pátek 11. září

O B S A H

Jazyková poznámka:

  • "Je pravdou..." Sdělovací prostředky:
  • Svobodná Evropa už v padesátých letech cenzurovala esejistické práce spisovatelů jako byl Jan Čep
  • (Odpovědným) šéfredaktorem na zkoušku, aneb jak Ivan Kytka vysvětlil svůj sedmitýdenní výlet do Prahy (Rozsáhlá reakce Ivo Mathého na rozhovor s Ivanem Kytkou)
  • Dopis České televizi, který INFO bulletin ČT neotiskl (Ivo Mathé) Česká politika:
  • Je dobré nezapomínat, kdo může za to, že mohli estébáci odejít do penze s velkými důchody (Zdeněk Jičínský) Čtení na víkend:
  • Jak dala Austrálie nový život King O'Malleymu (Robert Nohejl)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|



  • King O' Malley - muž Austrálie

    Robert Nohejl

    Bylo nebylo, tak nam vetsinou zacinaly vsechny pohadky a pribehy, ale toto me vypraveni je soucasti velke historie Australie, i kdyz zacina daleko od ni, az v Americe. Pro Australii je Amerika dalekou zemi za spoustou vody a v te zemi zil mlady muz, ktery prozival smutne dny sveho zivota, nebot pred kratkym casem pohrbil svoji mladou zenu, ktera umrela na tuberkolosu. Jeho dny se naplnily obavou i o jeho osud, nebot i on mel tuto zakernou nemoc

    v osudu sve zeny videl i vlastni konec. Ten muz se jmenoval King O'Malley a zil ve slunne Kalifornii, avsak jeho mysl byla potazena mraky obav o vlastni nevyhnutelny osud, ktery se mu den za dnem blizil vstric. Jednoho dne potkal namornika, kteremu v zoufalstvi vypravel svuj zivotni problem se zdravim s tak nevyhnutelnym koncem a plny obav sdelil s hlasem horkosti s pocitanim zbyvajicich dnu jeho zivota. Ten namornik svetem protrely mu vsak rekl, ze nemusi byt tak spatne, ze ma nadeji, ze on zna kout sveta, ktery oplyva dobrym pocasim, kde vse je panensky ciste a kde muze mit nadeji porazit a nebo jen zastavit, tak zakerneho nepritele, jako je tuberkulosa.

    King O'Malley se s napetim vyptaval na podrobnosti toho mista a, jak to tam vypada a kde by tam mohl prebyvat, kdyby tam jel. Tonouci se i stebla chyta, a tak se jej chytl i King O'Malley , kteremu stejne uz moc zivota moc nezbyvalo

    a tak se nalodil na lod smerujici od brehu Ameriky do Australie, roku 1888. Cestovani bylo zdlouhave v ten cas; a i zde na lodi trpel cim dale, tim vice. Jeho zdravotni stav se horsil dne odedne a posadka i kapitan lodi si delali starost, zda vubec na cas dovezou sveho na smrt nemocneho pasazera. On sam si byl dobre vedom sveho stavu a tak nakonec pozadal kapitana, aby pro nej predem zhotovili rakev a vse bylo pripraveno na jeho posledni den jeho zivota;nechtel zkoncit v hrubem pytli, jako prosty namornici a byt hozeni do "mokreho hrobu".

    Cas vsak byl milostivy a tak pres vsechny utrapy nakonec lod stanula v pristavu Alma v Australii. Zde tezce nemocneho dopravili na breh a i s jeho nerozlucnou rakvi; tak neobvykleho pasazera nevideli v techto mistech, a tak se stal stredem zajmu dvou domacich namorniku-rybaru, kteri se jej ptali, kam smeruje jeho cesta.

    King O'Malley jim rekl, ze hleda misto na plazi, kde by mohl zit a ze je vazne nemocen a  ze je vsemu konec mozna, ze mozna prijel pozde. Tak i nebo i jinak, ale pravdou je, ze jej ty dva rybari malou lodkou odveslovali do mist, ktere Aboridzinci nazyvali Oopal, a zde jej i s rakvi ponechali osudu. Misto, kde umirajici King O'Malley stanul, bylo skalnate s malou jeskyni, kde slozili jeho veci a je dnes nazyvalo Emu Park, cili pstrosi park.

    Jeho prijezd se mu mohl stat osudnym, nebot jeskyne, ktera ho mela chranit pred sluncem, byla za velkeho prilivu zcela zaplavena a tak zde lezel zcela vycerpan a bez pomoci a nemel vubec tuseni, jake mu hrozi nebezpeci s prichazejicim prilivem a ze se nakonec utopi v stoupajicim prilivu, ktery zde dosahuje nekdy vice, jak ctyri metry .

    Misto jeho jeskyne se dnes nazyva Rocky Point-Skalnaty Vybezek a jeskyne dnes je jiz znicena pribojem. Jako na cas, se zde objevil Aboridzinec, ktery nevychazel z udivu nad podivnym belochem lezicim bez hnuti a ten velmi brzo poznal, ze muz ten je blize k smrti, nezli k zivotu i vzal jej do naruce a vynesl z jeskyne na nedalekou plaz, kde jej ulozil do stinu stromu a ukazal na sebe se slovy-Coowonga a umirajici dal najevo, ze rozumi, co ma na mysli a predstavil se mu jako King O'Malley .

    Tento zakrok domorodce mu zachranil zivot a jeho rakev byla mocnym prilivem vzata na more a tim stin jeho smrti byl snat z jeho osudu, jeho zivot dostal uplne opacny smer.

    Aboridzinec Coowonga se staral s veskerou peci o nemocneho a donasel mu cerstve ustrice, co nazbiral za odlivu na skalach, chytal ryby, nosil divoke svestky a na ohni v popelu a listi bylo stale neco k snedku. Jeho jidelnickem bylo vse, co domorodci meli ke sve strave, od skebli az po bylinkove caje. Coowonga pozoroval s potesenim, jak nemocnemu chutna a jak den ode dne sily se mu vraceji, az do doby, kdy byl schopen se sam zucastnit loveni ryb v zalivu.

    V jeho sousedstvi byl cely kmen Aboridzincu, ale jen malo kdo se z nich priblizil k podivnemu cizinci, ale po case to byli deti, jez v dobe Coowongovi nepritomnosti ; prichazeli blize. Videl klokany a pstrosy, jez prichazeli do jeho tesne blizkosti. Byl jiz natolik zdrav, ze po nekonecnych dnech stradani se mohl konecne vykoupat v priboji more a dalsimi dny, uz mohl se zucastnit vypravy s Aboridzinci na prilehle ostrovy. Chytili i nekolik divokych koz a tak bylo i mleko a starostlivy Coowanga nekde sehnal i noviny; a tak King O' Malley pomalu zapominal na smrt a vice se venoval cinnosti kolem sebe.

    Koupani v teple vode a suseni se v teplem vetriku na pisecnych plazich s dobrou prirodni stravou udelalo sve na jeho zdravi a tak, uz by nikdo nepoznal podivneho Americana.

    Tim casem osadniku Emu Parku bylo velmi malo, ale i tak se jednou Aboridzinci rozhodli se prestehovat dale od bilych lidi. Rec Coowonga byla kratka a vystizna;bili lide prichazeji, klokani a pstrosove odchazeji, my odchazime take.

    A tak King O' Malley se dal na cestu s Coowangou a jejich prvni cesta byla do mist dnes nesouci jmeno Rockhampton a odtud si to namirili do dnesni Brisbane, a cestovali by i nadale, kdyz, King O'Malley chtel Coowongovi dat nejake penize za poskytnutou pomoc, ktera mu zachranila zivot, ale vse bylo odmitnuto a jednoho dne nasel jenom ruksak poveseny na strome, coz bylo znamenim, ze King O' Malley, uz nepotrebuje vice Coowongovy pomoci a tim se jejich cesty rozdelily a nikdy se navzajem nesesli.

    King O' Malley byl natolik zdrav, ze se dal na podnikani a jeho cinnost se za chvili projevila i na politickem zivote. Byl to on, ktery prosadil, ze do cestovnich vagonu byly zavedeny zachody, podilel se v celku na budovani zapadni drahy, stal se z jednim z tech, kdo zalozili Australskou Commonwealth banku pro Australany, stal se ministrem pro vnitrni zalezitosti, staral se o vyrobu prvnich aut, v letech od 1910 do let 1916 financne zajistil prosperitu Australie v zacatcich prvni svetove valky, zasadil se o zrovnopravneni deti, radil farmarum v jejich podnikani na svetovem obchodovani a kandidoval do Tasmanskeho shromazdeni, zil nejaky cas i v Melbourne a stacil se i znova ozenit.

    Dny jeho stradani se zmenily ve dny, kdy s  nevycerpatelnou energili ve prospech spolecneho blaha nepocital cas. Cely zbytek zivota byl vyplnen praci a tak ani nepocital plynouci roky.

    Dne 20 prosince 1953 zemrel muz jmenem King O Malley, bez sesti mesicu by se dozil veku 99 roku. Dnes si mnoho lidi, ani neuvedomuje, kdyz jde do Commonwealth banky, ze samaritanstvim Coowonga v dalekem Oopal-Emu Parku se dostal do osudu Australie cizinec, ktery se tak vyrazne zapsal do historie teto zeme, ackoliv jsem prijel jenom umrit.

    Jestlize budete patrat, kde je to kouzelne misto plne zdravi, kde se i zakerna nemoc da zastavit, tak vezte, ze je to zde, kde ziji ja se svou rodinou a odtud Vam to vse vypravim - roku 1888 Aboridzinske jmeno Oopal zaniklo, avsak dnes jiz se jmenem Emu Park si malokdo vzpomene na tu historku. Jdu-li na prochazku po pobrezi, vzdy pohlednu smerem ke skalam, kde kdysi byla jeskyne, kde jeho zubozene telo bylo odevzdano neznamemu osudu, jez zmenil domorodec ku prospechu cele Australie.

    Robert, Queensland. - Oopal, cili dnes Emu Park


    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|