Britské listy


pondělí 13. srpna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Denisu Keefovi z britského velvyslanectví v Praze: Prolhaná Británie:
  • Británie pokrytecky tvrdí, že podporuje Kurdy, ale zabouchla před nimi dveře (Observer) Rasistické britské neimigrační kontroly:
  • Co jsem zažila v Doveru (čtenářka)
  • Ještě jednou o uprchlících (Michal Šejnoha) Ochrana osobních údajů:
  • Absence soukromí v elektronické éře: člověk ztratil kontrolu nad vlastním osobním příběhem Polemika:
  • Na obranu revolucionářů z pořadu Fakta (Fabiano Golgo, pozn. JČ) Microsoft:
  • Operační systém pro jednotný svět (rozhovor s Noamem Chomským)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Britské listy oslovují ty, kteří v České republice rozhodují. Britské listy talks to decision makers in the Czech Republic.

  • Britské listy vycházejí v Praze, v České republice. Vydává je stejnojmenné občanské sdružení se sídlem Slezská 56, 120 00 Praha 2 (IČO: 26519887). Britské listy is published in Prague, the Czech Republic, by the Britské Listy Association. ISSN 1213-1792.

  • Stanovy občanského sdružení jsou zde.

  • Šéfredaktorem je Jan Čulík (325 Kilmarnock Road, Glasgow G43 2DS, U.K.), značka JČ, stálý pražský redakční tým tvoří Tomáš Pecina (TP) a Štěpán Kotrba (koš, šok, ŠK). E-mailová adresa redakce je zde.

  • Britské listy vycházejí na serveru Internet Servisu.

  • Tady je minulé vydání Britských listů.

  • Use it or lose it. Chcete-li si deník udržet, inzerujte na  jeho stránkách. Zde je náš ceník i další informace.

    Co je nového v České republice

  • Tato sociálnědemokratická vláda se nezbavila komunistické paranoi ohledně nepřátelských diverzních center. Odchod českých Romů do zahraničí možná spoluorganizuje Evropské středisko Romů se sídlem v Mnichově, řekl včera v televizi Prima vicepremiér Pavel Rychetský. Tuto možnost podle něj šetří britské i české tajné služby... Ano, a i kdyby skutečně někdo Romům pomáhal se vystěhovat, co by na tom bylo špatného? Vždycky jsem se domníval, že politikové, tedy i náměstek premiéra, mají zastupovat zájmy všech skupin obyvatelstva, nikoliv se stavět proti určité etnické skupině v zájmu cizí mocnosti... Zakáže Pavel Rychetský Romům vycestovat z ČR, jako za komunismu? :) (JČ)

  • Česká republika poskytuje skandálně nízkému počtu žadatelů politický azyl. Doufejme, že se Češi nikdy nebudou muset znovu sami dožadovat o azyl v zahraničí... Počty žadatelů o azyl v České republice stále rostou, ale pouze zlomku žádostí úřady vyhoví (jistě to není za úplatek, JČ). Od začátku roku 1990 do poloviny letošního roku požádalo o azyl v České republice 44.422 cizinců, dostalo jej však jen 2088 z nich, tedy necelých pět procent žadatelů! Uvádí to statistika odboru azylové a migrační politiky ministerstvo vnitra. Zatímco za celý loňský rok požádalo o azyl zhruba 8700 lidí, za prvních šest měsíců letošního roku to již bylo 10.500. V roce 1999 úřady zaregistrovaly 7220 žadatelů a o rok dříve 4080. Letos azyl zatím získalo 57 lidí, loni to bylo 133. V roce 1999 české úřady udělily azyl v 79 případech. Hanba. (JČ)

  • Dotaz britské ambasádě: Na lístku, který jsme reprodukovali v pátečních Britských listech (viz též níže), není uvedeno, která osoba prošla rasovou prověrkou, jen předtištěný formulář s razítkem. Jak bylo zajištěno, aby si nedala předodbavit jiná osoba, než která lístek později předložila? (TP)

  • Sledovanost neklesá, radujme se. Ačkoli se toto slovo vyslovovalo po většinu doby na páteční tiskovce-prezentaci podzimního programového schématu České televize jen šeptem, vznášelo se nad přítomnými jako Bůh Otec nad vodami. ČT už dávno naspiruje na pozici televizní jedničky, ale zápolí o diváka, který pohrdl nabídkou TV Nova, s druhou televizní stanicí na komerčním trhu - to vše ovšem s vynaložením řádově vyšších nákladů.

    Navzdory tvrdé kritice Chmelíčkova vysílacího schématu je nové programové schéma prakticky totožné s předchozím, s tím rozdílem, že rozpočtové provizorium nutí ještě víc šetřit a dále omezovat objem vyráběných pořadů. ČT se tak definitivně stává "reprízovou televizí". Cíl, který přece jen z šéfů ČT vypadl, totiž dosáhnout v první polovině příštího roku třicetiprocentní podíl na televizním trhu - v součtu obou kanálů - se zdá být naprosto nereálný. Spíš bychom se mohli dočkat toho, že ČT prohraje soubor s Primou a bude soupeřem TV3 a HBO.

    Kvůli novele zákona o ČT se mění délka regionálního zpravodajství (jehož šéfem je Adam Komers) na 25 minut denně; vzhledem k jeho dosavadní otřesné kvalitě vzniká otázka, zda ještě půjde o televizi nebo o záměrné týrání televizního diváka. Rovněž byly mírně upraveny pozice některých pořadů v odpoledním bloku. Vše ostatní zůstalo při starém - což není nutné špatně, zbytečné přesuny pořadů vedou k dezorientaci diváků a k jejich ztrátě, jen se v tomto světle jeví jako poněkud nepatřičná tvrdá březnová kritika.

    Zeptali jsme se, proč stále nebyl opraven desetiminutový překryv mezi KlekánicíJedenadvacítkou (na tuto hrubou chybu, kterou by bylo možno odstranit bez jakýchokoli drastických zásahů do schématu, upozorňoval mj. Ivo Mathé). Petr Koliha vysvětlil, že oba pořady sleduje úplně jiný okruh diváků a proto není třeba jeden vázat na druhý, a Jiří Balvín připojil jízlivou poznámku, zdůrazňující, jak málo tazatel televizi rozumí. Inu, profíci... (TP)

  • „Žádné nohy, čtyři rohy, co to je?“ Ptá se posluchačů rádia Limonádový Joe inteligentní reklama a hned odpovídá: „Trvanlivé mléko se čtyřmi rohy!“ Že mě to hned nenapadlo, pomyslel jsem si a ubral jsem hlasitost své oblíbené stanice.“Děti, odměňte se za výsledky v minulém roce,“ žadoní hlas z rádia. „Koukám, že Penthouse má dobrou grafiku, tak já si ho teda koupím,“ blbý a blbější, blesklo mi hlavou a stále ubírám hlasitost.“Uááááh,“ dere se z reproduktorů,“co je k večeři? Nic,“ odpovídá příkře ženský hlas.“Vyprala jsi?“ doráží virtuální manžel.“Ne!“ odsekne manželka. “A televize také nefunguje, zavolej servis!“ kontruje muž. “Nemám mobil!“ křičí žena a nevšimne si, slepice, že má vedle sebe pevný telefon. “Herrrgot!“ burácí chlap z rádia, hérrrrgot, rozčílil jsem se a definitivně jsem vypnul svoji poslední oblíbenou stanici, která už se stejně nedala poslouchat. Třeba aktuální pořad Východiska je trapasem pro ty, kterým to jen trochu myslí. Jeho moderátorka a odbornice v jedné osobě není schopna říci souvisle rozvitou větu. Když už se jí to nakonec podaří, operuje slovními obraty, jejichž původ a význam nikdo nezná. Například tvrdí: “Děti trpí úrazmy“ anebo: „V našich zeměpisných šířkách se používá křik“. Asi měla na mysli, že se u nás na děti hodně křičí. Pořad je určený mladým lidem, ale moderátorka přesto mluví v nesrozumitelných pojmech: aspirační možnosti, multiplicita vztahů anebo disfunkční rodina. Vstávají mi vlasy na hlavě. Když už zdejší odborníci chtějí říci něco závažného, nedokáží to nakonec vyjádřit. Navíc paní moderátorko, kdo dnes může vědět, co je to nefunkční rodina, když mnozí z nás vůbec netuší, co je to rodina? Žádné nohy, čtyři rohy, co to je? Jan Paul

    Galerie Britských listů

  • Do fotogalerií jsme doplnili mnoho nových fotografií, mj. snímky, které Štěpán Kotrba pořídil ve spolupráci s Českým rozhlasem a které dokumentují jeho akci Africká odysea, narozeniny nosorožce v králodvorské ZOO, letecké záběry z východních Čech a fotografie parních lokomotiv, které nasnímal Tomáš Pecina v Lužné u Rakovníka. (TP)


    Hlavně nenápadně!

  • Zpřístupnili jsme galerii portrétů 42 "podivných postav", které za poslední rok doprovázejí různé pražské demonstrace.

  • Již několik týdnů je v provozu nové diskusní fórum BL. To je k dispozici zatím pouze pro prohlížeč Internet Explorer a pro Mozillu, na netscapové verzi se intenzivně pracuje. (TP)

  • Konto, kam je možné posílat příspěvky na investigativní práci Britských listů, je toto:

    Účet č. 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s.
    Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1 (na Ovocném trhu je oficiální sídlo banky, ale není tam klientské centrum.)

    Variabilní symbol pro příspěvky 2001 (ti, po nichž chce banka konstatní symbol, mohou použít 0558).

    Příspěvek lze složit (bez poplatku) na kterémkoli klientském centru banky:
       Brno, Jánská 1/3
       České Budějovice, Kanovnická 18 (podle věrohodných zpráv neexistuje)
       Hradec Hrálové, Rašínova tř. 1669
       Olomouc, K. Světlé 2
       Ostrava, Dlouhá 3
       Pardubice, 17. listopadu 238 (dtto)
       Plzeň, Šafaříkovy sady 5
       Praha, Václavské nám. 43
       Praha - Zlatý Anděl, Nádražní 23

    (Prosíme čtenáře, kteří přispěli nebo přispějí tímto způsobem v hotovosti, aby nás informovali e-mailem, kde a kdy částku zaplatili - připravujeme pro všechny sponzory malý, ale exkluzivní dárek a nechceme, aby o něj anonymní sponzoři přišli.)

  • TEMATICKÝ ARCHÍV BRITSKÝCH LISTŮ je na adrese http://www.britskelisty.cz/xz/.

  • Přehled anglicky napsaných článků od Jana Čulíka a  Andrewa Stroehleina o aktuálním vývoji v České republice najdete zdezde.

  • Hudba a zvuk - Každé úterý: Týdenní přílohu věnovanou vážné hudbě (archív textů i zvukových ukázek) píše a rediguje v Neviditelném psu Lubomír Fendrych na adrese http://pes.eunet.cz/hudba/hudba.htm.

  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz /prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britské listy.

  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a  hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).

  • Zde jsou užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku.

  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.


    Výběr textů z posledních dní:

  • Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|