Britské listy


pondělí 28. května

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Policejní odposlech:
  • Evropská unie varuje před anglosaským odposlouchávacím systémem, který prověřuje provoz na internetu
  • Odposlech: Stává se Česká republika rájem pro fízlování? (JUDr. Jan Langmann, Štěpán Kotrba) Portrét nového člena Rady RTV z internetových zdrojů:
  • Zdeněk Duspiva a jeho kamarádi (Milan Šmíd) Česká televize:
  • Byla zvolena nová Rada České televize - bude to k něčemu?(Jan Čulík)
  • Pan profesor se opět zlobil kvůli České televizi(Martin Stín) Společnost:
  • Observer: Velká Británie - služby jako v třetím světě - podobnost s postoji v ČR čistě náhodná? Irák:
  • Saddám Husajn jako plachý romantický spisovatel Sex:
  • Ženy v Británii "mají dostat viagru na předpis" O snobském zneužívání angličtiny v českém jazykovém kontextu:
  • "www.ceskatelevize.cz" anebo "www.czech-tv.cz"? (Fabiano Golgo) Sdělovací prostředky:
  • Nejnovější události v Radiu Pacifica Cena:
  • Vynikající kvalita Daniely Drtinové během vzbouřeneckého vysílání ČT po zásluze oceněna (Petr Jánský)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Zdeněk Duspiva a jeho kamarádi

    Portrét nového člena Rady RTV z internetových zdrojů

    Milan Šmíd

    Milan Šmíd nám doporučil, abychom tento článek převzali z jeho stránek louc.cz.

    V úterý 22.5. odpoledne poslanec Jan Vidím nechal vydat hlasovací lístky pro volbu člena rady ČR pro R a TV vysílání se jmény Petr Chovanec (navrhuje KDU/ČSL) a Zdeněk Duspiva (ČSSD). Ve středu ráno oznámil, že ze 163 vydaných lístků jich pro Zdeňka Duspivu bylo odevzdáno 117. Stranické dohody tedy opět zafungovaly, vědělo se, že na to poslední místo v Radě mají "nárok" sociální demokrati. Od 23.5. je tedy RRTV kompletní.

    Kdo je Zdeněk Duspiva, podnikatel z Českého Krumlova? Ve svém archivu jsem vyhledal článek z loňského Respektu "Máme pro vás místo" (4.12.2000), v němž Jindřich Šídlo popisuje, jak Duspiva usiloval o nominaci (údajně nabízel protikandidátu Václavu Moravcovi dobré místo v TV Prima), a jak byl Duspiva v minulosti ve spojení s MUDr.Jaroslavem Berkou, jehož firma CEPRA je propagační agenturou TV NOVA.

    Pokusil jsem se tuto informaci, která naznačovala, že se komerčním televizím podaří prosadit do RRTV svého lobbistu, prověřit. Zde jsou výsledky běžné internetové investigace:

    Jméno ing. Zdeňka Duspivy (37) se nachází v pěti společnostech registrovaných v obchodním rejstříku, ze kterých se dá alespoň částečně rekonstruovat podnikatelská minulost a přítomnost. Nejstarší datum má účinkování v Českokrumlovském rozvojovém fondu s.r.o., kde v letech 1993-1996 Duspiva vykonával funkci jednatele. Majitelem tohoto eseročka bylo město Český Krumlov. Od roku 1994 se pak jeho jméno objevuje v tandemu s českokrumlovským lékařem Jaroslavem Berkou. Po krátké pětiměsíční epizodě roku 1994 v akciové společnosti AKCENTOUR následuje v letech 1995-96 spolupráce v akciové společnosti Růže Český Krumlov, obhospodařující zdejší hotel a turistické podnikatelské aktivity. Necelý rok je tady Zdeněk Duspiva předsedou představenstva a Jaroslav Berka mu dělá místopředsedu, Duspiva tu vydrží až do října 1996 jako místopředseda. S Jaroslavem Berkou to Duspiva táhne i později, když se obchodní aktivity města Český Krumlov již obešly bez jejich účinkování ve statutárních orgánech.

    Oba se objevují od roku 1995 v akciové společnosti Klenoty Brno a.s. Není to společnost malá, její základní kapitál činí 165 miliónů Kč s akciemi na majitele. Jaroslav Berka v ní do dneška vykonává funkci předsedy představenstva a Zdeněk Duspiva mu dělal tři roky (1995-1998) předsedu dozorčí rady.

    Ze Zemských novin 16.12.1996 se můžeme dozvědět o tom, že v lednu 1997 se Zdeněk Duspiva stal jednatelem Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) poté, co zde vypukly vnitřní spory. Jinak výstřižkové archivy mlčí, jen letos v únoru se setkáváme se Zdeňkem Duspivou jako s autorem článku v Českokrumlovských listech o tom, že hokejisté vytlačují z městského zimního stadionu veřejné bruslení (že by Duspiva chtěl předvést klubu ČSSD, jak má blízko k žurnalistice a k médiím?).

    O tom, že dr.Jaroslav Berka, jehož jméno najdeme v deseti společnostech obchodního rejstříku, má těsné vztahy k TV NOVA, není žádným tajemstvím. Zaměstnanec Berkovy akciové společnosti CEPRA Martin Chalupský je tiskovým mluvčím CET 21, CEPRA vznikla na konci roku 1999 už s tím výhledem, že jí Jiří Šmejc ono PR zastoupení Novy v budoucnu svěří. Jiří Šmejc totiž není pro Berku neznámou osobou. Setkali se spolu v dnes už neexistující společnosti CASINO CLUB s.r.o. a dnes je Jaroslav Berka spolu s Jiřím Šmejcem půlnapůl spolumajitelem společnosti EcoFin s.r.o., jejíž náplní je zprostředkovatelská a leasingová činnost. (V roce 1996 se do této firmy krátkodobě "prolnul" i Ivan Zach, dnešní majitel Domeany, který dnes ovládá TV Prima.)

    Ale vraťme se ke Zdeňku Duspivovi. Jeho kariéra podnikatele není podle obchodního rejstříku nijak oslňující, většinou procházel statutárními orgány ve společnostech, které nevlastnil. Byl spíše k dispozici těm, kteří ho potřebovali a nechali mu "líznout". Ať hledám jak hledám, nemohu nalézt nic, co by ho nějak obzvlášť kvalifikovalo jako nezávislou osobnost vhodnou pro regulaci rozhlasového a televizního vysílání.

    Jsem si vědom toho, že výpisy z obchodních rejstříků nejsou žádným usvědčujícím materiálem. Vím, že přítomnost Livie Klausové a Jiřího Šmejce v jedné dozorčí radě ZVVZ Milevsko nemá v podstatě žádnou relevanci, ani není skandálním faktem, jak se někdy snaží novináři prezentovat. Nicméně tyto výpisy mohou leccos naznačit.

    Tak například všechny výše popsané aktivity Zdeňka Duspivy a jeho partnerství s Jaroslav Berkou papírově už patří minulosti. Všude je veden jako neplatná osoba s výjimkou jedné jediné firmy PMI s.r.o. (dříve První moravská investiční), která má jediný předmět podnikání: koupě zboží za účelem jeho dalšího prodeje.

    Od roku 1995 do roku 1999 se v PMI pohybovala zajímavá společnost. Vedle Duspivy, Berky a Dalibora Uhlíře byl tady až do srpna 1999 společníkem také Dušan Tejkal, od minulého týdne známý jako spolumajitel zkrachovalé makléřské firmy Private Investors.

    V srpnu 1999 však všichni odcházejí, ve společnosti zůstává jen Duspiva (45 000 Kč) a společnost dostává nového většinového společníka ing. Jiřího Zralého z Brna (55 000 Kč). Zajímavé je nejen datum této změny, které spadá do období ®elezného revolty proti ČNTS, tedy do doby, kdy vznikají Šmejcovy společnosti MEF Media, Česká produkční nebo Berkova CEPRA, zajímavý je i společník. Jiří Zralý je totiž od roku 1997 jednatelem a spolumajitelem společnosti T.A.PHARNAPOL s.r.o. s jediným předmětem podnikání: koupě zboží za účelem jeho dalšího prodeje. A co je na této společnosti zajímavého? Společník, kterým je Igor Ivanovič Oberemenko z Karlových Var.

    Tady teď na chvíli odbočím. Zaujalo mě, jak před týdnem dva dny po sobě promluvil v médiích Jiří Šmejc, šéf MEF Holdingu. V úterý 15.5. v Lidových novinách (Spojit Novu s Primou by byla sebevražda) a ve středu 16.5. v Právu (O našem financování se vyprávějí legendy). Původně jsem si myslel, že to je PR tah před senátním hlasováním o vysílacím zákonu. Čím více však o tom přemýšlím, tak se mi zdá, že tím hlavním účelem bylo dementi zpráv o nejasném původu peněz při financování Novy. V obou rozhovorech se objevuje odmítnutí nesmyslů o penězích SSM a KSČ. Na druhou stranu však Šmejc poprvé veřejně přiznává, že v minulosti pracoval pro ukrajinského podnikatele Rebjonka. Já vím, že Rebjonok není žádný mafián, ale etablovaný podnikatel, který v českých krajích žil už před listopadem, viz např. tento článek ve Spieglu. Na druhé straně jsem slyšel, že prý Šmejc nemá rád, když se ho někdo ptá na to, proč se přestěhoval z Lužan u Plzně do Karlových Varů.

    "Hotel Imperial je naším klientem. Zajišťujeme pro něj standardní cash management (zhodnocování volných financí). Když pominu toto zhodnocení, tak naše vzájemná platební bilance je vyrovnaná. Je to služba, kterou poskytujeme mnoha našim klientům, se kterými nás proto nikdo nespojuje. Jsme auditem kontrolovanou společností... Jsme schopni dokladovat původ všech peněz, které používáme..."

    Ty poslední dvě věty byly na chlup stejné v LN i v Právu. Poselství tohoto sdělení jest: ano, spolupracujeme s ruskými podnikateli jako s kýmkoli jiným, ale nejsme jim ničím zavázáni, jsou to běžné a transparentní obchodní transakce, máme na to audit. Proč cítil Šmejc potřebu tak hlasitého dementi? ®e by za sebou cítil dech ohařů na stopě?

    Bohužel, z otevřených zdrojů se pravdu nedozvíme. Zůstávají však jenom náznaky a pochybnosti, které jsou úrodnou půdou pro nejrůznější spekulace.

    Zopakujme si však některá zjištěná fakta: nový člen Rady RTV ing. Zdeněk Duspiva se zná a v minulosti spolupodnikal s majitelem současné PR agentury TV NOVA Jaroslavem Berkou. Kromě toho je v současné době spoluvlastníkem společnosti PMI, v níž má za partnera ing.Jiřího Zralého. Jiří Zralý pak v jiné společnosti spolupracuje s Igorem Ivanovičem Oberenkem z Karlových Var.

    Ale kdo je Igor Oberenko? Jeho dvě eseročka EriKris Holding a EriKris Group nemají příliš velký kapitál. Nicméně webová stránka www.erikris.cz je velkoryse pojatá, stejně jako nabídka zahraničním partnerům na této adrese z loňského prosince. Kdo si ji v angličtině přečte, dozví se: přijďte a investujte v Bělorusku, máme pro vás připravené projekty podepřené vládními garancemi a smlouvami o spolupráci, mimo jiné i smlouvou s prezidentskou kanceláří.

    Znovu opakuji: fakt že partner Zdeňka Duspivy má styky s podnikatelem, který má smlouvy s Lukašenkovým establishmentem, nemusí být nijak významné, může jít o náhodu, běžné obchodní spojení. Nicméně tento fakt naznačuje, v jakém obchodním prostředí se lidé, co se motají kolem Novy, pohybují.

    Ve dnech, kdy se hlasovalo o novém vysílacím zákonu, vysílala TV NOVA dva pozoruhodně "nestranné" příspěvky v Televizních novinách. V obou redaktor Martin Krpač uváděl, že v případě přijetí čtyřkoaličního návrhu dražit licence by "bylo podle mediálních expertů velmi pravděpodobné, že by české televize skončily buď v rukou zahraničních mediálních koncernů nebo by se staly majetkem zahraničních podnikatelů s nejasným původem peněz."

    Nova má pravdu, pryč s cizáky, my si přece vystačíme s domácím zbožím stejné kvality.


    Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|