čtvrtek 16. prosince

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby První kolo české předvolební kampaně začalo:
  • Odchod Jakuba Puchalského - nadejde úplný konec nezávislosti veřejnoprávní televize? (Jan Čulík) O elektronickém podpisu:
  • I růže může kvést modře (Štěpán Kotrba) Česká politika:
  • Jak se dostat z nynější české politické krize (Vít Novotný)
  • Nevyplacené mzdy (Ivan Hoffman) Nacionalistické potlačování svobody projevu ve Francii:
  • Francie odmítá poslouchat historičku, která zjistila, že se francouzské firmy podílely na vyvražďování Židů (Observer) Komunismus a postkomunismus:
  • Cibulka a Jakeš nejsou na jedné lodi (Jiří Šinkora)
  • Co s komunisty? (Vlastimil Obereigner)
  • Hrozí NATO krize, pokud v Česku poroste autorita komunistů? (Petr Bradáč) Etika:
  • Zájem o kradené telefony na internetu (Jindra Vavruška) Reakce:
  • České školství (Marek Houša)
  • Vzdělávání je vždy k nějakému účelu (Ferdinand) Ekologie v ČR:
  • Plasty: předčasná kapitulace ministerstva životního prostředí před průmyslem



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • O elektronickém podpisu

    I růže může kvést modře

    Štěpán Kotrba

    Místopředseda sněmovny a předseda poslaneckého klubu ČSSD Stanislav Gross začal před několika týdny společně s poslanci Vladimírem Mlynářem (US), Ivanem Langerem (ODS) a Cyrilem Svobodou (KDU-ČSL) nenápadně připravovat půdu pro společné předložení návrhu zákona o elektronickém podpisu.

    Fascinující je mediální ticho, které provází celou iniciativu, vedoucí k možnému odzkoušení a prosazení duhové PARLAMENTNÍ koalice. Že by česká mediálně-investigativní honící smečka zaspala? Tomu se snad ani věřit nechce. Ve čtvrtek 4. 11. proběhla v pražském Kaiserštejnském paláci prezentace návrhu zákona jedním ze spoluautorů, Vladimírem Smejkalem. Návrh byl vypracován na objednávku zájmového sdružení SPIS (Sdružení pro informační společnost), které jeho vypracování i financovalo. O několik dnů později proběhla další "prezentace", tentokrát na půdě Poslanecké sněmovny.

    Na tom by nebylo zase nic až tak zajímavého, dokonce ani to, že Stanislav Gross, Ivan Langer, stejně jako Vladimír Mlynář či Cyril Svoboda rozumí informatice asi tak jako mnoho řadových občanů. Umějí zapnout počítač, napsat v něm dopis nebo surfovat po internetu. Ve sněmovně je běžné, že k projednávaným zákonům dělají zpravodaje, případně je předkládají jako poslaneckou iniciativu lidé, kteří problematice příliš nerozumějí.

    Lobbismus patří k parlamentní demokracii stejně jako volby, poslanecké platy, mobilní telefony či CCS karty. Je "normální", že zájmové sdružení velkých firem v daném teritoriu - v tomto případě SPIS - si najde poslance nebo skupinu poslanců, kteří jimi připravovaný zákon předloží nebo se snaží ovlivnit jeho podobu. Za zcela obvyklé je považováno i to, že ve jménu různých zájmů často hlasují shodně i skupiny poslanců zcela opačné politické orientace. Což platí pohříchu v Praze stejně jako v Bruselu. I mezi Strakovou akademií a Sněmovnou pobíhají zástupci lobbistických skupin.

    Zajímavý však je fakt, že návrh zákona předkládá skupina mladých, mezi nimiž je člen nejužšího vedení a předseda klubu strany vládní a nejvlivnější poslanci stran opozičních. Smluvních i nesmluvních. To v situaci, kdy stejný zákon připravuje i vláda.

    Pokud by šlo o běžný lobbismus, je pro vlivovou skupinu podstatně jednodušší a tudíž i levnější vyjít z vládního návrhu a prostřednictvím dohodnutých členů sněmovny si ve druhém čtení zákon přizpůsobit obrazu svému.

    Zde půjde o něco jiného. Pokud poslanci vládní i opozičních stran předkládají - a to rukou společnou a nerozdílnou - poslanecký návrh, který je alternativou k návrhu vládnímu, pak to svědčí o tom, že situace na politické scéně i v ČSSD se vyvíjí zcela nestandardně.

    Vysoce postavený zdroj v ČSSD v této souvislosti dokonce prohlásil, že může jít o ověření možnosti ustavení parlamentní "duhové" koalice - ČSSD, ODS, US a KDU-ČSL. I když se ještě zdánlivě nehraje o osud vlády, sbratření ve sněmovně může pro možnou vládní koalici připravit a "osondovat" terén. Bez Klause i Zemana. Opoziční smlouva by se tak stala vyhaslou stejně jako Benešovy dekrety...

    Fakt, že si "nadějní mladí politici" z hradních křídel ke svému pragmatickému posunu nevybrali lokální téma politické, ale strategickou evropskou technickou normu (navíc z oboru, který je a bude klíčovým pro rozvoj celé ekonomiky), bude při hlasování svazovat všem ruce. Po kritickém posudku EU a následném volání po širokém proevropském kompromisu se málokdo z méně zasvěcených odváží poukázat na politickou nebezpečnost podobného "duhového" spolku.

    Tuto variantu si už stihli mediálně připravit. Nedávné masírování novinářů a "odborné veřejnosti" v Parlamentu probíhalo za přítomnosti předkladatelů zákona i pasivní pozorovatelské mise předsedy ÚSIS, Karla Berky. Tomu na rozloučenou Vladimír Mlynář s širokým úsměvem popřál hezký den a dodal: "A teď, pane kolego, to už je ve vašich rukou." Jako kdyby to opravdu bylo JEN v jeho rukou.

    Zákon o elektronickém podpisu připravil SPIS ochotně. Zvláště, pokud si pánové z počítačových firem byli vědomi, že mohou iniciovat formování budoucí vládní garnitury. Politická ožehavost spočívá v tom, že poslanci vládní strany si budou muset vybrat.

    Buď vláda tiše rezignuje a vlastní návrh nepředloží, nebo si budou muset sociálně demokratičtí členové sněmovny rozvážit, zda podporovat předsedu svého klubu, nebo předsedu své vlády.

    Stanislav Gross tak otestuje reakce a zjistí velikost obou skupin. O zákon sám se přitom bát nemusí, i když by jej více než polovina poslanců ČSSD nepodpořila. Na rozdíl od vládního návrhu projde třeba i proti vůli většiny klubu hlasy opozice.

    Těch hlasů navíc nebude muset být moc. Další faux-pas může nastat i v souvislosti s Evropskou unií, která doposud o podobě standardu pro elektronický podpis nerozhodla. Může se přihodit, že přes možný předběžný souhlas některého z úředníků EU s poslaneckou iniciativou Grossovy parlamentní skupinky schválí Evropská unie jiné doporučení a pak bude muset sněmovna dodatečně celý zákon novelizovat.

    Těžko se dá předpokládat, že Evropská komise zajásá a s otevřenou náručí přijme českou podobu klíčového zákona e-commerce do acquis communitaire. Kruhová diplomacie EU musí sladit mnoho podobných zárodečných iniciativ, než precizuje své konečné doporučení, jež se bude moci stát opravdu celoevropskou normou. I toto mohly být důvody, pro které vláda návrh zákona o elektronickém podpisu odmítla s dovětkem, že pracuje na návrhu vlastním.

    Riskantní způsob, jakým se Gross snaží řešit vnitrostranické hrátky, "se zdá býti opravdu nešťastným". Zjistil-li, že poslanecký klub jej podrží po mobilní aféře ve funkci předsedy klubu i místopředsedy sněmovny, tak rovněž musel zjistit, že nikdo z těch, kteří ho podpořili, není ochoten jít do příliš ostrého střetu, znamenajícího ohrožení či pád vlády.

    Přesto ale Gross riskuje "mediální" neúspěch. Poziční boje uvnitř ČSSD totiž neutichají, i když žádný z vrcholných aktérů není ochoten přiznat vleklý rozpor v straně.

    O tom, že Gross a Langer s Mlynářem a některými "vstřícnými" lidovci si může celkem dobře rozumět, lze vypozorovat i z prostého monitorování společenských akcí, pořádaných některými hospodářskými kruhy.

    Grossovo definitivní ovládnutí ČSSD sice prozatím nikdy nevyšlo, což znamená, že doposud bylo těžko možné pomýšlet i na funkční koalici se středo-pravými stranami, o které snil už první polistopadový předseda sociální demokracie Horák. V politice platí, že nikdy se nemá říkat nikdy. Podaří se to tentokrát?

    Autor je členem pracovní skupiny pro telekomunikace a informatiku ČSSD

    Tento článek byl napsán 29. 10. a zaslán jednomu velkému českému deníku. Editor vnitropolitické redakce za informace poděkoval, nicméně článek odmítl ...

    Článek byl včera pro Britské listy v některých detailech doplněn.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|