pondělí 24. července

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Velká Británie: soud výrazně podpořil svobodu projevu:
  • Úřady ani policie nesmějí bránit zveřejňování skandálů ani o rozvědce (Observer) Budoucí fiasko v Praze?
  • Antikapitalističtí aktivisté z celého světa připravují velké protesty proti zasedání MMF v Praze (Observer) V ČT byla opět reklama na Respekt:
  • Kdo skutečně ovládá Českou televizi? (Jaroslav Plesl) Ještě k rozhovoru Miloše Zemana v ČT:
  • Slabí novináři umožňují politikům manipulovat veřejnost (Ivan Sosna) Britské listy:
  • K Tomáši Pecinovi: Jaké by měly být internetové diskuse (Miloš Štěpánek) Kritika:
  • Špatný sloupek Jana Čulíka: (Václav Pinkava) Oznámení:
  • CET 21: Další soudní prohra CET 21
  • Aero Vodochody: Sériový letoun L 159 ve Farnborough
  • Vydavatel časopisu Týden: Soud s předsedkyní Syndikátu novinářů ČR



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Anarchisté a antikapitalističtí aktivisté připravují velké protesty proti výroční konferenci britských labouristů v Brightonu a proti zasedání Mezinárodního měnového fondu v Praze

    Shrnujeme článek Kamala Ahmeda, Kate Connollyové a Burhana Wazira, který vyšel v neděli 23. července v týdeníku Observer.

    Anarchisté a antikapitalističtí aktivisté se připravují na léto protestů v Británii, které má pak vyvrcholit velkou globální demonstrací v Praze během zasedání Mezinárodního měnového fondu. Hlavním cílem protestů britských anarchistických skupin, které vyvolaly letos v květnu chaos v centrálním Londýně, bude výroční stranická konference britské Labouristické strany v  Brightonu.

    V inzerátu, který vyšel v  britském týdeníku New Statesman vyzývá skupina, která si říká Brighton 2000, aby se její stoupenci shromáždili v tomto jihoanglickém letovisku v neděli dne 24. září, v den, kdy tam má přijet britský premiér Tony Blair. Očekává se, že někteří demonstranté se přímo z Brightonu pak přesunou do Prahy, kde začne zasedání Mezinárodního měnového fondu o dva dny později.

    V inzerátu se praví "Brighton rocks against Blair" - "Brighton se otřásá proti Blairovi" (Výraz má ještě celou řadu dalších nepřeložitelných podtextů, "rock" je také odkazem na rockovou hudbu, případně rockové koncerty, dále "Brighton rock" je "Brightonský špalek" - cukrová tyčka pro turisty, pozn. JČ) Inzerát pokračuje: "Zablokujme výroční konferenci Labouristické strany jako výraz solidarity s likvidací zasedání Mezinárodního měnového fondu, které se má konat v  Praze. Protestujte proti privatizaci, protestujte za zdanění bohatých a za práva žadatelů o asyl."

    "Přirozeně vám nemůžeme podrobně sdělit, jaké máme plány na výroční konferenci Labouristické strany," uvedl mluvčí organizace Brighton 2000, která má sídlo v Londýně. "Ale aktivismus v Británii za poslední rok prokázal, že dochází k masovým demonstracím. Naše akce na labouristické konferenci nebudou jiné."

    Hlavním nástrojem pro získávaní účastníků pro tyto demonstrace se stal internet. V přípravách na pražské zasedání Mezinárodního měnového fondu (toto zasedání je mezinárodně označováno zkratkou S26) začaly navazovat organizace jako Global Exchnage a Tradewatch styky s aktivistickými organizacemi po celém světě.

    V Británii se pro letošní léto plánuje také na 1. srpna hromadná pěší túra z Aldermastonu do Faslane, kde je jaderná ponorková základna. O čtrnáct dní později má být tato základna jaderných ponorek Trident terčem blokády demonstrantů. Zároveň budou velké skupiny cyklistů blokovat centra Londýna, Kodaně, Ženevy a Berlína za účelem toho poukázat na znečišťování ovzduší ve velkých městech.

    V Praze se připravují oficiální činitelé na příjezd desetitisíců aktivistů, protestujících proti globalizaci. Očekává se, že tito protiglobalizační aktivisté promění zasedání MMF a Světové banky v Praze v trapný chaos. Předpokládá se, že přijede do Prahy více než 20 000 demonstrantů a že dojde k prvním velkým protestním demonstracím od pádu komunismu.

    Úřady se obávají, že dojde k ponižujícímu opakování demonstrací, k nimž došlo před Světovým obchodní střediskem v Seattle loni v listopadu, a jsou obviňovány, že plánují užití stejně tvrdých metod, jaké používal proti svým kritikům komunistický režim.

    České ministerstvo vnitra nařídilo uzavření všech divadel během konference, a to z obavy, že by jich mohli demonstranti využít jako platformy pro své protesty tak, jak to disidenti jako Václav Havel dělali v posledních týdnech existence komunistického režimu.

    Ministerstvo školství trvá na evakuaci všech školou povinných dětí a zavedlo po dobu konference, která má trvat týden, zvláštní prázdniny.

    "Obáváme se o bezpečnost žáků, protože by se mohli stát svědky hromadných protestů odpůrců globalizace," uvedl mluvčí. Očekává se, že obyvatelé Prahy pokud možno město opustí. Bude se konat reklamní kampaň, která bude požadovat, aby v té době občané Prahy z města odjeli a zamezili tím dopravním zácpám. Články v českém tisku doporučují Pražanům, aby si zabarikádovali všechny dveře a okna proti "barbarům".

    Bezpečnostní opatření v bývalém komunistickém Paláci kultury, který se nyní jmenuje Kongresové středisko, budou velmi přísná. Zde se má sejít 23 000 delegátů, kteří mají podle odhadů do Prahy přijet.

    Pořádek bude udržovat 11 000 policistů posílených 5000 vojáky a důstojníky zvláštních služeb.

    České úřady jsou v těsném styku s Interpolem a se zpravodajskými službami jiných zemí a jejich bezpečnostní strategii posílilo to, že právě nyní otevírá v Praze kancelář americká FBI, která tam má bojovat proti terorismu, extremismu a hospodářské zločinnosti.

    24 českých policistů se podrobilo ve Washingtou během zasedání MMF a Světové banky v dubnu školení u FBI a v květnu Prahu navštívil Louis Freh, šéf FBI, a jednal tam o bezpečnostních plánech pro zářijovou konferenci, která se připravuje už pět let.

    Aktivisté, kteří připravují protesty, konstatují, že opozice proti nim roste. "Naše telefony jsou odposlouchávány, čtou nám e-mailovou poštu a natáčejí na video naše schůze," uvedl Chelsea Mozen, mezinárodní koordinátor protestních aktivistů pro sdělovací prostředky. Mozen opustil své zaměstnání ve Washingtonu jako pracovník v oblasti sociální politiky, aby se mohl účastnit protestů v Praze. Mezinárodní setkání organizátorů protestů, které se konalo na jednom statku za Prahou, natáčela policie videokamerami a sledována muži s dalekohledy ze střech, uvedl Mozen.

    Mezi protestními aktivisty se šíří nepodložené zprávy, že dokonce budou uzavřeny i hraniční přechody do České republiky ve snaze zabráni tomu, aby se do země dostali demonstranti. Zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky má přinést České republice zisk asi 80 milionů dolarů.

    Martin Shaw, pětatřicetiletý elektrikář z Londýna, který se kvůli pražskému zasedání MMF už nastěhoval do Prahy, uvedl, že nedůvěřuje nabídce českých úřadů "ubytovat" protestní aktivisty na monolitním, ale nyní polorozpadlém Strahovském stadionu.

    "Bydlet tam nebudu, protože je to daleko od konferenčního střediska a není vyloučeno, že by nás tam chtěli zadržet,abychom nepřekáželi oněm nezvoleným mužům, kteří se ze své činnosti nikomu nezodpovídají, kteří budou v Praze činit rozhodnutí, postihující celý svět," uvedl".



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|