Britské listy


středa 30. května

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Porušování lidských práv:
  • Slovensko zamýšlí nevydávat pasy Romům, kteří chtějí emigrovat - americký Helsinský výbor to odsuzuje Česká televize:
  • Vánoční televizní rebelie téměř po půl roce: Učme se samostatně myslet na základě věcných argumentů (Jana Dědečková na semináři FAMU)
  • Hodnocení televizních zaměstnanců nebyla novinka Hodačova projektu (Nikolaj Savický, Česká televize)
  • Nikolaji Savickému: Na možnost zjišťování, jak kdo pracuje, se v ČT vždy dívali s hrůzou(Jan Čulík, šok) Rasismus:
  • Rasové nepokoje v britském Oldhamu Jazyk, internet a média:
  • Povedou počítačové technologické změny k rozšíření angličtiny nebo jiných jazyků? (MIT Technology Review) Lidská práva:
  • Euroatlantické hodnoty a "naše" Turecko (J.Dvořák) Ještě o Jiřím Szutovi a Fabianu Golgovi:
  • Zkouška čtenářů Britských listů Fabianem Golgem, aneb Kam kráčíte „mé“ Britské listy? (Jan Paul)
  • Odpověď Janu Paulovi: Možná jsem se mýlil (Jan Čulík)
  • Debata o týraných dětech anebo o Fabianu Golgovi? (Marketa Mezlíková-Moore) Reakce z Národní galerie:
  • Nerozumím, proč vás zajímá výpověď neschopného pracovníka (Naděžda Blažíčková-Horová, vysvětlení JČ) Oznámení společnosti CME:
  • Vrchní soud potvrdil, že Železný nesmí nakládat se svým podílem v CET 21



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Rasové nepokoje v britském Oldhamu

    Tony Blair zdůraznil: "Svět se v současnosti sbližuje a společnosti po celém světě se dnes stávají mnohorasovými společnostmi. To neznamená, že by se lidi měli vzdát své totožnosti, své vlastní kultury, své vlastní tradice anebo svého vlastního náboženství. Znamená to ale, že musejí spolu žít v duchu snášenlivosti."

    O minulém "dlouhém víkendu", kdy se slavily svatodušní svátky (pondělí byl v Británii také volný den) došlo v Oldhamu v Manchesteru k vážným rasovým nepokojům.

    Podle svědectví místních lidí vznikly tyto rozsáhlé nepokoje z nevýznamné potyčky nedaleko Good Taste chip shopu (obchodu, který prodává tradiční anglické jídlo fish and chips) na rohu Salford Street a Roundthorn Road v Glodwicku. Došlo tam prý k potyčce mezi dvěma mladíky - jeden byl běloch, druhý Asiat. Netrvalo to dlouho, ale hned poté následovaly útoku skupiny bílých mladíků na místní lidi, domovy a obchody. To pak vedlo k násilným demonstracím 500 asijských mladíků, kteří bojovali s policií vybavenou proti násilnostem štíty a helmami.

    Rasové napětí doutnalo v Oldhamu už dlouhé měsíce. Tvrdilo se tam - asijská komunita to ovšem popírala - že jsou tam oblasti, do nichž běloch nemůže vstoupit.

    Nepokoje začaly v sobotu večer nedlouho po dvacáté hodině.

    "Taxíkem přijelo pár bělochů a tři bílí kluci šli do chip shopu," svědčil devatenáctiletý Kenny Wall, který bydlí v Salford Street. "Tři asijští kluci jim začali nadávat ´bílé svině´ a začali je bít. Běloši se pak vrátili domů a asijští kluci jim začali tlouct na domovní dveře. A pak to všechno začalo a lidi museli jít domů a zamknout se tam."

    Jiní svědci také potvrdili, že nepokoje začaly potyčkou. Ale uvedli, že jakmile potyčka skončila, matka jednoho bělošského chlapce kamsi telefonovala mobilním telefonem a brzo poté přijela dvě auta s asi 10 patnácti až osmnáctiletými bělochy.

    "Hodili cihlu do okna domu, kde bydlí těhotná žena," uvedli svědci. "Rozbili okno i ve vedlejším domě."

    "Děti si hráli v ulicích," řekl jeden bělošský místní obyvatel. "Náhle přijeli tito bělošští chlapci - bez varování. Začali děti honit a házet po nich kamením. Má pětiletá dcera z toho byla naprosto zničená."

    Zprávy o nepokojích se rychle rozšířily prostřednictvím mobilních telefonů mezi mladými asijskými muži žijícími v této čtvrti. Zmocnili se nákupních vozíků z blízkého supermarketu, zapalovali automobily a než je obklopila policie, zaútočili na čtyři hostince. Posléze byl vypálen asijský supermarket, vyhořely i kanceláře místních novin a na ulicích byly zapalovány barikády z nábytku a z pneumatik.

    "Tohle se chystalo vybuchnout už dva roky," konstatovala místní aktivistka, když líčil incidenty, které vedly k nepokojům.

    Mnoho místních Asijců bylo velmi znepokojeno policejními statistikami, podle nichž tvořili běloši šedesát procent údajných obětí 572 rasistických zločinů, k nimž došlo v této čtvrti. Aktivistka argumentovala, že Asijci o rasových útocích neinformují policii. "Asijská komunita nemá v policii důvěru, protože nevěří, že policisté zasáhnou."

    V dubnu byl obžalován z rasově motivovaného útoku na šestasedmdesátiletého válečného veterána Waltera Chamberlaina asijský mladík, ale jeho rodina popírá, že šlo o rasově motivovaný trestný čin.

    Situaci by mohlo vyřešit větší množství policistů asijského původu

    Vzpomínáte na vynikající film East is East, Východ je Východ, napsal včera v deníku Guardian Martin Wainwright. V tom filmu hledá asijský hrdina manželky pro své syny a odveze je z Manchesteru to Bradfordu, který je, podle jeho nejmladšího syna, "plný Pákistánců". Tak je tomu i v Manchesteru, ale policie je tam dosud téměř úplně výlučně bělošská.

    V Bradfordu je to jiné. Je tomu už dva roky, co tamější policie dospěla do stádia, v němž se nyní rekrutuje téměř polovina všech jejích policistů pro zvláštní akce, jako jsou sportovní zápasy, rockové koncerty, atd. z asijské a afrokaribské komunity.

    Na tyto akce chodí spousta místních lidí a tiše zaznamenají, že tváře pod policejními helmami jsou v Bradfordu nyní právě tak často černé jako bílé. Tamější policie také drasticky zasáhla proti "lidové kultuře" ve svých řadách a energicky zakázala posměšné poznámky mezi policisty na adresu žen a nebělošských občanů.

    Informační kampaň bradfordské policie byla velmi posílena tím, že byl propuštěn policista, který se vyjádřil rasisticky o svém kolegovi asijského původu. Součástí přístupu bylo od policie přiznání viny - vedoucí představitelé tamější policie přiznali, že v policii existuje zakořeněný rasismus. Nedá se proti tomu argumentovat, přiznal velitel tamější policie - vzhledem k tomu, že podle statistik perlustrovali policisté v hrabství West Yorkshire čtyřikrát více osob z afro-karibské oblasti a dvakrát více Asijců než bělochů.

    Bradfordská policie také přijala nezávislou analýzu o nepokojích v tamější čtvrti Mannighamu, k nimž došlo v roce 1995 ve velmi podobném měřítku jako nyní v Oldhamu. Zpráva zjistila, že příliš mnoho policistů zacházelo s mladými Asijci nepřátelsky a s pohrdáním. Situace není v Bradfordu růžová, ale porozumění v tamější komunitě existuje. Vyžaduje to policistu vysokého kalibru, aby porozuměl frustracím, které místní komunitu vedou k tomu, aby začala házet kamením a Molotovovými koktejly, argumentuje Martin Wainwright v Guardianu a dodává, že skutečně nejdůležitější je, aby v policii byli místní lidi, rekrutující se ze všech místních komunit.

    Tony Blair: za nepokoje mohou bělošští extremisté

    Premiér Tony Blair obvinil "zlovolné a zpátečnické motivy" bělošských extremistů za to, že vyvolaly o víkendu v Oldhamu rasové nepokoje, ale varoval asijskou mládež, že ani jí nebude prominuto porušování zákona

    "Stoprocentně podporujeme v otázce zákonnosti a v otázce rasových vztahů policii a jsem přesvědčen, že by problémy měly řešit i místní komunity. Ale nemyslím si, že jsou tyto rasové nepokoje typické pro rasové vztahy v dnešní Británii, protože je celkově soužití nejrůznějších ras v této zemi naprosto v pořádku," dodal Blair a pokračoval: "Faktem je, že policie v Oldhamu pracuje v oblasti rasových vztahů velmi efektivně. Násilí v žádné formě nelze omlouvat. Možná existuje celá řada skrytých důvodů, ale nejzjevnějším důvodem je to, že existují lidé, kteří chtějí vždycky využívat každého problému."

    Blair zdůraznil, že "svět se v současnosti sbližuje a společnosti po celém světě se dnes stávají mnohorasovými společnostmi. To neznamená, že by se lidi měli vzdát své totožnosti, své vlastní kultury, své vlastní tradice anebo svého vlastního náboženství. Znamená to ale, že musejí spolu žít v duchu snášenlivosti."

    Blair dodal: "Budu o takovouto společnost usilovat, protože nakonec to, co lidi spojuje, je daleko důležitější než to, co je rozděluje."

    V rozhovoru Blair mimochodem také připustil, že veřejné služby jsou v Británii mnohdy daleko horší než v jiných evropských zemích, ale dodal: "Musíte dávat pozor, abyste nepřeháněli. Máme v Británii tendenci říkat, že je tady všechno naprosto špatné. Mohl bych vás ale vzít do zanedbaných částí měst v  Německu nebo ve Francii, které vůbec nevypadají jako Champs-Elysée."

    Šéf BNP Nick Griffin odmítl obvinění, že jeho strana záměrně vyvolává v Oldhamu rasové napětí. Konstatoval to po třech dnech násilností, během nichž bylo celkem zatčeno 49 osob.

    Griffin kandiduje v Oldhamu za BNP v blížících se britských všeobecných volbách.

    Policie v Oldhamu obviňuje právě extrémně pravicové skupiny, že využívaly napětí mezi bělochy a Asijci ve městě - zejména lidmi původem z Pákistánu, Kašmíru a z Bangladéše.

    Šéf místní policie konstatoval, že policie využila všech prostředků k zastavení násilí. Doufal, že se podrobně zkoumají videozáznamy a že hodně lidí bude v nadcházejících dnech zatčeno.

    Během sporadického násilí ještě v noci na pondělí házelo asi 40 bělošských mladíků na policisty cihly a spouštělo proti nim popelnice ve snaze dostat se do asijské oblasti. Ještě tehdy byly poškozeny některé domy a byty a do obchodu s automobily byl vhozen Molotovův koktejl.

    "Multikulturalismus škodí"

    Většina lidí by pravděpodobně souhlasila, že vztahy mezi rasami jsou v Británii dobré a neustále se zlepšují, argumentovala včera v deníku Guardian komentátorka pravicového Daily Telegraphu Minette Marrinová. Podle Ústavu pro sociální a ekonomický výzkum má Británie nejvyšší procento mezirasových partnerských a manželských vztahů na světě a to je jistě velmi dobrou známkou skutečné integrace. Při nedávné diskusi, která se vysílala na BBC World Service souhlasilo většinou černošské publikum, že je bezpochyby pro člověka z etnické menšiny Londýn jedním z nejpříjemnějších míst k životu.

    Bylo by předčasné argumentovat, že je Británie multirasovou společností. To platí jen v některých městech, ale celkově nepřesahuje počet etnických menšin v Británii šest procent. Británie se však postupně velmi úspěšně stává mnohorasovou společností, avšak, argumentuje Minette Marrinová, jednou z největších překážek dobrých rasových vztahů je multikulturalismus.

    Multikulturalismus podporuje rasismus. Vyvolává zmatek, antipatie a šikanování: podporuje rozdíly mezi lidmi a zabraňuje lidem, aby u nich vznikla sdílená britská totožnost.

    Multikulturalismus je představa, že všechny kultury mají stejnou hodnotou a zaslouží si stejný respekt - což je pochopitelná reakce na zmatek masové migrace. Bohužel je však dnes multikulturalismus plný znepokojení ohledně rasových vztahů - říci otevřeně, že je někdo proti multikulturalismu, se považuje za přiznání k rasismu. To je absurdní. Rasa s tím nemá nic společného, doba, kdy rasa byla totéž jako kultura, je už dávno pryč. Jestliže si opravdu vážím hodnot své kultury, nemohu si stejně vážit jiné, pokud jsou její hodnoty v protikladu k mé kultuře. A v každém případě, na to, abychom mohli žít v souladu, musíme mít tolerantní všeobecnou, celkovou jednu kulturu. Už ji máme, je to kultura hostitelské země, avšak představa kultury hostitelské země je multikulturalisty odmítána jako supremacistická a rasistická. Lidi jsou pak zmatení a začínají se stydět za vlastní kulturu, aby nebyli označováni za rasisty.

    Multikulturalismus neustále oslavuje, jak se lidi od sebe odlišují. Jistěže je správné, aby každý dodržoval své tradice i svou víru, v rámci zákona a tradic této země. Často jsme ale svědky agresivního zdůrazňování etnických rozdílů, což neustále lidem připomíná, že se nějak odlišují. A nejhorší je, že tato oslava etnické rozrůzněnosti vynechává jednu etnickou tradici - anglickost, nebo obecněji - britskost.


    Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|