středa 3. prosince

O B S A H

Česká krize:

  • Zieleniec promluvil - ale neměl jít už v září na policii? (JČ)
  • Pondělní "Nadoraz" ČT 1 - zpravodajská bomba? Totální indiskrece ODS? (Vojtěch Kment) Čtenáři: Fanatická podpora pro Václava Klause není překvapující:
  • Pavel Dvořák
  • Pavel Matějka Pohnutá česká minulost, utajovaná na Strahově:
  • Vina, která se neodvažuje promluvit o hanbě: čeští židé, kteří přežili nacistický holocaust, se nemohou dostat k dokumentaci o konfiskaci jejich majetku, uchovávané v přísné tajnosti na Strahově (Sunday Times, první část rozsáhlé reportáže)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|



  • Upozornění: k předchozím číslům BL se dostanete, když kliknete v záhlaví na ikonu Archív. Celé dnešní vydání BL se vám natáhne, když kliknete na poslední řádce Obsahu (zde napravo) na Kompletní Britské listy

    Adresa Britských listů je zde.

    (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University)


    Zieleniec promluvil

    Bývalý český ministr zahraničních věcí Josef Zieleniec konečně promluvil. Učinil tak v rozhovoru, který otiskly v pondělí Lidové noviny. Je ale otázka, zda Zieleniec skutečně říká všechno. Mám tendenci - už mi to vyčetli někteří čtenáři - předpokládat, že čelný politik asi nebude lhát. Nechci přijmout v ČR dosti široce rozšířenou tezi, že všichni (nebo skoro všichni) jsou podvodníci, jednají účelově a pravda se od nich očekávat nedá. Ovšem poslední události by trochu zviklaly i největšího optimistu. Čekat, až kolegové ve straně vyřeší problém s kontroverzním kontem - je to věrohodné, když to Zieleniec dělal? Není podivné, že dával kolegům "čas", aby trestní problém nějak "vyřešili"?

    Shrnutí případu přinesl v pondělí týdeník Respekt. Dal dohromady víceméně základní známá fakta ve věcné reportáži. V jedné věci se ale Respekt trefil úplně vedle - když označil privatizaci Třineckých železáren za bezproblémovou. Odkazuji čtenáře znovu na článek Václava Žáka k této tematice, který vyšel v pondělních BL.

    Soutěž o privatizaci Třineckých železáren vypadala tak, že účastníci předložili projekty a v nich uvedli, kolik zaplatí. Pak IHNED museli zaplatit jednu desetinu slíbené částky, tedy 260 miliónů korun. To zaplatili, platba byla nenávratná, kdyby nezaplatili zbytek.

    V této chvíli společnosti Moravia Steel prasklo financování, neboť banka, která je podporovala, si uvědomila, že by musela převzít i velké staré dluhy. Václav Klaus podniku Moravia Steel sháněl peníze na privatizaci. Třinec se privatizoval za peníze, které stát z jedné kasy, totiž z Konsolidační banky, si platil do druhé kapsy, Fondu národního majetku!

    Není tedy divu, že vděčný pan Šrejber dal hodné ODS velký sponsorský dar.

    Václav Žák k tomu ještě v úterý v noci dodává:

    1) Verejna soutez obsahovala urcite tvrzeni o financovani. Komise pri posuzovani realnosti projektu mela posuzovat i podminky financovani. TO je prece klicove: podle toho, jak "dlouhe" a levne penize sezenete, je Vas projekt bud realny nebo hloupost.

    2) Po zmene financnich podminek melo byt vypsano nove vyberove rizeni.

    3) Vlada to - pres stiznosti firem, ktere se ucastnily souteze - neudelala. Klaus prosadil, ze se projekt financoval pres Konsolidacni banku a Ceskou sporitelnu.

    To je tak flagrantni poruseni pravidel, ze vetsi si lze stezi predstavit.

    RESPEKT to ignoroval pred tim 1 1/2 rokem stejne jako dnes. Divite se jeste, ze ho nectu?


    Jak může v této souvislosti Miloš Zeman říci, že s privatizací Třince bylo všechno v pořádku, je podivné.

    A ještě podivnější je, že si těchto skutečností týdeník Respekt vůbec nevšiml. Divím se, že tyto skutečnosti reportérům časopisu Respekt unikly.

    Rozhovor s Josefem Zielencem v Lidových novinách na mě působil přízračně. Popisem spiklenecké atmosféry rozbředlé nečinnosti mi připomněl memoáry Zdeňka Mlynáře Mráz přichází z Kremlu. Mlynář v nich popisuje jednání prezídia ÚV KSČ v roce 1968, během Pražského jara. Okamžitě mě napadlo, jaká se naskýtá mezi zasedáními obou grémií podobnost.

    Mlynář ve svých memoárech píše, že se na zasedání prezídia ÚV KSČ většinou jen rozvláčně a nesoustředěně mluvilo o ničem - vedoucí představitelé komunistické strany nebyli schopni dát dohromady souvislou myšlenku.

    Podobně na mě působí Zielencovo líčení, když v rozhovoru pro LN požadoval rázné rozhodnutí ve věci zahraničního konta ODS:

      Zhruba v polovině září jsme na grémiu probírali stav financí ODS a také to, že máme málo peněz. Hlavní manažer Ratiborský řekl, že máme přece peníze v zahraničí.

    • LN : Řekl kolik?

      Suma padla. Ratiborský mluvil o 170 milionech korun.

    • LN : Ptali jste se jej, z čeho peníze pocházejí, a kdo s nimi může manipulovat?

      Toho jsme se za více než měsíc vůbec nedobrali. Celá debata ve mě vzbudila dojem, že to jsou peníze, které jsou straně k dispozici.

    • LN : Váš osobní názor?

      Opravdu nevím.

    • LN : O tajném účtu jste nikdy předtím neslyšel?

      Naprosto ne. Byl to pro mě šok. Uvědomil jsem si, že peníze v cizině znamenají obcházení pravidel, ale také náznak velmi nepoctivého způsobu financování ODS. Žádal jsem okamžitě zásadní jednánío této věci.

    • LN : Výsledek?

      Řešení bylo odloženo na příští grémium. Opět jsem požadoval jednání, opět nebylo. Tak to pokračovalo třikrát nebo čtyřikrát. Napsal jsem proto Václavu Klausovi dopis. V něm jsem mu vyložil, že pro mě je to zásadní otázka a že musíme dospět ke korektnímu řešení.

    • LN : A...?

      Stále nebyl čas. Navrhl jsem tedy noční jednání. K tomu došlo 20. října. Bylo poznamenané velkou názorovou roztříštěností. Žádal jsem, aby grémium jasně řeklo, že nikdy k založení tajného účtu nedalo svolení a to bylo schváleno.

    • LN : Víc nic?

      Došlo pouze k dohodě, že tři kolegové připraví na další grémium nějaký blíže neurčený návrh. Celá debata a věci, které tam padaly, ve mně vyvolaly přesvědčení, že větší potíže některým členům grémia činí to, že se o té věci vůbec mluví, než že existuje.

    • LN : Byl jste osamocen?

      Velmi rozhodně a ve smyslu najít poctivé řešení se mnou vystupoval kolega Ivan Pilip. Snažili jsme se dosáhnout aspoň počá tečního závazku, aby to bylo čestně vyřešeno.

    • LN : A ostatní, ti se nepřidali?

      Padala řada názorů. Ale kromě Pilipa jsem žádného tak rozhodného spojence neměl.

    • LN : Co tedy ostatní chtěli?

      Diskuse se vedla v duchu, jenž mně přesvědčil, že další pokračování nemá smysl - totiž, že pro některé kolegy řešení, které jsme prosazovali, je nepřijatelné.

    • LN : Naznačujete, že se nechtěli vzdát možnosti z tajného konta přeci jen čerpat?

      Nerad bych nyní šel do osobních detailů. Není to smysl toho, o čem mluvím. Ale padly tam velmi svérázné návrhy.

    • LN : Jak reagoval Klaus?

      Nebudu komentovat postoje jednotlivých členů grémia.

    • LN : Pár dnů nato jste podal demisi.

      Její pravý důvod spočíval v pochopení, že v tomto složení vedení strany k řešení, které by mě uspokojilo, nedospějeme. Jinak bych se musel podílet na něčem, co bych nemohl akceptovat. Šlo také o protest proti tomu, že si vůbec někdo dovolil za zády grémia tu věc s penězi v zahraničí udělat.

    • LN : Proč jste své důvody jasně po odchodu nepojmenoval?

      Protože jsem chtěl, aby kolegové měli šanci tu věc s penězi neznámého původu čestně vyřešit. Z pátečního vystoupení kolegy Pilipa a Rumla usuzuji, že i oni dospěli k názoru, že současné vedení ODS toho není schopno.


    Avšak Zielencova odpověď na poslední otázku je velmi pochybná. Jak je možné, že se dověděl - stejně jako ostatní vedoucí představitelé ODS - o potenciálně trestném jednání a dva měsíce to z kolegiality tajil? Neměl povinnost to hned oznámit policii?

    Jeden čtenář z Německa mi vytkl, že jsem v BL napsal, že by osoby, podezřelé ze spravování konta, totiž Václav Klaus, Petr Čermák a Libor Novák, měly být okamžitě umístěny do vyšetřovací vazby, aby se nemohly domluvit. Dodávám také, že se mělo okamžitě zajistit i zahraniční konto ODS.

    Upozorňuju, že v této souvislosti napsal týdeník Respekt:

      "Jak může případný dárce (nějaká firma, pozn. JČ) vysvětlit přesun peněz na nějaké zahraniční konto ve svém účetnictví? Firma či podnikatel se zájmem o "utajený sponzoring" zaplatí nastrčeným "expertům" za poskytnuté poradenské a konzultantské služby, ale žádnou radu, která by jim byla k něčemu dobrá, přirozeně nedostanou. Poradenská firma pak obdržené peníze uloží na svůj (ve skutečnosti ovšem partajní) účet a v případě nutnosti může sama rychle zaniknout. Mimochodem - a tím se dostáváme ke kriminálním aspektům aféry - na podobném principu pracovali i vysocí představitelé španělské socialistické strany, odsouzení minulý týden v Madridu k mnohaletému žaláři za protizákonné finanční machinace ve prospěch své partaje."

    Jan Čulík



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|