pátek 13. února

O B S A H

CO JE NOVÉHO V ČR:

  • PŘEHLED AKTUÁLNÍCH ZPRÁV Z ČESKÉ REPUBLIKY Česká televize, ČR a dnešní svět:
  • Ivan Kytka, londýnský zpravodaj ČT: Děláme něco proti krizi české identity v dnešním světě?
  • Zavádějící hlasování v Aréně ČT přece jen někdo bere vážně, pane Savický (Jiří Guth) Česká politika:
  • Deset procent v důchodu (Andrew Stroehlein)
  • Ten per cent in retirement (Andrew Stroehlein) Morální autorita:
  • O podpoře vojenské akce USA proti Iráku (Jiří Jírovec) Ekonomika a marketing:
  • Může ČR v příjmech z turistiky dohnat a předehnat Rakousko? (Vratislav Kuska) České ministerstvo vnitra informuje:
  • Černá kronika České policie je nyní denně k dispozici na internetu Češi v Americe a české občanství:
  • Otevřený dopis Jiřině Fuchsové: dokažte, že těch 30 000 amerických Čechů skutečně chce, abyste je zastupovala (Tomáš Pecina)
  • List Slovo o krajanech: Kdy přestaneme lhát? (Jiřina Fuchsová)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Adresa Britských listů je zde.
  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University)
  • Časopis Neviditelný pes, který vydává Ondřej Neff, je na adrese http://pes.eunet.cz.

    Co je nového v České republice

    (Aktualizováno v pátek večer)

  • Třemi utajovanými sponzory, kteří přes nastrčenou firmu TMC z Panenských ostrovů věnovali Občanské demokratické alianci 5,7 miliónu korun, byly Philip Morris, Vítkovice a investiční společnost PPF. . V pátek to na tiskové konferenci oznámil předseda ODA Jiří Skalický. Uvedl, že mu to řekl bývalý místopředseda ODA a bývalý ministr průmyslu a obchodu Vladimíra Dlouhého (ve funkci jeden z nejpopulárnějších českých politiků, ač bývalý komunista). Dlouhý přiznal, že znal totožnost sponzorů, neboť to byl on, který s nimi za ODA jednal, ale na jejich přání nebyl až do včerejška ochoten jejich jména zveřejnit. Že prý to jinak nešlo, a ODA měla zoufalý nedostatek financi, Dlouhý prý má osobně "svědomí čisté". Podle Skalického prý ODA neporušila literu zákona, i když jejich ducha ano. Dlouhý konstatoval, že jinak než s anonymními sponzory se strana nedala financovat. Jenže nešlo přece o anonymní sponzory, ale o předstírání, že peníze přicházely odjinud, než odkud ve skutečnosti přišly.

    Takže lhaní nyní vážně postihlo kredit i Občanské demokratické aliance, která by si tedy zasloužila odchod z politické scény stejně jako obdobným lhaním postižená Klausova ODS. - Role Vladimíra Dlouhého v tomto skandálu nepřekvapuje. Dovolte osobní reminiscenci. Od prosince 1994 do března 1995 se Dlouhý přede mnou skrýval, často denně před žádostí o rozhovor, v němž jsem žádal o vysvětlení sporných aspektů odevzdání automobilky Škoda podniku Volkswagen. Prostřednictvím neuvěřitelných vysvětlování, k nimž nastrkoval pracovníky své ministerské kanceláře, zejména tiskového mluvčího Kamila Čermáka, se žádostem o rozhovor vyhýbal po dobu tří měsíců. Lži, vytáčky a výmluvy jeho ministerstva jsem systematicky nahrával a v dubnu 1995 je odvysílal na stanici Alfa jako půlhodinový dokumentární pořad. Vladimír Dlouhý má drzost i výdrž. Posléze se pokusil "položertovně" zastrašit reportéra Radia Alfa, který ho kdesi požádal o odpověď na nevinnou společenskou otázku. Dlouhý reagoval (mám to nahrané): "Radio Alfa! Ta nám udělala podraz!" Reportér: "To byl pořad pana Čulíka z Británie." Dlouhý: "Tak doufám, že už pan Čulík není vaším reportérem." - Informaci o této pozoruhodné výměně názorů (ministr přece něco takového vůbec nesmí říct, ani položertem) odmítla na jaře r. 1995 zveřejnit Česká tisková kancelář i jako placený inzerát ve svém servisu placených informačních oznámení, které podle svého statutu (jak mi posléze řekl Petr Uhl, který byl po určitou dobu v ČTK vedoucím pracovníkem) ČTK je povinna zveřejňovat.

  • Prezident Václav Havel byl ve čtvrtek dopoledne přijat do Ústřední vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích s horečkami způsobenými pravděpodobně virovým onemocněním. Podrobí se asi koncem příštího týdne v této nemocnici operaci. Měla by mu být odstraněna píštěl, dutina vzniklá po operaci zhoubného nádoru. Rentgen ukázal, že se u Havla zhoršila porucha ventilace v části pravého středního plicního laloku postiženého průduškovým zánětem. Příčinou opakovaných zánětů průdušek je prý možná i malá píštěl po tracheotomii, po chirurgickém otevření průdušnice umožňujícím dýchání při neprůchodnosti v její horní části. Lékaři uvažují o operaci i této píštěle, která je zdrojem infekce. Havel měl ve čtvrtek ráno teplotu 39 stupňů Celsia, už klesla, dostává antibiotika a jiné léky. Havlův zdravotní stav se v pátek zlepšoval a teplota klesla na 37 stupňů.

  • Poslanecká sněmovna včera zamítla opoziční návrhy, že by ČR neměla vstupovat do NATO. Rozhodla, že se vstupem do NATO budou v příštích týdnech zabývat sněmovní výbory. Premiér Tošovský vyjádřil přesvědčení, že přistoupení k NATO by mohla podepsat již tato sněmovna. (Zřejmě mu nevadí mizivý mandát jeho vlády.) Miloš Zeman je přesvědčen, že by to měla udělat až sněmovna vzešlá z voleb. Návrhem na vstup ČR do NATO se budou zabývat výbory zahraniční, pro obranu a bezpečnost, ústavně-právní, rozpočtový, petiční a výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. (??) (Nevím, proč tyto všechny, ale rozpočtový výbor by mohl informovat kolik bude vstup do NATO stát. Že by se ostatní výbory [pro vědu, vzdělání, kulturu)] vstupem do NATO zabývaly proto, že modernizace české armády pro NATO sežere finanční prostředky, které by jinak tyto resorty měly k dispozici?) - Sociální demokraté neprosadili prodloužení projednávací lhůty, lidovci zase zablokovali k hněvu ODS její opačný návrh na urychlení procesu ratifikace, takže sněmovní výbory mají nyní k projednání českého vstupu do NATO obvyklou lhůtu 60 dnů.

  • Němci nepochopili funkci diskusního fóra Fondu budoucnosti, argumentuje ministr zahraničí Jaroslav Šedivý, a omylem do něho jmenovali kromě Franze Neubauera celou řadu čelných německých osobností. Fórum ale nemá podle Šedivého nic vyjednávat, jeho role je "spíš organizační".

  • Sedm až osm tisíc z deseti tisíc zaměstnanců Českých energetických závodů vstoupilo do stávkové pohotovosti, protože nedošlo k dohodě při vyjednávání o kolektivní smlouvě na rok 1998.

  • Národnostní nesnášenlivost na sobě pocítilo sedm procent Čechů. Z národnostních důvodů zaujalo kritický postoj vůči druhým 16 procent lidí, čtvrtina občanů se takto zachovala z rasového důvodu. Vyplývá to lednového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění (IVVM). Národnostní a rasová nesnášenlivost se nejčastěji týká Romů. Nesnášenlivost se přitom nejvíc projevuje ve městech nad 100 000 obyvatel, zejména v severních Čechách. Nevraživost občanů ČR vůči jiným rasám byla prý v roce 1997 nejnižší ze sledovaného sedmiletého období a byla o sedm procent nižší než v roce 1996. - (Zajímalo by mě, na základě jakých otázek byly tyto výsledky získány.)

  • Veřejnou autobusovou dopravu čeká pravděpodobně už v roce 2000 kolaps, protože špatný technický stav většiny vozidel ohrozí provoz na pravidelných meziměstských linkách. Konstatovala to ve čtvrtek valná hromada Svazu zaměstnavatelů a podnikatelů v dopravě.

  • Ministr zahraničí Šedivý konečně řekl, že podporu české armády pro akci proti Saddámu Husajnovi musí nejprve schválit česká vláda.

  • Poslanec Poslanec Rumlovy Unie svobody, člen rozpočtového výboru Tomáš Březina se vzdal z osobních důvodů poslaneckého mandátu.

  • ODS chce po volbách podnikům snížit daně na 25 procent. Řekl to předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý a kritizoval ekonomické plány sociální demokracie. - Bylo by to krásné, kdyby skutečně ODS mohla snížit takto radikálně daně (proč dávají politikové v ČR pořád přednost "institucím", nikoliv jednotlivým občanům, proč nesníží především soukromé daně z příjmu, to by jistě stimulovalo podnikavost). Jenže pochybuju, že to bude možné. Státní podniky, které podkládaly obrovskou českou důchodovou pohledávku několika tisíc miliard korun, Klausova vláda zadarmo a pod cenou rozdala. Tu důchodovou pohledávku jako obrovské břemeno uvalila na české občany i podniky a na mnoho desetiletí dopředu tím ochromila velkým přerozdělováním příjmů ekonomický rozvoj. Není žádná cesta - bez anulování Klausovy privatizace - jak se obrovskému daňovému břemenu vyhnout. Leda že by se zrušila podstatná míra už tak upadajících veřejných služeb. Obávám se, že ODS se snaží nalákat voliče na asi jen velmi obtížně realizovatelné volební úplatky snížených daní. Někdo by měl řádně analyzovat, co bude v nynější ekonomické situaci snížení podnikových daní na 25 procent znamenat. (Mimochodem, největší zátěž pro podniky se nezdají být daně, ale sociální a jiné dávky, které musí podnik odvádět státu za každého zaměstnance.) - Ministr práce a sociálních věcí Stanislav Volák připravuje chromou reformu důchodového zabezpečení a zápolí s výše zmíněnou důchodovou pohledávkou, podle hrubých odhadů ve výši 2,5 tisíc miliard Kč, (ale pravděpodobněji jsou to 4 tisíce mld Kč).

  • Sociální demokracie myslí, že prý smluvně nepodložený finanční dar z roku 1996 je "možná" od londýnské Westminsterské nadace, nadstranické organizace podporující rozvoj demokracie. ČSSD tají jména dvou sponzorů, kteří se dostali do středu pozornosti v souvislosti s rozpory v hospodaření strany. Bývalý hospodářský tajemník ČSSD Ivan Havlíček řekl: "Ti, kdo chtějí do finančních afér politických stran za každou cenu zatáhnout sociální demokracii, zapomínají na to, že nebyla čím zkorumpovatelná, neboť nemohla podnikatelům nic zajistit na rozdíl od vládních stran." - Ti sociální demokraté holt měli vlastně štěstí, že nebyli ve vládě, že?


    Výběr textů z posledních dní:
  • "Je to pro vás dobré" (New York Times ironicky o ČR, o rozšiřování NATO a o Clintonovi)
  • Pokračuje diskuse o česko-německých vztacích (Stroehlein k Roeserovi, v tomto čísle BL též reakce Aleše Zemana, Jiřího Jírovce)
  • SEBEVĚDOMÍ JE ZÁKLAD SVOBODY. Významná diskuse o roli sdělovacích prostředků a školství při pěstování kritického myšlení, vysílaná Svobodnou Evropou. Ivan Kytka, Ondřej Hausenblas, Jan Čulík
  • To, že Ústavní soud odmítl stížnost sládkovců na volbu prezidenta republiky, je velmi znepokojující (Andrew Stroehlein)
  • Tošovského vládní prohlášení mohl napsat Lubomír Štrougal - analýza (Jiří Jírovec')
  • Vazalské pojetí českého občanství nyní i pro občany České republiky tvrdě přetrvává. Hanba. (Jiřina Fuchsová)
  • O Franzi Neubauerovi a českých politicích: Stále horší a stále víc pošetilé (Andrew Stroehlein, v tomto čísle najdete také reakci historika Matthiase Roesera)
  • Poznámky Ivana Kytky k politické scéně, k novinářství, k Viktoru Koženému
  • Bigotnost a xenofobie v ČR potvrzeny? 82 procent Čechů si nepřeje, aby Češi v zahraničí směli hlasovat v českých volbách (JČ)
  • Film Titanic překonává všechny rekordy. Proč? (Jan Čulík)
  • O novém šéfovi ČT Jakubu Puchalském
  • K názorům českých mladých lidí na "kapitalismus": Továrník Vinopal (Jiří Jírovec)
  • Užitečnost zpochybňovacího pohledu - aneb O socialisticko-realistické "umělkyni" (JČ)
  • Dopis nově zvolenému prezidentu Havlovi (Andrew Stroehlein)
  • Rozumí Václav Havel dnešní politické situaci? (Petr Očko)
  • Je či není pořad České televize Aréna bulvární? (a předchozí části této diskuse)
  • O informátorech Stb a jiných státních organizací (Jiří Jírovec)
  • Severní Amerika jako zaslíbena země - mluví se tu jenom o sexu (Jiří Jírovec)

  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|