úterý 17. srpna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled událostí Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby Televize Nova a politické vlivy:
  • Kdo poskytl nové televizi Nova vlastně úvěr? Ekologie v ČR a doprava:
  • Výstavba moravské dálnice D - 47 zahlcena další vlnou kritiky (Miroslav Hruška) Ostrakizace:
  • AIDS v ČR (Lubomír Doležal, Radiožurnál) Co s vinou komunistů?
  • Promlčení snad, ale prominutí určitě ne (Jan Hurych) Kosovo a mezinárodní strategie:
  • Pokračování etnického násilí v Kosovu je pro Evropu neúnosným rizikem (Dana Cihelková) Fejeton:
  • Zatmění v České televizi (Dana Cihelková)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Zatmění v České televizi

    (Fejeton)

    Dana Cihelková

    Už týden před 11. srpnem se nechali čeští televizní baviči slyšet, že slavný prorok Nostradamus prý na tento den předpověděl konec světa. Když totéž s vážnou tváří zopakovali jejich kolegové moderátoři, nedalo mi to, abych se do Nostradamových Centurií nepodívala, zda náhodou není "na tomto šprochu, pravdy trochu". Kromě čtyřverší, oznamujícího, že v sedmém měsíci roku 1999 má sestoupit z nebe na zem "Král hrůzy", jsem se o tomto baviči předpovězeném konci světa nedočetla nic. Podle jiné centurie, tvrdící, že by se tato událost měla stát na čtyřicátém pátém stupni (druhá souřadnice v centurii chybí) a za efektů připomínajících plány generálů typu "Sodoma Gomora", se však rovněž nedalo k závěru o konci světa dospět.

    A tak z čiré zvědavosti jsem si otevřela atlas světa a hledala. Můj prst se zastavil u Bělehradu. Je sice pravda, že ten si v důsledku bombardování ještě nedávno užíval svého "Krále hrůzy" více než dost, ale jak víme, ke konci světa to nevedlo, a dá - li Bůh politikům více rozumu, ani nepovede. Rusové tak i tak dospěli k závěru, že je jim milejší otevřený měšec MMF a přízeň G7, než nějaký Miloševič.

    A tak můj prst putoval po mapě dál na východ, až narazil na Čečensko a Dagestán. V oblasti se sice nachází město "Groznyj", což znamená "Hrozný" a mohlo by mít k Nostradamem předpovězenému "Králi hrůzy" blízko, alespoň, co do významu slova, ale to bylo asi tak vše. Nicméně, když čečenští polní velitelé usoudili, že by svou zájmovou sféru měli rozšířit o zmíněný Dagestán, do zatmění Slunce ještě scházelo několik dnů a čeští baviči neopomenuli jedinou příležitost, jak tuto událost, jak jinak než s notnou dávkou ironie zdramatizovat.

    Nicméně, podívejme se, o co vlastně v této oblasti jde. Jak už to v našem milém světě chodí, ani kuře nehrabe jen tak, pro radost a tudíž ani polní velitelé Basajev a Chattab nevytáhli do svaté války proti nevěřícím "ďaurům" jen tak, z pouhé lásky k Allahovi. Jde jim totiž o ropná pole a ne ledajaká. Tamnější "Azuri ropa" patří mezi nejkvalitnější na světě a tak není divu, že ani Rusové nemíní couvnout, obzvláště když jejich státní kasa je pustá jak Nogajská poušť.

    Vraťme se však ke dni zatmění a naší informovanosti. Po řadě kritických připomínek se sice objevilo několik zasvěcených výkladů o nebezpečí, hrozícím z přímého pohledu do Slunce a zaznělo dokonce několik rad, jak si chránit oči, ale to bylo asi tak vše. Kromě hvězdáren, které se ujaly funkce "neviditelné ruky trhu" a prodávaly za rozumnou cenu příslušné brýle, samotný trh jaksi selhal. Možná i proto, že trhovci neviděli mezi zatměním Slunce a zatměním rozumu žádný rozdíl. Zatmění jako zatmění. A tak mi nezbylo nic jiného než oželet příslušně bezpečné brýle a poohlédnout se po svářečském sklíčku.

    Krátce po dvanácté jsem se usadila na střeše a jala se pozorovat televizními baviči předpovězený konec světa. Byla to vskutku zajímavá a poučná podívaná. Jelikož jsem tento jev pozorovala kousek za Prahou, měla jsem štěstí a okamžik největšího zatmění jsem si mohla plně vychutnat. V domnění, že televize na příznivce přírodních jevů nezapomněla, jsem se pak usadila před obrazovkou. Zatímco zahraniční studia v přímém přenosu servírovala svým divákům průběh zatmění od Anglie po Turecko, v naší televizi jsem se od bavičů pouze dozvěděla, že konec světa se "chvála Bohu" nekonal a konat nebude. Pouze na ČT se milostivě uvolili poskytnou divákům několik jednominutových vstupů, servírujících tuto podívanou jako špatnou reklamu na opalovací krém.

    Jelikož v českých mediálních luzích a hájích se nemasírují mozky nic netušících diváků jen tak pro nic a za nic, zamyslela jsem se, proč se "bavičská mašinérie" vůbec angažovala a vypouštěla téměř týden veskrze vymyšlené bubáky o konci světa a pak se svým vlastním výmyslům posmívala. Je dost důvodů obávat se, že tato komedie spíše než čímkoli jiným byla výrazem špatného svědomí. Koncem světa totiž nestrašil Nostradamus, ale zcela oprávněně touto hrozbou straší nejen ekologové.

    Naše civilizace se ocitla na křižovatce nejen z důvodů kácení deštných pralesů a drancování přírodních zdrojů, ale také z důvodů totální devastace civilizačních hodnot. To je fakt, který už přináší své neblahé ovoce, nahánějící nejhůře postiženým zemím více utrpení, než sliboval Nostradamus ve svých centuriích. Není tudíž nic snadnějšího než hodit vše do jednoho pytle s Nostradamem, zamixovat a pak to předhodit občanům jako blábol chorých mozků. Samozřejmě, že v tom pytli se měli ocitnout všichni nespokojenci, včetně těch, kteří by se z pozice racionality vědy odvážili tvrdit, že stávající vývoj naší civilizace vede do záhuby.

    Války byly přece odjakživa, kradlo a vraždilo se také odjakživa, tak nač se vzrušovat, obzvláště, když naši televizní baviči bezpečně dokázali, že Nostradamus se "opět" netrefil a netrefili se ani jiní proroci. Proč si tedy máme nechat kazit dobré zažívání nějakými "ekology" a všelijakými "fanatiky"? Pryč s nimi! Na pravdu zde máme přece posvěcené elity a vůbec, naší dobrou "českou cestu" si nenecháme nikým rozvracet!

    Tady bychom mohli naše rozjímání o zatmění Slunce a některých mozků ukončit, jenže stalo se pak něco, co vzbudilo patřičnou pozornost světa. Ruští generálové usoudili, že už mají těch Čečenců více než dost a 13. srpna v pátek zahájili ofenzívu s pohrůžkou, že když to bude nutné, na hranicích Dagestánu se nezastaví. S ohledem na ropné zájmy by zajisté přivítali "konečné řešení".

    Je nerozhodné, zda právě to měl Nostradamus na mysli (přepočet z juliánského na gregoriánský kalendář totiž poukazuje právě na toto datum), nebo jde o zlomyslnou náhodu v čase a souřadnicích, zrovna tak je nerozhodné, zda někdo na proroky věří nebo se spoléhá na logiku historického vývoje.

    Faktem totiž zůstává, že si dříve nebo později na "Armageddon" dokážeme klidně zadělat sami i bez Nostradama a bez zatmění Slunce. O případné šťouraly, ekology a moralisty se zajisté včas postarají čeští televizní baviči.


    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|