úterý 9. prosince

O B S A H

Česká politika:

  • Lux lepí vládu - proboha, vyhlaste nové volby! (JČ)
  • Slaboučký rozhovor s Klausem v pondělním Slovu (JČ) Veřejné služby v ČR - nedostatek konkurence:
  • Vodou se moc šetří, tak podraží - volný tržní mechanismus v praxi? (JČ) Ještě jednou k české politice:
  • Ministerstvo obrany ČR se vzdalo vypracování národní obranné strategie ve prospěch jiného ministerstva - je to vůbec možné? - České politické strany nevychovaly nové lidi! (Matthias Roeser) ČR a EU:
  • V jaké situaci je ČR, ucházející se o vstup do EU, v poměru k jiným žadatelům? (údaje ze Sunday Times) Velká Británie:
  • Nemoc šílených krav: postihne epidemie ještě tvrdě Evropu? Jak hodnotit různá každodenní rizika?



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Upozornění: k předchozím číslům BL se dostanete, když kliknete v záhlaví na ikonu Archív. Celé dnešní vydání BL se vám natáhne, když kliknete na poslední řádce Obsahu (zde napravo) na Kompletní Britské listy

    Adresa Britských listů je zde.

    (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University)


    Lux lepí vládu - proboha, vyhlaste nové volby!

    Lidovecký šéf Josef Lux začíná od pondělka z pověření prezidenta Havla připravovat novou vládu. Jak ale napsala MFD, vůbec není jasné, kdo ve vládě bude, protože se zatím nekonal sjezd ODS a Klausova strana nerozhodla, jestli do vlády také půjde.

    Počítá se prý s tím, že v nové vládě budou buď všechny tři dosavadní vládní strany, anebo jen dvě bez ODS.

    Nemělo by se však spíše nechat toho trapného záplatování a neměly by se jednoduše co nejdříve vyhlásit nové volby? Jaký může mít kredit vláda, sestavená ze zástupců stran, jejichž důvěra u voličů radikálně poklesla? Takový problém mohou skutečně vyřešit jen volby.

    Například Občanské demokratické alianci nedávno spadly volební preference natolik, že by se nyní možná nedostala ani přes pětiprocentní hlasovací minimum v parlamentě. Jak mohou představitelé této strany poctivě pohlédnout do očí voličům a na základě svého mandátu z června 1996 nyní, v naprosto změněné situaci, flikovat nějakou novou vládu? Jak by například mohla vůbec jít na základě svého loňského volebního mandátu do jakékoliv vlády Občanská demokratická strana, pokud nebude stoprocentně vyjasněno, jak to bylo s jejími údajnými konty v zahraničí?

    Josef Lux v pondělí řekl, že jím sestavená vláda nemůže být pouze vládou provizorní, která bude tuto zemi na základě politické dohody připravovat na předčasné volby. Nevyloučil však její zkrácený mandát. "Tato vláda musí učinit rozhodující kroky, které dovedou naší zemi do NATO, musí pokračovat v intenzivních jednáních s Evropskou unií, a v neposlední řadě musí říci jasné slovo k posílení důvěry lidí v politiku," zdůraznil Lux. Jak to ale nová vláda může učinit bez nového, pevného mandátu voličů?

    Nebude nynější vytvoření provizorní, dočasné vlády, na základě u lidí už v podstatě profláknutých mandátů a vyplýtvané důvěry jen dalším útokem na důvěru občanů v demokratický systém? Prosím - já vím, že politikové nové volby nemusejí nyní vypisovat. Nebylo by to ale i pro ně lepší, aby měli co nejdříve nový mandát?

    Možná že by se mělo také uvažovat o tom, aby parlament pozměnil ústavu a dal prezidentovi pravomoc v situaci, jaká právě nastala, parlament rozpustit a vypsat nové volby.

    Poslanci se totiž vždycky budou držet zuby nehty svých sinekur. Jde střet zájmů - zájmu demokracie a zájmu dobrého poslaneckého bydla. Donekonečna budou poslanci bičovat mrtvého koně svého parlamentního mandátu, protože se budou bát, že o poslanecké místo přijdou - není totiž vůbec jisté, že by byli znovu zvoleni. Proto budou prodlužovat život nynějšího parlamentu co nejdéle. V takové situaci by zřejmě měl existovat rychlejší mechanismus, který povede k účinnějšímu řešení.

    Vždyť teď v ČR s třeskem skončila jedna éra: éra raného postkomunismu, kdy se bezmezně důvěřovalo tatíčkovi odborníkovi "ekonomovi", který za nás vyřeší všechny problémy.

    Nebylo by daleko lepší pro všechny strany, kdyby v novém roce zasedla do ministerských křesel úplně nová vláda, s novým občanským mandátem, vzniklým v nové situaci?


    Vojtěch Kment argumentuje v Neviditelném psu, že by volby nyní měly odložit, neboť by prý mohly ohrozit vstup ČR do NATO. Kment se bojí nynějších případných volebních výsledků, nedůvěřuje českým voličům, mohli by nyní hlasovat pro extrémisty, proto je nutno podmínky konání voleb odsunout až na dobu, kdy lze očekávat "pozitivní" výsledek. Dnes by totiž lidi hlasovali proti ODS, protože by ji chtěli za podezření z korupčního skandálu potrestat.

    Vojtěch Kment projevuje dobře známý, paternalistický postoj, který zastává určitá část českých komentátorů. Neuvědomují si, že o tom, jaká má být v ČR vláda, by neměli rozhodovat politikové, ale voliči. Všechna moc pochází z lidu. (Není to náhodou v české ústavě?) Kment svou argumentaci asi nazve pragmatickou strategickou úvahou - mně se to spíš zdá nepřímé, úhybné a neseriózní vůči lidem, které považujeme tímto přístupem za nesvéprávné. Je to asi tak demokratické, jako když nedávno sdělil Václav Klaus americkým novinářům (jak informoval Washington Post), že v ČR žádné referendum o NATO nebude neboť by debaty k němu mohli "zneužít sládkovci a komunisté" (sic).

    Nejsme-li spokojeni s demokracií a bojíme-li se, že by mohli zvítězit "extrémisté", proč rovnou nenazveme skutečnost pravými jmény a demokracii nezrušíme?

    Bojíme-li se, že by v případných brzkých volbách mohli voliči hlasovat "špatně", je demokratické využívat existujícího prostoru v ústavě a odsunovat volby až na dobu, o níž předpokládáme, že se voliči vyjádří "bezpečněji" a "odpovědněji"? A budou toto manévrování skutečně pozitivně kvitovat západní spojenci ČR?

    Kdyby v případných brzkých všeobecných volbách ODS v důsledku podezření z korupčního skandálu tvrdě prohrála, nikdo jiný by za to nenesl vinu než ona sama.

    ODS by ovšem také mohla radikálně jednat. Mohla by rychle odvrhnout všechny politiky, zašpiněné skandálem a všechna fakta ohledně údajného korupčního konta by mohla zveřejnit a distancovat se od nich. Kdyby přijala toto radikální řešení a ukázala, že hodlá od nynějška jednat jinak, asi by její volební prohra nebyla nutně tak katastrofální. V tomto smyslu je povzbuzující, že Ivan Pilip hodlá zveřejnit veškeré informace o pochybných privatizačních projektech. Potíž ovšem je, že to na věci nic asi nezmění, případně ukradený majetek se vracet nebude, a kromě toho, nespravedlivá a podvodná je Klausova privatizace zřejmě celá. (Viz též tento link.)

    Co takhle jednat zásadně přímo a otevřeně, bez postranních strategických pohnutek? Manipulace se totiž vždycky nakonec vymstí. Vyjde najevo a je průšvih.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|