středa 8. dubna

O B S A H

CO JE NOVÉHO V ČR:

  • Přehled aktuálních zpráv z České republiky: Nesplněné sliby čelných českých politiků
  • Jan Ruml píše a marně slibuje Jiřině Fuchsové Ještě Boeing a Aero Vodochody:
  • Kdo se bude smát cestou do banky? (Jiří Jírovec) Cambridžská konference britských odborníků na středovýchodní Evropu:
  • Jak bourat nacionalistické mýty (Jan Čulík) Z časopisu Prostor č. 36:
  • Český stát na prahu třetího milénia (Michal Janata) Čeští a slovenští Romové v Británii:
  • Jak to bude nyní v Británii se žadateli o politický asyl? (The Guardian) Politická a jiná kultura:
  • Zbavme se trpaslíků (Jiřina Fuchsová)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Čeští a slovenští Romové: Jak to bude nyní v Británii se žadateli o politický asyl:

    Nechceme bohatý výběr různých národností, jsme Britové!

    (Guardian, sobota 4. dubna 1998)

    Britský ministr vnitra Jack Straw nás tento týden ujišťoval, že britská labouristická vláda neustupuje žadatelům o asyl. Mluví tak tvrdošíjně, že myslím, že by bylo pro něho vhodnou pomstou, kdyby vyšlo najevo, že jeho sedmnáctiletý syn prodává v Sierra Leone falešné britské pasy.

    Děsivé historky o přistěhovalcích kolují po Británie ve velkém počtu od té doby, co do Doveru loni přijela hrstka Romů. Tato mytologie se skutečně silně zmocnila nepevných myslí. Mohu to dokázat citováním právníka, který hájil bohatého švýcarského bankéře, jehož chytli o vánocích v luxusním londýnském obchodním domě Harrods jak krade. Richard St. Clar-Gainer řekl soudu při procesu v londýnské Horseferry Road: "Tento člověk není nějaký cikán z nějakého regionu Československa, kteří přijeli, aby v celých tlupách vykrádali naše obchody."

    Za posledních čtrnáct dnů nám mnozí tvrdí, že jsme obklíčení Turky, Afričany, Rusy a etnickými Albánci - a to všechno kvůli zatraceným Belgičanům. Belgičané nám totiž prý posílají vlakem pod kanálem La Manche zchudlé masy z východní Evropy a z třetího světa. Mám dojem, že pravicové deníky v Británii nejvíc naštvalo, že ti uprchlíci přijíždějí docela poholdným vlakem Eurostar. Má-li totiž být uznán váš nárok autentického uprchlíka, musíte přicestovat na potápějícím se voru a smíte mít jen malý transistorák, naladěný na zahraniční vysílání BBC.

    Jistě, je to hrozné, že některé jiné Evropské země nám sem posílají uprchlíky, ale jen proto, že to znamená, že vyhošťují uprchlíky. Skutečnými obětmi jsou ti lidé, kteří jsou z evropských zemí vyhazováni. Nechápu, jak někdo může cítit nenávist vůči lidem, kteří se snaží začít nový život. Jsou to prý "houby" a "paraziti", snažící se vysávat systém sociálního zabezpečení. Nikdo nemluví o tom, že je zapotřebí zorganizovat, aby uprchlíci nemuseli být závislí na podpoře v nezaměstnanosti a aby si mohli na sebe vydělávat. Ano, každý, koho chytnou bez povolení, je okamžitě deportován.

    A žádný xeonofob dosud nevysvětlil, že kdyby byla Evropská unie rozšířena o Rusko, Turecko a bývalou Jugoslávii, obyvatelé z těchto zemí by měli právo přicestovat do Británie a pracovat tady. Jestliže budou do Evropské unie přijaty Česká a Slovenská republika, tak sem budou moci přijet všichni jejich cikáni, protože dostávám dopisy od českých a slovenských vlastenců, kteří tvrdí, že jejich Romové v žádném případě nejsou bez státní příslušnosti.

    Tento článek není tirádou proti Evropské unii, je spíše jen poznámkou na okraj. Mně nevadí, kdo sem přijede. Netřesu se strachem, že 15 zemí Evropské unie se chystá veškeré své obyvatelstvo vyslat do Británie. Žít ve strachu před tím, co se může stát, vede lidi k šílenství. V šedesátých letech jsme se všichni strašně báli zrychlující se porodnosti a v osmdesátých letech nás zase varují, že se nerodí dostatečné množství dětí, aby dokázali uživit rostoucí armádu starých lidí. Staří lidé, jak se zdá, se rozmnožují neobyčejně velkou rychlostí, padají z nich kusy a z nich vznikají noví staří lidé, jako je tomu u hvězdic. Jsem si jist, že kdyby celé lidstvo kýchlo zároveň, Země by se posunula ze své osy, ale myslím si, že navzdory tomu nebezpečí bychom se měli pokusit dát žít.

    Jsem poněkud znepokojen, když si uvědomím, koli rasistických Jihoafričanů má právo vystěhovat se z tamější demokracie a usadit se v Británii a nemám zrovna rád Švýcary, ale jestliže začne moje ulice smrdět jihoafrickým salámem boerworst a švýcarským fondue, holt to budu muset přežít.

    Je možná pravda, že někteří lidé, kteří tvrdí, že prchají před pronásledováním, asi lžou, ale nemůžete jim to dávat za vinu, protože je nesmírně obtížné kamkoliv se přestěhovaat, pokud netvrdíte, že vás pronásledují. Například vám není dovoleno, abyste uprchli před chudobou. To je "hospodářská" migrace, a to se nepočítá. Británie udělala tlustou čáru a řekla, "Jsme hrdi na bohatství naší etnické rozrůzněnosti a jsme vděčni, že přispíváte britskému sportu, restauračnímu umění, hudbě pro mladé lidi a výrobě barevných oděvů, ale víc už vás nechceme, díky, nejezděte."

    Je strašně těžké vědět, jestli jsou žádosti o asyl "pravé", neboť je to všechno vysoce subjektivní. Pořád čteme o tzv. "falešných" žádostech o asyl, ale znamená to jediné: imigrační úředníci, jejichž zaměstnáním je nedovolit cizincům, aby pronikli do Británie, žádost odmítli. Když pomyslím na někoho, kdo uprchl před rasismem, náboženským pronásledováním nebo před válkou a teď nervózně hovoří prostřednictvím tlumočníka v přítomnosti britského státního úředníka, který se ptá: "Když říkáte, že vás zbili, utrpěl jste otevřené rány anebo jen modřiny?" připadá mi to jako křížový výslech obětí znásilnění.

    Tento týden schválila Horní sněmovna odvolání ministra vnitra, podle něhož od nynějška budou muset členové pronásledováné skupiny při žádosti o asyl dokazovat, že byli pronásledováni víc než ostatní členové té skupiny. Jinými slovy, to, že ne všichni lidé na světě chtějí nebo mohou přicestovat do Británie, bude používáno jako argumentu proti těm lidem, kterým se sem podaří dostat. Nikdo jak se zdá vůbec nepřipouští, jak neobyčejně traumatické je to vytrhnout se z vlastního prostředí a opustit domov, rodinu a přátele a pokusit se začít úplně znovu v jiné části světa. A přesto: když pomyslíme na židy, kteří zahynuli v koncentračních táborech, všichni si z celého srdce přejeme, aby se jim bývalo podařilo včas utéct ze země.

    Teď plánuje britské ministerstvo vnitra vyhodit žadatele o asyl ze země do deseti dnů po odmítnutí jejich žádosti, aby se nemohli řádně odvolat. Je to právě proto, že rozhodnutí byrokratů jsou právem otevřena přezkoumávání soudy, že je v Británii tolik lidí nejistého statutu.

    I tak jich v Británii zase tolik není. Bulvární list Sun píše, že pobírá v Británii tolik uprchlíků podporu v nezaměstnanosti, že by zaplnili celý stadión ve Wembley. To tedy upřímně řečeno není ztrovna děsivé. V neděli se tam konal pohár firmy Coca Cola a pochybuju, že si někdo pomyslel, "Panebože, to je strašné - tady je tolik lidí, že to zaplnilo ten stadión celý."



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|