úterý 28. července

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv z ČR Česká televize:
  • Směr Evropa, na můj povel, pochodem v chod! O jedné podivnosti ve statutu České televize (Tomáš Pecina) Kauza Jan Kavan:
  • Jan Kavan: Lhal jsem a jsem na to hrdý: Odpovědi Jana Kavana na otázky Tomáše Peciny a vyjádření britského reportéra Juliana Manyona Dementi Českého statistického úřadu:
  • Český statistický úřad nikdy neutajuje citlivé informace po straně České noviny:
  • Banální povrchnost Lidových novin: Čestmír Císař, Česká televize, vraždění novináři a TV Nova (JČ) Britská veřejnoprávní televize pod palbou kritiky:
  • BBC a podnikání Češi v zahraničí:
  • Setkání Čechů ve Skandinávii: s ukázkami poezie Otokara Štorcha, Pavla Mertlíka a Jany Witthed (Jana Witthed) Reakce:
  • Svoboda projevu, Právo a tržní hospodářství (a připomínka k penzistovi a květáku) (Ferdinand)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Svoboda projevu, Právo a tržní hospodářství

    Mám za to, že Jan Čulík udělal chybu. Napsat do (donedávna Rudého) Práva kritický článek o České televizi a dávat v něm za vzor korektní žurnalistiky BBC, to podle mého nebyl dobrý nápad. Taktičtější by bylo napsat, že svoboda projevu v Británii je soustavně ohrožována a totéž se nyní děje i v ČT. Bylo by to totéž (svoboda projevu je ohrožena vždy) a prodalo by se to lépe.

    O BBC je v celém článku jediná věta. Jenže zrovna ta věta říká, "mělo dojít k výraznému zlepšení zpravodajské práce ČT, ... podle vzoru anglosaských televizních stanic, zejména BBC". Je mi líto, tohle asi půjde v Právu opravdu těžko prodat. Ale kupodivu ne kvůli ideologickým předsudkům.

    Trh má kromě spousty nectností jednu výhodu. Měří stejně všem. I komunistům. Právo změnilo název a nejotřepanější fráze, ale nemohlo změnit čtenáře. A zákazník chce číst černé na bílém, že předchozí (tedy jeho) režim dal lidu sociální jistoty, bezplatné vzdělání a zdravotní péči, že (americký) agresor byl záludný a úskočný a teď jsme NATO vydáni na milost a nemilost. Nabídka se pochopitelně přizpůsobuje poptávce.

    Prosím, neotvírejte dnešní vydání Práva a nekamenujte mne. Není tam samozřejmě nic o americkém agresorovi ani o plánovitém hospodářství. Ale není tam také nc, co by čtenářovu víru v socialismus mohlo urazit. A v každém čísle navíc několik starostlivých zmínek o bezplatném zdravotnictví, podpoře mladých rodin, bytové výstavbě atd. Propaganda nemusí vždy mít podobu chvalozpěvů. Občas stačí ve správném okamžiku zapomenout na argumenty, které mluví proti. Ondřej Neff v této souvislosti mluví výstižně o strážcích revolučního ohně. A zkuste si najít některé číslo z období předvolební kampaně. Cítíte ten rozdíl v atmosféře, která z celého listu vane? Stačí šikovně zafoukat a z jiskry máme oheň.

    Schoval jsem si jeden článek, který mi přišel příznačný. Je z  doby kdy Indie a Pákistán testovaly své atomové zbraně (6.6.1998). Pokud čekáte, že se tam někdo zamyslí nad nebezpečím, které hrozí dvěma státům které na sebe ze vzdálenosti pár set km míří jadernými raketami (v případě omylu není čas vůbec na nic, jen se divit), nedočkáte se. Článek má název "Indové obelstili americké družice" a pochvalným tónem píše, jak Indové přechytračili CIA, i s jejím ročním rozpočtem 27 mld dolarů. Mimo jiné v něm objevíte perly, jako že "pokrok spřátelené Indie"* (míněno spřátelené s USA) a "vědci, kteří vyvinuli nejmodernější počítačový procesor, Pentium, jsou původem z Indie" **.

    Namítnete mi asi, že máme svobodu a že tedy mohou tisknout (téměř) cokoliv. Nepokouším se jim to zakazovat. Využívám svého práva se nad tím, co tisknou zamyslet a komentovat to.

    Samozřejmě také nejsou v Právu povinni tisknout Čulíka, kdy a jak si vzpomene. Ale porovnejte si sami onu slátaninu o indickém zbrojním programu s tím, co píše Čulík o ČT. Je to možná (pan Čulík promine), místy méně čtivé, ale tak už to s důležitými věcmi chodí.

    Co by riskovalo Právo otištěním Čulíkova článku? Nikoliv jen momentální čtenářův nesouhlas. Riskovalo by, že rozbije čtenářovu představu o zostřujícím se třídním boji a soustavném zbídačování pracujícího lidu. A tím o něj přijde zcela.

    Lidem od počítačů tohle možná přijde nadnesené. Třídní boj a třídní propaganda a to vše devět let po velké sametové? Také jsem se divil, to když jsem se potkal s kamarádem (inženýr, slušně mluví anglicky) a ten mi s vážnou tváří vyprávěl, že byla chyba, že ty americké seriály nemohli lidé vidět před revolucí. Že by si nějaké cinkání klíči na Václaváku možná rozmysleli. A že v těch seriálech ještě neukážou všechno. Jestli prý vím, že v Americe mají dvacet procent bezdomovců? Když jsem mu namítl, že zamailuju některému z prastrýčků do Ohia a a že se o tom pobavíme s některým z rodáků, ztišil hlas. Ať prý mne to ani nenapadne - nevím, kdo nám to po cestě bude číst...

    Výslovně podotýkám: Netvrdím, že takovou pitomost někdo v Právu otiskl. Tvrdím, že tento typ lidí tvoří podstatnou část jejich zákazníků. I zde platí - náš zákazník, náš pán. V zájmu objektivity bych na druhou stranu rád dodal, že v Právu publikuje řada sympatických lidiček, které pozorně sleduji, a že je velmi špatným vysvědčením pro redakce ostatních listů, že je nedokázaly získat či udržet. Možná se mi to zdá, ale s výjimkou předvolebního období začíná ta (mně) sympatičtější část autorů převažovat. Že by se přece jen něco dělo s p.t. ctěnou čtenářskou obcí?

    Ferdinand



    * Autor pravděpodobně naráží na politické změny z r.1991 které do té doby polosocialistickou ekonomiku Indie otevřely světu. Ostatně Indie oznámila první pokusný atomový výbuch už 18.5.1974 a nikdy nepodepsala dohodu o nešíření jaderných zbraní. Přinejměnším v tomto bodě jsou její vztahy se Spojenými Státy ne zcela přátelské.

    ** Strašně těžko se dokazuje že něco neexistuje. Neznám laboratoře Intelu. Nicméně jsem nezažil ve Spojených státech jedinou větší laboratoř, kde by nebyl alespoň jeden inženýr s indicky znějícím jménem. Neviděl jsem ale také jedinou, kde by Indové převládali. Považuji za pravděpodobné, že by se zpráva o výhradně indické vývojové laboratoři Intelu, pracující na vývoji Pentia, musela proslechnout.


    Květáková historie

    A jeden zajimavy link. Vztahuje se k te kvetakove historii - vsadim boty, ze ten pan nemel problemy s potravinami, ale s najemnym. Ony se totiz zadne z kecu o adresne podpore potrebnych pri deregulaci nerealizovaly. Najemne se zvysilo dost na to aby podrtilo duchodce, ale malo, aby se otevrel trh s byty. Navic: zkuste v 65 (hadam vek toho pana) prodat byt, koupit byt a zorganizovat stehovani! Naletite prvnimu podvodnikovi, o jeden byt prijdete a  skoncite pod mostem.

    Na druhe strane - proc by mel zrovna onen duchodce bydlet v dotovanem bydleni v historickem centru Prahy? Jen proto ze mu kdosi kdysi pridelil uzivaci pravo na cizi byt? Protoze si zvykl platit zlomek najemneho proti nam ostatnim, kteri jsme tu moznost nemeli?

    Zdravi,

    Ferdinand


    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|