úterý 3. března

O B S A H

CO JE NOVÉHO V ČR:

  • Přehled aktuálních zpráv z České republiky: Velká Británie:
  • Má nevysvětlitelné chování Čechů nad hokejem má obdobu v nevysvětlitelném chování čtvrt miliónu Britů, kteří se o víkendu účastnili v Londýně demonstrace "v zájmu venkova"? (Jan Čulík) Sdělovací prostředky a svoboda projevu:
  • Mediální multimilionář Rupert Murdoch odmítl vydat memoáry britského politika, kritické vůči Číně.
  • Kultura zbabělství: Co je nutno dělat, abychom si zachovali svobodu (Timothy Garton Ash - článek velmi aktuální i pro nás)
  • Názory odjinud: Noviny a novináři v České republice (Z Fóra Neviditelného psa vybral Tomáš Pecina) Bohužel, ještě znovu to hokejové vítězství v Naganu:
  • "Jsme hrdí vlastenci!!" Tři články čtenářů deníku Slovo (3.3.1998) kritizující Jana Čulíka za to, že odmítl přehnané české hokejové nadšení
  • K článku o hokejistech od Dannyho Novotného /Jiří Jírovec)
  • Hokej na prodej aneb pan Jírovec nás klame (Danny Novotný)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Adresa Britských listů je zde.
  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University)
  • Časopis Neviditelný pes, který vydává Ondřej Neff, je na adrese http://pes.eunet.cz.

    Co je nového v České republice

  • Podle Josefa Luxe se prý čeští zemědělci nemusejí bát vstupu do Evropské unie, protože je prý české zemědělství ve vztahu k EU ve výhodném postavení, neboť v ČR jsou nižší ceny a vyšší koncentrace výroby. "Zemědělci v Evropské unii už dnes mají špatný spánek a mají oprávněné obavy z naší konkurenceschopnosti," uvedl Lux. - (Mám o tom velké pochybnosti. Zemědělství v Evropské unii je v současnosti hypermoderní. Jsou to doslova technické továrny, obhospodařující velké lány, obří výrobu obilovin, atd. Bylo by dobré, kdyby pan Lux konkrétně dokázal, že čeští zemědělci budou skutečně schopni západoevropské zemědělce převálcovat.) - Česká vláda včera projednávala čtyřiadvacet dokumentů obsahujících vyjednávací postavení ČR pro vstup do EU, mj. v ekonomice, bankovnictví, měnové a obchodní politice, zemědělství, průmyslu, energetice, dopravě a spojích. O těchto věcech by se mělo v ČR nyní velmi podrobně a velmi seriózně hovořit. Je to úkol pro Jakuba Puchalského, aby Česká televize vysvětlovala lidem zajímavou a přístupnou formou, co pro ně vstup do EU bude znamenat. - Pro západoevropské země to bude znamenat zrušení některých dotací. Už nyní se vyskytují alarmující články v britském tisku, které firmy či kulturní instituce zkrachují, protože přijdou v důsledku rozšiřování EU do střední Evropy o dotace z Bruselu.

  • Brusel připravuje odvetu vůči ČR za to, že zavedla kvótu na dovoz jablek ze zemí Evropské unie. Evropská komise sestavila seznam zemědělských produktů, které mají být postiženy. "Snažíme se o srovnatelnou odpověď," řekl britskému listu Financial Times jeden z činitelů EU a pokračoval: "Jestliže se Češi snaží vstoupit do EU, je dost překvapivé, že zavedli opatření, která jsou zacílena výlučně na nás."

  • Romové v ČR v posledních dnech čtyřikrát zaútočili proti skupině bílých obyvatel. Ve dvou případech napadli uniformované policisty. Dva dny poté, co Romové ohrožovali v Moravské Třebové čtyři uniformované policisty, napadla hlídku městské policie v neděli v Bílině na Teplicku skupina Romů, která lehce zranila dva strážníky. Romové se kromě útoku na veřejného činitele prý také dopustili hanobení národa, rasy a přesvědčení, protože strážníky častovali nadávkami typu "bílé svině". Třetí incident se odehrál v Jablonci nad Nisou, kde koncem minulého týdne zbilo šest Romů číšníka v jablonecké restauraci U papouška. "S výkřiky - ty bílá svině, my tě zabijeme - se na mě vrhli, kopali do mě a mlátili mě. Podařilo se mi utéci. Později jsem ale dostal vztek, vrátil jsem se a rozmlátil jsem jim okna," (!) řekl napadený číšník. V  Břeclavi napadli Romové v  sobotu v restauraci Trip na hlavním nádraží devět skinheadů. Incident prý vznikl po konfliktu s bílou dívkou, která rozbila Romům kamenem okna. Je zcela zjevné, že hněv v romské komunitě sílí. Čtveřici Romů, kteří měli v noci na pátek v Moravské Třebové zaútočit na policisty v civilu, hrozí nyní až pětileté vězení. - Okolnosti, za nichž k romským útokům došlo, jsou podle těchto informací českých sdělovacích prostředků dosti pochybné. Žádné trestné činy však nemohou být tolerovány, ať je spáchá kdokoliv. Zajímavé by ale bylo zjišťování motivace k romským útokům.

  • K odchodu do zahraničí se rozhodla část komunity olašských Romů, žijících v Ostravě a Opavě. Mezi nimi jsou i příbuzní šestadvacetileté Heleny Bihariové, která zahynula ve Vrchlabí po útoku tří mladíků, kteří ji nejprve brutálně napadli a pak shodili do studené rozbouřené řeky. Romové se chtějí v tomto týdnu obrátit na americké velvyslanectví se žádostí o politický azyl. "Nechceme odjíždět do nejistoty a pak se vracet domů, kde už nebudeme mít kde bydlet," řekl Josef Stojka, bratranec zavražděné Heleny Bihariové, který je rozhodnut získat pro romské rodiny azyl v některé z demokratických zemí diplomatickou cestou. Poslední rasová vražda podle něj Romy opět přesvědčila o tom, že stát je dostatečně nechrání před útoky bílých, diskriminujících Romy pro odlišnou barvu pleti. Romů se podle Stojky dotklo, jak některá média informovala o vrchlabské vraždě. Zdůrazňovala prý to, že šlo o ženu, která kradla, jako by to byla omluva pro brutální čin. "Trestní řád platí pro všechny stejně, ale my jsme okolím trestáni i pro svou příslušnost k jinému etniku." Romové prý musí podle jeho slov už kvůli památce zavražděné ženy demonstrovat svým odchodem z České republiky otevřený rasismus, který zde je. Proto chtějí apelovat na vládu USA i na Evropskou unii, aby Česká republika nebyla přijata do NATO a Evropského společenství. "Je to velká zodpovědnost. Jestliže říkají, že máme demokracii, pak tu nesmí být oběti jen proto, že jsme černí," řekl Stojka.

  • Poslankyně ČSSD Hana Orgoniková navrhuje novelu zákona o státní sociální podpoře, podle níž by se měl zvýšit státní příspěvek na výživu dítěte, o které se starají pěstouni, který je dosud ostudně malý. Na výchovu jednoho dítěte v domově důchodců, bez rodiny, vydává idiotský stát 150 000 korun. Na výchovu dítěte v rodině, v pěstounské péči jen 30 000 korun. Jací hlupáci v parlamentě toto otřesné ustanovení schválili? Kéž by byla možnost, že by se jim za jejich hloupost děti vychovávané v ústavech a ne v rodinách mohly jednou pomstít. Ukázkou nezájmu o děti v ústavní výchově byl i sněmovnou schválený návrh zákona o rodině. Český stát je krutý. - Návrh poslankyně Orgonikové by měl také změnit pozoruhodné ustanovení, podle něhož nemá rodina národ na žádné sociální dávky, pokud adoptovala anebo přijala do pěstounské péče dítě s cizí státní příslušností (tedy třeba formálně slovenského Roma) bez trvalého pobytu v ČR. PROČ ASI byl takto nelidský zákon schválen? - Britské listy na něj upozorňují už delší dobu, viz tento rozhovor s ředitelkou Fondu ohrožených dětí Marií Vodičkovoupřípad Pavlíny Giňové, kterou adoptovala rodina Petirových, a pomstou za to jim místní úřady sebraly sociální dávky i pro jejich vlastního syna.

  • Lux řekl, že KDU-ČSL žádné znárodňování nechystá. Vadilo mu, že z "vynikající" víkendové konference se do sdělovacích prostředků dostala jen tato poněkud prý zkreslená informace o znárodňování. Podle Luxe hovořil na konferenci jeden z diskutujících o tom, že stát jako významný vlastník by měl lépe vykonávat svá vlastnická práva. Podle tohoto řečníka může nastat situace, kdy stát jako vlastník v případě, že podnik hospodaří špatně, může jako jednu z možných variant zvolit navýšení jmění. Připomněl, že tento postup byl již v minulosti zvolen například u  brněnského podniku Zetor. "Tato úvaha je legitimní a bude předmětem dalších seriózních diskusí," řekl Lux.

  • Sto čtyřicet zaměstnanců začalo včera znovu pracovat v kladenské Poldi poté, co část hutního gigantu začátkem února za dvě stě miliónů korun koupila a. s. Ferra.

  • Klaus nechápe, že působení jeho manželky Lívie ve dozorčí radě státem kontrolovaného podniku ČEZ bylo střetem zájmů". Řekl to v rozhovoru na stanici Frekvence 1 a připustil, že mezi ukončením jeho premiérské funkce a nezvolením Lívie do dozorčí rady ČEZu asi byla souvislost. Označil to za "úsměvné" a "zajímavé".

  • Železničářské odbory nesouhlasí s vládním postupem při restrukturalizaci a privatizaci železnic. Premiér Tošovský však s nimi o tom nechce jednat, zřejmě bude s předsedou Odborového sdružení železničářů Jaromírem Duškem jednat Josef Lux.

  • Doporučení.. Aktuální číslo týdeníku Respekt přineslo relativně velmi dobře informovaný a napsaný článek o situaci televize Nova a jejím obrovském, nekontrolovaném vlivu na českou společnost. Článek, který zjevně vznikl ve spolupráci s významným odborníkem na českou televizní problematiku, dr. Milanem Šmídem, je na této adrese. V Britských listech se psalo o televizi Nova mnohokrát, a některá fakta a argumenty nyní otištěné v týdeníku Respekt byly nejprve zveřejněny v BL.

  • Upozornění. Na článek Jana Čulíka "Zástupné jásání nad hokejovým vítězstvím" (Britské listy 23.2. 1998, ve zkrácené verzi Slovo 24.2.) otiskl deník Slovo z 3.3. čtyři velmi emocionální, záporné čtenářské reakce. Například pan Baďura z Hané píše:

    Mé babičce je 83 let, dívala se na hokej a brečela u toho. A nebudeme si nic nalhávat, naměkko jsme byli všichni. Až budeme v osmdesáti letech vzpomínat na uplynulé roky, možná si nevzpomeneme, kdo velel které straně, kdo vedl jaké ministerstvo, ale ty fantastické chvíle z Nagana si budeme pamatovat do smrti. Říkejte si, co chcete, kárejte, moralizujte, ale pro náš národ to skutečně po několik dnů byla ta nejdůležitější věc na světě. Ale jak už to bývá, on se vždycky někdo najde, kdo chce ostatním zkazit radost, jen aby byl originální za každou cenu. Pane Čulíku, přeji vám, abyste jednou prožil něco, co by vás chytlo za srdce, jako drtivou většinu z nás hokej. Stojí to za to. Loučím se s infantilním, hloupým a krásným: Kdo neskáče, není Čech, hop, hop, hop!

    Aleš BAĎURA, Náměšť na Hané

    V plném znění si můžete dopisy přečíst ke konci dnešních Britských listů. - Dopisy jsou svědectvím, jak naprosto bezbrannými obětmi reklamního tlaku a nekritického zpravodajství českých médií se někdy stávají čeští občané. Emoce vládnou nad racionální úvahou. - Už jsem se domníval, že je snad záležitost toho hokeje odbytá a uzavřená, ale zřejmě ne. Politický a společenský diskurs bude nutno nyní vést na této úrovni? JČ


    Výběr textů z posledních dní:

  • Využijme vlasteneckého vítězství "zlatých hochů z Nagana" k propagaci českých výrobků v zahraničí (Jan Čulík)
  • První dvě romské rodiny dostaly v Británii asyl - rozhovor s britskou odbornicí na přistěhovaleckou problematiku (Jan Čulík)
  • Ukradené Fronta, ukradené Právo (Jiří Vančura, Listy č. 1/1998)
  • Ještě k tomu hokeji: Bij Slováka do hlavy a jiné poznámky (Jiří Jírovec)
  • Britská vláda usiluje o stimulování vzdělávací revoluce, aby země ekonomicky přežila. Co vláda česká? (Jan Čulík)
  • Prestiž BBC pramení z neposkvrněné historie a jasné vize (Ivan Kytka
  • Dvojí ceny pro domácí a pro cizince: Jděte do muzea (Andrew Stroehlein)
  • Zástupné jásání nad hokejovým vítězstvím v  Naganu (Jan Čulík)
  • Západ má zájem o Irák kvůli jeho ropě - proč to nikdo neřekne nahlas? (Independent on Sunday)
  • Další český skandál: počkejte, neobracejte stránku (Andrew Stroehlein)
  • Nemocní a umírající v bagdádských nemocnicích - otřesná reportáž listu Guardian
  • O popravě Karly Faye Tuckerové v Texasu: Přestaňte se chovat jako lidi (Jiří Jírovec)
  • Napsala to ČTK, tak to musí být pravda (Andrew Stroehlein)
  • Umořme Saddáma Husajna ofenzívou bohatého kapitalismu, nikoliv ekonomickými sankcemi a nesmyslnými leteckými útoky (The Times)
  • Přijetí středoevropských zemí do NATO by nemělo být automatické (Los Angeles Times)
  • USA a Británie se před půl druhým rokem pokusily o atentát proti Saddámovi - a další analýzy postoje Západu vůči Iráku
  • Česko-německé vztahy: k příspěvkům Matthiase Roesera. Jde o kompetenci české vlády (Jiří Jírovec)
  • Nový ředitel České televize Jakub Puchalský je z BBC - co je to za instituci?(Jan Čulík)
  • Je rozumné zasáhnout vojensky proti Iráku? Z britské veřejné diskuse
  • Čtyřicet let pozadu? "Naši" Romové a "naši" Němci (Andrew Stroehlein)
  • Diskuse o česko-německých vztazích pokračuje: německý historik Matthias Roeser zajímavě reaguje na předchozí příspěvky Stroehleinovy, Jírovcovy a Zemanovy
  • Děláme něco proti krizi české identity v dnešním světě? (Ivan Kytka, Česká televize)
  • Může ČR příjmy z turistiky dohnat a předehnat Rakousko? (Vratislav Kuska)
  • Česká politika: strany jsou sice zdiskreditovány, ale deset procent podpory jim pro důchod vždycky zůstane? (Andrew Stroehlein)
  • "Je to pro vás dobré" (New York Times ironicky o ČR, o rozšiřování NATO a o Clintonovi)
  • Pokračuje diskuse o česko-německých vztacích (Stroehlein k Roeserovi, v tomto čísle BL též reakce Aleše Zemana, Jiřího Jírovce)
  • SEBEVĚDOMÍ JE ZÁKLAD SVOBODY. Významná diskuse o roli sdělovacích prostředků a školství při pěstování kritického myšlení, vysílaná Svobodnou Evropou. Ivan Kytka, Ondřej Hausenblas, Jan Čulík
  • To, že Ústavní soud odmítl stížnost sládkovců na volbu prezidenta republiky, je velmi znepokojující (Andrew Stroehlein)
  • Tošovského vládní prohlášení mohl napsat Lubomír Štrougal - analýza (Jiří Jírovec')
  • O Franzi Neubauerovi a českých politicích: Stále horší a stále víc pošetilé (Andrew Stroehlein, v tomto čísle najdete také reakci historika Matthiase Roesera)
  • Poznámky Ivana Kytky k politické scéně, k novinářství, k Viktoru Koženému
  • Bigotnost a xenofobie v ČR potvrzeny? 82 procent Čechů si nepřeje, aby Češi v zahraničí směli hlasovat v českých volbách (JČ)
  • Film Titanic překonává všechny rekordy. Proč? (Jan Čulík)
  • O novém šéfovi ČT Jakubu Puchalském
  • Dopis nově zvolenému prezidentu Havlovi (Andrew Stroehlein)

  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|