pondělí 8. listopadu

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby ČR "nechce do EU"?
  • Romové, noví židé Evropy (Christian Science Monitor) Český tisk:
  • Jak Lidovky zcenzurovaly upíra nahoře bez - Nespoléhejme na český tisk a učme se cizí jazyky (Juliana) Česká televize:
  • Moderátory Jednadvacítky nezajímá, o čem vysílají? (Vlasta Leporská) Novinářská práce v regionech:
  • Dva regionální novináři shledáni vinnými z pochybných trestných činů (Vladimír Měrák) Oslavy pádu berlínské zdi:
  • Zástupce východních Němců smí nakonec přece jen promluvit při oslavách pádu berlínské zdi Cigaretový průmysl:
  • Film Insider: Hollywood uštědřil ránu tabákovému průmyslu Česká politika:
  • Ombudsman ? Ombudsman ! (Jaroslav Vasko) Protest:
  • Nehorázné výroky Davida Ratha (Milan Krejčiřík, Peter Erbák)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Minulý týden s Jedenadvacítkou:

    Moderátory Jednadvacítky nezajímá, o čem vysílají

    Vlasta Leporská

    V uplynulém týdnu mě v pořadu Jedenadvacítka zaujalo nejen pár vystoupení jeho hostů, ale zejména, jak rozhovory moderoval Roman Prorok. Pan Prorok jistě není horší ani lepší než jeho ostatní kolegové z Jedenadvacítky. Beru si právě jeho Jedenadvacítku na paškál proto, že byla ukázkou standardních moderátorských postupů, uplatňovaných v tomto pořadu.

    Začněme Jedenadvacítkou v úterý 2.11.99, kde bylo dáno slovo předsedovi Vlastenecké fronty Skácelovi. Z tohoto šotu jakoby vypadla klíčová informace, kdo byl vlastně organizátorem oné demonstrace, kde mělo dojít k projevům propagujícím fašismus a rasismus a zda byla demonstrace povolena.

    Na dotaz moderátor,a jak pan Skácel vysvětlí např. zpochybňování holocaustu jedním z řečníků, pan Skácel odpověděl, že řečník není členem Vlastenecké fronty, a naznačil, že se od věci distancuje.

    K mému překvapení se Roman Prorok s tímto vysvětlením spokojil a nepoložil žádnou doplňující otázku, jako např. byla-li organizátorem Vlastenecká fronta, zda nenese zodpovědnost za takovéto vystoupení, i kdyby řečník byl na shromáždění jen hostem, a naopak, pokud byl organizátorem někdo jiný, proč je to této souvislosti uváděna Vlastenecká fronta a není stíhán příslušný subjekt.

    Zato byl pan Prorok přísný na Marii Machatou, kterou obvinil, že mu utíká od otázky, ačkoliv tomu tak nebylo. Machatá odpovídala obšírněji a on ji nenechal domluvit.

    Z otázky se Prorokovi naopak suveréně o dva dny později vykroutil ministr David. Roman Prorok ho dvakrát důrazně vyzval, aby vysvětlil odvolání Zuzany Roithové z funkce ředitelky Vinohradské nemocnice, když kontrola hospodaření v této nemocnici neprokázala žádný důvod tohoto odvolání. Ministr David začal arogantně mlži, jak je jeho zvykem, a zmatečně hovořil o jakýchsi závažných pochybeních, jejichž vyšetřování je v kompetenci městské části příslušného pražského obvodu (? snad). Celé to bylo naprosto nesrozumitelné. Moderátor se zase nijak nesnažil věc osvětlit tak, aby se v ní divák orientoval, položit doplňující otázku...

    Někdy mám z moderátorů Jedenadvacítky dojem, jakoby ani je samé diskutovaný problém nezajímal. Jinak by je přece již obyčejná lidská zvědavost musela nutit dostávat z jejich protějšků jasné informace.

    Celé jejich vystoupení je jen málo profesionální rutina, kterou vykonávají podle daného scénáře a kterou občas zpestřují tím, že si hrají tu buď na tvrdé a útočné nebo naopak na noblesní a chápající.

    Tyto hrátky jsou však k ničemu divákovi, který od veřejnoprávní publicistiky očekává především dostatek nestranných a kvalitních. Navíc se mezi nimi v poslední době rozšířil nepěkný zlozvyk skákat hostovi do řeči v nevhodném okamžiku (snad v rámci hry na tvrdé a nekompromisní).

    Moderátor sice musí při řízení debaty hosta občas přerušit nebo mu vzít slovo. Neměl by ho ale utnout v půlce věty a nenechat ho dokončit myšlenku.

    Právě tento cit pro vhodný okamžik vstupu do hostova projevu patří k stěžejním moderátorským dovednostem, které v České televizi tragicky chybí.

    Abych názorně doložila, jak vidím práci redaktorů a moderátorů Jedenadvacítky přikládám (fiktivní) příklad.


    Jak se dělá Jedenadvacítka

    moderátor: (dále jen m)

    A pojďme k dalšímu příspěvku: V domě D se velmi vyhrotily neshody mezi rodinou X a Y a hrozí další eskalace tohoto konfliktu. Pozvali jsme si zástupce obou znesvářených stran, aby se pokusili problém trochu objasnit.

    paní X: Sousedské vztahy v našem domě jsou opravdu neurovnané, např. pan Y mi včera vysypal smetí na rohožku...

    moderátor: pane Y, vy tedy tvrdíte, že rodina X jsou pěkní darebáci, kteří vám dluží pět set korun a jejich kocour sežral vašeho kanára?

    Y: Ano, je to přesně tak, chudák kanárek, ještě mu nebyly dva roky...

    X: to je naprostá lež, žádného kanára nikdy neměli a jejich děti na mě dělají ošklivé posunky, kdykoliv mě potkají. A to smetí....

    m: Je mi líto, ale čas vyhrazený našemu rozhovoru již vypršel. Děkuji vám za účast v našem pořadu. Teď vítám ve studiu odborníka na problematiku kocourů. Myslíte, že se stává často, aby kocour sežral kanára?

    o: Zejména s ohledem na chovatele kocourů bych si netroufl kategoricky tvrdit, že by kocouři byli nějak zvlášť zaměřeni přímo na kanáry, ale setká-li se kocour s nechráněným kanárem, je něco takového dost dobře možné....

    m: Je tedy na majitelích kanárů, aby si své opeřence hlídali?

    o: Ano, zajisté. Kocour je šelma navíc mnohokrát větší než kanár, který tedy nemá nejmenší šanci se při střetu kocourovi ubránit...

    m: děkuji vám za váš příspěvek. Těšíme se se na vás zase pří zítřejší Jedenadvacítce.

    ... a jak by to mělo vypadat:

    paní X: Sousedské vztahy v našem domě jsou opravdu neurovnané, např. pan Y mi včera vysypal smetí na rohožku...

    moderátor: pane Y, jak hodnotíte příčinu konfliktů s rodinou X vy? Je pravda, že jste paní X vysypal smetí na rohožku?

    Y: To je naprostý nesmysl, my jsme spořádaná rodina a takové věci neděláme. To Xovi nás stále pomlouvají a také nám už delší dobu dluží peníze, 500.- Kč. Mají kocoura, takovou bestii, který nám sežral našeho kanárka, když jsme ho i s klecí dali na okno (vzlyk)

    m: Sousedé Z včera viděli vaši paní v samoobsluze kupovat k večeři omáčku na špagety a obal od stejné omáčky byl nalezen v odpadcích na Xovic rohožce spolu s krabičkou od vašich oblíbených cigaret. Můžete nám k tomu něco říci?

    Y: Ty věci tam nastražili sami Xovi, aby na naši rodinu vrhli podezření.

    m: Dále - váš syn byl nedávno viděn, jak nese domů prázdnou klec na kanára, vypůjčenou od dědečka. Je to ta, kterou ukazujete sousedům a známým jako klec po vašem kanárovi, kterého vám měl před měsícem sežrat Xovic kocour?

    Y: Eeeee...

    m: paní X, jak to je s těmi 500.- Kč, které prý dlužíte manželům Y?

    X: No víte, Yovi si od nás koupili starší vysavač za 500.- Kč. Když jim po čtrnácti dnech přestal fungovat, chtěli peníze zpět....

    Atd.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|