čtvrtek 21. září

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z  poslední doby Domácí zpravodajství ČT:
  • Jak se nedělají zprávy (Jaroslav Plesl) Majetkové vztahy v českých televizích:
  • Bílí koně bez otěží aneb Přijde Domeana o televizi Prima? (Milan Šmíd) MMF v Praze:
  • Bublina praskla (Andreas Beckmann) Jak se píše v Británii o střední Evropě:dnes
  • Rakousko: Evropská unie kapitulovala (Oliver Craske) Úroveň debaty na internetu:
  • Syndrom Toma a Jerryho: řítíme se do analfabetické kultury obrázků? (Ivan Sosna) Kniha Jerryho Mandera:
  • Jaké jsou tedy čtyři důvody pro zrušení televize? (Marek Houša) Oznámení:
  • Bobošíková šéfredaktorkou (Donath-Burson-Marsteller) Oznámení:
  • Výzva spalovně: zastavte provoz (Děti Země -. Lidi pro Liberec)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Britské listy talks to decision makers in the Czech Republic.

  • Zde je adresa Britských listů.

  • Andrew Stroehlein rediguje kulturně politický týdeník Central Europe Review, který je nositelem Ceny NetMedia 2000 za vynikající příspěvek k internetové novinářské práci v Evropě. (JČ je komentátor CER pro české záležitosti.)

  • Tady je minulé vydání Britských listů.

    Co je nového v České republice

  • Poezie pro cestující.

    Žíly v čele. Žíly v rukou.
    V čele dřímou. V dlani tlukou.
    Ryby krve v síti zmatku.

    Žíly tápou. Stonky slepé.
    Kotník bolí. Někdo klepe
    Prstů pět chce na památku.

    Tepny, žíly. Sněti smutné.
    Jednu z nich si někdo utne.
    Možná že ji zahodí.

    Žíly čela. Vrásky tváře.
    Snítky. Smrti do herbáře.
    Rybky zbylé na lodi.

    (Bohuslav Reynek)

  • Aktualizace ve čtvrtek, 16.30: Pohraničníci brání vstupu demonstrantů do ČR. Píše Viktor Piorecký:

    YA BASTA! a karavana Money or Life konečně překročí hranici

    V pozdnich vcerejsich hodinach dorazila karavana Money or Life, na hranicni prechod Cinovec, byl zde pro ne vytvoreny specialni policejni koridor, kterym by meli projit. Predtim se k nim pridalo pet lidi z italske skupiny YA BASTA! a jedna americanka, kterym byl vstup zamitnut.

    Zhruba za hodinu a pul by meli vsichni prekocit ceske hranice, s tim, ze mozna budou zatceni.

    To znamena, ze do pul seste by se melo vsechno odehrat.

    Je dulezite podotknout, ze opatreni pohranicni policie byla naprosti prehnana a je zde zneuzivano pravo proti odpurcum globalizace. Tyto problemy a hranicni opatreni jsou silne podobne tem, ktere vytvarel komunisticky rezim v minulosti.

    Pohyb obcanu je zde ucelove omezovan ze strany statni moci.

    Vice informaci Viktor Piorecky, tiskovy mluvci INPEGu, 0604 913925

  • Omezování svobody projevu v ČR. Sněmovna je pro trestání toho, kdo popírá komunistickou či nacistickou genocidu. Poslanecká sněmovna přijala novelu trestního zákona, podle níž by popírání nacistické nebo komunistické genocidy mělo být trestáno odnětím svobody v délce šesti měsíců až tří roků. Novela dále zpřísňuje postih lidí, kteří podněcují k různým druhům nenávisti včetně nenávisti třídní. Předlohu musí ještě projednat Senát a podepsat prezident Václav Havel. Ve sněmovně pro její přijetí hlasovalo 97 ze 188 přítomných poslanců, 86 jich bylo proti. - V anglosaských demokraciích se dodržuje právo hlásat i odporné názory. Za názory se netrestá, trestají se činy. Je pošetilé, jestliže si poslanci myslí, že mocí přesvědčí některé lidi, aby nezastávali určité názory. Měli bychom asi demonstrativně zveřejnit nějaký názor, "popírající nacistickou či komunistickou genocidu". (Docházelo opravdu v Československu ke komunistické genocidě? Genocidou jsem dosud rozuměl fyzickou likvidaci národa... Nebo je to snad jinak?) (JČ)

  • Kapacita věznic je v současnosti překročena o 11,2 procenta, což představuje mírné zlepšení proti začátku září, kdy byla nápravná zařízení přeplněna o 14,3 procenta.

  • Zieleniec: Negativní reakce od krajanů byly v menšině. Kandidát čtyřkoalice pro volby do Senátu Josef Zieleniec tvrdí, že negativní reakce na jeho žádosti o příspěvek na volební kampaň od krajanů byly v absolutní menšině. "Jsou to jednotlivci," řekl exministr zahraničí v souvislosti s informacemi o negativní reakci některých krajanů, podle nichž toho pro ně bývalá česká vláda, které byl členem, příliš neudělala. - Takže je zjevné, že Češi v Americe, kteří léta bojovali v české věci proti komunismu, vlastně vůbec nikdy žádné české občanství nechtěli. - Kolikpak už peněz poslali Češi v Americe panu Zielencovi? (Že prý "stovky až tisíce" korun.)

  • Havel: "Úřady dělají rozruch." Prezident Václav Havel si při setkání s někdejším izraelským prezidentem Jicchakem Navonem stěžoval, že se dělá zbytečný rozruch kolem nadcházejícího zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze. "Rozruch nedělají demonstranti, ale úřady, které se se svými přípravami nepřetržitě svěřují tisku," řekl podle svého mluvčího prezident Navonovi.

  • Lidi chtějí být informováni. Osud plakátu proti MMF. O scéně ze včerejší noční Prahy napsala Juliana:

    Drobný příběh že života: Zastávka tramvaje. Vedle stojící dívka se zdravila s nějakými kluky: "Ahoj, co tu děláte?" - "Jdeme lepit plakáty." - "Jaký?" - "Tady, podívej se." (Dali ji jeden, byly tam výzvy k akcím proti MMF.) Moc ji to nezaujalo, plakát srolovala, hodila do koše a nastoupila do tramvaje. Starší kultivovaně vyhlížející pár (většina lidí na zastávce se vracela z opery) ji pozoroval: "Neměla ho házet do koše. Tam k ničemu není. Vem ho, ať jsme informováni." Tak ho pan v divadelním obleku vylovil a vzal sebou. Je to hloupost, ale docela mě to pobavilo.

  • Jako zpravodajství TASSu se nyní čtou zprávy z jednání Rady České televize (http://www.czech-tv.cz/ct/radact/jednani2000/20000919.htm). Že ještě před měsícem Rada vytýkala řediteli závažné nedostatky v plnění projektu? Že se usnesla hlasovat na některém z příštích zasedání o jeho odvolání? To snad musí být nějaký omyl - největším problémem je nyní "veřejnoprávnost reklamy na Fidorku" a požadavek, aby ředitel předával Radě materiály včas a písemně. Rada vyslechla Kristinu Taberyovou z organizace Člověk v tísni, ale v čem spočívala její informace, se ze zápisu nedozvíme - skoro bychom čekali, že "jednání proběhlo v přátelské atmosféře"... (TP)

  • Tak trochu jako když pejsek s kočičkou vařili dort vypadá zatím internetová stránka Jany Bobošíkové www.interview21.cz. Zdá se, že autorský tým nemá ujasněnu představu, čím by měl server být, a tak na hlavní stránce najdeme všehochuť od pravidelných on-line konferencí po kurs dolaru a zprávy o počasí, uspořádané v nepříliš přehledné struktuře několika informačních polí. Zpravodajství takového druhu pochopitelně není původní, ale www.interview21.cz je přebírá z několika zdrojů, mj. ze servisu ČTK a z parlamentního serveru. Co zcela chybí, jsou názory a komentáře, diskusní fórum a seznam linků na internetové zdroje. Vzhledem k tomu, že jde o zcela nový server, jsou asi omluvitelné četné technické nedostatky, např. nefungující adresa pro posílání dotazů. --- Domnívám se, že k tomu, aby se www.interview21.cz stalo atraktivním a navštěvovaným místem, by pomohlo výrazné zjednodušení jeho grafiky a struktury menu, opuštění koncepce "trochu o všem" a zaměření na to podstatné, co autoři mohou nabídnout, tedy zejména na živé rozhovory a komentované ekonomické zpravodajství. Je třeba smířit se s tím, že všeobecných informačních serverů bude jen několik (a www.interview21.cz, který nemá téměř žádné vlastní zpravodajské zázemí, mezi nimi nebude), a využít možností Internetu pro poskytování kvalitních specializovaných informací, tak jako se to daří např. Mobil Serveru (www.mobil.cz). (TP)

  • Den bez aut. Koalice 40 občanských sdružení SOS Praha vyzývá všechny Pražany a úředníky a radní všech městských částí a hlavního města Prahy, aby se připojili ke Světovému dni bez aut a nechali tento čtvrtek auto doma. "Vyzkoušejme si alespoň jeden den v roce, jak by se nám žilo bez neustálého hluku, nečistot v ovzduší a autonehod, úrazů a úmrtí způsobených individuální automobilovou dopravou, do práce i za zábavou se dostaneme MHD, na kole i pěšky" vyzývá mluvčí koalice Petr Štěpánek. Den bez aut organizuje http://www.carbusters.ecn.cz. Minulý rok jeli do práce na kole například britský premiér Tony Blair, předseda Evropské komise Romano Prodi nebo německý kancléř Gerhard Schroeder.

  • Komu byla v r. 1993 udělena licence TV Nova. Soubor důležitých dokumentů z RRTV, z nichž zřejmě vyplývá, že právní předchůdce firmy CME, společnost CEDC, se přímo podílel na správním řízení v rámci udělování licence pro TV Nova (na rozdíl od Vladimíra Železného), je v Britských listech na tomto místě.

  • Druhý výbor z  Britských listů ...jak Češi jednají (Milenium Publishing, Chomutov, 580 stran) lze objednat v internetovém knihkupectví Kosmas přímo na této adrese.

    Dosti podstatná část nového výboru z Britských listů se zabývá dosud nepříliš úspěšnou reformou zpravodajství v České televizi, dále kniha pojednává mj. o reakcích českých intelektuálů na analýzu Václava Havla v pojetí Johna Keana, o české politice a kultuře, o české byrokracii a  českých postojích obecněji. Předmluva ke knižnímu svazku - stručně vysvětlující, co v knize je - je zde, podrobný obsah knihy je zde, obálka je tady. (První výbor z Britských listů ...jak Češi myslí, Milenium Publishing, 1999, je rozebraný.)

  • TEMATICKÝ ARCHÍV BRITSKÝCH LISTŮ je na adrese http://www.britskelisty.cz/xz/.

  • Přehled anglicky napsaných článků od Jana Čulíka a  Andrewa Stroehleina o aktuálním vývoji v České republice najdete zdezde.

  • Hudba a zvuk - Každé úterý: Týdenní přílohu věnovanou vážné hudbě (archív textů i zvukových ukázek) píše a rediguje v Neviditelném psu Lubomír Fendrych na adrese http://pes.eunet.cz/hudba/hudba.htm.

  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz /prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britské listy.

  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a  hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).

  • Zde jsou užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku.

  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.


    Výběr textů z posledních dní:


  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|