úterý 11. srpna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv z ČR Česko-německé vztahy:
  • Též němečtí sociální demokraté kritizují premiéra ČR (Aleš Zeman) Sdělovací prostředky:
  • Na obranu televize Nova (Vlasta Leporská) Politická kultura:
  • TV debata Macek - Špidla: Soudružská vodpověď na dopis z ČR - rozbor špidláren a macáren (Vratislav Kuška) Reakce:
  • Výzva: Dopis od čtenáře z Kanady: Osud Tatry Kopřivnice
  • Dopis Jana Zahradila, poslance za ODS



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Na obranu televize Nova

    Vlasta Leporská

    Vážený pane Čulíku,

    tak, jako se s vámi na 90% shoduji v názorech na ČT, přibližně stejnou měrou odmítám vaše (a nejen vaše) hodnocení TV Nova. Po celou dobu co Nova vysílá, si kladu otázku, proč je neustále tak zuřivě napadána ze strany českých kulturních a intelektuálních kruhů. Dokonce již přidělení vysílací licence společnosti CET 21 bylo tehdy okamžitě odsouzeno týdeníkem Respekt. Nemohu se zbavit dojmu, že vůči Nově panují od samého počátku těžké předsudky a odsuzující komentáře jsou vytvářeny metodou "kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde". Věc posuzuji pochopitelně "z venku" jako normální divák a tedy mi mohou zůstat některé věci skryty (např. zákulisní machinace). Nicméně doufám, že připouštíte, že patřím k lidem, kteří si své názory vytvářejí sami a také proto se snažím být nestranná i co se týká TV Nova.

    Ale k věci: Nova je komerční televize a z toho také vyplývá její programová skladba. Vytýkat jí, že vysílá plytké americké seriály "soap operas" a v noci akční braky je poněkud zpozdilé, asi jako by někdo chtěl vytýkat bulvárnímu deníku, že píše bulvár. Naopak, podíl brakových kusů v programové skladbě Novy není až tak velký, řekla bych ne větší než 35%. Já osobně sleduji Novu cca stejnou měrou jako ČT1 a  ČT2. Dalších cca 30% tvoří sice komerční a oddechová, ale ne špatná produkce - detektivky, komedie, "rodinné" filmy. Mimo to dává Nova věci vysloveně dobré, např seriál MASH, staré oskarové filmy a  muzikály a loňské léto postupně všechny díly Růžového pantera s  Peterem Sellersem ("Růžové léto"). Dále je na rozdíl od ČT úspěšná ve vlastních projektech (pominu-li nevydařené "Nováky"). Byl to např. zdařilý seriál "Hospoda" nebo "Gumáci". Dokonce byl pod její hlavičkou vytvořen tak kvalitní pořad (jméno i bližší informace mi bohužel unikly), že se zdráhala ho uvést, protože se vymykal její programové skladbě :-))). (to také svědčí o tom, že zoufalí nezávislí tvůrčí pracovníci v Česku se stébla chytají a hledají prostor kde se dá). Co se týká erotiky, já proti ní nic nemám a tak se rovněž nepřipojuji k  zástupům, hanobícím "nemravné" pořady na Nově, zvlášť když běží v  nočních hodinách.

    Ale teď to hlavní - zpravodajství: sleduji Televizní noviny pravidelně. Skladba jejích šotů se příliš neliší od jiných českých stanic - hlavní události dne zachytí všechna média. Kromě toho zařazuje dva až tři kriminální případy, jejichž zpracování není za  hranicí vkusu, alespoň se mi nezdá. Proto váš výrok, že "...TV noviny nejsou nic než voyerství..." přesné znění se mi bohužel nepodřilo znovu najít, je víc než přehnaný, stejně jako že jsou snůškou "lži, hlouposti avraždy asprostoty". V TV novinách neteče krev více než v  jiných zpravodajských relacích. TV Nova upozornila v řadě případů na  různé skandály a nečisté hry dříve než jiná média (občas i jen ona). Mám v živé paměti záběr, kde exministr životního prostředí Novák (?) spílá moderátorovi Novy a vyhrožuje, že pokud bude odvysílán materiál o něm, tak se spojí telefonicky s panem Železným... Ačkoliv, pravda, charakter pořadu je dost bulvární (viz. komerční televize), moderátoři jsou celkem profesionální (zvlášť ve srovnání s ČT). Co se týká lží, já jsem žádné nezaznamenala, ale třeba mi nějaké připomenete. K pořadu o Janu Kavanovi na jehož adresu jste napsal:"Televize Nova dosáhla v úterý večer jednoho ze svých vrcholů při opíjení české veřejnosti rohlíkem, když vTelevizních novinách (?!) vyjádřila názor, že britská Komise pro stížnosti narozhlasové atelevizní vysílání vydala vosmdesátých letech verdikt vKavanův prospěch, učinila tak proto, že měl prý "vlivné konexe"!!" Viděla jsem jen část toho pořadu a vámi kritizovaný názor byla drobná poznámka na závěr rozsáhlejšího pořadu v němž zazněly citace různých zúčastněných lidí v Británii a  slovo dostal též Jan Kavan sám. Hodnotit celý pořad, (který na mě působil dost objektivně) podle jedné, pravda kontroverzní poznámky, mi přijde rovněž nespravedlivé.

    Já jsem Novu uvítala jako protiváhu zkostnatělé ČT a jako drobné světélko v tunelu našich médií. Už jen z toho důvodu, že v ní jsou jiní lidé než kteří ovládají standardní mediální a kulturní scénu a že zde ve značné míře dostali šanci profesionálové. Protože, ať už máte jakýkoliv názor na tuto stanici, doufám, že jí neupíráte profesionalitu. Tu jí přiznal i Jan Rejžek, který jí jinak nemohl přijít na jméno. A domnívám se, že i proto je ostrakizována od samého začátku a ne pro její hanebnou úroveň. Zkuste odložit předsudky - když jste obhajoval tuším Áčko, tak jste v úvodu neopomněl připomenout, že "..BL TV Nova mnohokrát ostře kritizovaly...", jako byste chtěl omluvit své příznivé stanovisko. Samozřejmě netvrdím, že by Nova nemohla být lepší, naopak.

    Vlasta Leporská


    Poznámka JČ: K tomu mohu dodat jen toto, že se pokusím vysvětlit kritický postoj Britských listů vůči televizi Nova konkrétní analýzou jejich některých pořadů, zejména zpravodajských, jako to činím v případě České televize. Nemohu jinak dokázat, že alespoň určitě v britském prostředí působí mnohé pořady TV Nova skutečně otřesným, šokujícím dojmem - svědčí o tom nejen reakce britského publika, kdykoliv přehraju na nějaké konferenci ukázku ze zpravodajství TV Nova, ale například i postoje mých současných i bývalých západoevropských studentů, pobývajících v České republice, kteří většinou zírají na TV Nova nevěřícíma očima. - Obávám se, že kromě nepokryté honby za nejnižším možným společným jmenovatelem a naprosté neujasněnosti základních etických principů (na obrazovce například není možné ukazovat části mrtvých těl, vysmívat se invalidům, atd.) vadí v televizi Nova právě technická neumělost. Vznikl zajímavý pracovní styl, dalo by se ho nazvat "úmyslně-neúmyslně neumělý", v němž se snoubí technický amatérismus s relativně dobře promyšlenou strategií a nedokonalými způsoby práce s použitím nepříliš kvalitních zaměstnanců (viz Michaela Jílková a její Kotel) manipulovat veřejnost tak, aby zůstávaly její oči, stůj co stůj, v co největším počtu přilepeny k obrazovce.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|