úterý 9. března

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv z ČR Odkazy:
  • Přehled nejzajímavějších článků z poslední doby Česká politika:
  • České pravicové strany udržují při životě KSČM (Steven Saxonberg)
  • Povinně oslavujeme vstup do NATO? (Sean Hanley) Velká Británie:
  • Britská vláda zasahuje proti nezaměstnanosti padesátiletých Pískání na Hradě - doufejme naposledy:
  • Kolik bylo Křečků (Jan Křeček)
  • Novináři mají výsady, a tedy i povinnosti se chovat slušně (Jaroslav Teplý) K článku Tomáše Peciny "Proč je Václav Havel nepopulární":
  • Lze skutečně srovnávat prezidenta Masaryka s prezidentem Havlem? (Jiří Jírovec) Vstup do NATO:
  • Je vstup do NATO český úspěch? (Oldřich Čapek) Sdělovací prostředky:
  • Česká televize redukuje počet pořadů vážné hudby (Věra Drápelová, časopis Harmonie)
  • Primitivní silvestrovské pořady a hrubost českých sdělovacích prostředků Děti Země:
  • Porušuje Českomoravský cement podmínky ministerstva životního prostředí? Ženy v ČR:
  • Americké sufražetky se snaží aktivizovat naše maminy (Jindřich Pařík)
  • Třicet důvodů, proč je skvělé být mužskej (Text, který koluje v ČR)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britske listy over the past year or so. (Selected Britske listy articles in English now appear in the new electronic pages of the journal "The New Presence"). - Zde je měsíčník Nová přítomnost.
  • Tady je minulé vydání Britských listů.
  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.
  • Adresa Britských listů je zde. Pouze když nefunguje, pište na tuto alternativní adresu.
  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).
  • Užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku jsou zde.

    Co je nového v České republice

  • Hospodářská analýza dostavby jaderné elektrárny Temelín je podle ekologické iniciativy Hnutí Duha pro Temelín zničující. "Šanci, že by se dostavba vyplatila, označuje zpráva za velice nepatrnou," uvedl jeden aktivista Hnutí Duha. - Analýza konstatuje, že elektřinu z Temelína ani jiného zdroje nebude ČR potřebovat nejméně do roku 2010. Nejde proto o národní zájem, ale o riskantní podnikatelský záměr. Zpráva potvrzuje, že hlavní investor stavby společnost ČEZ léta všechny vlády mystifikovala tvrzením, že bude rozhodně lepší Temelín dostavět, říkají ekologičtí aktivisté.  O Temelínu a analýze hospodářských aspektů jeho dostavby by měl kabinet jednat příští týden.

  • Premiér Miloš Zeman a německý kancléř Gerhard Schroeder včera v Bonnu jednali o českoněmeckých vztazích, o vyhnání o odsunu sudetských Němců a o jejich majetkových nárocích vůči ČR. Schroeder konstatoval, že německá vláda nebude vznášet majetkové nároky vůči České republice, a uvedl, že požadavky organizací vyhnanců nemají na německou zahraniční politiku vliv. Zeman se jménem české vlády distancoval od Benešových dekretů. Schroeder i Zeman zdůraznili "obrovský význam vstupu ČR do NATO." Obrovsky vyznam vstupu Prahy do NATO i pro cesko-nemecke vztahy zduraznili ostatne oba politici. " Co se týče vstupu ČR do EU, Němci odkládají oznámení data, kdy vlastně bude smět ČR vstoupit, až na příští rok.

  • Případem Jana Křečka, který pískáním přerušil projev prezidenta Václava Havla po podpisu listin o přistoupení ČR k NATO, se začalo zabývat Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1. Křeček je obviněn z výtržnictví. Obvodní státní zástupce řekl, že jeho úřad obdržel minulý týden od policie na Křečka záznam o "sdělení obvinění" z výtržnictví. Prezidenta Havla minulý týden požádal novinář Karel Mašita, aby využil svého ústavního práva a nařídil zastavení Křečkova trestního stíhání. Stíhání Křečka je podle Mašity v rozporu s českým i mezinárodním právem, neboť Křeček podle něj vyjádřil pouze svůj osobní názor na místě, kde mu to bylo umožněno. Hrad chce zpřísnit bezpečnostní opatření při takovýchto akcích. - Nejlepší řešení by vskutku bylo, aby si dal Hrad do pořádku ostrahu při těchto akcích a kdyby zároveň Václav Havel nařídil zastavení Křečkova stíhání. Mělo by se asi také v ČR diskutovat o tom, k čemu vlastně má být používán zákon o výtržnictví.

  • - Ministr financí Ivo Svoboda byl včera vyslechnut jako svědek v případu krachu firmy Liberta, v jejímž představenstvu byl spolu s hlavní ekonomkou ČSSD Barborou Snopkovou, která je obviněna z porušování povinností při konkursu firmy. Svobodovo svědectví nepřineslo žádný zásadní zvrat v  šetření případu.

  • Dotuje česká vláda z peněz českých daňových poplatníků Evropskou banku pro obnovu a rozvoj? Má-li banka BERD vlastnický podíl v České spořitelně, pokud jiný podílník ve spořitelně, totiž český stát, do této banky na její záchranu strká nyní velké finanční částky, totéž přece musejí učinit i ostatní podílníci, včetně banky BERD. Pokud to neučiní, dává česká vláda část těchto peněz přímo do kapsy banky BERD. Čím to, že banka BERD, jak se zd, tyto peníze od české vlády mlčky přijímá a v ČR si toho dosud nikdo nevšiml? - Čtěte o tom článek Františka Nepila. ve včerejším vydání BL.

  • Čím se liší demokracie od komunismu? Tím, že je v ní možno beztrestně vyjadřovat i názory, které protiřečí názorům oficiálním, a mnozí je dokonce považují za skandální. Napsal Miroslav Stuchlík:

    Nevim, proc by se prezident Havel mel dopustit urazky 10% ceskych volicu. Spise urazi 90% volicu tim, ze nevystupuje aktivne za zakaz strany, ktera porusuje ustavu neustalym sirenim tridni nenavisti. Nevim zda jde z Vasi strany o naprosto nemistnou snahu o obektivnost nebo zamer zlehcovat nebezpeci v podobe KSCM.

    Znovu opakuji: demokracie je z definice takové zřízení, kde je přípustné vyjadřovat jakékoliv názory, pokud neporušují zákon. Nemusím s nimi souhlasit, mohu je považovat za hloupé, ale pokud s nimi nějaká politická strana kandiduje ve volbách a získá 10 procent volební podpory a poslance v parlamentu, prezident, který se odmítá s jejími představiteli sejít (schůzka přece neznamená souhlas s jejími názory, Havel přece také nutně nesouhlasí s ČSSD, s KDU-ČSL, s ODS...) uráží ty své spoluobčany, kteří pro tuto parlamentní stranu hlasovali a měli na to v demokracii plné právo. - Lidi, vy to přece nemůžete mít zároveň obojí: prohlašovat, že je Česká republika demokracie, a přitom z ní "nevhodné" strany vylučovat. Pokud má nějaká strana poslance v parlamentu, má právo i na to, aby se s ní stejně jako s jinými stranami scházel prezident. Nebo holt KSČM zakažme a rovnou přiznejme, že je Česká republika poloautoritářský stát, třeba trochu jako Turecko, kde se prostě některé názory nepovolují, když se nám to líbí líp a byli bychom s tím víc spokojeni. Pak ale nepředstírejme, že usilujeme o demokracii. - Nedávno jsem zrovna slyšel v britském rozhlase interview s jakýmisi mladými britskými islámci, jejichž kolegové byli zatčeni někde v Jemenu. Tito islámci velmi energicky v rozhlase argumentovali, že je britská demokracie prohnilá a  že je nutno ji zničit a nastolit islám. Tyto názory nemůžete potlačovat, pokud se jejich nositelé nezačnou pokoušet je realizovat. KSČM má možná hloupý politický program a můžeme považovat za politovánihodné, že odmítla odsoudit zločiny předchozího komunistického totalitního režimu (viz článek Stevena Saxonberga v tomto čísle BL), ale jako strana podvracející demokracii se nechová. JČ

  • Časopis Týden oslavuje vstup ČR do NATO. Tento týden vyšel časopis Týden s obálkou ve světlemodré barvě, s modrým českým lvem a symbolem NATO a s nápisem "12. března se ČR postaví na vlastní stranu." (Napsat "správnou" jim asi připadlo hloupé.) Časopis obsahuje značný počet oslavných komentářů ke vstupu do NATO. Zvlášť půvabná je argumentace v tom smyslu, že se "investice vyplatí i civilistům": Poté, co v padesátých letech západní Německo vstoupilo do NATO, tak zbohatlo. Že prý by v podobnému hospodářskému zázraku mohlo dojít v důsledku vstupu do NATO i v ČR, míní Richard Kugler z jakési neziskové organizace.... (T.P.)

  • Lord Buckethead není Kýblovník. Kýblovník by byl anglicky Bucket tree, Buckethead je Kýblohlav nebo Vědrohlav, upozorňuje Tomáš Pecina.

  • Ještě jednou Štěpán Kotrbadotazu Jaroslava Teplého na případné ruské poradce v českých státních úřadech:

    Pane Culik, sorry, overoval jsem si to jmeno ve svem vizitkari, omlouvam se, ten poradce je Michail Odarčenko, ne Ivan.

    Omlouvam se za nechtenou dezinformaci (spletl jsem si krestni jmena...). Pavel Holba ma pravdu.

    PS: To nic nemeni na mem konstatovani o nepripustnosti techto xenofobnich dotazu v serioznich mediich. Takovéto dotazy řeším tak, ze je hazu do kose. Nejsem Spigl ci Hrom. Proboha, nejsou padesata leta, tato zeme bude za chvili v EU, budou zde ruzni Portugalci, Afrofrancouzi, Italove, Nemci, Svedi.... Budou "poradci" ruznych firem, treba ruskych. A Rusove, Ukrajinci budou zase poradci ci zamestnanci firem ceskych, francouzskych ci italskych. Prestanme se chovat rasisticky. Evropa se sjednocuje, a my se v ni zacneme rozdelovat? Jak chceme se integrovat mezi slusne lidi, kdyz jmeno je nalepkou k ukrizovani nekoho?

    Poznámka JČ: Pan Kotrba má ve výše uvedeném pravdu, jenže přesto jsem přesvědčen, že dotaz na případné naturalizované ruské poradce v českých státních úřadech je legitimní. V každém případě je to novinářská story, pokud k takovéto naturalizaci, jakou naznačil koncem roku 1997 podle pana Teplého časopis Týden, skutečně došlo. (Nikoliv nutně záporná novinářská story. )


  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz/prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

    Výběr textů z posledních dní:


    Pokračování seznamu nejzajímavějších článků z poslední doby umisťuji zvlášť jako samostatný text, viz OBSAH dnešního čísla. (Toto pokračování se NENATÁHNE jako součástí Kompletních Britských listů, musíte si na ně v Obsahu samostatně kliknout.) Všechny články předchozích vydání od začátku Britských listů v červenci 1996 jsou k dispozici v archívu BL.


  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|