Britské listy


pátek 19. ledna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Česká (zahraniční) politika:
  • Ivan Pilip: Lidská práva v zajetí stranické linie (Karel Dolejší) Obecnější ohlédnutí za televizní krizí
  • Mé zoufalství: Jak jsem přivedl do ulic 100 000 lidí (Jan Čulík, původně psáno anglicky pro CER) Česká televize:
  • Jak to bylo v Radě ČT (Jana Dědečková, JČ)
  • Britské listy naletěly Janě Dědečkové (Václav Pinkava)
  • Jak jsem se neúspěšně pokusil odhlásit televizní poplatky (Milan Kubík)
  • Estébácké manýry a Kateřina Dostálová (Petr Jánský)
  • Budou televizní vzbouřenci soudně potrestáni? (Jiří Maroušek) Vydávání na internetu:
  • Rozloučení s čtenáři a s redakcí Světa namodro (Martin Stín) Češi v Americe:
  • Zaoceánská výzva k dvěma Václavům ohledně chaosu v ČT (Ihor Jason)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Britské listy naletěly Janě Dědečkové

    Václav Pinkava

    V BL ve ctvrtek 18 je opet nekolik mailu od Jany Dedeckove http://blisty.internet.cz/0101/20010118b.html#01.

    Z jejich ust, ci prstu se posledni dobou siri same prebrepty, ale BL toto zatim nereflektuje. Skutecne osoba hodna duvery, Vazeni ?

    Za perlicku povazuji:

    "Asi s ní [Katerinou Fricovou] souhlasil i Langer, protože Mareš nebyl proti." To by myslim stacilo za dukaz, ze Dedeckova skutecne poskozuje ODS.

    Stale ukrivdenejsi Jana Dedeckova vsak sama politiky ovlivnovana nebyla, jednajice "z hlubokeho vnitrniho presvedceni".

    Ve slyseni Senatu si ani nepamatovala ze by volala politikum, (zel zakerne zverejneni vypisu z mobilu dokazuje pravy opak.)

    Kdyz uz lhat, tak presvedciveji. Machiavelli by to formuloval nejspis asi takto: "Ano, telefonovala jsem casto pani Dostalove. Delala jsem to sluzebnim mobilem CT, abych mela dukazy, aby nikdo nemohl tvrdit, ze takove styky tajim, nebo ze ovlivnuje ona mne. Laskave se zamyslete nad tim, kdo komu vola, kdyz chce kdo koho ovlivnit..."

    Kdo tedy ovlivnoval mysleni Jany Dedeckove? Senzace! Britské Listy!

    Pise "I moje myšlení bylo hodne ovlivneno p. Pecinou a BL." Toto doznani vychazi prave na strankach BL, nebot Machiavelli bdi. Jake to stvrzeni ustredni role BL mezi medii! Vzdyt ve stejnem cisle BL toto dokladuje sam pan redaktor slovy " Všichni, kdo něco zamenají v české politice a v českých médiích, čtou Britské listy ", a ten samy Jan Culik je traumatizovan domyslivou myslenkou, ze on dostal 100 000 lidi na Vaclavak, diky tomu, ze ceska media nesiri jeho pravdu dal. Ucelova demagogie? Mesiasky komplex? Retoricky maisterstuck?

    Je prece vyborne pro Britské Listy, ze se nestydi tohle vydat, a dal "nestranne" komentovat deni kolem CT. Narceni, ze by se BL mely stydet za zakulisni pokusy ovlivnovat skrze labilni stredobod Rady CT cele deni na Kavkach je evidentne vedle. V takovem pripade by BL toto nedomyslene doznání JD prece nevydaly! Nejde tedy o zadny novinarsky aktivismus, vazeni! Chcete byt 'nespravedlive' usvedceni z neceho, co jste skutecne provedli? Navod je prosty: Priznejte se, spolehaje na lidskou prirozenost, ktera soudi, ze skutecny vinik zapira.

    Takze, nestrannost BL vuci Jane Dedeckove je prokazatelna odhalovanim jejich slabin.

    Napriklad to, co nevydal Blesk, najdeme na strance http://blisty.internet.cz/0011/20001121b.html#01- odkaz na plne zneni rozsudku proti manzelum Dedeckovym. Posudme vsak komentar nize na te same strance BL,

    "V boji o šéfovské křeslo v ČT přituhuje.

    ... Žalovaní existenci půjčky popřeli, avšak žalobce předložil originál smlouvy a soudní znalec v oboru grafologie se přiklonil k názoru, že podpisy na listině jsou pravé; soud na základi tohoto jediného důkazu dal zapravdu žalobci. Protože manželé Dědečkovi (jednající bez právního zástupce) nepodali odvolání, rozsudek, který mají Britské listy k dispozici, je pravomocný (a byl zcela splněn).

    Přestože jde o uzavřenou vic, okolnosti případu budí určité pochybnosti o správnosti rozhodnutí soudu; zejména je však patrné, že diskreditační potenciál takové "rodinné" kauzy je prakticky nulový. Nanejvýš pozoruhodný je ovšem obsah vydírání redaktorem Blesku: už proto, že jen poměrně málo lidí vědělo, že právě na dnešním zasedání má Rada ČT přijmout k případu Klekánice klíčové usnesení... (TP)"

    Ja osobne nepovazuji za sporne, ze usvedceni nekoho ze lzi pred soudem ma v ceske spolecnosti "nulovy diskreditacni potencial" - srovnejme pripad Jana Kavana. Nevim vsak, proc maji BL prave tomuto pojeti podkurovat tendencnimi formulacemi typu "na zaklade tohoto jedineho dukazu" a "jednajici bez pravniho zastupce nepodali odvolani". Tomu se rika "spindoctoring".

    Zdalo by se, ze pani Dedeckova bude ochotneji naslouchat umnemu spindoctorovi, ktery se ji zastal.

    Zel, nikoliv. Doporuceni dosadit Katerinu Fricovou do vedeni CT vyslo nazmar. BL vsadily na slabeho kone v Rade.

    Anebo?

    Analyza chovani Jany Dedeckove od pana Franka http://blisty.internet.cz/0101/20010117o.html#14 se mi zda cim dal tim mene premrstena. BL ji vydaly jako ukazku premrsteneho vylevu, soudim - ale bumerang se vraci.

    Domnivam se, ze Jana Dedeckova jiz delsi dobu vodi za nos Tomase Pecinu a Jana Culika, kteri propadli mesiasskemu komplexu ohledne CT a neodhadli s kym maji tu cest.

    Co vy na to, panove?

    Poznámka JČ: Potíž s texty Václava Pinkavy v poslední době spočívá v tom, že - podobně jako většina českých sdělovacích prostředků - Pinkava spekuluje od stolu, bez znalosti a podrobnější přímé analýzy situace, kdežto reportéři BL bývají dlouhodobě, přímo na místě, kde se něco děje.

    Britské listy je těžko obviňovat z politické či jiné zájmové předpojatosti - naštěstí nejsou svým nulovým rozpočtem závislé na žádném finančním zdroji v České republice, a to, že jim nespokojení čtenáři zároveň nadávají do pravičáků i do levičáků, zřejmě svědčí o tom, že dělají svou práci relativně nestranně.

    Britské listy přistoupily k Radě ČT, po jejím jmenování začátkem dubna 2000, s velkou skepsí, která se u většiny členů Rady potvrdila. Například pro ně dávno není překvapení, že předseda Rady ČT Miroslav Mareš byl myšlenkově závislý na Ivanu Langerovi z ODS, ať už propagandistický a nedůvěryhodný pořad ČT "Fakta" pro pana Pinkavu "odhalil" cokoliv. (Velkým vtipem je, že tvůrci tohoto estébácky zaujatého pořadu se zřejmě upřímně domnívají, že jejich pořad dosahoval úrovně publicistických pořadů BBC, anebo že byl jako "vyšetřování aféry Watergate"!! Mezera mezi normálním civilizačním standardem a způsobem uvažování redaktorů zpravodajské redakce ČT je zjevně tak obrovská, že ji asi nepřeklenou žádná, jakkoliv dobře míněná slova.)

    Ať už jsou odhalení ohledně rozpisů telefonátů Jany Dědečkové pro lidi, náchylné věřit spiknutím jakkoliv "dramatická", vím dávno, že v období kolem jmenování nového generálního ředitele ČT telefonovala Jana Dědečková doslova na všechny strany - zjišťovala nejrůznější názory. Zdá se mi to jen chvályhodné, že se nerozhodovalo ve vakuu, ale po zvážení toho, jako budou na tu či onu volbu reagovat různé české veřejné osobnosti.

    Zatímco Jiří Hodač původně působil na Britské listy dobrým dojmem, ale posléze zklamal, u Jany Dědečkové byl proces opačný. Říkáme to s  veškerou autoritou na základě dlouhodobého rozbírání televizních problémů s touto členkou Rady ČT - stejným či obdobným způsobem jsme ovšem jednali s mnoha činiteli.

    Britské listy dávno veřejně deklarovaly, že je jejich cílem napomáhat pronikání nových myšlenek do České republiky, součástí téhož úsilí je i podpora profesionalizační reformě České televize.

    Britské listy zkoumají skutečnost, analyticky ji hodnotí, a docházejí k určitému závěru, zda je ta skutečnost špatná nebo dobrá. Není to apriorní závěr a není to ani novinářský aktivismus. Že se často ostře kritické Britské listy někdy na základě analýzy faktů o něčem rozhodnou, že je to dobré, proboha neznamená, že to chválí z nějakého osobního prospěchu! - stejně jako věci nekritizují pro osobní prospěch. Že je zpravodajství České televize špatné, jsme dokázali zcela věcně nesčetnými podrobnými rozbory.

    Představa, že Jana Dědečková se rozhodla manipulovat Britskými listy tak, že jim předstírala, že jí jde o skutečnou reformu zpravodajství a že chce jmenovat do čela České televize Kateřinu Fričovou, a k tomuto účelu organizovala před redaktory Britských listů fingovaná jednání s členy Rady ČT s Kateřinou Fričovou, a při tom tajně - jak tvrdí program Fakta - ve skutečnosti vyjednávala zaprodaně s "koněm ODS" Jiřím Hodačem, je pro nás, přiznám se, poněkud fantastická. Zas tak významné Britské listy nejsou, aby se před nimi Jana Dědečková musela obtěžovat hrát podle pana Pinkavy takovýto tyjátr. Podle Occamovy břitvy je nejpravděpodobnější nejjednodušší vysvětlení - a to podle našeho dlouhodobého pozorování zřejmě bude, že se JD autenticky pokusila o reformu zejména zpravodajství ČT, sáhla na moc zavedené politické a televizní mafie a ta uspořádala "lidovou revoluci". Vím, pane Pinkavo, ona je vzbouřenecká televizní obrazovka opravdu sugestivní...

    Poznámka TP: Moje výše uvedená glosa o soudním procesu rodiny Dědečkových není spindoctoring, ale analýza informací z toho rozsudku: věřitel byl dlouhodobě nezaměstnaný, peníze získal jednorázově a nepředložil žádné další důkazy, které by půjčku dokládaly, dokonce ani důkazy, že ji vymáhal zpět. A soudní znalci jsou úplatní.

    Nemyslím, že bych paní Dědečkové naletěl: zatím ani jednou jsem ji nepřistihl při lži (nemyslím, co říkala v Senátu nebo do kamery, ale co říkala mně). Až se to stane, změním názor.


    Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|