Kulinární zvyklosti Čechů se mění?
V sobotu ráno v devět hodin jsem si pustil anglický rozhlas. Po zcela běžných, zprávách, věnovaných většinou domácí britské problematice či mezinárodní problematice (Irák), následovala najednou tato - poněkud absurdní - zpráva.
Kulinární zvyklosti v České republice se zlepšují, podle českého ministerstva zemědělství. Od pádu komunistického režimu poklesl objem konzumace potravin, obsahujících velké množství tuků. Ale, jak nás informuje Ray Furlong z Prahy, to neznamená, že se Češi vzdali veškerých svých nezdravých zvyklostí.
ČR patří v Evropě mezi země s nejvyšším výskytem srdečních chorob. Celá léta se neskládalo české jídlo z ničeho moc jiného, než z tlustého vepřového nebo z různých gulášů, k čemuž se podávaly těžké bramborové nebo chlebové knedlíky. V zimě byla k dispozici jen nakládaná zelenina.
Od pádu komunismu v roce 1989 se Češi postupně zbavují i kulinárních zvyklostí z komunistické éry. Čerstvá zelenina je nyní k dispozici po celý rok. Některé špatné zvyky však vymírají velmi pomalu. Východoevropané stále kouří daleko více než občané v západní Evropě. Češi nejsou výjimkou. Dalším faktorem je alkohol. V této oblasti Češi se zřejmě nevzdají svých minulých zvyků.