úterý 3. srpna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Přehled událostí Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby Nad pondělními pražskými novinami:
  • Sofistikovaný humor Lidových novin, George Robertson z vesnice Nočník, MFD bagatelizuje rasismus a další témata (JČ) Nakupování v ČR:
  • Nemáme, nevedeme, nemůžeme (JČ) Česká politika:
  • Informace a poradci (Jaroslav Veis) Kostlivec ve skříni Madeleine Albrightové:
  • Jak tatínek Madeleine Albrightové prý zkonfiskoval majetek, který mu nepatřil (Sunday Times) Na útěku:
  • Kontroverzní zacházení britského ministerstva vnitra s žadateli o asyl (Guardian) Geneticky modifikované potraviny:
  • Vyhýbá se časopis Vesmír informacím o kontroverzi ohledně geneticky modifikovaných potravin z ideologických důvodů? (Erika Čeřovská) Děti Země:
  • Cesta z Prahy do Saska přes Most po R28 je reálná



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Nad pondělními pražskými novinami:

    Sofistikovaný humor Lidových novin, George Robertson z vesnice Nočník, Gerry Adams povýšen na šéfa teroristické organizace, MFD bagatelizuje rasismus

    Váhám, jestli mám znovu psát o špatné úrovni českých novin. Co s tím. Ono by přece stačilo jen citovat ty hlouposti a  primitivnosti, protože jsou přece ztrapňující samy o sobě? Jenže to by znamenalo, že si toho povšimnou i čtenáři a novin se začnou štítit. To se jaksi neděje... Proč?

    V Lidových novinách zveřejnila agentura Wild Duck včera tuto skutečně vtipnou noticku:

    Zeman u moře: střípky z pobytu

    Premiér Miloš Zeman poprvé tráví dovolenou u moře - ve svých téměř pětapadesáti letech, jak se na slušně udřeného proletáře sluší. Jak strávil první den ve slovinském letovisku Koper? V letadle ho postihla drobná žaludeční nevolnost a letušky neměly becherovku. Hned po vystoupení objal kromě stewards (sic!) tři nejbližší stromy - z jednoho se vyklubal kaktus Opuntia vulgaris. Na pláži poprvé spatřil Šloufa v plavkách a poznamenal, že na těch výhradách k němu něco bude. S překvapením zjistil, že plavání není tak jednoduché, jak se z opozičních lavic jevilo. U večeře číšníkovi překontroloval účet a pohrozil mu akcí čisté ruce. Redaktorovi místního listu Kriva guba, který měl zájem o interview, řekl, že je fekální žumba (podle jiného překladu žumpální fekálie). Po osmi panácích dovezené domácí pálenky slastně usnul.

    Nepůsobí Miloš Zeman navzdory mnoha svým prázdným výrokům v tomto kontextu dost přesvědčivě, když obviňuje novináře z vulgárnosti a primitivnosti?

    (Mimochodem, dovídáme se, že Zemanovy útoky na novináře jsou motivovány tím, že novináři málem dohnali jeho syna k sebevraždě.)

    Český intelektuálský deník Lidové noviny také zveřejňuje kreslený strip "Dlouhý nos". Jeho text v pondělí byl:

    Miloš Zeman jede poprvé v životě na dovolenou k moři... Tramtaratá! Ivanko, nezapomněla jsi opalovací krém? - Mezitím: "Milí žraloci, do Slovinska přijeden jeden obvzlášť velký a tučný člověk. Váš Václav Klaus." (Dopis čte žralok lidožrout.) - Miloš Zeman: "Jdu si zaplovat." (sic) Jeho žena: "Nechoď daleko, Miloši." Zeman plave: "Ha žraloci!" Trh, křup, mlask, srk. Hm, nechutnají špatně. - The Times: "Žralok lidožrout se během jediného týdne dostal na pokraj vyhubení." - S tím Klaus nepočítal: Miloš Zeman nedovede jen tak ležet u vody. Strávil aktivní dovolenou.

    Hloupost výše uvedených příspěvků je tak intenzívní, že je mi trapně tyto záležitosti rozbírat. Omezím se jen na drobný poukaz, že inventivní, nexenobofní a nenadřazený název slovinského titulu "Kriva guba" je skutečně pozoruhodným novinářským úspěchem.

    (Slovinsko je mimochodem daleko více západně působící zemí s daleko slušnější obsluhou v obchodech a restauracích než Česká republika.)

    George Robertson

    Profil George Robertsona čtěte v tématu dne na straně 3, píší honosně Lidové noviny na titulní straně v otvíráku o tom, že tento skotský labouristický politik se má stát po Solanovi šéfem NATO.

    Téma dne je pak prázdné. Pošetile jsem se domníval, že se dovím o Robertsonovi něco, co dosud není známo. Kromě několika základních informací z tiskových agentur (ano, české noviny stále téměř doslova opisují Českou tiskovou kancelář) nepřinášejí Lidové noviny o Robertsonovi vůbec nic. Jen trapnou tiskovou chybu. Uvádějí, že se narodil ve vesnici Pot Ellen na "nevelkém ostrově Islay na jihozápadě Skotska". Pot znamená anglicky nočník. Velmi jsem pochyboval, že by se nějaké vesnice, i na nejzapadlejším skotském ostrově, jmenovala Ellenin nočník, a podíval jsem se tedy na mapu: Ano, městečko na jižním pobřeží ostrova Islay se jmenuje Port Ellen.

    Lidové noviny se konečně zasloužily, že snad bude Gerry Adams postaven v Británii před soud?

    Lidové noviny označují Gerryho Adamse za "šéfa Irské republikánské armády". Je to pozoruhodný úspěch a bylo by zajímavé, zda pro to mají nějaké důkazy. Severoirský katolický politik Gerry Adams totiž dosud přiznává jen to, že je šéfem politického křídla IRA, politické organizace Sinn Féin. Členství v teroristické vojenské organizaci IRA je totiž trestné a nikdo se k němu dosud nepřiznal. Velitelé IRA jsou anonymní. Kdyby byli odhaleni, skončili by před soudem. Že by Lidové noviny měly v tomto smyslu průkazný materiál proti Adamsovi?

    Zatmění slunce nejspíš překryjí mraky

    varují také Lidové noviny na své pondělní titulní straně i v příloze Léto. Jak to vědí? Britští meteorologové odmítají dělat předpovědi na dobu delší než tři - čtyři dny dopředu. Delší předpovědi počasí jsou prý nevědecké a nemožné. Je-li tomu tak, je titulek Lidových novin zcela nezodpovědná spekulace.

    Na nebezpečí vážného poškození zraku při pohledu do slunce

    během zatmění 11. srpna nikdo příliš neupozorňuje. Jen aby pak nebyly české nemocnice postiženy invazí lidí s vážně poškozenýma očima.

    Pozoruhodnou předvídavost v tomto smyslu prokázala česká vláda. České mnisterstvo zdravotnictví konstatovalo, že žádná zvláštní aktivita, ať ohledně osvěty, nebo ohledně prevence vyvinuta nebyla. Jen aby někdo potom české ministerstvo zdravotnictví nežaloval, že opominulo svou povinnost varovat obyvatelstvo před vážnou možností poškození zraku.

    V Británii probíhá v tomto smyslu velmi intenzívní veřejná debata. Odborníci varují, že většina skel, brýlí proti slunci i jiných stínítek je naprosto nedostatečná a že hrozí vážné nebezpečí, že po zatmění budou v každé zemi velké počty lidí s poškozenýma očima, budou-li se dívat do slunce.

    Nejbezpečnější způsob, jak se dívat na zatmění, je udělat si dírku do papíru a slunce promítat na jiný papír.

    Rasismus Mladé fronty Dnes

    Nedostatek informovanosti i invence redakčních komentářů Mladé fronty Dnes je známý. Takže nepřekvapí, že v tradici tohoto omezeného listu pokračuje v pondělí i redaktor Tomáš Marek, když - snad v dobré víře - rozumuje o emigraci českých Romů do západních zemí.

    Marek píše:

    "Lidé, kteří chtějí žít podobně nebo stejně jako jejich o něco více bílí spoluobčané, narážejí každou chvíli na opravdu tupý malý rasismus. Nedostanou místo, protože většina zaměstnavatelů nechce riskovat a dát práci příslušníkovi národa se špatnou pověstí. Rom v obleku vyvolá u houfu školáků stejný poprask jako pop star. Jen puberťačkám nepodepisuje lýtka, ale z metra ho vyprovodí nějaká vtipnost jako 'Ses měl umejt, než ses voblík.)

    [Tento důvod] emigrace [je chápán] jako důvod ekonomický, není v nich onen silný a hluboký ideový rasismus...

    Vy si snad děláte legraci, pane Marek. "Vtipnost", jako "Ses měl umejt, než ses voblík"? že by nebyl rasismus? Až člověku zatrne.

    Vymlouvají-li se západní vlády (třeba britská), že lidi, emigrující z Čech, neutíkají údajně před rasistickým útlakem, není to proto, že by nevěděli, že je v ČR rasismus, ale protože je jim to jedno.

    Negramatická redakční práce Mladé fronty Dnes

    Karol Wolf ve svém komentáři k Impulsu 99 (těžce uvažujících a banálně rozumujících komentářů k této nejasné iniciativě přinesly začátkem týdne noviny mnoho, mnoho) znovu hyperkorektně zneužívá výrazu Je pravdou...

    Česky se ale normálně říká Je pravda a výše zmíněné trapné hyperkorektnosti používají jen lidi, jimž chybí základní povědomí o české gramatice. Prostě primitivismus vládne i mezi lidmi, kteří se považují za intelektuály.

    Mladá fronta Dnes však není tyto jazykové primitivismy s to korigovat - dokonce jeden z nich ve Wolfově článku vyčlenila do tučného titulku:

    Pravdou je to, že Impuls 99 je úplně normálním jevem, který patří do svobodné společnosti stejně jako burza a kapitálový trh

    V Právu odpovídá ministr školství na otázky Jindřicha Gintera bohorovně

    V rozhovoru se ministr školství Zeman snaží na Ginterovy otázky odpovědět co nejmlčenlivěji a co nejnevstřícněji. Posuďte tuto Ginterovu otázku a Zemanovu odpověď:

  • Značný rozruch způsobil podvod s přijímacími testy na pražskou právnickou fakultu. Přestože nemůže ministerstvo přímo zasahovat do chodu vysokých škol, nemělo by ale prostřednictvím akreditační komise vyvíjet větší tlak na to, aby byly přijímací zkoušky objektivnější?

    Ministr školství Zeman: Ano. Akreditaci určitých oborů na vysokých školách je možno vázat na úpravu přijímacího řízení.

    A co z toho vyplývá? Zeman, zdá se nám, si koleduje. Má máslo na hlavě v důsledku toho, že po skandálu s přijímacími zkouškami na právnické fakultě UK zůstalo zcela v nečinnosti, jako by se ho to netýkalo, ministr naprosto nepocítil nutnost ujistit veřejnost, že udělá vše, co je v jeho silách, aby byl jeho rezort čistý od podvodů, a nyní se vyhýbá odpovědím v novinových rozhovorech úsečnými formálními větami.

    V Ginterově rozhovoru s ministrem školství se také hovořilo o zavádění státní maturity, která by měla být od roku 2001/2002 povinná pro všechny maturanty. Už se ale nikdo nezmínil o tom, zda ministerstvo nějak zaručí, aby byly výsledky maturit celostátně srovnatelné. Budou i nadále muset čeští maturanti dělat na vysokých školách podvodné a irelevantní přijímací zkoušky?

    Mnozí se děsí z toho, že nová centrální "státní maturita" chce zavést také zkoušku z matematiky. Mohou ovšem, tak jako v Británii, existovat různé úrovně matematických zkoušek - jedna pro humanitní obory, jiná pro obory technické.

    A co mechanické memorování na většině škol, a co nízká úroveň vysokoškolských učitelů v ČR?

    Rozhovor s ministrem školství v Právu byl příliš krátký a většinu naléhavých, závažných otázek pominul.

    Jan Čulík



  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|