Britské listy


středa 12. září

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Atentáty v Americe a Česká republika:
  • České televize selhaly: Jak jsem se octl v ČT v informačním vakuu (Jan Čulík) Svět:
  • Reportér BBC byl přímo ve Světovém obchodním středisku při útoku
  • Kdo spáchal v Americe včerejší atentáty? Ukázka:
  • Jak informovalo anglické zahraniční vysílání BBC o amerických útocích přibližně hodinu a půl po té, co se udály? Česká média versus teroristické útoky:
  • Téměř přesně po roce - a opět improvizace a hysterie (Tomáš Pecina) Briská rozvědka a hranice svobody projevu:
  • Bývalá šéfka britské rozvědky požaduje reformu zákona o utajovaných skutečnostech
  • Proč se nad knihou Rimingtonové všichni tak rozčilují? (Guardian)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Jak informovalo anglické zahraniční vysílání BBC o amerických útocích přibližně hodinu a půl po té, co se udály

    Než jsme zapnuli nahrávání v cca 16.15 českého času, hovořil v BBC jejich reportér Steve Evans, který byl ve Světovém obchodním středisku v době teroristického útoku. Jeho rozhovor převzal deník Guardian, publikujeme ho na jiném místě BL.

    ...zdá se mi obtížné si představit, že by takovouhle škodu mohlo napáchat jediné letadlo. Ale nejsem inženýr."

    To byl náš reportér Steve Evans, který byl ve Světovém obchodním středisku, když se odehrála první exploze. Britský premiér Tony Blair se vyjádřil. Uvedl, že podle jeho názoru je "takovýto terorismus novým zlem v našem dnešním světě". Podle Blaira je povinností demokracie sjednotit se, bojovat proti tomu společně a zlikvidovat toto zlo na našem světě."

    Je tady se mnou náš hospodářský analytik Andrew Walker. Andrew, Světové obchodní středisko je uprostřed finančního centra v Manhattanu.

    Andrew Walker: Ano, to je. A vedle strašlivého množství lidských obětí bude tohle stát Spojené státy ekonomicky draho, už nyní je americká hospodářská instituce velmi složitá. Většina velkých finančních institucí tady má kanceláře, jejich činnost bude ochromena.

    (...) Přehled zpráv včera v  16.30. (Hlasatelka):

    Jeden z obou věžáků se nyní propadl a je vidět, jak k nebi šlehají plameny a valí se kouř. Nejnovější zprávy také hovoří o velkém požáru v Pentagonu, vrchním velitelství americké armády ve Washingtonu, poté, co na ni i tam narazilo letadlo. Všechny hlavní státní budovy, včetně Bílého domu, byly preventivně evakuovány. Veškerá civilní letecká doprava byla zastavena. V živém televizním vysílání bylo vidět, jak vznikla obrovsk ohnivá koule, když letadlo narazilo do Světového obchodního střediska, jedné z nejvyšších budov na světě. Podle zpráv FBI vyšetřuje, kdy bylo uneseno jedno z obou letadel, které zasáhla dva věžáky. Reportér BBC v přízemí ve Světovém obchodním středisku hovořil o velké ráně, která otřásla budovou. Došlo k ní, když přicházeli lidé ve velkém množství do práce. Počet mrtvých není znám, ale existují obavy, že zemřely možná stovky lidí. Pomocné služby uzavřely velkou část Manhattanu a snaží se odstraňovat důsledky katastrofy. I když jsou takovéto útoky na území Spojených států nesmírně vzácné, Světové obchodní středisko se stalo terčem bombového útoku už v roce 1993 a tehdy přišlo o život 6 lidí. Prezident Bush charakterizoval dnešní útoky jako celonárodní tragedii. Vedl modlitby za oběti. Reportér BBC ve Washingtonu uvedl, že město je nyní ve válečném stavu. Podle předchozích zpráv sdělila Demokratická fronta pro osvobození Palestiny, jedné televizní stanici, že nese odpovědnost za  tyto útoky, ale vedoucí představitelé na západním břehu Jordánu to popřeli. Britský premiér Tony Blair charakterizoval události v New Yorku jako strašlivé a šokující. Vyjádřil soustrast americkému lidu. Blair uvedl, že masový terorismus je novým zlem, které páchají fanatikové. To byly zprávy BBC.

    Posloucháte BBC World Service, jmenuji se Alex Brodie, vysíláme zvláštní vydání našeho zpravodajského pořadu Newshour a důvodem pro toto mimořádné vydání jsou teroristické útoky na Spojené státy. Na lince z Washingtonu je náš reportér Johnny Diamond. Johny?

    Jak jste slyšeli ve zprávách, došlo k výbuchu i v Pentagonu. Letadlo, které bylo zřejmě také uneseno, narazilo do Pentagonu, výbuch otřásl celou budovou, byla evakuována, svědci hovoří o obrovské oranžové ohňové kouli. Tady ve Washingtonu však došlo k dalším výbuchům. Nepotvrzené zprávy hovoří o bombě umístěné v automobilu nebo v letadle před ministerstvem zahraničních věcí, také se hovoří o bombě před samotným Kapitolem, kde se nachází americký Kongres. To byly tři výbuchy během poslední půldruhé hodiny tady ve Washingtonu. Všechny lety byly zrušeny a mezinárodní lety jsou nyní odkloněny do Kanady. Přicházejí nepotvrzené zprávy, že obě letadla, která narazila do Světového obchodního střediska, byla unesena, jedno z nich z washingtonského mezinárodního letiště a druhé z Bostonu. Tady ve Washingtonu to vypadá, jako by vypukla válka. Většina amerických vládních úřadů byla evakuována, ministerstvo spravedlnosti, ministerstvo zahraničních věcí, Kapitol sám. Dověděli jsme se, že čelní američtí kongresmani a senátoři byli odvedeni do podzemního bunkru, kde budou v bezpečí před dalšími možnými útoky. Jak jsem uvedl, vláda tady je v podstatě ochromena.

    To byl Johnny Diamond ve Washingtonu a budeme vás informovat o nejnovějších zprávách, jak je budeme dostávat. Je tady Jonathan Markus, reportér BBC pro obranné otázky. Jonathane, je tam prý válečný stav?

    Jonathan Markus: Ano. Napadá mě věta z historie. To, co řekl americký prezident po japonském útoku na Pearl Harbor. Tyto dnešní překvapivé útoky, také bez varování, nic o tom, že se to stane a ten obrovský rozsah celé věci, to bezpochyby šokovalo a ochromilo lidi ve Spojených státech. A jak se jistě dovíme během několika hodin, obrovská bude i lidská cena.

    Reportér: Na lince máme nyní Chrisa Yatese, s Jane´s Information, odborník na obranné záležitosti. Chrisi Yatesi, zdá se, že byla unesena alespoň dvě letadla. A také se zdá, že pak byly umístěny na zemi bomby. Dokážete si představit organizaci, která by to celé dala dohromady?

    Chris Yates: Ne. Víte, přemýšlím o tom už asi hodinu, jak tyto zprávy přicházejí, snažím se najít nějaké paralely k tomuto útoku. Nemám paralelu. Zkoumáme-li teroristické skupiny, které by mohly toto provést, jistě se bude k tomu útoku hlásit celá řada takovýchto skupin a výzvědné služby to budou muset probrat.

    Reportér: Dovedete si představit, že z amerických letišť byly uneseny dvě, možná tři letadla? To přece není lehké!

    Chris Yates: Budete překvapen tím, co řeknu. Je to pravděpodobně daleko jednodušší než udělat něco podobného na srovnatelném britském letišti. Od roku 1996 investují Spojené státy asi sto milionů dolarů ročně do bezpečnostních opatření na letištích po vypracování zprávy Ala Gora, z níž vyplynulo, že v bezpečnostních opatřeních na letištích v USA jso obrovské mezery. Systém byl otevřen právě pro takovéto teroristické akce. A v letecké infrastruktuře v USA jsou stále viditelné tyto nedostatky.

    Reportér: Jaké nedostatky? Jak je lehčí v USA než v Británii unést letadlo?

    Chris Yates: Typický příklad. Osoby, které monitorují rentgeny, které kontrolují zavazadla cestujících. Americké úřady poukázaly na nedostatek pozornosti k podrobnostem, nepozornosti při sledování obrazovek v důsledku nedokonalé kvalifikace. Bezpečnostní kontroly na letištích jsou tam prováděny soukromými firmami, ty zaměstnávají lidi za minimální mzdy, velká fluktuace zaměstnanců a nezájem mezi zaměstnanci vykonávat tuto práci.

    Reportér: Chrise, prosím, počkejte na lince, já mezitím shrnu, co zatím víme.

    Zřejm dvě letadla narazila do dvou věžáků Světového obchodního střediska. Podle nejnovějších zpráv z New Yorku se propadly oba tyto věžáky. Třetí letadlo narazilo do Pentagonu, amerického ministerstva zahraničních věcí. Podle nejnovějších zpráv z Washingtonu se propadla část Pentagonu. Usuzuje se, že letadla byla ve Spojených státech unesena z amerických letišť. Všechna letecká doprava byla v USA zastavena. Bílý dům byl prý evakuován a máme nyní zprávy, že před americkým ministerstvem zahraničí byla bomba v automobilu. Není dosud známo, kolik lidí bylo usmrceno. Ale bezpochyby musí jít o nesmírně vysoké počty mrtvých.

    (...)


    Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|