pondělí 27. dubna

O B S A H

CO JE NOVÉHO V ČR:

  • Přehled aktuálních zpráv z České republiky: Naděje pro nový politický vývoj v ČR?
  • Nerozhodní (Andrew Stroehlein)
  • The Undecided (Andrew Stroehlein) Předvolební politika a ČT:
  • Zklamání z České televize (Jiří Novák, Nezávislí) K debatě o České televizi:
  • Puchalský má pravdu, když rozhodl vysílat reklamní pořady politických stran (Jan Kraus)
  • Zpravodajství ČT není (snad) horší než dřív (Martin Vadas) Den knihy:
  • Anketa, převzatá v pátek ze Slova, o tom, co lidi čtou, byla signifikantní (Jan Lipšanský) Dvě poznámky:
  • Osvobození Plzně: Američané, díky (Petr Jánský)
  • Miroslav Macek, dokonalý chaplinovský Kid(Petr Jánský) Nenadálá česká zkušenost v Los Angeles:
  • "BERA": pozoruhodné setkání s Věrou Čáslavskou, nebo spíše se vzpomínkou na ni (Jiřina Fuchsová)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Zklamání z ČT

    Prosim o zverejneni clanku v priloze. Embargo totiz znacne zesililo a prestal nas uz uverejnovat i Neviditelný pes. Moc mě zklamal Jakub Puchalsky i Ivan Kytka. Jejich plany i prohlaseni byly krasné, ale ciny tomu neodpovidaji. Dekuji predem.

    Jiri Novak

    Z Republikového sněmu NEZ

    Nadšení vyprchává

    Jiří Novák

    Když jsem odcházel z Parlamentu, kde se jednalo o prezentaci politických subjektů ve veřejnoprávních sdělovacích prostředcích, sdělil jsem novinářům, že jsem nadšen. To se také objevilo v tisku. Nadšení však netrvalo dlouho. Dohoda většiny politických subjektů, které daly přednost debatním pořadům s vylosovanými tématy a účastníky vzala za své rozhodnutím generálního ředitele ČT z 23.4.1998, který se rozhodl pro neplodné šoty, které ani nemohou být aktuální. Současně však generální ředitel ČT slíbil, že ostatní debatní pořady budou vyvážené. Už první dva pořady V pravé poledne však ukázaly, že s vyvážeností to nebude zase až tak slavné. Nikdo neví, podle jakého klíče byli účastníci vybíráni. Rovněž jeho prohlášení na Radiožurnálu ČR hovořilo o něčem jiném. Hodlá čas rozdělit podle preferencí stran.

    Když uvážíme, že preference jsou přímo závislé na informaci v ČT, je zcela zřejmé, že se jedná o neobjektivní přístup a uzavřený kruh. Navíc není jasné, jaké preference budou rozhodující. Okamžité v době vysílání nemůže ČT zjistit a minulé už neplatí. Ústava ČR a zákony o rozhlasovém a televizním vysílání rovněž o žádných preferencích nehovoří. Vypadá to, že se chystá VVP (velký volební podvod). Nasvědčuje tomu i požadavek ODS, US a ODA, aby měli společný samostatný pořad s vlastním moderátorem. Podle lidové moudrosti se ptáci i se svým náčiním srpem a kladivem schovali do stromu, aby mohli ještě více oholit důvěřivého českého voliče.

    V diskusi na sobotním republikovém sněmu NEZ zazněl názor, že se pochopitelně nikomu nehodí snaha NEZ o politickou stabilitu a návrhy na ekonomický převrat, který jediný může ČR zachránit, stejně jako se kdysi nehodily návrhy na přímou volbu prezidenta. Až současná nemoc odhalila slabiny našeho ústavního systému. Pokud by prezident byl volen přímo společně s viceprezidentem, odpadla by celá řada problémů a funkce viceprezidenta by současně byla školou a prověrkou pro budoucí prezidenty.

    Předčasné volby jsou další fintou, jak přijít k penězům. Příspěvek na volby, který strany dostanou za získané hlasy, totiž značně převyšuje částky z korupčních afér. Navíc jsou tyto částky zcela čisté a nenapadnutelné. Pokud se ještě podaří podepřít zisk těchto částek podporou ČT. Aby to však učinkovalo, není možné ohrozit výsledek nějakou pochybnou diskusí. Televize zrovnoprávní volební strany tak, že bude vysílat více než hodinový blok neaktuálních předtočených spotů v čase téměř nulové sledovanosti a ve zbytku času bude vysílat objektivní pořady, podobné těm, které vidíme.

    Ráno zahájí Klaus s Rumlem při snídani v trávě. Dopoledne se svěří místopředseda Macek co vaří k obědu a ministr Volák poradí občanům, jaké formuláře musí vyplnit, aby jim stát přispěl. Odpoledne záznam z tenisového utkání Klaus - Pilip. V televizním zpravodajství se dozvíme co řekl Ruml o ODS a naopak co řekl Klaus o Unii svobody. V zábavném pořadu na sklonku večera si zatančí Ruml s paní Klausvou a v naučném bloku bude diskutovat Václav Klaus s paní Pilipovou o vedení domácnosti. Všechny pořady budou doplněny vkusným titulkem se jménem strany, aby nedošlo k nedorozumění. Pokud právě takové chování není korupční indicií, jenom těžko si představím něco zjevnějšího. Do toho je nutné zařadit pravidelné strašáky na voliče, aby nedávali hlas malým stranám, protože by mohl propadnout ve prospěch sládkovců, nebo komunistů. Ve skutečnosti nejde o nic jiného, než o 90,- Kč za každý hlas, který jejich strana obdrží. Dohromady to dělá stovky milionů a fšechny parlamentní subjekty udělají vše pro to, aby byly co nejdříve nové volby. Tyto peníze by stačily na příklad na operaci asi jednoho tisíce Nikolek a rodiče by se nemuseli nedůstojně dožadovat soucitu bližních.

    Čáru přes tyto plány může udělat pouze občan. Má v podstatě dvě možnosti. K volbám prostě nepůjde a ušetří si čas i svých devadesát Kč. Nebo si položí otázku, proč by měl volit někoho, kdo opakovaně selhal a prostě to zkusí s někým jiným, na příklad s NEZ.

    U stávajících parlamentních stran má jistotu, že přivedou k dalšímu chaosu a novým volbám. U těch ostatních je to zkouška. V životě to ale jinak nejde. Když někdo zklame, hledám někoho jiného. V podstatě nemá co ztratit - leda své okovy. Když nově vyhlédnuté subjekty nebudou úspěšné, ušetří státnímu rozpočtu svých devadesát Kč. Když jim dá dostatečnou sílu aby dokázaly situaci změnit, bude to ke prospěchu všech. Na začátek by měl občan začít vyžadováním informací, aby se mohl opravdu rozhodnout. Pokud je nedostane, měl by volit ty cenzurované, protože z těch má současná politická mafie největší strach a dobře ví proč. Na rozdíl od občanů totiž ví o silném odborném zázemí, které by stávající politiky zcela zesměšnilo a nemůže dopustit, aby se občan dozvěděl, že dopravní obslužnost je možné zlepšit lepší organizací bez nároku na peníze. Smlouva mezi zdravotní pojišťovnou a zdravotnickým zařízením má význam pouze pro korupci a výběrová řízení jsou pro smích. V demokratickém systému by si totiž občané mohli vybrat sami, které zařízení podpoří a které zlikvidují prostě tím, že se tam nenechají léčit. Rovněž návrhy Živnostenské strany, která s NEZ úzce spolupracuje jsou zajímavé. Na př. návrh jak omezit tunelování firem tím, že pohledávky je možné uplatňovat i u dalších firem, které podnikatel vlastní a zavedením časové prodlevy než se bude moci zbankrotovaný podnikatel účastnit nového podnikání.

    Jiří Novák

    místopředseda NEZ



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|