čtvrtek 10. prosince

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv z ČR Odkazy:
  • Přehled nejzajímavějších článků z poslední doby Velká Británie:
  • Velká Británie: Britský ministr vnitra Jack Straw rozhodl vydat generála Pinocheta k soudnímu stíhání za hromadné vraždy do Španělska - ale bude to dlouhý proces "Nedemokratičnost" sociálně demokratických stran:
  • Pinochet, Allende a otázka demokracie. Odpověď Pinochetovým stoupencům (Steven Saxonberg)
  • Pinochet, Allende and the Question of Democracy: A Response to Pinochet's Supporters (Steven Saxonberg) Uran:
  • Chemická těžba ve Stráži pod Ralskem (Petr Novotný) Vyjadřování ve střední Evropě:
  • Jak se argumentuje písemně (Andrew Stroehlein)
  • Vyjadřovat se bez obalu, jakou to má cenu? (Václav Pinkava)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britske listy over the past year or so. (Selected Britske listy articles in English now appear in the new electronic pages of the journal "The New Presence"). - Zde je měsíčník Nová přítomnost.
  • Tady je minulé vydání Britských listů.
  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.
  • Adresa Britských listů je zde. Pouze když nefunguje, pište na tuto alternativní adresu.
  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).
  • Užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku jsou zde.
  • Časopis Neviditelný pes, který vydává Ondřej Neff, je na adrese http://pes.eunet.cz.
  • Stránku diskusního pořadu České televize Na hraně, věnovaného problémům a názorům mladé generace, najdete na této adrese.

    Co je nového v České republice

  • Česká vláda zvyšila minimální mzdu na 3250 korun a zřídila radu pro lidská práva. Jejím předsedou jmenovala Petra Uhla. Jednala o kritice Evropské komise, že se ČR řádně nepřipravuje na vstup do EU, a prý vláda podle Zemana kritiku přijímá, "ale v dílčích bodech ji koriguje". (?) Vláda také rozhodla o finanční pomoci potácející se České spořitelně. (Pozdě, za horších finančních podmínek, než by to bývalo možné dříve.)

  • Do konce roku prý budou smět podle ministra vnitra Václava Grulicha Češi žijící na Slovensku a Slováci trvale žijící v ČR právo požádat o dvojí občanství. Umožní jim to exekutivní opatření, ministerstvo nepotřebuje souhlas parlamentu. Jiné je postavení Čechů žijících jinde v zahraničí. Ti musejí čekat na  zákon o dvojím občanství, který by měl být podle Grulicha také do konce prosince předložen vládě.

  • Obec spisovatelů nepodepsala ani neiniciovala petici na podporu pořadu Nadoraz. Britské listy obdržely dopis od předsedy Obce spisovatelů dr. Antonína Jelínka, v němž se praví: "Obec spisovatelů petici nepodepsala, rada Obce ji neprojednávala ani neschvalovala; časopisu Prostor ji podepsalo několik jednotlivců, každý sám za sebe. Náš fax zveřejnit můžete, pokud takovou zprávu vydala i ČTK, tak ji budeme dementovat. - Zpráva ČTK z 3. prosince začíná a končí takto:

    Novinářský výbor i Obec spisovatelů proti vyhození Šterna z ČT

    PRAHA 3.prosince (ČTK) - Nedávná výpověď producentovi pořadu Nadoraz Janu Šternovi ze strany vedení České televize vyvolala odpor u některých členů Obce spisovatelů i u Výboru na ochranu svobody slova (VOSS) při Syndikátu novinářů České republiky. "Postup generálního ředitele ČT pokládáme za nebezpečný precedens namířený proti nezávislé publicistice," uvádějí spisovatelé v petici, se kterou se VOSS ztotožnil. (...) Autoři petice zdůraznili, že Nadoraz "je širokou veřejností vnímán jako příklad nezávislé, kritické, 'pátrací' žurnalistiky", přičemž zpracování příspěvků "je realizováno na profesionální úrovni".

    Obec spisovatelů konstatuje, že navzdory tomu, co navozuje zpráva ČTK, nevznikla petice na podporu Janu Šternovi i pořadu Nadoraz vůbec v Obci spisovatelů: byla to petice časopisu Prostor.

  • Správa internetu v České televizi. Nedlouho poté, co Britské listy, dříve než ostatní česká média, zveřejnily rozhovor s odcházející moderátorkou Janou Bobošíkovou, zmizely BL z nabídky interního intranetu České televize. Někteří pracovníci ČT se domnívají, že to nebyla náhoda. Zmínil jsem se o tom na tomto místě v dřívější verzi dnešního vydání BL. Napsal jsem, že tím vznikají zbytečné dohady o pokusu o cenzuru a vyzval jsem Jakuba Puchalského, aby těmto dohadům zamezil a odkaz na BL do Intranetu ČT nechal zase vrátit. Dostal jsem ve čtvrtek ráno níže uvedený dopis od Jiřího Laburdy, správce intranetu a internetu ČT, který konstatuje (též v kopiích Puchalskému a Šámalovi), že byly Britské listy odstraněny z nabídky intranetu ČT z technických důvodů. Jiří Laburda dodává, že "najít Britské listy [na vnějším internetu] není zas tak složité":

    Vazeny pane Culiku,

    opet Vam gratuluji k Vasi skvele dedukci a k tomu, jak umite prekrucovat fakta s domenkami. Jsem spravcem naseho intranetu, takze tady jsou informace primo od zdroje.

    Nu , jaka je tedy situace s nabidkou BL na nasem intranetu:

    BL, stejne tak jako rada dalsich zajimavych serveru (mezi nimi Neviditelny pes, Cinema, Slovo, Pravo, Vecernik Praha ...) se pravidelne v noci mirrorovala na nas interni www server. Probihalo to pravidelne v noci, protoze tou dobou byla zatez nasi linky nejmensi. V te dobe jsme jeste nemeli nainstalovanou proxy cache, která umí cachovat hodne ctene servery. Jiste uznate, ze za nekolik mesicu cinnosti mirrorovaciho automatu se stahl pomerne znacny objem dat. Cely obsah intranetu byl indexovan pomoci index serveru a bylo umozneno vyhledavani. Mirror Britskych listu, ale i ostatnich serveru jsme ukoncili pred nekolika mesici a to z nekolika duvodu:

    1) Nainstalovali jsme proxy cache, takze se snizila zatez linky a pristup k casto ctenym serverum byl rychlejsi.

    2) Nedostatecny prostor na disku intranetu ( i kdyz jsme meli 2 x 2 GB disky, hrozilo, ze muze dojit k prekroceni kapacity)

    3) Vykon serveru nepostacoval na dobrou praci a rychlou odezvu s vyhledavanim. Pro informaci - intranet jede na obycejnem pentiu 133 Mhz, ma 128 MB RAM a 2 x 2 GB IDE disky. Tedy neni to zadna nadupana masina, ktera by zvladala indexovat statisice stranek - ano, pred ukoncenim mirrorovani byl obsah intranetu cca 0,5 milionu stranek. Pro obycejnou praci vsak naprosto vyhovuje.

    Takze neni to zasah Jakuba Puchalskeho, neni to tlak z vedeni ani Rady CT, nema to souvislost s pani Bobosikovou , neni to snaha kontrolovat pristup k informacim - kazdy, kdo ma v televizi browser, muze brouzdat internetem bez omezeni. A najit Britske listy neni zase tak slozite.

    Na jednu stranu kritizujete zpravodajstvi za to, ze neni schopno poskytnout objektivni informace a na druhe strane se ani nesnazite zjistit, jak to doopravdy je. A pritom by to spravil jeden mail. Pokud by melo zpravodajstvi CT vypadat tak, jak to prezentujete vy, tak to tedy buh s nami....

    S pozdravem Jiri Laburda

  • K pořadu Nadoraz. Jsem rad,ze jste se zminil o poradu, ktery jsem videl ("Kral Sumavy?") a potvrzuji, co jste uvedl. Ani jsem se nedodival, nebot se mi lide zacali plest.To, co navrhujete - nakonec natocit porad o nekom, koho lepe znam (a kdo znal Krale) a muzu o nem prinest vice faktu (jsou snadneji k dispozici) by bylo sice mozne, ale potom by se nesmel porad jmenovat "Kral Sumavy?", nebot pak by to bylo jako v holywoodskych slataninach, kdy z klasickeho dila zbude jen koupeny nazev, ktery je tahakem. Co jsem od poradu cekal ja, bylo povidani o nekom, kdo hranici prechazel ne jen v roce 47 ale jiz treba 37 (pokud byl kralem, musel se to ucit dlouho!), proc to delal tehdy, proc po valce, ktere trasy pouzival, atd atd. Nemel by to byt jen protikomunisticky, jen pseudoromanticky (paseraci!) film,ale cekal jsem vyvazeny dokument, kde se neco dozvim. Nic jsem se nedozvedel (snad to autori ani nemeli v planu), zmatli me vsak dokonale. Josef Stehlík

  • Ještě k příhodě s kancem. Nejsem znalec mysliveckeho prava, ale uvedu nasledujici prihodu. V r.1974 muj kolega, vasnivy myslivec byl postrelen svym kamaradem pri cekane na kance. Situace vznikla tak, ze onem poskozeny prisel na misto setkani jiz za tmy a strelec si jej spletl. Dostal ranu poloplastovou strelou (neco jako dum-dum) a ma trvale poskozene rameno. Vzhledem k tomu, ze poskozeny byl v dobe nehody prislusnikem armady a soucasne ucitelem na Vojenske akademii, kde tehde probihaly rozsahle cistky s cilem vyloucit 90% pracovniku (brnenska VTA se aktivne podilela proti invazi v r.68), mel to stesti, ze odesel ze zdravotnich duvodu a jeste dostal duchod. Ale strelec byl vinen a odsouzen za ublizeni z nedbalosti, protoze se smi strilet pouze na bezpecne rozeznatelny cil. Jestli se zakony zmenily a smi se praskat na vse co se hybe nevim. Ale mate pravdu, o tom v reportazi nebyla zminka. (Ne, to bychom byli neféroví, v reportáži o tom zmínka byla, od jakéhosi myslivce. JČ) Ja sam mam pocit, ze silne omlazeni kadru redaktoru, bez hlubsich zivotnich zkusenosti a hlavne povrchniho vzdelani, nebylo nejlepsi investici do solidnosti medii. Jiste jsou mnohem fotogenictejsi, ale slysim-li na pr. p. Moravce pokladat otazky prednim politikum casto vice nez dvakrat starsim mez on, a jejich shovivave odpovedi zacinajici slovy : Vite pane redaktore..... mam dojem, ze cas straveny u prijmace je naprosto zbytecny. Sepp. - PS. Vcera vysilala CT porad Na hrane. Mel byt pritomen V.Klaus, ale na posledni chvili odrekl, pry V.Mlynar neni pro nej partner. Misto nej prisel I. Langer a dalsimi hosty byli zmineny Mlynar a Schulz ml. Pokud jste to nevidel, nenechte si ujit reprizu. Klauz dostal takovou nakladacku zprava i z leva, jakou snad jeste nikdy. Vzdy suverenni Langer byl v silne defenzive a nejhezci perlicka byla:

    Langer: A vy znate V.K. a vite, co si skutecne mysli?
    Z publika: Jsem volic pravice a prisel jsem, abych se na to p. Klause zeptal. Po dnesku vim, co si mam myslet.
    L: Ticho, bez odpovedi.


  • Austerlitz 2005.Vazeny pane Culiku, zdravim z Brna a posilam Vam link na nas novy server, ktery se tyka znameho regionu okolo Slavkova. Prosim, zda by se dala udelat pozvanka na tuto zajimavou akci a zaroven o Vas nazor na uroven serveru. Anglicke i ceske materialy budeme stale doplnovat. http://www.austerlitz-region.cz/austerlitz2005/programe.htm. Miroslav Jandora.

  • Dobré články o školství. Ondřej Hausenblas doporučuje dobré články o školství na adrese http://it.pedf.cuni.cz/~uclisty/

  • Česká televize: Vedoucí zpravodajství Zdeněk Šámal umlčel Janu Bobošíkovou. Moderátorka Jana Bobošíková poskytla 23. října 1998 Britským listům rozsáhlý a závažný rozhovor. Svědčí v něm znepokojujícím stavu redakce zpravodajství této veřejnoprávní instituce a vysvětluje, proč se rozhodla odejít. Odvetou za její vystoupení v BL i v jiných sdělovacích prostředcích jí Zdeněk Šámal zakázal vstup na obrazovku."Vážený pane Čulíku, možná by vás zajímalo, že mám písemný zákaz moderovat, natáčet šoty a chodit na porady, podepsaný panem Šámalem. To vše pro mé názory v tisku," napsala nám J.B. 27. 10. 1998.

  • Přestože ministr kultury Pavel Dostál tento postoj kritizuje, generální ředitel Jakub Puchalský utajuje svůj projekt, na jehož základě zvítězil letos na jaře v konkursu na svou nynější funkci. Tento jeho postoj schvaluje i Rada České televize, viz tento rozhovor Tomáše Peciny s místopředsedou Rady Vladislavem Kučíkem. (Viz též zde). Šéf zpravodajství ČT Zdeněk Šámal odmítl odpovědět na třináct závažných otázek, týkajících se zhoršování úrovně zpravodajství ČT a označil Britské listy za "nenávistný, téměř goebbelsovský list".

    Výběr textů z posledních dní:


    Pokračování seznamu nejzajímavějších článků z poslední doby umisťuji zvlášť jako samostatný text, viz OBSAH dnešního čísla. (Toto pokračování se NENATÁHNE jako součástí Kompletních Britských listů, musíte si na ně v Obsahu samostatně kliknout.) Všechny články předchozích vydání od začátku Britských listů v červenci 1996 jsou k dispozici v archívu BL.


  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|