního ředitele ČT Vítem Novotným nepřinesl žádná překvapení, V. Novotný mlžil a na důležité otázky, např. zda znovu počítá s účastí Ladislava Palusky ve vrcholovém managementu ČT, odmítl odpovědět. Zítra bude hostem další z relativních "outsiderů" výběrového řízení, Alena Müllerová. (TP)

  • Dvakrát jsme k účasti v chatu zvali i prozatímního ředitele ČT Jiřího Balvína, avšak ani na jeden e-mail nepřišla odpověď. (TP)

  • Jablko nepadá daleko od stromu. Ještě k chatu s ministrem školství Eduardem Zemanem: Zdá se, že pan ministr se zaklíná demokracií stejně tak, jako většina učitelů. Přijmout obtíž individuální odpovědnosti ale nechtějí. V neodpovědích se vyhnul z pozice nekompetentnosti (o to hůř!) řadě problémů a tak souhlasím s JČ, že nemá cenu zvát tyto lidi na chat. Jestliže pan ministr v jedné chvíli poznamenal, že jeden z tázajících chce hlavně dokázat že "má otázky", pak způsob jakým se s nimi vypořádal svědčí naopak o tom, že on "má odpovědi." Kdybychom na chat pozvali kněžnu Hortensii, třeba bychom se dozvěděli něco o české vesnici. (Jan Paul)

  • Napsal Jiří Novotný:
    Tleskám článku pana Josefa Fronka "Kterak se Josef Fronek staví v balkánském konfliktu ostře na stranu Slovanů". Tleskám i BL, že ten článek (jistě se skřípěním zubů pana Čulíka) uveřejnily. Proč pan Čulík nepřipojil k článku své oblíbené poznámky? Proč je tak málo článků v BL o současných událostech v Makedonii na rozdíl od množství článků v době "humanitárního" bombardování "zlotřilých" Srbů? Dochází nám to pomalu a jde to ztuha?
  • Pavel Trtík z Paisley si stěžuje, že JČ asi před půl rokem potlačil svědectví jeho sestry o "asociálnosti Romů", když byla na návštěvě v Glasgow:
    Sestra odhadla, ze cca 80 procent z lidi kteri cekaji na rozhodnuti ve Folkestone a Doveru jsou lide, kteri chteji ljen vysat system a dostat se byt jen kratkodobe k "British benefits". Tito lide neposilaji sve deti do britskych skol, kdyz je jim nabidnuta moznost jit se privzdelat do nejakeho kursu tak to odmitaji na kursy anglictiny nechodi. Od tohoto typu lidi slysela ma sestra (velmi casto) otazku "A to se Ti vyplati?", kdyz se dozvedeli, ze je tam pro ne jako oficialni prekladatelka.
    Velmi mlhave, ze?
  • Přehled připravovaných, probíhajících i uskutečněných chatů je zde. Otázky lze posílat do všech chatů, které ještě neskončily. Ty jsou označeny světle modrým (nebo červeným, pokud rozhovor právě probíhá) symbolem hodin. (TP)

  • Nešiřte letáky, mohli byste jít do vězení. Vilém Barák oznamuje, že Státní zastupitelství pro Prahu 8 zrušilo rozhodnutí policejního orgánu o odložení jeho případu a policie ho tak dál vyšetřuje pro trestný čin podněcování podle § 164 trestního zákona. Trestného činu se měl dopustit tím, že rozšiřoval letáky upozorňující na rizika sčítání lidu, za což mu nyní hrozí až dva roky vězení. Jeho případem se intenzivně zabývají mezinárodní organizace zaměřené na ochranu lidských práv. (TP)

  • Co je jinde považováno za samozřejmost, je v ČR "neslušnost". Otevřenost a přístup k informacím jsou základní podmínkou fungující demokracie. Americký Bílý dům zcela běžně publikuje, jaké přesně mají jeho zaměstnanci platy, viz zde; Rada České televize ve středu usoudila, že zveřejnění platů vysokých činitelů ČT by bylo útokem na jejich soukromí! :))) Jakýsi Horálek z téže Rady se vyjádřil, že žádost Britských listů o informace o rozpočtech pořadů ČT a platech jejích vedoucích pracovníků je "neslušná"! Jaksi mu vůbec nedošlo, že Česká televize má podle zákona povinnost tyto informace poskytovat. O středečním groteskním zasedání Rady České televize, z něhož vyplývá, že ČT je zřejmě skutečně už na šikmé ploše směrem k zániku, protože se Rada nedokáže chovat kompetentně, jsme psali zde. (JČ)

    Galerie Britských listů

  • Do fotogalerií jsme doplnili mnoho nových fotografií, mj. snímky, které Štěpán Kotrba pořídil ve spolupráci s Českým rozhlasem a které dokumentují jeho akci Africká odysea, narozeniny nosorožce v králodvorské ZOO, letecké záběry z východních Čech a fotografie parních lokomotiv, které nasnímal Tomáš Pecina v Lužné u Rakovníka. (TP)


  • Již několik týdnů je v provozu nové diskusní fórum BL. To je k dispozici zatím pouze pro prohlížeč Internet Explorer a pro Mozillu, na netscapové verzi se intenzivně pracuje. (TP)

  • Konto, kam je možné posílat příspěvky na investigativní práci Britských listů, je toto:

    Účet č. 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s.
    Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1 (na Ovocném trhu je oficiální sídlo banky, ale není tam klientské centrum.)

    Variabilní symbol pro příspěvky 2001 (ti, po nichž chce banka konstatní symbol, mohou použít 0558).

    Příspěvek lze složit (bez poplatku) na kterémkoli klientském centru banky:
       Brno, Jánská 1/3
       České Budějovice, Kanovnická 18 (podle věrohodných zpráv neexistuje)
       Hradec Hrálové, Rašínova tř. 1669
       Olomouc, K. Světlé 2
       Ostrava, Dlouhá 3
       Pardubice, 17. listopadu 238 (dtto)
       Plzeň, Šafaříkovy sady 5
       Praha, Václavské nám. 43
       Praha - Zlatý Anděl, Nádražní 23

    (Prosíme čtenáře, kteří přispěli nebo přispějí tímto způsobem v hotovosti, aby nás informovali e-mailem, kde a kdy částku zaplatili - připravujeme pro všechny sponzory malý, ale exkluzivní dárek a nechceme, aby o něj anonymní sponzoři přišli.)

  • TEMATICKÝ ARCHÍV BRITSKÝCH LISTŮ je na adrese http://www.britskelisty.cz/xz/.

  • Přehled anglicky napsaných článků od Jana Čulíka a  Andrewa Stroehleina o aktuálním vývoji v České republice najdete zdezde.

  • Hudba a zvuk - Každé úterý: Týdenní přílohu věnovanou vážné hudbě (archív textů i zvukových ukázek) píše a rediguje v Neviditelném psu Lubomír Fendrych na adrese http://pes.eunet.cz/hudba/hudba.htm.

  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz /prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britské listy.

  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a  hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).

  • Zde jsou užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku.

  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.


    Výběr textů z posledních dní:

  • Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|