čtvrtek 19. února

O B S A H

CO JE NOVÉHO V ČR:

  • Přehled aktuálních zpráv z České republiky České sdělovací prostředky:
  • Napsala to ČTK, tak to musí být pravda (Andrew Stroehlein)
  • Well, ČTK Says It's True (Andrew Stroehlein) Irák a plánované vojenské útoky Západu proti němu:
  • Umořte Saddáma Husajna ofenzívou bohatého západního kapitalismu, nikoliv hospodářskými sankcemi či nesmyslnými leteckými útoky (The Times, 18.2.1998) Češi v zahraničí:
  • Tomáš Pecina organizuje petici proti vrácení českého občanství Čechům v Americe
  • Josef Schrabal reaguje na Pecinovu petici: Svoboda projevu v Britských listech
  • Vzkaz panu Pecinovi, který se ptá, kde jsou důkazy, že Jiřina Fuchsová skutečně hájí zájmy oněch 30 000 Čechů žijících v Americe, kteří nesmějí mít české občanství (Jiřina Fuchsová)
  • Dvojí občanství a protestující Češi v Nagano (Jiřina Fuchsová) Americký vojenský odborník o rozšiřování NATO:
  • Americký senát má ještě hodně práce ohledně rozšíření NATO: Přijetí středoevropských zemí by nemělo být automatické (Gregory Foster, Los Angeles Times, 16. února 1998)
  • Inclusion of Poland, Hungary and Czech Republic in the alliance should not be automatic (Gregory Foster, Los Angeles Times, 16th February 1998)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Adresa Britských listů je zde.
  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University)
  • Časopis Neviditelný pes, který vydává Ondřej Neff, je na adrese http://pes.eunet.cz.

    Co je nového v České republice

  • Tři skinheadi, kteří jsou podezříváni, že v neděli ve Vrchlabí na Trutnovsku zabili šestadvacetiletou Romku, tím, že ji srazili do Labe, kde se utopila, byli rozhodnutím trutnovského okresního soudu vzati do vazby. Zatím jsou obviňováni z "ublížení na zdraví s  rasovým podtextem", ale čin bude zřejmě přehodnocen na rasově motivovanou vraždu. Útok skinheadů odsoudil ministr vnitra Cyril Svoboda. Policie ve Vrchlabí nezavedla v souvislosti se smrtí Romky mimořádná opatření, protože jich není zapotřebí. Topící se Romce se pokusila pomoci redaktorka Českého rozhlasu z Hradce Králové Eliška Pilařová, která za ní do ledového Labe skočila do vody. - Romové znovu v důsledku tohoto incidentu uvažují o emigraci z ČR. Romská občanská iniciativa předložila Vladimíru Mlynářovi návrh "na konkrétní mimořádné opatření", ale nechce o tom zatím veřejně mluvit.

  • Náklady na bydlení a péči pro zdravotně postižené občany jsou nyní tak vysoké, že 25 procentům nemocným nestačí zákonné životní minimum na jídlo a živobytí. Vyplynulo to z průzkumu Sdružení zdravotně postižených mezi svými členy.

  • Ve čtvrtek bude Tošovského vláda jednat o  deregulaci cen nájemného a energií. Nedají si pokoj a rozhodují bez mandátu voličů místo aby připravovali volby.

  • Bude propuštěno šest tisíc železničářů a dostanou odškodné za předčasný odchod do důchodu v celkové výši 480 miliónů korun. Ale železničáři chtějí přesto stávkovat, protože nevědí, koho se bude propouštění týkat a kde se bude propouštět.

  • Prezident Havel byl ve středu dopoledne operován. Ve střešovické nemocnici mu lékaři uzavřeli otvor v kůži na krku, který tam měl po operaci plic v roce 1996. Píštěl nakonec Havel na krku neměl, ale měl v něm vzduch, který se do krku asi dostal při kašli. Havlovi také bylo odstraněno několik nevstřebaných stehů. Operace začala v 10 hodin dopoledne a trvala hodinu a čtvrt. Havel by měl být nyní méně náchylný na průduškové záněty.

  • Cena za nejrozvláčnější a nejmnohomluvnější reportérskou otázku týdne by mohla být udělena novinářce pražského Radiožurnálu, která se ve středu po osmnácté hodině v pořadu Ozvěny dne zeptala Havla v nemocnici na jeho kontroverzní doporučení, aby Jiří Skalický ze svých vládních funkcí neodstupoval, těmito pozoruhodně zdlouhavými slovy (asi dvě slova jsou přepsaná nepřesně, neboť internetový přenos se zrovna zakoktal:)

    "A já bych ráda využila té příležitosti, že jsem se takto dostala do vaší blízkosti právě v tento čas, abych se zeptala na některé věci z [politiky], jestli dovolíte. To vaše včerejší rozhodnutí, o tom, že žádost pana ministra Skalického o odvolání z funkce - těžko to specifikovat - z vaší strany vyvolalo spoustu dohadů, dokonce se hovoří o dvojím metru v souvislosti s demisí Václava Klause. Domnívám se, že by bylo záhodno vysvětlit vaše postoje a stanoviska k tomuto problému a možná i [vysvětlit], jak to řeší ústava."

    Kdyby Český rozhlas naučil své reportéry nežvanit, prostě se zeptat, "Pane prezidente, proč jste doporučil ministru Skalickému, aby nerezignoval, když rezignaci Václava Klause jste schválil?" ušetřil by mnoho vysílacího času. (Možná že by mohl vysílat míň hodin.)

  • O demisi Skalického by měl rozhodnout Tošovský, ale ten dosud mlčí. Havel by do toho neměl mluvit, než se vyjádří premiér, řekl ČTK právní expert, proděkan právnické fakulty UK Václav Pavlíček.

  • Česká vláda podporuje vojenský zásah vůči Iráku víc než Západ, je papežštější než papež. (Kde jinde bylo v padesátých letech postaveno největší sousoší milovanému generalissimu Stalinovi než v Československu, v Praze na Letné.) Vláda podporuje mírové řešení situace kolem Iráku, ale je připravena připojit se ke spojencům v případě, že se rozhodnou pro vojenský zásah proti režimu Saddáma Husajna, řekli ministři zahraničních věcí a obrany Jaroslav Šedivý a Michal Lobkowicz. Samostatná analýza problému zřejmě v ČR neexistuje, aspoň se o ní nemluví. Upozorňuju na článek Simona Jenkinse ze včerejšího deníku Times, jehož shrnutí přináším v těchto Britských listech, i na předchozí materiály k problému Iráku v Britských listech z minulých dnů. Jde o vážný problém, k němuž by měla mít ČR samostatné stanovisko a neměla by jen poslušně dělat, co chtějí snad (někteří) Američané, jen aby se dostala do NATO - což je samo o sobě dosti problematické. - Irácký režim Saddáma Husajna je odporný a vražedný a srdce mi usedá nad lidmi, mučenými v Saddámových věznicích, ale západní politika leteckých útoků je zjevně nepromyšlená. Ministr obrany Lobkowicz řekl, že přípravné kroky na českou podporu Američanům se již uskutečňují. ČR prý může pomoci například povolením přeletů vojenských letounů nad českým územím, poskytnutím expertů na chemický a radiologický rozbor a dodávkami potravin, léků a přípravků na čištění vody. Jedině se souhlasem parlamentu však může vyslat do krizové oblasti jednotky specialistů nebo polní nemocnici se zdravotnickým personálem, dodal Lobkowicz. -Nikdo nehovořil o tom, zda se počítá s tím, že česká podpora vojenskému zásahu proti Iráku vystaví české občany možnosti teroristických útoků.

  • Poznámka na okraj: V ČR novináři vyvolali v minulých dnech docela umělou hysterii kolem ČSSD a daru z britské Westminsterské nadace. Pokusili se z věci vytvořit kauzu podobnou finančnímu skandálu Občanské demokratické aliance, týkající se firmy na Panenských ostrovech. Prokázali tím neporozumění věci.Ono totiž nešlo o podvod. Primitivně a nepromyšleně také reagovali na jistě poněkud provokativně přehnaný, zřejmě však v jádru pravdivý výrok Miloše Zemana, že finanční pomoc pro českou sociálně demokratickou stranu vlastně "poskytla baronka Thatcherová".

    Jádrem věci, které si čeští novináři v honbě za skandálem nepovšimli, je to - a v tom má Zeman pravdu, že pluralitní Westminsterská nadace poskytla peníze z rozpočtu britské konzervativní vlády v zájmu rozvoje demokracie opoziční sociálně demokratické politické straně v ČR. Britští konzervativci chápou, že součástí demokratického systému jsou vládní i protivládní strany a v zájmu demokracie je třeba je podporovat rozvoj a zrání obou. Westminsterskou nadaci založilo v roce 1992 konzervativní britské ministerstvo zahraničních věcí a je od té doby financována tímto ministerstvem, tedy až do května 1997 z konzervativního státního rozpočtu. V tomto smyslu má Miloš Zeman svým provokativním bonmotem v podstatě pravdu, když poukazuje na to, že finančním darem českým sociálním demokratům "přispěla baronka Thatcherová". V každém případě to byli britští konzervativci.

    Z níže uvedené zprávy ČTK z Londýna je možno zejména v titulku vycítit neinformovanou snahu udělat z věci pro českou sociální demokracii skandál. Srovnejte text Jiřího Chrásta s  objektivní a stručnou informací zpravodaje ČT Ivana Kytky, který se vysílal v úterý. ČTK má také ve zprávě zřejmě věcnou chybu, 50 000 liber poskytnutých Westminsterskou nadací českým sociálním demokratům prostřednictvím Labouristické strany je cca 2,75 miliónů Kč, nikoliv 1,133.670 Kč, jak uvádí Jiří Chrást.

    ČTK vsunuje do svého zpravodajství subjektivní politický úhel. Ten pak nekriticky rozšiřují všechny české sdělovací prostředky, protože zprávy z ČTK bez rozmyslu automaticky opisují. Viz text Andrew Stroehleina Napsala to ČTK, tak to musí být pravda v dnešních Britských listech.

      Westminsterská nadace finanční dar přímo ČSSD neposkytla

      LONDÝN 16.února (zpravodaj ČTK) - Westminsterská nadace pro demokracii neposkytla ČSSD přímý finanční dar, prostřednictvím Labouristické strany jí však ze svého fondu pomohla částečně financovat předvolební kampaň v roce 1996. Potvrdila to dnes ČTK v Londýně Jadranka Porterová z tiskového oddělení nadace.

      "Ne, to je naprosto nemožné. Strany přímo nefinancujeme, financujeme rozvoj, výchovu. Nedáváme ale stranám peníze," odpověděla na dotaz, zda nadace věnovala ČSSD finanční dar.

      Z prohlášení Westminsterské nadace vyplývá, že částku 1,133.670 Kč poskytla na podporu voleb v roce 1996 sociálním demokratům Labouristická strana ze své kvóty, kterou má v rámci Westminsterské nadace.

      Předseda ČSSD Miloš Zeman dnes prohlásil, že mezi sponzory, kteří věnovali ČSSD celkem asi milión korun, je také Westminsterská nadace.

      "Myslím, že to je úplně špatně. Více o tom bude vědět Labouristická strana, jejíž pomoc byla zcela zaměřena na předvolební kampaň v uplynulých volbách," uvedla Porterová.

      Mluvčí Labouristické strany dnes potvrdila, že strana "kryla náklady na přípravu" sociálních demokratů ve volebním roce.

      Podle Zemana je ve vedení Westminsterské nadace i bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová. "Občanskou demokratickou stranu jistě potěší, když se doví, že paní baronka Thatcherová poskytla z titulu této funkce pomoc české sociální demokracii," podotkl Zeman.

      Porterová nicméně uvedla, že Thatcherová není ve vedení Westminsterské nadace. Mluvčí úřadu lady Thatcherové také potvrdila, že bývalá premiérka nezastává ve Westminsterské nadaci žádnou funkci. Margaret Thatcherová má vlastní nadaci, která podporuje především vzdělávací projekty.

      Podle Porterové bylo pro ČR od roku 1995 schváleno celkem 15 projektů, sedm z nich bylo pro Konzervativní stranu, která udržuje kontakty s ODS. Dva projekty z celkového počtu dosud nebyly realizovány.

      Abbey Rosemontová z finančního oddělení Konzervativní strany dnes ČTK sdělila, že v roce 1996-97 vydala strana na finanční projekty v ČR prostřednictvím Westminsterské nadace částku zhruba 3500 liber. "Šlo především o hrazení poplatků za semináře nebo náklady za přednášky apod.," uvedla.

      Westminsterská nadace je nezisková organizace, která ve formě grantů poskytuje podporu politickým stranám v zahraničí a demokratickým institucím ve světě. V roce 1992 ji vytvořilo britské ministerstvo zahraničí, které její činnost také financuje.

      Necelá polovina rozpočtu nadace je určena britským politickým stranám. Strany v zahraničí, které se o pomoc nadace ucházejí, tak mohou učinit prostřednictvím některé z britských stran, s níž udržují kontakty. Podmínkou získání finanční pomoci je předložení projektu, který projednává vedení Westminsterské nadace.

      Ve finančním roce 1997-98 obdržela nadace od ministerstva zahraničí na poskytování grantů 2,7 miliónu liber. Na fond politických stran připadla částka asi miliónu liber, další milión humanitárním organizacím.

      Jiří Chrást čas mž


      Westminsterská nadace

      Zpráva Ivana Kytky pro Českou televizi, úterý 17.2. 1998

      Od roku 1992 poskytla Westminsterská nadace pro demokracii na projekty britské Labouristické strany v České republice zhruba 50.000 liber (2,75 miliónů Kč). Necelých 50.000 liber však poskytla stejná nadace na projekty britské Konzervativní strany v českých zemích..

      Mluvči nadace, která vznikla v roce 1992 uvedla, že peníze jsou poskytovány prostřednictvím britských politických stran partnerským politickým stranám v zahraničí .

      Mluvčí Labouristické strany potvrdila, že během volební kampaně v roce 1996 financovali tehdy opoziční labouristé z rozpočtu schváleného britskou konzervativní vládou vzdělávácí program sociálních demokratů v České repbulice, který však nemohla blíže specifikovat.

      Westminsterská nadace dostává prostředky z rozpočtu britského ministerstva zahraničí. Každý financovaný projekt se pečlivě zkoumá a poskytnuté peníze procházejí auditem.

      Ve vedení nadace podle ověřených zdrojů nikdy nezasadala bývalá premiérka Margaret Thatcherová.


    Výběr textů z posledních dní:
  • USA a Británie se před půl druhým rokem pokusily o atentát proti Saddámovi - a další analýzy postoje Západu vůči Iráku
  • Česko-německé vztahy: k příspěvkům Matthiase Roesera. Jde o kompetenci české vlády (Jiří Jírovec)
  • Nový ředitel České televize Jakub Puchalský je z BBC - co je to za instituci?(Jan Čulík)
  • Je rozumné zasáhnout vojensky proti Iráku? Z britské veřejné diskuse
  • Čtyřicet let pozadu? "Naši" Romové a "naši" Němci (Andrew Stroehlein)
  • Diskuse o česko-německých vztazích pokračuje: německý historik Matthias Roeser zajímavě reaguje na předchozí příspěvky Stroehleinovy, Jírovcovy a Zemanovy
  • Děláme něco proti krizi české identity v dnešním světě? (Ivan Kytka, Česká televize)
  • Může ČR příjmy z turistiky dohnat a předehnat Rakousko? (Vratislav Kuska)
  • Česká politika: strany jsou sice zdiskreditovány, ale deset procent podpory jim pro důchod vždycky zůstane? (Andrew Stroehlein)
  • "Je to pro vás dobré" (New York Times ironicky o ČR, o rozšiřování NATO a o Clintonovi)
  • Pokračuje diskuse o česko-německých vztacích (Stroehlein k Roeserovi, v tomto čísle BL též reakce Aleše Zemana, Jiřího Jírovce)
  • SEBEVĚDOMÍ JE ZÁKLAD SVOBODY. Významná diskuse o roli sdělovacích prostředků a školství při pěstování kritického myšlení, vysílaná Svobodnou Evropou. Ivan Kytka, Ondřej Hausenblas, Jan Čulík
  • To, že Ústavní soud odmítl stížnost sládkovců na volbu prezidenta republiky, je velmi znepokojující (Andrew Stroehlein)
  • Tošovského vládní prohlášení mohl napsat Lubomír Štrougal - analýza (Jiří Jírovec')
  • Vazalské pojetí českého občanství nyní i pro občany České republiky tvrdě přetrvává. Hanba. (Jiřina Fuchsová)
  • O Franzi Neubauerovi a českých politicích: Stále horší a stále víc pošetilé (Andrew Stroehlein, v tomto čísle najdete také reakci historika Matthiase Roesera)
  • Poznámky Ivana Kytky k politické scéně, k novinářství, k Viktoru Koženému
  • Bigotnost a xenofobie v ČR potvrzeny? 82 procent Čechů si nepřeje, aby Češi v zahraničí směli hlasovat v českých volbách (JČ)
  • Film Titanic překonává všechny rekordy. Proč? (Jan Čulík)
  • O novém šéfovi ČT Jakubu Puchalském
  • K názorům českých mladých lidí na "kapitalismus": Továrník Vinopal (Jiří Jírovec)
  • Užitečnost zpochybňovacího pohledu - aneb O socialisticko-realistické "umělkyni" (JČ)
  • Dopis nově zvolenému prezidentu Havlovi (Andrew Stroehlein)


  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|