pondělí 13. října

O B S A H

Česká republika:

  • EXKLUZÍVNÍ DOKUMENTACE: Adoptujte romské dítě bez státní příslušnosti, seberou vám přídavky na děti pro vaše vlastní dítě (JČ) Slovo má Ivan Kytka:
  • Útěcha z omylu: Economist píše, že Klausovy dny jsou sečteny
  • Blackpoolská lekce pro českou pravici Velká Británie:
  • Britští konzervativci se omlouvají za zkorumpovanost, odtrženost od občanů a za aroganci / Citát z projevu bývalého konzervativního ministra obrany Michaela Portilla ČR a svět:
  • Česká republika - stát na periférii západní civilizace (Tomáš Pecina) Zdravotnictví a ekonomika:
  • Azbest způsobuje nevyléčitelnou rakovinu plic (Jan Čulík)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Azbest a stavební materiál vyrobený z něho (eternit) způsobují nevyléčitelnou rakovinu plic

    V debatě na zdejších Fórech (na Psu i v Britských listech) o tom, zda upozorňováním na problémy a srovnáváním problémů na Západě a v ČR urážím český národ (zejména proto, že srovnávám neurvalým, arogantním, povýšeným a nenávistným způsobem) se stočila řeč na problém nebezpečnosti azbestu. Zabýval jsem se tím trochu podrobněji, v červnu 1995 odvysílala televize Nova v pořadu Na vlastní oči o nebezpečí azbestu mou reportáž. Pro informaci shrnuji základní fakta. (JČ)

    Azbest působí nevyléčitelnou a  neobyčejně bolestivou, smrtelnou rakovinu plic, jménem mesothelioma. Proto je azbest v západních zemích zakázán, v ČR nyní už taky. V Británii a v jiných západních zemích vědí lidi v důsledku vládní osvětové kampaně, že na azbest nemají sahat, ani ho řezat, zejména v uzavřené místnosti. V budovách, kde se najde, se odstraňuje. (Také v pražských budovách, ale tam si to vymiňují často jen západní společnosti, Češi si často nebezpečí azbestu nejsou vědomi. Naznačil to i namátkový průzkum veřejného mínění v pražských ulicích, který jsme prováděli pro TV Nova. Jedna paní myslela, že je azbest kov, jiná, že je to nějaký plyn, jedna mladá dívka nám pravila, že fyziku nestuduje.)

    Víte například, že jsou azbestem vystříkány vozy pražského metra a při jízdě vzniká zřejmě určité množství rakovinového prachu? Na Západě by ty vozy těžko mohly být v provozu, je to otázka zdraví veřejnosti.) -

    Ten azbest, to je velký problém. Má dlouhou expozici, každoročně bude v následujících asi třiceti letech umírat v Británii na rakovinu z azbestu cca 3000 - 4000 lidí. - Odpovídající počet v ČR by měl být cca 500 osob. Víte kolik ročních úmrtí na rakovinu z azbestu mají v posledních letech ve statistikách MZČR? Cca sedm. Donedávna české statistiky ani nerozlišovaly mezi jednotlivými typy rakoviny. Bylo to mimochodem stejné do cca začátku sedmdesátých let i na Západě - ona je totiž diagnóza mesotheliomu dosti obtížná a ten doktor, kdo to nezná, ho lehce přiřadí k jiným typům rakoviny.

    Přitom je eternit v ČR v podstatě všude, bylo několik závodů, které tyto azbestové desky od začátku století vyráběly v obrovském množství. Eternit byl český vynález. Kolik domů má v ČR eternitovou střechu.

    Jsou různé druhy azbestu, nejnebezpečnější je tzv. modrý azbest, méně nebezpečný je bílý a šedý azbest. Skutečně jsou nejnebezpečnější mikroskopická vlákna, která z azbestu unikají - jsou neviditelná - a poletují vzduchem.

    Největšímu nebezpečí jsou vystavováni výrobci azbestu - v Čechách byla například továrna v Hýskově u Berouna, kde nyní výroba azbestu už víceméně končí. Měly se sice teoreticky dodržovat určité bezpečnostní předpisy, ale zejména za komunismu je nikdo nedodržoval. Dělníci se práškovým azbestem i koulovali. Stavěli si z azbestu v továrně "bunkry". Přirozeně úmrtnost dělníků byla velká, často kolem čtyřicítky (pro pořad televize Nova jsme natočili drastický rozhovor s manželkou jedné z nich, uprostřed domu téměř stoprocentně vybudovaného z eternitových desek). Většinou se úmrtí svedlo na kouření, teprve později se uváděla příčina smrti: mesotheliom.

    Dále je azbest nebezpečný stavebním dělníkům, mezi nimi je na Západě největší úmrtnost. Stavební dělníci musejí mít instrukce, že v budovách, kde se objeví azbest nebo eternit, je nutno azbest sanovat speciálními pracovníky ve skafandrech. Velmi nebezpečné je v uzavřené místnosti bourat např. azbestové či eternitové příčky. Stejně tak je nebezpečné do azbestu vrtat vrtačkou, pokud si to člověk předem nepoleje vodou. Tyto informace jsou dnes na Západě stavebním dělníkům běžně k  dispozici v důsledku vládní osvěty, české ministerstvo zdravotnictví mezi stavebními dělníky tuto osvětu neprovádí, konstatoval to Hlavní hygienik ČR, kterého jsme pro pořad TV Nova interviewovali. Proč? Protože v tržním prostředí je každý občan odpovědný sám za sebe a vláda tady není od toho, aby dělala nějakou varovnou osvětu, vysvětlil hlavní hygienik ČR v reportáži, natočené pro TV Nova v červnu 1995.

    Nastříkaný, velmi nebezpečný azbest se nyní neutralizuje v železobetonových novostavbách, kde se ho používalo ještě v sedmdesátých letech jako izolačního materiálu. Ale vím jen o novostavbách, kde si chtějí pronajmout kanceláře západní firmy - ty si sanaci azbestu vymínily jako podmínku. Příkladem byla pražská budova firmy Koospol, do níž se mžlo nastěhovat výzkumné oddělení Radia Svobodná Evropa/Radia Svoboda.

    Od firmy, provádějící sanaci azbestu, jejíž zástupce v pořadu TV Nova také vystoupil, jsme se dověděli, že azbestem jsou vystříkány i ruské vozy pražského metra.Můj film pro TV Nova obsahoval fotografie takto vystříkaných vozů pražského metra. U některých byla zahájena sanace. Pracovník výše jmenované firmy konstatoval, že prováděli měření koncentrace azbestu ve vozech pražského metra a uvedl, že azbestová vlákna ve vozech přítomna jsou, možná nikoliv v nejvyšších koncentracích, další měření se teprve mělo provádět. Ani po zveřejnění těchto skutečností po odvysílání filmu nikdo nijak nereagoval.

    Běžněji se používá azbestové obložení v brzdách, tam se ale většinou nepovažuje za nebezpečné, protože prý vysoká teplota nebezpečná vlákna roztavuje.

    Mimochodem, v poslední době se jak se zdá zjistilo, že rakovinu prý způsobují i mikroskopická vlákna dřevotřískových desek, která se také zapichují do plic. Prý není příliš bezpečné řezat ani tyto dřevotřískové desky, podrobnosti přinesu v Britských listech, jakmile na to bude čas.

    Jméno: E.Vasatko Organizace: EVAPLAST Praha

    došlo 12/10/1997 v 08:39:10 hodin k tematu "Azbest "

    K tematu "Azbest" bych chtel rici, ze jeho zdravotni zavadnost byla potvrzena zejmena v USA jiz pred deseti ci patnacti lety. Ovsem zdravotni zavadnost neni dana slozenim ani tim, ze jde o nejakou specifiku azbestovych vlaken, ale stejne karcinogenni jsou vsechna vlakna, pokud maji primerenou velikost a prumer - nerad bych se mýlil, ale myslim, ze jde o vlakna, která mají pomer delky k průrezu 3 : 1 (v mikrometrech), takze stejne karcinogenni muze byt i mineralni vlna, sklenene vlakno az po vlnu a radu vlaken organickeho puvodu za predpokladu, ze tyto rozmery maji. To se malo vi a proto se blbne ve velkem s azbestem a ostatni vlakna se nechavaji zatim na pokoji.

    Rikam zatim, protoze v Nemecku, pokud je mi znamo, prisla jedna velka firma (nechci jmenovat, abych neurazil) s ekologickym mineralnim vlaknem a vrazila do vyzkumu a potom do vyroby velke penize, a  ted na to ekologicke vlakno nema moc odbyt, protoze je o hodne drazsi.

    Jinak je odstranovani azbestu ze staveb moc dobry job a pro vlastnika drive takto chranene stavby velice nakladny. Ovsem opodstatneny, protoze rada staveb v CR byla chranena protipozarnimi nastriky (napr. LIMPET), které obsahovaly az 75 % cisteho azbestu te nejhorsi provenience a lide, kteri v  techto budovach pracuji dlouhodobe, jsou skutecne dost ohrozeni. Ona se totiz ta vlakna postupne uvolnuji a vlivem proudeni vzduchu (klimatizace) se roznaseji do cele budovy. Bylo zjisteno, ze cs. hygienicke normy jsou v takovych objektech prekroceny 10 az 100 nasobne v poctu vlaken na 1 m3. A takovych budov jenom v Praze je...

    Jan Čulík:

    Co se týče nastřikování železobetonových konstrukcí v Praze azbestem, je to praxe, která byla podobná na  Západě (zejména se nastřikovalo silně azbestem ve třicátých, čtyřicátých letech při stavbě lodí) - jenže Československo bylo v sedmdesátých a osmdesátých letech od světa odříznuto, a tak se tam zřejmě nedostaly hned zprávy, když začlo vycházet najevo že je azbest nebezpečný a smrtelně škodlivý.

    Nešlo na Západě o  "náhlé uvědomění" před cca 15 lety, byl to dlouhý proces dokazování, v němž sehrály významnou roli azbest vyrábějící firmy, které se zuby nehty bránily proti jakémukoliv odškodnému a zpochybňovaly výzkum o onemocněních, způsobených azbestem. Mám kdesi v počítači zpracovanou celou tuto historii od třicátých let, najdu-li to, zveřejním.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|