Britské listy


čtvrtek 19. července

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Změny:
  • Ve zpravodajství ČT se vláda vánočních vzbouřenců chýlí ke konci
  • Včerejší Události České televize - vládní vlnka? (Jan Čulík) O zastřelené ženě v Mělníce:
  • Policie nedodržuje předpisy pro zacházení se zbraněmi (Jaroslav Štemberk) Rejstřík nemovitostí:
  • Není dobré zveřejňovat, jaké nemovitosti kdo vlastní (Karel Neuwirth) Méně politikaření - více demokracie:
  • Jsem pro přímé volby (Martin Kunštek) Ze zákulisí:
  • Aktivity PR agentur jsou mnohem širší (anonym)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Ve zpravodajství ČT se vláda vánočních vzbouřenců chýlí ke konci

    Vzbouření pracovníků redakce zpravodajství a publicistiky proti nově jmenovanému řediteli Jiřímu Hodačovi o Vánocích 2000 bylo už čtvrtým, na první pohled krátkodobě úspěšným pokusem zvrátit reformy směřující k profesionalizaci zpravodajství ČT. Nyní se vláda televizních vzbouřenců, jak se zdá, rychle chýlí ke konci - mimo jiné i proto, že se ukázalo, že mnozí "bojovníci za svobodu slova" jsou placeni vlivnými PR agenturami. Zda povede ke skutečné profesionalizaci ČT, nebo jen k podřízení zpravodajství ČT stranám opoziční smlouvy, není zatím jasné. Toto je reportáž ze včerejší České televize. (JČ)

    Bohuš rozhodl, že příští Tady a teď má být věnováno zvedání ponorky Kursk a nikoliv domácímu politickému tématu. Jenže pracovníci publicistiky se to rozhodli sabotovat. Bohuš sice vydal příkaz, aby byl tento pořad vyroben, ale neřekl, kdo to má udělat. Zaměstnanci redakce publicistiky se dohodli, že jestliže Bohuš jmenovitě nebude specifikovat, kdo má určitou práci udělat, neudělá to nikdo. Hanslík a Tobiáš nejsou v ČR a ostatní mají jinou práci. Sabotáž.

    Atmosféra v České televizi je velmi, velmi zdeprimovaná. Petru Bohušovi, který přišel do pražské ČT z Ostravy, přezdívají na chodbách v ČT "Honysův čisticí prostředek".

    Smlouva Marka Vítka končí za 12dní a Bohuš už s ním o tom hovořil a zároveň ho obvinil, že o něm prozradil falešné a pomlouvačné informace deníku Super.

    Na otevřené poradě s týmem, který vyrábí pořad Fakta, kritizoval Bohuš pořad, který se vysílal minulý týden, že vypadal příliš jako dokumentární film. Jeden hlas v místnosti řekl: "A to bychom měli mít další magazín Ostravan?" Bohuš se rozzlobil, začal křičet a chtěl vědět, kdo to řekl. Potom jim vrhl do tváře, které už byly v bojovném stavu, obvinění, že se chovali neeticky, že natáčeli Bobošíkovou skrytou kamerou.

    Někdo se vrátil k předchozímu argumentu a připomněl, že ta údajně špatná Fakta si chtěla koupit nějaká německá televizní stanice. Jeden člen publicistického týmu se bránil proti nařčení, že se na Bohuše prozrazovaly pomlouvačné věci deníku Super, a zeptal se, je-li pravděpodobné, že by jim proti jejich novému inkvizitoru pomáhala propagandistická mašinérie, která patří Železnému a Klausovi.

    Po této epizodě se začalo říkat, že "se nám přišel pomstít duch Bobošíkové" a "Bohuš chce mermomocí udělat v Praze velkou kariéru, tak prodá svou duši každému šéfovi, kdo mu to umožní". Vedlo to ke srovnávání s Bobošíkovou, která byla při čištění televize o Vánocích neúspěšná. Bohuš je prý pokračování Bobošíkové - ta taky Hodačem pohrdala, ale "spojila by se s kýmkoliv, aby se dostala nahoru". "Jako Kuehnl," řekl jiný.

    Bohuš přivedl do redakce pět nových lidí. Detail. Nemají kde být. Někteří lidé sdílejí jedinou židli. Srovnává se to s Putinovými jmenováními jeho stoupenců do ruských regionů. Všichni zatím zůstávají ve funkci, ale o nové "dramaturgii" budou rozhodovat noví lidé.

    Nikdo neočekává žádné nové veřejné vzbouření, protože vědí, že lidé šli demonstrovat na Václavské náměstí, že je rozhněval Klaus a Zeman. Pro velkou část české společnosti bylo lehké uvěřit, že existuje spiknutí Bobošíková-Klaus-Železný, protože během existence opoziční smlouvy došlo k tolika špinavostem, a tak zjevným, že veřejná nálada byla ochotna věřit všemu. Teď je situace jiná a blíží se příští volby, a tak se bude muset počkat až do té doby.

    Vzbouřenci jen zoufale doufají, že bude zvolen nový generální ředitel dřív, než Bohuš zlikviduje některá hlavní jména. Velmi málo lidí si myslí, že Balvín zůstane generálním ředitelem.

    S Markem Vítkem počítá TV3. I s ostatním týmem. Potíž ale je, že TV3 nemá peníze, aby jim mohla vyplácet slušný plat a do Angoly taky nepojedou. Kdyby se rozhodli odejít do TV 3, už se to aktivně organizuje - bylo by to nouzové řešení. Jen do doby, kdy je nový generální ředitel vezme zpět. Jenže si nemohou být jisti, že k tomu skutečně dojde.

    TV 3 by ale byla lepší než nic, protože by alespoň byly dál pro jejich stoupence jejich tváře na obrazovce.

    Vítek to ještě neví, ale v TV 3 se mluvilo o tom, že by Vítek uváděl půlhodinový zpravodajský pořad jako Jednadvacítka, s interviewy a analýzou. Bylo by to levnější a tým Fakta by mohl i nadále zpracovávat svou politickou a mediální agendu.

    Bohuš rozhodl, že příští Tady a teď má být věnováno zvedání ponorky Kursk a nikoliv domácímu politickému tématu. Jenže pracovníci publicistiky se to rozhodli sabotovat. Bohuš sice vydal příkaz, aby byl tento pořad vyroben, ale neřekl, kdo to má udělat. Zaměstnanci redakce publicistiky se dohodli, že jestliže Bohuš jmenovitě nebude specifikovat, kdo má určitou práci udělat, neudělá to nikdo. Hanslík a Tobiáš nejsou v ČR a ostatní mají jinou práci. Sabotáž.


    Hanuš Hanslík: nejsem v zahraničí a jsem ochoten plnit své úkoly

    (Dopis ze čtvrtečního dopoledne)

    Vážený pane Čulíku,

    dlouho jsem váhal, jestli mám vůbec na Váš článek o stituaci v ČT vůbec reagovat. Nakonec jsem se rozhodl, že to udělám, přestože sám pochybuji o tom, jestli to má vůbec nějaký smysl.

    Váš článek je plný prokazatelných lží. Nebudu je rozebírat do podrobností. Zmíním jednu za všechny. V článku píšete, že: "Hanslík a Tobiáš nejsou v ČR..." A z tohoto tvrzení vyvozujete, že sabotujeme činnost redakce publicistiky. Vážený pane Čulíku, je snadno prokazatelné, že jsem v ČR a samozřejmě i v práci. Plním všechny své úkoly a s vedením redakce spolupracuji. Mimo republiku není samozřejmě ani kolega Tobiáš.

    Závěrem si dovolím jednu připomínku za kolegu Vítka. Nevím, odkud pochází Vaše informace, že někdo z naší redakce poskytuje pomlouvačné infomace deníku Super. Nicméně musím poznamenat, že autor této informace zřejmě neví o české mediální scéně vůbec nic. Člověk znalý českých médií by totiž věděl, že deník Super je nakloněn zcela jiným sférám, než jsou zaměstnanci redakce publicistiky ČT.

    Hanuš Hanslík

    Poznámka JČ: Jak pozorný čtenář vidí, z formulace, že "Hanslík a Tobiáš nejsou v ČR" nijak nevyplývá, že by se právě oni chtěli účastnit sabotáže v České televizi, jak byla úspěšně předtím prozkoušena proti Kytkovi, Hodačovi, Puchalskému, Chmelíčkovi a Bobošíkové. Protinázor, že přece Super nestraní televizním vzbouřencům, je už obsažen ve výše uvedeném textu, který jsme obdrželi z České televize včera večer. Je záznamem diskuse na chodbách v ČT.
    Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|