úterý 26. září

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z  poslední doby Praha:
  • Plány antikapitalistických demonstrantů zablokovat jednání MMF prozrazeny policii (Daily Telegraph) Zasedání MMF:
  • Likvidovat MMF a Světovou banku je kontraproduktivní (Guardian)
  • Protest a policejní násilí (Inpeg) IVVM:
  • Co si myslí čeští občané o globalizaci a směřování světového vývoje Rada ČT:
  • Miloš Rejchrt, člen Rady ČT si stěžuje Radě na generálního ředitele České televize Základní lidská slušnost:
  • Proč musejí těhotné ženy stát na úřadech? (Daniela Pilařová) Katedra sociální geografie a regionálního rozvoje UK:
  • Nesouhlasíme se špatným návrhem na vytvoření nových okresů: s tímto projektem ministerstva vnitra nemáme nic společného Oznámení:
  • Program veřejného diskusního fóra a videofestivalu "Jiná zpráva" v úterý 26. září (CEE Bankwatch Network, Milostivé léto a Přátelé Země) Volby v Srbsku:
  • Čekání na výsledek (Ivan Hoffman) Sport a Polsko:
  • Líbat zemi (Ivan Hoffman) Reakce:
  • V Británii jsou také nepříjemní imigrační úředníci (Jan Chleboun)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Britské listy talks to decision makers in the Czech Republic.

  • Zde je adresa Britských listů.

  • Andrew Stroehlein rediguje kulturně politický týdeník Central Europe Review, který je nositelem Ceny NetMedia 2000 za vynikající příspěvek k internetové novinářské práci v Evropě. (JČ je komentátor CER pro české záležitosti.)

  • Tady je minulé vydání Britských listů.

    Co je nového v České republice

    Aktualizace, úterý 23.00

    Česká policie užívá civilních provokatérů, oblečených jako anarchisté

    Štěpán Kotrba informuje z Václavského náměstí, úterý 22.45

    Prošel jsem Václavské náměstí a musím říct, že je situace velmi vážná. Policie ztrácí nervy, policistů začíná být málo, protože se jejich síly tříští na řadu lokalit. Policie nezvládá dav a dav krytý tmou začíná být agresivní. V momentě, když jsou policisté v ucelené jednotce, zastrašují lidi a provádějí násilné obsazení prostoru.

    Co je horší, a to je závažný problém, a už jsme o tom informovali občanskou právní hlídku, je že, v Opletalově ulici 16 je skrytý prostor policie, kde funguje jednotka zhruba patnácti maskovaných jedinců, kteří vystupují jako anarchisti, Jsou to naprosto skrytí, tajní policisté bez čísel, bez ničeho. Jejich oblečení je kanady, džíny, vytahané svetry, palestina přes obličej. Vypadá to na zvláštní jednotky ministerstva vnitra, pod ochranou uniformovaných policistů přiváděli tři zatčené do auta, a rozbíhali se za dalším lovem. Kolega Luboš Wišniewski byl svědkem toho, že se jeden z těchto lidí násilí aktivně účastnil.

  • Takže jsou to taky provokatéři?

    To znamená, že jestli policie používá těchto metod - Jsou to lidé, kteří mohou působit i jako provokatéři. Mohou působit mezi demonstranty, vytipovávat osoby a zatýkat je. V každém případě jsou to pracovníci ministerstva vnitra v civilu, neoznačení identifikací, konající stejné násilí jako demonstranti. Tedy, jak lze rozlišit pravého demonstranta od příslušníka těchto pseudojednotek, které můžou vyprovokovat i to násilí a samy ho iniciovat.

  • To je jak v nějaké Havlově hře - aby se dostali blízko k demonstrantům, dělají to, co demonstranti?

    Ano, dá se to tak také říct. Sídlo mají naproti budově ČTK v jednom průjezdu, který je krytý mříží. Považuju to za dost velký morální průšvih, protože je vidět, že policie si není jistá v kramflecích. Pokud používá takovýchto metod a takovýchto lidí, má problém, který nezvládá řešit. Jestliže policie neumí řešit standardními prostředky státu takovéto mimořádné situace a dopouští se nekorektností, není to ospravedlnitelné ničím.

    Kdyby bylo policistů desetkrát více, kdyby povolali i vojenské jednotky, tak by mi to bylo příjemnější, protože by vystupovali civilizovaně a obsadili by prostor množstvím. Demonstranti v poledne neprošli přes Nuselský most proto, že byl profesionálně obsazen. Byl obsazen v nejužším místě obrněnou technikou a lidským štítem před ním. A nikdo z demonstrantů se na mostě nedopustil, až na malé excesy, které máme nafocené, žádného útoku. Byla to blokáda. Ale v tuto chvíli je to pouliční válka. A to je smutné, protože to o této republice něco říká.

    V centru Prahy je to nyní opravdu nebezpečné, vybuchují oslepující granáty, slzný plyn, psi, dobrmani, vlčáci. A policisté ztrácejí nervy. A budou je ztrácet čím dál víc, čím víc se bude blížit ráno. Největší krváky se dají očekávat někde v parcích k třetí hodině ranní. Tam budou totiž cítit policisté převahu a budou se chovat brutálně. V tuto chvíli - když jsou v jednotce - chovají se daleko agresivněji než když jsou jako jednotlivci. A to bohužel i vůči žurnalistům. Přestávají respektovat novinářské akreditace než ty, které patří měnovému fondu.


    Aktualizace, úterý 26.9. 20.30: Fotografie z dnešních demonstrací v Praze

    Fotografie z pražských protiglobalizačních protestů

    21.30: V důsledku výpadku elektrického proudu není dočasně server, na němž jsou tyto fotografie umístěny, k dispozici. Omlouváme se a doufáme, že závada bude brzo odstraněna.

  • Ve spolupráci se Štěpánem Kotrbou a agenturou Tendence zde(klikněte na ikonu) zveřejňujeme každý den nové fotografie z pražských antiglobalizačních protestů (Každou fotku zvětšíte kliknutím na ni; fotky mají popisky, které se objeví, když na jejich malou verzi přesunete myš):
    E-PHOTO OF PRAGUE S26
    global ANTIGLOBAL
    sobota 23.9.  neděle 24.9.  pondělí 25.9.  úterý 26.9.  středa 27.9.  

    úterý 26.9. - první část (tabulku budeme aktualizovat)
    © foto: Luboš Wišniewski jr. (W)
    © foto: Štěpán Kotrba (K)
    Přidejte ikonu na své stránky
    Podmínky užití díla
    end user licence agreement
    další informace najdete na těchto stránkách:

    • České Noviny  ČTK
    • GLOBALIZACE - ECN
    • INPEG
    • NESEHNUTÍ
    • Bretton Woods Project
    • Global Day of Action S26
    • Českomoravská konfederace odborových svazů
    • IMF - MMF
    Co se bude dít?

    ČN: Program akcí
    INPEG: Countersummit 2000 22.-24.9.
    ČN: Nahlášená shromáždění v Praze
    Bankwatch: Program akcí
  • Aktualizace, úterý 20.30: Reportér EkoListu po šesti hodinách propuštěn.

    PRAHA - Reportér EkoListu Jan Bouchal, který byl zatčen Policií ČR dnes kolem 13:00 v ulici na Bučance, byl po více než šesti hodinách propuštěn. Policisté ho nejprve drželi s pouty na rukou v policejním voze a později v cele předběžného zadržení. V okamžiku propuštění mu bylo sděleno, že byl předveden k podání vysvětlení jako možný svědek trestného činu.

    Policie mu sdělila, že v případě, že mu byl při zadržení poškozen digitální fotoaparát, či jiná technika, má kontaktovat Ministerstvo vnitra ČR.

    Jan Bouchal podal redakci EkoListu tuto zprávu z místního oddělení Policie v Soukalově ulici.

    Jan Bouchal byl zadržen při fotografování potyčky mezi demonstranty a Policií ČR, přestože byl vybaven vestou pro tisk, kterou vydávala sama Policie ČR. Policisté našeho redaktora napadli fyzicky a slovně, kopali ho a pravděpodobně mu rozbili fotoaparát.

    Redakce EkoListu požaduje omluvu Ministerstva vnitra, uhrazení škod a vyšetření celého incidentu. V současné době zvažuje právní kroky proti Polici ČR a Ministerstvu vnitra.

  • Aktualizace, úterý 19.15:

    Hovoří fotograf Luboš Wišniewski:

    Demonstranti házeli dlažebními kostkami a zapalovali ohně na ulicích, a dělali zátarasy - kostky z chodníku dostávali krumpáčem - a na druhé straně policisté rozhazovali dýmovnice se slzným plynem a házeli dělobuchy, stříkali vodním dělem. To bylo v Nuslích ještě před hodinou, před dvěma hodinami. Bylo tam i nějaké auto, zlikvidované, obrácené na střechu. Skončilo to u železničního mostu a celkově to pokračovalo pořád podél trati, směrem do Nuslí, až ke zdi pod Vyšehradem. Ke Kongresovému centru se demonstranti, co já vím, nedostali. Prý ještě jeden útok byl veden zezadu na Pankráci, u hotelu Fórum. Prý nejhorší to bylo v Nuslích. Co jsem slyšel, bylo asi kolem 58 zraněných policistů.

    Podrobný přehled událostí v Praze za celý den, chronologie vždy po několika minutách, je na adrese http://www.mfdnes.cz/mmf_online.htm

    Fotografie z Prahy z dnešního dne zveřejníme ještě dnes večer, první přibližně do hodiny.

  • Aktualizace, úterý 26.9. 18.00: Organizátoři fóra Jiná zpráva odsuzují násilí, volají po dialogu.

    Ekologické a humanitární organizace, jež se vyslovují ke Světové bance a MMF, odsoudily dnešní násilné střety mezi radikálními skupinami a policii v Praze.

    Organizátoři veřejného diskusního fóra Jiná zpráva, CEE Bankwatch Network, Přátelé Země a Milostivé léto 2000, podporují požadavky na urychlenou reformu Světové banky a Mezinárodního měnového fondu. Jsou přesvědčení o právu vyjádřit názory prostřednictvím demonstrací.

    Zároveň ale ostře odsuzují zneužití protestu některými skupinami, které se rozhodly pro násilné střety s policií. Jsou přesvědčeni, že takový přístup ztěžuje snažení o pozitivní reformu obou institucí či odpis zahraničního dluhu rozvojových zemí.

    Organizátoři veřejného fóra zvou každého, kdo si přeje poznat kritické názory na práci Světové banky a Mezinárodního měnového fondu, na jeho závěrečnou část. Zástupci ekologických a  humanitárních organizací zde budou diskutovat s viceprezidenty banky a fondu o budoucí roli obou institucí.

    Místo a čas konání: středa 27. září, 10-13 hodin, evangelický kostel U Salvátora

    kontakt:

    Petr Hlobil, CEE Bankwatch Network, 0603-154 349

    Aktualizace v úterý 15.30: Jak to vypadá na pražských demonstracích

    Rozhovor se Štěpánem Kotrbou z linie dotyku demonstranti-policie

    Stojím před Nuselským mostem, na linii dotyku, v podstatě na vjezdu na Nuselský most. Je 15.20. V podstatě až na občasné potyčky je klid. Policie se drží v tuto chvíli už ve čtyřstupu, přes celou vozovku, s dvojitou hradbou.

  • Kolik je asi demonstrantů, kolik je asi policistů?

    Dá se to dost těžko odhadnout, je to několik tisíc, počet se plynule mění. Policistů je řádově tak 200, ti, co jsou v linii prvního sledu, za nimi je napříč vozovkou obrněný kolový transportér, za nimi dvě obrněné tatry s vodními děly a za nimi další druhosledové jednotky.

  • V BBC měli v 15 hodin zprávu, že pár lidí hodilo Molotovovy koktejly, takže policisti začali hořet a museli je hasit. To jste neviděl?

    Vzhledem k tomu, že je vidět jen na jednu polovinu vozovky, tak ne. Ale dole v Nuslích se začalo docela intenzivně kouřit kouř stoupá zhruba do 100 metrů, buď jsou to dýmnovnice, anebo někde začalo hořet.

  • Policejní varování jsou podle BBC stále přísnější. Je to pravda?

    Vzhledem k tomu, že jim není rozumět, tak nevím.

    Reportáž o násilných střetech mezi policií a demonstranty v Praze, s fotografiemi (a plánem města, s hrubými chybami v češtině), je v angličtině na stránkách BBC zde.


    Aktualizace úterý 16.30:

    Redaktor EkoListu zatčen

    PRAHA - Při fotografování potyčky mezi demonstranty a Policií ČR v ulici Na Bučance byl dnes kolem 13:00 Policií ČR napaden redaktor EkoListu, přestože byl vybaven vestou pro tisk, kterou vydávala sama Policie ČR. Policisté našeho redaktora napadli fyzicky a slovně, přestože se prokázal novinářskou průkazkou, kopali ho a pravděpodobně mu rozbili fotoaparát. V současné době je spolu s jednou belgickou novinářkou spoután v policejním vozidle.

    Redakce EkoListu se okamžitě obrátila na tiskové oddělení Policie ČR a Občanské právní hlídky se žádostí o pomoc.

    Redakce EkoListu považuje napadení svého redaktora Policií ČR za  hrubý útok na svobodu tisku.

    EkoList je měsíčník o životním prostředí, EkoList po drátě (http://www.ekolist.cz) je internetový deník o životním prostředí.

    EkoList po drátě i EkoList vydává občanské sdružení BEZK. Cílem BEZku je šíření objektivních informaci o problematice životního prostředí a jeho ochrany.

    http://www.ekolist.cz

    Kontakt a bližší informace: BEZK, Malířská 6, 170 00 Praha 7, tel.: 02/333 815 46, fax: 02/333 82 252, e-mail: ekolist@ecn.cz

    Jakub Kašpar

    Vedoucí redaktor zpravodajství, 0607/517 170, jakub.kaspar@ecn.cz


  • Exkluzivní glosa k události dne pro Britské listy. Poklidnou, ba idylickou povahu mělo slaňování demonstrantů, kteří vyvěsili z Nuselského mostu několik transparentů. Jedna skupina policistů zdvořile upozorňovala novináře, aby si počínali obezřetně (pozor, padají demonstranti!), druhá, přítomná na mostě, s nimi vyjednala podmínky smíru (vy slaníte, my vás nezatkneme), a třetí, zčásti v civilu, je ihned po sestupu zatkla a odvlekla do automobilů. K jediné škodě na majetku došlo, když policistka ve voze odvážejícím jednoho z demonstrantů nacouvala do jiného policejního auta, ač ji na jeho přítomnost upozorňovalo nejen zpětné zrcátko, ale i jeden z kolegů. Nu což, daňoví poplatníci škodu (minimální, možná dokonce nulovou) rádi zaplatí; buďme rádi, že nedošlo ke škodám na zdraví a na životech, což by se při míře "vycvičenosti" této specialistky mohlo lehce stát. --- Fotografie z akce přineseme v zítřejším vydání Britských listů. (TP)

  • Z pražských demonstrací. Aktualizace v úterý ve 12.30. Demonstranti, odhadem prý kolem 20 000, blokovali centrum Prahy (Žitná ulice). Policisté se chovali korektně a sdílně. K pískající demonstraci se přidávalo množství chodců a čumilů a přítomno bylo také mnoho novinářů, kteří se svými bundičkami s nápisem PRESS šli před demonstrací a tak vytvářeli pro demonstranty nechtěně před policií obranný štít, informuje přímo z místa Štěpán Kotrba.


  • Chotěbuz: Provoz na hranicích stále zastaven . Do nočních hodin byl včera i přes celodenní intenzivní vyjednávání neprůjezdný česko-polský hraniční přechod v Chotěbuzi na Karvinsku. Kvůli nespokojenosti s prací českých celníků ho o uplynulém víkendu zablokovali polští řidiči nákladních vozidel.

  • Česká veřejnost schvaluje řadu kritických názorů odpůrců globalizace. Ukázal to průzkum Institutu pro výzkum veřejného mínění (IVVM) ze začátku září. Viz dnešní číslo Britských listů.

  • Vláda Miloše Zemana má u lidí stejnou důvěru jako někdejší vlády Václava Klause a Josefa Tošovského. V září 1997 věřilo Klausově koaliční vládě 35 procent lidí, Tošovského dočasná vláda měla v červnu 1998 podporu 39 procent občanů a letos v září podle Institutu pro výzkum veřejného mínění důvěřovalo kabinetu ČSSD 38 procent obyvatel.

  • Znovu nenapodobitelný Bohumil Klepetko. Výjimečným zážitkem je v těchto dnech sledování Událostí České televize. Zářící a usměvaný Bohumil Klepetko informuje vstřícně a přeúslužně o setkání mocných v kongresovém centru, reportéři ČT tam vystupují před kamerou ve svých nejlepších oblecích, Česká televize projevuje intenzivně své lokajství - konec konců, jsme v malé zemi, a tak se musíme před mocnými klanět, že? A pak se námět zpravodajství zpřísní, Klepetkovi ztvrdnou rysy, zaujme tělem obrannou pozici a začne hovořit o demonstrantech v pražských ulicích. Nemohl by vysvětlit někdo tomuto šéfovi zpravodajství ČT (!) že moderátor nemůže projevovat své osobní sympatie vůči té či oné zprávě, kterou zrovna čte, ani výrazem tváře ani postojem těla? Je to směšné.

  • My si můžeme do naší České republiky vpustit či nevpustit koho chceme, konec konců západní imigrační úředníci jsou také často nepříjemní, a západní novináři jsou nedůvěryhodní - věříme našim orgánům. To byly reakce, které přišly na shrnutí článku z Observeru o tom, že české úřady zabránily vstupu do země tisícům demonstrantů. Tak například Sylva Šporková z Lidových novin napsala:

    Vážený pane Čulíku, jste přísným kritikem českých médií, a to hlavně v případě, zveřejní-li nepravdivou, navíc emotivně laděnou informací. Budete stejně tak kritizovat i list Observer a autorku Amélii Hill, která píše o TISICÍCH demonstrantů nevpuštěných na území ČR? V ČTK je zpráva, že podle údajů ministerstva vnitra nebylo na naše území od 10. 9. do 24. 9. do 17.00 nevpuštěno 287 osob - z toho 119 Nemců a jen 16 občanů Velké Británie. To vůbec neodpovídá titulku a celkovému vyznění článku - těch necelých300 lidí asi protesty nijak neovlivní (natož pak zastaví). Že by byla neobjektivní i anglická média, dávána Vámi nejednou za vzor?

    Ten nacionální podtext ve vztahu k novinářům i pohraniční policii je zajímavý ("my jsme přece nejméně tak dobří jako v zahraničí" - čili "i jinde dělají politováníhodné věci, tak proč ne my"?) ale na dopisu Sylvy Šporkové je zajímavé ještě něco jiného. Nemám naprosto žádné iluze o spolehlivosti britských novinářů, nic nevím o autorce zmíněného článku a vím moc dobře, že píší-li britští novináři nikoliv o domácích britských, ale o zahraničních tématech, bývá jejich spolehlivost a orientace v tématu (jako ostatně u novinářů kdekoliv na světě) podstatně horší. To, co chválím, je způsob, jímž píší britští novináři většinou o domácích tématech. - Ale na dopise Sylvy Šporkové mě zaujala její nevinná pevná důvěra v informaci, kterou vydalo prostřednictvím ČTK české ministerstvo vnitra. Vždycky jsem předpokládal, že novinář nesmí spoléhat na informace, které mu sdělí úřady, musí si je nacházet a ověřovat z vlastních zdrojů. Sylvo Šporková, vy skutečně věříte bez dalšího ověřování oficiálnímu prohlášení českého ministerstva vnitra, že počet nevpuštěných osob do ČR byl v tomto období takto nízký? Já se stavím s ostražitostí k informacím z obou zdrojů. Ale shodou okolností i jiný list, tentokrát konzervativní Daily Telegraph, psal včera znovu o "tisících" demonstrantů, nevpuštěných do ČR, viz dnešní vydání BL. A o tom, že v italském vlaku, který byl zdržen na rakousko-českých hranicích, bylo do země nevpuštěno 18 osob, přestože se v českých médiích hovoří o čtyřech. Zavolal jsem Viktoru Pioreckému z Inpegu a ten potvrdil, že Daily Telegraph to má správně: šlo skutečně původně o 18 osob, z nichž většina musela opustit vlak ještě na rakouském území.

    A ještě jedna věc mě fascinuje: čtenáři nadávají Observeru za to, že britští imigrační úředníci zabraňují Čechům ve vstupu do Británie - (tak co by nyní čeští pohraničníci nemohli západním občanům dělat totéž!) Nevím ovšem, co má list Observer společného s britskými imigračními úředníky - politováníhodnou britskou imigrační praxi Observer kritizoval nesčetněkrát.

  • Jak je to s šedesátiprocentním podílem Vladimíra Železného v CET 21. Někteří čtenáři poukázali na to, že nynější šedesátiprocentní podíl Vladimíra Železného neodpovídá jeho původnímu finančnímu vkladu. To je pravda, jenže původní finanční vklad do firmy nemá naprosto nic společného s tím, kdo nyní má jaký podíl v této firmě. Následovaly totiž složité majetkové přesuny (o nichž Britské listy průběžně informovaly) a nynější stav je výsledkem. Důležité je, jak se zdá, že není pravda, když Železný tvrdí, že nemá ve společnosti CET 21 majoritní vliv. Psali jsme o tom včera.

  • Komu byla v r. 1993 udělena licence TV Nova. Soubor důležitých dokumentů z RRTV, z nichž zřejmě vyplývá, že právní předchůdce firmy CME, společnost CEDC, se přímo podílel na správním řízení v rámci udělování licence pro TV Nova (na rozdíl od Vladimíra Železného), je v Britských listech na tomto místě.

  • Druhý výbor z  Britských listů ...jak Češi jednají (Milenium Publishing, Chomutov, 580 stran) lze objednat v internetovém knihkupectví Kosmas přímo na této adrese.

    Dosti podstatná část nového výboru z Britských listů se zabývá dosud nepříliš úspěšnou reformou zpravodajství v České televizi, dále kniha pojednává mj. o reakcích českých intelektuálů na analýzu Václava Havla v pojetí Johna Keana, o české politice a kultuře, o české byrokracii a  českých postojích obecněji. Předmluva ke knižnímu svazku - stručně vysvětlující, co v knize je - je zde, podrobný obsah knihy je zde, obálka je tady. (První výbor z Britských listů ...jak Češi myslí, Milenium Publishing, 1999, je rozebraný.)

  • TEMATICKÝ ARCHÍV BRITSKÝCH LISTŮ je na adrese http://www.britskelisty.cz/xz/.

  • Přehled anglicky napsaných článků od Jana Čulíka a  Andrewa Stroehleina o aktuálním vývoji v České republice najdete zdezde.

  • Hudba a zvuk - Každé úterý: Týdenní přílohu věnovanou vážné hudbě (archív textů i zvukových ukázek) píše a rediguje v Neviditelném psu Lubomír Fendrych na adrese http://pes.eunet.cz/hudba/hudba.htm.

  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz /prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britské listy.

  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a  hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).

  • Zde jsou užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku.

  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.


    Výběr textů z posledních dní:


  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|