Britské listy


pátek 7. září

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Reportáž z Londýna:
  • Notting Hill Carnival (Jitka) Cenzura na internetu - případ Světa Namodro:
  • Nezávislost internetového média nestačí deklarovat v tiráži (Tomáš Pecina) Lobbistův koutek:
  • Čulík a Paul se předváděli (Vladimíra Al-Malikiová, reakce Otakar Macák)
  • Dotazy čtenářů byly vůči ministrovi pohrdavé (Vladimíra Al-Malikiová)
  • Pohádka o ošklivém kačátku (anonym z MŠMT, poznámka ŠK) TV Nova:
  • Zákony nikoho neochrání před vlastní hloupostí (Patrik Sládeček) Zahraniční politika:
  • Noam Chomsky: Interview pro Counterpoint



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Britské listy oslovují ty, kteří v České republice rozhodují. Britské listy talks to decision makers in the Czech Republic.

  • Britské listy vycházejí v Praze, v České republice. Vydává je stejnojmenné občanské sdružení se sídlem Slezská 56, 120 00 Praha 2 (IČO: 26519887). Britské listy is published in Prague, the Czech Republic, by the Britské Listy Association. ISSN 1213-1792.

  • Stanovy občanského sdružení jsou zde.

  • Šéfredaktorem je Jan Čulík (325 Kilmarnock Road, Glasgow G43 2DS, U.K.), značka JČ, stálý pražský redakční tým tvoří Tomáš Pecina (TP) a Štěpán Kotrba (koš, šok, ŠK). E-mailová adresa redakce je zde.

  • Britské listy vycházejí na serveru Internet Servisu.

  • Tady je minulé vydání Britských listů.

  • Use it or lose it. Chcete-li si deník udržet, inzerujte na  jeho stránkách. Zde je náš ceník i další informace.

    Co je nového v České republice

  • Bude Rada České televize vůbec schopna vybrat nového ředitele ČT a  jaká kritéria bude při tom používat? Bude se dohadovat především o tom, co to znamená normalizovaná stránka strojopisu? :) Kulturnímu šoku z jejího jednání se dobrovolně podrobil Jan Čulík, jeho reportáž z posledního zasedání Rady ČT naleznete zde. Z článků z právě uplynulého týdne upozorňujeme také na reportáž Heleny Svatošové z demonstrace ve Vysokém Mýtě proti nebezpečným dopravním podmínkám a na příspěvek Ondřeje Hausenblase o tom, proč je lepší slovní hodnocení žáků než tradiční číselné známkování (je to jedna z otázek, jíž se ministr školství Zeman v našem chatu minulý týden odmítl řádně zabývat a choval se vůči veřejnosti zcela arogantně a nekompetentně - ani tiskový mluvčí nemůže zpochybňovat otázky z řad veřejnosti že se prý tazatelé "předváděli" - to je absolutní nehoráznost! Žádná otázka není nesprávná, je jen nesprávná odpověď, jíž bohužel jen neschopný politik prokáže svou neobratnost, nekompetenci, aroganci a urážlivost. O tom, že je zcela běžné, interviewovat politiky daleko tvrději, než jak byl interviewován E.Z. v našem chatu, viz v BL tento text: "(Kontroverzní) umění interviewovat politiky: Jak Jeremy Paxman zničil v televizním rozhovoru Williama Hagua". Cílem otázek, kladených politikovi, je objasnit problematiku, za kterou odpovídá a vyjasnit jeho postoj k ní. Novinář má právo dávat politikovi i třeba "záměrně neinfornované" otázky, neboť politik má povinnost svou politiku jasně a skromně vysvětit i tomu nejméně informovanému občanovi. Čeští politikové až příliš často využívají záminky typu "tohle je nesprávná, neinformovaná či nezdvořilá otázka" k tomu, aby se vyhýbali pořádným odpovědím a přiznání vlastní odpovědnosti. Eduard Zeman měl možnost se v konfrontaci s ostrými otázkami projevit jako schopný politik, tuto možnost ke své škodě spektakulárně promrhal. A pokud má skutečně na svém ministerstvu tak svázané ruce, jak tvrdí, co tam ještě dělá? Měl dávno odstoupit. JČ)

  • Američany odražené jaderné rakety asi spadnou na Evropu. Viz tato informace z časopisu New Scientist.

  • Do českých kin jde americký film Pearl Harbor. Podle listu Guardian je tento film absolutním fiaskem. Jeho recenzi jsme přinesli už v květnu zde, když šel film do kin ve Velké Británii. (TP)

  • Poznamenává Juliana:

    Teď jsem si přečetla výrok Š. Kotrby, že se musíme snažit "navazovat dialog s mocí" a dostala jsem takový záchvat smíchu, že mi tekly slzy. Něco mi to připomíná. Tak navazujte - doufejme, že si vás moc v touze po dialogu zase nepředvolá na nějakou policejní služebnu.
  • Zveřejnili jsme projekt Petra Sládečka, který nám jej poskytl jako první z kandidátů. Proti kompletní verzi chybí příloha obsahující kalkulace přímých nákladů navrženého vysílacího schématu, takže P. Sládeček neprozrazuje nic z údajů, které Rada ČT v rozporu se zákonem č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím prohlásila za tajné. Části projektu jsou zde:

  • Vladimír Wagner poslal tuto opravu:

    Precetl jsem si znovu prispevek "Par poznamek k interpretaci kvantove fyziky a diskuzi E. Haicman, Petricek a V. Pinkava" ktery jsem zaslal do BL a vsiml jsem si chyby, ktera se mi do nej vloudila pri preformulaci vety.

    Podle druhe vety termodynamicke celkova entropie soustavy navenek uplne uzavrene kazdou zmenou vzrusta. Tedy jak jste si asi vsimli, je spravne zneni vety v prispevku "Druha veta termodynamicka se tyka uzavrenych systemu a systemum neuzavrenym nezabranuje snizit svoji entropii".

    Jak jsem se zminil pri preformulaci teto vety jsem omylem nezamenil sluvko "zvysit" sluvkem snizit.

    Ac tato chyba nema vliv na dale uvedene zavery, velice se za ni omlouvam a je mi poucenim, abych priste jeste lepe kontroloval sve texty.

  • Včera byl hostem online rozhovoru další z relativních "outsiderů" výběrového řízení, Alena Müllerová. Protože dosud nestačila odpovědět na všechny otázky, ponecháváme hodnocení její prezentace na pondělí. Příští týden budou našimi hosty tři vážní kandidáti na generálního ředitele, v pondělí večer Martin Vadas, v úterý Petr Sládeček a ve čtvrtek Jiří Balvín. Rovněž bychom chtěli pozvat Jana Vávru, Petra Schönfelda, Jana Šterna a Vlastimila Ježka, ale ti účast zatím nepřislíbili. Údajnou kandidaturu Pavla Boudy a Martina Mrnky považujeme za bezpředmětnou a do online rozhovoru je proto nezveme - budou-li však mít zájem, zveřejníme jejich projekt. (TP)

  • Napsala Juliana:

    Příběh dcerky J. Paříka je dobrou ilustrací toho, jaký vliv mají reálně rodiče dětí na vzdělávací proces. Myslela jsem, že podobné nucené zařazování žáků na jazyky je minulostí, bohužel nikoliv. Je smutné, že ředitel školy vidí Paříkovu dcerku a další 3 spolužáky pouze jako čísla a nemyslí na jejich budoucnost.

    (Sama jsem se kdysi stejným způsobem dostala k francouzštině a k latině [dvakrát jsem se hlásila na angličtinu; poprvé mě zařadili na francouzštinu, podruhé na latinu, neb nebylo dost zájemců o tyto jazyky]. Otec žádal a pak protestoval ve škole, vše marno. Angličtinu, což je jediný cizí jazyk, který běžně používám a který potřebuji ke své práci, jsem se začala učit až ve 23 letech. Samozřejmě nikdy nezvládnu slušný přízvuk.)

    Čulík nebo vy budete možná namítat, že znalost mnoha jazyků rozšiřuje obzory, seznamuje do hloubky s jinými kulturami apod.... K tomu bych dodala, že pro člověka, který není výrazně jazykově nadaný, bohatě postačí, když se pořádně naučí jeden cizí jazyk. A samozřejmě si chce vybrat k učení takový, který se mu bude v životě nejspíše hodit.

  • Přehled připravovaných, probíhajících i uskutečněných chatů je zde. Otázky lze posílat do všech chatů, které ještě neskončily. Ty jsou označeny světle modrým (nebo červeným, pokud rozhovor právě probíhá) symbolem hodin. (TP)

  • Josef Žák (KOSMAS) oznamuje, že má k dispozici poslední kusy knihy J. Čulíka a T. Peciny V hlavních zprávách: televize. Objednat je lze na www.kosmas.cz. (TP)

    Milan Horálek: "Požadovat informace o nákladech pořadů je nehorázné!"

  • Co je jinde považováno za samozřejmost, je v ČR "neslušnost". Otevřenost a přístup k informacím jsou základní podmínkou fungující demokracie. Americký Bílý dům zcela běžně publikuje, jaké přesně mají jeho zaměstnanci platy, viz zde; Rada České televize ve středu usoudila, že zveřejnění platů vysokých činitelů ČT by bylo útokem na jejich soukromí! :))) Jakýsi Horálek z téže Rady se vyjádřil, že žádost Britských listů o informace o rozpočtech pořadů ČT a platech jejích vedoucích pracovníků je "neslušná"! Jaksi mu vůbec nedošlo, že Česká televize má podle zákona povinnost tyto informace poskytovat. O předminulém groteskním zasedání Rady České televize, z něhož vyplývá, že ČT je zřejmě skutečně už na šikmé ploše směrem k zániku, protože se Rada nedokáže chovat kompetentně, jsme psali zde. (JČ)

  • Schůzka s Janem Čulíkem se koná v pátek v 19.30 v restauraci U Jarolímků v Primátorské ulici č. 40 v Praze 8-Libni. Nevyžaduje se formální oblečení a počet účastníků není omezen. Štěpán Kotrba se schůzky zúčastní, Tomáš Pecina nikoli. Vlasta Leporská doplnila i přesný popis, jak se na místo dostat, avšak my se domníváme, že čtenáři BL jsou natolik inteligentní, že by to mohli považovat za nevhodné. (TP)

    Galerie Britských listů

  • Do fotogalerií jsme doplnili mnoho nových fotografií, mj. snímky, které Štěpán Kotrba pořídil ve spolupráci s Českým rozhlasem a které dokumentují jeho akci Africká odysea, narozeniny nosorožce v králodvorské ZOO, letecké záběry z východních Čech a fotografie parních lokomotiv, které nasnímal Tomáš Pecina v Lužné u Rakovníka. (TP)


  • Již několik týdnů je v provozu nové diskusní fórum BL. To je k dispozici zatím pouze pro prohlížeč Internet Explorer a pro Mozillu, na netscapové verzi se intenzivně pracuje. (TP)

  • Konto, kam je možné posílat příspěvky na investigativní práci Britských listů, je toto:

    Účet č. 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s.
    Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1 (na Ovocném trhu je oficiální sídlo banky, ale není tam klientské centrum.)

    Variabilní symbol pro příspěvky 2001 (ti, po nichž chce banka konstatní symbol, mohou použít 0558).

    Příspěvek lze složit (bez poplatku) na kterémkoli klientském centru banky:
       Brno, Jánská 1/3
       České Budějovice, Kanovnická 18 (podle věrohodných zpráv neexistuje)
       Hradec Hrálové, Rašínova tř. 1669
       Olomouc, K. Světlé 2
       Ostrava, Dlouhá 3
       Pardubice, 17. listopadu 238 (dtto)
       Plzeň, Šafaříkovy sady 5
       Praha, Václavské nám. 43
       Praha - Zlatý Anděl, Nádražní 23

    (Prosíme čtenáře, kteří přispěli nebo přispějí tímto způsobem v hotovosti, aby nás informovali e-mailem, kde a kdy částku zaplatili - připravujeme pro všechny sponzory malý, ale exkluzivní dárek a nechceme, aby o něj anonymní sponzoři přišli.)

  • TEMATICKÝ ARCHÍV BRITSKÝCH LISTŮ je na adrese http://www.britskelisty.cz/xz/.

  • Přehled anglicky napsaných článků od Jana Čulíka a  Andrewa Stroehleina o aktuálním vývoji v České republice najdete zdezde.

  • Hudba a zvuk - Každé úterý: Týdenní přílohu věnovanou vážné hudbě (archív textů i zvukových ukázek) píše a rediguje v Neviditelném psu Lubomír Fendrych na adrese http://pes.eunet.cz/hudba/hudba.htm.

  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz /prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britské listy.

  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a  hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).

  • Zde jsou užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku.

  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.


    Výběr textů z posledních dní:

  • Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|