úterý 21. prosince

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Výměna názorů:
  • Štěpánu Kotrbovi: Výzva "Děkujeme, odejděte" byla zcela spontánní (Josef Brož, odpověď Š.K.) Jak dnes žijeme:
  • Lidičky, vytunelovali nám parlament (Dana Cihelková) Zamyšlení nad uplynulým časem:
  • "Nejvýznamnějším objevem končícího milénia byly fazole," říká Umberto Eco Sdělovací prostředky a etika vysílání násilných scén:
  • "Tenhle muž bude za okamžik zavražděn..." (Richard Tait, šéf zpravodajství komerční britské televize) Česká politika:
  • Osobní kontakt s poslanci (Ivan Hoffman) Reakce:
  • Duha, jaderná energie a Japonsko (Petr Novotný)
  • Co je to ekologie (Aleš Kratochvíl) Smrtící dioxin a Česká republika:
  • Přetahování se s libereckou spalovnou o informace (Děti Země) Oznámení:
  • Konkurs na lektora češtiny na Glasgow University pro školní rok 2000 - 2001



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Štěpánu Kotrbovi: Výzva "Děkujeme, odejděte" byla zcela spontánní

    Pane Kotrbo,

    s údivem jsem si přečetl Váš text v Britských listech. Myslím, že jste se spletl. Výzva "Děkujeme, odejděte!" vznikla mimo akce Společnosti '89, která organizovala "vzpomínkové události" k 10. výročí . Myslím, že jste to zapomněl čtenářům říct. Nebo šlo jenom o omyl?

    S pozdravem

    Josef Brož, signatář výzvy "Děkujeme, odejděte!"


    Konec dlouhého podzimu na prahu sychravého jara

    Štěpán Kotrba

    Vážený pane Broži,

    v reportáži o "vzpomínkové události" (jak to nazýváte vy, já to nazval jinak - Nová generace jepic deset let poté) jsem použil slova "Výzva bývalých studentských vůdců - Děkujeme. Odejděte! - měla profesionální dramaturgické a režijní zázemí, profesionální produkci i finanční zázemí." a hned poté jsem použil obratu "Dokonalost následné šou". Slovo následné neříká nic o tom, kdo s kým podepsal jakou "smlouvu o přátelství, vzájemné pomoci a spolupráci".

    Pro mne tyto aktivity splynuly v mnohohlasý chór, který bych s odstupem času nazval snad hybridním všesměrovým vysílačem mediální nespokojenosti s předřazenými zesilovači a korekčními šumovými filtry... :))))

    Pokud tuto "smlouvu" chcete vysvětlovat vy, učiňte tak. Pak ale řekněte čtenářům BL: KDO, S KÝM, KDY, PROČ, OD KOHO a ZA KOLIK.

    Já jsem již svůj názor na "přestárlé studentské vůdce" vyjádřil jasně. Jako jejich vrstevník (a v některých případech i spolužák) mám na to stejné právo jako oni. Sám za sebe nepotřebuji už nic dodávat, sobě ani druhým cokoliv dokazovat.

    Komentář by byl nutný snad pouze tehdy, kdyby například náhodou vyšly najevo jiné či nepolitické souvislosti některých členů Společnosti 89 a případný sponzoring ostatních aktivit tohoto (ještě dnes pro mne poněkud mlhavého) společenství (záměrně nemluvím o společnosti ani o Společnosti)... Některé osoby jsou v obou a dokonce i více iniciativách, některé zase v žádné z nich :))). I o tom je občanská společnost 10 let poté.

    S přátelským pozdravem

    Štěpán Kotrba


    Od Josefa Brože

    Pane Kotrbo,

    jádrem mého upozornění byl fakt, že výzva "Děkujeme, odejděte!" vznikla během jednoho odpoledne 17. listopadu v kavárně Slavia, zatímco aktivity Jana Bubeníka a Společnosti 89 byly připravovány dlouho předtím jako součást oslav 17. listopadu 1989.

    Můj faktický údiv (nikoliv osobní) vycházel z toho, že spojujete text výzvy se Společností. Výzva, na rozdíl od ní, neměla ale vůbec to, co nazýváte ve Vašem textu v BL: "profesionální, dramaturgické a režijní zázemí, profesionální produkci i finanční zázemí". Píšu Vám to osobně, protože si myslím, že Vám v této věci schází informace.

    Pokud vám, jak píšete, obě aktivity "splynuly v mnohohlasý chór, který bych s odstupem času nazval snad hybridním všesměrovým vysílačem mediální nespokojenosti s předřazenými zesilovači a korekčními šumovými filtry...", máte na své dojmy (a názor) jistě právo. Jenom jimi, prosím, neohlupujte čtenáře.

    S pozdravem

    Josef Brož


    Od Štěpána Kotrby:

    Omyl? Ne. Konec dlouhého podzimu na prahu sychravého jara II.

    Vážený pane Broži,

    i když jsem si pro sebe říkal, že už nebudu komentovat vaše připomínky, činím tak znovu - a doufám, že už naposledy.

    Doufám že ani vy nevěříte, že se věci s tak profesionální mediální podporou "určitých" novinářských kruhů (výzva několika občanů, bývalých studentů...) dějí NÁHODOU, mezi třetím a čtvrtým panákem v kavárně.

    Povyk kolem výzvy se také strhl jenom náhodou, (veřejnoprávní) ČTK, (veřejnoprávní) ČT a všechny (soukromé) deníky v ČR o ní referovaly také jen náhodou...

    Takže až příště několik bývalých studentů (a klidně bych mezi nimi - pro změnu - mohl být třeba i já) náhodou se sejde v hospodě (či kavárně) a náhodou na ubrousek napíší další výzvu, tak se náhodou vláda, premiér, poslanci parlamentu, ctihodní senátoři i neméně ctihodný prezident budou vyjadřovat k této výzvě se stejnou vážností?

    To se mi snažíte namluvit?

    Věřím však klidně tomu, že vy jste 17. 11. do Slávie šel náhodou, stejně tak, jako já tam náhodou nešel... :))

    Váš "faktický" údiv - nikoliv "osobní" - (že spojuji text výzvy se Společností) vychází z něčeho, co NESPOJUJI.

    Je to váš stejně subjektivní dojem, jako je subjektivní ten můj - že totiž OBĚ aktivity "splynuly v mnohohlasý chór, který bych s odstupem času nazval snad hybridním všesměrovým vysílačem mediální nespokojenosti s předřazenými zesilovači a korekčními šumovými filtry...".

    Nečtěte tolik mezi řádky, rozptyluje to soustředěnost na obsah napsaného...

    I vy máte na své dojmy a názor jistě právo. Jenom jimi, prosím, neohlupujte mne a nepodsouvejte mi něco, co jsem NEŘEKL.

    To, že jsem ocenil perfektní sladění dramaturgie, režie i (částečně okopírovaného) scénáře, berte jako poctu divadelním, barrandovským i kavčíhorovým produkčním, režisérům a dramaturgům, osvětlovačům, kostymérům, zpěvákům a jiným bardům. Za to, že je scénář nepůvodní a neodpovídající realitě, dávám já vinu stárnoucímu absurdnímu dramatikovi.

    To, že je výsledek snažení DVOU NAPROSTO ALE NAPROSTO NA SOBĚ NEZÁVISLÝCH A SPOLU NESOUVISEJÍCÍCH USKUPENÍ je tím pádem polovičatý a neujasněný, dokazujete mj. i vy v dnešních "lidových" Lidových novinách v článku o financování výzvy Děkujeme, odejděte.

    V listopadu 89 ta nepoliticky politická mnohost názorů také byla patrná až po určitém, několikatýdenním odstupu, až vyčpěly vášně a radost z vítězství, které samo spadlo do klína...

    A také až s odstupem se (tehdy dost potichu, dnes stále hlasitěji) kladly otázky, kdo to všechno vlastně platil a kdo koordinoval, kdo technicky či komunikačně zabezpečoval... A právě toto know-how.

    To, že je těžké vystopovat či odlišit lidi i peníze (jedny od druhých, a to i čisté od špinavých) nemusí předvádět v praxi jen finanční kouzelníci či mediální experti na ekonomiku z Patria Finance, to prohlásil už bývalý guru trhu bez přívlastků a politiky profesionálů (tehdy ve funkci českého ministra financí za ODS) - Václav Klaus. Peníze totiž nesmrdí. A privatizovat se dá i už dávno zprivatizované. A stejně tak - manipulovat se dá i dávno zmanipulovanými. Lidmi i penězi. A jedno i druhé "ohlupování" já považuji za stejně nebezpečné.

    Vy ne?

    Štěpán Kotrba


    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|