pátek 10. září

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled událostí Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby Česká kultura v zahraničí:
  • Jak se vyučuje češtině v Jižní Koreji Podnikání v Americe:
  • Americký multimilionář rozdal třetinu svého jmění zaměstnancům Ekonomika v západní Evropě:
  • Není pravda, že blairovský pravicový "socialismus" zlikvidoval staré hodnoty (IHT) Čeští politikové:
  • Nebude tak lehké zahrát skandál Lánský do autu (Stanislav Čížek)
  • Konto aneb Přes Lánského od lesa (Václav Pinkava) Ekologie a ekonomika:
  • Naivita technokratických pitomců: Ekologie není šlehačka na dortě (Aleš Müller) Ještě jednou: Barbarský středověk v Čechách?
  • Jak "Američané vidí Čechy" (Jan Kyncl) Reakce:
  • Odpověď Milanu Polovi: Jen jednomu bohu se klaněti budeš (Dana Cihelková) Ekologie v ČR:
  • Budou pražské služby ukládat dioxiny do umělé hmoty? (Děti Země)
  • Plzeňské svátky rovnodennosti 1999 (Plzeňská ekologická nadace)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Odpověď Milanu Polovi: Jen jednomu bohu se klaněti budeš

    Dana Cihelková

    (Reakce na článek "Paní Cihelková, neútočte na ODS", BL. středa 1. září, od Milana Pola.)

    Doby, kdy ODS byla stranou, do níž lidé vkládali zcela oprávněně své naděje, jsou nenávratně pryč. Kdo něco jiného říká a něco jiného dělá, si důvěru nezaslouží. Kdo každou kritiku této strany, byť dobře míněnou, vnímá jako útok, dnes už vzbudí pouze rozpačitý údiv. Obhajoba toho, co naší zemi přivedlo na okraj propasti, si však nezaslouží ani soucit. Z reakcí čtenářů BL na poučky Milana Pola o tom, co je základem údajně pravicové ideologie, mi pak vyplývá, že občas je zapotřebí dát na hrubý pytel hrubou záplatu.

    Položme si otázku: "čím je jeho písemný projev charakteristický?" Podíváme-li se na text jeho odpovědi jako na celek, nelze si nevšimnout až slepé víry v neomylnost ideologie ODS (zkoncentrovanou viz. add.ods.7: ...pravdu má pouze ODS... . Že by konečně prozření?) Všimněme si rovněž termínu "pravicové ideologie" (add.ods.6). Kdyby napsal "pravicové ideje", dalo by se tomu rozumět, ale "ideologie?" Nač ten marxisticko leninský slovník?

    Demokracie není ideologická a už vůbec nejsou ideologické pravicové hodnoty, pokud ovšem nemá autor na mysli tu ideologii, která zplodila kapitalismus třetí říše. Ostatně slovník autora není tomuto prušáckému vidění světa nijak vzdálen, viz. add. ods.6: "Když se rozhodnete k válce..., ...zničíte všechny..., ...vás zahubí..., ...tvrdě udeřte!" Je to z Mein Kampf nebo z Leninovy příručky Stát a revoluce? V každém případě nic nového, co by tu už nebylo, avšak vždy skončilo nějakým téměř "Armageddonem".

    Další charakteristikou je přechod z věcné do osobní roviny: "...rozhořčená..., ...naivních..., ...dorosteneckých..., ...hysterické nenávisti..., ...zvýšená hladina adrenalinu..., atd." Toto nálepkování se vždy objeví tam, kde scházejí argumenty. Ostatně, taktika vychylování soupeřů v diskusi těmito fauly je otřepaným trikem, jak je vylákat na vlastní úroveň projevu.

    Takže, pan Pol se velice mýlí, pokud předpokládá u nezávislého novináře emocionální výlevy, natož nějaký zápal pro partajní barikády české provenience. K tomu, aby člověk konstatoval, že ODS je neuvěřitelně gumová (add.ods.2), není zapotřebí emocí, ale stačí pár faktů. Metamorfózy ODS z konzervativně pravicové, přes neoliberální (v americkém či evropském pojetí? Nebo pro jistotu obojí? Ať si naivkové vyberou podle gusta!), euronadšeneckou až kosmopolitní po euroskeptickou až nacionálně vůdcovskou, polštářově sociální až xenofobní ke všemu sociálnímu (plete si účelově se socialistickým, inu propaganda dělá divy), jsou fascinující, už jen schází, že "babička a dědeček ujídají nám chlebíček".

    Nicméně, mezi mými názory, prezentovanými v BL, a názory pana Pola, presentovanými tamtéž, je ještě jeden zásadní rozdíl. Jeho článek může být kdykoli publikován v českých novinách, kdežto můj názor má šanci pouze v zahraničním tisku. To už tu sice bylo, ale nyní pod heslem "bavíme se jen s těmi které máme rádi a tak jak to máme rádi", je možno ukrýt každou cenzuru. Pouze svoboda informací pláče někde v koutě.

    Pojďme však k věci. Mohli bychom začít u Jevtušenka. Jeho dílo Jahodový ráj, z něhož pan Pol nepatřičně citoval, patří mezi vrcholy novodobé ruské humanistické literatury a tudíž mi není jasné, jak se tyto citáty snášejí s politikou barikád, individuálním sobeckým zájmem a podobnými nesmysly gangsterského liberalismu? Zřejmě účel světí prostředky.

    Běda novináři, který by si vzal z Jevtušenka příklad. Rychle by v Česku poznal, jak tvrdý umí být chlebíček. Toť také vymoženost vzešlá z "české specifické cesty". Kdo není s ODS, je proti ODS. Mantinely jsou jasné, nezávislá žurnalistika je nepřípustná. Když ne s ODS, pak s kým, když ne s Hradem, sarajevskými atentátníky nebo chraň bože s těmi socialistickými hazardéry, co cpou tu naší prodanou nevěstu do zkažené EU? Opoziční smlouva? Heslo: znemožnit, zastavit, zaujat pozice! Pokud možno na věčné časy! Česká politika se ocitla v koutě. Napravo skála, nalevo betonová zeď. Za námi či před námi Moskva? Jelcinovi oligarchové rozhodnou tentokrát bez tanků. Karlsbad už padl bez boje. Karel Kryl by koukal, tahle cesta opravdu nebude krátká.

    K add.ods.3: Stát a mravnost? To myslel vážně už T.G.M. Kdy ODS sáhla na podstatu mravního řádu? Pan Pol si už odpověděl v ods.6: "využijte kolektivu k experimentu a pak tvrdě udeřte! Musíte začít tím, že neúprosně zničíte všechny!" Tak donaha svléknout ODS a přetřít ji nahnědlou ideologií, by se neodvážil ani její zarytý odpůrce. Díky pane Pol. Voliči alespoň snadněji pochopí, v čem spočíval ten fígl s kupónovým experimentem a neviditelnou rukou trhu, avšak také pochopí (pokud ano, díky Bohu), k čemu jsou ODS dobří.

    K add.ods.4: Stávající bašty někdejšího kapitalismu si naopak myslí, že stát je tu od toho, aby mimo jiné chránil lidi před gangstery, šílenci a samozvanými spasiteli světa, avšak také před těmi, kteří mají v programové zásobě zničit všechny. Využít, zničit, zahubit! To je totiž pravá tvář individuálního sobeckého zájmu nové ideologie postkomunismu. S ní neměl Adam Smith nic společného. Ostatně tento pán za ní může asi tak jako Nietzche za fašismus. Pochybuji, že evropská pravice, natož americká, by si nechala hodit na hlavu takovýto svinčík z východu.

    Stávající bašty někdejšího kapitalismu si však také myslí, že lidé mají právo na důstojný život, i když se ocitli v roli nezaměstnaných, invalidů či důchodců. Myslí si, že i zaměstnanci mají právo na blahobyt a děti mají právo na vzdělání. Už Henry Ford kdysi pochopil, že mezi životní úrovni dělníka a jeho výkonem existuje nějaká úměra. Pokud to nechápou ideologové z ODS, čeho pak chtějí dosáhnout ve světě informačních technologií? Nabízí se ještě jedno vysvětlení. Zblbnutí z moci a peněz může vést k bludným představám o všemohoucí vševědoucí elitě, rukou přísnou vládnoucí nevědomému a nesvéprávnému lidu obecnému, tonoucímu ve ctnostné chudobě.

    Ještě k add.ods.6: Vsadit na patologickou závist jako na politický program, jenž má být motorem vývoje, to je jako vsadit na vraha, že mě nechá projít s tisícovkou v kapse temným lesem. Děkuji, nechci. Pochybuji, že Bill Gates, když se rozhodl k podnikatelským začátkům, kutil ve své garáži s pěnou u brady a sžíral se závistí. Takovéto exploze pudů a emocí si totiž mohou dovolit pouze zloději a lapkové. Podnikatelé musejí moc a moc přemýšlet s čím novým přijít na trh, aby zbohatli, respektive své bohatství udrželi. Obávám se, že závistí se sžírají ti, jimž vadí, že americké zákony jim účinně brání jeho 90 miliard dolarů vytunelovat. V této souvislosti by si měl vzpomenout pan Pol, co vzkázali z Bruselu českým euroskeptikům, trousícím moudra o socialistické EU. Připomínám: "ať si uvědomí, kdo chce kam vstoupit!" Nepochybuji, že EU si své sociální problémy dříve nebo později vyřeší. Nikoli však k obrazu ideologie ODS (postkomunismu). Mimochodem, Amerika má dnes 1,6 procent nezaměstnaných a čím dál více otevírá svůj trh práce přistěhovalcům (například program “Zelená karta"). Doufám, že pan Pol mě nebude přesvědčovat, že to je negativní důsledek socialistické politiky Clintonovy vlády.

    K add.ods.8,9: Bylo by možno pochopit kupónovku jako politický krok, avšak jen tehdy, kdyby se tehdejší vláda postarala o pevný právní rámec, zajišťující dikům (všimněme si: už to nejsou Dikové s velkým D) nezcizitelnost jejich vlastnictví. Kupónovka ani přes své nedostatky nemusela být tragédií, kdyby vláda totéž učinila u fondů. Skutečnost, že nechala věcem volný průběh, podle hesla "využij a udeř", otevřela prostor lumpům nejtěžšího kalibru. Nakradené miliardy z nich podnes konzervativně pravicovou elitu neudělaly.

    K add.ods.11: Je s podivem, že někdejší globalizační komsomolci se najednou globalizaci tolik brání. V tomto bodě se však můžeme přece jen v jednom shodnout. Divoká globalizace světu neprospívá, obzvláště ne na kapitálových trzích. Neprospívá mu však zrovna tak, jako Česku neprospívá divoká privatizace. Obávám se, že příčina je stejná - trh bez přívlastku. Takže pan Pol pláče na nesprávném hrobě. K tomu je možno dodat jen tolik: “Co porazí trpaslíka, to nehne s kolosem". Zamyšlení, proč globalizovaní kapitáloví žraloci nesložili Ameriku a proč stále obtížněji bodují v EU, je zřejmě mimo logiku českých euroskeptiků. Možná, že by ODS uspěla s “Velkou českou zdí" od Šumavy po Beskydy.

    V době, kdy u nás kriminalita narůstala explozívním tempem, jsme byli poučování, že je to daň za demokracii. Je mi však s podivem, že tuto hloupost si nemyslí nikdo na západ od Šumavy. Pro ilustraci se podívejme například na Americké statistiky. Kdysi obávaný New York, se během deseti let stal jedním z nejbezpečnějších velkoměst USA. Kriminalita v něm klesla o více než 50 procent a v počtu spáchaných zločinů na milion obyvatel klesl na 163 místo. Když už nic jiného, tak to přinejmenším něco vypovídá o tendencích, kudy se tato země chce ubírat, třeba právě proto, že bezpečnost občanů není vždy a všude její nejsilnější stránkou. Pochybuji, že čeští euroskeptici a vyznavači ideologie “využij a udeř", přesvědčí mnohdy konsternované americké turisty, okradené taxikáři a kapsáři v samotném centru Prahy, že zaplatili daň za demokracii.

    Nemíním polemizovat se vším, co pan Pol na obranu ODS uvedl, už jen proto, že tyto argumenty jsou západoevropskému pojetí demokracie a západoevropské kultuře velmi vzdálené (o hodnotovém řádu kriminálního podsvětí v těchto zemích diskutovat nebudu). Rovněž si však nemyslím, že lze západní hodnoty idealizovat. Bylo by to pošetilé a naivní. Kritický přístup, jenž je mimochodem motorem veškeré seriózní žurnalistiky v tamnějších zemích, je však alespoň nějakou zárukou, že vůle po lepší budoucnosti, dává životu smysl. Kdežto mrtvolná nekritizovatelnost “jediné správné české cesty", v níž by mělo dominovat zlaté tele, jako oltář, jemuž je nutno se klanět, už přinejmenším vzbuzuje “blbou náladu". Nemám tudíž nejmenší důvod klanět se monumentům lidské hamižnosti a ODS není pro mne nekritizovatelný bůh, před nimž se musím v němém úžasu sednout na zadek. Mimochodem, pravicově konzervativní filozofie bytí ctí pouze jednoho Boha, jehož hodnotový řád, jak jej předkládá Bible, je protikladem tomu, co mi chtěl jako vzor předložit pan Pol.

    Na závěr si dovím učinit panu Polovi poklonu. Překonal totiž Darwina. Nikoli evoluce, ale trh sejmul prapředka člověka se stromů. Svatá prostoto, co všechno bude ještě třeba vymyslet, abychom pochopili, že trh je Bůh (ale jen pro ty, kterým to ODS dovolí, ostatní ať jdou do hrnců trhat kořínky). A co poradit voličům? To je přece jasné - volte ODS. Jásejte, když nemáte na činži. Smějte se, když vás vyhodí z práce. Zpívejte, když vytunelují vaše úspory v bance. Pryč s nějakými kolektivismem čpějícími zákony, právem a morálkou, všechno je veteš. Chcete podnikat? Nebo podnikáte a nechcete zkrachovat? Volte ODS! Ta se už postará, aby vás přešel humor a choutky na scestné socialistické výdobytky, pašované z EU.

    P.S: Musíme si opravdu vypít kalich hořkosti až do dna, abychom pochopili, že pouze vlastní prací, skromností a úctou k mravním hodnotám lze dojít skutečného bohatství a prosperity?



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|