Britské listy


úterý 6. března

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby O lidské odpovědnosti:
  • Mysleme sami: nikdy nepřijímejme nekriticky názor autorit (Eugen Haičman) Český politik:
  • Cyril Svoboda: Když se kácí les, lítají třísky (Ondřej Čapek) Právní stát:
  • Podivná účast Policie ČR při plzeňském zásahu proti soukromé firmě? (Sylvie Schindlerová, Bohuslav Vrba) Česká televize potlačila svědectví českých filmových režisérů:
  • Nesmí se v ČT vysílat nic kritického vůči Václavu Havlovi? (Robert Buchar)
  • Jak to bylo se sametovou revolucí - "problémová" výpověď Stanislava Miloty ve filmu Roberta Buchara
  • Režisér Jan Němec: "Klaus a Zeman jsou zločinci" - pasáž z filmu Roberta Buchara, která v ČT nevadila
  • Otevřený dopis České televizi (Robert Buchar, Chicago) Česká společnost:
  • Pár dojmů z březnové Prahy: Rudé ucho, soft porn v Rudolfinu a pocity nevýslovného štěstí v České televizi (Jan Čulík) Menšiny v české společnosti:
  • Znovu o dětech, odňatých vegetariánské babičce - další podrobnosti (Jan Šťastný)
  • Vědci se v minulosti často pletli - nevěřme nekriticky odborníkům (Jan Majsner)
  • Ješte jednou k vegetariánum (Jan Šimůnek)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Jak to bylo se sametovou revolucí

    Ve filmu Roberta Buchara "Sametová kocovina" hovoří kameraman Stanislav Milota, který byl v roce 1990 po pár týdnů poradce prezidenta Havla. České televizi tato pasáž vadila.

    To vsechno vzniklo vlastne tak spontanne, jak to vznikalo. On se toho nikdo nechtel tak moc nejak chopit, a tak se toho chopila urcita skupina lidi. Je fakt taky, ze ten vyvoj kterej tady byl, tak my jsme byli jako predposledni. Po nas slo uz jenom Rumunsko. Davno predtim uz prasklo NDR, takze i kdyz se tady mohlo stat skoro vsechno mozny, tak se presto nestalo. I kdyz tady rukovali a tady v Pakulu tam sedelo, ja nevim kolik tisic tech milicionaru pripravenych, ze napochodujou do ty Prahy. No tak nenapochodovali . Tam v ty Laterne Magice, jelikoz toho Vaska znam velice dlouho, tak jsme se dali vsichni dohromady, urcita parta lidi. A delal jsem vlastne to, co vzdycky dela kameraman, protoze kameraman je vzdycky takovej ten clovek nekde vzadu a kdyz se jeste divalo pres film, tak nikdo vlastne nevedel co se natocilo, jenom ten svenkr. A ten svenkr kdyz sundal tu jeptisku, tak vsichni se na nej podivali jako co tam bylo-jestli tam nebyl mikrofon, koleje, lampy, jestli ten herec mrknul nebo co. Takze z tyhle ty profese jsem, nebo mam, takovou tu jako ze jsem schopen jako organizovat, rychle se rozhodnout a tak. Takze to jsem tam nejakym zpusobem vyuzival , pouzival , az do jisty miry, a pak kdyz tam vlastne nastala takova vec…

    Tam to delali jako disidenti dohromady. K tomu prichazeli urcity lidi, protoze treba Vasek rekl: Kdo bude delat ekonomiku? Ja jsem rikal: No ten Vales, vzdyt jsi s nim sedel. Tak zavolej ho. No tak jsme zavolali Valese a kdo teda? A von rek: No Komarek.. Komarek, no dobre a kdo tam je u nej? No ten Klaus je tam nejakej, ze jo. No tak tihle chodili a ten Klaus “Dobry den” a todle. Takze tam takhle prichazeli a tedka, jak se zaclo odchazet, prave proto jsem si myslel, jenze tezko, to jsou takovy ty kdyby, jak ten Vasek odesel na ten Hrad a ten odesel vlastne delat predsedu vlady, tak se to rozprchlo a to OF vlastne osamotnelo a tam zustali ty Klausata a tyhle lidi.

    A zacli cejtit, ze tohle to je preci jenom jaksi neslucitelny, teda oni s tim disidenstvim. Proto oni zacli zakladat novou stranu a zacli delat liberalni politiku. A oni nezapomente ze to byli…to nejsou podle me ekonomove. Ja si myslim ze to jsou bankovni urednici tohle vsecko, ktery vedeli o nakym tom a tohle, precetli si nakyho toho, ja nevim, atd., a zacli… a ti tam vladli nekde, porad strasny slohy, furt neco podepisovali, a tady vznikla jedna to, a slo to teda do vlady , pak dal , oni zalozili stranu, ten Vasek furt jako ze teda president.

    A oni prisli , protoze ty prvni jako nazory byli takovy jako ze by se melo udelat…treba ja jsem rikal: Od Gustava Husaka dolu vsem vzit vsecko co maj, dat jim 1,300 KC, 1+1. Nelikvidovat je, nestrilet, ale takhle. No to nejde , to je protizakonny. Jaky zakony? Vzdyt zadny nejsou. No protidemokraticky. Jaka dermokracie? Tak zejtra bude demokracie, dneska tohle. Ne to nejde.

    Tak se to neudelalo, ze jo. Tak z tam byly dohady s tim, jestli Husak ma mit jeste sofera a tohle, a Vacek to dojednaval a tedka takovyhle kravoviny a do toho tyhleti jako ze teda by se melo tohle, a hlidat to, no to ne, to jsou bolsevicky nazory.

    A prislo se liberalizmus to je vono, housle, jedem, to prej bude krasny, kazdej se starejte o sebe. No protoze vedeli ze ja kdyz jsem nahore ve vlade, tak tam at se postaraj, ja se ve vlade taky postaram.

    No rozjeli to ve velkym, prisli vlastne ti Kozeny a tihle chlapci, ktery zjistili, tam je dirka, tam je, no to potom jednou, atd.

    Takze kdyz tam byly nejaky tendence, mely by se delat nejaky kontrolni organy, no to... No tak dneska to nedokontroluje nikdo, no da se to samozrejme, hledat, ale, vzdyt si uvedomte, ze tady zijou lidi ktery maj treba, ja nevim, stamilionovy pujcky z kterych nevratili jeste ani korunu nikomu, jako tomu statu. Vy kdyz budete dluzit tady za cinzi tak vas vystehujou.

    Ruzny veci se tam staly, kdy jsem si uvedomoval, ze asi to bude trosku jinak, ta demokracie. No a kdyz jako bylo o tom, kdo jako pujde na hrad, tak ja jsem tenkrat vlastne byl asi jeden ze dvou nebo ze tri kterej rikal, at tam nechodi ten Vasek, ze parkety klouzou a ze by bylo lepsi kdyby tam sel pozdejc. Nestalo se, takze jsem na ten hrad nesel.

    Az teprve, ja nevim, 1. nebo 2. ledna 1990 me Vasek zavolal, jestli bych tam nesel. A on rekl dve veci. Jestli chci velkou penzi a nebo jestli mu chci pomoct. Ja jsem rikal, to je presne otazka ktera k tobe patri, ze vis ze ja vlastne-ale mel jsem rict tenkrat ze chci velkou penzi i ti pomoct. Protoze tu penzi do tedka ja mam podprumernou.

    Do teto chvile, cerven 1999, ja nemam ani prumer penze. Na to se nedostalo. Na estebaky a na vsechny fizly a policajty se dostalo, ti vsichni dostali. No nic.

    Tak jsem tam sel od toho ledna, a on chtel ode mne, abych mu tam delal opozici vlastne. Kritiku toho, protoze tam od pradelny a soferu vsechno tam zustalo z minulyho rezimu atd., az po fizly, a pak se to vsechno postupne pomalounku menilo a tak. A treba ten fizl, co tam delal sefa ochranky za byvaleho rezimu, ten to tam dela dodnes.

    Ale ten moment tenkrat, kdyz to bylo, tak on ten Vasek se samozrejme zmenil, Neni mozne aby se nezmenil. To vidite vlastne v kazdym cloveku, ktery se stane vlastne nastrojem nebo hrickou vlastne jako medii, a lidi kteri si ho vlastne zboznej.

    Protoze tam babicky klecely a libaly a tohle a to samozrejme muselo ovlivnit i jeho. Ovlivnilo ho a ovlivnuje ho to dodnes. Neni to mozny jinak, kazdyho to ovlivni. Ale presto tam uz najednou, presto ja uz mel, nebo jsem dodneska takovej primitivni idealista, protoze jsem si rikal, ze ten narod po ctyriceti letech toho bolsevika, ze by se mu mel dat priklad nejakej. Aby se treba vzal chleb a karafa vody, a jezdilo se treba na Hrad tramvaji a nebo taxikem. A ze ne, to samozrejme nejde, protoze to a to.

    A tak to slo dal a dal a zacly auta. Rikal jsem, letadel tady mate v hangarech spoustu tak to prestrikejte treba na oranzovo a budete s tim litat jeste dlouho. Takze tyhle naivity narazely smozrejme a narazely, a to vlastne trva vlastne do dneska. Protoze ta takova cela ta “verchuska” ktera je, tak ta se chova, jako kdyby vladla Cine. Protoze my mame obrovskej parlament, obrovskej senat, obrovskej hradni aparat.

    A tam se vubec nevzala v potaz socialni premena, ktera v tom state bude, nezamestnanost, a spousta tehletch veci tady. A tak se to tak smudlilo porad dohromady a vlastne neni dosmudleno ani jako po 10 letech . Takze ja jsem tam prisel v lednu a proste v kvetnu, cervnu jsem odesel. Protoze jsem rikal teda s vama ne, protoze to ja jako nemam zapotrebi ani nechci.

    A taky to , za prve ne, jenom to jakym zpusobem to videl ne jenom Vasek a videli to i ti poradci ktery u nej byli. Tak jsem vlastne ani se nechtel angazoval, protoze za prve neumim reci. Myslim si, predstava moje je, ze by to meli delat vzdelanci a ze by to melo bejt to nejlepsi z naroda, co by melo representovat ted ten stat.

    To se nepodarilo do techto chvil. Tady se vlastne nenarodila ani stredni trida, natoz teda jako takovej ten vykvet naroda jaksi k tomu, k te hostine vitezu, pozvan nebyl. A tam je problem, a pro me taky byl. A byl to ten problem, ktery me vlastne odehnal.

    Ja jsem pak udrzoval kontakt hlavne s Olgou, protoze to byl clovek skvelej a vysoky moralni hodnoty, a vlastne neovlivnena ani tim, ze se stala First Lady. Ale pak vlastne jsem se stahl, a do dnesnich dnu nemam zajem a nechodim na ten Hrad. Me takovy to zito, co se tam narodilo, jako; “Ahoj, co delas?” Tak to nechci, dekuji. To nemusim mit.

  • Jak to bylo z privatizací Barrandova?

    No tam je problem. Tam se narodil takovej bilej kun jmenem Marhoul. Ale to je skutecne bilej kun. A tam taky davam za vinu Vaclavovi a Formanum, a Ondrickum. Protoze takhle se toho Barrandova zbavit, ze jo, a vlastne nic se na tom nevidelalo. Nikdo nic, ani ten film. Aby ti filmari treba meli nejakou tu techniku. Ale to vsecko zustalo vlastne nejakejm majitelum, a maj to dneska tamhle nejaky zelezarny. Takze je to zacachrovany. A ministri kultury, Uhde; Jo, jo. A vsichni jo, jo, a nechali to takhle propadnout. A vsichni si odkutaleli nekam miliony nejaky. To je taky, ze se udelaj spravni rady, ale oni za ten Barrandov tomu Fondu Narodniho Majetku nedali jeste ani korunu. Oni na to maji, ja nevim, 20 let nebo 30 let.

    Nevim co s tim dal, ale je fakt, ze to zasantrocila tenkrat jeste vlada toho Petra Pitharta. Ja jsem tam tenkrat v ty vlade byl, jenomze to prislo na porad jednani za 20 minut dvanact. Skutecne presne za 20 minut dvanact , a on ve dvanact koncil, a uz tam prichazel Klaus, ze prebira tu ceskou vladu. A ja mu rikal: To nemuzes. A on: No pockej. A ta vlada s takovym nejakym ministrem Jezkem, kterej mel heslo takovy jako ze “uprk pred pravniky” tenkrat se tomu rikalo, te ekonomii. Jako ze musi prhat pred pravniky, aby je nedostali.

    Takze utikali vepredu a tady s tim Barrandovem utekli taky. A tam ja byl svedkem, kdyz ten minister Jezek vysel ven a sel k tomu Marhoulovi a rekl: Je to tvoje, mam u tebe francouzskej konak.

    To treba i ten Venda, protoze ten Venda toho dneska urcuje, vlastne to presidentstvi ho dneska zene uplne nekam jinam. A k jinejm lidem vlastne, ze jo. A je to vlastne dneska inscenace, kterou on vlastne hraje. Hraje presidenta takze se i tak chova a tak mluvi a mysli, ale v okamziku kdy by se osvobodil , nebo osvobodi z toho, ja jsem ho nevidel tedka a ani nemm zajem celou dobu vlastne se s nim stykat, protoze ho to vysunulo nekam jinam.

    Ale myslim si ze v okamziku nejakym takovym ze kdyz by nebyl vrchnim velitelem armady tohohle statu a tady by povolal a udelal by mobilizaci tak ja si myslim ze bych asi sel zase s nejakejma urcitejma lidma. Mysli ze je tam dost zase tech mladejch lidi, kterych si vazim, ale ne kvuli tomu ze jsem starej, ale kvuli tomu jaky maj nazory. I kdyz s nima treba nesouhlasim ale jsem rad ze takovy nazory maj a tak si myslim z zase jo, ze bysme zae neco poopravili..

    Tady je nova generace, sem prisli do toho statu zubari, jako jsou takovi ti Mackove, ti do politiky , a dneska nam davaj moralky, jako jak se mame chovat, a ja jak mam vyhrady proti Vendovi Veskrnovi, jak rikam panu presidentovi, tak dneska najednou, a mam je teda vlastne od sameho zacatku, nebo jsem tam vydrzel na tom Hrade vlastne jenom asi pul roku, protoze kdyz jsem videl ty chute o tom ze bysme vladli asi jako v Cine, a vsechny ty auta a tydle veci, tak jsem odesel. Ale ze zase dneska uz tady zase kazdej je jako ochoten a jako v novinach najednou zase svoboda, a demokracie a kazdej ma vyhrady, tak to se mne zadira, to jako odmitam.


  • Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|