Britské listy


úterý 4. září

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Občanská společnost:
  • Reportáž: Jak lidé demonstrovali proti rychlostní silnici ve Vysokém Mýtě (Helena Svatošová) Česká justice:
  • Srazí vás auto - ale ono se vlastně nic nestalo! (Alena Filipová) Neustále je nutno dohlížet na vládu!
  • Lidskoprávní organizace zuřivě zaútočily na britskou vládu, že vytváří pro uprchlíky "systém otrocké práce" (Observer) Britské rasistické kontroly na ruzyňském letišti:
  • Na věčné časy a nikdy jinak - kolaborace naší loutkové vlády (Václav Pinkava)
  • Ať ČR uhradí Britům veškeré náklady na odchod Romů (Dominik Lukeš) Přistěhovalectví:
  • Afghánským uprchlíkům nabídla Austrálie jen ostrůvek plný trusu racků (Observer) Polemika:
  • Kritéria uměleckých děl neznají mravní hlediska - je jedno, zda je shromáždil světec nebo lump (Jan Paul) Sdělovací prostředky:
  • O nekritickém způsobu prezentace vědeckého výzkumu v MFD (Pavel Kočička) Pochybnosti nad článkem Fabiana Golga:
  • Byla profesorka Kovalevská skutečně Romka? (Lenka Vytlačilová) Polemika:
  • Fizzik Petříček bubnuje na poplach proti příliš zdvořilým a tolerantním blbcům (Václav Pinkava) Reakce:
  • Větší zlo než drogy jsou v této civilizaci automobily (Eugen Haičman)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Neustále je nutno dohlížet na vládu!

    Britské lidskoprávní organizace zuřivě zaútočily na britskou vládu, že vytváří pro uprchlíky systém otrocké práce

    Francouzská firma plánuje platit uprchlíkům v Británii za práci 34 pencí (17 Kč) za hodinu - minimální hodinová mzda je 3 libry 60 pencí

    Britská politika vůči žadatelům o azyl se octla o víkendu uprostřed nové kontroverze, napsal v neděli týdeník Observer, když vyšlo najevo, že jedna francouzská firma, která má stavět nové vazební středisko pro uprchlíky, dostala povolení platit uprchlíkům 34 pencí za hodinu za uklízečské práce a za práce v kuchyni.

    Toto rozhodnutí, které označily humanitární organizace za "nelidské" a ze podobné poměrům v táborech nucených prací, jaké existují v komunistické Číně.

    Týdeník Observer získal důvěrné dokumenty z britského ministerstva vnitra, z nichž vyplývá, že firma UK Detention Services (Britská vazební služba), což je pobočka francouzského restauračního konglomerátu Sodexho, dostala od britské vlády povolení, aby nemusela ve svém koncentračním táboře pro 500 uprchlíků, který bude tento měsíc otevřen nedaleko letiště Heathrow, platit uprchlíkům oficiálně pro Británii stanovenou minimální mzdu.

    Firma UK Detention Services, která už nyní dostává z kapes britských daňových poplatníků miliony liber na vydávání kontroverzních kuponů pro uprchlíky (žadatel o azyl dostává kupony na potraviny v hodnotě 36 liber týdně, nemůže je utratit za nic jiného a v dezignovaných supermarketech nemá právo dostat na předložený kupon po nákupu zboží drobné), tak ušetří miliony liber nákladů na zaměstnance vazebního střediska. Dostala totiž povolení platit žadatelům o azyl přibližně 12 liber (600 Kč) týdně za to, že v podstatě ve středisku budou provádět všechny práce sami.

    Ale když informace o těchto plánech pronikly na veřejnost, vyvolalo to zuřivou reakci od opozičních politiků i charitativních organizací, které pracují s uprchlíky. Ti konstatovali, že britská vláda vytváří podtřídu cizinců, kterým jsou odpírána tatáž lidská práva jako obyčejným britským občanům.

    Poslanec Norman Baker, mluvčí pro otázky ministerstva vnitra za Liberálnědemokratickou stranu, požadoval, aby britská vláda tyto plány okamžitě zrušila. "Tohle není chování, jaké lze očekávat v civilizované demokracii. Tohle je zacházení s lidmi jako v čínském nebo v sovětském gulagu. Jestliže má vláda ještě alespoň trochu cti v těle, tento plán zruší do 24 hodin."

    Uvedl, že pokud má být žadatelům o azyl dovoleno pracovat, musejí dostat minimální mzdu. "Je to šokující, že je vláda ochotna platit miliony firmě, která chce žadatele o azyl vykořisťovat tímto krutým způsobem."

    Sally Price mluvčí Refugee Action, charitativní organizaci, která pomáhá žadatelům o azyl, odmítla tento plán jako nelidský. "Jediný, kdo z toho má nějaký prospěch, je firma Sodexho," uvedla. "Tohle je doslova otrocká práce."

    Mluvčí pro Národní koalici proti deportacím konstatoval: "Proč poskytuje ministerstvo vnitra miliony liber firmě Sodexho? Měli by raději vydat tyto peníze na vybudování slušných přijímacích středisek pro nové příchozí a poskytnout jim infrastrukturu, aby se mohli integrovat do zdejší společnosti.

    Po otevření nového "vazebního střediska" pro 500 lidí v Harmondsworth nedaleko letiště Heathrow má být v říjnu v Yarl´s Wood u Bedforu otevřen další koncentrační tábor s vysoce efektivním bezpečnostním zařízením. V něm bude umístěno 900 žadatelů o azyl. Toto druhé středisko bude obhospodařovat Group 4, soukromá bezpečnostní firma. Není jasné, zda i zde budou zadržované osoby dostávat menší plat než je minimální mzda.

    Britský ministr vnitra David Blunkett neustoupil v minulých dnech tlaku zrušit kontroverzní kupónový systém, avšak firma Sodexho chce zmírnit stigma, spojované s kupony na potraviny pro uprchlíky tím, že změní jejich jméno z "Buy Passes" ("Nákupní kupony") na "Welcome Passes" ("Vítací kupóny") :) Generální ředitel firmy Sodexho-Pass International Ivan Semenoff konstatoval: "Musíme učinit víc, abychom ukázali žadatelům o azyl, že jsou ve vaší vynikající zemi vítáni."

    Britská vláda zaplatila francouzské firmě od zahájení tohoto projektu v dubnu 2000 celkem 2,6 milionů liber. Ministerstvo vnitra tvrdilo, že je kontrakt s firmou Sodexho z obchodních důvodů důvěrný, ale z výročního vyúčtování firmy, jaká jsou v Británii běžně přístupná, vyplývá, že firma na kuponech pro uprchlíky vydělala v prvním roce 1,1 milionu liber.

    "Ty kupony jsou doslova licencí na tištění peněz," konstatoval Keith Best z Poradního imgračního střediska, které poskytuje žadatelům o azyl právní poradenství.

    Refugee Council, Rada pro uprchlíky, varovala vládu, že její systémy financování potravin pro uprchlíky prostřednictvím kuponů a její systém rozmisťování uprchlíků po celé zemi jsou nerealizovatelné. Avšak nyní tato Rada konstatuje, že prvotní prioritou musí být zaručit lidská práva pro žadatele o azyl, kteří jsou v Británii vězněni, ačkoliv nespáchali žádný trestný čin.

    Britská vláda jedná naprosto nesprávně, když dovoluje soukromým společnostem, aby provozovaly "vazební střediska". Žadatelé o azyl jsou jedinými osobami v této zemi, kteří smějí být, aniž by bylo proti nim zahájeno trestní stíhání, zadržováni na dobu neurčitou.

    Pátrání týdeníku Observer odhalilo, že v důsledku multimilionových vládních kontraktů vydělá několik desítek soukromých firem na základě existence žadatelů o azyl obrovská jmění. Mezi těmito firmami jsou multinacionální společnosti, jako je Sodexho, jeho mezinárodní hodnota je 6 miliard liber, a obří americká společnost, zajišťující věznění lidí jménem Wackehut, která v Británii rozváží uprchlíky po zemi v rámci "rozptylového systému pro žadatele o azyl", který zavedla britská vláda.


    Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|