Britské listy


čtvrtek 31. května

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Dokument:
  • Oficiální zdůvodnění, proč Policie ČR udělila Tomáši Pecinovi pokutu 10 000 Kč, že se nedostavil kvůli kritickému článku k policejnímu výslechu
  • Policii ČR: Policejní orgány nesmějí omezovat ústavní svobody občanů (Tomáš Pecina) Národní galerie:
  • Jsem "blázen" a "špatný historik umění", jak tvrdí pan Knížák a jeho stoupenci? (Milan Kreuzzieger) Velká Británie:
  • Návrat mumie II: Jak Margaret Thatcherová šla pomoci konzervativcům při volební kampani
  • Východoevropští hudebníci "ohrožují britskou hudební infrastrukturu" Společnost:
  • Přemíra práce nás proměňuje v emocionální trpaslíky Názor:
  • Cyril Svoboda premiérem? (Josef Brož) Česká televize:
  • Otázky kolem televizní krize trvají (Zdeněk Markus) Názor:
  • Nikomu není nic do toho, za kolik Václav Havel prodal Lucernu (Václav Pinkava) Subtilní umění civilizovaného dialogu:
  • Čulík páchá svou publicistikou protidemokratickou činnost (Radko Kubičko, Český rozhlas)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Jak Margaret Thatcherová šla pomoci konzervativcům při volební kampani

    Návrat mumie II

    Z nejnovějších průzkumů veřejného mínění vyplývá, že se za poslední týdny zvětšil rozdíl v podpoře konzervativců a labouristů na devatenáct procent. Pokud se předpovědi volebních průzkumů splní, budou mít labouristé po volbách 7. června v parlamentě největší politickou většinu, jaké dosáhla jakákoliv politická strana od roku 1830. To není moc dobré pro demokracii. Labouristé nemají takovou podporu proto, že by britští voliči Tonyho Blaira a jeho labouristy tolik milovali, ale proto, že konzervativci se chovají nedůvěryhodně. Založili hlavní argument své předvolební kampaně na odmítání eura - chtějí zachovat britskou měnu libru. Jenže průzkumy veřejného mínění ukazují, že tento euroskeptismus nepovažují voliči za nejdůležitější - jen 40 procent občanů označilo potřebu udržet britskou libru a nepřecházet k euru za významnou. Nejdůležitějšími otázkami pro britské voliče je stav dosti polorozpadlého státního zdravotnictví (v ranním vysílání rozhlasové stanice Radio 4 napadají občané odpovědné politiky v otázkách zdravotnictví a zejména nepřijatelných čekacích lhůt na léčbu velmi ostře), dále stav školství a sociálních služeb. - Citujeme z včerejšího článku komentátora listu Guardian Simona Hoggarta o tom, jak konzervativce šla předvčírem v anglickém městě Northamptonu podpořit Margaret Thatcherová.

    Byl to Návrat mumie II. Jaguár Margaret Thatcherové zastavil na tržišti v Northamptonu. Okamžitě ji obklopili konzervativci, demonstranti, televizní štáby, reportéři, uniformovaní policisté, tajní policisté, muž s půldruhého metru velkou fotografickou zvětšeninou Thatcherové, nalepenou na pevném podkladě, dvě dívky dvojčata, které si pouštěly z magnetofonu hity skupiny Abba a zpívaly je k tomu, muž s transparentem proti bývalému eurofilskému konzervativnímu ministru financí Kennethu Clarkovi, Skot se skuhravým hlasem, který Thatcherovou obvinil, že si schovává úplatky od generála Pinocheta na tajném kontě - stručně řečeno, byl to typický průřez moderní britskou společností.

    Thatcherová vylezla z auta. Přistoupila k ní nějaká žena a plaše jí podala slupku od banánu, kterou Thatcherová přijala, jako by to byla kytice. Když jí žena začala nadávat ohledně konzervativní politiky vůči školství, Thatcherová se jí rychle vyhnula. "Bůh žehnej Margaret Thatcherové!" skandovali konzervativci. "Hanba! Zmizni, zmizni, pryč, pryč pryč!" skandovali ostatní. "Ale ona JE pryč!" rozčiloval se jeden konzervativec.

    Thatcherová se jaksi prodrala k jednomu holohlavému muži a pohladila ho po lebce. (Viděl jsem ho o půl hodiny později a pořád ještě byl holohlavý.) Hluk byl jako při spojenecké invazi ve Francii na Omaha Beach. Mobilní telefony pískaly klasické hity. Pískání a nesouhlasné projevy a naopak ovace. Fotografové volali: "Tady, paní Thatcherová!" Pak hrom tisíci závěrek fotoaparátů. Skot křičel: "Na tajném kontě, k němuž nikdo nemá přístup!" Dvojčata s magnetofonem a nahrávkami skupiny Abba, Felicity a Jessica, zpívala nesmírně nahlas píseň Money, money, money.

    K Thatcherové se přiblížil místní televizní reportér. "Proč se bojíte eura, paní Thatcherová?" Blbec. "Libra je lepší," štěkla. "Pokud jste novinář, měl byste to vědět. Jděte, jděte, jděte pryč." Silně ho třikrát píchla prstem do prsou. Chtěl utéci do davu, ale zmocnila se jeho mikrofonu a držela ho nad hlavou, jako slezinu poraženého nepřítele.

    "My bysme chtěli, abyste stále ještě byla ministerskou předsedkyní," podařilo se někomu přehlušit hluk. "Slyšeli jste to?" zeptala se nás rétoricky. To je podle ní zdravý rozum. Vzniklo to, čemu Američané říkají goatfuck, nestabilní, kývající se, balancující vysoká hromada fotografů na žebřících a kameramanů se štáby. Jako tornádo, goatfuck vzniká jen ve správných extrémních podmínkách, ale jakmile jednou vznikne, běží krajinou a ohrožuje všechno živé v cestě.

    Nějak se nám podařilo dostat se s ní na místní trh. Dívenka s panikou v očích byla postrčena, aby jí dala karafiáty. Thatcherová je předala komusi vzadu, koho mohu nazvat jedině dvorní dámou. Dítě uteklo před goatfuckem. "Vy jste tak dobrá jako královna!" vykřikl nějaký muž. Blížili jsme se ke stánkům. "Musíme od nich pryč. Ohrozíme jejich zisky," řekla Thatcherová. Největší přečin v jejím trestním zákoníku.

    Většina konverzace byla překvapivě banální. "To jsme rádi, že vás tady máme." - "To máme ale pěkné počasí!"

    A potom se to všechno zhatilo. Tvář Thatcherové je dnes mrtvolně bílá a její tmavé brokátové šaty vypadají, jako by byly vyrobeny ze záclon z drahé pohřební kanceláře. Efekt je soumračný, až do té chvíle, kdy řeknete něco, co ji urazí. V tom případě jí zazáří oči jako zdrogovanému panterovi. Odvážná mladá žena se jí zeptala na Evropskou unii. Posměšně si odfrkla. "Co kdyby bylo 15 lidí, kteří by rozhodovali o tom, co si smíte nebo nesmíte dělat u vás doma," řekla jí. Žena jí oponovala. Neslyšel jsem její argumentaci, ale z očí Thatcherové sršel oheň. "TO by neměl svobodu NIKDO. Jak vůbec může někdo z Británie vyslovit něco tak ODPORNÉHO!"

    Točili jsme se nyní ve víru rychleji. Bylo nebezpečí, že se zbortí stánky prodejců, jak se goatfuck kolíbal ze strany na stranu. Někdo jí vrazil do ruky výtisk jejích memoárů. "Četli jste to? Je to OPRAVDU VELMI DOBRÁ KNIHA," říkala, když ji podepisovala. Objevily se další květiny, takže dvorní dáma vzadu začala vypadat jako o Božím těle. Felicity a Jessica teď zpívaly píseň Take a chance on me. Odvážný muž s kloboukem a absolutně zbytečným zeleným svetrem z nylonu řekl, že bychom měli přijmout euro. "Jen proto, že Evropa přijímá euro, to vůbec neznamená, že bychom to měli udělat i my! My máme daleko starší historii!"

    Co tím mínila? Kdo ví? A co na tom záleží. "Jdeme správným směrem? Nevím," řekla, byla to poznámka, kterou asi nikdy nevyslovila, když byla premiérkou. "Co byste řekla, kdyby tady teď byl Tony Blair," zeptal se reportér, anebo spíše to na ni v hluku zařval.

    "Nic moc," odpověděla a stoupenci se úslužně smáli.

    Skot dál křičel o Pinochetovi. "A ani není poslankyně!" - "Je to baronka," řekl kdosi. "Ne, je naprosto blbá," řekl jeden trhovec. Dívky začaly vhodně zpívat píseň Mamma mia.

    "Zdravotnictví je v ostudném stavu," řekla starší paní. "Měli by vrátit moc Hlavní sestře."

    "S touto zemí to bylo moc dobré, když tady vládla Hlavní sestra," řekla mumie, než se vrátila do svého automobilu. A to byl ten hlavní argument, předpokládám, proč se do Northamptonu vůbec vydala.


    Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|