čtvrtek 14. května

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled aktuálních zpráv z ČR K článku Andrewa Stroehleina o bydlení v Praze:
  • Ceny bydlení a jeho sociální souvislosti (Tomáš Kostelecký)
  • Jak to vidím já (pohled pronajímatelky bytu) Česká televize:
  • Je to Debata anebo V pravé poledne? (Jan Čulík) Česko-britsko-německé vztahy:
  • Škodovka chce pomoci s marketingem automobilce Rolls Royce Velká Británie:
  • Skandál Robina Cooka ohledně puče v  Sierra Leone Úroveň českého pravopisu:
  • "Karel Čapek by se v hrobě obrátil" (Aleš Zeman)
  • Pravopisné chyby (Ladislav Pavlic) Oznámení pro věřící v mimozemské civilizace:
  • Přijďte 1. června na promítání filmu Contact a na diskusi o životě na planetě Erra



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Puč Robina Cooka v Sierra Leone

    Už po mnoho dní se britské sdělovací prostředky zabývají novým skandálem, týkajícím se vývozu zbraní do cizí země, který tentokrát postihl labouristickou vládu, a zejména ministra zahraničních věcí Robina Cooka. Poněkud přitom zpochybnil jeho "etickou" zahraniční politiku.

    V minulých dnech vyšlo najevo, že britská celní a daňová správa začala policejně vyšetřovat podezření, že letos v únoru byly vyvezeny zbraně v hodnotě deseti miliónů liber (asi 580 miliónů . Kč) do africké země Sierra Leone. Zjevně tím byly porušeny evropské zákony, embargo Britského společenství národů a embargo Organizace spojených národů, které ve světové organizaci pomohla prosadit právě britská vláda. Všechny tyto sankce byly uvaleny na Sierra Leone loni, poté co se tam dostala k moci vojenská junta a svrhla demokraticky zvoleného prezidenta Ahmada Tejana Kabbaha.

    Vznikl z toho dosud největší skandál, kterému musí čelit nynější britská vláda. Připomíná to někdejší skandály konzervativců, zejména skandál s nezákonným vývozem zbraní do Iráku, i když kontext je tentokrát poněkud odlišný.

    Zbraně v hodnotě deseti miliónů liber vyslala do Sierra Leone mezinárodní podnikatelská firma Sandline International, která mimo jiné financuje i žoldnéřské jednotky. Zbraně byly odeslány ve snaze odstranit diktátora Koromu, který loni v květnu uchvátil moc a svrhl demokraticky zvoleného prezidenta Kabbaha. Sandline International vyváží ze Sierra Leone diamanty. Lehčí je pro ni podnikat v demokratickém režimu. Kromě toho, svržený prezident Kabbah dlužil firmě Sandline International několik miliónů liber.

    Letos v únoru se podařilo prezidenta Kabbaha skutečně vrátit do úřadu. 21. února byly zbraně, původem z Bulharska, letecky dopraveny do města Kano v severní Nigérii. Tam byly předány nigerijské armádě, bojující proti vojenské juntě, která svrhla prezidenta Kabbaha. Žoldnéři firmy Sandline International pomáhali Nigerijcům a poskytovali vojenskou instruktáž i zásoby místním bojůvkám v Sierra Leone, podporujícím prezidenta Kabbaha.

    Zbraně zaslané z Británie už ani nebyly v bojích použity, neboť dorazily do Nigérie až 10 dní poté, co nigerijská armáda dobyla hlavního města Sierra Leone Freetown a umožnila prezidentu Kabbahovi se vrátit do úřadu. Sierraleonská vláda nyní odmítá firmě Sandline International za zbraně zaplatit, ačkoliv firma za ně bulharským zbrojařům zaplatila na hotovosti.

    Britští diplomaté na africkém oddělení britského ministerstva zahraničních věcí dospěli k závěru, že výše zmíněná embarga platí jen vůči novému vojenskému režimu v Sierra Leone, a nikoliv vůči jeho odpůrcům. Proto firmě Sandline udělili pro export zbraní vývozní povolení. Učinili tak bez vědomí členů britské vlády.

    Jakmile to vyšlo v britské státní správě najevo, státní úředníci, dobře si ještě pamatující na parlamentní vyšetřování konzervativních afér s nezákonným vývozem zbraní, rychle předali záležitost policii. Vyšetřování věci zahájil britský celní a daňový úřad.

    Ministr zahraničních věcí Robin Cook nyní konstatoval, že mu nebyly předloženy žádné důkazy, že by vzniklo "spiknutí za účelem porušit sankce OSN". Je však hluboce znepokojen, že nebyla o záležitosti informována britská vláda a že se jeho "etická zahraniční politika" stala terčem posměchu.

    Hlavní postavou skandálu je britský vysoký komisař Peter Penfold, který sice zpochybňuje tu verzi událostí, kterou líčí firma Sandline International, avšak přiznává, že byl přítomen na jednání, s činiteli firmy Sandline International, kde se hovořilo o tom, jak vrátit k moci prezidenta Kabbaha, kterého Británie podporuje.

    V seerraleonském hlavním městě Freetownu je považován Peter Penfold za absolutního hrdinu. Soukromé i státní rozhlasové stanice vysílaly před několika dny apely, aby se lidé účastnili demonstrací na podporu tohoto britského diplomata. Čelní sierraleonští intelektuálové charakterizují Penfolda jako "světce". MInistr zahraničních věcí Robin Cook je naproti tomu silně nepopulární. Siaka Massaquoi, ředitel a šéfredaktor místního deníku Daily Mail konstatoval: "Jak si Robin Cook myslí, že jsme se měli zbavit diktátora Koromy? Klacky, kamením, luky a šípy? Penfold je pro všechny lidi v Sierra Leone naprostým hrdinou. Nechápeme, jak je možné, že Britové se staví nyní na stranu vojenské junty. To si snad Cook myslí, že ti vrazi měli zůstat u moci?"

    V Británii nyní sdělovací prostředky i parlament velmi bedlivě zkoumají, co o celé záležitosti věděli jednotliví činitelé vlády a britského ministerstva zahraničních věcí a kdy se co dověděli.

    Komentátor deníku Guardian Hugo Young poznamenává, že je nynější labouristický skandál se "zbraněmi pro Afriku" nesrovnatelný s někdejšími skandály Konzervativní strany. Je však podle jeho názoru vážný ze tří důvodů:

    Zaprvé je zřejmé, že britské ministerstvo zahraničních věcí zaspalo a neuvědomilo si, že hrozí nebezpečí porušení mezinárodního embarga a sankcí. Zadruhé zaspali i členové vlády a jejich náměstci. Na dotazy poslanců v parlamentě odpovídali nekompetentním a zavádějícím způsobem. Dokázali tím, že Blairova Nová labouristická strana projevuje naprostou neznalost a hluboký nezájem o situaci na africkém kontinentě. Zatřetí: ministr zahraničí Robin Cook dovolil, aby jeho "eticky založená zahraniční politika" byla nemilosrdně zesměšněna. Hugo Young dodává:

    "Není vždy zcela jasné, jestli by Cookovi kritikové dali přednost otevřeně neetické zahraniční politice, prosazování národních zájmů, jak to například dělá Francie, když vyyváží chemické zbraně, umisťuje bomby ve spřátelených zemích jako je Nový Zéland anebo vraždí cizí státní příslušníky. Nebo jestli vyjadřují pohrdání nad kompromisy, které Británie, poté co otevřeně zveřejnila principy své zahraniční politiky, musí občas dělat. Ať už je tomu jakkoliv, labouristická zahraniční politika a ministr zahraničních věcí jsou nyní kritizování tak agresívně, že by bylo skutečně nejlépe, aby ministr Cook slovo 'etika'už nikdy nevzal do úst.

    Jan Čulík



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|