čtvrtek 9. října

O B S A H

Hrozí ČR komunisti?

  • Jiří Vančura ke sponsorování dvouměsíčníku Listy
  • ČR hrozí komunisti (Milan Pavlík) Český nacionalismus:
  • Co je to zas za nacionalistické výlevy? (k pořadu BBC o sexuálním zneužívání dětí, JČ) Češi doma a v zahraničí:
  • MFD zas píše nesmysly (Jiřina Fuchsová) Reakce čtenářů:
  • Poznámky k výrokům Jana Kavana (Josef Schrabal)
  • Miloš Ryšavý Jindřichu Ginterovi



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Co je to zas za nacionalistické výlevy?

    To zas koukám.

    Napsal jsem zde na Fóru Britských listů, v obraně britské televize, že se nedomnívám, že je britské televizní vysílání hloupé, jak napsal jeden čtenář, i když přirozeně - v důsledku tříštění divácké obce po vzniku kabelových a satelitních stanic - v posledních tak deseti patnácti letech se kvalita britského televizního vysílání snížila. (Přesto však tuhle vysílala komerční kulturní stanice Channel Four klasický polský film Nůž ve vodě - ovšem od půl jedné v noci.)

    Zmínil jsem se o tom, že v prestižním týdenním publicistickém pořadu Panoráma, který se vysílá na BBC 1 každé pondělí večer, se tento týden vysílal velmi závažný, velmi seriózní a velmi dobře vyresearchovaný padesátiminutový dokumentární film o sexuálním zneužívání dětí v rodinách a v dětských domovech. Nevzrušeně, objektivně a decentně natočený film byl nicméně velmi alarmující a burcující. Mimo jiné byly prezentovány přesvědčivé důkazy, že se sexuálního zneužívání malých dětí dopouštějí i ženy, nezřídka matky v rodinách. Pořad obsahoval některá drastická svědedctví postižených osob.

    Mimo jiné šlo o takové případy, že dvě učitelky mateřské školy vsunovaly holčičkám do vaginy různé přeměty, například vidličku a nůž, v důsledku toho docházelo u dětí ke zranění a ke krvácení. Totéž dělaly svým malým dcerám doma některé matky. V jiných případech rodiče zneužívali svou desetiletou dceru skutečně sadomasochisticky - nejvíce znepokojující bylo podle sociálních pracovnic, že tyto praktiky byly skutečně natolik drastické (svázání dítěte a jeho zavěšování od stropu, jeho bití do bezvědomí), že by případnému svědectví postižených dětí nikdo nevěřil - kdyby v tomto konkrétním případě nenašla policie množství videozáznamů těchto praktik. (Přirozeně ty videozáznamy se v televizi nevysílaly.)

    Rozdíl mezi prezentací tohoto problému televizí BBC a způsobem, jak by ho útržkovitě a voajeristicky divákům předkládala televize Nova, byl velmi podstatný. Mimo jiné se to projevovalo i takovými maličkostmi, že když projevil svědek před televizní kamerou tendenci k pláči, obraz se v tu chvíli zatměl a svědectví bylo okamžitě ukončeno. Nepochybuji, že by televize Nova nechala naopak svědka před běžící kamerou plakat a pak to odvysílala.

    Rozdíl právě byl v tom, že televizi BBC zjevně nešlo o emocionální rajcování veřejnosti, ale o upozornění na závažný, dobře zdokumentovaný problém. (Mimochodem, protože se Panoráma po odvysílání na BBC 1 reprízuje na satelitním okruhu BBC World, zájemci tam mohou tento pořad v následujících dnech shlédnout. BBC World je k dispozici na satelitu Eutelsat, 13 stupňů východně, a je také v některých částech ČR v nabídce kabelových společností.)

    Tento drastický, i když seriózní pořad mě vedl k úvaze, jak tento problém asi vypadá v České republice. Napsal jsem na zdejším Fóru, že mám zkušenost (ze své mnohaleté praxe jako novinář pro Svobodnou Evropu) že kdykoliv se vyjeví na Západě nějaký větší společenský problém, je zajímavé podívat se, jak to vypadá v ČR. MNOHOKRÁT jsem zjistil, že v ČR je ten problém daleko horší, jenže se o něm nemluví.

    (Namátkou můžeme vzít třeba problém násilí v rodinách - bití manželek jejich muži, které se považuje za závažný trestný čin, a v některých amerických státech zavedli velmi efektivní - netrestní - program, jehož prostřednictvím se jim tento společenský problém podařilo téměř vyřešit. Dále problém krutosti vůči zvířatům. Hrubě utilitární český zákon o zvířatech je do nebe volající. Problém pečovatelství o těžce mentálně postižené děti. Problém začleňování invalidů do společnosti. Problém nespravedlivého odsuzování lidí do vězení - podle jedné právničky, pomáhající začleňování bývalých vězňů do společnosti, s níž jsem o tom před časem pro Svobodnou Evropu natočil rozhovor , je prý v ČR do vězení nespravedlivě odsuzováno až třicet procent osob.)

    Pořad televize BBC prezentoval přesvědčivě a seriózně velmi závažný problém. Bylo zcela zjevné, že jde o problém obecně lidský. Je součástí lidské existence, že ve společnosti existují okrajoví, patologičtí jedinci, kteří takovýmto způsobem trápí malé děti.

    Jsem přesvědčen, že je naprosto legitimní, předpokládat, že zdokumentovaný problém existuje ve všech společnostech, tedy i ve společnosti české, a ptát se, a to pěkně důrazně, co česká společnost dělá, aby k těmto věcem v ní nedocházelo.

    Toto moje tázání vyvolalo od jedné čtenářky tuto nezralou, přemrštěnou a hrubě nacionalistickou reakci.

    došlo 7/10/1997 v 19:12:45 hodin k tematu "Co Čech, to pedofil"

    Máte pravdu, pane Čulíku. Tady v Čechách i na Moravě je sexuální zneužívání dětí naprosto samozřejmá věc. Nakonec to taky obden ukazuje TV Nova ve svých hlavních zprávách. Rozsáhlé televizní reportáže o této problematice se netočí proto, že nemá snad ani cenu mluvit o takových samozřejmých věcech, jako že tráva je zelená a voda mokrá a co Čech, to nejen muzikant, ale také pedofil.

    Prostě je to tak. Všichni Češi totiž mají genetickou dispozici k sexuálnímu zneužívání malých dětí, trpěl tím prý už praotec Čech. Jak můžete učit bohemistiku, když takové základní informace neznáte?

    Kromě genetické dispozice má na tuto úchylku také velmi významný vliv geomagnetická anomálie, projevující se pouze na tomto území. Proto také ti Češi, kteří se včas odsud odstěhovali, touto deviací trpí v mnohem menší míře. Zejména, pokud mají dostatečně otevřenou mysl (nebo si to alespoň o sobě myslí) a žijí v  dostatečně civilizovaných zemích.

    Už se cítíte lépe?


    PS:

    Marek Houša k tomu poznamenal:

    Myslim, ze vas predpoklad, ze "se ukaze ze v CR ten problem existuje take ale v daleko vetsi mire" je spravny. Nastesti uz tady byl tento problem podchycen a venuje se mu nadace Nase dite- jejimi vyznamnymi sponzory jsou SPT Telecom, Ceska Sporitelna a jeste jedna velika firma. Tato nadace zridila telefonickou konzultacni sluzbu pracujici nonstop na  15 linkach a utulek pro tyrane deti.

    (Nová informace však byla to, že se ukazuje, že sexuálně zneužívají malé děti i ženy. JČ)



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|