pondělí 1. března

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv z ČR Odkazy:
  • Přehled nejzajímavějších článků z poslední doby Odlišné názory v ČR:
  • Protest Jana Křečka: Svoboda souhlasit (Tomáš Pecina) Prezident Havel a NATO:
  • Bude vstup do NATO ráj na zemi? (Andrew Stroehlein) Nejnovější historie:
  • Jak došlo k pádu komunismu v ČR (Kieran Williams) Mezinárodní sankce a lidská práva:
  • Měsíčně umírá v důsledku západních sankcí 6000 Iráčanů Reakce:
  • Nekritizujte Británii příliš přísně!
  • Prezident Havel, NATO, Britské listy a Neviditelný pes (Petr Hájek)
  • Medvědí služba (Petr Jánský) Česká politika:
  • Unie je nejlepší a nikdy jinak (Jiří David) Zpravodajství ČT a TV Nova:
  • Nova, nové, novější, nejnovější (Michal Mojžíš)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britske listy over the past year or so. (Selected Britske listy articles in English now appear in the new electronic pages of the journal "The New Presence"). - Zde je měsíčník Nová přítomnost.
  • Tady je minulé vydání Britských listů.
  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.
  • Adresa Britských listů je zde. Pouze když nefunguje, pište na tuto alternativní adresu.
  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).
  • Užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku jsou zde.

    Co je nového v České republice

  • Deficit státní rozpočtu bude prý letos proti loňským 29 miliardám korun trojnásobný, řekl včera v televizi Nova Karel Kuehnl. Celkový deficit by se prý mohl přiblížit až třem procentům hrubého domácího produktu."Hrozí rozpad státních financí," konstatuje Kuehnl. Obvinil sociálně demokratickou vládu, že prý neudržela schodek v rozumných mezích.

  • V pátek "narušil" (policejně-estébácký výraz) aktivista Jan Křeček pískotem a zapálením kartičky s logem NATO projev prezidenta Václava Havla po podpisu listin přičleňujících ČR k Severoatlantickému společenství. Byl obžalován z výtržnictví podle paragrafu 202. Podle syndičky Syndikátu novinářů Ireny Válové Křeček pouze vyjadřoval svůj politický názor, na což má právo. Křeček je znám jako organizátor loňské Global Street Party, protiž jejímž účastníkům dosti brutálně zasáhla policie. Je stíhán na svobodě. - V odstavci 1 paragrafu 202 se praví:

    "Kdo se dopustí veřejně nebo na místě veřejnosti přístupném hrubé neslušnosti nebo výtržnosti, zejména tím, že napadne jiného, hanobí historickou nebo kulturní památku, hrob nebo jiné pietní místo, anebo hrubým způsobem ruší shromáždění nebo obřad občanů, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem."

    Bude zajímavé, jakým způsobem se bude české soudnictví navléci tento paragraf Křečkovi na krk, aby mohl být případně odsouzen. Doufejme, že rozum zvítězí a žaloba bude stažena. Nebo že by žalobce došel k závěru, že Křeček "hrubým způsobem porušil obřad"? - Komunistický režim obrannou organizaci Severoatlantické společenství dlouhá léta natolik démonizoval, že jistě někteří čeští občané a politikové musejí nyní pociťovat velké zadostiučinění, že má nyní možnost se ČR stát členem této komunisty proklínané organizace a okusit zakázaného ovoce. Jenže kyvadlo se bohužel vychyluje na opačnou stranu: Čeští politikové projevují trochu tendenci NATO zbožšťovat a považovat ho za všelék pro českou společnost, čímž není - je to jen obranná organizace. To, zda bude v ČR prosperita a demokracie, závisí na českých občanech, NATO příliš nepomůže. (Turecko je členem NATO a nevládne v něm ani svoboda - po komunistické Číně je v něm vězněno největší množství novinářů na světě a na policejních stanicích běžně dochází k mučení zadržovaných - ani přílišná prosperita.) K tomu v tomto čísle Britských listů články Tomáše Peciny a Andrewa Stroehleina.

    Křeček - přirozeně - uvedl, že považuje obvinění z výtržnictví za neodůvodněné a politicky účelové. K protestní akci na Pražském hradě se prý rozhodl proto, že se nemohl nijak podílet na rozhodování o vstupu do Severoatlantické aliance, například referendem. V případném "politickém procesu" Křeček očekává podporu i prezidentovy ženy Dagmar Havlové, která při prezidentských volbách před rokem protestovala stejným způsobem na urážky hlavy státu. "Neznám sice její postoj ke vstupu ČR do NATO, avšak před časem vyjádřila svůj názor stejným způsobem na stejném místě," řekl Křeček. - Je to pravda, Havlovou loni z Hradu nevyvedli, jako nyní Křečka, ani ji nikdo neobžaloval z trestného činu výtržnictví, když zapískala jako na lesy. "Nedopustil jsem se protiprávního jednání a svůj protest jsem chápal jako svou občanskou povinnost," konstatuje Křeček. Odmítl názor prezidentova mluvčího Ladislava Špačka, že zneužil novinářskou akreditaci, protože na Hradě vykonával běžnou novinářskou práci. "Soudím, že i během výkonu své práce zůstává novinář občanem se všemi právy," řekl Křeček. - Pokud pořadatelé signatářského aktu chtěli zabránit jeho "narušení", měli si lépe kontrolovat, koho do sálu pouštějí. Avšak tím, že k protestu došlo, projevila se Česká republika jako demokratická země, a to je dobré. Je ovšem možné, že si to Česká republika nyní trochu zkazí následnou reakcí, pokud by třeba byl Křeček skutečně odsouzen do vězení. Pak by to, co se s ním po protestu stalo, bylo asi téměř významnější, než celý vstup ČR do NATO. - Nedávno, jak jsme referovali v Britských listech, se na protest proti zatčení kurdského předáka Ocalana v Londýně pokusila sebeupálit mladá Kurdka. (České sdělovací prostředky o tom ani nereferovaly.) Pochybuju, že bude Kurdka v Británii za to souzena za výtržnictví. - Jedna osoba, kterou dobře znám, se v Británii nedávno setkala na recepci pro podnikatele s premiérem Tony Blairem. Propagandistická mašinérie Labouristické strany funguje velmi hladce - před setkáním zkoumali britští vládní úředníci politické zázemí této osoby, provedli s ní pohovor a zjišťovali, zda například není vášnivým stoupencem britských konzervativců. Ptali se, jestli náhodou během večeře neplánuje vystoupit a Tonymu Blairovi začít hlučně a nevybíravě nadávat. (Nevím, zda by ji posléze také obvinili z výtržnictví, kdyby to udělala. Zdá se mi však, že v této formě je český zákon o výtržnictví trochu pozůstatkem komunismu.)

  • Česká republika bude oslavovat vstup do NATO. Reprezentační ples české armády 13. března na Pražském hradě bude zřejmě největší oslavou vstupu České republiky do Severoatlantické aliance. Rozšíření NATO se bude slavit také v mnoha českých městech. Armádního plesu ve Španělském sále Pražského se zúčastní prezident Václav Havel a více než 800 domácích i zahraničních hostů. Výtěžek z tomboly bude předán nadaci Vize 97 Dagmar a Václava Havlových. Na pražském Staroměstském náměstí se má 23.dubna, kdy začíná washingtonský summit aliance, uskutečnit Den otevřených dveří české armády. Jeho součástí by měl být i přímý satelitní přenos ze summitu na velkoplošnou obrazovku. Průběh summitu bude mapovat také telemost Washington-Praha-Brusel. - A vysvětlí Česká televize občanům washingtonskou smlouvu o NATO, aby každý řádně věděl, jaká práva a povinnosti na sebe čeští občané vstupem do NATO berou? Nebo už to učinila?

  • Pro vstup do NATO je podle průzkumů veřejného mínění nyní 56 procent českých občanů, tedy nepříliš drtivá většina. Národ nereaguje spontánní radostí. Podle IVVM se o vstup do NATO zajímá jen 43 procent obyvatelstva. Zpráva Zemanovy vlády konstatovala, že politici udělali jen málo pro to, aby občan rozuměl tomu, proč by měla být ČR součástí Severoatlantického společenství. "Ani řada pracovníků diplomacie nerozumí významu tohoto kroku," řekl dnešní Mladé frontě Dnes sociolog Ivan Gabal. "Neuskutečněná veřejná debata může vyvolat problémy. Co když veřejné mínění nyní zvolá: 'Tak tohle je NATO? To jste nám měli říct dřív'," napsal časopis Týden.

  • V tajných službách nyní zuří válka o obsazení místa šéfa Bezpečnostní informační služby.Zpravodajští důstojníci se navzájem pomlouvají a píší anonymy s kompromitujícími informacemi o kandidátech na tuto funkci.

  • Miloš Zeman by si přál, aby ODS byla ochotna diskutovat o některých zákonných normách, které vláda připravuje. Řekl to v neděli v pořadu ČT V pravé poledne. Ivan Langer z ODS varoval, že ODS neschválí zákony, které jsou v rozporu s jejím programem.

  • Podle Miloše Zemana je chyba, že Úřad pro vyšetřování zločinů komunismu nedal impuls k zahájení procesů, které by vedly k odsouzení skutečných zločinců komunistického režimu.

  • Ivan Langer z ODS kritizoval skutečnost, že prý práci Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu kontroloval Jaroslav Saveljev, bývalý učitel Vysoké školy SNB, která vychovávala příslušníky Státní bezpečnosti.

  • Střet zájmů: Nepřesnost v  pátečních Britských listech: Ozval se jeden čtenář s oprávněnou výtkou, že jsem neměl psát, že financování politických stran či organizací podniky se státní účastí je "nezákonné". (Šlo o to, že zřejmě podnik ČEZ v  ČR financuje Mladé konzervativce.) Dopustil jsem se touto formulací nepřesnosti: měl jsem při tom automaticky na mysli situaci ve Velké Británii, kde vznikají skandály a potíže, už když si vláda najme podnikatele jako poradce - nejnověji při kontroverzi o geneticky modifikovaných potravinách, kdy vyšlo najevo, že majitel velkého britského potravinářského supermarketu Sainsbury's lord Sainsbury rozsáhlým způsobem investoval do podnikání v oblasti geneticky modifikovaných potravin, a je přitom poradcem Blairovy vlády, která má o této záležitosti nestranně rozhodovat. - Výše zmíněný kritický čtenář konstatuje, že "devadesát procent článků Jana Čulíka v Britských listech jsou lži." Nepřeje si však zveřejnění svých kritických dopisů a chce zůstat v anonymitě. - K tomu, jak je to skutečně zákonně upraveno v ČR, se doufám, budeme moci ještě vrátit. Pravděpodobně mají situaci v ČR mezi sebou kontrolovat navzájem politické strany, které by měly začít křičet, když něco takového objeví. Měl jsem napsat, že financování politických stran a politických organizací je neetické, zřejmě v ČR nikoliv nezákonné. Čtenáři za jeho kritické připomínky děkuji. JČ.


  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz/prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • V minulych dnech vyslo CTVRTE cislo casopisu Tramvaj Načerno.

    Výběr textů z posledních dní:


    Pokračování seznamu nejzajímavějších článků z poslední doby umisťuji zvlášť jako samostatný text, viz OBSAH dnešního čísla. (Toto pokračování se NENATÁHNE jako součástí Kompletních Britských listů, musíte si na ně v Obsahu samostatně kliknout.) Všechny články předchozích vydání od začátku Britských listů v červenci 1996 jsou k dispozici v archívu BL.


  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|